Brezilya GP Öncesi Şampiyonluk Hesapları

yazar:

kategori:

Jenson Button’ın şampiyonluğu kapması için Brezilya’da kazanması gerekli değil. Yarışı 3. sırada bitirmesi onun için yeterli. Rakipleri Brezilya’dan fazla puan çıkaramazsa üçüncülükten daha düşük bir sonuç da Button için yeterli olacaktır.

Sebastian Vettel’in şampiyonluk yarışına devam edebilmesi için en kötü ihtimalle 2. olması gerekiyor. Daha kötü bir sonuçta şampiyonluk ihtimali kalmıyor.

Barrichello için ise beşincilikten daha kötü bir sonuç şampiyonluğa veda anlamına geliyor.Takım arkadaşı Button’ı geçebilmesi için önümüzdeki iki yarışta 15 puan toplaması gerekiyor.

Yarışın sonucuna göre Button şampiyonluğunu ilan edebilir, ya da Abu Dhabi’ye kadar beklemek zorunda kalabilir.

Button sezona iyi başlamış olmasına rağmen Türkiye’den beri yarış kazanamıyor. Brezilya ve Abu Dhabi’de yarış kazanamaz ve rakipleri ona yetişemezlerse, sezonun son 10 yarışında yarış kazanmadan şampiyonluk elde etmiş olacak.

Jenson Button’ın sezonun ilk 7 yarışında kazandığı 6 galibiyet, daha önce yalnızca Michael Schumacher ve Jim Clark’ın elde ettiği bir başarı.

Brawn aracı hala çok hızlı. Brezilya’da Button’ın da Barrichello’nun da kazanma şansı olduğu düşünülüyor. Son yıllarda Interlagos’ta Massa’nın gölgesinde kalan yerel kahraman Barrichello’nun bu sene seyircilerden büyük destek görmesi bekleniyor. Interlagos geçmişinde yalnızca 1 podyum bulunduran Barrichello’nun öncelikle kötü şansını yenmesi gerekiyor.

Red Bull takımı ise Vettel’den mutlaka bir birincilik bekliyor. Vettel’in puan sıralamasındaki durumu 2007’de Kimi Raikkonen’in şampiyonlukla sonlandırdığı geriden gelme mücadelesini hatırlatıyor. Ancak 2007’de Raikkonen’in endişe etmesi gereken tek takım McLaren idi. Şu an gridde, Vettel’i podyum savaşında zorlayabilecek pek çok takım bulunuyor.

Saat yönünün tersine dönülen Interlagos pisti, engebeli yapısı, farklı karakteri ve değişken hava şartlarıyla pek çok olasılık sunuyor.

Bu karmaşanın içinden kimin mutlu çıkacağı şimdilik belli değil. Button tedbirli ve temiz bir yarış çıkarmak isteyebilir, ya da son yarışları domine ederek şampiyon olmayı isteyebilir. Kaybedecek bir şeyi olmayan Vettel her şeyini ortaya koyabilir. Barrichello ise kötü Interlagos karnesini düzeltmek ve Button’ın şampiyonluğa kolayca ulaşmasını engellemek isteyebilir.

Pek çok değişken, pek çok olasılık sunuyor. Interlagos bu sene de  şampiyonluk yarışında kilit bir noktada bulunma geleneğini sürdürüyor.


Yorumlar

  1. özge çelebi avatarı
    özge çelebi

    button'un şampiyon olacağı kesin gibi bir şey demek isterdim ama pek öyle olduğunu düşünmüyorum zaten türkiyedeki yarışlardan bu yana birincilik alamadı.barrichello nun da ona yetişmesi an meselesi eğer bu yarışta iyi puan toplarsa onun için çok iyi olur.vettelin puan toplama oranı da yüksek.webberin ilk üçe girebileciğini sanmıyorum.sonuç olarak button 9 yarıştan sonra 10. da aniden kendini toparlayıp bu yarışta birinci olmazsa şampiyonluğu kaptırabilir..

  2. iyi bir pilotunuz yoksa iyi araç vasat pilotla ancak bu kadar gidebilirsiniz,ALONSO redbulda olsaydı şimdi şampiyonluğunu ilan etmiş olurdu,aynı şekilde bravn gp de olsaydı yine şampiyondu.

  3. umit isbilen avatarı

    keşke glock yarışsaydı, şampiyonlukta bakardık bu sene kimi destekleyecek…

  4. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    bence Button şampiyon olcak diğerlerininde tabiki şansı var ama Button'ın aracı iyi Ross Brawn gibi bi yöneticileri var şampiyon olmaması için bi neden yok (kendi bi saçmalık yapmazsa tabii)

  5. Vettel zaten büyük bir Alman projesiydi; bu sezon olmaz başka sezon zaten şampiyon olacak ama hala gridde ondan epey bi daha şampiyon ruhlu pilot-pilotlar var; bikaç küfe ekmek yeme ve ya asfalt yalama olayı..

  6. elif çivici avatarı

    Bu işten en karlı çıkan vettel olacak her harikularda,şampiyon olsa da olmasa da,son 2 yarışa kadar şampiyonlugu koruyan henüz 22 yaşında genç bir yetenek olarak reklamını çok çok iyi yaptı zaten öyleydi ama daha da arttı kredisi..

  7. mehmet arslan avatarı
    mehmet arslan

    2 seneden belli yarışlarda ferrari mclaren çekişmesi vardı şimdi redbul brawn gp hatta toyata bile yarış kazanacak düzeyde son 2 yarışta button yarış dışı kalmasa şampiyon olur

  8. istermisiniz son 2 sene ki gibi bir yarış olsun tabi ki neden olmasın heyecanlı bir yarış olur inşallah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir