Ferrari’nin Güçlü Performansının Altında Hangi Nedenler Yatıyor?

Ferrari kabus gibi başlayan turbo motorlar döneminde, zaman zaman 1.5-2 saniye olan farkı 1 yıl içerisinde gerçekten kapatabildi mi? yoksa Mercedes, iddia edildiği üzere hız mı saklıyor?

Ferrari yeni döneme gerçekten kötü başladı ve bu kötü başlangıç ile beraber pek çok kişinin bileti kesildi. Bilindiği üzere ilk bilet Domenicali’ye kesildi. Her fırsatta Domenicali’nin iyi bir takım patronu olduğunu söylemiştim, ancak Arrivabene gibi takımı havaya sokabiliyor mu? bana kalırsa takım patronluğunun getirdiği sertlik Domenicali’de yoktu. Takımı yeteri kadar havaya sokamıyordu. Dolayısıyla kesilen ilk bilet doğruydu.

Yerine gelen Mattiacci, takımı sezon sonuna kadar idare etti ve yapılan değişikliklerin temelini attı. Arrivabene’de bu temelin üstüne Marchionne ile beraber binayı dikti. Teknik departmandaki değişiklikler ve motor bölümüne Mercedes’ten alınan elemanlar Cedric Cornebois ve Wolff Zimmermann katıldı. Bu iki isim Mercedes’in motor departmanının en önemli kişilerindendi. Belki de Ferrari motorunun bu derece güçlü olmasının en büyük sebeplerinde birisi de, Mercedes motorunun yaratıcılarından olan bu iki ismin motora katkı sağlaması. Unutmayalım ki Ferrari henüz güncellenmiş 2015 motorunu denemiş değil. Güncellenmiş yeni motor Kanada’da görülecek. Fakat Mercedes sakin kalmaya devam ediyor. Şuanda Ferrari’nin elindeki herşeyi kullanmasını bekleyip, daha sonra motor gelişim haklarını kullanarak sezonun son bölümünde uçabilirler.

 

Ferrari’nin güçlü olmasının tek sebebinin motordan kaynaklandığına inanmayanlardanım. Geçen yılki araca James Allison’ın eli pek değmemişti. Ama bu yıl adeta yeni bir James Allison klasiği gördük. İyi lastik saklayan güçlü bir araç. Tıpkı 2012 Lotus gibi. Lotus’tan tek farkı Allison’ın elinde sınırsız bütçe olması. Lotus’ta zor şartlar altında çok iyi işler çıkarttığını hatırlayalım.

Ferrari motoru artık yarışlarda daha güçlü. Çünkü motorları geçen seneye nazaran yarışta enerji geri dönüşümünde rakiplerinin gerisinde kalmıyor. Sürücüler gaz pedalına bastığında artık istedikleri tepkiyi alabiliyorlar. Hatırlarsanız geçen sene Ferrari sıralama turlarında daha iyiydi. Ferrari bu yıl motorda yaptığı değişiklikler ile beraber optimum dengeyi bulmuş vaziyette. Yarışta bir de daha iyi lastik kullanan bir Ferrari var. Radyatörlerde çok daha fazla soğutma var ve takım soğutma sorunlarını da geride bırakmış durumda. Araç artık yola daha iyi oturuyor.

Takımın hem motor hem de şasi anlamında güçlendiği aşikar. Fakat elinde büyük bir fark olan Mercedes, kış boyunca yattı mı? Bana pek makul gelmiyor. Soğuk havalarda Mercedes Ferrari’den daha iyi görünüyor, sıcak havada ise Ferrari Mercedes’e biraz yaklaşıyor. Yakalıyor diyemiyorum. Aklımdan “acaba Mercedes 2010-2012 arasındaki ‘lastik canavarı’” takıma geri mi döndü diyorum, ya da Allison dehasını konuşturup lastik dostu bir Ferrari mi ortaya koydu? Bana kalırsa şuanda her ikisi de yaşanıyor. Ve durum böyle devam ederse yaz ayındaki yüksek sıcaklıklar Mercedes’in başını çok ağrıtır.

Takım bu yıl Maranello’da yeni bir tesis yaptı ve bu tesiste oldukça gelişmiş bir rüzgar tüneli bulunuyor. Ancak Ferrari yıllardır yaptığı hatayı bu yıl yapmadı ve aracı tasarım aşamasındayken çok fazla çalışma yaparak işi şansa bırakmadı. Rüzgar tüneline odaklanan bir Ferrari değil, temeli daha sağlam olan bir SF15-T var.

 

Geçen yıla göre takımdan giden isimlere bir bakış atarsak, Takım başkanı Luca di Montezemolo, Takım patronu Stefano Domenicali, takım tasarımcısı Nikolas Tombazis, Teknik patron Pat Fry, motor tasarımcısı Luca Marmorini, lastik performans şefi Hirohide Hamashima, çifte dünya şampiyonu Fernando Alonso ve bilmediğimiz teknik personeller. Bu değişiklikler ile beraber patronluğa bilindiği üzere Arrivabene geldi ve James Allison’a tam yetki verildi. Yıllardır Ferrari’ye yardım edecek diye söylentiler çıkan Rory Bryne yeniden Ferrari’ye elini attı, Simone Resta’nın takımdaki yetkisi genişletildi ve baş tasarımcı oldu. Mercedes’ten Clear, Cornebois  ve Zimmermann gibi isimler takıma katıldı. Buna birde Vettel eklenince takım ciddi bir havaya girdi. Mercedes’ten gelen elemanlar motor departmanında ciddi değişiklikler yaptılar ve beklendiği üzere iki motor arasındaki beygir farkı çok azaldı. Öyle bir düzelme ki, geçen yıl sürünen Sauber bile Ferrari’nin bu derece gelişmesine şaşırdığını açıklamıştı. Zaten sürekli puan almalarından ne kadar güçlü bir motor ürettiklerini anlayabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki bu isimler sadece 4-5 aydır bu takımdalar ve motorun gelişim programı daha yeni başladı.

Ferrari şuanda Mercedes’ten beygir anlamında daha kötü bir motora sahip, ama güncellenecek motor ile bu farkı kapatabilirler. James Allison’ın da teknik tarafta iyi güncellemeler yapacağını düşünürsek sezonun orta bölümünde farklar kapanabilir. Ancak Mercedes’in elindeki motor gelişim haklarını kullanmayıp, Ferrari elindeki herşeyi kullandığı vakit, Mercedes eteğindeki taşları dökebilir. Ve tabi ki Paddy Lowe’da boş durmayacak. Aynı zamanda aracı uçlarda kullanan bir Lewis Hamilton. Ferrari’nin şampiyonluk için aynı zamanda Rosberg’e de ihtiyacı olacak.

 

Durumu özetlemek gerekirse Ferrari’nin Mercedes’e yakın olmasının en büyük sebepleri lastik kullanımı, Mercedes’ten gelen elemanların özellikle motorda yaptığı işler ve tabi ki James Allison faktörü. Simone Resta tasarlıyor, Allison’a gönderiyor Allison’da tasarımı daha güçlü hale getirerek gördüğümüz gibi bir Ferrari ortaya koyuyor. Ferrari’nin kısa burunla yarışmadığının da altını çizmemiz gerekiyor. Williams’ı ön plana çıkaran sebeplerden biride buydu. Red Bull’da bunun farkına varıp çok geç olmadan bu tasarıma geçmeye karar verdi. Yarım saniye gibi bir kazançtan bahsediyoruz sonuçta.

Red Bull’a gelecek olursak takım Adrian Newey’siz döneme zor bir başlangıç yapmış gibi görünüyor. Teknik departmanda hem Ferrari’ye hem de McLaren’a ciddi elemanlar kaybettiler. Red Bull’da hep Newey’i konuşsak da arka planda pek ortaya çıkmayan ama büyük işler yapan bir aerodinami sorumlusu Peter Prodomou vardı. Ancak Prodomou geçen sezon takımdan elini çekti ve McLaren’a geçti. Hatırlarsanız geçen sezon sonunda McLaren’de Red Bull benzeri hatta aynısı bir ön kanat ortaya çıkarmıştı.

Red Bull’un elinde sadece Rob Marshall kaldı ve bir de geçen sezon takıma katılan Dan Fallows var. Elbette yeni atamalar yapıldı ancak bu elemanlar şuanda pek ortalıklarda gözükmüyorlar. Takımın tek sorununun Renault motoru olduğu söyleniyor fakat Toro Rosso aynı motor ile kendisinden daha fazla para harcayan, daha büyük bütçeye sahip olan ve daha fazla imkana sahip olan Red Bull’u yakalıyorsa o zaman tek sorun motorda aramamak gerekir.

Red Bull, Renault motoruna odaklanalım derken kendi işini yapmayı unuttu. Hatırlarsanız Renault Red Bull’un kendi işini yapması gerektiğini, aksi taktirde işlerin istedikleri gibi gitmeyeceğini söylemişti. Şimdi Renault en iyi bildiği işe odaklanırken, Red Bull’da kendi en iyi bildiği işi yapmaya çalışıyor.

Takım İspanya’ya yeni bir ön burun tasarımıyla geliyor ve bu tasarım tam 61 kez çarpışma testinde başarısız oldu. Yeni tasarımın yaklaşık yarım saniye takıma katacağını düşünürsek, Bahreyn’de tek başına turlayan Williams’ı yakalamış olacaklar. Elbette bu tek başına yetmeyecek. Çünkü Williams’ın da İspanya güncellemeleri var. Burada devreye Mercedes ve Renault motorları giriyor. Renault dayanıklılık sorunlarını en aza indirmeye çalışıyor. Ve herşey hallolup performansa odaklanırlarsa, Williams ve Red Bull savaşı izleyebiliriz.

 

Williams’a baktığımızda geçen yıla oranla gelişim kaydettiklerini görebilirsiniz, ama Ferrari kadar iyi bir iş yapabilmiş değiller. Bu durum hakkında bazı şüphelerim var. Geçen yıl Williams Ferrari’den 0.3 – 0.4 saniye daha hızlıydı. Bu yıl ise Ferrari Williams’tan bu kadar güçlü. Mercedes, Williams kendilerini yakalamasın diye aynı düzeyde motor vermiyor olabilir mi? Eğer bu iddia doğru değilse Mercedes motoru yerinde saymış demektir. Çünkü Williams’ın çoğu performansının Mercedes motorundan kaynaklandığı söyleniyor. Ama Mercedes’in böyle birşey yapacağına inanmıyorum. Hele de Ferrari kendilerini tehdit ediyorken Williams’ın Ferrari’yi arkasında tutmasını istiyorlardır.

Tabi ki Williams bu yıl sıralama turlarında Ferrari’yi zorlamasına rağmen yarışta çok daha kötü. Bunun sebebi lastikleri Ferrari kadar iyi kullanamıyor olmaları. Tıpkı 2012’nin ilk bölümündeki Mercedes gibi, ama biraz daha iyi. Birde stratejik anlamda yapılan yanlış hamleler, pitlerde yapılan gereksiz hatalar.. İspanya’daki güncellemeler Williams için dönüm noktası olacaktır.

Peki McLaren neler yapacak? McLaren bu yıla güçlü başlayacağına o kadar emindi ki şuanda içerisinde bulundukları duruma eminim kendileri de şaşırıyorlardır. Avustralya’da podyum olabilir belki diyen McLaren, ilk yarışta tur başına 4 saniye daha yavaştı. Ancak her yarış yapılan güncellemeler ile beraber takım bariz şekilde adım adım yükseliyor. McLaren ne yapması gerektiğini bilen bir takım. Zayıf yönlerinin neler olduğunu biliyor. Mercedes’e oranla nerede yavaş biliyor. Ve bugün McLaren her yarış 0.2-0.3 kazanıyorsa bu zayıf yönlerini çok iyi analiz ettiği içindir.

 

Testlerden sonra yapılan incelemelerde McLaren’in gerçekten ilk üçe girebilecek bir araca sahip olduğu, ama Honda’nın Renault motorundan bile daha kötü durumda olduğu ifade edilmişti. Aracın tasarımı son yıllarda gördüğümüzden çok daha farklı. McLaren son birkaç yıla ümitle başlayıp gerilerde kalmıştı, ama bu yıl ya galibiyet, ya hiç diyen bir tasarım yapmışlar. Agresif hatlar, agresif tasarımlar. Takım tasarımsal anlamda gelişti. Ancak Honda motoru zayıf noktaları. Yine de Honda ilk senesinde. Onların bu yılı domine etmesini bekleyen yoktu değil mi? Alınacak her puan, her podyum McLaren için ivme ve moral değerinde.

Takımın dayanıklılık problemleri nedeniyle motoru istediği şekilde kullanamadığını hatırlatalım. Ve bu durum ciddi bir dezavantaj. Ama bu sorunlar çözüldüğünde takım bir anda bu dezavantajı avantaja dönüştürüp adeta uçuşa geçebilir. Ancak uçsa bile podyum gerçekten çok uzakta olacak. Yine de ellerinde Alonso ve Button gibi iki şampiyon var. Alonso önüne podyum şansı çıkarsa bunu sonuna kadar zorlar. Şuan oldukça motive ve fırsat çıkarsa kaçırmaz.

Benim bu yılki favorim elbette Hamilton. Şuanda morali motivasyonu hırsı ve performansı oldukça üst seviyede. Ancak Rosberg pist üzerinde Hamilton’ı birkez geçerse işleri tersine çevirebilir. Tabi bir de şampiyonluğa ortak olmaya çalışan Vettel ve Raikkonen var. Sezonun orta bölümde Ferrari, yıl sonuda ise daha ön plana çıkan bir Mercedes görme ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum.


Yorumlar

“Ferrari’nin Güçlü Performansının Altında Hangi Nedenler Yatıyor?” için 15 yanıt

  1. 1 kere 1. Oldular ya sezon sonuna kadar güçlü performans denir. Şampiyon yapamadıktan sonra ne yapayım o performansı. Ferrari ye 2. Lik yetiyorsa ayrı..

  2. Ferrarinin mercedes motorlarından işlham aldığı yada almış olabileceği konusuna katılmıyorum . Böyle birşey olmaz . Motor blogu ferrarinin daha iyi ancak ferrrari elektronik sistemi çözemedi dahah bütün sıkıntı bu

  3. Kemal yazı için ellerine sağlık 🙂

  4. Erdim Şevket avatarı
    Erdim Şevket

    Kemal abi eline sağlık çok güzel bir değerleme olmuş.

  5. Ellerinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş düşünceler açık ve doğru bir şekilde yansıtılmış. Emeğinize sağlık. Ancak en fazla hak Renault’ta diye biliyorum bende..

  6. Arrivabene ‘e nasıl pay biçiyorsunuz hala anlamak zor. Kapıdan gir çalışanlarla tanış kapıdan çık işte büyük güç

    1. Arrivabene “10 ya da 12 Aralık’ta Simone Resta ve Rory Bryne’a sorular soruyordum. Aracın fotoğrafına bakıyorduk ve onlara ön tarafa nasıl daha fazla ağırlık verebileceğimizi sordum. Onlara Kimi’nin aracı bu şekilde sevdiğini, Sebastian’ın da benzer durumda olduğunu söyledim.”

      “Bana 6 aya ihtiyaç duyacaklarını söylediler. Ben de onlara 3 ayda olup olmayacağını sordum. Gece gündüz çalışmaları gerektiğini söylediler. Ben de onlara öyle olmasını, onlarla birlikte çalışacağımı söyledim.” dedi.

      http://trf1.net/formula1_haberler/104104-arrivabene-ferrariyi-raikkonene-uygun-bir-arac-yapmasi-icin-zorlamis.html

    2. site adminleri arasında güzel bir çekişme var güzel yazılar paylaşılıyor bu uzun 3 haftalık arada 😀 şaka bir yana gerçekten güzel derleme ellerinize sağlık…

      1. bu yorumum genel yazı içindi yanlış yere yazmışım 🙂

        1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
          Fernando Alonso 05-06

          bence bu kadar hızlı bi gelişme hala soru işareti benim için
          Tamam Ferrariye motor konusunda kimse bişey diyemez ama bu kadar sorunsuz bi başlangıc bu arac ne zaman tasarlanmaya başlandı takımda kimler vardı hani Alonsoya sunum yapmışlardı yoksa sıfırdan bi projeyemi başlandı bi ara arac hakkında haber cıkmıştı 2015 aracı verileri 2014 unkinden daha kotu diye sonra ne olduda bu duruma geldı takım ben kacrımıs olabılırım acıklayabılecek bırı varsa sevınırım…Basarıyı sadece Arrevebenie mal etmek ne kadar dogru aracın tasarımı 3 ayda nasıl yetıştırıldı hala muamma bence :S

          1. Yazıyı okumadınız sanırım? Mercedes’ten alınan elemanların çoğu ocak ayında takıma katıldı. Değişikliklerin büyük kısmı yeni yılda yapıldı. Alonso ayrıldıktan sonra yani..

            1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
              Fernando Alonso 05-06

              2014temi 2015 temi başladılar 2015teyse zaten coktan arac ve motor tasarımı gerckleşmiş olmuyormu aklımı karıştıran bunlar

              ayrıca yazınızı okudum elinize sağlık yanlızca aklıma takılanları sordum!!!

          2. tek başına arrivabeneye kim malediyor onu anlamadım arkadaş arrivabene kapıdan girdi çalışanlarla tanıştı herşeyin üstüne kondu demiş ona yazdım birde arrivabene mühendis değil ancak yazıda da belirtilmiş yönetim konusunda çok iyi şu ana kadar öyle en azından ayrıca motive edici bir gücü var allison ve diğer mühendislerin yaptıkları gözardı edilemez …ancak bu adamları da birisi ideal bir şekilde yönetmeli ve arrivabene bence en ideali hepimiz bu adam bu işten ne anlar desekte bizi şaşırttı ve şaşırtmaya da devam ediyor … üç ayda yapılanlar hataları görüp ön süspansiyon çalışmalarına ağırlık verilmiş tasarım olarak burun değişikliği yapılmış birde motoru daha da güçlendirilmiş ve motor hala asıl motor değil deniliyor kanadayı bekleyelim … tombazisden sonra takım daha yaratıcı çalışabiliyor galiba ..

  7. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Yazıda baş kısımda bir hata var. Yanlış bilmiyorsam motorda en fazla oynama hakkı Mercedes de değil .Ferrari,onlara göre daha fazla motorda boş alana sahip.Bunun dışında gayet güzel bir derleme

  8. güzel yazı olmuş eline sağlık

    Ferrari gelişirken Mercedes’te boş durmayacağından bu sene için Ferrari 2.liğe razı olacaktır, Malezya gibi ellerine geçen fırsatları değerlendirmeleri gerekiyor . Araç ve motor gelişimi dışında stratejik olarakta iyi hamleler yapmaları şart.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir