Stratejik Hatalar – 2

Formula 1 2011 sezonundan geriye akıllarda kalan en temel iki unsurdan şöyle bahsedebiliriz: Red Bull’un ciddi şekilde üstünlük kurduğu sezonda Alman pilot Sebastian Vettel’in, F1 tarihinin ‘En Genç Çifte Şampiyonu’ rekorunu kırışı, Red Bull’un üst üste ikinci kez kazandığı takımlar şampiyonluğu ve Mark Webber’in berbat startları!.. Avustralyalı pilot sezonun son iki yarışı hariç tüm yarışlarında startta pozisyon kaybı yaşayarak bu alanda ilginç bir istatistiğe de imza atmıştı. Yeni F1’in doğurduğu bir başka yeniliği DRS’yi de ilk kez bu sezon gördük. Sezon içinde stratejilerde yapılan hatalara gelecek olursak;

2011 Malezya GP – Yarışa 2. sıradan başlayan McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton, kendisinden önce pite giren rakiplerinin ardından 5. sıraya kadar gerilemişti. Fernando Alonso ile girdiği mücadelede rakibini savunurken yaptığı birden fazla yön değişimi nedeniyle yarış sonrası 20 sn cezası alarak klasmanda 8. sırada yer almıştı.

2011 Türkiye GP – İstanbul Park’ın bir F1 yarışına ev sahipliği yaptığı son yarışta Mercedes’ten Nico Rosberg 3. sıradan start aldı. Bir önceki yılda yaşananların aksine sorunsuz bir yarış çıkaran Red Bull çifti duble zafere imza atarken, Mercedes’in yarış performansındaki zayıflığına bir de lastik kontrolü için hayati önem taşıyan stratejinin yardım etmemesi eklenince Rosberg, yarışın başında yavaş start alan Webber’in önünde ikinci sıraya yükselmesine rağmen günün sonunda ancak 5. olabildi.

ISTANBUL, TURKEY - MAY 08:  Sebastian Vettel of Germany and Red Bull Racing leads the field at the start of the Turkish Formula One Grand Prix at the Istanbul Park circuit on May 8, 2011 in Istanbul, Turkey.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images) *** Local Caption *** Sebastian Vettel

 

2011 Kanada GP – Red Bull takımı, yağmurlu Kanada GP’de yaptıkları hamlelerle pol pozisyonundan başlayan pilotları Sebastian Vettel’i olası bir galibeyetten etti. Durumu çok daha iyi idare McLaren, Jenson Button’u 7.’likten zafere taşırken, Button 2010 Çin GP’sinden sonra ilk kez podyumun en üst basamağında yer alıyordu. Doğru anda kuru zemin lastiklerine geçen McLaren stratejisi karşısında boyun eğmek zorunda kalan Vettel ise 2. sırada yarışı tamamladı.

2011 Almanya GP – Red Bull’dan yine olası bir galibiyete mâl olan strateji hatası bu kez Almanya’da pol pozisyonu sahibi Webber için uygulanan stratejide gerçekleşmişti. Startta yine pozisyon kaybederek Hamilton’a geçilen Webber ikinci sırada yarışı devam ettiriyordu. 13. turda start-finish düzlüğünde rakibini geçmesine rağmen ilk virajda tekrar pozisyonunu Hamilton’a kaybetmesine engel olamamış daha sonra da Alonso’nun baskısı altına girmişti. Bu iki pilottan da önce pite gelen Webber ilk pit-stopların ardından tekrar hem Alonso’nun hem de Hamilton’un önünde yer almış Massa’nın arkasında seyrediyordu. Massa’nın da pite girmesiyle Webber yarışın başında kaybettiği liderliği tekrar ele geçirmişti ve ilk bölümde Red Bull stratejisi işliyormuş gibiydi. Ancak ikinci bölümde erken pit-stop bu kez Webber’e pahalıya mâl olacaktı. Hamilton ve Alonso kendisini geride bırakmayı başarmış, pit çıkışında Alonso’yu geride bırakan Hamilton galibiyete uzanırken, Alonso ikinci ve Webber üçüncü olmuştu.

2011 İtalya GP – Pit-stop stratejilerinde Button’da gösterdikleri başarıyı Hamilton’da gösteremeyen McLaren, 2. sıradan yarışa başlayan pilotlarının Alonso’ya geçilmesini engelleyememiş ve pilotlarını podyumun dışında bırakmışlardı.

2011 Japonya GP – İlk üç sırada yarışa başlayan pilotların farklı stratejilerle yer değiştirdikleri bir başka yarış Japonya’daydı. Pol pozisyonundan başlayan Vettel ve 3. başlayan Hamilton, 2. sıradan start alan Button ve 5. sıradan start alan Alonso’ya geçilmişti. Vettel galibiyetten olurken, Hamilton podyumun dışında kalmıştı.

2011 Hindistan GP – F1 takviminde ilk kez yer alan Hindistan’da Webber, sıralama turları sonucunda 2. sırada yer alıyordu. Pazar günkü yarışta ise tüm sezon boyunca daha üstün bir yarış performansına sahip Red Bull, pit-stoplarla Ferrari’den Alonso’nun Webber’i geçişine engel olamamıştı. McLaren’in iyi bir iş çıkararak 4. sıradaki pilotları Button’u 2.’liğe taşımasıyla Avustralyalı pilot podyumun dışında ancak 4. olabilmişti.

 

                                                                                                                                                            mami

İlk bölümü okumak için tıklayınız.

Stratejik Hatalar – 1

 

Devamı gelecek…

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir