Resmi: Toyota Formula 1'den Çekiliyor

yazar:

kategori:

Haberlere göre Toyota, daha önce verdiği kararın ardından bugün bir basın toplantısıyla Formula 1’den çekileceğini duyurdu. Bu kararda, mevzut ekonomik krizin etkili olduğu belirtildi.

Mart ayından bu yana şirketin Formula 1’deki geleceği hakkında bazı endişeler vardı ancak takım sürekli olarak bunu yalanlıyordu.

Toyota’nın ayrılacağı, 2007 ve 2008 yıllarında Formula 1’e evsahipliği yapan Fuji’nin çekilmesi ve Williams’ın da motor tedariği anlaşmasını bitirmesi ile bu söylentiler daha da hız kazanmıştı.

Ancak Toyota’nın Concorde anlaşmasını imzalaması üzerine bu söylentiler biraz da olsa sakinleşmişti.

2002’de Formula 1’e giren Japon takımı, bir süreden beri Robert Kubica ve Kimi Raikkonen gibi büyük isimleri takıma katmak istiyordu ancak bu girişimlerde başarılı olamadı.

Harcanan büyük paralara rağmen Toyota henüz tek galibiyet bile kazanamadı ve bu da çekilişte büyük rol oynadı. Takımın 2002’den bu yana en büyük başarıları 3 pole pozisyonu, 13 podyum ve takımlar klasmanında elde ettiği 4.lük oldu.

Toyota, Honda ve BMW’nin ardından çekilen 3. üretici oldu.

Bu ayrılık haberi ise gelecek sene gridde kendisine yer bulmak isteyen Sauber/Qadbak için iyi bir haber gibi görünüyor.

 


Yorumlar

  1. bu adamlar kimi yi almak istiyorlardı. bu bir çelişki madem çekileceksin o zaman neden kimi ile pazarlı koltuguna oturuyorsun.

    eğer 1. tahminim değilde toyotanın hayatı raikkoneni alıp sponsorlarla ayakta kalmaya bağlı ise gercekten üzücü bir durum.
    ki ben inanmıyorum bu japonların ekonmik kriz sebebiyle ayrıldıklarına. honda ve toyota ikiside globalleşmiş dünya devi firmaların bu hale gelmesi parasızlıktan degil f1 e harcadıkları parayı veya f1 de yarışmayı gereksiz gördükleri için yani f1 ile fazla ilgilenmeidkleri için çekiliyorlar. ortada üzülecek hiçbirşey yok.

  2. ecrin deniz avatarı

    şaşırdım ve üzüldüm…

  3. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Sebep aslında her sezon yapılan kapsamlı kural değişiklikleri olmasın?Ayrıca yapılabilecekler öyle sınırlandıki,artık araç üzerine bir civata eklerken bile düşünmek zorunda kalıyor takımlar.Eşitliği sağlamak adına gelişime engel oldu FİA.Tabi takımların kasalarına en büyük yarayı da açan aynı kural değişiklikleri ve tasarruf yalanıydı.

    Bana kalırsa Toyota nın kalan şaselerini Mosley e monte etmek lazım şimdi..Kamui ye yazık olacak takım bulamazsa.

  4. Kobayashi nasil bir pilot oldugunu herkese gosterdi.Illaki bir takim bulacaktir.

  5. Schumi-Vettel-Ferrari (Emre Yılmaz) avatarı
    Schumi-Vettel-Ferrari (Emre Yılmaz)

    Şoktayım çok çok üzüldüm gerçekten…

  6. toyotanin f1 takimi fabrikadan ayri degilmis, almanyadaki fabrikanin bir kisminda f1 faaliyetini gerceklestiriyormus. o yuzden bmw gibi, honda gibi kendisinden ayri olarak satabilecegi bir takim yok ortada, fabrikayi mi bolecekler =)

    ureticilere bu kadarda yuklenmeye gerek yok, kac tane garaj takimi gitti f1 den kac tane uretici gitti, garaj takimlarinin sayisi kat ve kat fazla, garaj takimlari degilmi zora dusunce kendilerini ureticilere satan. herkes ekonomik olarak cikmaza girdi mi gidiyor bir sekilde, yapilan is sporda olsa ticari bir faaliyet sonucta. kimse parayi sokakta bulmuyor.

  7. yazık üzüldüm şahsen bmw nin ardından toyotanında gidişine kobayaşiye yazık oldu şahsen keşke renault kobayaşiyi düşünse hiçte fena olmazz f1 güç işidir teknik ekip işidir herkes tutanamaz saygılarımla çok üzücü gerçekten

  8. elif çivici avatarı

    Umarım Sauber geri dönebilir en azından Toyota nın yeri boşa gitmemiş olur.Ve umarım Kobayashi kendine bir koltuk bulabilir.

  9. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    Anlaşmayı imzalayan Toyota satar f1 takımını yeni gelen devam eder.

  10. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Başka bir planları yoksa Toyota takımı satıp yeni kurulacak takımın devam etmesini sağlayabilir.

    Bu durumda Sauber yine dışarıda kalır. Zaten Qadbak hala yasal sorunlarla uğraşıyor.

  11. Sauber'e hoşgeldin 🙂

  12. bu sayede BMW gelecek sene yarışabilir mi acaba? Frank williams 28 aracın çok fazla olacağını bahane ederek BMW'yi istememişti. şu an araç sayısı 24'e inmiş durumda.

    BMW geri dönecek mi?

  13. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Bu iş Vizyon işi kesinlikle. Doğru adamların yapacağı bir iş. Bu Mercedes yada Ferrari olsa da farketmez. Bakmayın Honda'nın pişman değilim dediğine,kaç yıldır F1 içindesin Şampiyonluk kazansaydın böyle kaçarmıydın. Kafasını duvarlara vuruyor ama gururlu adamlar; gidiyorum dedi mi bitti….

    Aynı durum ne yazık ki Toyota için söz konusu değil. Hiçbir zaman onlara ivme kazandıracak birileri olmadı Takımda. Bence doğru karar; bu kadar geçen sene onlara bir ışık vermedi. Koskoca Markalar burada kendini harap ediyor sonuçta.

    Her ne olursa olsun Doğru Adamlar bu işin içinde olmalı.. Ross Brawn kesinlikle bir dahi ve her geçen sene değerini katlıyor. Aynı şey Pilotlar içinde geçerli, o kadar para eder mi tartışmalarına bende girdim çokca. Değerli Pilotlar çok az ve İşin hakkını anca onlar veriyorlar… Ve umarım bu Sauber için bir şans olur.. Birde onlara üzülmeyelim

  14. kriz felan bahane tek sebep başarısızlık bence.. bu arada 2010 aracını geliştirmemişlerdi değil mi 😀

  15. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Bence sporu üreticiler katletti. Tek amacı yarışmak olan takımlar kaybedildi. Yerlerine zengin pazarlamacılar geldi. Aslında bunu da Bernie istemişti. Şimdi de aradığını bulamayan ekonomik kriz sebebi ile gidiyor. Yöetimde hatasını anlayıp garaj takımlarını yaşatmaya çalışıyor. Ama nafile giden gitti spor artık eski ruhunu zor bulur. Üreticiler çağı arkasında bir harebe bıraktı. Yeni gelecek takımların rekabetçi olmasını beklemek fazla iyimserlik olur.

  16. efendimayin  avatarı

    Acaba fia nın yanlış ve sporun ruhunu bitiren kararları etkili olmuş olabilirmi?
    Bu arada kobayashi başka takım bulabilir.

  17. Bir uretici daha kacti, yaziklar olsun diyorum Honda, Toyota ve Bmw`ye. Ron Dennis`in sansi aciliyor, bir motor fabrikasi daha satilik 🙂 Kobayashi icinde oldukca uzgunum, umarim bir koltuk bulur.. Garaj takimlari bu isi yine goturur merak etmeyin, ancak ureticilerin motor saglamaya devam etmesi icin bir cozum bulunmali, yoksa yakinda gridin yarisi Mercedes, yarisi Ferrari olacak..

  18. MagicAlonso avatarı

    böyle büyük üreticilerin çekilmye mecbur kaldığı bir sporda siz değerli F1 izleyicilerine sormak istiyorum amaçları para kazanmak olan garaj takımları nekadar süre kalabilecekler.Bana göre malesef çok daha kısa sürede ayrılmak zorunda kalacaklar.F1 eskisi gibi kazanç sağlayan bir spor değil

  19. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    bunu zaten 2 sene önceden söylemişlerdi.
    Krizin değil Toyota F1 takımının suçudur. Toyota,Honda ve bmw umarım tekrar gelir.
    Dışarıdan bakınca gerçekten mantıklı yaptıkları, böyle köklü bir organizasyonun her sene kural değiştirmesi ve bunun astronomik boş paralar harcatması mantıklı değil.

  20. demekki kobayashi bir tek beni değil herkesi etkilemiş.işin açıkcası toyotanın çekilmesine üzüldüm ama en çok o japonun şuanki duruma göre yarışamamasına daha çok üzülüyorum.

  21. demek toyota'yıda kaybettik olan Kobayashi'ye oldu yazık ya üzüldüm.

  22. aslında zamanında ben de buna karşıydım ama artık doğru olanın garaj ve mühendislik takımları olmaya başladığını düşünmeye başladı.

    http://www.trf1.net/ozel-icerik/sizin-koseniz/10373-garaj-takimlarina-donusun-nedenleri-haberi.html

    Formula 1 garaj takımlarıyla Formula 1 oldu ve onları unutmamak lazım. üreticilere güven yok artık. bu bağlamda williams zamanında bmwye kendisini kaptırmayarak doğru olanı yaptı, mclaren de mclaren kalarak doğru olanı yaptı. sauber yıllardan beri vardı ve bmwnin kötü yönetimi nedeniyle ortada kaldı. yılların jordanı bir kaç sene içerisinde kaç kez el değiştirdi. geleceği sabırsızlıkla bekliyorum artık.

  23. bu sene araclari aslinda cok daha hizliydi gecen sezonlara nispeten. spa ve bahreyn'de yaris kazanma firsatlarini kaybettiler.

    ama ben de kobayashi icin uzuldum acikcasi. toyota baska bir takima motor verseydi de sirf japon diye nakajima'ya katlanilmisti, bari kobayashi bir seyler yapardi. harcanacak yavrucak.

  24. işler sarpasarmaya başladı açıkcası endişe verici bi durum
    garaj takımlarına yer açılıyor onlarda ne kadar dayanır bilinmez
    artık bundan sonra GP2 gibi bişey olur

  25. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Toyota'nın yerine yeni Sauber takımı mı gelecek acaba ???

  26. üzüldüm açıkçası. bana göre çekilişte ekonomik kriz ve pist üstü sonuçlarının istenen seviyede olmamasının yanında, raikkonen gibi büyük isimleri takıma katamamanın da etkisi var. Gururları incilmiş olabilir 🙂

  27. yanarımda kamui ye yanarım.

  28. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    F1 bir üretici daha kaybetti üzüldüm çünkü ben fabrika takımlarını garaj takımlarına tercih ederim Honda pişman olmadığını söyledi umarım Toyota'da olmaz daha birkaç hafta önce büyük pilotlar peşinde koşan büyük bütçeler düşünebilen bir takım çekiliyor bizim bilmediğimiz ne kadar çok sebep vardır kimbilir

  29. toyota özellikle Kobayashi için üzüldüm

    ama FERRARİ motorlu Qdbak/Sauber geliyooor!!!

  30. Fabrika Almanya'da madem Mercedes Toyota'yı da alsın..

  31. Yandı keten helvası!..

  32. toyotanın yarış kazanmak için fırsatları oldu bu sene ama değerlendiremediler, yani bu kararda yarış takımının da payı var..

  33. bıraksalar bari artık, yılan hikayesine döndü, her ay aynı haber çıkar mı ya :/

  34. Bir Renault delikanlıymış o kadar olaya rağmen sponsorlarını kaybetmelerine rağmen F1 de kalıyorlar..

  35. Toyota ile beraber 2 üretici takım f1 den çekilmiş olacak yerine 3 belki 4 garaj takımı gelecek. F1 in çehresinde büyük bir değişim oluyor, F1'i reklam ve satış arttırma aracı olarak gören takımlar azalırken, tek amacı yarışmak olan takımlar F1'e giriyor. Gerçi Toyota da çekilmekte bir bakıma haklı çünkü harcadıkları paranın karşılığını alamadılar. Arada olan Trulli ve Kobayashi ye oluyor onlar adına üzülüyorum.

  36. ihsan özdemir avatarı
    ihsan özdemir

    japonlar tek tek çekiliyor ! bu işte bir gariplik var ! bunu sadece ekonomik kriz ve yarış kazanamamayla açıklamak yeterli değil gibi ??

  37. yalan haber kimiye teklif yapmışlar japonlar onurlu insanlardır bir öyle bir böyle yapmazlar bizler gibi….saçma bir ülke değil orası bizim gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir