2009 Singapur GP – Genel Konu

001_281949117.jpg

yarisayrintilari.gif

  • HAFTA SONU PROGRAMI VE YARIŞ SAATLERİ

    1. Ant 13:00-14:30   Dereceler
    2. Ant 16:30-18:00   Dereceler
    3. Ant 14:00-15:00   Dereceler
    Sıralama 17:00 TRT1 Dereceler
    Yarış 15:00 TRT1 Dereceler


  • SONUÇLAR

  • MULTİMEDİA

    Yarış Videoları

    Fotoğraflar

  • HAVA TAHMİNİ

    Cuma: Yağmurlu
    Cumartesi: Yağmurlu
    Pazar: Fırtına

  • KERS KULLANIMI

    Kers ile Yarışacak Takımlar: Ferrari – McLaren
    Kers Kullanmayacak Takımlar:
    Diğerleri

  • GEÇİŞ FIRSATLARI: 7. viraj
  • START ve İLK VİRAJ KAZA RİSKİ: Düşük

gelismeler.gif

Liuzzi: “Singapur Daha Zor Olacak”

Singapur’da Fırtınalı ve Sisli Bir Yarışa Ne Dersiniz?

Singapur GP Öncesi Williams

Singapur GP Öncesi Renault

Singapur GP Öncesi Brawn GP

Singapur Pistinde Yapılan Değişiklikler

Singapur GP Öncesi Toyota

Ferrari Fisichella’nın Singapur’da Daha İyi Olacağından Emin

Webber Singapur’da Şansının Dönmesini İstiyor

Vettel Motor Yüzünden Ceza Almamayı Umuyor

Singapur GP Öncesi McLaren

BMW Pilotlarını Motor Endişesi Bekliyor

BMW Sauber, Singapur’a Büyük Güncelleme İle Geliyor

Raikkonen “Kazanmak İstiyorsak Mükemmelden Daha İyi Olmalıyız”

barcelona.JPG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 5.067 km
Tur Sayısı 61 (309.087 km)
Viraj Sayısı 24 (sol:14, sağ:10)
En Yüksek Hız ~300 km/saat
Downforce Yüksek
Pistin Yapılış Tarihi 2008
İlk Yarış Tarihi 28/09/2008
Yapılan Yarış Sayısı 1
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur  K.Raikkonen 1’45”599 2008-Ferrari
En Hızlı Pole  F.Massa 1’44”801 2008-Ferrari
2008 Pole  F.Massa  1’44”801 Ferrari
2008 Podyum  1-Alonso 2-Rosberg  3-Hamilton
winner.jpg

Singapur GP, Formula 1’deki ilk yarışına 28 Eylül 2008 tarihinde sahne olacak. Singapur’un Marina Bay alanında yarışa sahne olacak pist, Formula 1’in yönetim kurulu FIA tarafından onaylandı. Singapur’da yapılacak olan ilk yarış, Formula 1 tarihindeki ilk gece yarışına da sahne olmuş olacak. Gece etkinliğinin zamanlaması, Avrupa’daki Tv izleyiciler için elverişli olacak. Pist, alanın şekli ile adapte olmuş bir seri projektör ile aydınlatılacak.

Geçmiş

Formula 1 takviminin bir parçası olmadan önce Singapur GP, Thomson Road pistinde 1960 ve 1970li yıllarda Formula Libre yarışı olarak yer alıyordu.

İlk olarak 1961’de organize edilen yarış, başlagıçta Orient Year Grand Prix olarak biliniyordu. Sonraki yıl, yarışın adı Malezya GP olarak değiştirildi.Singapur’un 1965’te bağımsızlığına kavuşmasının ardından Thomson Road’daki yarış, Singapur GP olarak isim değiştirdi. Bu etkinlik, öne sürülen çeşitli nedenlerle 1973’ten sonra devam etmedi. Bu nedenler arasında trafikteki artış, etkinlik için yolların kapatılarak rahatsızlık oluşturması ve 1972 ile 1973 yarışlarında ölümcül kazalar yer alıyor. Bunların yanı sıra Süveyş Krizi ile yağ fiyatlarının birden yükselmesi de bu nedenler içine alınabilir.

F1

Beş yıllık bir anlaşma, Singapur GP Ltd., Singapur Turizm Kurulu ve Bernie Ecclestone arasında imzalandı. 2007 Kasım ayında telekominikasyon firması Singapur Telekominikasyon’un (SingTel), etkinliğin sponsoru olacağı duyuruldu. Etkinliğin resmi adı, FORMULA 1 SingTel Singapore Grand Prix olacak. Yarışın toplam maliyetin %60’ı, Singapur Hükümeti tarafından karşılanacak.

Malezya Spor Bakanı olmak üzere bazı başkanlıklardan endişeli düşünceler var. Malezya Spor Bakanı Azalina Othman, Malezya’daki Sepang pisti ile Singapur arasında yaklaşık 300 km olmasının, haksız rekabet yaratabileceğini söyledi. Malezya’nın Gençlik ve Spor Bakanı Liow Tiong Lai ise, Singapur tarafından muhtemel rekabetten Malezya Hükümeti’nin endişelenmediğini belirtti.

Singapore Cadde Pisti

Singapur cadde pisti, şehirde Marina Bay etrafında yer almaktadır. Pist, Monako ve yeni pist Valensiya’ya benzer şekilde sahil kenarında yer alıyor ve 5.1 km uzunluğunda. Singapur’un Formula 1 tarihindeki ilk gece zamanlı etkinliği olması 31 Ocak’ta planlandı ama bazı güvenlik endişeleri bulunuyordu. Ama Formula 1 CEO Bernie Ecclestone, “Bu, Formula 1’de ilk tam aydınlatmalı cadde yarışı olacak” diyerek gece yarışını doğruladı.

Pist, Herman Tilke’nin ilk olarak tasarladığının biraz modifiye edilmiş hali olarak KBR tarafından hazırlandı.

2008 Formula 1 sezonunda Singapu GP’nin olduğu açıklandığı gün, bir rota harita yayınlandı. Pistin pit alanı, Singapur Flyer’in yanında yer alıyor.Geçici bir pist, pit alanının ardından Benjamin Sheares Köprüsü’nün altına oradan da Cumhuriyet Bulvarı’na ilerliyor ve Raffles Bulvarı’da dönülüyor. Daha sonra Nicoll Otobanı ve Stamfor Yolu ile devam ediliyor. Ardından da Padang etrafında St. Andrew Yolu.

Pist daha sonra Anderson Köprüsü’ne doğru deavm ediyor, Fullerton Otel’I geçiliyor ve Merlion Park yanındaki Esplanade’ye sola dar bir dönüş yer alıyor. Oradan Raffles Caddesi ile birleşiliyor ve Esplanade’den sonra Marina Bay Yüzen Stadyum’un önünden sağa dönülüyor. Ardından da Singapur Flyer etrafındaki bir başka geçici yol ile pit alanına geri dönülüyor.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir