İstanbulPark

yazar:

kategori:
barcelona.JPG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 5.338 km
Tur Sayısı 58 (309.356 km)
Viraj Sayısı 14 (sol:8,sağ:6)
En Yüksek Hız 320 km/saat
Downforce Orta
Pistin Yapılış Tarihi 2005
İlk Yarış Tarihi 2005
Yapılan Yarış Sayısı 4
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur J-P.Montoya 1’24’770 2005-Mclaren
En Hızlı Pole K.Raikkonen 1’26’506 2008-Ferrari
2008 Pole F.Massa 1’27’617 Ferrari
2008 Podyum 1-Massa 2-Hamilton 3-Raikkonen
winner.jpg

Formula 1 takviminin ilk kez 19 yarışa çıkarıldığı 2005 sezonunda taraftarlar ilk Türkiye Grand Prix’ini izleme olanağı buldu.

5.333 kilometrelik Herman Tilke imzalı pistin inşaasına 2003 eylül ayında Türkiye Cumhuriyeti Başbaka’nın temel atma törenine takılımıyla resmen başlamış oldu. Haziran 2004’te tribünlerin inşaasına başlandı ve 2005 ocak ayında artık pistin son düzenlemeleri yapılıyordu.

Çalışmaların bitmesinin ardından Formula 1’e ev sahipliği yapacak duruma hazır hale gelen pist birçok taraftar ve pilot tarafından oldukça etkileyi karşılandı. Çok büyük bir başarı gösteren pist, pistin inişli çıkışlı karakteristiği ve hızlı virajları Türkiye Grand Prix’inin ne kadar da çekişmeli ve zevkli geçeceğinin bir göstergesiydi.

Yarışa pole pozisyonunda başlayan McLaren pilotu Kimi Raikkonen ilk Türkiye Grand Prix’ini kazanan isim oldu. Yarışın sonlarına doğru Juan Pablo Montoya, Jordan’dan Tiago Monteiro ile mücadelesinde zaman kaybedince takımını dubleden mahrum bıraktı ve yerini Fernando Alonso’ya bıraktı.

2006 sezonunda pole posizyonunda başlayan Felipe Massa kariyerinin ilk yarış galibiyetini kazandı. Fernando Alonso ve Michael Schumacher arasında ikincilik mücadelesi yarışa damgasını vurdu. Uzun süre takım arkadaşı Massa’nın arkasında çok az bir farkla ikinci sırada giden Michael Schumacher’in planları Vitantonio Liuzzi’nin sekizinci virajda spin atıp aracını durması üzerine piste giren güvenlik aracı ile bozulmuş oldu. Ferrari Massa ve Schumacher’i aynı anda pite çağırınca Brezilyalı pilotun arkasında zaman kaybeden Schumacher üçüncülükte yetinmek zorunda kaldı.

Ferrari pilotu Felipe Massa’nın egemenliği 2007 sezonunda da devam etti. “Boğazın Sultanı” Brezilyalı pilot yine pole pozisyonunda başladığı yarışı takım arkadaşı Kimi Raikkonen’in önüde lider tamamlamayı başardı. Üçünlüğü ise McLaren’den Fernando Alonso elde etti.

2008 de de Felipe Massa Pole pozisyonunu kimseye kaptırmadı. Startın ardından 3 ve 4. sıradan başlayan Heikki ve Kimi ufak bir temas yaşadılar. Kimi Alonsonun arkasına düştü, Heikki de erken bir pit yapmak zorunda kaldı ve çok gerilere düştü. Yarış içinde Kimi Alonsoyu geride bırakırken 3 pit stratejisi ile yarışan Hamilton da Massa’yı arka düzlükte geçmeyi başardı. Ancak pitlerin ardından Massa yine önde kalarak 3. kez Türkiye Gp sini kazanmayı başardı. Hamilton ikinci olurken Kimi Raikkonende hemen arkasında 3. oldu. Super Aguri takımı finansal problemler nedeni ile Türkiyeden itibaren yarışmasına izin verilmedi ve Formula 1 e veda etmek zorunda kaldılar.

 


Yorumlar

  1. Fern4ndo-4LonSo avatarı
    Fern4ndo-4LonSo

    TRT antremanları yayınlamayacakmı?Haftalık programda bulamadım.

  2. mehmet ceviz avatarı

    o zaman ilk viraj crazy_ferrari.en azından start cümbüşü devam ediyor olacak

  3. telefonda tv var ordan bakıcam zaten ama yarışta en heyecanlı ve yarışa en yakın açık alanı merak ediyorum onun cevabını söylerseniz çık iyi olur

  4. mehmet ceviz avatarı

    sir jack b.nin yazdığı gibi karşınızda ekran olması önemli(ana tribün dahi olsa).geçiş görmek içinse en iyi ve garantili yer sılver 1 ve sılver 2.
    1.virajdaki açık alan iyi ama sanki çukurda hissetmenize yolaçıyor.ilk giden arkadaşlar için tv deki kadar detay beklememelerinide tavsiye ederim.
    ayrıca rahat kıyafet,şapka,güneş gözlüğü ve en önemlisi bol bol su,meyve suyu ve atıştırmalık yiyeceklerin olduğu bir çanta uygun olur(içerisi feci pahalı 0,5 lt su geçen yıl 6 tl idi)

  5. Sir Jack B.  avatarı

    Açık alan biletin varsa tüm açık alanlarda serbest dolaşabilirsin. Ancak oradan izlersen yarıştan hiç birşey anlamazsın. Gittikçe daha kötü oluyor açık alanlar ve bazı kısıtlamalarda olmuş. Karşında TV olan biyer bulursan oradan seyret. Bronz 2 nin yanında ki açık alanda olabilir. Yada en güzeli bir bronz bilet al. Davetiye satanlardan ucuza alabilirsin.

  6. bende açık alanda olucam bilgisi olan biri yardımcı olursa neresi daha iyidir merak ediyorum ve ilk kez gidicem

  7. umit isbilen avatarı

    ben geçen sene 7. virajdaki açık alandaydım, piste yakınlık açısından çok iyi bir yer ama geçiş göremedim, bu yıl da açık alan biletim var, nerde durmak en iyisi bir tavsiye alabilir miyim? 2. virajdaki açık alan start düzlüğünü görüyor mu? bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim..

  8. İstanbul Park şüphesiz şampiyonadaki en iyi pistlerden biri

  9. saat yöbünün tersi olması daha iyi aynı birezilya pisti gibi buda massanın kazanmasını güçlendirior

  10. Ertan  Akkaş avatarı

    Bence pistin saat yönünün tersine olması daha etkileyici kılıyor pisti. Çünkü sezonda ki bir çok pist saat yönünde dönülüyor. Bu yüzden bizim pistimiz etkileyici ve zor oluyor. Bence bu çok güzel düşünülmüş…

  11. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    evet ya saat yönünde olsa keşke pilotlar daha hızlı turlar ve dereceler düşer.

  12. harika bir pist özellikle 7.viraj mükemmel

  13. Osman Altas avatarı

    hersey iyi hosat bi de saat yonunde donse su pist tam super olacakti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir