Hamilton’ın Monako’daki Telsiz Konuşması Yayınlandı

Monako’da Lewis Hamilton’ın muhtemelen zaferine mâl olan telsiz konuşması yayınlandı. Görünüşe göre, Hamilton’ın pite gelip gelmemek konusundaki kararda kendi parmağı da var.

İşte Lewis Hamilton ile yarış mühendisi Peter Bonnington arasındaki telsiz konuşması:

PB: “Hatırlatalım, güvenlik aracı modundasın… Sanal güvenlik aracı. Sanal güvenlik aracı. Hızla devam et, panoya bak. Pozitif kal. Pozitif devam et. Pite gelmeyeceksin.”

PB: “Pite gelmiyoruz, sen de pozitif kalıyorsun.”

PB: “Pekala Lewis, güvenlik aracı giriyor.”

LH: “Pite gelmemenin en iyi karar olduğundan emin misiniz?”

PB: “Hayır, bu turun sonunda giriyoruz. Bu turun sonunda giriyoruz. Sen sadece pozitif kal. Pozitif kal. Sen bize aksini söylemediğin takdirde, opsiyon lastik için +1 ½ dönüş veriyoruz.”

PB: “Pekala Lewis, pit girişini doğrula.”

PB: “Pekala, şimdilik dışarıdayız. Dışarıdayız. Telsizden doğrula.”

LH: “Beyler, bu pek iyi değil. Lastikler tüm ısıyı kaybetti. Şimdi herkes opsiyon lastiğinde olacak.”

PB: “Tamam. Anlaşıldı, anlaşıldı. Pit, pit. Pit, pit.”

PB: “Fren sihrini iptal et. Fren sihrini iptal et.”

PB: “Pit girişinde dikkatli ol.”

PB: “RS modu. RS modu.”

PB: “RS’yi iptal et. Pit çıkışında çizgiye dikkat.”

LH: “Ne oldu çocuklar? Çocuklar, ne oldu?

PB: “Pekala Lewis, arkada kaldık. Şimdi duruma bakacağız, duruma bakacağız. Videoyu inceliyoruz. Videoyu inceliyoruz. Frenleri ısıtmaya devam et. Haydi frenleri biraz ısıtalım.”

PB: “Pekala Lewis. ‘Marshalling’ sistemi kaybettik. DRS’i geçersiz kılmak için bir şeyler yapmamız gerekebilir.”

LH: “Bu yarışı kaybettim, değil mi?”

PB: “Eğer onlar tüm lastik ısılarını kaybederlerse, hayır. Prime lastikteler. Şu anda araçta gayet iyi seçeneklerin var.”

LH: “Kaç tur kaldı?”

PB: “13 turumuz kaldı.”


Yorumlar

“Hamilton’ın Monako’daki Telsiz Konuşması Yayınlandı” için 44 yanıt

  1. Fakat HAM’ın “What’s Happened” derken çıkan ses tonuna kendisine üzülmemek elde değil. Ne kadar sevmesem de üzüldüm.

  2. ulan hamilton 🙂

  3. Sonuc Rosberge bosu bosuna gıydırdınız, sövmedıgınız kaldı dıcem onuda yaptınız, bir dunya sey soyleyecek kadar koca yureklı ınsanlar, özür dileyebilecekmi?…

  4. hamilton herkes option’da olacak dedikten sonra tek cümle yeterliydi: “rosberg ve vettel pite girmiyor”. ikincisi; telsizden pilota bilgi veren birinin bu şekilde stresli konuşmaması lazım. birşeyi 2 defa tekrar edersin ancak 5 defa tekrarlayanı ilk defa görüyorum. pilota birşeyler yanlış gidiyor havası vermiş.

    adam “lastikler soğudu” dediği an pite gireceğiz diyor. 10 saniye sonra girmeyeceğiz diyor. pilotun iyice kafasını karıştıyor. bu 10 saniyede ne oldu? neden giriyoruz, sonra girmiyoruz dedin? demek ki hamilton’ın arkada çıkacağı farkedildi. bu neden hamilton’a söylenmedi? adama hiçbir bilgi vermeden sadece pit yapacağız veya yapmayacağız diyor. bu katakulli rosberg’e yapılsa biz yine onu savunurduk da, hamilton’ı yermek için yer arayan tayfayı kale almamak lazım. takımın “hesaplamaları yanlış çıkıyor”, takım özür dilemiş, hala çıkıp hamilton’ı yermeye çalışan bir tayfa var. her zamanki belli tipler zaten.

    “emin misiniz? herkes opsiyon lastiğinde olacak”

    bunun cevabı “hadi sen kaşındın” tonlamasında bir “box box” değil, “nico ve vettel pit yapmıyor, onlar prime lastiğinde olacak”tır. basbaya rosberg’e verilmiş, üstü “hata yaptık” ile kapatılmaya çalışılan bir yarış. eminim ki rosberg şikayet etse ne yapar eder pistte tutarlardı. sanırım monaco’da 2 pit yapan sadece lewis idi.

    1. ReyizHamilton avatarı
      ReyizHamilton

      +1000

  5. Arkadaşlar Serhan acar son antrenman turların sunuyormu

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Hayır

    2. bilen yok mu

  6. konuyu hem takım hem hamilton kapattı bizimkiler hala tartısıyo 😀

  7. Onur Gentas avatarı

    Bazı arkadaşlar Lewis kupa töreninde surat astığı için takımı suçladığı yönünde düşünceye kapılmışlar. Tabi kendileri farklı pilotları destekledikleri için bu kadar anlayışsız yaklaşmalarını doğal karşılıyorum. Sonuçta son 10 tur kalmış neredeyse ve açık ara önde gidiyorsunuz. Sonra bu hatadan dolayı 3. olabiliyorsunuz ancak. Lewis’i bir kenara bırakın, ben taraftar olarak dağıldım ekran karşısında. O adamın nasıl hareket etmesini bekliyorsunuz. Empati yapmaktan uzak, kendi desteklediği pilotun başına aynı şey gelse burayı yıkacak adamlar gelip başka pilota saydırmayı çok iyi biliyorlar.

    1. Thomas Ward avatarı

      Ne yazık ki bu şekilde bakamıyor arkadaşlar olaya ben aynı olay Vettel’in başına gelse üzülürdüm hatalı hatasız konu yine fanatizme çekiliyor ne yazık ki

    2. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      +1

    3. Yok yok. Surat asmayla, “sizin suçunuz” bakışı arasında çok fark var. Onu ayırt edebiliyoruz.

  8. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    LH: “Pite gelmemenin en iyi karar olduğundan emin misiniz?”
    LH: “Beyler, bu pek iyi değil. Lastikler tüm ısıyı kaybetti. Şimdi herkes opsiyon lastiğinde olacak.”
    şimdi sen bunları dedikten sonra takım seni içeri almasa ve lastik patlatsan yada Rosa geçilsen demediğini bırakmazsın guvenlık aracının arkasına kadar gelmişssin onun bos değil yani zaman kaybettiğini düşenemeyecek kadar amatormusun hala kalkıp takımı pite ben zorladım ama hesaplama hatası oldu desen takımın ve izleyenlerin takdirini toplayacaksın ama bu yapıda birisi değilsin Lewis hala karakter olarak gelişemedin bunu kabul et…

    1. Onur Gentas avatarı

      Lewis bu olaydan sonra takıma tek kelime laf söylemedi. Beraber kazanır beraber kaybedersiniz dedi. Hatta Toto Lewis’in olgunluğundan övgüyle söz etti. Bu olayda Lewis’in de hatası var tabi ki ama asıl hata takımın durumu iyi idare edememesi. Pilot aracın içinden olanları ne kadar görebilir? Hadi yanlış karar verdi diyelim sen neden söylemiyorsun Vettel ve Rosberg’in pite girmediklerini. Konuşmalarda geçmiyor bile bu konu. Ayrıca karakter konusu da pek hoş olmamış açıkçası. Sizin desteklediğiniz pilota birisi karaktersiz dese ne tepki verirsin acaba.

      1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
        Fernando Alonso 05-06

        Takımı hataya kendi itti gecen sende pite aldıklarında demediğini bırakmamıştı
        neyin olgunluğu bi saat trip attı aracı kenara cekmeler falan Niconun yuzune bile bakmadı kendı hatasını bile kabullenemeyen biri

        1. Takımı hataya kendi timişmiş bak sen. Ne takımmış la pilotun dediğini sorgusuz kabul ediyor. Vettel i geçtim hadi onu tahmin edemediler. Takım niye şöyle demiyor. Bak Rosberg i içeri almıcaz yine de pite girmek istiyor musun diye. Hamilton çıkmışta takıma saydırmış sanki. İlla hep Alo ya konduracan ya lafı karakter falan diyon Singapurda ki zaferde de aynı açıklamaları ALo dan beklerdik. Mesela şöyle dese fena olmazdı; ”Valla takımın oyununa geldim bu olanlar karşısında şaşkınım tüm seyircilerden özür dilerim”.

          1. hamiltonın mühendisi kalkıp rosbergi içeriye almıyoruz derse asıl hata bu olurdu. nasılki teknik olarak detaylar yarış içerisinde artık pilotlara söylenmiyorsa, hamilton takım arkadaşından verileri saklıyorsa benim verilerimi inceleyip kendine nerede fayda sağlayacağını görüyor diye ki haklı tabiki, takımında 2 pilotunun pit bilgilerini birbirlerine söylememesi gerekir. zaten önde olana pit önceliği gibi bir avantaj verilmiş takım içerisinde. gerisi gerekli değil. hamilton zaten kendisi istemiş pite girmeyi. kocaman bir hata. ama adam kendi hatası olduğunu bildiği için zaten birlikte kazanır birlikte kaybederiz hikayesini uyduruyor. takım inatla pite alsaydı bakalım böyle konuşuyormuydu. az çok hepimiz biliyoruz karakterini

            1. 1- mercedes’te “hamilton’ın mühendisi” diye birşey yok, iki pilot için de en iyi stratejiyi seçen tek bir kişi var.

              2- hamilton haklı olarak datalarıma bakmasın demesine rağmen, öyle bir kural uygulanmıyor mercedes’te.

              3-hamilton pitten çıktığı an kimin nerde olduğu, kaç tur kaldığı, rosberg ve vettel’in primelarda olduğu bilgisi verildi. pozisyonunu kaybettiği an. bu pitten önce de verilebilirdi, yasak falan da değil.

              4-takımın bir pilotu içeri girince, diğerine “push now” diye diğerinin pite girdiğini söylüyorlar zaten.

              5-bu olay takımın hatası, takım da özür diledi zaten.

            2. Nasıl pit bilgilerini söylememesi? Senin dediğin hangi virajı nasıl bir çizgiden dönüyor nerde fren nerde gaz veriyor olayı? Pilotlar takım arkadaşının pite girip girmediğini öğrenebiliyor. Ayrıca pist üstü pozisyonları ve aradaki farklarda her tur söyleniyor. Takımın pit garajında her türlü veri varken Hamilton’a gelirsen liderlik gidebilir diğer pilotlar pite gelmiyor yine de gelmek istiyor musun dememesi bile hatanın büyüğünün takımda olduğunu gösteriyor. Yoksa sırf Hamilton’ın gönlü olsun diye mi özür dilediler.

        2. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Hamilton alonsoyu övünce kral anladın sen onu başka bir şey demiyorum senin gibi düşünenlere 🙂

  9. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    hamiltonu hemen harcadı herkes 🙂

    1. Kaybettiği yarıştan sonra karizma kasmadan önce düşünecekti Hamilton. Öyle bir tavır aldı ki sanki tüm suçlu takım kendisi mağdur ve buna rağmen olgun biriymiş gibi algıladı herkes. Yani “Büyüklük bizde kalsın” ayağına çok yatmayacaktı.

  10. Mercedes pit duvarı özellikle Hamilton söz konusu olduğunda Hamilton’un itirazlarına çabuk boyun eğiyorlar, çünkü Hamilton çok fazla eleştiri yapıyor. Olay da bundan ibaret görünüyor, Mühendisi o kadar “dışardayız” dese de sonunda zorlayıp pite almaya ikna ediyor. Dolayısıyla aslında yarışını kendisi mahvetmiş. Olamaz mı? Olabilir tabi ki, Pilot ta inisiyatif alıp yanlış karar verebilir, bunda bir sorun yok. Yanlış olan Hamilton’un yarıştan sonra takındığı tavır ve tüm sorumluluğu takıma yüklemesi. Mercedes özür falan diledi morali dağılmasın diye ama sonuçta iki tarafta neyin ne olduğunu biliyor..

    1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
      Fernando Alonso 05-06

      Aynen katılıyorum yorumuna madem hata sende o surat neyin nesiyde derler Lewsi bunu hep yapıyor ama nedense bu hıc konusulmuyor şu olay Alonun basına gelse eyvah eyvah hemen karakterciler bsasardı ortalığı

      1. Yav her haberden de bi ALonso çıkarmasanız olmuyor 😀

    2. Thomas Ward avatarı

      Ya bırak gözünü seveyim sen ne zaman hamilton lehine yorum yaptın ki şimdi yapasın

  11. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Bence burada HAM’ın hatası yok. HAM diğerlerinin pite geleceğini tahmin ediyor ama yarış mühendisinin diğerlerinin pite girmeyeceğini bilmesi gerek. Hem ROS hem de VET pit yapsa sıra kaybedecekleri için pite girmelerine imkan yoktu.

    Bence hata şu: Mercedes pit ekibi HAM’ın pite gelse bile önde çıkacağını tahmin etti. Ancak HAM pite gelene kadar güvenlik aracının arkasına takılınca zaman kaybetti ve arkada kaldı. Güvenlik aracı ilk çıktığında fark 26 saniye idi. Monaco’da pit olarak net bir 18 saniye civarı kaybedildiğine göre Mercedes buna güvendi ve zaten yine önde çıkarız diye düşünmüş oldular.

  12. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    EE demezlermi o beş karış surat neyin nesi adama bide takımla görüşeceğim gibi artis artis demeçler Lewisin tipik halleri takımı hemen satış pozisyonuna gelen bi pilot hadi karakter analizcileri iş başına…

    1. kardeşim bak bende alonso fanıyım 2010 dan beri ama sen gerçekten çok saçma konuşuyorsun yani bu taraflılık falan değil fanatikliği falanda geçmişsin sen artık birazcıkta mantıklı düşünmeye çalış adam diğerleri pite girecek diyor mühendiside pite çagırıyor neden söylemiyor acaba rosberg in pite girmeyeceğini sonuçta aynı takımın pilotları düşünebildinmi şimdi

  13. Murat aksoy avatarı

    Burada en büyük hata aracın GPS inin çalışmaması (S.Acar bahsetmiş), sonra takım mühendisi hatalı, en son Hmiştın hatalı çünkü günümüz F1’inde yarışmaktan çok kenarda veri incrlemek dah önemli hale geldi. Ben de pilot olsam en iyi en taze en sıcak lastikle yarışmak isterim ama o an hangi seçeneğin mantıklı olaağını tespit etmek monaco caddelerinde yarışan pilotun insiyatifine “tamamen” teslim edilecek bir iş değil.

  14. Yarış mühendisinin verdiği kararı Hamilton kendisi değiştirtmiş.

  15. Thomas Ward avatarı

    öte yandan hamiltonın yıllardır stratejik olarak iyi olmadığını biliyoruz görüyoruz

  16. Thomas Ward avatarı

    Ama benim burada aklıma takılan 30 kere staying out dedikten sonra hamilton’ın kuşkulu cevabını hemen kabul etmeleri. hamilton kararını bildiriyor ve ardından box frenlemelerine bile karışan mühendis nasıl bu kadar ucuz şekilde hamiltonın görüşünü kural farz edip içeri alır

    1. Çünkü yarışan Hamilton’un kendisi. Ayrıca karşı tarafta içeri alıp almamakta şüpheli. Bunu dışında Hamilton’un cevabı o kadar da dediğin gibi o kadarda kuşkulu değil. Açıkça fikrini belirtmiş. Karşı tarafta makul bulup pite almış. Hamilton’un illa, “Hazır olun. Pite giriyorum.” demesine gerek yok. Bu kadar keskin bir cevaba gerek yok. “İyi fikir değil” demiş işte daha ne olsun? Açıkça kendi hatası olduğu ortadadır. Pilot dediğin risk almasını bilecek.

  17. Yarış mühendisine bıraksaymış kararı yarışı kaybetmezmiş hem adamı çelişkiye düşürmüş hem kendini sonuç ise belli burası Monaco lastikler %80-%90 ısısını kaybetse burada öndekine atak yapmak zordur kaldı ki öndekilerin biri aynı araba diğeri Ferrari…

    1. veterineren avatarı

      Bunları açıklayacak uzman arkadaşları bekliyorum:

      1) Pozitif kalmak ne demek?

      2) Brake magic nedir?

      3) RS nedir?

      4) DRS nedir?

      5) Marshalling nedir?

      Teşekkürler şimdiden

      1. Erdim Şevket avatarı
        Erdim Şevket

        Marshalling dediği pist üstündeki sıralamayı kaybettik. RS modu pit yaptığı anda devreye alıyorlar büyük ihtimal yakıt karışımıyla alakalı bir şey. DRS sürüklenmeyi azaltan arka kanat 2011’den beri Formula 1’de.

        1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Brake firen de magic ne anlam da kullanılıyor orda ?

          1. Erdim Şevket avatarı
            Erdim Şevket

            Araştırıyorum ancak bir bilgi bulamadım.

        2. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          abs mi acaba

      2. Pozitif kalmayı da ben ekliyeyim. Stres altına girdiğin anda hata yapmaya başlarsın. Rahatken daha verimli olursun o yüzden sürekli olarak bunu söyleyip bi nebze olsun rahatlatmaya çalışmışlar ama o durumda nereye kadar rahatlatabilirsin birisini bilmem. O anda pilot zihnini kontrol etmeyi başarırsa rahatlatır kendini ama adrenalinle birlikte zor bir olaydır.

      3. “Rs mod” Race Start Mod anlamına gelir. Rs nod yarış başlangıcında yani araba dururken veya buradaki durumdaki gibi pit stopta iken arabayı mümkün olduğu kadar hızlı kaldırmak için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir