Marchionne: “F1’de Kurallar Fazla Karmaşık”

yazar:

kategori:

Ferrari Başkanlığı görevini üstlendiğinden bu yana ilk kez Kanada’da piste gelen Sergio Marchionne, Formula 1’in mevcut durumuyla ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.

Marchionne, spordaki mevcut düzenlemeler ve kısıtlamalar olmasa, Ferrari takımının Mercedes’e göre daha fazla gelişim kaydedebileceğini ileri sürüyor ve motor gelişiminin durdurulması kuralının, F1’in ne kadar karmaşık bir hal aldığını kanıtladığını söylüyor.

Marchionne, “Biz işleri basitleştirmeye çalışıyoruz. Bu gelişmesi gereken bir spor. En önemlisi daha fazla seyirciye sahip olmak fakat öyle karmaşık kurallar yazıyoruz ki bu sporun içindekiler bile anlamakta zorlanıyor.”

“Ne yazık ki, birilerinin dominasyonunu korumak için karmaşık kurallardan bir kale oluşturduk ve bunda Ferrari’nin de suçu var.” diyor.

Yakıt ikmalinin de geri dönmesini istediklerini belirten Marchionne, sonuçların tahmin edilemez olmasının iyi olduğunu belirtiyor.

Maranello merkezli ekibin ve yeni patron Maurizio Arrivabene’nin ortaya koydukları performansın fevkalade olduğunu belirten Marchionne, “İnsanlar birçok şey söyleyip, konuşsalar da pişman olacağımız bir şey yok.” diyor.

Ferrari’nin yeni patronlarının, Luca di Montezemolo’nun oluşturmaya çalıştığı yeni temel üzerine gelerek şanslı oldukları konusundaki iddiaları karşısında ise Marchione, “Gerçek şu ki, 2015 aracı ekim ayında hazır değildi. O günden bu yana inanılmaz bir iş ortaya koyuldu. Gelişim kaydedildi ve her yarışta mucizevi işler yapıldı.” diye konuştu.

Marchionne son olarak da İtalya GP’sinin Monza’da kalmasını istediğini söyledi: “Bana göre Monza takvimden düşmeyecek. Eğer problemleri varsa, Bernie ile konuşuruz.”

Marchionne Ecclestone

 

Maurizio Arrivabene (ITA) Ferrari Team Principal and Sergio Marchionne (ITA), Ferrari President and CEO of Fiat Chrysler Automobiles

 


Yorumlar

“Marchionne: “F1’de Kurallar Fazla Karmaşık”” için 10 yanıt

  1. Ağustos boceği ve karinca hikayesi.Motor dondurulmasi kurali Mercedes tarafindan konulmadi.Ortak karardi.Mercedes bunu goz onunde bulundurup 500 milyon Euro harcayip motorunu gelistirdi.Ferrari aero icin motordan fedakarlik yapti.Reno nasilsa gelisim izni alirim diyip konuya gereken onemi vermedi.Belkide elinden gelen buydu.Hondanin girme karari cesurcaydi.Simdilik madara olmus durumdalar.
    Gelisim serbest olsaydi ne olurdu?
    Reno ve Hondanin durumu degismezdi.Ferrari ve Mercedes kafa kafaya giderdi.V10 ve V8de gelisimin serbest oldugu donemde boyle olmustu.

    1. doğru +1 mercedes ve Ferrari motorda hep diğerlerini tokatladı gelişim izni varken , tebrik etmek lazım bu iki firmayıda.

    2. Ekserisine +1
      Ferrari aslında işin başında aero için motordan fedakarlık yapmadı tutarsa muazzam bir sonuç üretecek riskli bir üniteye giriştiler yemedi. Halen vaktin problemini yaşayıp toparlamaya çalışıyorlar. Ne yapmaları gerektiğini bildiklerinden halleri Renault ve Honda gibi değil onlar ne yaptıklarını da bilmiyor.:) Planladıkları üniteye yaklaşamıyorlar daha o yüzden sadece 2 eli ayağı tutar üretici kaldı. MB böyle durağan dönemde zamanın, erken kalkmanın avantajını yaşıyor. İlerisi için de durumları kriz değil enselerinde sadece tek bir üretici var onu da şimdi ki eksiklerini gidererek arkalarında tutabilirler baştan bir araç yapmaya kalmadıkları müddetçe 🙂

      Gelişimin serbest olması açık denemeler, büyük paralar, çılgın beyinler, sınırsız testler olmadan pek az şeyi değiştirir hatta kastettiğin gibi hiç değiştirmez. Bunlar da olsaydı işte o zaman her birinin durumu harcayabileceklerine göre değişebilirdi. V10 larda üniteler senelik olarak aşırı değişiyordu (neden malumumuz bu) hatta sezon içerisinde dahi dinamizmi değişebiliyordu güçlü sonuç çıkaran da 1-2 üreticiden fazlası vardı bu V8’lerin ilk döneminde de devam etti. Cosworth gibi parası küçükler muazam işler yapabiliyordu Honda o zamanlarda da beceriksizdi misal toyota her sene ünitesini ciddi oranda değiştirmeye çalışıyordu. Bu sahne V8’lerin ikinci döneminde değişti farklar açıldıkça açıldı öne geçene yetişmez yıllar alır oldu sebebi sınırsızlıkların ortadan kaldırılması.
      Bu dönem de bize periyodun en iyi ünitelerini ortaya çıkaranları gösterdiği gibi (her manada markaların dominasyonları değişir, dönemlerde bir/birileri öne çıkar tarih boyunca, bu doğal döngü) F1’in en hilekar 2 üreticisini de gösterdi. Dayanıklılık adı altında devamlı geliştiler kendi sahnelerini, tiyatrolarını kurdular.
      Diğerleri bunu beceremedi yada sadık olmayı öncelikli tuttular bunu kesin olarak bilemeyiz sonucu öngöremediler fark da açılınca telafi edemediler…. Bana beceriksiz demek pek doğru gelmiyor ne oldu da önce ki 5-10 yılın en iyi, çılgın ünitelerini ortaya çıkaran markalar birden beceriksiz olur kesin olarak olmazlar. Onlar ki vakti zamanında MB ve Ferro’dan çok daha iyi üniteler ile ortaya çıkabiliyorlardı ve beceri sahnesi çok değişkendi.
      Bana göre olay sadece birileri bunu istemedi…. Birilerine teslim edip bıraktı.
      Benzer bir durum WRC de yaşandı subaru, mitsubishi gibileri ayrılığa sürükleyen süreç bu işlerin skorudur.

  2. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    ”Ne yazık ki, birilerinin dominasyonunu korumak için karmaşık kurallardan bir kale oluşturduk ve bunda Ferrari’nin de suçu var.” diyor” Eski yönetimin zaten ne kadar cacık bi yönetim olduğu buradan anlaşıyor.

    1. Düşünmeden kast yapmışsın. Marchi eskiden de Ferrari’nin sahibiydi… uzun yıllardır öyle… herşey ondan onun ekibinden onun masasından geçiyordu… 🙂
      only now hem başkan hem patron 🙂

      1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
        [VET^01] #ForzaFERRARİ

        Ama sonuçta onu bilgilendiren bir yönetimi var.Ona göre hareket ediyordur.adam yarışlara doğru dürüst gelmiyor 🙂

        1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Yani demek istediğim.Bir strateji grubu var.Ona göre hareket ediliyor.Başkanın bunda ne suçu var.Aracı geliştiremeyen saçma sapana kurallar için başkanı yanlış yönlere itenler de sıkıntı bunu kastettim.

        2. İlk kısma cevap;
          Farkediyorsan cümlelerini “biz” üzerine kuruyor. Biz diyorsa hatada payı var demektir.

          ikinci; strateji grubuna giden adamlar onun kararlarıyla, temsiliyle gidiyor, her zaman da öyleydi.
          Hatayı üstlenmiyorsa başarıyı da üstlenemez. Her zaman başta o vardı…
          Altında ki hatalıları kovunca kişi ak-pak olmaz…
          Suçlu aranacaksa önce kendinden başlayacak Luca, Todt kadrosunu kovarken de baştaydı herşey onun onayından geçti. Hatta sana sır olmayanı söyleyeyim o kodamanın masasına oturup da Luca’nın yanında ağız açabilen tek adamdı Todt, Arriva mı sanmıyorum yapabileceğini… 🙂 Velhasıl Kimi, Alonso hülyasıyla kaybedilen yılların onayıyla biraz da kendisinde arasın hatayı az çok kaçan şampiyonluk hesabı yapmak isteyen yapabilir.
          Fark şu aynı kişi değillerse başkanlar kovulabilir patronlar kovulamaz…
          Kovupta kendi tahtını kuran adamların olmadık övüncünü taşıyor bugün… Dün nerdeydi…
          Cevap; 1 dönem tüm hisseler elinde değildi 2 kurtarıcı! chrysler ortada yoktu…

          1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
            [VET^01] #ForzaFERRARİ

            İkimiz de aynı şeyler düşünüyoruz.Ama ben daha az suçu var diye düşünüyorum 🙂

            1. Daha az suçu varsa daha az başarısı vardır. 🙂 Her zaman dediğim gibi Ferrari ve Scuderia’yı bu kadar güçlü yapan parası dışında Marchi değil asıl oyuncu olan Luca’dır. 🙂 Bunlar Ferrari’nin dinamiklerini kuran adamlar.
              Malum Benetton kadrosu transferi öncesi olaya ikna eden Luca’yı Todt, Marchi yi o gün için devasa para harcanmasına ikna eden Luca imiş Ferrari otomotiv tarafı o yıllarda halen yeniden yapılanma içerisindeydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir