Chester: “Formula 1 Aracı Le Mans 24 Saat Yarışını Kazanır”

Lotus’un Teknik Patronu Nick Chester, Formula 1 aracının ünlü Le Mans 24 Saat dayanıklılık yarışını kazanabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Le Mans 24 Saat yarışı gerçekleştirildi ve Force India pilotu Nico Hulkenberg’in yer aldığı 19 numaralı Porsche aracı yarışı kazandı. Le Mans LMP1 aracı pilotların son dönemde büyük övgüyle bahsettiği araç olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Chester “Mevcut motor kuralları motor ve vites kutusunun birden fazla yarış tamamlamasını gerektiriyor ancak geçmişte öyle değildi.”

“Mevcut F1 aracı performans ömrüyle dayanıklılık yarışına katılabilir. Geçmişte V8 motorlar ve eski vites kutularıyla o dayanıklılık olmazdı.”

“ACO’yla bu konuyu konuşabiliriz. Bu çok eğlenceli olur ve F1 aracının 24 Saat yarışındaki mühendislik mücadelesini görmek isterim.” dedi.

 


Yorumlar

“Chester: “Formula 1 Aracı Le Mans 24 Saat Yarışını Kazanır”” için 14 yanıt

  1. isteyipte yoğunluktan sayfaya katılamamak 🙂
    LeMans yada 24h; geçmişle kıyaslanamaz derecede dayanıklı olmalarına rağmen halen mümkün değil… 6h yarışları belki oda diyorum hiçbir (derken ana ökçekte) değişiklik olmadan gridin çoğunluğu için belki.
    Konu sadece motor ilgisinde değil ki motor ve mgu üniteleri olarak bile durağansız 24 saatlik yarışı gücü aşırı kısmadan gerekirse bazı ünite içi küçük parçaları değiştirmeden çıkaramaz. Hesap kitap şimdilik buna yeterli durumda. Salt ilgisinde değil çünkü halen dahi F1 şanzıman ve debriyaj gibi ana etken üniteleri de bu dayanıklılığı çıkaramaz. Egsoz manifoltları mesela kesinlikle çıkaramaz turbo charge ünitesinin çıkarabileceği ise çok meçhul. Bunlar ana üniteler birde hesaba katmak aklımıza gelmeyen soğutma, açık şasi olması dolayısıyla dayanım hayatı değişecek aks, amortisör gibileri var.
    Bana göre yüzey alanı küçük bazı gövde parçalarında dahi bozulma oluşabilir bu daha uzun süreli ısı değişimi kaynaklı da olabilir sıcak asfat….., zift kaynaklı göremezsiniz bile belki mesela bageboard’ları. Taban biter…. kaç set ön kanat götürebilirsiniz ki.. Her carbon fiber ve mekaplast alaşım aynı düzeyde değildir malum fiyat ve ağırlık farkı bu sebeple var Lola, Dallara şasilerini bu pahalılığa ulaştırsaydınız adamlar yarışamazdı sanıyorum. 🙂 F1 aracını bu kadar pahalı kılan başka etmenler vs vs.
    İşin pilotluğuna çok girmek istemiyorum zira 3, 3,5 saat sürdüm bıraktım durumu değil bu konfor, ergonomi yönünden çok ciddi farklar var malum pilotlar hafta da bir tadıyorken diğerleri bir köşede dinlenip tekrar o koltuğa yerleşmek durumundalar. Bu F1 güçlerine sahip açık şasilerde aynı kas yoruculuğunda olamaz.

    F1 pistonları dünyanın en ileri pistonlarıdır benzer görünüm, yakın ağırlıkta olanlarını amerikan forged ünite pazarından dahi edinebilir, diğer üst serilerde görebilirsiniz ancak benzemenin dışında çok ciddi farklılıklar var avl mahle gibi üreticiler f1 garajlarına sattığını diğer piyasaya satmazlar çünkü zaten benzer paraları ödemek kimse istemez. Diğer pistonları 12 ve 18k motorlara taktığınızda ısı dengesi yani alaşım dağılımı aynı olmadığından kısa sürede kırıldığını görürsünüz. İşte F1 motorlarını 5.5 Lt’lik V8 kocaman motorlara göre aşırı pahalı kılan faktörler…. Peki bu pistonları mühendislikte en başta planan ömrünün üzerinde aynı güçler itibariyle kullanmaya kalkarsanız ne olur? cevap belli.

    Motorların ömrü sanılanın aksine yürüdükleri km ile değil çevirdikleri devir ile ölçülür. Peki 2 saatlik bir yarış ile 12 saatlik bir yarışın ortalama ölçeği doğru orantılı mı gerçekleşir?

    Peki bir motor 5000 km’yi dinlenerek mi rahat çıkarır yoksa sürekli çalışarak mı?
    Performans dünyasında en ciddi ve sorunlu konu akselarasyon olduğuna göre şu kadar toplam ünite ile şu kadar km skoru nasıl yorumlanır.
    (F1 üniteleri eskiden de 3-4k km’yi çıkarabiliyordu ancak fark şu bugün ki gibi sandık motor gibi saklanmıyor her haftasonunun sonrasında en küçük parçasına kadar ayrılıyor valfi bujisi yenilenip aynı s/n sahip block ile paketleniyordu. Tabi bu totalde ne kadar 5k çıkarıyor demek oluyorsa)

    F1 brake pad’lerinin yeri geldiğince 2 saatlik yarışın sonunda pilotu aciz bıraktığını görürüz peki 6-12 saatte ne yapmak gerekir. Çözüm biliniyorsa bu F1 makinelerinin farkını ne oranda ortadan kaldırır. 🙂

    Gelelim yarışmaya Lasathre pisti özellikle günümüz F1 araçları için yüzeyinin felan dışında farkını ciddi oranda ortaya koyamayacağı bir pisttir çok uzun düzlükleriyle. Herkes biliyor ki F1 araçlarının en büyük olayı tüm serilere göre viraj kabiliyetinde yoksa özellikle üst hız ivmelenmelerinde ve top speed de çoğu zaman en ileri olmadığı biliniyor. Peki geçmişin 3lt lıklarının dışında bugünün 3-4 den fazla yavaşladığı konuşulan 1.6 lt’likleri ne yapar. Viraj içi ve çıkışında ki fark 5 Lt lik istenildiğinde deli gibi hızlanabilen makineleri toplamda mağlup etmeye yeterli olur mu bence bunu iyi ölçeklemek lazım. 0-200, 60-250 hızlanmasında halen muazzamlar ancak etkili bir kanun var 220-250 üzerinde ki ivmelenmeyi ve topspeed’i hacim getirir. F1 araçlarının LMP1 ve eski GT1, CanAm araçlarına göre saf hız yönüyle en büyük handikapı viraj başarımının negatifi olan düzlük hızlanmasıdır hani devasa downforce dolayısıyla gelen dragforce. Ve hatırlayın artık bu araçlar 1.6 lt v6 ve 12k yı aşamıyor. Birde motor gücünü daha fazla dayanıklılık için 100 hp üzerinde düşürdüğünüzde ne olur?

    Hızlıca aklıma gelenler bunlar birde arkadaşların yazdıklarının bazılarına yorum getireyim.
    Evet fikri ve sanayi temelinde yeni spec.’leri belirlenen f1 motorlarının yaygınlık ve yayılmacı referanslı olmasını istiyorlardı. Ancak çok şeyi hesap etmedi masa başındakiler üreticiler onları uyandırdı belki de. Onların hayalini düşlediği maddi ölçekler (referans olabilmesi için ucuzluk gerekli), bu hacim vs spec’lere ve dayanıklılığa yani devir sayısı/km kat etmeye sahip ünitelerle accccccaaaaaaayip derecede güç kaybı oluşturduğundan ki kendi çok alt serilerinden dahi geride kalmış makinelerin ortaya çıkacağına üreticiler inandırdı ve bütün hülya bulutu dağıldı. Sonuçta hangi rakamlarla ünitelerin ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz. Bu pahalılıkta ki üniteleri hiçbir seriye satamazsınız. Devasa arge maliyeti ile ortaya çıkan adeti çok sınırlı olan üniteleri de öyle birkaç yılda 10 da 100 de 1 maliyete getiremezsiniz (güç ölçeğini değiştirmeden).
    Yoksa her yürüyüşünde kırılma ihtimali söz konusu olan 1.6 I4 üniteden de 900 Hp alabilirsiniz. Ancak F1’in hedefinde ki bu değildi.
    Diğer büyük seriler kazandıklarına göre dünyanın en ucuz ünitelerini kullanıyor. Bunları artık mgu’lar ile destekleyip maliyetleri zirveleştirmemenin güzelliğini yaşıyorlar. Bugün Indy yeni üniteler dökmek gerektirildiği için maliyetlerini sorguluyor.
    Bunların kullandığı 4-5 lt lik ünitelerin yaşı 5-10 yılı buluyor neredeyse siz bu adamlara hadi diyelim 15 m. $ lık üniteyi nasıl satabilirsiniz ki.
    Velhasıl realitesi en başından yoktu o işin olmadığını da gördük. Ortaya çıkardıkları şey limitlerinde bu kadar güç üretebiliyor birde gücü arttırsak mı dediklerinde daha fazla maliyet artışı gözlerini korkutuyor.
    Oysa F1 bugün geçmişin ışığında 1500Hp’leri konuşuyor olmalıydı (LMP,GT, StreetLegal için konuşuluyor kimse de ölmüyor hani:)) bunu da çok daha basit ünitelerle yapabilmesi mümkündü. Bunun için en basit kural kesintisiz 5300 km gidebilen bir üniteyi 1500-2000 km gidebilir hale dönüştürmek başlığı altında yeterlidir. F1’in 800Hp nin zor görüldüğü 4,6-5.5 LT4 ünite blocklarının içinin dizerek 1100 hp üretmesi içten bile değil.

  2. Yeni turbo motorlar aslında üniversal olarak tasarlandı. Dört silindir olsalardı WRC’de bile kullanılabilecekti. Aynı şekilde dayanıklılığı öncelikli olarak Le Mans 24 saat göz önüne alınarak belirlendi. Orada araçlar 4000km kadar yol katediyorlar, ki F1 araçları da tam olarak bu kadar dayanmak zorunda.

    Garage 56 olarak bir F1 takımı (tercihen Lotus) eski bir araç ve turbo v6 ile yarışa katılabilir. Yakıt ikmali olayını ve nispeten daha sağlam süspansiyonları getirmeleri yeterli.

  3. Bir Formula 1 aracı o kadar dayanır mı ki? Mercedes motorunun bile dayanacağından şüpheliyim.

    1. Aslinda Fiada tam olarak bunu amacliyordu.Yani kucuk degisikliklerle ayni motor Le manstada kullanilsin diyorlardi.

  4. F-one-Driver avatarı

    Valla 24 saat tam gaz demek neredeyse enaz 12 F1 yarışı demek, bu çok yüksek bir rakam, zannetmiyorum günümüz f1 aracının bile sorunsuz tamamlayacağını …

  5. Saf hız olarak F1 geçebilir ancak La Sarthe pistinin yüzeyi araçlar için uygun olmayabilir.

  6. Sarthe F1 araçları için çok tehlikeli bir pist. Güzel bir şov ortaya çıkabilir ama ben 24 saat boyunca kesintisiz yarış çıkartabileceğini sanmıyorum. Mercedes’in bile sorunları çıkıyor. Araçlar pit stoplarda stop ettiriliyor bunu F1 aracına entegre etmek gerekir falan çok uzun iş ama sanmıyorum.

  7. 5000 km’yi geçicek motor imkansız. ayrıca le mans’ta komple kazalı aracı 1 saatten kısa sürede hatta dakikalar içinde topluyorlar. çünkü tüm parçalar buna göre dizayn edilmiş. f1 aracında bu dayanıklılık hayal.

  8. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    f1 motorsporlarının babası niteliginde o yüzden bütün serilerdeki araçlar yarışsa moto gp dahil yarışı f1 kazanır

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      Moto gpdeki motorlara 5-6 turda falan tur bindirir 🙂

  9. Son dönemde duyduğum en ilginç fikir ve gerçekten olma ihtimalini kafamda canlandırdığımda çok heyecanlı bir şey olduğunu fark ettim.

    Mercedes motorlu araçların 6 hatta 7 yarış tamamladığını düşünürsek, buna sıralama ve antrenmanları da dahil edersek kesinlikle 24 saat yarışını çok rahat bir şekilde tamamlayabilirler. Vallahi lan yapın bunu 😀

    1. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      suanki f1 aracları dayanıklılık anlamında en iyi döneminde hız olarak sorun olmayacağı için motor gücünü de biraz düşürdükleri takdirde rahat şekilde bitirecektir yarışı.

    2. Yakıt ikmali, Daha çok daha fazla aydınlatma ihtiyacı, F1 araçlarında pilotların araca giriş çıkışları, pistin güvenlik seviyesinin uygunluğu, o kadar uzun süre yarışabilecek pilotlar. Şimdikiler 2 saatten sonra perte çıkıyor.
      Ancak bu iş yapılsa güzel olur mu olur. Şahsi görüşümdür Ferrari’nin kazanacağı yönünde olur. Ne olursa olsun F1’de son 20 yılda en dayanıklı motor üreticisi Ferrari olmuştur ve bu ciddi bir fark yaratıyor…
      Bir diğer düşüncem ise 95 ve sonrası F1 araçlarının bir pistte tam güçte kıyasıya yarışması olurdu. Dediğim gibi hayal tabi sonuçta hayal de parayla değil ya 😀

    3. Perezin motoru dortbin kilometreyi gecmemis miydi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir