Takım Patronları Motor Performansının Dengelenmesi Çağrısı Yaptı

yazar:

kategori:

Takım Patronları, Formula 1’in rekabetçi DNA’sını etkilemeden motor üreticileri arasındaki performansı eşitlemenin yollarının bulunması gerektiğini düşünüyorlar.

Mercedes’in büyük avantajı nedeniyle Bernie Ecclestone, en iyi motorların gelişimine izin verilmemesi çağrısı yapmıştı.

Bu radikal öneri Mercedes ve Ferrari tarafından destek görmedi. Bu iki takım motorlarını geliştirmelerine izin verilmemesinin yanlış olacağını söyledi.

Ecclestone’nun o çağrısından beri Mercedes kuralların biraz açılmasına sıcak baktığını işaret etti. Renault ve Honda’nın ihtiyacı varsa Mercedes, 2016’da sezon içi gelişime izin verilebileceğini ifade etti.

Toto Wolff “Diğerlerinin buna ihtiyacı varsa ya da ihtiyacı olduklarına inanıyorlarsa o zaman bunu dikkate alırız.” demişti.

Eric Boullier “Toto’ya katılıyorum. F1’in DNA’sına zarar veremeyiz. Ancak burası bir mücadele yeri ve insanların mücadele edebilmelerine izin vermeliyiz.”

“Herkesin biraz daha fazla rekabetçi olabilmesi için kuralları biraz değiştirebiliriz.”

“O zaman sizinle birlikte diğerleri de daha iyi olacak. En azından diğerlerinin mücadele etme şansı olacak.” dedi.

Christian Horner “Doğru olan şey arkadakilerin gelişebilmesi için onlara gelişim hakkı vermek.”

“Bütçe sınırı koymak zor olacak. Ancak yine de ilginç bir konsept ve buna bakmalıyız.” dedi.

 


Yorumlar

“Takım Patronları Motor Performansının Dengelenmesi Çağrısı Yaptı” için 7 yanıt

  1. Zamanında bazı üreticilere gelişim izni verilince ne olduğunu gördük. Renault 2009’da gelişim izni aldı ve Red Bull bunun sayesinde şasisini kullanabildi. Şampiyonluklar motor sayesinde gelmedi elbette, şasi çok iyiydi ama motor hepten kötü olsaydı onlar da gelemezdi.

    Formula 1’in doğası bu değil. İyi şasi veya motor yapanın alanında fark yaratabilmesi lazım. İkisini de iyi yapan da domine etsin tabi. Ne Red Bull’u, ne de Mercedes’i sevmesem de adamlar işlerini iyi yaptılar ve haklarıyla kazandılar. Başka takımın veya pilotun taraftarı bunu hazmedemeyip sallayabilir. Dikkate almayacaksın, aynı adamın diğer sözlerine de şüpheyle yaklaşacaksın o kadar.

    Formula 1’in bir kanunu var, iyi olan kazanır ve herkes eşit şartlarda mücadele eder. Bugün Toro Rosso Red Bull’dan iyiyse bu Toro Rosso’nun bir başarısıdır ve o kadar kaynakla Red Bull hiçbir şey yapamamıştır. Bunu bozmamak gerek.

    Bir müdahale yapılması gerekiyorsa, nasıl oluyor bilemiyorum ama iyi şasisi olan, ama motoru ortalama olan takımla şasisi çok iyi olmasa da motoru çok iyi olan takımın birbiriyle mücadele edebileceği bir kural dengesi konulmalı. İkisini de iyi yapan zaten kazanmayı hakeder.

  2. F1 motorsporlarının zirvesi değil miydi? Motorlar eşitlenirse aerodinamiğinin mi zirvesi olucak?

  3. Motor eşitleme büyük saçmalık, motoru eşitleyeceksin bu sefer yine Redbull uçuşa geçecek.

    Motor kuralları değişmeli Ers kaldırılmalı ve sadece içten yanmali motor ile turbo kullanılmaya devam edilmeli, böylelikle hem basitleşen motorda performans farkları azalır, hemde maliyet.Yapılacak şey belli ki Bernie de bunu istiyor zaten.

    1. Yapılabilecek bir çok hamle var ama ortada bir mühendislik harikası var.Geçmistede örneklerini gördük, isin bu tarafından bakıldığında, bu isin mutfagındaki, daha iyi çalışan bunun semeresini alıyor.Yarış bu isin mutfağinda.Bizler bu mutfagın pist üzerindeki yansımasını izliyoruz.Burada bir meziyet var.Bu nereye kadar; tabiki, bu sıkıcılığın kolay tahmin edilebilirliğin, rekabetin azalmasının da bi faturası var en basta,değeri 10 milyar dolar ı bulan formula 1 de isin rant kısmına olumsuz tesir etmeye baslaması ve daha sonrasın da sporun ruhu isimli kamuflajın devreye girmesi ile 🙂 bir takım adımlar atılır.Bu hep böyle olmustur.

      1. Son yıllar da çok çalışmaktan ziyade değişen kurallar hep bir takımı öne çıkardı, bana göre burada büyük bir mühendislik harikasindan daha çok arka planda dönen pislikler var.

        Şimdi hiçbir takım gibi mühendislik ekibi birbiri ile aynı olamaz, biri Motor bölümününde başarılı iken diğer Aero bölümününde başarılıdir.Gerçek başarıdan bahsedersek, tam anlamıyla serbestliğin olduğu uzak yıllara gitmemiz gerek.

        Eski kurallardan sonra sen Aeroda iyi olan takımı kısıtlamak için o bölümdeki gelişimi kısıtlarsan bir nevi haksızlık yapmış olursun, motordaki gelişimi kısıtlamakta o bölümde iyi olan takıma haksızlık olur.Yani Bana göre gidilen yol yanlış, bugün motoru kısıtlamak ve Aero kuralların önünü açmak demek Newey gibi mühendislere yürü demek manasına gelir az çok kestirirsin kimin galip geleceğini.

        Gelişimin tamamen açık olduğu bir yarışta, kısıtlamanın da azalmasıyla Gerçek yarış ruhunu ve Gerçek başarıyı göreceğimizi düşünüyorum.

        1. Elbette ama her zaman bir açıklık olmustur ve olacaktırda.Aero da başarılı olan bir ekipte elbetteki bir çalışmanın karşılığını diğerlerinden daha fazla alarak ortaya bir potansiyel koymaktadır bunun adı açık bir sekilde başarıdır.Formula 1 dünyasında takımlar her alanda başarılı olmak için yarışmalı sadece aero veya motor değil bu denklemi en yüksek oranda tutturan başarılıdır benim için.Bugün Mercedes in gücünü sadece motora bağlamak cok anlamsız olur.Takım sadece bir alanda gelişim göstermemiş hemen hemen her alanda güclü bir araç ortaya koymuş.Öyle olmasa halen Mercedesin sırları ne diye insanlar kafa yormaz.Kolaylıkla yakalarlardı.Ben en başından beri bir takımın alıp başını gitmesini istemiyorum.Bundan keyif almıyorum ama Mercedes takımının nereden nereye geldiğini de görüyorum ve ortaya çıkardıkları harika aracıda.Tek kaynak sahibi takım Mercedes değil mevcut koşulları en az Mercedes kadar yorumlayabilecek altyapıya sahip takımlarda vardı.

  4. Geçmişte olduğu gibi bir baskın araca daha müdahale yolda.Olması gerektiği gibi.Sonucu belli olan yarışların,kimin sampiyon olacağının sezonun başından belli olduğu sezonların kimseye faydası yok bana görede değeri yok.
    Aynı şekilde eşit araçlarla yarışma fikride hayata geçirilmeli rekabet duygusu bu adrenalin insanlara daha fazla dokunmalı bu sporun hem show kısmına hem de pilotlar arasındaki meziyet farklarının daha belirgin bir sekilde gözlemlenmesi adına faydalı olacaktır kesinlikle üzerinde çalışılmalı.Kimbilir belkide bir çok sürpriz görebilir, ezberlerimiz bozulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir