Stratejik Hatalar – 4

yazar:

kategori: ,

2013 F1 sezonunda, Red Bull’un domine ettiği sezonların ardından artık beklentiler, şampiyonluk rekabetinin daha çetin şekilde geçmesi yönündeydi. Üç farklı takımın yarış galibiyeti elde ettiği bir önceki yıl da hesaba katıldığında, sezon öncesi bu beklenti son derece makuldu. Hem Lewis Hamilton’un Mercedes’e geçişi gibi yeni başlangıçlar da vardı. Ancak Red Bull’un aerodinami şefi konumundaki deha ismi Adrian Newey, şampiyonluk için mücade edilen ve kazanılan bundan önceki tüm sezonlarda olduğu gibi, yine fark yaratan isim olacaktı. 13 GP zaferinin tamamını Sebastian Vettel ile kazanan Red Bull sezon sonunda rahat bir şekilde duble şampiyonluğunu kutluyordu. Zaman zaman sezon içinde de gözlenen rahatlığın takıma olumsuz etkileri olduğu gibi onları mağlup etmenin farklı yollarını arayan takımların, bu arayışlarda yaptıkları hatalar da vardı elbette.

2013 Avustralya GP – Sezon açılışı alışıldık şekilde Avustralya’da yapılıyordu. Yakıt ikmalinin yasaklandığı ilk yıl olan 2010’dan bu yana lastiklerin öneminin çok daha arttığı sezonlardan biri olacaktı. Son üç yılın dünya şampiyonu Sebastian Vettel pol pozisyonundan çok iyi bir start aldı. 4. turda pite giren Button hariç, rakiplerinden daha önce gelerek yeni lastiklerle ekstra iki üç tur atma fırsatı yakalayan Vettel ilk bölümü sorunsuz geçmişti. Ancak yarışın devamında iki pit-stop stratejisiyle yarışan Kimi (Grid pozisyonu: 7) ve ikinci pit-stoplara kendisinden önce giren Alonso (Grid pozisyonu: 5), Vettel’i geride bırakmayı başarmıştı. Pol pozisyonundan başlanan yarış 3. sırada tamamlanıyordu.

2013 Malezya GP – Sezonun ikinci yarışı Malezya’da en ilginç olay elbette Hamilton’un pit alanında sezon başında katıldığı Mercedes yerine F1 kariyerine başlayıp 6 yıl yarıştığı McLaren garajında durmasıydı. McLaren pit ekibinden ‘bekleme yapma kaptan, devam et, devam et!’ talimatını aldıktan sonra doğru garaja gelip biraz süre kaybıyla da olsa pit-stop’unu gerçekleştirmişti. Bu olayla birlikte Vettel’in takım emrine uymayarak Webber’in önünde finish görmesiyle gergin podyum, kırmızı garajda cereyan eden strateji hatasını görmemizi engelleyemedi. Yarışa 2. sıradan başlayan Ferrari pilotu Felipe Massa zaten pek de parlak bir yarış çıkarmıyordu. Pit duvarındaki ekibin vasat yönetimiyle durum biraz daha kötüye gitti ve Brezilyalı yarışı 5. sırada bitirebildi. Henüz ilk turda Alonso’nun kaza yaparak yarış dışı kalmasyıla Ferrari böylece, 2. ve 3. sıradan başladığı Malezya yarışından sadece 10 puan çıkarabildi.

2013 İspanya GP – Red Bull’un zaman zaman hata yaptığından başta söz etmiştik. İspanya’da bu durumu çok net özetleyen 4 rakam var: Vettel 3. başladığı yarışı 4. bitirirken, Malezya’da dersini alan Ferrari’den Massa 9.’luktan 3.’lüğe yükselerek damalı bayrağı görüyordu.

 

podium1-2013spanish

2013 Monaco GP – F1’in en az geçiş imkanı sunan efsanevi pistinde stratejinin her zamankinden bir parça daha önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Hele de yarışta 3 kez güvenlik aracının girmesine ve bir kez de kırmızı bayrakların sallanarak yarışın durdurulmasına sebep olan kazalar yaşanmışsa… İşte Monaco GP böyle bir yarıştı ve Mercedes, ilk güvenlik aracı periyodunda yanlış bir karar alıyordu. Hamilton’u podyumdan etmeye yeterdi!

2013 Kanada GP – Hamilton’un Mercedes’le geçirdiği ilk sezonunda stratejiye boyun eğdiği diğer yarış Kanada GP’ydi. Ferrari Fernando’yu, İngiliz pilotun önünde taşımayı başarmış, Mercedes ise podyumda bir basamak kaybetmişti. (Hamilton Grid Pozisyonu : 2, Yarış Sonucu : 3 – Alonso Grid Pozisyonu : 6, Yarış Sonucu : 2)

2013 Macaristan GP – Budapeşte kenti Buda ve Peşte olmak üzere iki yakadan oluşur. Bu haliyle İstanbul’u andırarak hoş görünebilir. Ancak Budapeşte’nin yakınlarında yer alan Hungaroring ise 1998 yılından beri tek bir yarışı bile kaçırmadan izlediğim F1’in tartışmasız en sıkıcı yarışlarına ev sahipliği yaparak tüm hoş bakışları bir anda yerle bir etmeye yeter. Monaco’dan sonra geçiş imkanının en kısıtlı olduğu pist, Monaco’da olduğu gibi lüks mekanların arasından geçilen, marinanın hemen yanında yer alan bir cadde pisti de değil üstelik. Sahi, bu pisti yaparken akıllarından ne geçiyordu öyle?  Neyse hızlı geçelim!.. Geçiş imkanının kısıtlı olduğunda söz ettiğimiz bu pistte 2013 sezonundaki yarışa Red Bull pilotu Webber 10. sıradan start aldı. Takım onun 4. sıraya kadar ilerleyişine katkıda bulundu. Ancak aynı takım Vettel’in 2. sıradan 3.’lüğe gerilemesine ve bu pozisyonda yarışı tamamlamasına engel olamadı. Yarış sonrası bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için yemin etmiş olacaklar ki; sezonun geriye kalan 9 yarışın tamamını kazanan Red Bull, sezonu çifte şampiyonlukla tamamladı.

 

İlk bölümü okumak için tıklayınız. Stratejik Hatalar – 1

İkinci bölümü okumak için tıklayınız. Stratejik Hatalar – 2

Üçüncü bölümü okumak için tıklayınız. Stratejik Hatalar – 3

Devamı gelecek…


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir