Sakhir

yazar:

kategori:
sakhir.JPG
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 6.299 km
Tur Sayısı 49
Viraj Sayısı 23
En Yüksek Hız 315 km/saat
Downforce Orta
Pistin Yapılış Tarihi 2004
İlk Yarış Tarihi 04/04/2004
Yapılan Yarış Sayısı 6
Web Sitesi http://www.bahraingp.com/
   
stat.jpg
En Hızlı Tur M.Schumacher 1’30”252 2004-Ferrari
En Hızlı Pole M.Schumacher 1’30”139 2004-Ferrari
2009 Pole J.Trulli 1’33”491 Toyota
2009 Podyum 1-Button 2-Vettel 3-Trulli
winner.jpg

Formula 1, Bahrain’in 2004 sezonunda takvime dahil olmasıyla birlikte Orta Doğu’ya ilk seyahatini gerçekleştirdi. Bahrain Uluslararası Pisti, özellikle Formula 1’e ev sahipliği yapan bölge de ihtişamlı bir yapı sunuyor.Pist, ülkenin merkezi olan Manama’ya 30 kilometre uzaklıktaki Sakhir’e inşaa edildi.

Açılış sezonunda Bahrain, Michael Schumacher ve Rubens Barrichello’nun sıralama turları ve yarışı domine etmesine sahne oldu. Finish’e kadar Schumacher’in kontrolü altında geçilen yarışta Alman pilot takım arkadaşı Barrichello’nun 1.3 saniye önünde yarışı kazanmayı başardı. 2005 sezonunda damalı bayrağı ilk gören isim Renault ve kendisi adına ilk şampiyonluğunu kazanan Fernando Alonso oldu.

2006 sezonunda bir kez daha kürsünün en üst basamağında Renault’tan Fernando Alonso vardı. Sezonun açılış yarışı olan Bahrain’de yarış boyunca Schumacher tarafından baskı gördü. McLaren adında Kimi Raikkonen etkileyici bir performansla kendine üçüncü sırada yer buldu. Williams Cosworth’ü ile ilk Formula 1 yarışına çıkan Nico Rosberg güçlü bir etki bıraktı ve yarışta en hızlı tur zamanını elde ederken mücadeleyi yedinci sırada tamamladı.

2007 sezonuna gelindiğinde zirvedeki isim Ferrari’den Felipe Massa oldu. Sıralama turlarında pole pozisyonunu elde eden Massa pazar günü yarışı da kazanarak Bahrain’de güçlü bir haftasonunu geride bıraktı. Lewis Hamilton ise herkesi şaşırtmaya devam etti ve yarışı ikinci sırada tamamlayarak kariyerinin ilk üç yarışında podyuma çıkan ilk çaylak pilot olarak tarihe adını yazdırdı. Podyumun üçüncü basamağında ise bir başka Ferrari pilotu Kimi Raikkonen yeraldı.

2008’de Kubica kendisinin ve takımının ilk pole pozisyonuna imza attı. Ancak yarışın başlaması ile Felipe Massa liderliği ele geçirdi ve kusursuz bir performans ile 2007 de oldugu gibi 2008 de de kazandı. Kimi Raikkonen yarış içinde Kubicayı geride bırakarak 2. oldu. Kubica 3. olurken takım arkadaşı Heidfeld de Kovalaineni yarış içinde geçerek 4. oldu. Ferrari ve BMW pilotlarını sadece bir kaç sn ayırıyordu. Hamilton sıralamada 3. olmasına karşın startta ışıkların sönmesi ile ilk anda aracını kaldıramadı ve bir çok yer kaybetti. Yükselmeye çalışırkende iki kez Fernando Alonsoya arkadan temas ederek ön kanadını kırdı erken yapılan pit stop sonucu 13. sırada kaldı.

Bahreyn GP 2009’da 4. yarış olarak koşuldu. Sıralama turlarında az yakıt ile Toyota pilotları ilk 2 sırayı elde etti. Vettel 4 turluk fazla yakıtı ile Button’ın önünde 3. olmuştu. 5. sırada ise KERS kullanıcısı Hamilton vardı. Yarışın başında Hamilton 2. sıradaki Glock’u zorlayacak kadar iyi çıkış yaptı. Button’da Vettel’i startta geçmişti. Button 2. turun başında KERS kullanıcısı Hamiltonu düzlük sonunda geride bıraktı. Bu hamle galibiyet için çok önemliydi. Nitekim Button Toyota pilotlarının fark açmasını engellerken en büyük rakibi Vettel ile arasına Hamilton’u koymuştu. Vettel uzun turlar boyunca Hamilton’un peşinde kaldı ve ancak pit stopta onu geçebildi. Button ise pit stoplar sonrası liderliği ele geçirmişti. 2. bölümde Vettel bu sefer Trulli’nin peşine takıldı. Onuda 2.pit stopda geride bırakarak 2.liğe ulaştı. Trulli daha verimli lastikler ile Vetteli son bölümde biraz sıkıştırsada sonuç değişmedi. Hamilton 4. olurken 3 pit yapan Rubens 5. oldu. Ferrariye sezonun ilk puanlarını Raikkonen 6.lıkla kazandırdı. Startta iki aracın arasında kalan Massa 2. turda pit yapmak zorunda kalmıştı ve bu yarıştan puan çıkaramadı. Yarışa ikinci sıradan başlayan Glock’un stratejisi tutmadı yarışı 7. sırada bitirdi. Alonso ise 7. sırada başladığı yarışı 8. bitirdi.

2010 Sezonun’da F1 yarışı pistin biraz değiştirilmiş halinde koşulacak. Daha önceden yapılan değişiklik farklı serilerde kullanılmıştı. Değişiklik ilk sektore eklenen virajlardan oluşuyor.

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir