Whitmarsh: McLaren’dan Asla Pişman Olmadım

yazar:

kategori:

Formula 1 padoğunun bir zamanlar gözde isimlerinden olan Martin Whitmarsh, Ron Dennis’in McLaren’da göreve geri dönmesinin ardından, şimdilerde yat takımı Ben Ainslie Racing’in CEO’luk görevini yürütüyor.

Yeni görevine başlayalı henüz çok bir süre geçmeyen Whitmarsh takımın web sitesine bir röportaj verdi.

British Aerospace’te yapısal analiz mühendisi olarak çalışırken ve sonrasında Üretim Müdürü görevine yükselmesinin ardından McLaren’a geçişini “Kariyerim için mantıklı bir hareket değildi.” diye yorumluyor Martin Whitmarsh.

Oradaki müdürlük görevinden bir yıl sonra Whitmarsh McLaren’de Operasyon Müdürü görevine getirildi ve Woking merkezli takımda 25 yıla yakın bir süre çalıştı. Burada McLaren Grup CEO’luğu, McLaren Racing CEO’luğu ve McLaren Mercedes Takım Patronluğu görevlerine kadar yükseldi.

Whitmarsh,  British Aerospace’ten McLaren’a geçişi ile ilgili olarak, “Bu benim için kaçınılmaz bir fırsattı. Ama herkes belli bir başarı yakaladığım ve binlerce insanın benim için çalıştığı büyük bir oluşumdan küçük bir takıma geçmenin delilik olduğunu düşünüyordu. Ama ben bundan hiçbir zaman pişmanlık duymadım.” diyor.

Whitmarsh, McLaren’a katıldığında takımda sadece 100 kişi çalışıyordu ve yıllık 19 milyon pound gibi bir cirosu vardı. 25 yıl içinde takımda çalışan kişi sayısı 3000’e, ciro ise 560 milyon pound’a yükseldii.

Whitmarsh, “Biz McLaren ile Formula 1’in içinde büyüdük. Fakat aynı zamanda sadece yarışmanın istikrarsız bir iş olduğunu öğrendik ve istikrarlı bir iş arıyorsak, işimizi çeşitlendirmeli ve teknolojimizi, kapasitemizi kullanarak nihayetinde markamızı farklı alanlarda geliştirmeliydik. Biz de bu nedenle McLaren Otomotiv, Teknoloji ve Elektrik ile diğer şirketleri kurduk. İlk görev aldığım o yarış takımından bu hale gelebilmek tam bir metamorfoz oldu. İlginç ve heyecan verici bir süreçti.”

“Başarılı olacağımızdan emin olmamız gerekiyordu.”

“Bir sonraki adım ise, ‘Evet elimizde iyi işleyen bir oluşum var, gereken teknolojiye sahip. Ama bunu nasıl paraya çevirebiliriz? Fırsatları nasıl değerlendirir ve ortaklar için değer yaratırız?’ diye düşünmekti.” diyor.

Whitmarsh, şimdilerde Ben Ainslie Racing için de benzer gelişim yollarını ve fırsatların mümkün olduğunu düşünüyor.

“Amerika Kupası takımların kapasitelerini, teknolojilerini, performanslarını sonuna kadar sergileyebildikleri harika bir platform. Bu kupayı kazanmak nasıl daha büyük bir teknolojik oluşum haline geleceğimiz konusunda bize fırsatlar sunacaktır.”


Yorumlar

“Whitmarsh: McLaren’dan Asla Pişman Olmadım” için 5 yanıt

  1. Vay adamım konuşmuş 😀 Domenicali ile birlikte severdim bea.

  2. Bu adamla ilgili haberi görünce açıp sezen aksu dan kaybolan yılları dinledim :(( ah mclarenim ah

  3. Her muhendis iyi bir yonetici olamaz kavraminin tam karsiligi, cok sevdigim bir insan olmasina karsin F1 takimi yoneticiligi iyi degildi. Yeni gorevi ona hayirli olsun…

  4. Martin’in karakterini, insanlıgını seviyorum ama takım patronu olarak hiç bir zaman sevemedim.

  5. Arkadaş NY Times’da makale okudum sanki. Bu nasıl detaylı açıklama ve anlatımdır böyle 🙂 Çok disiplinli ve iyi bir adamdı, başarılıydı da bana göre. Yine başarılı olmasını isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir