FIA Yakıt Akış Sensörlerinde Hile Yapıldığını Düşünüyor [Güncel]

yazar:

kategori: ,

İspanya GP’sinin başlamasına saatler kala FIA’nın takımlara bir mektup gönderdiği ve anlık yakıt akış sınırlamalarında düzenlemeler yapıldığı söyleniyor.

Turbo V6 Hibrid motorlarda iki farklı yakıt sınırlaması kullanılıyor. Bunlardan biri tüm yarış boyunca 100 kg’dan fazla yakıt kullanılmasını engellerken diğer sınır ise anlık kullanımla ilgili. Yarışın herhangi bir anında motora gönderilen anlık yakıt miktarı saatte 100 kg’ın üzerine çıkamıyor.

Takımların bu anlık yakıt akışı kuralını ihlal ettiği düşünüyor ve FIA tarafından araçlara takılan ölçüm cihazını aldatmaya yönelik akış şemaları oluşturulduğu söyleniyor.

Konu ile ilgili açıklanmış bir resmi bilgi yok. Jon Noble twitter hesabından takımlara yakıt akışında sabit bir değer yakalanması gerektiğinin söylendiğini iddia etti. Bu değişikliğin Mercedes-Ferrari savaşını hangi yönde etkileyeceği bilinmiyor.

Güncelleme: Endişeler ve düzenleme hakkında detaylı bilgiler ortaya çıktı;

Yakıt akış sensörünün konumu nedeniyle ölçüm sensörü ve motorun yakıt enjeksiyon sistemi arasında küçük bir miktar yakıt depolamak mümkün gibi görünüyor.

Akış ölçüm sensöründen geçmiş ve birikmiş bu yakıt artık motora çok daha yüksek basınçla, kuralların üzerindeki değerlerde gönderilebilir. Kurallar anlık yakıt akışını saatte 100kg olarak sınırlıyor.

FIA’nın gönderdiği yönerge ile takımların neyi yapabilecekleri açıklandı. Aracın üzerindeki yüksek ve alçak basınç sistemlerindeki yakıt basıncının her an için saatte 90-100 kg arasında olması gerektiği kurallara eklendi.

FIA tüm araçlardaki yakıt sistemlerini fiziksel olarak inceleyecek ve kurallara uygun olduğundan emin olacak.


Yorumlar

“FIA Yakıt Akış Sensörlerinde Hile Yapıldığını Düşünüyor [Güncel]” için 49 yanıt

  1. Yalnız şunu çok açık söyleyeyim; eğer gelecek yasaklama enjekte miktarının değişmesiyle ilgili olursa Mercedes-Ferrari savaşının etkilenmesinden çok, diğer takımlar bu ikisine yaklaşır. Çünkü sistemi kullandığı düşünülen iki takım bunlar.

  2. Saçma sapan kuralın geri dönüşleri de saçma olur. Max yakıt yükünü şu aralıkta yakamazsın dediler sana ne adam istediği gibi yakar yarış motoru bu. ana saçmalığı koyunca tabi bunu yapmalarını nedeni başka yarışın belirli zamanlarında çok yavaş araçlar görüntüsü oluşturmamak. yalnız böyle motorsporu regulasyonu olmaz.
    Ben asıl böyle birşey yapmasalar şaşardım anlık harcamayı aldatacak herşeyi yapmalılar helal hoş olsun…
    Bunu birden fazla takım kullanıyor olmalı fia delegasyonun kulağına kadar gittiyse teknik söylentilerle birden çok takım bunu uygulamaya zaten başlamıştır. Hatta hileyi bu limitörü üretenlere yaptırmaları lazım….
    Bunu ferrari uyguluyorsa mercedes zaten uyguluyordur söyliyim 🙂
    konumdan dolayı felan demişlerde araya depo koyabileceklerini sanmıyorum ortak anlaşma yoksa bunu uygulayamazlar. f1 in en karmaşık konularından birisi sıvı akışkanları konusu. Araya bir boru atmaları dahi yeter basınç farklarıyla küçük dar bir hatta küçük bir miktar yakıt stoklamaları bile remap setup özgürlüğü sunar basitçe drs gibi bir etki oluşturabilirsin yürürken. Dar aralıktaki performans farklarını da FIA yakalayamaz doğal yarış şartlarında uydurup izahat geçersin onların ekran da gördüklerine tatmin oluşturulur kolayca.
    kısaca kim/kimler yapıyorsa helal hoş olsun… bu işin denetlenebilir olmamasını en başından beri istiyorum..
    @bocek buradan sana da cevap çıkmıştır herhal özelden uğraşmayalım. 🙂

    1. bu arada @xtrabit-racing geçen bar konusunu merak ettim araştırdım kesin kez ayrıntılı spec.sel birşeyler dökülmüyor ama mb 500 bar kullanıyor scuderia da yüksek ihtimal kullanıyor diğerleri henüz kullanamıyor.
      bu büyük bir artış. 1 yıl içinde dediğin gibi beklenmiyordu.
      turbo charge ünitelerinin mevcut durumları ile ilgili de ayrıntı yok ancak durum gösteriyor ki epey değişmiş. Daha sağlam üniteler tedarik edebiliyorlar artık demek ki. Enjeksiyon basıncını katlamak demek turbo hattının performansını da arttırmak demek. İşin başında 1 bar altı rakamlar konuşuluyorken şuan 1 bar üstüne çıkılmış görünüyor. uykusuzluktan net hatırlayamadım ama hard setup da 1.6 bar dı galiba.

      @Anthrax
      scuderia ilk günlerden itibaren birkaç defadan fazla kg artışları için başvurdu 10-20 kg max ağırlık, 10-15 kg ünite ağırlığı, ers battery vs vs. Yakıt için de galiba toplam yük içindi.

      1. Almancam yetersiz ama sanki ferrari’nin gerilemesi ile bu yakıt muhabbetini birbirine bağlıyorlar gibime geldi.
        http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/ferrari-45-sekunden-hinter-mercedes-welche-rolle-spielt-der-benzindurchfluss-9518483.html

  3. Bu hileyi yapan her kim ise sıralama performansı yarış performansına oranla çok daha kuvvetli oluyordur. Fazla yakıt göndererek tek turda çok yüksek performans kazanıyorlar ama bunu tüm yarış boyunca yapamazlar zira maksimum yakıt limiti var.

  4. Ne sensörmüş arkadaş. Millet etrafından dolanmak için çırpınır oldu. En iyisi gönderilen anlık yakın miktarı limitini kaldırsınlar da herkes rahatlasın.

  5. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Bence Renault fiayı zorluyor özellikle Red Bull. Diğer ihtimaller pek aklıma yatmıyor.Bunun için bastıran zaten Çin için onlardı ve bazı açıklamalar geldi.Yeteri kadar fark kalınca yani işe yaramadığı görülünce daha fazla bastırıyorlar kanımca. Mercedes ve Ferrari bir şekilde zaten önde kaldılar.

  6. Olay şu, adamlar akış ölçüm şeysinin ardına da küçük bir depo yapmış ve motorun ihtiyacı 100kg altında olduğu zamanlar bile çok yakıt akıtıp benzini ana depodan bu küçük depoya aktarıyorlar, oradan da istedikleri hızda enjeksiyona gönderebiliyorlar. Oradaki yakıt bitene kadar tam gaz gidebiliyorlar.

    Yasaklanması bu sistem kimde varsa onu etkiler. Kim bilir belki de Ferrari yapmıştır?

    Sistemin kimde olabileceğinin mantıksal fikri şu; geçen sene herker 250 bar enjeksiyon kullanıyordu ve üstüne gerek olmadığı söyleniyordu. Bu sene ise kuralların max izin verdiği 500 bar kullanmaya başlayan takımlar oldu. Mercedes için bu söylendi, diğerleri de yaptı mı bilmiyorum.

    1. Ferrari 10 kg artirilmasi icin basvurmustu.Akis icin miydi?Yoksa toplam icin miydi?
      Bu is icerden kapanir.Ama bakalim kimin performansinda dusus olacak?

  7. Elimde delil yok.Ama Ferrari yada Renodur diyorum.Hatta Reno olmasi kuvvetle muhtemel.Yuksek yakit daha fazla enerji demektir.Surekli pistom vs sorunu yasamalari bundan olabilir.Tabii Ferraride olabilir.Birden bire iki saniye hizlanma.Motor sorunlari vs.

    1. Ha birisi olcum yapilan noktadan sonra bir depo yapip yakiti istedigi basincla pompalama yapiyorsa bunun adi hiledir.Ve gerekli ceza verilmelidir.Isin icinde Fia olunca adalet beklememek gerekir.Aracta bulunan ama kullanildigi ispatlanamayan patinaj kontrolu gibi ornekler var.
      Suclu Mercedes cikarsa cekilmek zorunda kalir.O yuzden bu is iceride cozumlenir.

      1. Bir ara Fia denetleyemiyoruz diye patinaj kontrolunu serbest birakmisti.Istermisiniz simdi ayni sey olsun.En cok guncelleme hakki olan Reno.Bunu mu bekliyordu dersiniz?

  8. desenize vanayi bizden once ferrai ve mercedes acmis

  9. 2013’te olan 1000 km lik gizli lastik testinden sonra bu olayın altından mercedesin çıkması açıkçası hiç şaşırtmaz. 😀

  10. Bazıları demiş ki; ”Mercedes sıralamada uçuşa geçiyor kesin hile yapıyorlar.”

    Biri de çıkıp demiyor ki Ferrari 3 ayda nasıl hızlandı?

    1. Alonsodan kurtuldu takımı temizledi hızlandı 🙂

      Uzaklarda arama nedenleri 🙂

  11. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Kimin yaptığı belli değil ya Ferrari yada Mercedes ama bu bence hile değil gri alan kullanımı takımlar gri alanları kullanarak öne geçmeye çalışıyorlar zaten.Bu arada şu gerizekalı FİA yakıt akışını kaldırsada daha yüksek rpmlere gelse daha fazla ses olsa daha fazla beygir gücü gelse ne güzel olacakta bu salak fia hala indirmeye çalışıyor paddy lowe yada toto wolff 20 kg daha arttırılsa çok daha fazla güç gelecek diye.Niye böyle saçma bişey üzerinde çok duruyorlar anlamadım kaldır şu yakıt akışı limitini ve yakıt ikmalini getir sonra gör bakalım ne oluyor.

  12. Valla istedikleri kadar kadar zırlasınlar 4 sene boyunca herkesi durdurup renault motorlu redbulu serbest bırakan fia şimdide mercedesi durdurmak için akıl almaz saçmalıkların peşinde kardeşim burası f1 teknolojinin zirvesi mercedesin iyi motor iyi aero paket iyiaraç yapması suçmu saçmalamayın ya mercedes bu sporun geleceğini çalıyormuş peki hiç düşündünüzmü tekrar 2,4 litre motorlara dönülünce yinede teknolojinin gereği turbo kullanılacak ve mercedes yine üstün olursa bu defa ne diyceksiniz saçmalamanında bir sınırı var ya siz mercedesi suçlayacagınıza spordan kaçan dünyanın en büyük motor üreticisi toyotaya kızın bir sürü markası olmasına rağmen cesaret edip formula 1 e girmeyen volkwagen grubuna kızın formula 1 in en başarılı takımı olan fiat grubunun ferrarisine kızın ondan sonra mercedese laf söyleyin adamların motoruda süper aracıda kara oğlanıda rosbergde toparlayınca ondan sonra göreyim sizi

    1. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Rebdull un iyi araç yapması suç oluyor diğerlerini durdurma oluyor da Hiledes konu olunca mı diğerlerini durdurma olmuyor ?

      1. Iyi arac derken?Patinaj kontrolu gibi bir suru hilenize musaade edildi.Takimin fiyati sifira dusunce ortaginiz Bernie sizi kurtarmak icin elinden geleni yapiyor.

  13. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    YAKIT İKMALİ GERİ DÖNSÜN

  14. Bence ferrari de sıkıntı var mercedes yarış içinde neden motoru %100 zorlasınki sanki zorlasa ekstra ödül verecekler, arkasındaki takım yaklaşınca performansını yükseltiyor hem mercedes bütün yarış araçtan tam performans çıkartsa zevki kalmaz.

    Mercedes aracı geçen senede hızlıydı bu senede hızlı mercedes ile mücadele edecek seviyeye gelenler ve williams’ı rahat geçenlerin düşünmesi lazım.

  15. Uçuş hali MERCEDES in normal halı diger zamanlar motoru kıstıklarında OLuyor

    1. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Geldi

  16. Mercedesin ozellikle sıralamalarda ve Yarışın belli zamanlarında bireyler yaptığına Şüphe yok. Adamlar istediği bir anda uçuyorlar kimler etkilenir bunun sonucunda bilmiyorum ama mercedesin bu yaptığı dikelim isi umarım çözerler ve en azından biraz daha zevkli Yarışlar izleme fırsatımız olur.

  17. Offf offf Ben yakit siniri kalksın diye dua ediyorum bunlar iyice düşürüyor

  18. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Güle güle hiledes güle güle popçu çocuk hoşgeldin adam gibi adam sebastian

  19. muhtemelen mersoyu etkilicek bu durum, baktılar gidişat pek iyi değil bi dur demeleri lazım artık bu duruma.

  20. Ferrari yada Mercedes ten birini vuracak bu iş ama hadi hayırlısı.

  21. Mehmet ceviz avatarı

    Herkes mercedes yazmış ama bence ferrariden şüpheleniyorlar.
    konu hakkında yabancı tivit okumuştum.
    Hatta tiviti atan adam jerez testlerinden ilk video gönderen adamdı

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Merco özel karışım kullanıyor yakıtta o yüzden böyle bir sınırlandırılma getirdiler.Yani mantıken düşündüğün de kaleyi içten fetih ediyor damardan giriyorlar anlıcagın :))

      1. Mehmet ceviz avatarı

        Adam 24 nisanda yazdı
        sıradan biride değil
        hatta o tiviti Serhan acarı,korhan savranı,metin meteyi,gökhan kamili etiketleyerek bende paylaştım

        1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Yok zaten ferrari etkilendi bu durumdan yani illegallik yaptığını sanmıyorum.Mercedeste bi etki gözükmedi o yüzden söyledim.

  22. Sporun geleceğini düşünmeyin ticareti düşünen merco herşeyi yapar.

  23. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    İnşalalh bizden çok mercedesi etkiler de yarışı kazanırız 🙂 😛

    1. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
      07.MEHMET.FERRARİ

      Insallah

  24. Mercedes anlık olarak sıralama da dahil yarışta da bazen uçuşa geçiyor.Geçen sene Alonso bir yarışta, bunu nasıl yapiyorlar bilmiyorum ama bu şekilde yarışsalar tüm herkese tur bildirirler gibi birşey demişti.Yani bir ayar var nasıl oluyorsa onu açınca araç aşırı hızlanıyor.Bakalim incelemeden birsey çıkacakmi.

    Şundan korkuyorum Kimi de bu bahtsızlik varken kabak onun başına patlamaz inşallah 🙂

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      😀 bence mercedesi kast ediyorlar ferrari zaten etkilendi bu olaydan yavaşladı.Mercedeste bi sıkıntı görünmüyordu.

      1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
        Schumi Nerde Ben Orda

        neye göre mercedes ya ben çok merak ettim ? kendi takımınız öne gelsin diye egonuzu tatmin ediyorsunuz şuan.

    2. İkinci olarak, kardeşim anlık tüketimden sanane, mazotun parasını sen mi veriyorsun da hesap soruyorsun 😉

      Verirsin yarış için 100 kg mazotunu karışmazsin.Ondan sonra bazıları gri alan bulur şampuanayi domine eder 🙂

      1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
        [VET^01] #ForzaFERRARİ

        Şampuana haha 😀

  25. Yani kısacası resimdende anlıyacağımız gibi PetronasMersedes-ScuderiaFerrari’den şüpheleniyolar

  26. Geçende olmuştu bir şekilde üstünü kapadılar 😀 Bence bu iş içinde olan takımlar FIA’nın parasını yatırmayı unutmuş 😛 Bir havaleye bakar gene susarlar 😛 Şaka bir yana sizin tasarrufunuza ben…

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Yok be çarli kafayı taktı mercoya indiricek onları 🙂

  27. Siz herşeyi kısıtladıkça takımlarda bir şekilde gri yollara başvuruyolar çok da iyi yapıyolar.

  28. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Bu nedir arkadaş! Zaten son gelen yasakla Ferrari etkilendi yetmedi mi tekrar Ferrari etkilensin?Kimin borusu ötüyor anlamadım ki !

  29. mercedeste sıralamalarda bir şeyler oluyor genelde. hayırlısı 🙂

    1. Raikkonen F1 Team avatarı
      Raikkonen F1 Team

      Aynen. Sıralamalardaki tempolarıyla yarış tempoları arasında devasa fark var. Burada kastedilen Mercedes ise sıralamalarda yavaşlamalarıyla şampiyonaya heyecan gelebilir. Poleden başlamayan Mercedes bu kadar rahat yarış kazanamaz gibi.

    2. mehmet ceviz avatarı

      evet abdullah bencede mercedesin sıralamayı çözmesi lazım
      ispanyada sıralamada 0,7 sn olan fark yarışta 2-2,5 saniyeye çıktı
      bu kadar yarış ayarı fazla galiba
      gülme smilesi,gülme smilesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir