FIA Cezaları Neye Göre Veriyor ?

yazar:

kategori:

Son yıların en büyük skandalı olarak nitelendirilen Singapur tezgahının görüşüldüğü  mahkeme sonucunda dün beklenen nihai karar açıklandı.Aslında karar bir çok kesimde daha skandal olarak nitelendirilip asıl olayın gölgesinde bile kaldı da denilebilir.

Ciddi şekilde kan kaybeden F1 de üreticileri göndermeye çalışıp diğer bir yandan da motor sağlamaları için bu sporun içinde tutmaya çalışan FIA düşündü taşındı ve ayrıca oturulup pazarlık edildi ve böyle bizim açımızdan saçma olan bir kararla,onların açısından da etliye sütlüye dokunmadan bir iki kurbanla hadise beklenildiği gibi kapatıldı.

2007 de olduğu gibi son yılların yatırımı Alonso her ne kadar olayların içinde dolaylı olarak gözükse de aklandı.Eskiyen ve sistemle bir şekilde ters düşen isimler saf dışı edildi.

Evet cezanın hiçbir yaptırımı yok .Ama FIA hangi yaptırımı olan ceza veriyor ki nabza göre şerbet başka bir şey yok.2007 de Mclaren´e verilen ceza ile şimdi bahsedilen bütçe sınırlama mevzusuna göre iki takım kurulur neredeyse.Ama Mclaren`e ne yaptırımı oldu ki.Yılda 550 milyon dolar kazanan bir takıma 100 milyon dolar ceza ne kadar etkilidir ki .Ben her sene o kadar kazanan bir takıma sahip olsam her yıl 150 milyon dolar vermeye razı olurum.FIA aynı suçu daha düşük bütçeli bir takım işleseydi böyle bir ceza verebilecekmiydi.Gene 2007 yılında Renault´un Mc laren´den bir şekilde aldığı disketlerden dolayı ceza almaması (Mclaren ´e göre) büyük bir tutarsızlık değil mi.

Geçen sene kazanılan Singapur Gp galibiyeti, kayıtlara  geçmiş olan 1.lik ve bu zafer sonrasında kazanılan milyonlarca dolarlar nerde.Hepsi illegal bir şekilde yarış kazanmış Renault takımında.En azından bunlar alınsaydı.Cezalandırılanlar kim iki tane isim.

Ben diğer takımların özellikle düşük bütçeli ve uzun yıllardır yarış kazanamayan takımların böyle bir olaya FIA nın  yaklaşımını göz önünde bulundurarak en azından bir zafer için hazırlanmalarını tavsiye ediyorum.Herkesin yaptığı yanına kar kalıyorsa iyi hesap edip ticareti ona göre yapmak lazım.Spor ahlakı şu bu düşünen yok.Tezgah dönüyor biz seyrediyoruz.Arkasından başka tezgahlar dönüyor.Biz gene seyrediyoruz.

FIA cezaları işlenilen suçun şekline,spor ahlakına ve etiğine,ellerindeki kural kitabının herhangi bir maddesinin bir bendine göre mi veriyor?Yoksa işleyen takım,kişiler ve işleniş şekline ve bu olaydan sonra ortaya çıkacak kaosdan en az nasıl zararlı çıkacak şekilde mi veriyor?

Abdullah Yaldız


Yorumlar

  1. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Çok güzel yazı olmuş ama şaşıramıyorum ben bu duruma:2005 ve 2006 da renault un kullandığı ön süspansiyondaki extra ağırlık yasak olmasına rağmen fia Ferrari aynı sistemi kullanana FİA müdahale etmedi..Aynı şekilde Alonso yarışlarda birçok pilotu pist dışına çıkmaya zorlarken,şigan keserken,gereksiz zorlamalarla birçok pilotu riske atarken görmezden gelindi..

    FİA ,belirli şartlara göre,her sezon bir takımı ve pilotu kayırıyor muhakkak..Bu bir gerçek…

  2. kaan kaanhan avatarı

    güzel yazı teşekkürler.

  3. Emeğine sağlık Abdullah Yaldız… İyi yazmışsın hoş yazmışsın ama şunu bil az bile yazmışsın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir