Stratejik Hatalar – 3

Yunus burunlu’ araçlarla ilk kez tanıştığımız (ileride işin daha kötüye gideceğini bilseydik o kadar eleştirmezdik!), Maldonado’nun kariyerindeki ilk ve tek grand prix zaferini (şaka değil, gerçek) İspanya’da kazandığı yarışın da yer aldığı, Red Bull ve Sebastian Vettel’in üst üste 3. kez takımlar ve pilotlar şampiyonluğunu kazandığı yıl 2012’ydi. İki DRS alanının uygulandığı yarışlarla da ilk kez karşılaşıyorduk. İlk 7 yarışta 7 farklı yarış galibiyle de F1, istediği rekabet düzeyini sonunda yakalamış gibiydi. Biz esas mevzumuza geri dönelim. Stratejilerdeki kusurları irdelediğimiz yazı dizisinin bu bölümünde, belki de bir başka şampiyonluk kaybettiren hatayı da içeren tam 10 yarışa göz atacağız. İşte ‘on’lar…
2012 Avustralya GP – Sezonun ilk yarışında Hamilton pol pozisyonunda yer alıyordu. Takım arkadaşından daha iyi bir start alan Button henüz ilk turda liderliğe yükselmeyi başarmıştı. Çoğu pilotun 3 pit-stop stratejisini benimsediği yarışta Perez ise tek pit-stop stratejisiyle yarışıyordu ve Lewis’in başına çorap ören isim olacaktı. Çift DRS alanıyla yarışılsa bile geçiş imkanının yine de kısıtlı kaldığı Avustralya’da Lewis, Perez’in arkasında çok kıymetli zamanları kaybetti. Kendisinden bir tur sonra pite giren takım arkadaşı tekrar önünde ilk sırada yer alıyordu. Vitaly Petrov’un Lotus’unda yaşadığı sorunla birlikte yolda kalarak güvenlik aracının girmesine sebebiyet vermesiyle beraber Lewis, Vettel’e de geçildi ve polden başladığı yarışı 3. sırada tamamlayabildi.

2012 Malezya GP – McLaren yine polden başlayan pilotu Lewis’e galibiyeti getirecek zemini yaratamamıştı. Yağmur altındaki yarışta, genelde doğru kararlar verebilen takım, bu kez hata yapmış ve Lewis’in gerilere düşmesine engel olamamıştı. Günün sonunda yarışa 8. sıradan başlayan Ferrari’den Alonso zafere uzanırken, 9. sıradan start alan Sauber’den Perez 2.’ydi. Hamilton ise ancak podyumun son basamağında yer alabilmişti.

2012 Bahreyn GP – Sezonun 4. yarışında Red Bull, çok iyi bir yarış temposuna sahip Lotus baskısı nedeniyle sadece Vettel’in galibiyetine odaklanmıştı. Elbette bu durumdan en çok zararı, yarışa 3. sıradan, yani geçildiği iki Lotus pilotunun 4 ve 8 sıra önünden başlayan Webber görmüştü.

2012 Monaco – 3. sıradaki McLaren pilotu Lewis Hamilton startta bir sıra kaybederek 4. sıraya gerilemiş, Red Bull stratejisinin McLaren’inkine galip geldiği anda ise Vettel’e geçilerek 5. sırada damalı bayrağı gören isim olmuştu.

2012 Kanada GP – Gilles Villeneuve Pisti 2012 yılınının 7. ayağına ev sahipliği yaptı. Bu yarıştan önceki 6 yarışta 6 farklı yarış galibi vardı ve bu heyecanı biraz daha artıran bir durumdu. Red Bull pilotu Vettel polden Ferrari’den Alonso ise 3. sıradan start alıyordu. Her iki pilot da ilk 10’da yer alan diğer pilotlar gibi yarışın ilk bölümünü süper yumuşak lastiklerle geçecekti. Sorunsuz bir startın ardından Vettel lider Hamilton ikinci ve Alonso üçüncü sıradaki yerlerini korudular. Vettel ilk pit-stop’unu 16. turda gerçekleştirdi ve kendisinden 1 tur sonra pite gelen Hamilton’a geçildi. Alonso’nun pit-stop’u da Hamilton’dan 2 tur sonraydı. Hızlı bir pit-stopla her iki rakibinin önünde, geçici olarak lider konumda olan Roman Grosjean’ın arkasında 2. olarak piste geri döndü. Böylelikle ilk pit-stopların galibi Alonso ve kaybedeni Vettel olmuştu. Ancak Fernando pitte geride bıraktığı rakiplerinden Hamilton’a pist üzerinde geçilerek yerini kaybetti. İlerleyen bölümde rakibiyle aradaki farkı yavaş yavaş azatlmaya başlamıştı. Bu aşamada McLaren Hamilton’u ikinci pist-stop’unu yapmak üzere pite çağırdı. Hamilton, Alonso’nun 13 s, Vettel’in ise 9.5 s gerisinde piste döndü. Pitte kaybedilecek sürenin Hamilton’un önünde yer almak için yeterli olmadığını düşünen Ferrari ve Red Bull risk alarak Alonso ve Vettel’i pistte tuttu. İşte hata! Lewis tur başına 1 saniye farkla ön gruba yaklaştı. 62. ve 64. turlarda iyice tükenen lastikleriyle yavaşlayan Vettel’i ve Alonso’yu geçerek liderliğe yükseldi. Artık Red Bull günü en az zararla atlatmanın peşindeydi. Vettel 2. pit-stop’u için 64. turda pite geldi. Ancak Ferrari Alonso’yu pistte tutmaya devam ederek, adeta hatada ısrarcı davrandı. Vettel, tek pit-stop stratejisiyle yarışan Perez’in 2 saniye gerisinde yarışı 4. sırada tamamlarken, Alonso ise ancak 5. olabildi.

2012 İngiltere GP – İngiltere GP yarış hafta sonu Ferrari ve Alonso için Pazar gününe kadar kusursuzdu. Yarış performansı sıralama performansına kıyasla daha iyi olan Ferrari, buna rağmen pol pozisyonunu kazanmayı başarmıştı. Ancak Alonso’nun ilk sıradan start aldığı yarışta daha sonra yaşananlar Sürücüler Şampiyonası’nın kaybedilmesine neden olacak türdendi. Yarışın son bölümüne kadar her şey sorunsuz gidiyordu. Fakat 50. turdan itibaren daha geç pit-stop yaparak lastik avantajı yakalayan Webber, Alonso’ya giderek yaklaşmaya başladı. DRS’nin de yardımıyla İspanyol pilotu geride bırakmayı başaran Webber yarışı lider tamamladı. İşlerin çok da karmaşık olmadığı bu ‘sakin’ yarış hafta sonunda Ferrari, Alonso’nun galibiyetini garanti altına alamamış ve ekstra 7 puan bırakmıştı. Bu puanların kıymeti ise 2012 yılı bittiğinde anlaşıldı. Fernando Alonso Sürücüler Şampiyonluğu’nu sadece 3 puan farkla kaybetti.

alonso-webber

 

2012 Macaristan GP – Michael Schumacher’in yanlış grid pozisyonu alması sebebiyle iki formasyon turu izlediğimiz 2012 Macaristan GP’de, stratejide yapılan hata ile pozisyon kaybı yaşama sırası Grosjean’daydı. Startla birlikte 2. sırada yer alan Grosjean, Vettel’in atağını savuşturmuş ve yerini korumayı başarmıştı. Momentumunu kaybeden Vettel ise Jenson Button’a geçilmekten kurtulamamıştı. 5. start alıp yarışın ilk bölümünde KERS problemi yaşayarak 30. tura kadar yavaş kalan Kimi Raikkonen 46. turda ikinci pit-stop’unu gerçekleştirdi ve piste Roman Grosjean’ın hemen önünde dönmeyi başardı. Bu duruma Grosjean’ın yavaş pit-stopuyla beraber Raikkonen için uygulanan stratejinin daha doğru oluşunun etkisi büyüktü. Fransız pilot yarışı başladığı pozisyondan 1 sıra geride 3. tamamlarken, takım arkadaşı Raikkonen 3 sıra kazanarak 2. sırada yer alıyordu.

2012 Kore GP – 3. sıradan yarışa başlayan McLaren-Mercedes pilotu Lewis Hamilton tüm yarış boyunca lastiklerden istediği verimi alamamıştı. Buna bir de takımın, işleri daha kolay hale getiremediği yarış stratejisi de eklenince İngiliz pilot ancak 10. sırada finish gördü.

2012 Hindistan GP – Eğer bu yazının başlığı ‘Stratejik Başarılar’ olsaydı, Hindistan’ın bir F1 yarışına ikinci kez ev sahipliği yaptığı 2012 sezonun sondan dördüncü yarışı, daha anlamlı bir şekilde yer alıyor olurdu. Sezonun yarısından itibaren güç dengelerinin Red Bull ve McLaren lehine daha baskın hale geldiği dönemde Webber ve Hamilton 2. ve 3. sıradan start aldıkları yarışı 5. sıradan yarışa başlayan Ferrari pilotu Alonso’nun arkasında 3. ve 4. tamamlayabildi.

 

                                                                                                                                                                      mami

 

İlk bölümü okumak için tıklayınız Stratejik Hatalar – 1

İkinci bölümü okumak için tıklayınız. Stratejik Hatalar – 2

 

Devamı gelecek…


Yorumlar

“Stratejik Hatalar – 3” için bir yanıt

  1. canada ve ingiltere .Şimdi ferrari işine gelince son yarışa kadar gittik der ve o dönemin akıllıları devamlı saçma hatalar yaparlardı ben pek tanık olmadım strateji konusunda redbulu yendiklerini..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir