Stratejik Hatalar – 5

yazar:

kategori: ,

Son Perde…

F1’de doğru zamanda doğru hamle yapabilmenin ne derece önemli olduğunu yazı dizisinin bundan önceki dört bölümünde bir kez daha görmüş olduk. Takımı ve pilotu podyumlara, yarış galibiyetlerine ve hatta şampiyonluklara taşıyan veya bunlardan mahrum eden hamleler… Pit duvarında ve garajda yer alan ekip üyelerinin her biri, bir makinenin çarkları gibi hareket edemediği takdirde başarı olasığı sıfıra yakın. Hele de çok ciddi güç farkı yaratan bir rakip varsa, imkansız!..

2014 yılında F1 yine ciddi bir dönüşüm geçirdi. Araçların attıkları o muhteşem ‘çığlıklara’ veda ettik ve yerlerine gelen ‘vızıltılara’ katlanmak zorunda kaldık. Bir de çok çirkin burunlar vardı. Hakikaten çok çirkinlerdi. Son yarışta çift puan uygulaması gibi bir saçmalık da vardı! Motor, yerine ‘güç ünitesi’ demeyi de öğrendik. KERS’le birlikte motor dışında bir başka aracın güç üretimine katılmasına alışmıştık. KERS evrim geçirmiş ve artık ERS olmuştu. Güç ünitesi denen paket 6 farklı enstrümandan meydana geliyordu. Bu enstrümanların en iyi üreticisi ise Mercedes oldu.

F1 tarihinin en iyi sezon içi performanslarından birine imza atan Mercedes, 2014 sezonunda yer alan 19 yarışın 18’inde pol pozisyonunu kazanmış (diğer pol pozisyonu da bir başka Mercedes ‘motorlu’ araçtan gelmişti) ve sezonu 16 yarış galibiyeti ile tamamlayarak bu alanda bir rekora imza atmıştı. Sezon içi galibiyet yüzdesi de tüm zamanların en iyi üçüncü derecesiydi (1- McLaren(1988) 16-15 %94, 2- Ferrari(2002) 17-15 %88, 3- Mercedes(2014) 19-16 %84). Mercedes motorlu (güç üniteli) diğer araçlardan biri olan Williams da uzun süredir uzak kaldığı podyumlara geri dönmüştü.

mercedes-w05-2014-monaco-gp-lewis-hamilton

2014 sezonu ilk üçte yer alan pilotların, oluşan ciddi güç farklılığının da etkisiyle, podyumun basamakları arasında çok fazla yer değiştirmediği ya da en az yer değiştirdiği sezonlardan biri oldu. Bu haliyle bize çok malzeme vermese de filtreden sızan bir kaç yarış vardı elbette…

2014 Bahreyn GP – Singapur’u ya da Abu Dhabi’yi kıskanmış olacaklar, Bahreyn GP organizatörleri yarışın gece yapılmasını istemiş ve bu istekleri kabul görünce Bahreyn’de ilk kez bir gece yarışı düzenlenmişti. Mercedes pilotlarının birbirleriyle olan mücadelelerin heyecan verdiği yarışta Williams pilotu Bottas sert lastiklerle sorun yaşıyordu ve 10. turda Button’a geçildi. 3 tur sonra takım arkadaşı Massa’nın da Perez’e geçilmesiyle Williams stratejisini 2 pit-stop yerine 3 pit-stop yapmak üzere değiştirdi. Maldonado’nun pitten yeni çıkan Gutierrez’e ilk virajda çarpmasıyla güvenlik aracı pistte girdi. Güvenlik aracı periyodunun da kaybedeni olan Williams pilotu Bottas 3. başladığı yarışı 8. sırada bitirebildi.

2014 Çin GP – Rahatlıkla özetlenebilecek yarışlardan biri daha… Red Bull pilotları Ricciardo ve Vettel 2. ve 3. sıradan, Ferrari ile son sezonunda Alonso ise 5. sıradan start aldı. Yarış sonunda Alonso her iki Red Bull pilotunun da önünde yer alıyordu. Ricciardo bir basamak gerilerken, Vettel podyumun dışında kalmıştı.

2014 Avusturya GP – 11 yıl aranın ardından yenilenen pist artık Red Bull Ring olarak anılıyordu ve tekrar F1 takvimine dönmüştü.  Ne kadar ironik! Red Bull’un domine ettiği yıllarda değil de ‘baskın performans’ bayrağının Mercedes’e, bir Alman’a geçtiği zamanda… (Not:  Avusturyalılar kendi içlerinde Almanlarla hep bir rekabet içindedir. Almanların bundan pek haberi olduğunu ya da çok fazla önemsediklerini sanmıyorum!).  Harika bir doğaya sahip bu küçük ülkenin hafızalardan silinmeyecek olaylardan birine 2002 yılında ev sahipliği yaptığını da biliyoruz. Ferrari takım emrinin damgasını vurduğu yarış. Bu konu hakkında başka bir başlık açmak mümkün. O nedenle biz 2014 yılına geri dönelim ve Williams’ın bir kez daha stratejide gösterdiği zafiyete bakalım.  Williams, Felipe Massa ile pol pozisyonundaydı (bu aynı zamanda, sezonun tamamında Mercedes’in kaybettiği tek pol pozisyonudur) ve takımın diğer pilotu Valtteri Bottas da ikinciydi. Yarışta, sıralamalardaki performansının uzağında kalan takım fren problemi yaşayan her iki Mercedes pilotuna da geçilmekten kurtulamıyordu. Bottas pist üstünde Rosberg’e ve pit-stoplarla  Hamilton’a geçilerek yarışı 3. sırada tamamlarken, pol pozisyonundan start alan takım arkadaşı ancak 4. olabildi. Aracın yarış performansıyla beraber Williams stratejileri de ciddi şekilde sorgulanır haldeydi.

2014 Macaristan GP – Bir önceki bölümde Macaristan GP’nin ne kadar sıkıcı olduğundan söz etmiştim. 2014 yılında yaşanan aksiyonlar bu gerçeği değiştirmeye yetmezdi elbette. Ama yine de fena sayılmazdı. İki kez güvenlik aracı girdi. Yarışın başlarında yağmur vardı. Daha sonra pist giderek kurudu. Rosberg’in ortada bir takım emri varken dahi Hamilton’u geçememesi ya da Vettel ve Bottas’la beraber güvenlik aracı pistteyken piti kaçırması gibi pilot hatalarına, bu üç pilotun pozisyon kaybını en aza indirecek veya tekrar yukarılara taşıyacak hamleler de takımları tarafından gelmeyince Rosberg polden başladığı yarışı 4., Vettel 2. başladığı yarışı 7. ve son olarak Bottas 3. başladığı yarışı 8. bitirdi.

2014 F1 sezonunu Mercedes markalar klasmanının zirvesinde tamamladı. Bu, Mercedes’in takım olarak kazandığı ilk dünya şampiyonluğuydu. Takım aynı zamanda sürücüleri Lewis Hamilton’un da ikinci şampiyonluğunu kutladı.

(Günümüz)

Formula 1 2015 sezonunda 4 yarış geride kaldı ve biz daha şimdiden 2 kritik hatadan (bkz. Stratejik Hatalar – 1) bahsetmiş olduk. Sezonun bundan sonraki bölümlerinde de hatta bundan sonraki sezonlarda da daha pek çok takımdan pek çok hata gelmeye devam edecek. En az hatayı Ferrari’nin yapması dileğiyle… #ForzaFerrari

Önceki bölümü okumak için tıklayınız. Stratejik Hatalar – 4
Bitti!


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir