Raikkonen'in Menajer Takımı Dün Mclaren'i Ziyaret Etmiş

yazar:

kategori:

ITV, Steve ve David Robertson’ların dün Woking’de Whitmarsh ile konuşurken göründüklerini belirtti.

Raikkonen’in adı Ferrari’den ayrıldığından beri Mclaren Mercedes ile anılıyor ancak henüz bu söylentilerde bir gelişme olmadı.

ITV haberinde  Mclaren’in Raikkonen’e ciddi bir teklif götürdüğünü ancak takımın 2. koltuğu için aday olan diğer isimlerin de mücadelenin içerisinde yer aldığını söyledi.

Kimi Raikkonen’in dışında Jenson Button ve Nick Heidfeld’in adı da Mclaren Mercedes ile anılıyor.


Yorumlar

  1. Evet Ercan Uzcan, takımıma güvensizim. Çünkü 2007 yılındaki olaylar ve daha önce de Montoya'nın negatif tutumları "McLaren'in pilot kadrosu" hakkında kafamda soru işaretleri doğmasında neden oldu. Kimi Raikkonen güzel bir başlangıçtı ama Mika Hakkinen'in yerine gelmesi ve onun yerini doldurmasını da pek hoş karşılamamıştım (fazla duygusal bir neden)(ama Kimi'nin hakkını yememek gerek). Lewis Hamilton projesi ise büyük bir atılımdı ama Kovalainen'in bu pilota destek olsun diye getirilmesi yanlış bir karardı (nedeni ise kendisinin destek olmak için yeterli psikolojik tecrübesinin olmaması).

    Eğer McLaren Kimi ve Hamilton'u güzelce yönetebilecekse bu pilot kadrosunun oluşmasında bir sakınca görmüyorum. Ama düşündüğüm gibi olacaksa karşı çıkıyorum bu transfere. (not: Rosberg'i de bu yüzden istemiyordum)

    Neyse, tartışmaya nokta koyuyorum diyorum ama hala yazıyorum. İyi günler herkese.

  2. Silver Arrow avatarı

    schumacher döneminde uygulandı. artık uygulanmıyor diyorum. alonso'ya gelince, ''takımdan (ya da takım arkadaşımdan demişti, hatırlamıyorum) hiç destek alamıyorum'' bizzat onun kendi sözü.

    öte yandan, takımın birinci ikinci pilotu olmaz demiyorum. sadece takımlar bunu bir politika olarak baştan belirlemez. alonso renault'nun, schumacher ferrari'nin gözbebeğiydi. onlar belirlemiştir. eğer mclaren kimi'yi değil de heidfeld'i alırsa, onlar da belirlemiş diyeceğim. lewis de onların gözbebeği. ancak mclaren'in genel politikası bu değil, olmasını da istemiyorum.

    şu an ferrari'de kim birinci pilot? alonso takıma uyum sağlayana kadar felipe arayı açıp giderse takım ne yapacak? felipe'ye birinci pilot mu diyeceğiz? hayır. elbette birisi sezonu önde bitirecek. bu da anormal bir durum değil kanımca.

    küçük takımların politikalarından bahsetmiyorum zaten. onlar muhtemelen takımı gelişimine katkı sağlayacak bir tecrübeli pilot ve ucuz bir genç pilot peşinde koşacaklardır. ancak oralarda da neyin ne olacağı belli olmuyor. o genç pilot tecrübeli olanı eziveriyor.

  3. Takımlar her zaman 1. ve 2. pilotunu belli edecektir. Bunlara pilotların performansı da etki edebilir, takımın görüşü de, sponsorlar da. Bundan doğal bir şey yok. 2 pilot varsa biri diğerinden her zaman fazla desteklenecektir zaten bu kadar basit bir mantığı var. Takımlar artık birinci pilot ikinci pilot ayrımı yapmıyor diye bir genelleme yapmak yanlış olacaktır. Bu kavramın en sert şekli Renault tarafından ve Ferrari tarafından uygulanmıştı (Alonso-Schumacher gibi). Brawn da bu sene uyguladı.

    Takım emirlerinin yasak olanı var, olmayanı var. Göz göre göre yapılanı var, kılıf uydurulanı var. FIA'nın kanıtlayacağı var, kanıtlayamayacağı var. Takımlar Avusturya'da Ferrari'ninki gibi emirler veremezler ama emirlerhep devam eder. Formula 1'in gereği bu. Aynen 1. ve 2. pilot kavramının hala ölmediği gibi.

  4. Vega nitro takımıza karşı çok güvensizsiniz.
    Bence ron dennis martin whitmarsha göre daha katı kurallarla yönetiyordu takımı.
    Martin whitmarshın iki flash pilotu yönetmekte daha başarılı olacağını düşünüyorum,her ne kadar kimi-lewis takım arkadaşlığının problemli olup olmayacağını zaman gösterecek olsa da.
    Diğer yandan mclaren taraftarı olsam kesinlikle vega_nitro gibi düşünürdüm problem çıkmayacağına inansam bile olabilecek her şey takım için kötü sonuçlar doğurabilir ama ben bir Kimiciyim ve Kimi'ninde dediği gibi "Mclaren tek seçenek."

  5. Silver Arrow avatarı

    ''beni de mclaren'i de ilgilendirmez'' kısmı gücendirdiyse afedersin. benim görüşlerim de mclaren'i ilgilendirmez zaten. şirketler, spor kulübü de olsalar, taraftarların isteklerine göre yönetilmez. genel eğilim belki bazı kararlarda etkili olabilir, ancak genel eğilim de gördüğüm kadarıyla mclaren'in iki büyük pilotla yarışması isteğini yansıtıyor zaten.

  6. Silver Arrow avatarı

    gelelim jerez ve avustralya'ya.

    jerez sezonun son yarışıydı. ne david'in ne de mika'nın bir iddiası vardı. takım david'e ''senin yarış galibiyetin var, mika'nın yok, istersen yol verebilirsin'' dedi ve david de yol verdi. bunu david'in kendi ağzından da duyabilirsin.

    avustralya'daki yol verme olayı ikisi arasındaki centilmenlik anlayışının sonucuydu. takımın bir ilgisi yoktu. ''ilk virajı önde dönen yarışı önde bitirir'' anlaşması vardı aralarında. bunu da hem david'den hem mika'dan dinleyebilirsin. ille de ''yok canım bunlar takım emirlerine bulunan kılıflar denilecekse, o dönemlerde takım emirlerine kılıf uydurmak gerekmiyordu.

    avusturya'daki olaydan sonra sporun imajına kötü etki edildiği gerekçesiyle ferrari'ye komik bir para cezası verildi. daha sonra da gelen tepkiler üzerine takım emirleri yasaklandı.

    takım emirleri konusunda anlayışsız değilim. şampiyonluk iddiası olmayan pilotun takım arkadaşına yol vermesine bir çok kez şahit olduk. bunun biz de farkındayız, fia da farkında. hatta kimi brezilya'da felipe'ye resmen teşekkür etti. lewis britanya'da heikki'ye resmen teşekkür etti. (gerçi lewis o yarışta heikki'den çok çok hızlıydı ama, heikki zorluk çıkarmamıştı geçilirken.) evet, takımlar bunları yapıyor. ancak hiçbir takım, hatta ferrari bile artık ''birinci pilotum şu, ikinci pilotum bu'' diye politika belirlemiyor.

  7. Pardon, "beni de, McLaren'i de ilgilendirmez "olacaktı. Neyse öz olarak tartışmayı bitirelim.

    2007 yılında tabi ki ben de zevk aldım neden? Çünkü tuttuğum takım, tuttuğum pilotla yarışmaktaydı. Sevincim bu yüzdendi. Keşke yönetim sorunları çıkmasaydı, sonuç da güzel olacaktı. Olmadı ne yazık ki.

  8. Seni de McLaren'i de ilgilendirmez bu strateji deyip, bunla çelişir bir şekilde cevap yazmana ise gülüyorum. İlgilendirmiyorsa cevap yazmayacaksın, ama herkes özgür nasıl ve nereye yorum yapmak istediğine karar vermekte. Bu yüzden ben tartışmayı noktalıyorum.

  9. Silver Arrow avatarı

    öncelikle tartışmanın seviyesini birbirimize ''anlayışsız'' gibi kelimeler kullanarak düşürmeyelim diyeyim.

    felipe ve mark konusu benim kişisel fikrim, burada ''flashıdı değilidi'' diye tartışacak değilim.

    fernando'nun alınması ''bence'' çok iyi oldu diyorum. benim mclaren'im bu diyorum. ben 2007'den çok zevk aldım diyorum. bunu da kimseye anlatmak zorunda değilim. evet, yönetimsel hatalar vardı da diyorum. nigel mansell gibi büyük bir efsanenin de bir ron dennis eleştirisi yapmaya hakkı vardır tabi.

  10. Felipe Massa, çabuk öğrenen ve pistte öne çıkan kaliteli bir pilottur. Eğer Montoya flaş pilot oluyorsa tabi ki Massa da flaş pilot olacaktır. Son ana kadar şampiyonluk savaşına katılmış bir pilota flaş dememek haksızlık olacaktır kanaatindeyim.

    Mark Webber’e gelince, kendisinin agresif bir pilot olduğu bilinmekte herkes tarafından. Agresif bir pilotun da yönetilmesinin zor olacağını mantıklı düşünen kişiler kabul eder. Flaş bir pilot değil ama ayrıntıya takılmamak lazım. Sözümün ana fikri Red Bull pilotlarını yönetebiliyor mu? Cevabı evet ve fazlasıyla. Takımın 2 pilotu da sezon içinde şampiyonluk şansına sahip miydi? Buna da evet cevabı koyulacaktır. Sezonun flaş isimlerinden biri de Webber’dir sen katılmasan da buna öyle.

    Hala takım emirleri yasak cümlesini sayıklamaktasın. Ama anlayışsızlığın burada devreye girmekte ki, legal takım emirleri ile illegal takım emirlerini birbirine karıştırmak yanlış olacaktır. Avusturya olayı, Christian Horner’ın emri, gönderdiğim 1998 yılındaki Belçika, 2007 Brezilya… Bunların hepsi takım emri olmakla beraber, neyin legal neyin illegal olduğu apaçık ortada. FIA sınırların dışına çıkarsa takım emirleri buna müdahale eder, Avusturya’da yaptığı gibi. Zaten pit stoplar esnasında veya sonrasında birbirini takım emirleri doğrultusunda geçen pilotları günümüz şartlarında bile FIA tam olarak kanıtlayamaz. Bu yüzden takımlar daha çok bu yola başvurur.

    Ron Dennis’in eleştirilmesini sadece ben yapmıyorum. Nigel Mansell de yapıyor. Burasını sen düşüneceksin.

    Mika Hakkinen’in 1. pilotluğu söke söke aldığını düşünmüyorum ne yazık ki. Kendisi McLaren’a gelecek vaat ettiği için ve uzun süreli bir McLaren pilotu yetiştirmek için alınmıştır takıma. Bir nedeni de Ayrton Senna’nın ayrılmasından doğan yıldız ve lider pilot boşluğunu uzun vadeli şekilde doldurmak. David Coulthard ise1996 yılında McLaren’in 2. pilotluk görevini uzun süreli doldurmak için gelmiştir, neden 2. pilot çünkü Mika Hakkinen’e yıldız olma görevi verildiğinde doğal olarak David de 2.dir. 1997 Jerez’de takım emirleri doğrultusunda David’in Mika’ya yol vermesi (sonra 2si de ardı ardına Villeneuve’u geçmekte), ardından 1998 Avustralya’da aynı olayın tekrar yaşanması (Mika Hakkinen’in telsizinde bir sorun çıkar ve beklenmeyen bir pit yapar, telsizdeki yanlış anlama yüzünden, Coulthard’ın yol vermesi emredilir) bunu kanıtlar nitelikte. Bildiğin gibi kapı numaraları aynı takım pilotlarının önceki senedeki klasmana göre verilmekte. Ama bunun bir istisnası var. Eğer takım pilotlarından biri önceki sezon farklı takımlardan geliyorsa, takım bunu kendi keyfine göre ayarlar. 1996 yılında David’in 8, Mika’nın 7 kapı numaralı araçlarla yarışması (ama 1995’te David daha ön sırada yer almış ve Williams’ta yarışmıştı). Kimin hangi görevde bulunduğu, McLaren’in David’i hangi amaçla aldığını düşünmeni rica ederim. Kimi zamanında da David 2. pilottu bunu da eklemeliyim.

    Alonso’yu almak hatadır diyorum, çünkü Alonso’nun felsefesi McLaren ile pek uyumlu değil bu benim görüşüm. McLaren’a kolay yönetebileceği pilot gerek, veya flaş pilotlar alıp güzelce yönetmesi gerek. Ayrıntılara takılırken, ana fikri kaçırmaktasın Silver. Eğer McLaren yönetebileceğine inanıyorsa pilotlarını, 2007 yılındaki olaylardan ders aldıysa Kimi gelsin. Ama tam tersi olacaksa, Kimi’nin gelmesi getirisinden fazla şey götürür. Lewis’i, Kimi’yi ve McLaren’i doğrudan etkileyecektir sorunlar.

  11. Silver Arrow avatarı

    ne mark webber, ne de felipe massa flash birer pilottur.

    takım emirleri yasaktır, şampiyonluk şansı kalmamış bir pilotun şampiyonluk şansı devam eden pilota yol vermesine ne fia karışır ne de bir başka kimse. doğal olan da budur zaten. avusturya ayrı bir rezaletti tabi. zaten takım emirleri avusturya olayından sonra yasaklandı.

    ron dennis eleştirilmez demedim. eleştirirken düşünmek lazım dedim. iki büyük pilotu uzun süre idare edemezsin zaten. bu mümkün değil. elbet birisi üstünlüğünü ispat eder ve diğeri gider. prost'un gittiği gibi. ancak 20 yıl sonra biz onları konuşmaya devam ediyoruz.

    coulthard mclaren'de ikinci pilot olarak seçilmedi. ikinci pilot olsun diye o takımda varlığını sürdürmüyordu. hakkinen takımdaki üstünlüğünü söke söke aldı. coulthard bunu kabullenmeseydi ayrılır giderdi. yıllar sonra ''zaten ron da hep mika'yı desteklerdi'' demek kolay tabi. o çok iyi ikinci pilot coulthard takımda 1996'dan 2004'e kadar yarıştı. ancak yalnızca bir takımlar şampiyonluğu kazanıldı o dönemde. hakkinen'le yaşadıkları ilk viraj kazalarını da yazmayayım buraya şimdi. onlar olmasaydı yine gelirdi o takımlar şampiyonluğu.

    martin whitmarsh alonso'yu almak hataydı demiyor. yönetemediklerini söylüyor. evet, yönetemediler. ancak iyi ki gelmiş diyorum alonso bu takıma. her şeye rağmen bu kadar harika iki pilotu takımımda şampiyonluk için didişirken gördüm. son düzlükte birisini diğerine yol verirken değil. mercedes'in o harika ''better than you'' reklamı da işin bonusu oldu. işte benim mclaren'im de bu. benim mclaren'i sevmemin nedeni bu. bu yüzden raikkonen'i istiyorum hamilton'ın yanına. iki büyük şampiyon görmek istiyorum bu takımda. mclaren taraftarlarına sorsan %90'ı da bunu ister.

    sana göre yanlış olabilir bu strateji. orası beni de mclaren'i de ilgilendirmez diyorum sadece. anlamak istemediğim bir şey yok.

  12. Günümüzde illegal olduğu kolaylıkla anlaşabilecek (telsizleri dinleyeceksin) ama geçmişte yapılmışt takım emirlerine örnek verilebilir. Aşağıdaki videoda 1998 Belçika GP'sindeki Jordan'ın öyküsünü göreceksin.

    Damon Hill, Ralf Schumacher 1. ve 2. gitmektedir. Ralf, Damon'dan daha iyi tur zamanları yapmakta ve oldukça yaklaşmaktadır. Damon, Eddie Jordan ile hemen irtibata geçer ve hemen ardından Ralf'a "You can not over take Damon, that is a team order" diye bir söz söylenir. Ralf yavaşlar ve duble gelir.

    http://www.youtube.com/watch?v=KQwNdqYJDtI

    Günümüzde böyle bir olay olsa ve şikayet gelse (zaten kesinlikle FIA incelemesine takılırdı) bu ceza verilecek bir olay olacaktır.

  13. Silver Arrow, anlamamakta kararlısın aynı zamanda uzatmakta da.

    Birincisi, gördüğün gibi takım emirleri oldukça güzel uygulanabiliyor. Christian Horner’ın verdiği emir sonrası Mark Webber’in açıklaması gibi. Sonuçta belli şartlarda takım emirleri verilmesi doğaldır ve yasaldır. Yasal emirler farklı yollarla gerçekleştirilebilir. En sık uygulanan yöntem pitstoplarda takım üyelerinin birbirini geçmesidir. Mesela 2007 Brezilya, Ferrari gibi. Ama Ferrari’nin Avusturya’da yaptığı gibi göz göre göre sonuç değiştirmek veya Singapur 2008’deki gibi hile yapmak tarzı takım emirleri yasaklanmıştır. Takım emirinden, takım emirine göre bir fark var. Bunu anlaman gerekecek.

    İkincisi şeffaflık tanımını yaptım önceki yorumunda. Bu şeffaflığı yanlış anlamakta ısrar etmektesin. Takım içi şeffaflıktan bahsetmekteyim, takımdaki pilotlar görevlerinden haberdar olacaklar. Hangi koşulda ne yapacaklarını bilecekler.

    Ron Dennis kaliteli bir yönetici, buna hiç şüphe yok. Ama onunda hataları olmuştur. McLaren’a olan katkıları kesinlikle büyüktür ve hatalarının da eleştirilmez olduğunu düşünmüyorum. Yeri geldiğinde pilotlar da yöneticiler de takımlar da eleştirilir ama bu eleştiriler onların yaptığı başarılı çalışmaları silmez ve gölgelemez. Bu yüzden yorumunu yanlış bulmaktayım. McLaren’in hatası bu flaş pilotları yönetememekten kaynaklanmakta, Martin Whitmarsh bile özeleştiri yaparken bu konu hakkında senin bunları reddetmen ilginç doğrusu. Yönetebiliyorsan Ferrari’nin 2008 ve 2007’de yaptığı gibi veya Red Bull’un günümüzde yaptığı gibi ayrıca Brawn’ın yaptığı gibi sorun yok. Yönetemiyorsan flaş pilotları sorun çıkacaktır ve götürüsü getirisinden fazla olacaktır.

    McLaren’in David Coulthard’la çalışması bir nevi 2. pilotluk sistemidir. McLaren’a modern bir David Coulthard gerekir.

    Erdal Altundağ, Ferrari Massa ve Kimi’yi aynı anda yönetebilmiştir, McLaren’la Ferrari arasındaki fark odur. Eğer McLaren Hamilton ile Kimi’yi üstün bir şekilde yönetebilirse kimse karşı çıkamaz bu transfere. Zaten yapılacak bu transfer aksilik olmazsa büyük şov ve başarı sunacaktır. Ben bu pilotların yönetiminde sorun çıkmasından endişelendiğim ve bu yüzden takım arası dengelerin bozulacağı korkusundan dolayı bu transfere karşı durmaktayım.

  14. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    her takımda her ıkı pılotun esıt olmasından yanayım.sezon baslar ıkısıde her turlu kapısmalı.takı bırı dıgerıne acık ustunluk saglıyana kadar.sonra gerıde kalan ondekıne acıkca olmasada destek verır.bunda bır sakınca yok.massa schumı nın yanında acık acık ıkıncı pılottu.kımı nın yanında da oyle kalsaydı massa nın gelısımını hıc bır zaman goremıyecektık.esıtlık olmalı.mc larene kımı gelırsede esıt olacaklarını dusunuyorum.kıyasıya bır kapısma gerıde kalan dıgerıne yardım edecek.bence boyle olmalı.

  15. Silver Arrow avatarı

    yahu takım emirleri yasaklandı diyoruz sen şeffaflıktan falan bahsediyorsun. ferrari bile bıraktı bu işleri, mclaren mi getirecek ikinci piot sistemini? mclaren ki tarihi boyunca böyle bir yaklaşımdan uzak durmaya çalışmış, çok da iyi yapmış bir takım.

    ron dennis de hata yaparmış, iki flash pilotla yarışma hayali çok komikmiş… yahu burada bahsettiğimiz adam mclaren'i mclaren yapan adam. eleştirilebilir elbette ama, önce bu takımın tarihe damgasını ne şekilde vurduğuna bakmak lazım. bu adamı eleştirirken şöyle beş kez düşünmek lazım.

    senin mclaren'le ilgili düşüncelerin takımın ruhuna aykırı. düşünebilirsin elbette, ama bunlar mclaren'in çok umurunda değil.

  16. McKimi, ı "3-5 puanla gelselerdi son 2 yarısa ve weber brezilya da vettel in onunde birinci olup son yarısta da vettel kazandıgı halde sampiyon olamasaydı ne olacaktı" sorusunun cevabını Webber veriyor.

    "Bana kesin bir durumda ne olabileceğini sordular ve ben de takıma yardımcı olabilmek için ne gerekiyorsa yapacağımı söyledim. Ancak ben böyle bir koşulun ortaya çıkacağına emin olmadığımı söyledim ve hâlâ öyle düşünüyorum"

  17. Webber olayına gelecek olursak;

    Haberleri ve açıklamaları yazayım.
    “Webber, Vettel'e Yardım Etmeyeceğini ve Button'ın Hakettiğini Söylüyor”
    http://www.trf1.net/formula1_haberler/10750-webber-vettele-yardim-etmeyecegini-ve-buttonin-hakettigini-soyluyor-haberi.html 16.10.2009 00:12:00
    Vettel, bugün yaptığı açıklamalarda Webber'in kendisine yardımcı olabileceğini söylemişti. Ancak takım emirlerine uyup uymayacağının sorulması üzerine Webber "Bu konuda şüpheliyim." "Benim ekibim iyi bir sonuç istiyorlar bu yüzden buraya en iyi sonucu almak için geldik."
    Ardından tekrar Webber tarafından geliyor açıklama, bu sefer “U dönüşü” yaparak
    Webber "Vettel'in Şampiyonluk Şansı Gerçek"
    http://www.trf1.net/formula1_haberler/10777-webber-vettelin-sampiyonluk-sansi-gercek-haberi.html 17.10.2009 00:03:00
    "Eğer Red Bull'a yardımcı olacaksam tabiki olurum. Bana kesin bir durumda ne olabileceğini sordular ve ben de takıma yardımcı olabilmek için ne gerekiyorsa yapacağımı söyledim. Ancak ben böyle bir koşulun ortaya çıkacağına emin olmadığımı söyledim ve hâlâ öyle düşünüyorum."
    "Yarış uzun ve doğru zamanda harika bir yarış çıkarmak kolay değil. Eğer bu gerçekleşirse o zaman elimizden geleni yapacağız."
    "Ancak ben yataktan kalkarken kendim için en iyi sonucu almayı düşünüyorum çünkü bunu yapmak zorundayım. Eğer Red Bull'a yardımcı olabileceksem bunu yaparım."
    Ve Christian Horner’ın açıklaması
    Horner "Webber Takım Arkadaşına Yardım Edecek"
    http://www.trf1.net/formula1_haberler/10800-horner-webber-takim-arkadasina-yardim-edecek-haberi.html 17.10.2009 17:35:00
    “"Mark'a tam olarak ne demek istediğini soracağım. Durum açık: tüm takım şampiyonluğu istiyor ve bunun için her şeyi yapacağız. Bu Mark içinde geçerli."

    Ama ne yazık ki Webber’in Vettel’e yardımcı olacağı bir ortam oluşmadı Webber’in. Sanırım Christian Horner’ın ve kendi yaptığı 2. açıklama doğrultusunda davranacaktı eğer Vettel rekabetçi bir sıralama turu yaşasaydı. Yarışın gerçek durumunda ise Webber yarış iyi kullanarak yarışı kazandı. Abudabi de de Red Bull dublesi geldi. Bu arada Red Bull üyeleri Christian Horner, Vettel, Webbet birbirlerine olumlu şeyler söylediler, ayrıca Horner Webber’in 2010’da Red Bull’da olacağını söyledi Doğal olarak pürüzler her zaman çıkacaktır her takımda ama Red Bull’un bir Mark Webber açıklamasını göstererek pilotlarını iyi yönetemediğini söylemek komikliktir (Webber 2. açıklamasında u dönüşü yapmış gördüğün gibi). Webber ve Vettel asla 2007 McLaren pilotları mücadelesi gibi bol açıklamalı ve bol hararetli ilişki yaşamamışlardır. Burada Red Bull’un yönetimini tebrik etmek gerekir.

  18. alıntı:Red Bull ise agresif Webber ile genç Vettel’den güzel bir kombinasyon yarattı. Webber’in agresifliğine özellikle değindim, çünkü iyi yönetilen pilotlar istediği kadar kötü kişilikte olsalar da görevlerine oldukça bağlı kalıyorlar. Webber’den büyük bir şikayet duymadım ben.

    vega ben seni hakkaten anlamıyorum bu weber ben sampiyonluk yarısında wettele yardımcı olmam kendi isime bakarım demedi mi? bundan buyuk sikayet unsuru olur mu? yani button rahat sampiyon oldugu icin bu sorun buyumedi ya 3-5 puanla gelselerdi son 2 yarısa ve weber brezilya da vettel in onunde birinci olup son yarısta da vettel kazandıgı halde sampiyon olamasaydı ne olacaktı?

  19. McKimi yorumumda bir çelişki barınmıyor, ama aramak isteyen aradığını bulur tabi ki.

    Birincisi McLaren şeffaf olmadı konusunda kastım şudur. Pilotlar görevlerini bilecekler ve mutlaka uymak zorunda olacaklar. Bu şeffaflık takımın tüm yaptıklarını basına sızdırması değildir.

    İkincisi Heidfeld 30 puanla Lewis’in önünde yer alırsa ve Lewis şanssızlıkla yarışları tamamlayamazsa demişsin. Olabilir, Formula 1’de tüm olasılıkları düşünmek gerek. Ama olma ihtimali çok düşük. Ayrıca geri kalan 15 yarışta Lewis kesinlikle Heidfeld’in önünde kalan yarışları tamamlayacaktır. Sorun çıkmayacak görüşündeyim.

    “Nick’e senin işin şampiyon olmak değil, takımlar şampiyonunda yardımcı olmak” demenin oldukça fazla yöntemi var. Bahsettiğim şeffaflık ve görev dağılımı burada devreye giriyor işte. Kanımca Heidfeld de bu görevi büyük ustalıkla ve McLaren’a saygı duyarak yapacaktır. Ayrıca Lewis’in bulunduğu bir McLaren takımında 1. pilotun adresi bellidir.

    FIA takım emirlerini yasakladı ama bu bariz şekilde yapılan emirlere getirilen bir yasak. Avusturya’daki Schumacher Barichello olayı gibi mesela. Neredeyse tüm takımlar, takım emirleri vermektedir ama bunu göz göre göre yapmak felakettir ve yasaktır tabi. Ayrıca günümüzde 2 pilotun eşit koşullarda yarışması ise imkansızdır. Sadece pist üzerindeki faktörler değil, bu pist dışındaki faktörler de etkiler.

    Macaristan olayına gelirsek de şu alıntıları okumanı tavsiye edeceğim.
    05 Ağustos 2007 Pazar http://www.padokf1.com/haber/13897

    “FIA açıklamasında; hakem heyetinin McLaren pit kenar yönetimi ile Alonso arasındaki telsiz konuşmasını dinlediği ve kendisine pistin kalabalık olması nedeniyle çıkmamasını söylediği de yer alıyor. Bunun sonucu olarak Hamilton'ın geç pit molası aldığı ve bir hızlı tur hakkının elinden alındığı bildiriliyor. McLaren'in takım olarak bu davranışının ise "önyargılı ve planlı" olduğunun kaydedildiği FIA açıklamasında, İngiliz Takımının spora zarar verdiği, bu nedenle McLaren'in Macaristan GP'sinde kazanacağı puanların silinmesine karar verildiği belirtiliyor. Açıklamada ayrıca, Alonso'ya pistin kalabalık olması nedeniyle beklemesi talimatı telsizle verildiği sırada pistte sadece 1 otomobilin (Kimi Raikkonen) olduğu, kendi otomobilleri ile birlikte diğer 9 otomobilin de pite girmiş olduğu belirtiliyor.”

    05 Ağustos 2007 Pazar http://www.padokf1.com/haber/13896

    “FIA tarafından yapılan açıklamada, McLaren'in de bu olayda ciddi bir rolü olduğu, takım olarak kendi pilotunu sabote ettiği gerekçesiyle, Macaristan GP'sinde Lewis Hamilton'ın alacağı puanların sadece pilotlar klasmanında kendi hanesine yazılmasına, bunun takımlar klasmanında McLaren'e verilmemesine, Alonso'nun kazanacağı puanların da takımlar klasmanına yansıtılmamasına karar verildiği belirtildi. Hakem heyetinin Alonso'yu dinlediği ve savunmasını aldığı, video ve telsiz kayıtlarının ayrıntılı olarak dinlendiği uzun toplantı sonucu raporun FIA'ya verildiği ve daha sonra nihai karara varıldığı bildirildi.”

    Mansell’in konu hakkındaki görüşlerinin de dinlenmesini önemli bulmaktayım.

    07 Ağustos 2007 Salı http://www.padokf1.com/haber/13906

    “Fernando Alonso ile Lewis Hamilton arasındaki söz düellosunun ve McLaren yönetiminin bu sorunu takım içinde ve kapalı olarak halletmesinin çok daha doğru olacağını kaydeden Mansell, "Buna benzer konular sporda çok sık yaşanır, ancak sorunlar ne olursa olsun takım içinde kalmalı, kamuoyu önüne taşınmamalıydı" dedi. İngiliz BBC'nin spor servisine demeç veren Mansell; "Bu olay bana yıllar önce yaşananları anımsattı. Ama bu kez dünya kamuoyu önünde çok yoğun bir yayın yapıldı, bu da çok yanlıştı. Ben Alain Prost, Nelson Piquet ve Keke Rosberg ile aynı takımlarda yarıştım. Hepsi de dünya şampiyonuydu ve ilişkilerinizin mükemmel olması da söz konusu değildi. Aramızda çok sık sorunlar olurdu, ancak bunlar hep içeride kalırdı. McLaren de bu son olayda farklı bir yönetim gösterebilirdi. Kriz yönetimi aslında başlı başına bir uzmanlık. Tabii bu gibi durumlarda söyledikleriniz katlanarak medyada yer alıyor, ama bu tüm dünyada aynı. Ama en korkuncu da, Ron Dennis ile Lewis Hamilton'ın takım telsizinden birbirlerine küfür etmeleri, bu tam bir rezaletti. Haydi Lewis çok genç ve sinirlerine hakim olamıyor, peki Dennis daha sakin olamaz mıydı?" dedi”

    Pilot yönetmek zor iştir. 2 flaş pilot yönetmek ise 2 kat daha zorluk demektir. Pilot ve takım şampiyonlukları bu yönetim sağlanmayında kaybediliyor. McLaren ve pilotlarının ortak hataları Montoya ve Alonso transferlerinin getirisinden çok götürüsünün olmasını sağladı. Günümüzde pilot kadrosunu en güzel yöneten takımların Brawn ve Red Bull’dur. Brawn kendi emirlerinin iç yüzünü açıklamadı ama başarılı yönetim Button’u şampiyon, takımı da markalar şampiyonu yaptı. Red Bull ise agresif Webber ile genç Vettel’den güzel bir kombinasyon yarattı. Webber’in agresifliğine özellikle değindim, çünkü iyi yönetilen pilotlar istediği kadar kötü kişilikte olsalar da görevlerine oldukça bağlı kalıyorlar. Webber’den büyük bir şikayet duymadım ben.

  20. vega uzun uzun alıntılar yaparak yorum yazıyorsun ilgilisin guzel de yorumların kendi icinde celiskiler barındırıyor
    hem mc laren 1. ve 2. pilotu belli olan sistem kurmalı hem de seffaf olmalı diyorsun, nasıl olacak fia takım emirlerini yasaklamadı mı, sen nasıl bir pilota seffaf bicimde senin isin lewis in arkasını toplamak diyeceksin. hem mc laren hicbir zaman bunu yapmadı. takım emirleri yasak degilken bile onlar suruculeri serbest bıraktı ama bu demek degil ki bir surucu one cıkarsa ona daha cok dikkat etmeyecekler. bundan da dogal bir sey olamaz. simdi herkes heidfeld diyor . diyelim heidfeld alındı sezonun ilk 3 yarısı lewis sanssızlıklar yasadı nick 30 puanı cebe attı, simdi sen nick e nasıl isin lewis e yardımcı olmak , sampiyon olmak degil diyeceksin. iste senin alonsolu donemde alonso sevgin sebebiyle anlamak istemedigin tam da bu. lewis soke soke aldı alonsoyla esit fırsatı. macaristanı ornek veriyorsun da macaristan da olay tam tersti yarıstan sonra ron acık sekilde lewis e kızdıgını soylemisti, yani takımın lewis i destekledigi filan yoktu, takım bilhassa alonso nun onu bosalsın rahat 1 tur atsın diye bekletmisti pitte, yani senin tabirinle takımın 1. pilotu alonsoydu cezayı da lewis cekmisti son hızlı turunu atamayarak. yani fia cezayı alonsoya ve mc larene verince lewis avantajlı konuma cıktı. buradan mc larenin lewis i kolladıgı sonucunu nasıl cıkarıyorsunuz anlayamıyorum.

  21. Silver Arrow, Ron Dennis bile hata yapmış olabilir ne yazık ki. Kanımca bu konuda Martin Whitmarsh'a da kulak verilmeli. Kendisinin düşüncelerine katılmakla beraber, eğer 2 flaş pilotu yönetebiliyorsanız sorun yok hem şov hem başarı gelir. Ama yönetemiyorsanız felaketler birbirini izler. Ne yazık ki başarısızlığa uğramasında bu planların, pilotlar kadar takımın da etkisi olmakta.

    Senna-Prost 2lisinin yaptığı olaylar günümüzde yapılamaz ve ancak hayal olarak kalır.

    Ne yazık ki "McLaren Mercedes yüzünden takım şampiyonu olamadı, Mercedes şampiyon olacak kapasite yok" gibi düşünceler de ortaya çıkmakta. McLaren için tüm taraftarlar en iyisini düşünmeli, risksiz bir anlayış ile McLaren hem pilot hem takım şampiyonu olur.

  22. Silver Arrow avatarı

    vallahi bana senin mclaren için ne düşündüğünden çok, ron dennis'in mclaren için ne düşündüğü önemli gibi geliyor… sanırım ron'un düşüncesi daha önemli, evet…

    ayrıca pek çok mclaren taraftarının da mclaren'i sevme nedeni budur. alınmış takım şampiyonlukları değil.

  23. Ron Dennis burada the Independent gazetesine Alonso transferinin perde arkasını anlatmış.

    "Fernando ile görüşmemiz, Brezilya'daki yarış bittikten ve kariyerinin ilk Dünya Şampiyonluğunu resmen ilan ettikten hemen sonraydı. Hatırlarsınız, bizim iki pilotumuz, Juan Pablo Montoya ve Kimi Raikkonen birinci ve ikinci olarak olarak kendisiyle podyuma çıkmışlardı. Alonso ise yarışı üçüncü sırada bitirmişti. Padok'ta sevinç içinde yanımdan geçerken bir an göz göze geldik ve ben kendisini içtenlikle kutladım. O da bana; 'Senin farkın, otomobillerini sürekli geliştirmen' dedi. Ben de kendisine; 'İstersen sen de bunun bir parçası olabilirsin' dedim. Fernando aniden bana 'Neden olmasın ki, çok sevinirim' dedi ve ben resmen şaşkınlıktan dondum kaldım. Bu kısa görüşmeden tam bir hafta sonra Fernando ile bu kez Suzuka'da bir görüşme daha yaptık ve üç hafta sonra da kontratı imzaladık."

    McLaren'in 2 flaş pilotu aynı anda yarıştırması göreceli olarak doğrudur. Ama bu 2 flaş pilotun yönetiminde McLaren sıkıntı duymakta. Montoya ve Alonso flaş 2 isim olmasına rağmen Montoya da olaylı bir ayrılış geçirmişti.

    Martin Whitmarsh’ın şu açıklamalarını hatırlamanı önermekteyim.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/9398-whitmarsh-alonsonun-gitmesinden-dolayi-pisman-haberi.html

    "Alonso gibi bir yıldızı kaybetmek bana göre büyük bir pişmanlık. O en harika yarış pilotlarından birisi. Onunla birliktelik işe yaramadığı için üzgünüm: durumu idare edemedik."

    "Bu iyi bir takım ve o iyi bir sürücü. Elde ettiğimizden daha başarılı olmalıydık."

    "Bazen çok kibirli olduk, bunu kabul etmeliyiz. Şirkette ben her zaman çok açığım, benim tarzım tamamen açık olmak."

    Gördüğün gibi Martin Whitmarsh 2007’de pilotları yönetemediklerini itiraf etmekte. Yönetebiliyorsan sorun yok. Ama yönetemiyorsan, 2 flaş pilotu almak pozitif sonuçlardan çok negatif sonuçlar doğurmakta. İşin şov kısmında gerçekten işe yarasa da ne yazık ki götürdükleri getirdiklerinden fazla olmakta 2 flaş pilotun yarıştırımlası konusunda. “Ben 2 flaş pilotu yarıştırmasını seviyorum” diyerek böyle kararlar alınması da komik geliyor bana aslında.

    Benim McLaren için tercih ettiğim anlayış: Görev dağılımı belli olan, hangi pilotun 1. hangi pilotun 2. pilot olduğu belli olan, pilot yönetiminden pilotların yönetimine kadar şeffaf olması gerektiği bir anlayıştır. Bu anlayışa gore ayrıca doğru göreve doğru pilotların getirilmesi gerekir. Verilen görevleri getirmek için sonuna kadar çalışan pilotlar getirilmeli görevlere.

    Ne yazık ki “Ben 2 flaş pilotu yarıştırmayı seviyorum” gibi duygusal anlayışların günümüzde özellikle de yanlış pilotlar seçildiğinde günümüzde beklenen başarıya ulaşmamaktadır. Ne yazık ki günümüz F1’I 80li yılların sonu ve 90lı yılların başından oldukça farklı ayrıca o zamanın pilotları daha fazla görmüş geçirmiş, tecrübeli ve profesyonel pilotlardır.

    Not: 2007 yılında casusluk skandalından dolayı puan silinme cezası olmasaydı yine de McLaren şampiyon olamayacaktı. Ne yazık ki pilot yönetiminde sorun yaşanmasından doğan Macaristan olayından sonar McLaren’a o yarışta kazandığı 15 puan verilmemiştir. Puan durumu Ferrari: 204, McLaren: 203’tür. Bu da takım yönetiminde sorun yaşadığınızda nasıl kaybedeceğinizi uygulamalı olarak anlatmaktadır.

  24. hadi ama ya fazla uzadi bu is ne olacaksa olsun artik mercedes de ayriliyormu brawni aliyormu bilmiyorum ama artik kabak tadi vermeye basladi kimi artik fazla uzatma seni bekliyoruz

  25. Silver Arrow avatarı

    beğenin veya beğenmeyin mclaren'in amacı çoğu zaman iki flash pilotu beraber yarıştırmak olmuştur. ron dennis bir çok kez ''senna-prost'' gibi bir dönemi tekrar istediğini belirtmiştir. bunun için kimi'nin yanına juan pablo'yu aldı. ben kendisini beğenmesem de döneminin en dikkat çekici pilotlarından birisiydi. ''böyle bir yeteneğe kayıtsız kalmazdık'' demişti ron dennis.

    hatta kimi'yi bırakmadan fernando'yu alma hevesi de vardı ron dennis'in. fernando transferi açıklandığında ona kimi'nin durumu soruldu. senna-prost dönemine atıfta bulunarak, ''bu yüzden kimi'nin takımda kalması için elimden geleni yapacağım.'' demişti. ancak kimi ferrari'yi tercih etti. o gün için haksız da sayılmazdı. mclaren facia bir sezon geçirmişti.

    mclaren iki süper yıldızı bir arada yarıştırmayı seven bir takım. ben de bu takımı bu yüzden seviyorum. pilotlar şampiyonluğu geldikten sonra takımlar şampiyonluğuna fazla takılan olmuyor. ancak zaten casusluk skandalı olmasaydı o gerilime rağmen mclaren-mercedes 2007'de takımlar şampiyonluğuna da kazanmış olacaktı. kısacası iki süper yıldızla yarışmanın riskleri var elbet. ancak mclaren için tercih ettiğim şey budur.

  26. vega nitro iyi geceler. biraz geç olacak ama ben 2007 nin avustralya yarışını hatırlıyorum. hamilton öndeydi. akabinde pit çıkışında alonsonun gerisine düşmüştü. hatta yanlış hatırlamıyorsam hamilton bu konuyla alakalı ne olduğunu anlamadım bir anda geriye düştüm gibi imalı bir yorum yapmıştı. şahsınız f1 i benden çok ötesi iyi biliyorsunuz. benim düşüncem yazılanlardan veya haberlerden değilde gözlerimle gördüklerimdendi. tekrar iyi geceler.

  27. kaan kaanhan avatarı

    bugünde Button MTC da imiş, guardian a göre gelecek hafta anlaşma açıklanır filan dio.. daha neler çıkcak durun bakalım 🙂

  28. Achilles, Alonso-Hamilton ilişkisinde performansa bakılmadı ne yazık ki. McLaren ve Ron Dennis doğrusunu yaptı ve alt yapısından pilotu destekledi veya kolladı. Ayrıca pist üzerinde eşit seviyede yarışıyor desen bile, büyük psikolojik baskılar, İngiliz – İspanyol medya savaşları, casusluk skandalı, Macaristan olayı, FIA'nın kararları pilotların konsantrasyonunu engelledi. İki pilotlar arasında bir eşitlik ve denge bu yüzden olamaz.

    Aslında Alonso'nun takıma alınması bir hataydı bence (veya Alonso-McLaren ilişkisi).

    McLaren Kovalainen'i en başından beri 2. pilot olarak takıma getirdiğini, burada yine performansa bakmadığını düşünüyorum. Ama daha önce söylediğim gibi 2. pilotluk görevi Kovalainen'in moralini oldukça bozmuş olacak ki performansı giderek düşmüştü.

    Takım tarafından desteklenmek ve kollanmak o pilotun kötü bir pilot olduğunu göstermez, aksine desteği topluyorsanız bir takım dolusu insan sizin başarınıza inanıyor demektir. Her 1. pilot için bu en büyük mutluluktur.

  29. ben uzunca zamandır bu siteyi takip ederim yorumlarıda okurum. yeni yazmaya başladım. fakat kimi yi sevenler biraz sert yazıyorlar. *** bir pilot bu kadarmı sevilir. yine kovuldu galiba. neyse demem o ki ben şahsi fikrimi yazdım. kaldıki birçok pilotu severim. en beğendiğim de senin gibi raikkonen dir. isterimki f1 de kalsın. sinan bey iyi akşamlar.

  30. sınan matıas avatarı
    sınan matıas

    oda senın sahsı dusuncem benım su an yazdıgım yorumun altına yzan arkadasımm senın verdıgın ornegın aksıne ben tanımadıgım kısılere karsı daha bır motıvasyonla oynuyorumm. bırak bu duygusal soylemlerı goz goze gelmek felan yasrıs dedıgınnn katı bır buz gıbı olmalı. senın yarıscı profılın heralde ıyı alıle cocugu tıpınde bırı olucakk.. bu nereye cıkar onuda soylıyım mclaren aracı 3 kısılık yapar hamılton kardesı babası beraber kullanır sorun cozulurr

  31. 2007 senesinde alonso mclarene geldiği zaman 1.pilot statüsüyle başladı. ilk yarışlara bakılırsa bu anlaşılacaktır. fakat ilerleyen dönemde hamiltonun harika performansı ile takım ikisinede eşit davranmaya başlamıştır. alonso gittikten sonra gelen kovalainen zaten aldığı neticelerin de yardımıyla 2.pilot gibi yarıştırılmıştır. kollanmak gibi bir durum söz konusu değildir bence. ailesinin orada olması ona ciddi bir destek demektir. bir an babasıyla ve sevdiğiyle gözgöze gelmesi hamiltonu ciddi motive eder. ben arkadaşlarla aramda maç yaparken seyretmeye iki üç kız arkadaş gelince herkes müthiş top oynamaya başlardı. normal ve avantaj sağlayan bir durum.

  32. Bu benim şahsı düşüncem degil bikere tüm f1 dünyası biliyo kollandıgını ama siz anlamamakta bu kadar ısrar ediyosanız bu sizin sorununuz.yok yine anlamıyorum dersen 2007'deki olayları gözden geçir bence.

  33. sınan matıas avatarı
    sınan matıas

    sıze oyle gelıyor aslında kolladıgı falan yok o sızın sahsı dusuncenızz..yanlıs bır dusunce. her takım cıkarı dogrultusunda hızlı olanı kollar ..

  34. sınan matıas Lewisin başarıları McLaren'in onu kollaması adeta takımın Lewisin etrafında dönmesi zorunamı gidiyo ???

  35. sınan matıas avatarı
    sınan matıas

    bazı arkadaslar yorum yazarken bır pılotun adeta yarıstıgı takımda ebedıyete kadar yarsıcagını dusunuyor heralde..lewis hamılton mclarenın pılot yetıstırme programından gelen bır pılot dıye kapagı mclarene atıp omur boyu yarısacak dıye bır sey yokk..f1 ın ruhuna aykırı bu bır defa.. sonucta bır yarıs bu hem pılotlar hem markalar acısından..kımı mclaren gıder lewısı gecer boylelıkle lewısın fıyaskosu ortaya cıkar..aılece ısgal etmısler mclarenı sankıı…dogrumu bu ? hayır yanlısss

  36. "neticede 2007 senesinde eğer ferrari bilgilerinin alınması ile alakalı ceza almasaydı"

    Ferrari'nin bilgilerinin alınmasına 2007'deki takım içi gerginlik eklenince zaten sonuç daha vahim oldu. Ayrıca takım içi denge ve pilotlar arasındaki görev dağılımının olmaması Macaristan olayına sebep oldu. Bu olaylar olmasa da McLaren şampiyondu ama oldu bir kere ne yazık ki. 2007 yılının tekrarlanmamasını kimse garanti edemez ki.

    Lewis zaten kendi kalitesini ıspatlamış biri, Kovalainen yanındayken kendisini tetikleyecek birine ihtiyacı olmadan şampiyon oldu, bu da ayrı bir konu.

    Ferrari son zamanlarda yarış pilotlarını daha iyi yönetiyor. Rekabetçi pilotlarını güzelce yönetiyor ama McLaren aynı denemeyi çeşitli nedenlerden ötürü başaramadı.

    Kanımca McLaren'a, Ferrari'nin Rubens'e verdiği görevi yapacak bir pilot gerek. O pilot Lewisle beraber podyumlara ortak olacak, gerektiğinde Lewis'in hızına ulaşabilecek, Lewis puan almadığı zaman yüksek yerlerde görev yapacak ve kesinlikle Lewis'in 1. pilotluğunu kıskanmayan ve McLaren'in 2. pilotluğuna saygı duyacak biri gerek. Ne yazık ki Kimi'yi adı resmi olarak açıklamanmasa da aslında adı McLaren 2. koltuğu olan yere yakıştırmıyorum (Kimi McLaren'in 1. pilotuydu çünkü). Aynı şekilde Lewis'i de.

  37. bence takım içindeki denge bozulmaz. sadece pilotlar içten içe bir rekabete girer. neticede 2007 senesinde eğer ferrari bilgilerinin alınması ile alakalı ceza almasaydı ve raikkonen harika bir sezon yaşamasaydı hem takımlarda hemde pilotlarda şampiyondu.
    mclaren takımlar şampiyonluğu için en az hamilton kadar iyi ve puan toplayacak bir pilota ihtiyacı var. vasat bir pilotla kesinlikle ferrarinin gerisinde kalır. artık massa eskisinden iyi bir pilot alonsoyu zaten konuşmaya gerek yok. amaç sadece hamiltonun başarısı ve pilotlar şampiyonluğu ise raikkonenin alınmasına gerek yok. ama takımlar şampiyonluğuda isteniyorsa iki tane iyi pilot lazım.

  38. artık açıklansada rahatlasak 🙂

  39. Emir Çolak avatarı

    Takımiçi dengeler falan bunlar hiçbi şekilde bozulmaz 🙂 geçmişte 5 sene geçirdiği eski takımı sonuçta az çok biliyor, Kimi hem bir takım oyuncusu hemde şampiyonluğa oynayabilecek bir pilot, çok güzel bir ikili olurlar, bu Lewis'i de tetikler güzel bi rekabet izleriz, diğer yandan da McLaren-Ferrari kapışması izleriz, güzel bi görselrekabet,şov heyecan getirir, 2 takımda sezona iyi başlayabilirse.

  40. Silver Arrow, kim gelirse gelsin (Kimi bile) takım içi dengeler bozulabilir. Eğer 2010'da Kimi McLaren'a gelirse umarım böyle bir şey yaşanmaz. Yaşanırsa da, "ben demiştim" diyeceğim. Sükse yapmak uğruna, şampiyonlukları unutturmaz bize. McLaren'in bilinirlik, ekonomik gibi şartları sükse veya reklam yapmasına gerek bırakmıyor artık (ekonomik sıkıntılardan dolayı Peugeot motoru takılan McLaren-1994)

    Alonso'yu eleştirmenin mantığının ise yanlış olduğunu düşünmekteyim. Göreceğiz bakalım, Alonso ile Kimi aynı şeyi mi yaşayacaklar.

  41. kimi eninde sonunda bir mercedese binecek bu ya mc laren mercedes yada brawn mercedes

  42. Silver Arrow avatarı

    mclaren varsın takımlar şampiyonu olamaasın. ama ayrton senna ve alain prost dönemi gibi dönemler yaşatacak iki muhteşem pilota sahip olsun. takımlar şampiyonluğundan daha fazla sükse yapacaktır dünya'da…

    ayrıca bazı arkadaşlar kimi'yi alonso'yla karıştırıyor galiba. kimi'nin takım içi dengelerle falan işi olmaz. kendi işine bakar. gerektiğinde takım için takım arkadaşına yol da verir.

  43. elif çivici avatarı

    Vega ya katılıyorum,Mclaren in politikası yıllardır bu oldu,tek adam ve diğerleri stratejisi var.Lewis in tek adam olduğunu bilmeyen yok,Kimi de o diğerleri kategorisinde olmaz.Ben Nick i orada olursa çok faydalı olabileceğini düşünüyorum,o bunu hakkediyor.Kimi konusuna gelince,sessizliği belki sorun çıkmasını engeller ama iç yüzünde bu performansa yansırsa sağlam işler çıkmaz.

  44. McLaren kendisini riske atmayacak ve anı değil, geniş zamanı düşünecektir. Umarım öyle olur, bir McLaren taraftarı olarak bunu istiyorum şahsen.

    Kimi Raikkonen'in gelmesi dengeleri bozacaktır. Denge bozulunca da 2007 yılındaki olayların tekrarlanma olasılığı var.

    Kanımca McLaren'in ne Kovalainen gibi kariyerinin başında, rekabetçi olmaya çalışan ama desteğin kendisine verilmediğini görünce morali bozulup performansını düşüren; ne de Raikkonen gibi performansı yüksek olup ama takım içi düzeni ve planları bozabilecek pilotları düşünmemesi lazım. Heidfeld gibi pilotlara McLaren'in ihtiyacı var. İstikrarlı, performanslı ve 2. pilotluk görevini oldukça başarılı ve uyumlu şekilde yapan pilotlara…

    Tekrar ediyorum McLaren'in 1. pilota ihtiyacı yok (zaten uzun vadeli 1. pilot var), iyi bir 2. pilota ihtiyacı var.

  45. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Düzeltme:Doğrusu;"Takımlar şampiyonası üçüncülüğü" olacaktı 🙂

  46. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    massathebest-"hamilton'un iyi bir mclaren aracıyla şampiyon olabildiği kanıtlandı"

    Son pitstopta çakıl alana çıkabileceğini,Son turda duvara çarpabileceğini ve iyi bir start yüzdesi yakalamak için çok çalışması gerektiğinide kanıtladı!..

    Yanlış anlaşılmasın;F1 e en hızlı girişi yapan,pilotajı tartışılmayacak bir çylak,ama hala yeterince soğukkanlı değil.Ciddi hatalar yapabiliyor;takımlar şampiyonluğu o yüzden son yarışa kaldı buyıl.

    Bana kalırsa Button yada Heidfeld,Kimi ile kıyaslyanabilecek pilotlar değil.İstikrarlılar ama yeterince agresif pilotlar değiller:Bu anlamda McLaren kesinlikle Kimi yi tercih edecektir;zira,en az Hamilton kadar agresif,fakat daha az hata yapan bir pilot…

  47. Resmi: Kimi,McLaren'de!

    şu son zamanalrda gercekten görmek istedigim bir haber

  48. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Hayırlısıyla Resmi X Şahıs Mclaren Mercedes'De Haberini Bir Görseydik Hepimiz De Rahatlasaydik :=))

  49. lewisin yanına kimiyi getirmek ne risktir neden düzeni bozmaktır. şuna inanın mclaren yapacagını her türlü yapar. ve kimi buna pek aldırmaz bile. ne riski ne düzeni. herkes rahat olsun. alonsonun kendine göre istekleri vardı takımı kendince yönlendirmek istiyordu. fakat kimi öyle degil. altına arabayı versinler o da limitlerde kullansın arabayı. onun işi sadece o.

  50. sanırım kimi raikkonen mclarende. bu haber ferraricileri üzebilir. ama rekabet iyidir. mclaren takımlar şampiyonluğunu uzunca zamandır alamadı. ancak çok puan toplayabilecek bir pilot hamiltonla beraber bu işi başarabilir. yoksa kendilerini 2006 nın sonunda bırakıp ferrari için giden bir pilotu almak istemezler veya görüşme yapmazlar.

  51. mclaren, elinde zaten kalite ve pilotaj anlamında gayet üstün yetenekli ve genç bir pilot varken, neden raikkonen'i transfer etmek istesin? takım hamilton'un etrafında çok güzel bir şekilde dönüyor, hamilton ve mclaren ikilisi makine düzeninde işliyor. raikkonen transferi bu düzeni riske atmaz mı? hamilton'un iyi bir mclaren aracıyla şampiyon olabildiği kanıtlandı. kısaca mclaren'in şampiyon potansiyeline sahip bir pilotu zaten var. takımlar şampiyonluğu için de raikkonen kadar üst düzey bir pilot alınmasına ihtiyaç yok. heidfeld pekala bu işi halledebilir.

    yanlış anlaşılma olmasın, raikkonen elbette mclaren koltuğunu hak ediyor. ve ben de massa-alonso ikilisi ile lewis-kimi ikilisini bir arada görmek isterim herkes gibi. ama mclaren-mercedes yönetimi takımın hamilton ile bütünleşmesini, oturmuş düzenini riske atacak mı, burası soru işareti.

  52. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    önce spekülasyolar çıkar sonra resmi haber gelir.

  53. kimi iceman avatarı

    olucak bu is cıddı teklıf goturmusse raıkkonenın kabul etmesı lazım yoksa f1 de koltuk bulamaz

  54. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    Rosberg anlaşma imzaladığını söyledi artık Mclaren için aday olduğunu sanmıyorum Rosberg Brawn'da yakında duyarız okuruz merak etmeyin Ross Buttonla anlaşmadan ikinci pilotumuzu açıklamıcaz gibi bi açıklama yapmıştı
    Raikkonen Mclaren'de haberini de 2010'da okuyacağız gibi görünüyo

  55. Tolga Soydan avatarı

    bence bu hafta sonundan sonra açıklanacak.hem hafta sonu ferrarinin kutlamaları var bundan önce açıklanmıycaktır

  56. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    NICK =========================

  57. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    oooooooooooffffff…….

    Bilgisayarı gaz döküp yakacam bu haberler yüzünden ya…:):))))

  58. Mc larende bir ipte iki cambaz!hele cambazların biri ingiliz ise o zaman seyredin şamatayı.

  59. Resmi Açıklama Gelene Kadar Hiç Bir Pilotun McLaren ile Anlaştıgına Kesin Gözüyle Bakmicam.Luris'in Dediği Gibi Heikki ile Yola Devam Edersek işte ozaman Yandık.

  60. kimi, rosberg ve heildfeld şuanda mclaren için yarışıyor sanıyorum, mclarene kimin gideceği belli olduktan sonra brawn'ın pilotları belli olacak, button'ın ne yapmaya çalıştığını henüz anlamadım.. benim tek korkum, seneye heikki ile devam etme olasılığımızın halen küçük de olsa mümkün olması..

  61. bu iş olduda bizi bekletiyorlar işte

  62. Umarim olur ama bana Mclaren olmayacak gibi geliyor, Sanirim Brawn ile de gorusuyorlar, cunku Brawn`da ikinci pilotumuz Rosberg demiyor hala..

  63. Gerçekten artık çok merak etmeye başladım . Her an anlaşma olabilir gibi geliyor bana.

  64. anlaşın artık bir açıklama yapın her dakika heyecanla haber bekler olduk.

  65. Yakında şöyle bir haber bekliyorum:

    " Heidfeld'in zar isyanı"

    Raikkonen ve Heidfeld dün akşam saatlerinde şen kardeşler kıraathanesine tavla oynarken görüldü. Mclaren koltuğu için iddiaya giren ikiliden kazanan Raikkonen olurken, oyunda 3 kez mars olarak yenilen Heidfeld "Raikkonen zar tutuyor, hile var" dedi. Oyunu kazanan Raikkonen ise ısrarlı sorularımızı yanıtsız bıraktı.

  66. Mclaren ciddi bir teklif yaptıysa Kimi nin bunu kaçırmaması gerekir…

  67. Alonso aylarca hatta geçen seneden beri gündemi meşgul etti şimdide Kimi haberleri.Neden doğruya doğru bir açıklama yapılmaz anlamadım.Başka hiçmi haber yok F1 camiasında ya.Anlaşma yapıldığında nasıl olsa tüm Taraftarlara bir açıklama yapılır.Ciddi ciddi gına geldi artık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir