Briatore, Brawn Gibi Dönebilir

yazar:

kategori:

Nelson Piquet’in, Singapur’da bilerek kaza yapması ve bunun bilerek gerçekleşmesi nedeniyle ömür boyu men cezası alan Flavio Briatore, bu kararı temyize götürmüştü.

Temyizin sonucunun 5 Ocak’ta belli olması bekleniyor.

Bilindiği gibi Renault, daha önce yaptığı açıklamada sene sonuna kadar Formula 1 ile ilgili kararını vereceğini belirtti ve bazı endişelerinin cevapsız kalması durumunda da sporda kalmayı düşünmediklerini ima etti.

Renault’un spordan ayrılması ve Briatore’nin de temyizden başarılı sonuç alması ile bir Honda-Brawn durumunun burada da gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Senaryoya göre cezası kalkan Braitore, takımın adını üzerine alacak ve Renault motoru ile önümüzdeki sene mücadelede yer alacak.


Yorumlar

  1. disket skandalı da 2007'de olmuştu

  2. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    @el_fano _Alonso 2006 da neler olduğunu biliyorum. Zaten yazımda özellikle 2006 yazmadım. 2006 sezonunun başı 2005 in devamıydı. Sezon orasında Schumacherin emekli olacağının anlaşılmasıyla olaylar değişmeye başlıyor zaten.

    Dediğin kütle amortisör sistemi 1,5 sene kullanıldı ve daha sonra yasaklandı. Madem legal değildi neden en başında yasaklanmadı da 2006 ortasında yasaklandı. İşte sorun burada ortaya çıkıyor.

    Daha gelişmiş sistemler 80 ler de 90 lar da zaten kullanıldı. Williamsın geliştirdiği aktif süspansiyon sistemine en son geçen takımlardan birisiydi benetton. Yine 90 larda bulunan çekiş kontrol sistemi kalkış kontrol sistemi 94 sezonunda yasaklanıyor. Yasak olmasına rağmen aynı sezonun ortasında Benettonun aracında bu sistem bulunuyor. Bunun öncesinde de kurallara uygun olmayan yakıt ikmal sistemi bulunmuştu. Bunlara hiç bir işlem yapılmıyor ve o sezon şampiyonluğa ulaşıyorlar. Takımın başında Flavio var ve örnek gösterilen ROSS BRAWN da orada. Schumacher ilk şampiyonluğuna böyle ulaşıyor.

    2005 yılında kullandıkları sistemin yeni bir sistem olmadığını düşünüyorum. Mevcut olan yasaklanmış sistemleri evirip çevirip yeniden kullanmaya çalışıyor herkes. Burada da kabul edip etmeme hakkıda FIA ya aittir. İstediği gibi kullandırıp istediği gibi yasaklıyor.

    Mclaren hareketli olmayan benzer bir sistemi 2005 den beri kullanıyormuş. 2006 da Mclaren ile Reno arasında ki disket skandalında söz konusu bilgiler içinde Mclarenin bu sistemide vardı. Reno sistemi denediğini ama başarılı olamadığını ve sistemi kullanmadıklarını resmi olarak açıkladı. 2007 de açığa çıkan stepney skandalının ardından bu skandalda ortaya çıkmıştı. Ancak Stepney olayının gölgesinde kalmıştı. Hatırladığım kadarıyla ciddi bir ceza da almadılar. Halbuki skandallar arasında bir fark yok.

    Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

  3. f1'de skandallara en çok açık ve en çok şüpheci olanlardan birisi olduğum için fatih'e hak veriyorum. kimisine saçma gelecek ancak ben 2009 sezonunda button'ın ilk 7'de 6 yarışı kazanmasının ardından onun bir şekilde kasıtlı olarak yavaşlatıldığını da düşünüyorum. çünkü o şekilde devam etseydi bu hem f1 için hem de brawn gp için iyi olmayacaktı (çift katmanlı difüzör konusu)

    sezon içerisinde de şu şekilde bir yorum yapmışım bu durum için:

    "aslında button şaka yapıyor bir kaç yarıştır 😛 fark atmaya devam etseydi brawn gp için saldırılar bitmeyecekti ve sezon sıkıcı geçiyor denecekti:P bu yüzden atraksiyon denediler bundan sonraki yarışların favorisi button :)"

    buna kimse katılmak zorunda değil ama Formula 1 spordan öte bir eğlence ve ekonomi dünyası olduğu için bu tür şeyleri artık normal karşılamaya başladım ben

  4. Evet, Fatih Gülmez haklı maalesef. Bizler, çıkan haberlere ve yapılan itiraflara göre 2002'den itibaren eşit koşullarda, temiz bir mücadele izlememişiz. Ben şanslıyım ki dört sezon da olsa 2002'den öncesini izlemişim. Yalnız bir de şöyle birşey var; belkide 2002'den öncesi de zannettiğimiz gibi temiz değildi.

  5. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    FATİH GÜLMEZ arkadaşım, söyladiklerinin çoğuna katılıyorum, ama 2005 ve 2006 şampiyonluklarının bir oyun olması mantığa aykırı bir durum. Neden dersen, o sezonlarda Renonun tek gücü kütle amortisör sistemiydi.Yani herşeyiyle rakipsiz bir Reno yoktu ortada. Kütle amortisör sistemi ise Ferrari, Mclaren gibi takımların bulamadığı, yapamadığı bir sistemdi. Böyle bir sistemi Eclestone, Mosley gibi birileri bulup, Reno ya al sen bu sistemle şampiyon ol diyebilirler mi?
    Hatta 2006 nın ortasında bu sistem yasaklandı Reno için. Ve Reno, Ferrari karşısında ezilmeye başladı. Ondan sonra çok kişi, senin dediğinin tam tersini söylemeye başlamıştı. Yani 2006 şampiyonluğunu Alonso dan alıp, emekli olacak Şumi ye hediye edildiği düşünülmeye başlamıştı.

  6. fatih gülmez çok süper yorum olmuş ya baştan sona keyifle okudum yorumunu =))

  7. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Briatorenin sadece singapurda değil benettondan bu yana karıştığı skandalları da onaylamıyorum.

    Ancak şuda bir gerçek ki ne kadar üç kağıtcı olursa olsun renkli simalardan birisiydi. Onun bazı demeçlerini laf atmalarını okumak eğlenceli oluyordu.

    Öte yandan ben F1'in kara lekesi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü F1'in kendisi zaten kara. Basına yansımayan yada ispatlanamayan okadar çok şey oluyor ki Briatoreninki bunlardan sadece birkaçı. Ne sporu yönetenler nede yarışanlar doğru düzgün insanlar değil. Bernieyi Maxi hepimiz biliyoruz. Tartışmayı başka bir boyuta taşımak istemiyorum ama Maxin yerine seçilen adam zamanında sporu yönetenlerle işbirliği içinde sportif ve ekonomik avantaj sağlamış takımın patronuydu. Belki Flavioyuda o koltukta görebilirdik ben hiç şaşırmazdım çünkü Ecclestone gibi adamların kankası ve belkide buna güvenerek bazı haltlar karıştırıyordu yada onlar istediği için.

    Singapur yarışından sonra onlar bilmiyormuydu böyle birşey olduğunu biliyordu ama dikkate almadılar. Daha sonra ne olduda adamı tamamen yasakladılar. Onu yasakladılarda neden takıma hiç bir ceza verilmedi ? Bu yönetimin işine geldiği gibi hareket etmesinden kaynaklanıyor. Sporun yararına olacağını düşündükleri gelişmeleri normal yoldan olmazsa illegal yoldan yaptırabiliyorlar.

    Ben bir çok şey sayabilirim. Madem konumuz Briatore ve Reno 2005 şampiyonluğunu masaya yatıralım. Bu takım nasıl şampiyon oldu. 3 senedir neden bir şey yapamıyorlar ? Bu kadar olaya karışmış ve teknik bilgiside diğerlerine oranla fazla olmayan bir patron üstelikte az parayla nasıl başarılı olabiliyor. Bu şampiyonluğun önemi Ferrari ve Schumacher serisine son vermesi ayrıca İspanyolları sporu sevdirme açısından önemliydi. Şimdi ispanya bankasından oluk oluk para geliyor ? Kısaca F1 için her yönden kardı. Elle tutulur bir kanıtım yok ama ben bu şampiyonlukların da arkasında bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu sadece bir örnek ama daha elle tutulur bir çok şey var ve kanıtlanmış şeylerde ama bunlar yok sayılıyor.

    Çoğunuz inanmayacak ama F1 böyle bir spor. Aslında spordan çok bir iş alanı. Büyük paraları büyük kitleleri yöneten adamlar düz mantıkla iş yapmaz. Daha fazla kazanmak için olayları akışına bırakılmaz olayları kontrol etmek gerekir. Bu adamların yaptığı da bu. Para para para diye gezen Berniden de bu beklenir.

    Bence bu adam geri dönecek hatta son günlerde çıkan haber Briatore GP gerçek olabilir 🙂

  8. Yorumlara cidden inanamadım. 2 ay önceki düşüncelerle şimdikiler tamamen farklı.

    http://www.trf1.net/formula1_haberler/10070-briatore-ve-symonds-renaulttan-ayrildi-haberi.html

    Yani 2 ay öncesine göre ne değişti bilmiyorum ama briatore'nin dönmesine destek verilmesi bile bana şaka gibi geliyor. Herşey bu kadar çabuk unutuluyor demek ki.

  9. briatore doğru bir şeymi yaptı; kesinlikle hayır.ama verilen cezada bir o kadar ağırdır.heleki bu olayı kabullenen nelsona bir kınama cezası bile verilmemişken bu adama yapılanlar biraz fazlaca abartılı olmuştu.97 senesinde şuminin vinlöve kasıtlı olarak çarpması ile nelsonun gidip duvara aracın arkasını vurmasının arasında dağlar kadar fark varken hangisinde daha çok cana kasıt var anlatabilirmi birileri bana.şumiye bile o dönemde sadece o seneki şampiyonadan ihraç cezası verilirken o zamandan bu zamana ne değiştiki.

  10. briatoreyi yeren kişilerin mclaren taraftarı olması tartışmaya ayrı bir boyut katmış. 2007 deki skandal 2009 daki yalan olayından sonra hala nasıl olurda briatore ahlak dersi verebilirler anlamak mümkün değil.

  11. Renkli olur

  12. ister kabullenin ister kabullenmeyin f1 in gelmiş geçmiş en başarılı adamlarından birii

  13. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    F1 in Flavio briatore, Jan todt, Ron Dennis, Ross Brawn gibi adamlara ihtiyacı var. Olayda hiçbir cana kasıt yok. Rakip takımlara maddi, (yarış dışı kalma vs.) kasıt yok. Bence süresiz men cezası çok ağır. Parasal ve kısa süreli ama caydırıcı bir ceza verilmeli. Böyle olursa Briatore ilk fırsatta döner. Bu kişiler spora gönül vermiş kişiler, sporun dışında kalamazlar. Diğerleri ise ticaret adamı, bugün gelir, yarın çekip gider.

  14. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    taşlar döşenmeye devam ediliyor.

  15. yorumlar gerçekten çok ilginç. acaba aynı kişiden mi bahsediyoruz? ispatlı, tasdikli, aleni şekilde, isteyerek ve bilerek kabul edilemez bir suç işlemiş olan bir aşağılık insan silüetinin tekrar geri dönme olasılığı bile çok dehşet verici.

    büyüklüğü ve çirkinliği asla saklanamayacak kadar eşsiz bir suçun baş kahramanı olan briatore eğer geri dönerse, fia o kural kitaplarını maddelerini alsın, başka türlü değerlendirsin. sonra da kimseye çıkıp sen suç işledin falan demesin utanmadan. dağ kanunları geçerli olsun, pistte canı sıkılan pilot önündekini biçsin, rakip mekaniker gece yarısı rakibinin aracını parçalasın, pilotlar podyumda birbirine jilet atsın. sıkıyorsa ceza verin bundan sonra..

  16. Gürcan Hezer avatarı
    Gürcan Hezer

    F tarihinde eşi menendi görülmemiş bir şike yaptıktan sonra ,dönebilmeyi düşünmesi F1 adına utanç verici , yapılan yorumları umutsuz bi şaşkınlıkla okudum , benetton yılalrında da çok söylenti çıkmıştı , çekiş kontrol sistemi filan , şimdi alenen şike yap , sonra inkar et ve insanların özel hayatklarına saldırma yoluyla kendini aklamaya çalış ve tüm bunları yaparken yüzün kızarmasın…Gerçekten EFSANE!
    Yazılanlara katılmam mümkün değil , efsane arıyorsanız Ferrari ENZO ya yada ROSS BRAWN gibi adamlara bakın , Atatürkün dediği gibi , zeki çevik ve AHLAKLISI…

  17. fuad arkadasım flavio birçok kişi için kahramandır benetton ve renaultta yaptıklarından bahsetmeme bile gerek yok ufacık bütçelerle şahane başarılar getrdi bu adam her insan hayatta hata yapablrki oda yaptı ama altın çamura düştü diye değerini kaybetmez flavio bzm için cok özel biri bir yanlıs yaptı diye onu silemeyz kusura bakma ne güzel söylemiş mevlana "köpek dudağı değdi diye deniz kirlenmez" şahsen benim gözümde hala schumi ve alonsonun keşfedicisi + iki kez dünya şampiyonlugu veren bir mucize bide su var bak flavio gitti renault dagılmak üzere renault üzerındekı toparlayıcı etkısınıde gözardı etmemek gerek

  18. yorumlar çok ilginç.f1 in kara lekesi baş tacı gibi özümsenmiş

  19. raşit özkal avatarı
    raşit özkal

    Briatore siz f1 olmaz kabadayı adamlarda lazım

  20. gelsin kardeş ya f1'in renkli simalarından biriydi

  21. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    ROMAİN. YASİN dostm sonuna kadar katılıyorum sana. dedğin haberde cıktı. renaulşt flavio yu bekliyor goo flavio :))

  22. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    inş f1 dönersin biatore ve bencede 100%100 geri dönecek görürsünüz. renault da alck.. bu adam f1 hayatını adamış bi adam shumi gibi efsaneyi keşfetti alonso gibi şampıyonu kesfetti size herşeyi silmek cok kolay gelio. FLAVİO BRİATORE :)))

  23. türkiye gp hakkında söyledıklerı son derece dogruydu egrı oturup dogru konusalım f1 sovdur kımse bos tribünler önunde sov yapmak ıstemez

  24. bu güzel olablr flavio ve patsız bir takım cok eksık gelıyordu bana Briatore Renault F1 Team 😀

  25. yuzunu şeytan görsun.insaallah gelemezsin.turkiye gp hakkında soyledikleri beni bu adamdan soguttu.

  26. Umarım dönemezsin sensiz F1 çok daha iyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir