Wolff: Hamilton Pistte Kalmanın İyi Olmayacağını Söyledi

yazar:

kategori:

Mercedes’ten Toto Wolff, Lewis Hamilton’ı lastiklerden rahatsız olduğu için pite aldıklarını söylüyor.

Yarışın 64 turunu lider götüren Hamilton, güvenlik aracı periyoduna girerken lastik basıncının düştüğünü söylemesinin ardından pite alındı. Arkasındaki pilotlar pite girmeyince Hamilton 3. sırada yarışı tamamladı.

Yarışın ardından Hamilton çok şaşkındı ve Mercedes İngiliz pilottan özür diledi. Wolff “Biz ona pistte kalmasını söyledik ancak Lewis durumun iyi olmadığını ve lastik sıcaklığını kaybettiğini söyledi. Ve biz bir saniye içinde tepki verdik.”

“Ve yanlış zamanlama ile birlikte onu pite çağırarak hata yaptık” dedi.

Wolff, geçen yıl olduğu gibi pilotlarının yarışmasına izin vereceklerini yineledi.

Wolff “Geçen yıl sürücülerimize adil ve eşit bir mücadele sağladığımızı kanıtladık. Veriler ve hisleriniz arasındaki dengeyi bularak strateji uygularsınız. Araçlar arasında fark vardı ama bu çok yanlış bir zamanlamaydı” dedi.


Yorumlar

“Wolff: Hamilton Pistte Kalmanın İyi Olmayacağını Söyledi” için 36 yanıt

  1. Almancası çeviri yapacak kadar iyi olan biri ilgilenebilir mi?Burada mevzuyu detayları ile anlatılıyor.
    http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/fragen-zur-mercedes-panne-safety-car-kostete-hamilton-10-9-sekunden-9604233.html

  2. wolff ne pislik adamsın şimdi sıvama bölümüne geçtin zaten pilotlar sürekli bir şeyden şikayet ediyorlar lewis yine şikayet etmiş siz de lap diye içeri mi aldınız ama burası monaco 10 tur dayanılabilirdi bu kadar basit hata ancak bilerek yapılır ferrarinin iyi olup vettelin mercedese 1. olmanın zorluğunu hatırlatmasını istiyorum

  3. haberin içeriğine göre hamilton “pistte kalmanın iyi olmayacağı” ile ilgili birşey söylememiş. lastik sıcaklıklarının düştüğünü söylemiş, zaten en ufak sorunda telsizden söylediğini de biliyoruz hamilton’ın bazen abartılı derecede önemsiz şeyleri. muhtemelen her pilot için aynı sorun vardı, takım da hemen o an ilginç bir şekilde pite çağırmış. yani ortada şöyle bir durum yok: hamilton pite gelmek istedi, pit duvarı dışarda kal yoksa geçilirsin dedi, hamilton da takım uyarmasına rağmen pite girdi.

    açıkça olan şu: hamilton lastiklerin fazla soğuduğunu söyledikten sonra da pit duvarı fazla düşünmeden hemen “box box” diyor, hamilton da rosberg’in pite girdiğini düşündüğü için bu kararı hiç sorgulamadan pite giriyor, lastik değiştirip çıkıyor ama işler öyle değilmiş.

    1. takımın düzgün hesaplamadan hamilton’ı pite çağırması yanlış.
    2. takımın rosberg’in pite girmeyeceğini söylememesi yanlış.

    aslında hamilton’ın burda tek suçu 10-15 değil de 20 saniye fark atmak. 10 saniye farkta takımın “yanlış hesapladık” bahanesi olmayacaktı. şimdi yine yok da, bizim datalarda problem olmuş(!) deyip yedirmeye çalışıyorlar bir nebze.

  4. Lastik basıncı düşüyorla lastik ısısı düşüyor aynı şey mi yoksa ben mi karıştırıyorum hamilton strateji özürlü olabilir ama ondan daha özürlüsü pit duvarıdır hamilton mercedese geçtiğinden beri bu sorun devam ediyor sonunda en olmadık yerde patlak verdi olan biten bu gerisi beni bağlamıyor

    1. Onur Ergüvan avatarı
      Onur Ergüvan

      Lastiğin ısınmaması veya aşırı ısınması demek gerekli momentumu aracın sağlamayamaması demektir.
      Lastiğin basıncının yükselmesi veya düşmesi demek Direksiyon hakimiyetinin azalması,Lastiğin tabanının ortasında aşırı aşınma, vuruntu, yalpalama,Lastiğin omuzlarının fazla aşınması gibi sebeplere sebep olur.

      Takım bildirime göre doğru kararı vermiştir.Hangi takım olsa o kararı alır zamanlama ve isabet her zaman doğru olmayabilir telemetri verileride hatalı olabilir ama şunu unutmayın.

      Lastik basıncını hissedicek kadar aracını ve çevresini takip eden pilot kimin pite girip girmedğinide sorabilirdi.
      Yani herşeyi devletten beklememek lazım.Soru sormadan cevap alamazsınız bu dünyanın her yerinde böyledir.

      1. Onur Gentas avatarı

        Yarışı izledin mi? Bottas lastiklerle ilgili sorun yaşıyorum dedi pit duvarına, buna karşılık ne cevap aldı?

        1. Onur Ergüvan avatarı
          Onur Ergüvan

          Bottaş ilk 3 için savaşmadığına göre ?

          1. Onur Gentas avatarı

            Ne guzel demissin sorunda orada zaten. Iyi bir ekip 1. lik icinde olsa 15.lik icinde olsa en dogru karari verebilmelidir.

    2. bilenden duy daha iyi 🙂

      lastiğin ısısı artınca basıncı da artar, ısısı düşünce basınç da düşer. dolayısıyla aynı şey. ama bu telsiz mesajının aracın altından kıvılcımlar çıktığında hamilton’ın veya rai’nin “popom fazla ısındı” mesajından hiçbir farkı yok. bunda takım hesaplamadan, bazı nedenlerden dolayı pite çağırıyor. pilotun en hafif şikayetinde hesaplamaları yanlış yaparak seni hemen pite çağıracak bir pit duvarın varsa işin zor.

      1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
        [VET^01] #ForzaFERRARİ

        Geçen sene mercedesi zorluyan bir takım olmadığı için strateji anlamın da sıkıntılar çekiyor.Ferrari hep ensede ve sürekli çuvallıyorlar ufak sıkıntıda.Acaba ferrari biraz daha hızlı olsa merak ediyorum mercedesin saçma stratejilerini tabi bu strateji ise ham’a yamuk yapmadıysalar 🙂

        1. Onur Gentas avatarı

          Aynen katılıyorum. Adamlar sürekli kazanmaya alıştılar. En ufak sorunda elleri ayaklarına dolaşıyor.

      2. Onur Gentas avatarı

        Haklısın. Yukarda verdiğim örnek de öyle. Bottas lastiklerle ilgli problem yaşıyorum dedi pit duvarı şimdi pite alırsak çok sıra kaybedersin diye cevap verdi ve hemen pite almadılar. Pilot her şeyi göremez aracın içinde, pit duvarının bu konuda iyi yönlendirmelerde bulunması lazım.

        1. Onur Ergüvan avatarı
          Onur Ergüvan

          Şimdi burda düşünmek lazım Hamilton şampiyonluğa oynayan bir pilot Bottaş ise ilk 10 da kalmaya çalışan bir pilot ikisinin konumu ve stratejisi aynı değil.Takım değerleri ve takımın o pilotlara verdiği değerde aynı değil.

          Hamilton gibi bir pilota sahipseniz onun dediklerine bottaştan daha önem vermek zorundasınız zamanında Schumi ve Alonsonunda takımı yönlendirdiği görülmüştür.

          1. Hamilton diğer büyük pilotlar gibi iyi strateji belirleyemiyor olabilir onun işi ilk olarak aracını iyi sürmek hem arkanızda güvenebileceğiniz strateji ekibiniz varsa sizinde buna boş yere kafa yormanıza gerek kalmaz ve sürmeye daha iyi odaklanabilirsiniz ama gördük ki mercedes pit duvarı amatör araçlar pro.

  5. Sonunda toto ağzını açtı.ben de bekliyordum asıl olayın nasıl olduğunu.Herkez hemen Pit duvarına bombardıman yaptı.Sanki herkezin kulağında kulaklık adamların ne konuştuklarını an ve an duydu.Ön yargının böylesi..Burada aslına bakarsak kimsede hata yok.Adamlar sadece risk altına girmediler.Bu risk Onur’un da dediği gibi büyük hasarlara hele ki Monaco gibi bir yerde ölüme bile yol açabilirdi.Bence burada Hamilton çok büyük tepki gösterdi.Tamam şansızlık olabilir,ama o da abarttı hal ve hareketleriyle.Sonuçta sen çaylak bir pilot değilsin.Şuan pisteki en eskilerden birisin.Fernando son yarışta şampiyonluğu kaybetti.Hem de sayısız takım hatalarından 5sene boyunca süründü.Demek ki bunlar senin başına gelseydi bu güçsüzlükle şimdiye emekli olmuştun.Güçlü olman lazım şanpiyon.Şimdi Wolff’ün bu açıklaması üzerine çıkıp diyebilir misin,ben onların kafalarını karıştırmadım diye?

  6. Toto 1 ay önce çifte zafer dönemi bitti demişti.Arada bir bu sözünü hatırlıyor galiba.

  7. Pilotların birbiriyle yarışmasına izin veriyoruz geçen yıl bunu kanıtladık.

    Ferrari yaklaşsın biraz dahada eğer saklı hızınız yoksa görelim yarıştırıyormusunuz 1 pilot 2 pilot uygulamasına nasıl geçiyorsunuz görürüz .

    nasıl olsa gridin en hızlı aracı sizde sizin için takım şampiyonluğu garanti ha aliveli ha veliali farketmiyor..

  8. Yahu hamilton istemiş falan boş şeyler bunlar. Siz gayet hamilton’u ikna edebilirdiniz pistte kalması için. Bunu bile öngöremiyorsanız ve adamı ikna edemiyorsanız ne işe yararsınız merak ediyorum. Ayrıca hamilton ros ile vettelin pite girdiğini düşündüğünü söylemişti. Siz nasıl takımsınız anlamadım ki.

  9. Hamilton pite gelmek istemiş olabilir ama denilebilirki aradaki fark kritik yinede gelmek istiyormusun denir. ayrıca 1 tur geç pite aldınız yetmez gibi pitte 1 sn zaman kaybettirildi yani insanların kızdığı bu adam arabanın içinde herşeyi bilemez. ben bile tv den seyrederken fark yetecek mi ki neden aldılar dedim bunu bi zahmet takımda düşünsün didemin dediği gibi özür dilemezsin adam kendi istedi derdin kapatırdın

  10. Madem Lewis istedi pite girmeyi neden o zaman özür dilediniz. Yarış sonu neden galibiyet kutlamasında başkanla birlikte kutlamada yer almadınız ? Pilot suçluysa Lewis istedi bunun bedelini ödedi derdiniz olay kapanırdı. Batırdınız şimdide sıvamaya geçtiniz.

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Nedense lewis vettel pite gelicek diye böyle bir şey konuşmuş.Rosbergi hiç takmıyor bile 🙂

      1. 20sn fark atmış Nico yu mu takcak 😀 Neyse artık bundan sonra seriye baglaması şart oldu.

        1. Farkı açmam istense daha çok zorlardım dedi zaten yani aradaki fark çok belli zaten…vettel bile ferrari hızlansa biraz rosbergi avlayacak yakında…

        2. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Vettel o seriyi bozar 🙂

          1. Vettelin seriyi bozması için önce aracının biraz daha gelişmesi lazım.Tabi Merco vanayı biraz daha açmaz ise.

            1. Onur Gentas avatarı

              Yalnız Vettel’in sonuna kadar zorlaması gerçekten çok güzel. Öyle yada böyle 1-2 saniye arkasından ayrılmadı Rosberg’in. Çok olgunlaştı o da artık ve benim bile sempatimi kazanmaya başladı:)

              1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
                [VET^01] #ForzaFERRARİ

                Seb ferrari de değişim geçirdi.Kendi pit ekibi felan 2.liklere felan nasıl tutkuyla seviniyor her yarış görüyoruz.İnşallah mercedese yakın oluruz.Ayrıca merconun vana açmasını anlamadım didem ne demek istedin yoksa bir şeyler mi biliyorsun gizliden 🙂

  11. Onur Ergüvan avatarı
    Onur Ergüvan

    Yarışın ardından Hamilton çok şaşkındı ve Mercedes İngiliz pilottan özür diledi. Wolff “Biz ona pistte kalmasını söyledik ancak Lewis durumun iyi olmadığını ve lastik sıcaklığını kaybettiğini söyledi. Ve biz bir saniye içinde tepki verdik.”

    Eeee ava giden avlanır hamiltoncular ona buna sallıyordunuz kendi pilotunuzun strateji yoksunluğunu görüyorsunuz 🙂

    Yani burda yok oymuş yok engelliyorlarmış yok alman pilotla alman takımı şampiyon olucakmış onu hazırlıyorlarmış gibi saçmalıkların olmadığını resmi ağzıdan görüyorsunuz 🙂

    Rosberg o gün pistte güzel bir şekilde sürdü hata yapmadı ne strateji ne lastik basıncı hakettiğini aldı bu kadar basit.

    Mercedesin tek hatası yanlış zamanda çağırması oldu ama çağrılmayı isteyen Hamiltonu monaco gibi bir pistte sc girdiğinde işlerin karışacağını en başta pilotun bilmesi ve ona göre elindeki ile idare etmesi gerektiğini bilir.

    Yazdıklarım aynen çıkıyor.

    1. OtonomAktor avatarı

      Akilli takim yerini kaybedeceğini söyleyip durumu belirtir buna ragmen gelmek istiyorsa alır içeri. Mercedes zamanlama hatası yaptı ve yerini 20 saniye fark attığı takim arkadaşına kaybetti-rdi. Mercedes arada yeterli fark var gel içeri derse girer pilot sorgulamaz ki.

      Ben bu kadar zamandır kimi zaman troll kimi zaman ciddi yorumlarından tam anlamıyla çıkan bir şey görmedim.

      1. Onur Ergüvan avatarı
        Onur Ergüvan

        Yeni gördüğünden olabilir yada belliki teknik durumlardan bir habersin 🙂

        Takıma ilk pite girmek istiyorum lastik basıncı düşük diyen Hamilton bu birincisi.

        İkincisi lastik basıncının nelere kadir olduğunu bilmeden yorum atmak biraz abes kaçmış bunu belirteyim.Ama sana biraz açıklayayım lastik basıncının düşmesi aracı dengesizleştirir ve tutunma oranını azaltır buda monaco gibi bir pistte kazaya veya güvenlik aracı çıktığında arkadaki araçlarla ile rekabet ediyorsa ivmelenme hızını düşürür.Bununda anlamı Vettel veya herhangi bir pilota geçilmesi demektir.

        Bunuda mercedes takımı Vettelin araya girmesine izin vericek kadar saf olmadığından ani kararla pite çağırdı.Bunda yapıcak bir şey yok.

        Sc girdiğinde aradaki 20 saniye farkın eriyeceğini pilotun bilmemesinin imkanı yok buda üçüncüsü.

        Birde hep benim mesajların altına yorum atıyorsun tam anlamı ile bir şey çıkaramamanın nedeni teknik bilgin fazla yok submial mesajları alamıyorsun zamanla f1 ile ilgili geçmişin arttıkça dediklerimi anlayacaksın tabi ilgimi çekti demekki takip ediyorsun diğer arkadaşlar gibi güzel bir şeyler kapabilirsin yorumlarımdan 🙂

        1. Tebrik ediyorum arkadaş, iyi yorumlamısın. Her kes pilot hastalığına tutulmuş. Burada en büyük suçlu Hamilton. Millet kafayı yemiş, yok alman pilot, alman takım. o zaman neden o kadar para veriyorlar Hamiltona

        2. OtonomAktor avatarı

          Ayiptir sormasi sen necisin makina mühendisi filan misin? Her tartismamizda teknik bilgin yok öğren gel filan deyince bana üstün çıktığını filan mi hissettiriyor bunu söylemek?

          He bu arada seni özel takip ettigimi filan düşünme sitede herkes anya derken konya diyen birkaç troll var onlardan biri olduğundan ve daha önceki bir tartismamizda açıkça iddia ettigin seyleri savunamayisindan seni hatirliyorum. Nickin de değişmişti bir ara soyad kismi tekrar benzer birşey yapmışsın. Neyse hayirli olsun konuya gelelim.

          Ham yarışın ardindan dediki “takim hem beni hem rosbergi alacak sandim vettelde rosbergde benden önce pite girdiler saniyordum” dedi. Bu demek oluyor ki takim rosbergi pite almadığını vettelin pite girmedigini söylemedi direkt madem lastik basıncı düştü gel iceri demiş adama. Akilli ve art niyetsiz olsalar durumu en azindan bildirirlerdi lewis simdi iceri girersen hem rosberg hem vettelin arkasinda dönebilirsin buna rağmen girmek istiyor musun yoksa kalip o lastiklerle defans mi yapmak istersin kalan turlarda.? Bunu söyleseler o zaman girmeyi hamilton seçse amenna. Ama hic bir şeyden haberi olmadan olacakları söylemeden bu piti yaptırmaları kesinlikle art niyet arttırıyor biz izleyiciler tarafından.

          Simdi yorumlarda yine dicek teknik bilgin yok şu bu neyse 🙂

          1. Onur Ergüvan avatarı
            Onur Ergüvan

            Makarna nedir ne değildir bilmemde hala teknik bilgin eksik bak yukarıdaki metni tam okumuyorsun kişisel olarak nerden vurabilirim derdindesin 🙂

            Varsayımlarla konuşmak kolaydır.Önemli olan elindeki donelerle hareket etmektir.

            Lastik basıncının düşmesi demek yarışın gerçekten kaderinin Hamilton için değişmesi demektir.Sc nin ne zaman girdiğini dahi hatırlamadığın veya yarışı izlemediğin belli.Eğer görebilseydin Hamiltonun gerçekten idda ettiği lastik basıncı sıkıntısı olsaydı ilk 10 dışına çıkması bile muhtemeldi.Ve takım bu rsiki almak istemedi hatta bütün takımlara sorulsa siz ne yapardınız diye hepsi pite alırdık derdi pozisyon korumak için.

            Bu konuda dediğim gibi teknik bilgiyle izlemek farklı bu olmayınca kişisel sataşmaya cevap vermiyorum.

            1. OtonomAktor avatarı

              Diyorum ya teknik bilgi diyecek diy 😀 yukardak sizin engin teknik bilgileriniz de tamamen varsayımlara dayalı. Basınç sıkıntısı olsaydilarla laf cambazlığı ve teknik bilgi saçmalığı arasinda boş muhabbet cevirmekten baska birşey değil.

              1. Onur Ergüvan avatarı
                Onur Ergüvan

                Konuyu kişisel sataşmaya çekmenden yorum ve bilgi düzeyini belli ediyorsun.

          2. Onur Ergüvan avatarı
            Onur Ergüvan

            Bu arada savunma sanayisi nedir ne değildir bilmiyorum ama öngörülerin F1 izlemen gibi malesef tutmuyor 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir