Red Bull'un Monza'daki Kayıp Ön Kanadı Gerçekten Ferrari'de mi?

yazar:

kategori:

Ferrari’nin 2012’nin prototipi olduğunu söylediği yeni ön kanadı, oldukça esnemesiyle dikkatleri üzerine çekti. Yüksek hızda yeni ön kanadın kıvılcımlar çıkaracak kadar yere yaklaştığı görüldü.

Kanadın o kadar esnediği açık olmasına rağmen Red Bull’un başardığı gibi aerodinamik yük testlerinden de geçtiği biliniyor.

Ferrari’nin bu kanadının kaynağı hakkında çıkan bir söylenti var o da Red Bull’u içeriyor. Eylül ayında yapılan İtalya GP’de Mark Webber’in kazası sonucunda Red Bull aracının ön kanadı tamamiyle kaybolduğu söylenmişti.

Auto Motor und Sport’a göre padoktaki son söylentilerin parçanın Maranello’da bulunduğu şeklinde.

 


Yorumlar

  1. valla ben de seni böyle tanımamıştım sen kimsin falan demeni beklemezdim çok seviyeli sohbet etmiştik o zaman. neyse internet ortamında oluyor böyle şeyler. kaçıncı defa tekrarlanan massa-hamilton temasları ve sitedeki sadece laf sokmak için yorum yapan bazı üyeler insanın sinirini bozuyor (bunların içinde mclaren taraftarı da var ferrari taraftarı da.) sorun yok, ben de seni tanıdım sonuçta.

    şimdi tamamını fia yardımına bağlamadım tabiki orda yanlış anlaşılma olmuş. benim görüşüme göre en büyük mimar msc-brawn-todt-byrne dörtlüsü. dediğim gibi bu dörtlü dağıldıktan sonra da ferrari gün geçtikçe kötüye gitti, görüyoruz. en başta da yazmıştım. ama bu veto hakkı hiç avantaj sağlamadı dersek de yalan söylemiş oluruz.

    mclaren zamanında ferrari'den daha çok bocaladı burası doğru. özellikle sürekli patlayan mercedes motorları hepimizi fıtık etti. zaten ben kendi adıma mclaren'i çok eleştiriyorum, bu sene de sürekli pit duvarımızdan şikayet ettim mesela.

    mclaren'in o zaman ki en büyük hatası (ron dennis'in de ifade ettiği üzere) yarışlardan kopup markalaşmaya aşırı önem vermesi oldu. pist dışı organizasyonlar, politik kavgalar vs. bunda ferrari gibi sağlam bir marka, kültür olmak istememiz çok büyük rol oynadı, inkar etmek yersiz. keza bugün üretilen mclaren mp4-12c, ferrari gibi olmak isteyişimizin en büyük göstergesi. motoru da tamamen mclaren üretimi. ron dennis'in yol otomobili bölümüne ağırlık verecek şekilde çalışmaya başlaması da bununla alakalı. sadece yarış takımı, şasi üreticisi değil, ferrari gibi bir marka olmak istiyorlar, istiyoruz.

    ha ferrari 21 yıl şampiyon olamamış, biz de 98'den beri markalar şampiyonu olamıyoruz, ne yazık ki oluyor böyle şeyler.

    o şampiyonlukları eleştirmem değer vermediğim anlamına gelmez (tekrar söyleyeyim o başarıların ferrari'nin kemik tabakası sayesinde olduğunu düşünmüyorum, saydığım 4lünün eseridir bana göre), ama ferrari'den nefret ettiğim ve mağlup etmemiz gereken en büyük takım olduğu düşüncelerimi de değiştirmez.

    her şampiyonluk eleştiriliyor, redbull'a da kanadı esnetiyor, çalışma zamanını aşıyor, bütçeyi aşıyor diyorlar.

    sonuç olarak çok net söylemem gerekirse; ferrari ve mclaren f1'in açıkça, her anlamda en büyük 2 takımı, ben de mclaren'in tarafındayım.

    görmek istediğim şey de mclaren-ferrari mücadelesi. 2 takım da şampiyon olamadıkları zaman puan tablosunda birbirinin geçmeye çalışıyor zaten.

    iki takımın da şaibeli dönemleri oldu, 2007'de de biz neler yaşadık, neler duyduk. biz de o zaman bu olayın 2 mühendis arasında gerçekleştikten sonra yayıldığını, mclaren'in bu olayı kendisinin teşvik etmediğini defalarca söyledik kimse dinlemedi. cezasını da fazlaca çekti mclaren, 2008 aracında bile çekti.

    ferrari'nin f1'in en büyük marka değeri olduğunu kabul etmeyecek değilim. biz de öyle olmak istiyoruz. son yıllarda da başarılıyız bu konuda.

    son olarak, bekleyip bu mücadelenin keyfini çıkaralım diyorum sadece

  2. rocco junior avatarı

    Bu arada bu olsa olsa Byrne etkisidir bence.Birde kompozit mühendisi tabiri diye bir şey duydum Ferrari Renaulttan almış yeni bir mühendis.Bununlada ilgisi olabilir.Bizim Redbull ile süspansiyonumuz bile farklı,EBD de nasıl geri kaldık ortada,burundan tut araç yüksekliği bile farklı,dingil mesafesi vsYani aşağıda bir arkadaşın dediği gibi herşey aynı değil.O da kendisini kandırıyor ama farkında değil.

  3. rocco junior avatarı

    vALLA O sen isen sana hiç yakıştıramadım bunu bil.Sen eski nickinle ya da yarıştan sonra karşılaştığımız arkadaşla çok uzak yorum yapıyorsun.Halbuki çok efendi saygılı biri olarak tanıdım ben seni.Neyse gelelim kurala veto hakkına Bay E nin bir lafı var Enzo Ferrari'nin concorde anlaşmasını imzalaması ile sporun gelecek 20 yılını garanti altına almasıyla ilgiliBelki bazı şeyler imtiyazlar verilmiştir ama nedeni vardır.Spor için Ferrari'nin öneminin o adamlar bile farkındaysa bizde olalım değil mi?Bugün Williams kurucusu Sir Frank Williams ve Toyota patronu bunu gayet normal karşılamıştır.Kimse üstüne bile gitmemişken bizim burada bütün o dönemleri sadece fia yardımına bağlamamız haksızlık.Seni tanımadan ettiğim yorumdu ama aslında iyi birisi olduğunu biliyorum o yüzden o sözleri yaşanmamış sayıyorum.Görüyorsun bizde bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı var.Mclaren de o zamanlar pilot+yönetici+kaynak+mühendis pek ala vardı.Neden başaramadı?Neden aynası bile kopan araçlar tasarladı önce bunu sorgulayın sonra Ferrari'nin şampiyonluklarını eleştirelim.Sana başarılar dilerim

  4. rocco junior avatarı

    Scabrsf1e göre Ferrari kanadı alsa bile geliştirip daha da ileri götüremez.Yani bunun yolu yok.Umarım almışsınızdır cevabınızı.

  5. hocam şimdi sen kimsin demişsin; ben bu sene istanbulpark'ta yarıştan dönerken otobüste tanıştığımız mclaren'ci arkadaşım.

    o zaman nick'im orionoid'di sana söylemiştim. sonra diğer sitedeki nick'imle aynı olsun diye mclaren88'i burada aldım. orionoid'le belki 3 belki 4 yorum yapmışımdır.

    o dönemdeki anlaşmada fia'nın koyduğu kuralların sadece ferrari tarafından veto edilmesi durumu varsa ve diğer takımların bundan haberi yoksa ben buna fia yardımı derim.

    2002 brezilya, schumacher montoya'nın önünde frene basıyor montoya'nın ön kanadı kırılıyor, ceza da montoya'ya geliyor. okay karacan bile yayında şaşkınlığını dile getirmişti. bu sadece bir örnek.

    çok uzun yazmışsın tek tek cevap veremeyeceğim, sadece şunu söyleyeyim bunları yazarken ferrari'ye çamur atmak gibi bir düşüncem yoktu. gerçekten inandığım şeyleri yazdım.

    enzo ferrari meselesine gelince, eğer bu rezil olay doğruysa, bu köklü yarış takımının kurucusunun eğer bundan haberi oluyorsa öbür tarafta bir şekilde, bundan memnun olmasını gerektirecek bir durum yok. ben sevmesemde saymasamda ferrari koskoca ferrari'dir, böyle şeyleri kendine yakıştırıyorsa denilecek bir söz yok.

  6. Bilek gücünün devri bitti o yüzden bahsettiğiniz değerler bizim gibi toplumlarda kaçış sığınağı olarak kulanılıyor malasef.

  7. Yapmayin yahu, koskoca Ferrari bir kirik kanada mi kaldi? 🙂

  8. Hepsi birbirinden kopyalıyor tabi. Brawn GP çift katmanlı difüzör yaptı herkes kopyaladı. Mclren F-Duck yaptı yine herkes kopyaladı. Red Bull esneyen kanat ve EBD yaptı, yine kopyalandı. Daha öncekileri saymaya lüzum yok.

  9. İtiraf olmadan ispat olmaz, o da olmayacağına göre ve ya belki gerekmiyor..

  10. Yalniz bu durum dogruysa-ki inanmak istemiyorum-ortada vahim bir durum var.Bunun adi hirsizliktir size ait olmayan birseyi calmissiniz demektir.Donelim 2007 oncesi Mc laren'e yada 2008 oncesi Renault olayina bu takimlar bilgi calmak sucundan yargilanmadi mi? Mclaren 100m euro ve puan silme cezalarina carptirilmadi mi.Gene Mclarene donelim yalan beyandan tekrarlanmasi sartiyla Mclaren sampiyonadan ihrac edilmedi mi? Ferrarinin bu yaptiginin-ki ben yapmadigina inanmak istiyorum-ne farki var bence derhal FIA bir komisyon kurup bu konuya el atmali dunya spor federasyonlarinin 0 tolerans adinda birlestikleri bir durum var bu ilke icinde bu durumla ilgili hukumlerde var.Red Bullun kanadi gercekten kayipsa bu konuda derhal sorusturma acilmali yoksa Mclaren ve Renaultun sucu neydi demezler mi adama?

  11. Daha da geriye gidersek de Ikinci dunya savasi zamaninda ilk jet motorlu ucak olan Messerschmitt Me-262 ve sadece kanatlardan olusan ilk yarasa ucak ho 229(hayalet ucaklarin babasi kabul edilir) da Nazi gizli savas teknolojileri kasabasini ele geciren ABD askerlerinin eline gecmis ve hepsinin kopyalarini tasimislardi.(hatta NASA'nin bu denli ilerlemesini kacirdiklari Alman muhendislere baglayan tezlerde oldukca fazladir) kasabanin adi Obberhausendi sanirim buyuk direnisle karsilastiklarinda saskinmis ABD askerleri ancak sonradan buranin Nazi gizli savas teknolojileri ussu oldugunu farketmisler yer altinda inanilmaz bir yermis benimde aklima bu geldi paylastiginiz anektoddan sonra neyse konuyu daha fazla dagitmayalim =)

  12. rocco junior avatarı

    Ayrıca olaya Ferrari'nin kurucusu Enzo Ferrariyi böyle sokup çirkin bir şekilde anmak ne demek?Yok mezarında ters dönmüştür vs laflar.Sen kimsin kardeşim evvela onu de bize?Siz ipin ucunu iyice kaçırdınız herhalde sitenin ağababaları sahipleri sizlersiniz ki böyle rahat rahat iğrençleşebiliyorsunuz.Takımı sevmeyebilirsin ama saygı göstereceksin.Burada biz sizin geçmişteki pilot,patron vs kesimlerinize saygısızlık yapmadık.Mclareni günahım kadar sevmeme rağmen böyle alay edici işte zaferlerinde hile hurda var vs lafları etmemişsizdir.Bunlar f1in 2 köklü takımı ve her zaman lobi oldu f1de.Mclarenin gün geldi lehine gün geldi Ferrari gün geldi Renault galip çıktı.Bunlar piste yarışıyorlar her sezonun yarışın en ince detayına kadar biliyorlar ama sizin gibi böyle çirkefleşmiyorlar.Saygı duyuyorlar birbirlerine yani…Yeri geliyor hepimiz gelişim konusunda Mclareni tebrik ediyoruz hatta rbye karşı eğer farklı bir takım pole veya zafer kazanırsa ki bu sezon daha çok Mclaren başardı tebrik ediyoruz.F1in tekele dönmesini istemiyoruz ama eğer birileri gücü ile bu konuma adaletli geldiyse yapacak bir şey yok.Orada insanlar emek veriyorlar hile yapacaklarsa bile elinden geleni yapıyor.Sen ve senin gibilerin burda dandirik yorumları ile ona buna saldırmaları gibi halt yemiyorlar yani.Sizin verdiğiniz tek emek bu ancak alay etmek hakaret etmek karalamak başka bir şey ürettiğinizi görmedik.Meziyetiniz büyük cidden çok büyük adamlarsınız vesselam

  13. rocco junior avatarı

    Sen önce git bir Mclarenin 2002 de 2004te 2006da ne hallere geldiğini gör sonra gel burda yorum yap.Hem o 4lü hem fia yardımı ne kadar güzel.Aşın artık bunları,ezbere yorumları.Ferrari işi gücü yok aman hee kaza olursa şu adamın kanadı saklayın mı dedi yoksa?Ferrari esneyen bir cisim ilk defa mı yapıyor?Hani bir laf var şimdi yazmak istemiyorum ama sizinkisi malesef altın semer olayı hocam.Değişmezsiniz asla.Madem fia desteği var o 4lü gidince de biz iyi olabilirdik.2007 de kaç tanesi vardı o saydıklarından yada 2008de?Ama 2009da kimse yokken yine Bridgestone lastikleri ile başarısız olduk 2010da yine kazanamadık.Ferrari son 15 yılda öyle yada böyle galibiyet almayı başarmış.Siz 12 13 yıldır markalar şampiyonluğu göremediğiniz için birde arada tek pilotlar şampiyonluğu gördüğünüz için hırsınız sürekli Ferrariye saldırmayı gerektiriyor.Çünkü başka şey üretemiyorsunuz.Açıp biraz çok salladığınız Ferrari'nin tarihine laf edene kadar şu saydığım yıllarda haline bak.
    Son olarak kanadı alıp götürdüğümüzü ve şekil olarak aynısını tasarlandığımızı anlatmaya çalışan zatı muhterem arkadaşlara lafım;bu olay kanadın aynısından yapmakla olmuyor.Belli ki Ferrari'de esnetme olayında birşeyler biliyor.Hani sürekli yazdık ettik esneme oalylarını ve başarılarını ama diyorum ya altın semer işte…Olay size gelince hep ilahi adalet,bileğinizin hakkıyla şampiyonluklar ama Redbull yada Ferrari kazanınca kesin hile vardır.Hadi ya Allah aşkına.Şu çağın 200 yıl gerisindeki zihniyetten kurtulun artık

  14. istikrarlı bir şekilde ferrari'yi alt eden mclaren, hızını ve gücünü kanıtlamış, newey'li redbull, sürekli gelişen msc'li brawn'lı mgp dururken alonso nasıl şampiyon olabilir ki 🙂

    mclaren'a gelmeyi bile isteyebilir ileride bu adam

    2006 monza'dan sonra f1'de tek yarışmayacağım takım ferrari'dir demecini asla unutmam.

    bugüne kadar biz ferrari'yiz tarihimiz takım ruhumuz diyordu birde

    gerçi yavaş yavaş burda da homurdanmaya başladı, araç yaratıcı değil araç hızlı değil vs

    kısaca zor dostum 🙂

  15. Mart ya da Mayıs 1999'da NATO, Yugoslavya (Sırbistan)'ya hava harekatı başlatmıştı. Rusya, kardeşlerini korumak için NATO'nun karşısına dikilmek istiyor ama gırtlağa kadar borçtan dolayı kılını kıpırdatamıyordu.

    Harekatın ilk günlerinde Sırplar omuzdan atılan basit bir füze sistemiyle radara yakalanmayan bir Amerikan F-117'sini düşürmüşlerdi. Uçağın parçalanmış enkazı üzerinde zafer nağraları atıyorlardı. Uçaktan geri kalan parçaları, özellikle radara yakalanmayı önleyen boyanın içeriğini çözmek için ağabeyleri Rusya'ya vereceklerini açıklamışlardı.

    Ruslar'ın 2010'un ilk aylarında deneme uçuşu yaptığı ve 2012'de -yanılmıyorsam Hindistan'la beraber- üretimine başlamayı planladıkları Su-T50'nin dış kaplamasında düşürülen F-117'nin katkıları olduğu söylenmektedir.

    Aklıma geldi 🙂

  16. sen alonsonun 3. kez şampiyon olabileceğine inanıyormusun üstad

  17. aslında şaşırmamak lazım.

    2000 – 2004 arasındaki inanılmaz başarının sebebi;

    msc – brawn – todt – byrne dörtlüsü ve bridgestone tarafından direk schumacher'e göre üretilen lastikler
    + fia yardımı

    olduğu belliydi.

    yoksa 21 yıl şampiyon olamayan bir takımın, dalga geçilen bir takımın bir anda böylesi yıllar yaşaması takımın kendi kemik tabakasıyla ilişkilendirilemez.

    bu 4lü gittikten sonra da zamanla ne hale geldiklerini gördük.

    tekrar söylüyorum şaşırmamak lazım..

  18. ferrari bu adamlar her sene kopyala yapıştır yapıyorlar

  19. milletten kopyaladıklarını ağızlarıyla söylüyorlardı zaten ama bu kadarını da beklemiyordum.

    bu olay doğruysa enzo ferrari mezarında ters dönmüştür şimdi

  20. koca kanat nasıl kaybolur ?
    kim inanır buna?
    mahalle arasında gazozuna top mu oynuyor bu adamlar?
    eğer hakikaten raporlara "kayboldu" diye geçmişse, bunun adı sadece kepazelik olabilir.
    olayın italya'da yaşanması,
    devamında ferrari'nin şıkır şıkır göbek atan, ama testleri geçmeyi başaran ön kanadı yapması,
    insanın aklını kurcalıyor elbette.
    ama ispat edemedikten sonra, hiç bir şey yapamazsın.

    bilinmez ki neler dönüyor F1'de…

  21. kanat bende.önce arabamın ön tamponunu söküp onu mu taktırsam dedim.sonra vazgeçtim çirkin olur diye.düşündüm tavana monte ettirdim.tavandaki balık sırtı çıkıntıları hoşuma gidiyordu.o anda karar verdim tavanda f1 kanadı nasıl havası olur diye.amma sükse oldu be 🙂

  22. Kolpa kanat bu kadar oluyormuş demekki.Yan sanayi…. :))

  23. Herkesin ahlak yapısı işte bileğinin hakkıyla birşeyi başarmayı ahlaksızca başarmaktansa tercih ederim herzaman.

  24. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    kocaman kanat nasıl kaybolur, yetkililer bu konunun üzerine yeterince eğilmemişler demekki. kanat monzada kaybolduğuna göre nerde olduğuda aşşa yukarı belli. redbuldan adam koparmak için kapılarının önünde yattıkları benzetmesi gerçekten doğru herhalde.

  25. Alkapon ahlakı!!!!!!!!

    Çocukken tanrıya bana bir bisiklet göndermesi için dua ederdim. Büyüyünce tanrının böyle çalışmadığını farkettim. Gidip bir bisiklet çaldım sonrada tanrıya günahlarımı affetmesi için dua etmeye başladım.'

    Şikayaet eden,değil üret,üretemiyorsan bilgi satın al,Alacak gücün yoksa,kaybetmeye mahkumsun,FERRARİ gibi bir takım Her türlü kazanmaya çalışır Felsefesi bu!

  26. mclarenci mp4 🙂
    Bu ara belkı redbull kanatlandırır felsefesınden hedıye olarak almıslardır… 🙂

  27. fırsat geçmişse ellerine araklamışlardır 🙂

  28. Aracın anca başını alırlar yani ön kanadını

  29. rocco junior avatarı

    Aynen Hakan bunlar tamamen mizahi ancak artık sataşma boyutuna geldi.2010 da benzer esnetiyorduk ve Fia tedbir getirdi.Daha önceki yıllara bakın Ferrari'nin nerelerini esnettiğini ve yine yasaklandığını göreceksiniz.

  30. Kesinlikle dostum helede son üç yıldır Zirveden inmeyen bir takımın parçasıysa. Bakalım Diğer cepheden ne gibi açıklama gelecek.

  31. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    aynen dostum oda doğru aslında geçen sene ferrari ve redbull kanadı ikiside esniyordu. Adamlar biraz bu işi biliyor ama kanat eline geçtiyse tabikide bırakmaz. Hiçbir takım eline geçen fırsatı geri çevirmez bencede hangi takım olsa redbull'un sistemini merak ederdi ve bunu kullanırdı.

  32. Kanadın parçası nereye gitti gerçekten de merak konusu ama Objektif olarak baktığımız da Ferrari 2010 yılın da zaten kanadı esnetiyordu Yani nasıl esnetildiğini hangi parça bileşimlerinin kullanacağını biliyorlar. Tabi ki Bir F1 otomobili için ön kanat çok önemli Ellerine geçtiyse suyuna çıkarmadan da atmazlar diye düşünüyorum.

  33. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    Aslında video aradım ama bulamadım 2007 türkiye gp de kovalinenin rosbergi geçişi var 12 virajda.orda araç içinde ön kanatın durumu açık şekilde görünüyor ara belki bulursun

  34. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    aynen bu bilgileri ele geçirme durumu f1'in doğasında var. Herkes birbirinin aracını merak eder ve nasıl çalıştığını parçalarını anlamaya çalışır. Ferarri bu işleri çok iyi yapıyor adamlar telsiz bile dinliyor tam donanım herşey var 🙂

  35. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    mclaren'in 2007'de neyi esnedi ben hatırlamadımç Ön kanadın üstündeki flap parça esniyordu evet onu yapmak için özel bişey yapmaya gerek yok serbestti zaten onun esnemesi kim öyle bir kanat yapsa esnerdi. 2007'de asıl kural dışı esneme zemin kullanan ferrari'ydi sonra değiştrdi zemini.

  36. O fotokopicide ajan mıymış neymiş direk şikayet etti be!

  37. skandalların ve belge kaçırmaların takımından bu beklenir adamlar kendileri birşey üretmiyorki motor dışında.Dışadaki tüm parçalar diğer takımlardan kopyalama bunu kendi ağızlarıyla söylüyorlar.

  38. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    Aslında kanat esnetmek zor bir şey değil mclaren bunu 2007 bile yapmışsdı.ama bunu şimdiki yönetmeliklere göre yapmak zor ve red bull simyacıları malum materyali bulmuşlar.zaten newey de kanatla ilgili demeci vardı.kimse cocuk değil,ne oldu itip batmadı ya kanat

  39. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    bundan sonra italyada kaza yapmamak lazım 😀

  40. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    dostum öyle deme herkesin bir suçu vardır bizimde fotokopici cocuktan belgeleri nasıl aldığımızı unutma objektif olalım 😀

  41. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    ahaha ben söylemiştim ya kazada kaybolan kanadı ferrari çaldı yada rory bynre amca zekasını konuşturdu diye ama millet eksiyi basmıştı gerçekleri görün artık 🙂

  42. İyi sadece kanatı aşırmışlar. Yanlışıkla Newey bir yerde bayılsa filan, ne olurdu acaba?

  43. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    Tesadüf canım

  44. horner şaka yaparkealtında gerçekler barındırıyormuş:) gerçekse ilginç gerçekten

  45. mclaren button ( cesur yürek ) avatarı
    mclaren button ( cesur yürek )

    bence otomobiller bir bütündür
    redbull kanadı italyanların işine yaramaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir