1992 Fransa: Senna ve Schumacher


Yorumlar

“1992 Fransa: Senna ve Schumacher” için 26 yanıt

  1. @Erendost Oradaki cevap haznesi çok sıkıştığı için buraya yazıyorum.
    Yarışta atılan hızlı turlar genelde arkadaki pilotun öndeki pilotu yakalamaya çalıştığı esnada gerçekleşir.
    Yani sürekli 1:30 larda istikrarlı tur atmak başkadır, 2. olan pitten çıktığı anda 1. pite girdiğinde 1-2 turluk hızlı tur denemesi başkadır. O yüzden atılan hızlı turların yarış hızıyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
    Yani Rai ne kadar çok tur atarsa o kadar hızlanabilen bir pilot ve genelde hızlı turları son 20 tur içinde geliyor. Birde yeni kurallar içinde yarış başındaki yükler farklı olduğu için Hamilton’nun attığı hızlı turlar farkı açtıktan sonra zorlamadığı Rai’nin yetişmek için zorladığı anda çöpe gidiyor.
    Yani atılan en hızlı turun yarış temposuyla alakası olduğunu düşünmüyorum.
    Prostla-Senna’nın en son Japonya Gp’sinden örnek veriyim. Pole ve en hızlı tur Prost’un ama yarışı Senna kazanmış. Yani Senna daha istikrarlı turlar ortaya koymuş Prost’tan. Tekrar söyleyeyim hızlı turların yarış temposuyla pek alakası olmadığını düşünüyorum.
    Senna’nın bir pole canavarı olduğunu da düşünürsek yarışta hızlı tur atmasa da zorlamak istediği zaman çıkartabileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor kuru veya ıslak.

    1. Bugünle o günü karşılaştırmak çok anlamsız.Son lastik kuralı değişmeden yani lastikler değiştirilebilir iken yarışta en hızlı kim ise en hızlı turu da o atardı.

      Senna sıralama turlarında çok iyi bir pilotmuş ancak yarış hızında o kadar da hızlı olmadığı açık.Sıralama turlarında ki avantajı onu Prostun önüne taşımış.

      Bazı yarışları var ki Prost yarışta Senna’ya ecel terleri döktürüyor.Yani senin dediğin doğru değil.İstikrarlı falan olayı yarışta eskiden en hızlı kim ise o en hızlı turu atardı ve bu da önemli bir istatistik.

      Kimi’nin yarış hızının nasıl olduğu en hızlı tur istatistikleri ile doğrulanıyor aynı şekilde Şumi ve Prostda öyle.Bunlar tesadüfi seyler değil ispatli istatistik.

      Bir pilotun pol istatistiği en hızlı tur istatistiğinden fazla ise bu pilot yarışta sıralamadan daha yavaştir..

      Trulli en net örneklerden birisidir.

      1. Ben bu zamandan örnek verirken demek istediğim istikrarlı turlarla arayı açtıktan sonra zorlamadan yarışı bitirmekten bahsediyordum. Bu her zaman aynıdır Kimiden örnek vermemin sebebi çok fazla hızlı tur atıp bu kadar az galibiyetinin olması. Yani asıl anlamsız olan bir şey varsa hızlı turlarla bir pilotun yarış performansını değerlendirmen.
        Tekrar açıklayayım. Yarış başından itibaren belli bir ivmelenme ile atılan güçlü bir yarış performansı vardır. Birde yarışın içinde sürekli aynı ivmeden performans gösteremeyip yarışın sonuna doğru arayı açıp giden öndekini yakalamak için gösterilen bir performans vardır. Bu kadar basit bir şeyi daha ne kadar açabilirim.
        Ayrıca istediğin kadar Senna’yı kötülemeye çalış ama boş teorilerle nereye kadar gideceksin merak ediyorum. Eğer hızlı tur atan birisi yarış performansı iyi olsaydı Kimi’nin daha fazla galibiyeti olurdu.
        Yani her zaman kesin bir bilgi olmaz bu ve teoriden ibaret olarak kalır.
        Yarış performansı kaydettiği hızlı turlara göre ölçülmez başka bir şey bulamadın mı Senna’yı kötülemek için. Sadece gülüyorum sana 😀
        Mücadele etmek ecel teri dökmek olduysa ne diyim. Senna, Prosta çok daha fazla ecel teri döktürdü ve Prost bile kabul etti onu aynı şartlar altında yenemeyeceğini. O yüzden Senna’yla Prostu karşılaştırmanda ayrı bir komik.

  2. SCUDERİA FERRARİ avatarı
    SCUDERİA FERRARİ

    Yıl 92 çaylak Schumacher, Sennayı geçti aktif süspansiyon ve traction control olmadan
    yıl 94 ilk 3 yarış schumacher zirvede Senna 0 puan ve ölüm
    94 williams aracı sorunlu diyen bile var madem öyle senna nın takım arkadaşı nasıl dünya 2.cisi oluyor
    schumacherin 1.veya 2.bitirdiği yarışlarda senna hiç podyumda olmuyordu. 94 brezilyada senna schumachere yetişmek için aracını fazla zorlayıp spin atmıştı sorunlu araç olmasından değil.sennanın schumacheri o yıllarda hiç sevmediği çok açıktı nedeni de belli kendisinden daha iyi olduğunu biliyordu onu yenmek çok zor demişti hatta .senna daima en iyi araçta yarışmak isterdi bu bile schumiyi sennadan üstün kılar zaten.

    1. Ya arkadaş bilip bilmeden konuşmayın rica ediyorum!
      94 ilk 3 yarışa bak bakalım Damon Hill neler yapmış.
      Ya da dur ben sana söyliyeyim. 1. Yarış o sorunlu araçla Senna deli gibi zorlarken spin atıp yarış dışı kalmıştır.
      Damon Hill ise zorlamadan Schumi’nin 1 tur gerisinde bitirmiştir.
      2. yarış, Yarış dışı kalmıştır.
      3. yarış ise gene Schumi’nin 1 tur gerisinde bitirmiştir.
      3. yarştan sonra zaten Senna olamadı. Damon Hill 2. bitirse ne olur bitirmese ne olur.
      Birde diyorsun Schumi’ye yetişmek için bilmiyorsun konuşma burada.

      1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
        SCUDERİA FERRARİ

        bana senna fanatikliği yapma objejktif ol. sen çok mu biliyosun her şeyi aracını fazla zorladığı için yarış dışı kaldı kendi takım arkadaşından 1 saniye hızlıydı her tur brezilyada schmi ve senna tüm pilotlara tur bindirmişti ve hala williams dayanıksız zırt pırt spin atıyodu diosun bırak bu işleri.schumacher o zaman çaylaktı senna ise tecrübeli bunu da unutma ayrıca renault o dönemi domine eden motordu sayın emre

        1. Asıl sen objektif ol biraz. Bunun Senna fanatikliğiyle bir alakası yok. Ayrıca Senna hayranıyım fanatiklik başka bir şeydir. Eğer Fanatik olsaydım Schumi’nin de hayranı olmazdım. Yukarıda ve aşağıda yazanların hepsi bire bir gerçek. Bunu kabul edemiyorsan bu senin sorunun. Ben bir şey yapamam kendi kendi avutmaya devam et o zaman ne diyim ama yukarıda ve aşağıda yazanların hepsi bire bir gerçek.
          O zaman sana bir tespit daha. 92 yılın Senna 7 kere yarış dışı kalmış. Ve bunların 5’i araçta çıkan sorunlar yüzünden 2si Schumi’nin ona çarptığı kaza ve Onun Mansell’a çarptığı kaza.
          Schumi ise 4 kere yarış dışı kalmış biri spin attığı için duvara çarpıp süspansiyonunu kırdığı kaza. Biri Senna’ya çarptığı kaza. 2 tanesi de araçta çıkan sorunlar yüzünden biri arka kanat kopması diğeri vites kutusu problemi.
          Şimdi Senna kendi hatası olmadan 6 kere yarış dışı kalmış ve 50 puanda bitirmiş.
          Schumi çaylak sezonu onu varsayalım 2 kere kendi hatası olmadan yarış dışı kalmış 53 puanda bitirmiş.
          E şimdi sen bunları göz ardı edip Senna’yı sadece kağıt üstünde geçti diye burada çıkıp bana mı objektif ol diyorsun. Alttaki yorumda yazdım ya sadece kağıt üstündeki verileri yazıyorum diye şimdi de sezonun içine biraz girelim bakalım.
          Bir sonraki sezon Senna 4 kez yarış dışı, Schumi 7 kez yarış dışı kalmış kağıt üstünde Senna 73 puanda, Schumi 52 puanda.
          94 sezonuna gelince sen Senna’nın aracının sorunlu olduğunu bilmiyorsan burada yorum dahi yazma Renault motoru ne kadar güçlü olursa olsun. Öğrenmek istiyorsan sor ama burada bilmeden yorumlar atma.
          Bilgin yoksa konuşma şu konularda tekrar rica ediyorum.

          1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
            SCUDERİA FERRARİ

            sana hesap mı vericem istediğim zaman konuşur yorum yaparım sen kimsin ki . açıkca schumi senna dan daha iyi.araç arızalarına girersen msc kaç şampluk kaybetti bu yüzden. 93te de 7 kez yd kalmış senna 4 sadece.

            1. 😀 Sinirlendiğin söylediklerimin doğru olduğunu net bir şekilde ortaya çıkarıyor 😀 Schumacher fanatiği olduğunu şimdi daha net anladım. Bir de bana fanatiklik yapma diyorsun ya 😀 Objektif bakamıyorsun ne diyim ki sen doğruları göremeyecek kadar fanatiksin…

              1. Birşeye takıldım aslında, bu kadar efsane olmuş bir pilotun en hızlı turu neden bu kadar az.Farkın bu kadar çok olması Sennanin yarış hızında yağmurlu yarışlar hariç eksiği olduğu yönünde.

                Şumi Yarış hızında da bir başka evrendeydi.Sıralama turları da çok iyiydi.

                Prostla yarıştığı dönemde yarışlar da Prost daha hızlıymiş gibi bir tablo çıkıyor buradan.

              2. SCUDERİA FERRARİ avatarı
                SCUDERİA FERRARİ

                sıralamalarda senna uçuyodu 1-1.5 saniye takıyodu herkese monaco da bile. sıraalamalarda en iyisi bunu kimse inkar etmiyor.ama yarışlarda en iyisi değil rakamlara bak 65 pol 19 hızlı tur 41 galibiyet.demek istediğim yarışlarda o kadar hızlı değil.sitede zaten bir sürü vet alo fanatiği var:D schumacher haberi olunca yazayım dedim 😀

              3. Son olarak şunu söyleyeyim Senna’yı Senna yapan unsurlardan biride yarış performansıdır. Yarış performansı kötü demek haksızlık olur ki Senna sayesinde kaç milyon kişi F1’e hayran oldu ve eminim ki vücutları kasılarak onun mücadelesini seyretti.
                Çıktığı yarış sayısına oranla ciddi istatistik yüzdesi var adamın.
                Sadece kağıt üstünde 41 galibiyeti var diye veya 19 hızlı turu var diye kimse onun yarış performansı kötü diyemez. Onun kötü araçla bile neler yapabildiğini bilenler çok çok iyi biliyor. Bilmiyorum kaç yarışına izledin ama çoğunu izlesen ne demek istediğimi anlarsın.

                http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Formula_One_driver_records

                Buradan bakabilirsin istatistiklerine. Çoğu istatistiği F1’in istatistik canavarı Schumi’ye yakın bazıları da ondan daha iyi.
                Schumi 91 yarış kazanmış olabilir ama şunu unutma Senna aktif yarış kariyeri sürerken hayatını kaybetmiştir. O yüzden Schumi Senna’dan çok daha fazla yarışa çıkmıştır. Bak bunlar Schumi ve Senna’nın podyum yüzdeleri. Senna %49.38- Schumi %50.32
                Şunu söyleyeyim bir pilotun önce pist üstüne bir çok yarışını izlemen gerekir. İstatistikler her zaman 2. plandadır benim için çünkü yarışlarda ne olup bittiğini bilmeden direk yarış dışı kaldı veya 1. oldu diye yazar. Ama yarışı izlediğin zaman mücadelesine tanık olursun. O yüzden tavsiyem izlemediysem izle o zaman belki daha fazla fikre sahip olursun. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim eğer Senna hayatını kaybetmiş olmasaydı Schumi’nin bu kadar başarılı bir istatistiği bana göre olamazdı. Ha bu Schumi’nin başarısız olacağı gibi bir saçma anlam çıkarma sadece bu kadar fazla galibiyet veya pole alamazdı demek istiyorum. Daha da fazla uzatmak istemiyorum ben sürekli ispatlı bilgiler sunarken sen varsayımlarla bana yorum atıyorsun. O yüzden seninle daha fazla polemiğe girmek istemiyorum 🙂

    2. Hiç üşenmedim Schum’nin podyuma çıktığı bütün yarışlara kağıt üstüne tek tek baktım. Yarışlarda yaşanan olayları göz ardı ederek sadece sonuçları yazıcam buraya. 20 yarışın 12 tanesinde Senna yarış dışı kalmış.
      Senna podyumda olmuyordu dedin ya al bak bakalım neler olmuş. Sadece 4 yarışta bitirdiği halde podyumda olamamış. Bunları dediğim gibi yarışta gelişen olaylara bakmaksızın kağıt üzerinde yazdım al incele.

      1992 Mexican Grand Prix-Ayrton Senna yarış dışı Transmission.
      1992 Brazilian Grand Prix-Ayrton Senna yarış dışı Engine.
      1992 Spanish Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Spun off
      1992 Canadian Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Electrical
      1992 German Grand Prix- Ayrton Senna 2. Schumi 3.
      1992 Belgian Grand Prix-Ayrton Senna 5. Schumi 1.
      1992 Italian Grand Prix-Ayrton Senna 1. Schumi 3.
      1992 Australian Grand Prix-Ayrton Senna Yarış dışı, Mansell Collision
      1993 Brazilian Grand Prix- Ayrton Senna 1. Schumi 3.
      1993 San Marino Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Hydraulics
      1993 Spanish Grand Prix- Ayrton Senna 2. Schumi 3.
      1993 Canadian Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Electrical
      1993 French Grand Prix- Ayrton Senna 4. Schumi 3.
      1993 British Grand Prix- Ayrton Senna Out of fuel
      1993 German Grand Prix- Ayrton Senna 4. Schumi 2.
      1993 Belgian Grand Prix-Ayrton Senna 4. Schumi 2.
      1993 Portuguese Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Engine
      1994 Brazilian Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Spun off
      1994 Pacific Grand Prix- Ayrton Senna yarış dışı Collision
      1994 San Marino Grand Prix- Ayrton Senna …

  3. Benetton lu Schumacher Senna önünde kazanıyordu yarışları bir bir…

    1. Amacınız sadece provokatörlük yapmaktan başka bir şey değil. Senna’nın önünde dediğin 5 galibiyeti var bunların 4’ünde Senna yarış dışı kalmış. Bu iki efsaneyi anarken diğerine zarar verecek üstü kapalı sözlere gerek yok.
      93 Portekiz Senna motor arızası.
      94 Brezilya sorunlu araçla Senna spin.
      94 Pasifik GP Senna ilk viraj kaza.
      94 İmola Gp…

      1. Böyle tutarlı ve ispatlı yorumları çok seviyor ben. 🙂

    2. nasıl kazanıyordu acaba bi araştırmak lazım normal şartlardamı yoksa anormal şartlardamı !

      1. tabiki ben genel olarak sezondan bahsediyorum.sadece yarışa özel değil.

  4. Senna’nın hatasıydı bence. Nasihat verecek kadar acemi olduğunu düşünüyorsa daha temkinli bir şekilde önüne çıkması gerekirdi. Yani ben olsam acemiden korkardım. 🙂

  5. Briatore ve Symonds’u tanıyan? 🙂

  6. Schumi kim Senna kim allah aşkına ya. Senna’nın tırnağı olamaz.

    1. 7 dünya şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği, 3 dünya üçüncülğü, 91 galibiyeti, 68 pole pozisyonu, 77 en hızlı turu, 155 podyumu, 1.566 puanı, 5.111 tur lider giden, Yarıştığı 19 sezonun 15’inden galibiyet le ayrılan, 1 sezonda en çok galibiyet alan, 23 farklı pistte galibiyet alan, 1 pistte en çok galibiyet alan, 15 sezon üst üste her sezon galibiyet alan, 13 sezon üst üste her sezondan pole pozisyonu ile ayrılan, 1 pistte en çok pole pozisyonu alan, 1 sezonda en çok en hızlı tur atan, 15 sezon üst üste en az 1 yarışta en hızlı tur atan, 1 pistte en çok en hızlı tur kaydeden, yarıştığı her sezondan puan ile ayrılan, en çok ikinci olan, 19 yarış üst üste podyuam çıkarak bu alanda en çok rekora sahip olan, 1 sezondaki tüm yarışlarda podyuma çıkan, 15 sezon üst üste podyuma çıkan, 1 pistte en çok podyuma çıkan. Formula 1’in istatistiksel anlamda en iyisi. Umarım tanıştabilmişimdir. Sevmeseniz bile saygı göstermelisiniz.

      1. İstatistiklere bakarsak Senna’dan daha iyi pilotlar tabi var. Vettel’de 4 dünya şampiyonluğuna sahip mesela bir sürü başarısı olan bir pilot. Senna karakteriyle,sürüşüyle ve kararlılığıyla hafızalara kazınan bir isim. Schumacher’in başarıları yok sayılamaz bu doğru. Benim lafım Senna’yı burada ezenlere, ki o mesajlarda silinmiş 🙂

        1. lafın senneyı burda ezenlereyse lafını ezenlere atacaksın kardeşim gelip senna kim schumacher kim schumacher sennanın tırnağı olamaz dersen lafı sennaya atanlara mı göndermiş oluyorsun ? senna da schumacher de efsane iki pilottur sennayı izleyemediğim halde saygı duyuyorum duymak zorundayım schumi ise izlediğim tek efsane pilot … tırnağı olamaz lafları safsatadan ibarettir bu adamlar birbirleriyle yarışmış adamlar senin bu yorumların diğerlerine cevap değil yeni bir tartışma sebebi olmuş malesef …

  7. Bak evlat Allah bana ömür verirse 7 kez dünya 2.si olacaksın diyor..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir