Ecclestone “O Traktör Asla Orada Olmamalıydı”

yazar:

kategori:

Formula 1’in Patronu Bernie Ecclestone, 2014 Japonya GP’de geçirdiği kaza nedeniyle hayatını geçtiğimiz günlerde kaybeden Jules Bianchi’nin kazası hakkında değerlendirmede bulundu.

Ecclestone “Bugün bir şeyde kaza yapmayı seçmeniz gerekse Formula 1’i seçersiniz çünkü muhtemelen Formula 1 en güvenli döneminde. Jules’in yaşadığı şey çok, çok, çok talihsizceydi.”

“Tabi ki tehlikeli. Bir senede 20 yarış oluyor bu yüzden ne kadar kaza olduğunu görüyorsunuz. Pilot güvenliği için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ya da her zaman yaptık.”

“O traktör asla orada olmamalıydı. Bir araç pist dışına çıktığında bir şeye vurması gerekiyorsa bariyerlere vurması için her şeyi yaptık.”

“Bu yaşta böylesi yetenekli ve iyi birisini kaybetmek kötü. Olanlar trajikti. Umarım kazasıyla değil pilot ve birey olarak yaptıklarıyla hatırlanır.” dedi.

 


Yorumlar

“Ecclestone “O Traktör Asla Orada Olmamalıydı”” için 21 yanıt

  1. Onur Gentas avatarı

    Traktör orada olmamalıydı, güvenlik aracı girmeliydi, Jules çift sarı bayrak sallanırken daha yavaş ve dikkatli sürmeliydi. Bunların belki de hepsi doğru ama artık yapılacak tek şey bu tür hataların tekrarlanmamasını sağlamak.

    Mantığı bir kenara bırakacak olursak burada Jules’ü suçlamak yanlış olur. Bu insanlar yarışmak için buradalar ve yarış yönetimininde bu insanlara en tehlikesiz şartları sağlayabilmesi gerekir. Yani hızlı gitme demek yerine o traktörü oraya çıkarmayacaksın. Hava karardı sorun olabilir diye düşüneceksin. Şeytan ayrıntıda gizlidir ve en küçük olasılığı bile göz önünde tutacaksın. Bütün önlemleri alsanız bile bu sporda gene ciddi yaralanmalar veya ölümler yaşanacaktır fakat siz önleminizi alın elinizden geldiğince bunun zararı değil faydası olacaktır.

  2. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    2007de de Nurburgringte de buna benzer bi olay olmustu ama maylenderin uyanıklığı ve cakıl havuzunun iyi iş çıkarması olayın bu kadar konuşulmamasına neden olmuştu yağmurlu havalarda piste cekici ve benzeri aracların girmeden yarış araclarının olduğu yerde bekletilmesi yada kenara cektirilmesi lazım hareket eden herşey tehlike pist uzerınde bu durumlarda…

  3. bu olaydan sonra FIA’yı eleştirmek kolay ancak unutmamalı ki orada yağmur şartları öylesi ağır değil olacak ki pilotlar o anlarda yağmur değil geçiş lastikleriyle pistteydiler. Hatayı ya da sorunu tek tarafa yüklememek lazım

  4. vinç yanlış yerde duruyordu. bariyerin arkasından bomunu uzatıp f1 aracını alabilecekken vinci içeri sokmuşlar. japonlardan beklenmedik bir hareketti.

  5. FIA güvenliğe çok dikkat eden bir kurumdur. Sırf güvenlik için F1’e yararlı bir çok sistem yasaklandı ve pistlere belirli şartlar getirildi. Tüm pistlere eklenmiş şikanlar bunlardan birisi. Difüzörlerin küçülmesi, kokpit duvarlarının yükseltilmesi, koltuğun çıkarılabilmesi vs.
    Daha önce belki de yüzlerce kez uygulanan şey başka şeylerle birleşince bir ölüme sebep oldu ve bunun çözümü yok. Eskiden zırt pırt güvenlik aracı giriyor diye şikayet ettik, adamlar her olayda sokmamayı denediler. Şimdi neden girmedi diyoruz.
    Oradan traktörü kaldırsak, Monako’daki gibi geride duran vinçler getirsek, Bianchi kaza yapan aracı vince bağlayan ve yerden parçaları toplayan görevlilerden birisine çarpacaktı. Bianchi’ye bir şey olmasa bile o görevli muhtemelen ölecekti veya çok kötü yaralanacaktı. Bunun çözümü VSC olarak uygulanıyor. İşe yarayacak mı? Bence asla. Çünkü Bianchi orada çift sarı bayraklar altında kaza yapmıştı. Çift sarı bayrak ne demek: “Durmaya hazır ol!” Durmaya hazır olması istenen bir sürücü 160’la pist dışına uçuyorsa, durmaya hazır değil demektir. Ne yazık ki kendi hatası canına mal oldu. Gerisi tesadüf.

  6. Bernie sen,fıa ve marussıa sümen altı yapar gibi kapadınız kazayı…

    Lakin şunlar jules in kazasında zincirleme reaksıyon etkısı yaptı:

    1-tayfun vuracak vurdu derken hava karardı ve sürüşü etkilemeye başladı

    2-organızatorler ihmalkarlık yapıp bilet parası ıade etmemek ıcın yarısı durdurmadılar/erkene almadılar

    3- sutil in kazasında hemen yarış durdurulması

    4- o koca demir yıgını dozerin hallicesinin orda ne işi vardı??Bu kadar teknolojıyle yarısan sporda bılmem kac tonluk hantal ve tehlıkeli seyın orda ne işi var???

    NOT; evet benım gıbı ınananlar kader dıyebılır,lakın o zaman kaderse arabana kabak lastik tak,kemer takma,dikkat etme,evine temeline saglam beton atma???Takmana gerek yok…Çünkü bunları yaptıgın takdırde takdır ı ilahi desen de kendini güvene alıyorsun..

  7. Piste artık dışarıdan müdahele edilmeli. Pistin içine pist çalışanları bile mümkün olmadıkça girmemeli. Hareketli vinçler inşa edilmeli dışarıdan müdahele etmek için.

  8. Ahmet Dönmez avatarı
    Ahmet Dönmez

    kesinlikle katılıyorum bu kazadan mutlaka ders çıkarılmalıydı ama kazadan sonraki yarışlarda sanal güvenlik aracı dışında bi güvenlik önlemi alınmadı bence o günkü yanlışlar şunlardı;

    – yarışın geç saate kadar sürmesi ve havanın kararmaya başlaması; eskiden okyanus ötesi yarışlar kendi yerel saatine göre yapılırdı ama avrupalı insanlar evinde yarışları daha rahat izlesin diye saatler yarışın yapıldığı ülkeye göre değilde avrupaya göre ayarlanmaya başladı mesela hatırladıklarım Korede,Brezilyada yarışlar bittiklerinde hava neredeyse kararmıştı özellikle yağmurlu yarışlarda pilotun görüşünün sırf bu yüzden düşmesi kabul edilemez bence

    -Pİrelli; aslında bu kimin suçu onuda bilmiyorum her sene başı Pirelli yağmur lastiklerini adam akıllı test edememekten şikayet eder ama bu konu içinde çıkıp kimse bişey yapmaz benim bildiğim kadarıyla mesela ;Bridgestone, Michelin zamanında aşırı yağmur lastikleri (monsoon) vardı daha çok suyu tahliye edebilen lastikler her nedense bu sonradan kaldırıldı örneğin buraya Alonsonun bi açıklamasını koyuyorum durumu daha güzel özetler sanırım;Fernando Alonso takımların artık yağmur lastiklerine güvenmediğini düşünüyor. “Bu şartlarda kullanacak lastiklerimiz yok. Taraftarları anlayabiliyorum, 10-20 yıl öncesi ile karşılaştırıyorlar, araçlar pistte çok daha fazla su olmasına rağmen yürüyebiliyorlardı.” “Ancak farklı lastiklere sahiplerdi. Biz bunu yapamıyoruz.” Kazanın olduğu anda tam emin değilim ama Bianchi de geçiş lastikleri vardı sanırım belki yağmurda daha iyi bir geçiş lastiği yapılsa daha verimli su tahliyesi yapan bu olmayabilirdi işte lastik rekabeti bunun için geri gelmeli yoksa Pirelii bi yüz sene daha aynı yağmur lastikleriyle yarışır amacım Pirelliye suç atmak değil ama en azından o gün o yarıştan sonra bu konuya daha çok önem vermeliydiler

    -Bence kazada başrol üstteki bu çekicide; düşününki pist dışındaki çakıl taşlarıyla ilgili dahi bi kural var boyutlarıyla ilgili ama nasıl olurda şu araç bu pistte olur anlamak mümkün değil, F1 herşey özel düzenleniyorda neden bi inşaat kepçesinden hallice bi çekici piste yollanıyor,işin kötü yanı öyle bi şekli varki bu çekicinin bi F1 aracının buna çarpıpta altına girmemesi mucize, F1 de herşeyin bi standartı varda bunun niye yok mesela Fia normal kaza deyip işi kapadı ama bence değildi mesela massanın 2009 Macaristandaki olayı kazaydı ama Bianchi nin olayı biraz ihmaller zinciriydi

  9. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    Serhan Acar yarışta bahsetmişti Suzukaya tayfun vuracak yarış erkene alınsın diye teklif edilmiş ama Avrupada izlenme oranları düşeceğinden teklif red edilmiş yani bu işin yegane sorumlusu FİAdır

  10. Kimse traktore yada fiaya laf atmasin aban gore birinci suclu pirellidir. senelrdir adam gibi bir yagmur lastigi yapamayan dandik pirelli muhendislerinindir. michelin ve bridgestone zamanında ne kadar guzel yagmur yarısları seyretmistik hatırlasaniza. simdi yagmur yagdıgında kırmızı bayrak bekiyor herkes. cok sacma

    1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
      Fernando Alonso 05-06

      doğru diyosun moonsoon diye bi lastık turu vardı kaldrdılar !!!

      1. Yanlış düşünüyorsunuz tamam bende Pirelli’nin şu anki halini sevmiyorum ancak buradaki asıl suç FIA’ya ait. Pirelli her sezon bas bas bağırıyor ıslak zeminde test imkanı istiyoruz diye ama adamlar illa ki sezon finalindeki genç pilotlar testini Abu Dhabi’de çölün ortasında yapacaklar. Onun yerine yağışlı iklimi olan bir pistte yapılsa hem Pirelli hemde Williams gibi yağmurda dökülen takımlar için çok daha faydalı olacaktır.

  11. Açıkçası ben birçok kişinin aksine hala F1 yönetiminin hatalı olduğunu düşünüyorum.
    Nedeni;
    1. Yarışın o yağmurda bile durdurulmayışı.
    2. Koca traktörün bariyer dışında değil içinde çalışması ki büyük vinçlerle o araçlar bariyer dışından rahatça alınabilirdi. Her pistte bu şekilde uygulanmalı.

    Bianchi’yi hatalı bulanları ise anlamıyorum. Pilotlar hata yapabilir. Frene basmalıydı, çift sarı bayrak vardı diyenler oluyor, bende diyorum ki çift sarı bayrak gerçek bir güvenlik önlemi değildir. Freni çalışmayabilirdi, o an bir rahatsızlık geçiriyor olabilirdi, kaskına aşırı su gelmiş pislik gelmiş ve düzgün göremiyor olabilirdi…Yani güvenlik pilotun durumuna değil olası şartlara göre düzenlenir. Frene bassa da basmasa da bariyere çarpabilir ve muhtemelen hafif ve ya ciddi yaralı ama sonuçta yaşıyor olabilirdi. Bu konunun üstünü güzel kapadılar. Bianchi’yi hatalı bulan kesimde buna destek oldu. Yanlış bu. O traktörü orada bulunduran Fia’nın eksik güvenlik önlemleridir.

  12. Traktör kelimesi biraz hafif kalmış. O araç Bulldozer idi be!

    Bakıyorsun Formula 1, inanılmaz teknoloji, dijital çağın en uçuk spor kullanım alanı, saniyenin 10 da 1’i süre kazanmak için kullanılan makinelerin haddi hesabı yok. Takip etmeyen, bilmeyen birisi için dudak uçuklatıcı bir alt yapı ve donanıma sahip.

    Gel gör ki, sene 2014 kaza yapan aracı Bulldozer kaldırıyor.
    Vicdansız Bernie, eğer cebine ayırdığın paralardan birazcık kısıp, güvenlik unsurunu, araç bazından çıkartıp daha komplike düşünebilseydin ve paracıklarını bu spora uygun bir vinç ürettirerek kullansaydın. Bu sporda her yetersizlik, kayıp verilince gözlerine ilişebildi. Ulan şunları daha öncede sezinlemek çok mu zor? Bu sporda gözlemi kuvvetli insanlar var olmalı.

  13. Yani yani o hafta yağmur olmasa ve Japonya değil de başka bir şehirde olsak Jules şuan şöyleydi

  14. Yarış pazar günü değil cumartesi yapilmaliydi. O zaman Jules, bugun hayatta olabilirdi.

    1. Jules o gün hasta olsaydı ve yarışa katılamasaydı da, bugün hayatta olabilirdi. Yani bu listeyi uzatabiliriz.

      1. Takimlar ve Fia yarisin cumartesi gunu yapilmasini istedi. Ama organizatorler bilet paralarini geri iade etmemek icin yarisin pazar gunu vaktinde yapilmasini istedi. Yukarida yazdiklarimi da bu yuzden yazdim.

        1. bir şeyi insanoğlu unutuyor.güzel bir atasözü var.(ölüm gelmiş cihana baş ağrısı mahana)
          ne bir adım ileri ne bir adım geri onun salisesi bile şaşmaz. ama illaki bir suçlu aranacaksa orada 2 tane hata yapan pilot değilde pistte tutunamayan bir lastik üreten kaşarellidir. bikaç senedir bu sitede hep belirtiyorum hatta karşılaştırmalı resimde koymuştum michelin bridgestone intermediate ile pirellinin i.mediate lastiğini. öncekilerin tahliye kanalı açık iken pirelli kıvırcık saç gibi şekil vermiş. yani kanalları kapalı.yoğun yağmur lastiği bile tutunamıyor ıslak pistte.artık charlinin birdaha yağmurlu bir yarışı devam ettireceğini sanmıyorum.berbat f1 le bile artık yağmurlu yarışlar olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir