Formula 1’de Kural Değişiklikleri 2017’de Yapılacak

yazar:

kategori:

Teknik ve kural değişiklikleri 2017 Formula 1 sezonunda yapılacak.

Bernie Ecclestone geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Formula 1’in acilen V6 turbo motorlardan kurtulması gerektiğini söylemiş yeniden V8 motora veya 1000 beygirlik motorlara geçilmesi çağrısında bulunmuştu.

F1 takım patronları ile Bahreyn’de bir görüşme yapıldı ve kural değişiklikleri 2017 yılından itibaren geçerli olacak.

Mercedes’ten Toto Wolff toplantının ardından yaptığı açıklamada ‘Daha hızlı ve daha muhteşem’ bir araç yapmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Wolff ayrıca V8’lere dönmenin doğru bir adım olmayacağını söylerken farklı alternatifleri incelediklerini söyledi.


Yorumlar

“Formula 1’de Kural Değişiklikleri 2017’de Yapılacak” için 19 yanıt

  1. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Şimdi ne olacak ? Bu motorlar ile yarışıp kural değişikliğinin ne manası var ? Ferrari neden Mercedesin iknasına geliyor? Dayat abi kuralını,1000 hp standart kersi madem.

  2. doğruları yazan adam avatarı
    doğruları yazan adam

    daha önce bir geçiş süreci olduğunu ve bu süreçte ferrari mercedes savaşını izleyeceğiz demiştim.bekleyip göreceğiz.

  3. Wolff ayrıca V8’lere dönmenin doğru bir adım olmayacağını söylerken farklı alternatifleri incelediklerini söyledi.

    Başlık sizi yanıltmasın, motor konusunda çıkmış bir karar yok.

  4. İnşallah v8 ve 1000hp li motorlar gelir…Totoş un totoşu tutuştu şimdiden tabi 😀

  5. Hadi inşallah kulaklıkla f1 seyreden turistler görürüz

  6. 2005 yada 2006 daki gibi v8-v10 sınırsız devir desinler. araclar sürücüleri zorlasın ak koyun kara koyun belli olsun.
    şu an araçlar 12000 devir i zor geçiyorlar. önceden bazı hızlı virajlarda araclarla savasırdı pilotlar şimdi hepsi tam gaz gidiyor.

    1. 12000 d/dk geçemez çünkü 12000 d/dk sınırlandırması var.

      1. Sınır 15,000 devirde.Yakıt tüketimi kuralı nedeniyle 13,000’i geçmiyorlar.

        1. kuralları tam bilmiyordum da wikipedia dan okudum sınır 15000 ama aynen dedigin gibi anca 13000 e ulaşabiliyorlar. 15000 yapmanın manası ne o zaman. 19000 devir olan araclar vardı bmw 19000 i de aşmıstı hatta bir sene.

  7. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    Sonun da ya doğru yolu buldunuz.Redbull ile newey de geri döner 2017’de mercedesten iyi performans beklemiyorum v8 de.Bence hamilton mercedesi bıraksın redbula geçsin nede olsa iyi biliyor bu işleri 🙂

    1. V8 lerde de Mercedes iyiydi. O zamanlar şase ve aerodinamiği iyi değildi aracaın. Lastik sorunları vardı. Orta sıra takımı ile ön sıra arasında gidip geliyordu.

  8. v6 kalsn sorn değil, rpm, benzin sınırı ne varsa kalksn 😀 bide acık egzoz takarık sanayide tamam 😀

  9. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    V12 gelsin uçak gibi uçsunlar yaw. Ben artık pistlerde pist rekorları, tur rekorları görmek istiyorum. O konuda meraklanmak istiyorum. Atletizmde ve diğer sporlarda geçmiş senelerin rekoru kırılmak için çabalanır, o uğurda çalışılır. İnsan bedenini ölçen süreli,mesafeli sporlarda derece geliştirmek üstelik daha da zordur. Oysa teknoloji gerektiren makineli sporlarda her yıl bir önceki yılı geçmek için uğraşmalı takımlar.

    Motot Gp mesela bu konuda bir adım önde. Geçen yıl Marquez birçok pistte pist rekoru kırmıştı sanırım. Teknoloji bunun için gelişiyor. Neymiş? masraf kısmakmış. Masrafları kısacağız diye getirdikleri V6’da şimdiye kadar en çok harcayan Mercedes 400 Milyon Dolar. Ferrari 270 milyon dolardı 370’e çıkarttılar bu sene. Demekki masraf kısma falan laf-ı güzafmış. Her şekilde para konuştuktan sonra olmuşken iyisi olsun daha hızlı araçlar olsun.

    Bence Bernie veya diğer Cvc elemanları da hızlı motorlar hızlı araçlar istiyorlar. Fakat paralı pilotların beceriksizliğinden dolayı güvenlik korkusundan en azından v10 falan getiremiyorlar. Maldonadoya v10’lu araç verseniz hangi yarış kimi biçeceği belli olmaz. Bir de o kadar devirli motor da başka bir araca çarptığı zaman ölüme kadar gider diğer pilotun sonu. V10 motoru şu an amacına uygun kullanabilecek tecrübeye sahip ya 9 ya 10 pilot var. Onun dışındakiler saatli bomba gibi olan ya genç yahut paralı pilotlar.

    Bir de tabii yol araçlarına teknoloji sunacağız, yol aracı üreten firmalar bize para bayılacak diye v6’ya geçmişlerdi. Herhalde bekledikleri paraları bayılanlar olmadı ki Bernie kazan kaldırdı. Masrafları kısmaya ve atmosferik motor palavralarına hiç ihtimal ve ciddiyet vermiyorum.

    Ortalama 2 haftada 3 gün benzin yakacak araçlar. 100 litre az yaksalar ne olur çok yaksalar ne olur. Masraflar da kısılmadı arttı. Ortalama 25-30 milyon Euro motor parası var. 5 motoru harcayan müşteri firmaları yeni motoru perakende olarak 10 milyon Euroya alıyorlar galiba.

    Yani 1 motor 6 milyon Euro 5 motor 30 milyon Euro. O da toptan aldıkları için 30’a geliyor. Mercedes, Ferrari,Red Bull,Williams ve Mclaren dışında 100 milyon Euronun üstünde bütçesi olan takım da yok. Atıyorum 50 milyon Euroluk Sauber 30 milyon Euroyu Ferrariye bayılırsa şirket batar. Bunun diğer masrafları var, şusu var bu’su var. Aynı şekilde Force India da benzer durumda. Bu masraflar yüzünden herkes Sponsorlu pilot arar oldu.

    1. Turbo nun torku atmosferikten daha çok adı üstünde turbo. İlave olarak sıcak egzoz gazlarından ekstra güç ve tork geliyor. Aslında şuanki v6 lar daha fazla güç ve torka sahipler ancak yakıt akışı yani debi sınırlandığı için bu değerlerde kıstlanıyor. Yani söylediğiniz pilotlar bu araçlar ile başa çıkıyorsa v8 ler ile de başa çıkar. Haberde ki mevzu bahiste maliyet kaygısı var ise turbo 1000 BG mantıklı çünkü debi sınırını kaldırınca motor zaten 1000 BG güç üretecek kapasiteye sahip. Maliyetin önemi yok ve amaç spora esk günlerdeki sesi ve şaşayı getirmekse v8 lere geçilir. İstenen ne o sorulmalı bence.

  10. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    Honda şimdiden hangi değişikliklerin yapılacağını öğrense iyi olur yok yandı gülüm keten helva … 😀

  11. hadi inşallah şu süpürgelerden kurtulalım

  12. v8 e geçelim hadi bernie bastır ulan bir işe yara 😀 ama galiba turbo motorlar devam edecek güç artışına gidilecek gibi ama inşallah v8 hatta v10 olsun kulaklarımız bayram etsin 😀

  13. Hangi farklı alternatifi inceleyeceksin merak ettim. Adam zaten eski V8 leri güncelleyip ve güçlendirmeyi teklif ediyor eskiye dönmeyi değil. Ha eğer alternatifin V10 ise böyle tekliflere açığız 😀 Ama gene turbolu saçma bir motor teklif edersen gördüğüm yerde tokatlarım.

  14. V8’in neresi kötü ki? Başka alternatif V10 ise eyvallah. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir