Lombardi’nin Ardından F1’de Kadın Pilot İstatistikleri

yazar:

kategori:

1975 İspanya GP’sinde İtalyan pilot Lella Lombardi’nin, bir Formula 1 yarışında piste çıkıp altıncı olarak puan kazanan ilk ve tek kadın pilot olmasının ardından kırk yıl geride kaldı.

Lombardi o yarışta, şu anda kullanılmayan Montjuich Park pistinde gerçekleşen ölümcül kazanın ardından yarışın yarıda kesilmesi nedeniyle sadece yarım puan alabilmişti.

O tarihten bugüne puan kazanabilmiş bir kadın sürücü yok.

Lombardi son yarışına 1976 sezonunda çıkarken, yine o tarihten bugüne hiçbir kadın pilot da yarışlarda start almadı.

Formula 1’de kadın sürücü istatistiklerine bir göz atalım:

İtalyan Maria Teresa de Filippis, 1958 Belçika GP’sinde Spa-Francorchamps’ta yarışarak F1’in ilk kadın sürücüsü olmuştu. Yarışa son sıradan başlayan Filippis, yarışı da onuncu olarak son sırada tamamladı.

De Filippis, aynı yıl Monako GP’si sıralamalarında derece elde edemezken, Portekiz ve İtalya GP’lerinde yarışa veda etmek durumunda kaldı. 1959 sezonunda yine Monako GP’sinde sıralama derecesi elde edemedi.

Lombardi, 1974 Britanya GP’si sıralamalarında derece elde edemedi ancak 1975 sezonunun üçüncü yarışı olan Güney Afrika GP’sinde ilk defa yarışa çıkarken, sıralamalarda son sırada yer almıştı. Lombardi yarışı tamamlayamadı.

Lombardi, ilk finişini, yarım puan kazandığı Barselona’nın Montjuich Park cadde pistinde aldı. Yarış 29 turun ardından Alman pilot Rolf Stommelen’in aracının yarışı izleyen kalabalığın arasına dalıp beş kişinin hayatına mâl olmasının ardından yarıda kesilmişti.

Lombardi, yarışa 25. ve son sıradan başladığı 1976 Almanya GP’sinde yedinci oldu. F1 kariyerini, 1976’da Avustralya’da 12. olarak tamamladı. İtalyan sürücü F1 kariyerinde toplamda 12 kez start aldı.

Britanyalı kadın sürücü Davina Galica, 1976 Britanya, 1978 Arjantin ve Brezilya GP’lerinde katıldığı sıralamalarda derece elde edemedi. 1976 Britanya GP’si tarihte iki kadının birlikte çıktığı son yarış hafta sonu oldu.

Williams adına yarışan Güney Afrikalı Desire Wilson, 1980 Britanya GP’si sıralamalarında derece elde edemedi ancak 1981’de şampiyona dışında gerçekleşen Güney Afrika GP’sine katıldı. Wilson 1980’de Brands Hatch’te şampiyona dışı Britanya F1 serisinde yarış kazandı.

İtalyan Giovanna Amati, bir yarış hafta sonunda yer alan son kadın pilot oldu. Brabham takımıyla 1992’de üç yarış hafta sonuna katıldı ancak hiçbirinde start alamadı. Amati’nin yerine Damon Hill geçirilmişti.

Amerikalı sürücü Sarah Fisher, Indianapolis’te 2002 Birleşik Devletler GP’sinde McLaren ile gösteri sürüşü gerçekleştirdi.

2014 yılında, Britanyalı kadın sürücü Susie Wolff, Amati’den sonra bir yarış hafta sonunda yer alan ilk kadın pilot oldu. Wolff Silverstone’da cuma antrenmanlarında Williams kokpitine geçmiş, Barselona’da da cuma antrenmanına katılmıştı.

F1 takımlarında Wolff’un dışında test sürüşlerinde görev alan bazı kadın pilotlar da oldu: İspanyol sürücü Maria de Villota, 2012’de Marussia adına gerçekleştirdiği düzlük testinde ağır bir şekilde yaralanmıştı. Britanyalı Katherine Legge de 2005’te Minardi adına teste katılmıştı. Sauber takımı, İsviçreli sürücü Simona de Silvestro’ya bazı testlerde görev verirken, Lotus takımı da İspanyol Carmen Jorda’yı gelişim pilotu olarak ekibinde tutuyor.


Yorumlar

“Lombardi’nin Ardından F1’de Kadın Pilot İstatistikleri” için 2 yanıt

  1. Lella çok önemli bir isim Formula1’de. 1991 de kanserden ölmüş. Kedilerimden birine lella adını koydum. Diger kedimin adi da senna. Ikisi de efsane pilot 🙂

  2. F1 sürücüleri avatarı
    F1 sürücüleri

    f1 de bayan sürücüler olsa basın açıklamaları daha keyifli olur ^^. wolf mercedeste iyi yarışır hani

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir