Hockenheim Ring

yazar:

kategori:
sakhir.JPG
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 4.574 km
Tur Sayısı 67 (306.458 km)
Viraj Sayısı 12 (sol:4, sağ:8)
En Yüksek Hız 330 km/saat
Downforce Orta
Pistin Yapılış Tarihi 1970
İlk Yarış Tarihi 02/08/1970
Yapılan Yarış Sayısı 30
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur K.Raikkonen 1’13’780 2004-Mclaren
En Hızlı Pole M.Schumacher 1’13”306 2004-Ferrari
2008 Pole      
2008 Podyum      
winner.jpg

Hockenheim gerçek anlamda Mercedes’in test amaçlı kullandığı bir pistti. 1970 yılında Nurburgring’de yapılan yenileme çalışmaları nedeniyle Formula 1’e ev sahipliği yaptı. Malesef bu pist bazı trajedik anların yaşanmasıyla hatırlanıyor. 1968 yılında Jim Clark Formula 2000 serisinde yarışırken ve 1980 yılında da Patrick Depailer test sezonunda bu pistte yaşamını yitiren isimler oldular.

1970 yılındaki yarış Formula 1 tarihindeki en dramatic yarışlarından birisine sahne oldu. 25 aracın katıldığı yarışı ancak 8 araç bitirebilme başarısı gösterdi. Lotus pilotu Jochen Rindt, Ferrari’den Jacky Ickx’in 0.7 saniye önünde yarışı kazandı. Pist karakteristik olarak eksik bir yapıya sahip. Pistin temeli orman boyunca yüksek süratlere dayanıyor, ancak pistin belirli noktalarında bu hızı biraz da olsa düşüren üç şikan bulunuyor ve motorların sorgulanmasına neden oluyor. Fakat Michael Schumacher’e sadık taraftarlar tribünlerde Ferrari bayrakları le etkileyici bir görünüm sergiliyorlar.

Niki Lauda’nun ölümcül sayılabileek kazasının ardından pilotların Nurburgring’de yarışmayı umut etmemelerine karşılık 1977 yılında yarış Hockenheim’e geri döndü. Bir sene önce burada ciddi bir kaza geçiren Lauda 1977 yılında  bu kez zirvedeki isim oldu.

Bu pistteki en unutulmaz yarışlardan birisi 1982 yılında Nelson Piquet’nin Eliseo Salazar ile çarpışmasının ardından ona yumruk atmaya çalışmasıyla manşetlerde yeraldı. Aynı yarışta yaşanan bir diğer üzücü olay ise ıslan zeminde gerçekleştirilen antreman seansında yaşadığı kaza sonucu Didier Pironi’nin sakatlanması oldu. Takım arkadaşı Patrick Tambay yarışı kazanarak takımına duygusal bir galibiyet armağan etti.

Buradaki en sıradışı yarış 1994 yılındaki German Grand Prix’i olsa gerek. Henüz ilk turun tamamlanmış olmasına rağmen griddeki otomobillerin yarısı karıştıkları kaza sonucu yarış dışı kaldılar. Gerhard Berger dört yıldaki ilk galibiyeti Ferrari’ye kazandıran isim oldu.

1982 yılındaki yarış taraftarların ve pilotların hafızalarına kazınmış olmasına rağmen 2000 yılındaki yarış da hafızalardaki yerini aldı özellikle de Brezilyalı pilot Rubens Barrichello.
Değişken hava koşullarının olduğu yarışa yağış damgasını vurdu. Yarışa 18. sırada başlayan Rubens Barrichello rakipleri Mercedes’in aksine ıslak zeminde yarışın bitimine 10 tur kala kuru zemin lastikleriyle yarışa devam etti. Unutulmaz anların yaşandığı 2000 German Grand Prix’inde Rubens Barrichello Formula 1 kariyerindeki ilk galibiyetini olağanüstü şartlar altında ve taktiksel başarıyla kazandı. Brezilyalı pilot podyum seramonisinde gözyaşlarını tutamadı.

2001 yılının galibi Ralf Schumacher olurken pistte yapılan yenileme ve modifiye çalışmalarının ardından 2002 yılında pistin 70. yıldönümü kutlandı. Pistin sahip olduğu yeni görünüm ardından isim değişikliğine de gidildi ve takvimdeki yerini “Hockenheimring Baden Württemberg” olarak aldı. Tüm bu değişikliklerin ardından 2002 yılında yapılan yarışı ev sahibi pilot Michael Schumacher kazandı.

Ormanlık alan boyunca tam geçilen ünlü düzlük yenileme çalışmalarının ardından tarih kitaplarında yerini aldı. 45 turluk yarış pistin çalışmalar nedeniyle kısaltılmasından dolayı 67 tura çıkarıldı.

Juan Pablo Montoya 2003 sezonundaki ikinci galibiyetini Hockenheimring’de kazanmayı başardı. Ralf Schumacher, Kimi Raikkonen ve Rubens Barrichello’nun ilk viraj öncesi çarpışmları sonucu liderliğe yükselen Kolombiyalı pilot McLaren’den David Coulthard ve Renault pilotu Jarno Trulli’nin önünde galibiyete ulaştı.

Michael Schumacher pole pozisyonunda başladığı 2004 German Grand Prix’inin kazanan isim oldu. Jenson Button kaskı ile yaşadığı soruna rağmen yarışı ikinci sırada bitirmeyi başardı. 2005 yılında yarışa pole pozisyonundabaşlayan Kimi Raikkonen’in Mercedes V10 motoru 35 tur dayanabildi ve hidrolik sorunu nedeyile yarış dışı kaldı. Raikkonen’in tamamlayamadığı yarışı Fernando Alonso Montoya’nın önünde kazanmasını bildi.

2006 yılında kariyerinde son kez taraftarları önüne çıkan Michael Schumacher taraftarlarına galibiyetle veda etti. Alman pilot takım arkadaşı Felipe Massa’nın 0.7 saniye önünde yarışı kazanırken Kimi Raikkonen yarışı üçüncü sırada tamamladı. 

 


Yorumlar

  1. Ana sayfada resimde nürburgring görünüyor, basınca hockenheim'in sayfasına atıyor. halbuki yarış nürburgring gp pistinde

  2. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    evet hockenheim yarışı en son 2006'da olmuştu.

  3. forzaferrari avatarı

    geçen yıl yarış burda değildi nurburingdeydi..

  4. 2007 yılının videosunu koyarsanız mutlu olurum 2006 yılınınkini koymuzsunuz

  5. Geçen seneyi hatırlayalım ? 😀 Geçen sene değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir