Lotus'un Yeni Sistemi Kurallara Uygun

yazar:

kategori:

Son günlerde Lotus’un bulduğu sistem üzerinde tartışmalar vardı ki bu, Abu Dhabi’deki Genç Pilotlar Testi’nde ilk olarak dikkatlere takılmıştı. Bu sistemle özellikle frenlemede ön tarafın yüksekliği istenilen seviyede tutulabiliyor.

Rakip takımların çok yakından incelediğine inanılırken Gazetta dello Sport’taki haberde bu sistemin pilot tarafından bir pedal ile kontrol ettiği öne sürülüyordu.

Bununla birlikte eğer pilot, frenlemede aracın sürüş yüksekliğini değiştirseydi, bu bir kural ihlâli olacaktı.

F1 Teknik Kuralları Madde 3.15 diyor ki “Madde 3.18’de tarif edilen ayarlama (DRS) için gereken parçaların haricinde, aracın aerodinamik karakterini değiştirme amacıyla pilotun hareketini kullanmak suretiyle hiç bir sisteme, donanıma veya işleme izin verilmemektedir.”

Autosport’ta çıkan habere göre frenlemede aerodinamik kazanım ve denge sağlama amacıyla sürüş yüksekliğinin ayarlaması, pilot tarafından gerçekleştirilmiyor.

Onun yerine fren torku ile etkileşme oluyor ve süspansiyon ile doğrudan bağlantılı. Yani zamanında yasaklanan kütle amortisör sisteminden de farklı.

Pilotun bir etkisinin olmaması ve süspansiyonun bir parçası gibi yer teşkil etmesi, bu sistemin kurallara uygun olduğunu gösteriyor.

Anlaşılan o ki Lotus, fren sisteminin gelişimi sürecinde FIA ile irtibatta kaldı ki ilk olarak 2010’da yönetim kuruluna sunulduğu söyleniyor. Hatta geçen sene Ocak ayında onay alındığını belirtiliyor.

FIA’nı bu konsepte uygun demesi ile birlikte rakipler, böyle bir sistemi istiyorsa FIA’ya kendi düzeneklerini sunmak zorunda.

Yine Autosport’a göre en azından ön gruptaki takımlar, 2012’de kullanmak için benzer sistemleri sunmuş bile.


Yorumlar

  1. Soner Küpücü avatarı
    Soner Küpücü

    Araç düz bir zeminde hareket halindeyken, zeminden belli bir yükseklikte durur. Frenaj sırasında ise aracın ağırlığı ön tarafa kayacağından sürüş dengesi değişir. Frenajdan sonra gaza yüklenildiğinde ise bu kez ağırlık önden arka kısma kayar ve denge yine değişir.

    işte bu sistem frenaj sırasında aracın ön kısmının, zeminden belli bir seviyenin altına inmesine engel olacak.

    Bana, Williams Renault'nun 92 sezonundaki aracında bulunan -ve yasaklanan- Aktif Süspansiyon Sistemi'ni hatırlattı…

  2. Esasen F-duct'ta kurallara uygundu, çift katmanlı difüzör de. umarım hemen yasaklanmaz.

  3. rocco junior avatarı

    Haberlere göre bu testi Ferrari de geçen sezon yapmış Lotus Renault ile beraber ve sadece onay beklemişler.Domenicali,Wroom etkinliklerinde bunu açıkça söylemiş ve haberleri olduğunu doğrulamış.Aralık ayından beri ise sistem çalışmaları hız kazanmış.Haliyle ilk testlerde en kötü ilk yarışa kadar diğer takımlarda hazır eder.Zaten 2010 da pit stoplar sırasında yarı otomatik olarak çalışan bir araç yüksekliği sistemi vardı Ferrari de yasaklanmıştı…

  4. Testlerde bakalım yavaş yavaş ipuçları verecek bize takımlar, hızını ve performansını saklayan olmazsa göreceğiz ak veya karayı, Lotus umarım hızlı olurda pistte rekabet tavan yapar.

  5. Aslında sistemin çalışma şeklini ben tam anlamadım,
    Pilot frene bastığında veya aracın yakıt yükü azaldığında, hertürlü halde aracın ön kadandını hep aynı açıdamı tutacak bu sistem?
    Eğer öyleyse yani kanat açısı değişken değilse downforce kaybı yaşamazmı hızlı pistlerde?

    MGP bunun için ön kanada DF sistemi geliştirdi ama onun çalışma prensibi farklı olduğu gibi aracın kanat açısını değiştirince, aracın downforce kazanması sağlanıyor sanırım.
    çokmu karmaşık oldu ne 🙂

  6. GP2 izlemeni tavsiye ederim. Gerçekten çok zevkli. Bir daha F1 izlemezsin.

  7. hay kural kitabınıza ya ! bu ne böyle birisi kural etrafından bişey buluyor diğerleri onu kopyalıyor her sene bıktık ya ! adam gibi bi herkesin aynı kurallar altında değişim ve kopyalama olmaksızın kendi tarzıyla yarıştığı bir sezon izleyemeyecez mi ! 2012 için heyecanlanıyodum ama bütün hevesim kaçtı , yine kopyalama savaşı izleyecez .

  8. Onu unutmuşum kusura bakmayın o da vardı. Renault un geçmişinden bugüne böyle yenilikleri her zaman olmuştur. En son 2006 yılın da yasaklanan kütle amasör sistemi. Takımın adı Lotus Renault olabilir ama çalışanlar geçmişten kalma Renault mühendisleri. Ne diyeyim Lotus Renault u tebrik ederim Devraldıkları o güzel takımı umarım en iyi yerlere getirirler. Enstonedeki bütün insanlar başarıyı hak ediyorlar gerçekten de.

  9. 2009 Çift katmanlı difüzör'ü atlamışsınz 😉

    O kadar saçmalıklarına rağmen hala saygı duyduğum bir takımdır reno, sırf cüretkar tasarım ve yenilikleri için.

  10. uleyn artık şu aracı hızlandırın gayrı yavaş araç istemiyok artık loovvvv

  11. Öncelikle böyle çözümleri ve yenilikleri her zaman desteklemişimdir ve gururlanmışımdır. Bakalım bu sistemin getirisi ne olacak. Alan Parmane'nin açıklamasına göre takımın Redbull Renault kadar bütçesi olmadığı için böylesi yenilikleri her zaman bulmak zorun da olduklarını söylemişti.

    Sistemin ortaya çıkışını Takım Kopyalanmasının zor olduğunu bildiği için ortaya atmış olabilirler. Sistem Motor kapağının altın da Hidrolik ve tamamen süspansiyon ile bağlantılı.Ve hidroliğin yerleştirme konumu ve dengeyi ayarlamak da ayrı bir iş Küçük bir Kers sisteminin yerleştirilmesi bile dengeyi ve arabayı nasıl etkilediğini biliyoruz Baştan beri bu tasarım ile sistem ile uğraşıp kurallar çevresin de deneyen ve sistemi bitirmiş olan ile Tasarım bittikten sonra sonradan kopyalayanlar uygulayanlar tabi ki sistemin mucidi kadar verim alamayacaklardır.

    Autosport'a göre diğer takımlar sundaysa Neweyin yine neler yaptığını çok merak ediyorum Esneyen bir ön kanat yere pas pas ve bu sistem ile yine çok konuşulacaklardır.

    Desenize 2010 yılı F duct 2011 Egzoz 2012 de ayarlanabilir sürüş yüksekliği sistemi 🙂

    Mercedesin Ön kanattan F duct sistemi Lrgp'nin ayarlanabilir sürüş yüksekliği sistemi hadi hayırlısı ummadık takımlardan ummadık yenilikler..

  12. Lotus değil FIA sızdırmıştır herhal 🙂 Testlerde farkedilmiş diyorlar gerçi. Bu takımla ilgili bir gelişme sözkonusu oldu mu hemen herkesin haberi oluyor nedense, özellikle de İtalyanların!. Müracaat olduğu anda sızma oluyor demek ki. Pek benzer bir olay olmasa da 2008'de 2009 aracı için Renault ile RedBull'un birbirine benzer katmanlı difüzör müracaatı veto yediğinde(yer etkisinden de bahsediliyordu, ne alakaysa, bilemeyiz tabii) herkesin haberi olmuştu ki akabinde Brawn mucizesi ve diğer difüzör çetesini tamamlayan Toyota ve Williams çıkmıştı da kimse birşey yapamamıştı; evet olayla bağlantılı değil ama düşündürücü… Müracaat etme, çıkar piste arabayı, uğraştır milleti.. Bizimkisi laf salatası tabii ki 🙂

  13. yine ortalık karışacak gibi Lotus un bu kadar erken sürede bu bilgiyi sızdırmasıda ilginç

  14. neden bukadar erken gosterdik ki elimizdeki karti off cok acemi bu takim ya =S

  15. redbull kopyalamasında kim kopyalarsa kopyalasın

  16. arac fren yaptiginda on suspansiyonlara daha fazla kuvvet biniyo arka taraf yukari kalkinca da arabanin aerodinamik karakteristigi degisiyo.. tasarimcilar tasarimda bunu da hesaba katar genelde…

  17. frenajda yükseklik ayarı ne kadar fark yaratır, ne işe yarar tam canlandıramadım aklımda. Açabilecek olan var mı?

  18. Lotus bu sistemi 1 yildir gelistiriyorsa cabuk kopyalansa bile onlarinki kadar verimli olmaz

  19. Acaba çabuk kopyalanabilen bir sistemmi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir