Alonso: "Sonunda En İyi Araç Kazanacak"

yazar:

kategori:

Testlerde sürekli olarak Pirelli hamurlarının çabuk bozulmaları hakkında şikâyetler olması ile lastiklerine iyi davranan pilotların bir adım öne geçeceği düşünülüyor.

Fernando Alonso, bu sene stratejinin çok önemli olacağını kabul ediyor ama şampiyonu lastiklerin belirlemeyeceğine inanıyor.

Alonso: F1’de her zaman olduğu gibi sonunda şampiyonluğu en hızlı veya en iyi araç kazanacak.”

“Strateji önemli; iyi bir strateji ile belki bir belki iki yarış kazanabilirsiniz; veya stratejide hata yaparak bir zafer kaybedersiniz. Ama 19-20 yarış boyunca stratejide bir kere hata yapar veya bir defa iyi strateji uygularsınız, her yarış değil. Bu yüzden sonunda en önemli şey, en hızlı araca olmaktır ve biz de bunun üzerine çalışıyoruz”

İspanyol pilot, geçen senenin aksine stratejilerin her pilota göre değişeceğini ve takımların yarışlara yaklaşımlarında esnek olmaları gerektiğini belirtti.

Alonso: “Bu sene birçok olasılık var. Geçen seneki gibi değil. En önemli şey bu olacak. Bazen sürüşün sonunda çok yavaş olacağınızı bilerek bazı turlarınızı feda edeceksiniz ama bir pit eksik yapacaksınız.”

“Değerlendirmesi ve karar vermesi zor olacak. Her yarışta çok açık ve çok esnek olmamız gerek.”

Red Bull Racing Patronu Christian Horner de her yarışta birçok farklı stratejinin görüleceğinde hemfikir.

Horner: “Farklı şekillerde yarışların ortaya çıkacağını düşünüyorum. Daha fazla pit göreceğiz, belki de farklı stratejiler. Ama sonunda şartlar herkes için aynı; mesele, lastikleri en iyi şekilde anlayıp en iyi stratejiye sahip olmak.”

“Bu, geçen sene güçlü olduğumuz bir konuydu. Stratejik olarak takım çok keskin. Durum herkes için aynı, göreceğiz”

Mercedes GP Patronu Ross Brawn, takımların çoğunun yarışlarda 3 pit yapacağını düşünüyor ve 4 pitin çoğu pistlerde kayıp sağlayacağına inanıyor.

Brawn: “Bu lastiklerle yüksek bozulma olduğunda devam edemezsiniz. Çünkü doğrusal olarak bozuluyorlar ve ömrünün sonlarına doğru büyük düşüş yaşıyorlar. Bu yüzden o bozulma dönemine girmek istemezsiniz. Çünkü çok zaman kaybedebilirsiniz.”

“Bu yüzden aracınızı ideal olarak ayarlarsınız ve pilotlar da en iyi yarış derecesini, en az pit adedini elde etmek için aracı sürer. Bu yüzden çoğumuzun 3 pit yapacağını düşünüyorum. 4 pit yapmak zorunda kalıyorsanız, muhtemelen lastikleri olması gerekenden fazla sert kullanıyorsunuzdur ve ilave piti de telafi etmesi zor olur.”

“Hangi pistte olduğumuza da bağlı bu durum. Çünkü bazı pistlerde diğerlerine göre çok daha kısa pit yapabiliyorsunuz. Monako’da inanılmaz kısa pit yapılıyor, bu yüzden çok zaman kaybetmeyebilirsiniz.”

“Şartlara da bağlı. Ama modeliniz yarışta 4 pitin daha iyi olduğunu gösteriyorsa ve hızlı gidebileceğini düşünebiliyorsanız, 4 pitli yarışlar çıkarabilirsiniz.”


Yorumlar

  1. Alonso durumu güzel bir şekilde açıklamış fakat stratejininde etkisi var elbette her şeye rağmen hızlı ve güçlü olan hata yapmadığı sürece kazanacaktır.

  2. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    tr f1 in sevgili uyeleri f1 sever arkadaşlarım benim facebook duvarımdaki PHİLİPS MAC KEYFİ uygulamasından oylarınızı bekliyorum.(duvarımdaki bebegimi sallarken tv seyrettigim ) resme tıklayıp oy kullanmanızı ve bir f1 ve trf1 sever arkadaşınız bendenizi yanlız bırakmıyacagınızı umuyorum.herkese teşekkürlerimle erdal altundag

  3. ben gecen seneki Türkiye GP sinden sonra TRT nin reklam yapacagından ümidi kesmiştim. persembe gunune kadar reklam görmemiştim ne hiç biryerde (istanbul'da dahil). yarıs hafta sonu boyunca da ne reklam ne haberlerde pek adı gecmedi. sanki yarıs Türkiye de değildi. onun için avustralya için,her ne akdar sezon açılısı da olsa, reklam filan bekleme derim sana.

  4. sc en önemli faktör.sc girdiğinde her şey değişebiliyor.bunuda o yarışın önceki yıllardaki istatistiklerine bakarak tahmin yürütmek en doğrusu ama daha yarış başlamadan muhtemelen bu yarışta sc girer dediğimiz bazı yarışlarda sc girmeyebiliyor.işin sırrıda burda zaten.sc girdiğinde yarışta yeni bir heyecan başlıyor.

  5. Sen benim kimi tuttuğumu nerden biliyorsunda konuşma gayretine giriyorsun benimle ben görünen şeylere yorum yaparım o cuyum bucuyum demedim gördüysen nickime onu bunuda yazmıyorum ferrarinin son yarıştaki stratejisini örnek göstererek bu yorumu yaptım ama belliki bir ağrın var mclaren konularında dalga geçenler siz ferrariciler değilmisiniz ? ben genel yorum yapıyorum tuttuğum takımda seni ilgilendirmez sen nickine 15 yaşındaki karakter arayışı içerisindeki çocuklar gibi yazılar yaz umrumda değil senin görüşlerin.

  6. Sen benim kimi tuttuğumu nerden biliyorsunda konuşma gayretine giriyorsun benimle ben görünen şeylere yorum yaparım o cuyum bucuyum demedim gördüysen nickime onu bunuda yazmıyorum ferrarinin son yarıştaki stratejisini örnek göstererek bu yorumu yaptım ama belliki bir ağrın var mclaren konularında dalga geçenler siz ferrariciler değilmisiniz ? ben genel yorum yapıyorum tuttuğum takımda seni ilgilendirmez sen nickine 15 yaşındaki karakter arayışı içerisindeki çocuklar gibi yazılar yaz umrumda değil senin görüşlerin.

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Pit stratejisi ile pitteki zaman kaybını birbirine karıştırmayalım.Strateji anlamında Redbull daha başarılıydı.Pit çalışmasında ise MGP daha başarılıydı.Şuminin birçok pitstopu 4 saniyenin altında gerçekleşmiştir.Özellikle ispanyada herkesin ağzı açık kalmıştır.
    Redbull'un iyi stratejilerine monzanın yanında macaristanı da örnek verebiliriz.Bu arada buttonun çindeki stratejisi bu yıl muhtemelen çokca göreceğimiz bir strateji olacak.(Çinde yağmur olduğu için bu duruma şahit olduk ama bu yıl kuru havalarda bile bunun benzerini görebiliriz.)Kısaca hatırlayalım.Button rosberg ve kubica sadece 2 pitstop yaparken diğerleri 4 kez yapmıştı.Dolayısıyla bu üçlü ile arkasındaki grubun arasında 50 saniye civarında fark oluştu.Tabi sonrasında 2 kez SC nin girmesi durumu değiştirdi.
    Genelde startejiler Sc periyodunda ve acilen ortaya çıkıyor.Kimisinde başarılı olunuyor(Ferrari monako), kimisinde de başarısız (Ferrari abu dhabi)bir girişim oluyor.Bazen de her iki pilota da ayrı ayrı strateji uygulanıyor.(mclaren albertpark).Bir pilotun hoşuna giderse diğerinin hoşuna gitmeyebiliyor.Bazen de takımlar birbirine bakarak hareket etmek için beklemede kalıyorlar(sepang sıralamalar)..
    Sene sonunda en hızlı ve en dayanıklı araç ipi göğüsleyecektir ama diğer etkenleri de (SC, Pit stratejisi ve zamanı,lastikler,hava durumu vs.vs.) gözardı etmemek gerekir.

  8. rocco junior avatarı

    Vettel'in hiç işine gelmeyen bir durum çünkü o en önde başlayıp basıp gitmeyi isteyen türden bir pilot.Bu yüzden hırsına yenik düşüp cezalar alabilir,yada bir sc periyodunda öndekini biçebilir.bence telsizden bolca Vettel şikayeti muhtemel

  9. AStateOfTrance-Ferrari  avatarı
    AStateOfTrance-Ferrari

    saol arkdasımda o frekans bende var zaten trt1de şifreli iken o frekansl bi trt1 daha buldum 2010 sezonun yarısını şifresiz izledim ondan sonra o frekansa da şifre girdi yaww

  10. rocco junior avatarı

    En önde Mercedes mi var stratejide ilginç.Kargaya yavrusu şahin gibi mi görünüyordu

  11. Alonso&Massa  avatarı

    http://www.trf1.net/index.php?news=6533 3 yıllık anlaşma imzalanmıştı.2009 2010 2011.Yani TRT de.RTL de devam ediyordur umarım çok güzel programlar yapıyorlar.

  12. bir schumi taraftarı olarak alonsonun hakkıyla schumiyi 2 sene geçtiğini düşünüyorum. Bu tür laflar da aklı hala oralarda kalanların geri kafalılığı

  13. başka sitede varmı yokmu bilmiyorum da facebookda var http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=10150121547638052&comments
    serhan acarlar okay karacan kartingde yarış felan yapıyorlar yeni sezon trt sporda yayınlancak büyük ihtimalle şifresiz ayrıca trtnin 2 tane frekansı var birisinde şifreli maç yarış vs bişey olduğu zaman diğeri şifresiz olarak yayınlanyor biraz araştırırsan bulabilirsin bu frekansları 🙂

  14. Gizem Aydın avatarı

    digiturk hakkında bir bilginiz var mı? büyük ihtimal saatleri uymayacağından kaydetmem gerekecek, zaten uydu yok. geçen sene indirip izlemek zorunda kalmıştım sınavlarım yüzünden. o yüzden pek bilgim yok böyle televizyon işleriyle. paralıysa falan önceden halletmek lazım

  15. trt f1 için uydu da zaten şifresiz yayın yapan bi kodla yayın yapıyo bu 1 2. si uydu cihazının biss key bölümü varsa oraya ilk hanesine 1 sonra sonuna kadar 0 koy o zmn trt açılıyo 😀

  16. AStateOfTrance-Ferrari  avatarı
    AStateOfTrance-Ferrari

    ya bu trt neden hiç reklam fılan yapmıyor yine şifrelimi olucak adminlerin emınım bir bilgisi vardır bizimle paylasırlar umarım bu sefer internetten izlemıycem uyduculara 20 25 lira verip kırdırcam olmaz böyle ya 10 gun kalmıs ne reklam ne haber hiç bişey yok ortada

    Keşke CNNTURK'te kalsaydı yaww trt yapamıyor…

  17. MagicAlonso avatarı

    jetman Alonso sadece en hızlı olanın değil en iyi olanın kazanacağını söyledi.Salt hız değil en iyi pakete sahip olan her sene olduğu gibi en azından takımlarda şampiyon olacaktır.Çünkü büyük takımların pilotlarının hepsi iyi pilotlar.Genel olarak en güçlü optimum paket şampiyonluğun en büyük favorisi.Tabi hem hızlı hemde en dayanıklı pakete sahip olmak da elbette mümkün

  18. Haklısın. Red Bull 2010'da en iyi stratejiler belirleyen takımdı. Doğru yerde doğru uygulamalar yaptılar. Neredeyse son tura kadar Vettel'in pitstopunu bekletip, böylece Vettel'in normalden daha önce bitirmesini sağladıkları Monza iyi bir örnek.

  19. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    Hiç yakışıyor mu panpa felan 🙂 Nerden çıkardılarsa o saçma şeyi (kanka,qanqa,panpa vs.) :))

  20. kısaca söyleyim :rbr genelde diğer takımlar ilk pitlerini yaptıktan sonra pit yaptı yani diğerlerini taklit etti.ahım şahım bir strateji yaptıklarını en azından ben göremedim.mgp de ise rosbergin stratejileri çok iyiydi örneğin.buttonın ilk 2 galibiyet stratejisi de çok iyiydi.rbr de bu gibi stratejiler göremedik

  21. Geçtiğimiz sezon MGP nin REdBull dan daha iyi bir strateji çıkardığını söylemek yarış izlememiş olmakdır.RedBull ın kritik olan lastik değiştirmeleri nasıl kullanıpda iyi puanlar aldığını görmemiş olanlar birdaha izlesinler derim.Benimde taraftarı olduğum takım iyi bir strateji uygulamış olursa benimde hoşuma gider ama ben çok farklı bir durum göremedim.Belki; Monakodaki ALonso ya atağa izin vermek yada Rosberg in son yarışdaki pozisyonu olarak belirtilebilinsede o yarışdada Renault daha görünürdü.

  22. AStateOfTrance-Ferrari  avatarı
    AStateOfTrance-Ferrari

    al bide burdan yak

    Hala Santander Diyorlar daha sezon baslamadan santander lafı dolasmaya basladı

  23. MagicAlonso avatarı

    geçen sene kanada daki durum biraz da asfaltın az kauçuk kaplanmış olmasıyla ilgiliydi.Bridgestone fazla yumuşak hamur seçmişti.Zaten yarışın ilerleyen bölümlerinde fazla pit görmedik ve lastikler daha uzun süre dayandılar.Tabi kanadanın asfalt özelliği olarak aşındırıcı özelliği diğer pistlerden daha yüksek

  24. İspanyol pilot, geçen senenin aksine stratejilerin her pilota göre değişeceğini ve takımların yarışlara yaklaşımlarında esnek olmaları gerektiğini belirtti.
    alonso daha şimdiden ferrariye aba altından sopa gösteriyo hani santander varya arkasında :))))

  25. tabi diğer takımlar rbr den 02-03 sn den daha yavaşsa o zaman alonsonun dediği gibi olabilir

  26. bence en iyi araç kazanamayacak :
    geçen yılki gibi rbr 1 sn gibi diğerlerinden aşırı hızlı değil.alonso-schumi-rosberg-hamilton gibi pilotların araçları rbr den 02,03 sn civarında yavaşda olsa vetteli geçebilerler.
    strateji deyince ferrari ve rbr den ziyade (geçen yıl gördük) en önde mgp var.brawn var.ayrıca gridin en hızlı pit stop yapan ekibi şuanda mgp ne kadar çok pit olursa mgp o kadar avantajlı

  27. AStateOfTrance-Ferrari  avatarı
    AStateOfTrance-Ferrari

    olayı neden ferrariye bağladın anlamadım sadece ferrari mi hata yapıyor…
    Sırf Fanlar gıcık olsun diye yazdığını düşünüyorum..
    Bak Sen her ağzını actığında Ferrari'ye Laf söyluyorsun…
    Senin Hangi Takımın Fanı Olduğun Yada Hangi pilotu tuttuğun bellı değil ..
    Gecen Sene Brawn Gp fanı olanlar Bu sene Redbull Fanı oluyor…
    Döneksiniz Yanı Hangi Takım Şampiyon Olsa o takımı tutyorsunuz…
    Bence Bu cok kötu bişey…
    Ya bi takımı ya da bir pilotu sec ve onu sonuna kadar destekle…

  28. Tek temennim, lastiklerin patlamaması. 3 pit için bozulmuş lastikle gitmeyi göze alanlar kendini bariyerlerde bulursa hiç iyi olmaz. Testte fazla zorlamadıkları için belli olmamıştır, ama yarışta her şey olabilir. Bir pilotun bile lastiği patlasa, bu 3 pitli yarışların sonu olur.

  29. Biz pitte indirirz panpa yol ortasında değil 🙂

  30. Alonso&Massa  avatarı

    Sizin için sorun olmaz.Webber pite gelse adamı araçtan indirir,Vettel'in pit stopunuda ona yaptırısınız.

  31. Alonso&Massa  avatarı

    Kanada içinde çakmaktaşlardaki gibi kayadan lastiklerle çıkarlar heralde yoksa 7 8 pit görebilirizki kabus olur.Hiçbir heyecan olmaz 7-8 pitte.
    Ama Kanada içinde Türkiyedeki gibi extra extra sert hamurlu lastikler üreteceklerini düşünüyorum.Şimdi hepimizde bir belirsizlik var.Sauber bile iyi.Bu lastiklemi alakalı,yoksa cidden geliştilermi.Geçen bir sitede Sam Michael bu seneki değişikliklerin büyük ve orta sınıf arasındaki farkı kapattığını söylemiş.Yani Lotus 2 sn gelişti diyenler var.Bu durumda Lotus'un ilk 10'un çokta uzağında olmaması gerek ama diğerleride iyi.Ben özellikle şu hareketli arka kanadı çok merak ediyorum.Alonso frenleme ve viraj çıkışlarında lastiklerin tepkilerinden bahsetmişti.Aşınan bir lastikle atak yapmaya çalışan olursa ne olur bilemeyiz.Heralde F1 in en ilginç sezonlarından birisi olacak.Kanat yasaklansa bile lastikler bu sezon baya konuşulacak.

  32. ilginç olan noktada bu aslında birde türkiye ve kanada gibi yerlerde kaç pit yapılır ben onu düşünüyorum kanadada geçen yıl 10 turda lastikler bitiyordu bu sene herhalde 5-6 turda lastik diye bişey kalmaz bu sene 3-4 pitstoplu yarışlar olursa sürprizleri bile görürüz.

  33. Bu sene pitler olayı değiştiricek ferrari için yine üzgün bir son yaşanabilir yani

  34. Alonso&Massa  avatarı

    Artık 2,3,4 pit…Herkes aynı şeyleri söylüyor.Geçen bir arkadaşın söylediği gibi.Artık şu yarışlar başlasada görsek.İyice heyecanlanmaya başladık.Pirelli iki-dört pit diyordu.Takımlarda doğruluyor.Az/çok pit yapan kazanacakmı,kaybedecekmi….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir