Mercedes, Wikipedia'daki Hamilton Karalamasının Peşinde

yazar:

kategori:

Firmanın autosport.com’a verdiği bilgide Mercedes-Benz, Wikipedia’daki Lewis Hamilton’ın bölümünde İspanya’daki bir çalışanının tahribatı hakkında inceleme başlattı.

Girişin serbest olduğu internetin ansiklopedi sitesi Wikipedia’daki bilgileri, herhangi biri değiştirebiliyor. Ama  internet sitesi, bu değişiklikleri kimin yaptığını kayıt altına alıyor. Siteye üye olanlar soyadları ile anlılırken, üye olmayanlar ip numaraları ile temsil ediliyor.

Geçen hafta Cuma günü, ip numarası İspanya’daki Mercedes-Benz’e ait olan birisi, Hamilton sayfasında çeşitli karalayıcı ifadeler ekledi.

Bu ifadeler arasında; kullanıcı, Michael Schumacher’in 2001’de Hamilton için söylediği "Eğer bu şekilde devam ederse, F1’e ulaşacağından eminim" cümlesini değiştirdi.

Kullanıcı kişi değişikliği şu şekilde yaptı. "Onun çok çirkin olduğunu biliyorum ama eğer bu şekilde devam ederse F1’e ulaşacağından eminim"

Bir başka değişiklik ise Hamilton’un Japonya’daki sürüşü ile ilgili. O da şu şekilde;

"Güvenlik aracını takip ederken tuhaflığının, teklikeli olmasının ve kural dışı manevralarının bir sonucu olarak Mark Webber ve Sebastian Vettel arasında bir çarpışmaya neden oldu. Görüntülere ve bir çok kesimin düşüncesine rağmen, açıkçası ceza almadı"

Wikipedia yöneticileri bu değişiklikleri kaldırdı ve Hamilton’un sayfasını değişikliklere şu uyarı ile kilitledi;

"Üye olmayan veya yeni üye olmuş kullanıcılar tarafından bu başlığın düzenlenmesi, için karalama nedeniyle 20 Ekim 2007’ye kadar şu anda erişimi engellenmiştir.

Bir Mercedes-Bezn sözcüsü, bu kullanıcının pi nuymarasının, İspanya’daki Daimler’e ait olduğunu autosport.com’a doğruladı ve şirketin bu durumu incelemeye aldığını söyledi.

Bununla birlikte bütün çalışanlara da, bu olayın bir sonucu olarak şirketin internet kullanımı politikası ile ilgili bir uyarıcı e-posta gönderildiğini ifade etti.

Sözcü: "Ip numarasının Daimler’e ait olduğunu doğrulayabilirim. Bu ayrıca bizim satıcılarımızın ağını da kapsıyor"

"Ama aktivitelerin sadece iki günlük olarak yedeklenmesi nedeniyle kim olduğunu bulmak belki de mümkün değil. Bu da iz süremeyeceğiz anlamına geliyor. Ama inceleme hâlâ devam ediyor."

"Bununla beraber Daimler; bilgisayarların, blog veya Wikipedia güncellemeleri gibi amaçlardan ziyade işle ilgili kullanılmasını hatırlatan bir e-posta bütün çalışanlara gönderildi. Şu anda bilgisayarların ne için kullanılması gerektiği konusunda açık bir kısıtlama var"

"Ama emin olun, hâlâ bunun üzerinde duruyoruz"

Wikipedia’daki Hamilton sayfasının linki için tıklayınız


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir