Montreal

yazar:

kategori:
sakhir.JPG
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 4.361 km
Tur Sayısı 70 (305.270 km)
Viraj Sayısı 12(sol:5, sağ:7)
En Yüksek Hız 348 km/saat
Downforce Düşük
Pistin Yapılış Tarihi 1978
İlk Yarış Tarihi 30/10/1978
Yapılan Yarış Sayısı 29
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur R. Barrichello 1’13”622 2004-Ferrari
En Hızlı Pole R. Schumacher 1’12”275 2004-Williams
2008 Pole L. Hamilton 1’15”707 Mclaren
2008 Podyum 1-Hamilton 2-Heidfeld 3-Wurz
winner.jpg

Mosport Park’ın çağın gereksinimlerini karşılayamadığı ve tehlikeli olduğu düşüncesiyle Canada Grand Prix’i 1978 yılında Monteal’e taşındı. Expo 67 alanına inşa edilen pist, sürekli olarak kullanılan karayolu ve sokak yarışının karışımı bir karakteristiğe sahip.

Piste bir kez bakmak tarihi anlatmak için yeterli. Bu pist birçok araç için kırıcı bir yapıya sahip. İlk şikan en iyi pilotu bile hata yapmaya sürükleyebilecek karakteristiğe sahip. Buradaki ilk yarış yerel kahraman Gilles Villeneuve’ün ilk galibiyetine tanıklık etti. 1982 yılında pistin ismi hafızasında değişti. Riccardo Paletti ilk turdaki kazaya karışan isim oldu. Didier Pironi’nin Ferrari’sinin duran motorunu takip eden Paletti kaza sonucu hayatını kaybetti.

Montreal’deki hafızalara kazınan en ilginç yarış Nigel Mansell’in yarışı lider durumda götürürken ve yarış galibiyetini kutlamaya çok yaklaşmışken yaşandı. Pistin kıyı şeridinde ilerlerken Williams motoru aniden durdu ve sürpriz bir şekilde Nelson Piquet’in Benetton adına son galibiyetini kazanmasına yardımcı oldu.

1997 yılında Michael Schumacher kazanmak için yarışan pilot oldu. Fakat yarış kısaltıldı çünkü Prost’u ile Olivier Panis kaza sonucu bacağını kırdı. 1998 yılında kazanan isim değişmedi ve Michael Schumacher Canada Grand Prix’ini üçüncü kez kazanarak hem buradaki üstünlüğünü perçinledi hem de Canada’da en çok kazanan pilot oldu.

1999 yılı yeni bir tarih daha yazdı. Üç dünya şampiyonu pilot Damon Hill, emekli olmadan önceki Canada Grand Prix’inde, BAR’dan Jacques Villeneuve ve Ferrari pilotu Michael Schumacher pistin son virajı çıkışında kontrollerini kaybedip yarış dışı kalmaları sonucu pistin bu bölümünde yeralan kısmı “şampiyonlar duvarı” olarak anılmaya başlandı. 1999 yılının galibi Mika Hakkinen olurken, 2000 sezonunda Canada’dan evine galibiyetle dönen isim Michael Schumacher oldu.

2000 sezonundaki yarışta karlı çıkan isim doğru zamanda tek pit stop stratejisi ile yarışan Giancarlo Fisichella oldu. Diğer pilotlar yağmurdan dolayı ikinci pitstoplarını yapmak için çabalarken tek pit stop’u sırasında yağmur lastikleri ile piste dönen Fisichella yarışı podyumun üçüncü basamağında tamamlamayı başardı ve Canada’daki formuna bir yenisini eklemiş oldu.

2001 ve 2002 sezonları Schumacher kardeşlerin domine ettiği yıl oldular. 2001 yılında kardeşi Ralf Schumacher 2002 yılında ise Michael Schumacher kürsünün en üst basamağında yeraldılar.

2003 yılında Michael Schumacher kariyerinin 68. galibiyet zaferini Montreal’de kutlayan isim oldu. İlk ve hızlı bir pit stop’un ardında Michael kardeşi Ralf’ten liderliği devraldı. Ralf Schumacher Williams’tan takım arkadaşı Juan Pablo Montoya’nın önünde ikinci sırayı elde etti.

Ferrari ve Michael Schumacher hegamonyası altında geçen 2004 sezonunda kazanan yine Schumacher ailesinden Michael oldu. Takım arkadaşı Rubens Barrichello’un beş saniye önünde yarışı Kazanan Michael Schumacher Canada zaferlerine bir yenisini eklemiş oldu. BAR Honda adına Jenson Button üçüncülüğü elde ederken yarışın ardında yapılan inceleme sonucu her iki Toyota ve BMW Williams pilotları illegal fren sistemi ile yarıştıkları için diskalifiye edildiler.

2005 sezonunda da Renault’un Canada’daki şansızlığı devam etti. Yarışa ilk iki sırada devam ederlerken Giancarlo Fisichella mekanik problemden dolayı yarış dışı kaldı. Fernando Alonso ise aracını duvara sürtmesi sonucu Renault’sunun süspansiyonuna zarar verdi ve yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Bu dakikadan itibaren liderliği devralan Juan Pablo Montoya güvenlik aracı periyodunda kırmızı ışık yanarken pit stop yaptığı için Güney Amerikalı pilota siyah bayrak sallandı ve yarıştan ihraç edildi. Bütün bu olayların ardından yarışın galibi McLaren’den Kimi Raikkonen oldu.

Sürprizlere dolu 2005 yarışının ardından 2006 yılında Canada’da Alonso rüzgarı esti. Yarışa pole pozisyonunda başlayan İspanyol pilot yarışı Michael Schumacher’in iki saniye önünde kazanmayı başardı. Yarışta Michael Schumacher’den baskı göre Kimi Raikkonen bu baskıya daha fazla dayanamadı ve sondan bir önceki turda yaptığı hata sonucu üçüncülük ile yetinmek zorunda kaldı.

2007 sezonu ise uzun yıllar unutulmayak olaylara sahne oldu. Tam dört kez güvenlik aracının piste girdi yarışın galibi Lewis Hamilton oldu. Yarışın kırılma noktası ise BMW Sauber pilotu Robert Kubica’nın yaşadığı kaza oldu. Kubica, 250 km/s üzerinde bir hızla ilerlerken Jarno Trulli ile teması sonucu aracın kontrolünü kaybetti. 100km/s hızla metrelerce sürüklendikten sonra duvara çarparak durabilen Kubica neyse ki kazadan burnu kanamadan kurtulmayı başardı. Bütün bu olayların ardında sezonun aksine ilginç bir podyum oluştu. Lewis Hamilton yarış kazanan isim olurken İngiliz pilotu Nick Heidfeld ve Alex Wurz izledi.

 

 


Yorumlar

  1. Mustafa Sar avatarı

    2008 yılını da size ben özetleyeyim…Kaza sebebi ile bütün pilotlar planmamış pite girdi… Kimi Raikkonen Pit yolunda L. Hamilton'u geçti… Paniğe kapılan L. Hamilton kırmızı ışık nedenil ile kapanmış olan pit yolunda bekleyen Kimi Raikkonen'e bodoslama daldı… Kimi ve Lewis yarış dışı… Kibar Kimi o kadar centilmendi ki kırmızı ışıkta durması gerektiği konusunda kırmızı yanan pit yolu ığışığını Lewis'e gösteriyordu… Yarışı bir yıl önce bu piste büyük kaza geçirmiş olan Robert Kubica'nın kazanamış olması çok ama çok dramatikti….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir