Pilotlar, Senna'yı En İyi Formula 1 Pilotu Seçtiler

yazar:

kategori:

217 pilotun katıldığı ankette Senna, Michael Schumacher ve Juan Manuel Fangio’yu geride bırakarak bu ünvanı kazanan isim oldu.

Ankete istatiksel olarak en çok kazanan F1 pilotu olan Schumacher, yaşayan sürücüler içerisinde en erken galbiiyet kazanmış isim Jose Froilan Gonzales, 98 yaşındaki en yaşlı sürücü Paul Pietsch ve son şampiyon Jenson Button gibi isimler de katıldılar.

Autosport Dergisi ankette sürücülerden, gelmiş geçmiş en iyi 10 sürücü listesini yazmalarını istedi.

Anket sonucuna göre yaşayan ve hâlâ yarışan sürücüler içerisinde 9. sırayı alan Fernando Alonso en üst sırada yer alırken Lewis Hamilton 17. sırada yer aldı.

Formula 1’den ayrılan Kimi Raikkonen’in 22. olduğu ankette Sebastian Vettel 26. sırada yer aldı.

76=: Peter Collins, Luigi Villoresi, Mark Webber, Mike Hailwood, Pedro Rodriguez, Eddie Irvine, Andrea De Cesaris ve Kazuki Nakajima.
75: Pedro Lamy
74: Tonio Liuzzi
73: Harry Schell
72: Stefano Modena
71: Carlos Pace
70: Wolfgang von Trips
69: Maurice Trintignant
68: Hans Herrmann
67: Derek Warwick
66: Johnny Herbert
65: Jean-Pierre Beltoise
64: Chris Amon
63: Aguri Suzuki
62: Denny Hulme
61: Bruce McLaren
60: Tom Pryce
59: Felipe Massa
58: Jo Siffert
57: Alex Zanardi
56: Tony Maggs
55: Henri Pescarolo
54: Mike Hawthorn
53: Elio De Angelis
52: Tony Brooks
51: Juan Pablo Montoya
50: Michele Alboreto
49: Jacques Laffite
48: Lorenzo Bandini
47: Jody Scheckter
46: Piero Taruffi (I’d never heard of this guy!)
45: Damon Hill
44: Didier Pironi
43: Robert Kubica
42: Jean Alesi
41: Jacques Villeneuve
40: Jacky Ickx
39: Riccardo Patrese
38: Jean Behra
37: Gerhard Berger
36: Clay Regazzoni
35: Stefan Bellof
34: Carlos Reutemann
33: Phil Hill
32: Giuseppe Farina
31: Alan Jones
30: Jenson Button
29: Francois Cervert
28: Dan Gurney
27: Jose Froilan Gonzalez
26: Sebastian Vettel
25: Keke Rosberg
24: James Hunt
23: John Surtees
22: Kimi Raikkonen
21: Graham Hill
20: Mario Andretti
19: Ronnie Petterson
18: Jack Brabham
17: Lewis Hamilton
16: Alberto Ascari
15: Mika Hakkinen
14: Jochen Rindt
13: Nelson Piquet (Snr!)
12: Emerson Fittipaldi
11: Nigel Mansell
10: Gilles Villeneuve
9: Fernando Alonso
8: Sir Stirling Moss
7: Niki Lauda
6: Sir Jackie Stewart
5: Jim Clark
4: Alain Prost
3: Juan Manuel Fangio
2: Michael Schumacher
1: Ayrton Senna


Yorumlar

  1. enteresan sitede ölüm sessizliği var…kimse yorum yapmıyor. apocan olsaydı hemen bir fırça anında cevap:))

  2. kirve bırak orayı karışık…istediğin bir yarış varsa söyle bana ulaştırayım sana…istemediğin resimleri bol bol görmek durumunda kalmazsın:)

  3. Cevaplarını değerlendirelim minardi

    1-“Schumacher dahil, herkes hata yapabilir, keza 2006 yarışının erken bölümlerinde schumacher 8. virajda pist dışına çıkıp birkaç saniye kaybetmişti, yani söylediğinin tam tersi de olabilir”

    Ama benim bahsettiğim hata normal gidişteki bir hata değil. “Kapışma” anındaki hatalar. Arkadaki pilot, öndeki pilota hata yaptırmak isteyecektir, diyorum. Anlamazsan onu bilemem.

    2-STP, 0 santigrat derece, deniz seviyesi, 1 atm’nin ingilizcesi. İdeal koşullar yani. Neyse o işin giriş bölümüydü.

    “yarış içinde fazla performans farkı olmayacağıdır”

    İşte burası tamamen yanlış bir düşünce. Eğer tüm arabalar sıralamadaki halleri ile yarışın tamamını devam ettirseler, dediğin doğru. Ama yarışlarda böyle olmadığına göre sıralamadaki performanslar tepetaklak da olabilir. Eksterm durum falan dersin buna da. Hayır değil. Son cevavında Montoya’nın tur bindirirken aracına hasar verdiğini söylemişsin, evet böyle olaylar da olabilir yarışta. Bence senin bu sözün ekstrem olmuş.

    3- “keza 1 tur önce yapmış olsaydı aynı hareketi büyük ihtimalle geçilmiş olacaktı”

    soruda bahsettiğim, hata kısmına denk geliyor bu işte. Evet, yakın takipte hatalar sizin geçilmenizi ve önde kalmanızı sağlıyor. Anlatmak istediğim de bu. Aynı zamanda sizing yaptığınız hatalar, öndeki pilotla aranızdaki aranın açılmasına da neden olmakta.

    4- Bu şampiyon pilotlar, ortalamanın üzerinde oldukları için, ekstrem değiller midir? Bu pilotlar geçmek için zorlamazlar mı? Massa ilginç bir şekilde David Coulthard’ı içeriden, kendisine çarpa çarpa geçmiş mesela. Schumacher ise Button’I geçmiş ama açıklamasında farklı bir nedenin olduğunu söylemiş.

    5- Araç, lastikler, lastikleri kullanma, hava şartları gibi çeşitli nedenler. Yarıştan kaynaklanan durumlar yani aracın hasar alması, güvenlik aracı gibi. Bunlara ekstrem da ekstrem durum nitelemesi yapabilirsin. Ama ne yazık ki pistin yapısında bunlar da etkili. İşin ilginci pistin yapısı “statik” olsa dab u şartlar “dinamik” oluyor. Bazen lehinize, bazen aleyhinize işliyor. Değil mi?

    6- “bu örnek de ekstrem ya da uç bir örnektir. montoya tur bindirirken arkadan jordan pilotu çarpmış, ardından aracında bir parça kırılan montoya virajı dönememiştir.”

    Yarışlarda aracınıza hasar gelmesi bir uç örnek değildir. Virajları kaçırmanın çeşitli nedenleri olmakla beraber; dediğim gibi Alonso’nun kendi hatası, veya senin uç dediğin olaylar denk gelseydi Schumacher’in aracı Alonso’dan önde olacaktı.

    Neyse fazla uzatmayalım. Yoksa 1 hafta daha devam edecek bu tartışma. Formula 1 statik bir spor olmadığı için, normal şartlardan söz edilemez. Sıralamaki performanslar aynı kalmaz, geçişlere imkan tanıyan pistlerde bazen iğrenç yarışlar olur. Ama bazen de geçişlere imkam tanımayan pistlerde süper yarışlar olur.

    Formula 1'de herşey statik olsaydı, yarışları izlemezdik zaten. Araçlar gerçekten pistin etrafında dönmekten başka bir şey yapmazlardı. Bir nevi kurmalı oyuncağa benzerdi yani.

    Anlaşabilmişizdir umarım, Formula 1'in "ideal bir sistem" olmadığı konusunda

  4. o sitede hangi başlık altında 2006 ve önceki sezon yarışlarının videoları,ben göremedim.sadece 2009 var.verilen linkler rapidsharemi??

  5. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Geleceği kimse bilemez, ama görünen o ki kimi bir daha ya gelmez, yada etkisiz bir takımı kabul etmek zorunda kalır ki, geri vitese takmayı Kimi ye hiç yakıştıramam. Ayrıca o sitedeki yarışların bir bölümünü izleyemezsin. tüm yarışı indirmek gerekiyor.

    İzlemek istediğin yarışın bütün partlarını indir. Sonra isimlerini kontrol et. sadece sonlardaki part sayısı farklı olacak. Örneğin:
    1— brezilya 1998[1] part1
    2— brezilya 1998 part2 şeklinde isimlerde uyuşmazlık varsa, önce o uyuşmazlığı giderirsin. Sonra part1 in içini klasöre çekmek yeterli.

  6. bu arada o dediğin siteden bir yarışın bir bölümünü indirdik hata verdi bilgin olsun. armağan güzel fakat bozuk:))

  7. el fano…
    dediklerini dinleyeceğim. fakat geleceği kimse bilemez. bir bakarsın emekli dediğin adam seneye f1 de belkide daha önce…çünkü görülecek ve sorulacak hesap var. hemde bu hesap çok kabarık…

  8. yaşar koçyiğit sen önce yazan sonrada yazdığını düşünen nevi şahsına münhasır özel bir adamsın. bu site inanıyorumki seni seviyor. ama ben daha çok seviyorum. :))

  9. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Sadece o yarış değil, 1994 ten beri olan tüm yarışların full time videolarını http://www.fernandoalonsofanclub.com fan club bölümünden indirip izleyebilirsiniz. Bu büyük hizmette, beğenmediğiniz, kabullenemediğiniz Alonso taraftarlarından size bir armağandır.

  10. El_fano_Alonso; 2003 senesinde raikkönen bence hiç hak etmemişti şampiyonluğu.shumayerın 7 birinciliğine karşın Raikkönenın 1 birinciliği vardı.En hızlı araçla yarıştığınıda ilk defa senden duydum.

    Benim mantıklı gelmeyen yorumumu tekrar oku lütfen,monza,spa,Silverstone gibi pistlerde bu şekılde savunma yapmak zor dedım Alonso yada bır baskası için fark etmez.alonso 2 sanıye araca geçılmeseydı dıye bır sey yazmadım.ama sen öyle algılamışsın.shumayerın 1 sanıye daha hızlı olduğunu söyleyen Alonso,ben değilim.heralde yarışda Alonsonun kulağına shumayerın kaç sanıye hızlı olduğu söylenmiştir.3. bölümün tamamı değil son 10 turda alonsonunda dediği gibi.alonso 42. Turda shumayerde 49. Turda girmiş pite yani shumayer pitten çıktığında yarışın bitmesine kalan tur sayısı 13 tur. Buda yarışın 3. Bölumunun tamamı değil.Yarışı baştan sona hatırlamıyorum ve elımdede yok o yarış.arşivinde olan bir kişi paylaşabılır.3 bölümün tamamında alonsonun savunma yaptığını varsayarsak shumayerın geç yaptığı pit stopla alonsonun önunde çıkmış olması gerektığı gerçeği öne çıkar.detaylı hesap yapmaya gerek yok.umarım bu sefer anlamışsındır arkadaşım..

  11. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bobby Fischer sende maalesef F1 den tez zamanda gelmiş geçmiş, Villeneuve, Montoya gibi bir pilotun en fanatik taraftarısın. Aslında burda hala ne aradığını çok merak ediyorum dostum. Süper pilotunun yanına gitmelisin. Sana ihtiyacı var. WRC F1 gibi güvenli değildir. Orda doğanın acımasız yüzü var. Bugün hala orda bazı pilotlar ağaç yanında ölüyorlar. Senin süper pilot ta güzel bi takla atmıştı. Çok işi var onun orda. Sende yanında ol.

  12. ulen oğlum sen sakın musab olmayasın len.

  13. arkadaşlar seviyeli cevaplarınız için gerçekten teşekkür ederim. kırmadan dökmeden hakaret etmeden ne de güzel yazışıyoruz. karşı tarafı kızdırmak işin doğasında var:) inanın ben bu araştırmayı bazı arkadaşların alonso daha iyi demesinden sonra yaptım. kendi kendime dedim yahu bu singapur kahramanı bizim evin danasını ne zaman geçmiş bir bakayım dedim bir tane bile bulamadım. üç günlük hamiltonun geçtiği ve geçildiği bir sürü video var. fakat alonsonun geçtiği yok. ama bunlar sizlerinde dediği gibi detay. önemli olan netice bunuda öyle veya böyle her yolu deneyerek başarmışmı alonso başarmış. detaylar unutulur akılda kalan tarihin yazdığı daima sonuçlardır. vedeee bu geçişlerdir:)) neden çünkü bu video paylaşım siteleri böyle şeyleri silmiyorlar. alonso raikkonen yazıyorum bunlar çıkıyor raikkonen alonso yazıyorum yine bunlar çıkıyor…çıkan olan bu bende bilgi verdim. başta yüksek şeref derecesiyle odtü den mezun olmuş vega nitro arkadaşım denizlinin en delikanlı adamı yaşar koçyiğit alonsonun en fanatik taraftarı el fano alonso ve diğer bütün arkadaşlardan özür dilerim. arzu hürmet ederim. selam ve sevgi ile…

  14. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bobby Fischer arkadaşım, 2003 Brezilya örneğini vermeden önce bi düşünseydin ya, O 2003 te KİMİ şamp 1 puanla kaçırmamış mıydı. O sene yine Kimi en hızlı araçla yarışıyordu. Müsade et te geçsin Alonso yu en hızlı araçla.

    Kirve arkadaşım, senin yorumunda çok mantıklı gelmedi. monza , spa gibi pistlerde Alonso 2 sn hızlı araca geçilmeseydi demişsin. Bunu yapablecek bir pilot göstersene bana, Prost, Senna ve Şumi de olabilir. Ayrıca basın toplantısında 1 saniye dediği doğru olmak zorunda değil. O yarışı aç bi tekrar izle. 29 sn gerideyken 15 turda 0.8 sn gerisine geliyor Alonso nun. Bu durumda 1 değil 2 saniye hızlı oluyor o yarışta, hemde 1,2 turda değil, yarışın üçüncü bölümünün tamamında.

  15. bobby fischer dostum ben siteye akşamları giremiyorum.onun içinde akşam yazacak olduğun cevabı muhtemelen cevaplayamayacağım.hep kiminin alonsoyu geçtiği linkler atmışsın.ben link atmayı beceremem ama sana alonsonun 7 dünya şampiyonluğu bulunan şumiyi 2006 japonyada nasıl geçtiğini hatırlatmak isterim.demem oki alonso altında hızlı olmasına gerek yok rekabetçi bir araç varken bile en limitlerde kullanmasını bilen bir pilot.hızlı araçla herkes hılı 2009da görüldüğü üzere kaç senedir sürünen button şampiyon olmuştur.ama kimi sadece hızlı bir araçta iyi bir pilot.arkadaşımın bir tanesi kiminin 2007 deki şampiyonluğu hakederek aldığını söylemiş bana göre bu bile yanlış. 2007 de alonso ile mclaren arasındaki kopukluktan dolayı mclaren bir anlamda yıllardır kimiye veremediği şampiyonluğu hediye etmiştir.yoksa kiminin o sene içerisinde bile öyle aman aman yarışlarını izlemedim. belkide yanılıyorum bilemem.

  16. haklısın kirvem haklısın sanada iyi geceler…

  17. http://www.youtube.com/watch?v=zznJjSncGCE

    birazda eskilere gidelim…gün gelir hayali cihana değer…

  18. "Harama nazar, unutkanlık verir". Bu derdin dermanı ise, mümkün oldukça harama sarf-ı nazar etmemektir.

    İmam-ı Şafii (r.a.)
    Hayırlı geceler…

  19. bobby fischer boşa kürek çekiyorsun arkadaşım, kimi kariyeri boyunca totalde hep alonso'dan daha hızlı araçlarla yarıştı, 2001-2003-2004'ün 2. kısmı, 2005'in büyük bir bölümü, 2007 eşitti pistten piste değişiyordu ikisine de sayamam, 2008 ve 2009… 2004 ve 2005 i yarım saysam bile, 5 sezon oluyor totalde, birlikte yarıştıkları tam 8 tam sezon varken benim hesabıma göre aracın saf hızı olarak hep Kimi iyi araçlardaydı, bırakta bol bol geçiş yapmış olsun… ben bundan bir Alonso taraftarı olarak gocunmuyorum, gidip 2006 yılında, Alonso çok daha iyi bir araçtayken geçiş yapmış olsaydı o zaman vay be derdim, şimdi ise ancak sizin kendinizi avuttuğunuzu görüyorum ve şunu size söylüyorum, Alonso gibi bir pilot elinde ki paket yeterince hızlıysa zaten yavaş olduğu bir pilotun arkasına düşmez, liderlikten alır ve yarışı götürür, yarışın temposunu zorlamaz, tempoyu kendi belirler… Kimi Raikkonen zaman zaman sorun yaşayıp gerilere düştü aracı yüzünden, zaman zaman yarışın ortasında açıldı, son turlarda en hızlı turu attı falan, bunlar sadece size değil bize de zevk verdi, ama altını çizerek söylüyorum, bu meziyetler Kimi Raikkonen'i, Fernando Alonso'dan daha iyi bir F1 pilotu yapmaz… Kimi Raikkonen pist üzerinde şov bakımından Alonso'dan daha iyiydi dersen, ona bende katılırım, ama kusura bakma ama, yarası olan gocunur misali durmadan youtube linkleri vermek bize tek bir şeyi kanıtlıyor, o da çaresizliğinizi, kiminin bir başkasından iyi olduğunu değil…

  20. arkadaşlar yapmayın bu kadar şeyi akıldan yazıyoruz demeyin bu kadar detayıyla…benimde zekam ve hafızam kafaya taktığım bir konuda gerçekten iyidir. ama bu kadarına ben bile hayret ederim…gerçi dün gece vega alain prostu 94 de öldürdü ama neyse :)))o kadar kusur kadı kızındada olurmuş:)))

  21. yorumu "2 saniye" üzerine yazdım, ancak madem cevaplar istiyorsun yazalım bakalım:

    1- Schumacher dahil, herkes hata yapabilir, keza 2006 yarışının erken bölümlerinde schumacher 8. virajda pist dışına çıkıp birkaç saniye kaybetmişti, yani söylediğinin tam tersi de olabilir.

    2-Burada ne anlatmak istediğini pek anlamadım, anlatmaya çalıştığım şey biri ikinci biri üçüncü başlayan pilotlar arasında yarış içinde fazla performans farkı olmayacağıdır bu konuyu biraz daha aç istersen.

    3- son şikandan kastın son turdaki ise, Alonso'nun viraja normal çizgiden girmediğini görmüş olmalısın, keza 1 tur önce yapmış olsaydı aynı hareketi büyük ihtimalle geçilmiş olacaktı. daha önceki turlarda böyle bir hareketi yoktu alonso'nun ve normal çizgiden girse de Schumacher'in önünde bitirecekti.

    4-Dediğin durum "ekstrem" birşeydir. her yarışta olmaz. tıpkı 2005 çin'de kerbe çarpan montoya'nın yarış dışı kalması gibi. İmola geçişe imkan vermeyen bir pisttir, schumacher de olsa başka bir pilot da olsa bu değişmez.

    5- büyük ölçüde. monza gibi belçika gibi uzun düzlükleri olan geçişe izin veren yapıda virajları olan pistler geçiş konusunda daha avatajlıdır.

    6- bu örnek de ekstrem ya da uç bir örnektir. montoya tur bindirirken arkadan jordan pilotu çarpmış, ardından aracında bir parça kırılan montoya virajı dönememiştir.

    http://www.youtube.com/watch?v=Y3Un3BtQIXE
    0.55 ten itibaren.

  22. http://www.youtube.com/watch?v=Rr5-5fsMCA0

    bana eksi verenlere ikramım olsun:))

    dandik kimi singapur kahramanı alonsoyu 2003 te brezilyada geçiyor:))

  23. bobby fischer aslında hafızam çok kuvvetlı değildir.insanın hafızasının kuvvetlı olması yada olmaması zekasıyla alakalı bir şey değil.İmola yarışını anımsıyorum,kiminin 9. turda yarış dışı kalmadan önce ufak ufak arayı açtığını,alonsonun o hafta sonu bir motor sorunu yaşadığını,shumayerın son turlarda hızlanıp alonso ıle arasında 30 saniye kadar farkı kapattığını,jenson buttonu tur bındırır gibi S şikanda geçtiğini falan anımsıyorum.daha önce okay karacanın shumayerın cebınden çıkartığı sanıyeler deyımının bu yarıştada söylendığını hatırlıyorum 🙂

  24. kirve sende vega nitro gibi iyi bir dataya sahipsin…tebrikler…:)

  25. Çok beğendim kirve12'nin yorumunu 😀

    Alonso mücadele ettiğini söylüyor. Alonsocu arkadaşım bunu belirtiyor ama bazıları hala 2-1=1 epey abartma var diyor.

  26. tabi pist aman aman geçişe elvermediği için alonsonunda temposunu düşürerek arkasındakı shumayerı yavaşlattığını ve kendı temposunda turlar atmasını sağladığını dolayısıylada iyi bir savunma yaptığı ortada.ama aynı savunmayı monzada,spada yada silverstonda yapmak epey zor..

  27. arkadaşım kimi kötü yada iyi farketmez adam pilot piyasasında dönen paranın %35 ini alıyormuş, yarışmadığı senede bile alacağı para griddeki tüm pilotlardan yüksek
    diğer özelliklerini tartışırılabilir ama anlaşma yapmayı iyi biliyor

  28. Basın Toplantısı:

    Alonso: Gerçekten yaşadığım en iyi mücadelelerden biriydi. Michael'in benden bir saniye daha hızlı olduğunu biliyordum. Yapabileceğim tek şey savunma yapmaktı. Son turlarda çok yakındık ama bende elimden gelenin en iyisini yapıyordum. Onun hızına uymaya çalıştım. Son on turda önümde Williamslar vardı ve onlara yetişmemeye çalıştım. Biraz yavaşladım ve arka lastiklerimide korudum. Yarışı kazanmak en büyük idealim ve kazanmak için yarıştım. Burdaki zaferi istiyordum ve buna ulaştım.

    2 sanıye ile 1 sanıye arasında 1 sanıye fark edıyor epeyce bır abartmaca var kım yazdıysa bakmadım detaylı.

  29. "vega nitro, oraya "neredeyse denk" yazmamın sebebi sıralama sonucunda aralarındaki farkın çok az olmasıydı, evet ferrari o haftasonu biraz daha iyiydi( 2 saniye değil ) ayrıca videoda görebileceğin gibi pistin genelinde fark aynı kalırken( düzlüklerde biraz azalıyor) 8. virajda korkunç bir şekilde açılıyor. onboard kameradan net görünüyor bu durum"

    Peki, o zaman sorulacak sorular var.

    1-Sen 2006 yılında Schumacher'in, şampiyonluğa oynarken; Fernando Alonso'nun herhangi bir hatasını çeşitli kombinasyonlarla "değerlendirmeyeceğini" mi düşünüyorsun?

    2-Ne yazık ki yarış S.T.P'de veya izole bir sistemde yapılmıyor. Sıralama turlarında yapılmış bir farkın, aynı kalacağını mı düşünüyorsun?

    3-Onboard kamerada 8. virajı görüyorsun da Schumacher'in Alonso'ya son şikanda yapıştığını görmüyor musun, yoksa görmek mi istemiyorsun?

    4- "vega_nitro Tarih: 14.12.2009 22:51:55 " Bu yorum'dan çıkaracağın sonuç nedir, Imola hala geçişe zor bir pist midir Schumacher için?

    5-Geçişi sadece pistin yapısının mı etkilediğini düşünüyorsun?

    6-2005 Türkiye olması lazım. Montoya 8. virajda uçmuş ve sırasını Alonso'ya kaptırmıştı. Alonso'nun başına benzer bir olay gelmesi durumunda Schumacher'in öne geçmeyeceğini mi düşünüyorsun?

    Bunların hepsine "evet" cevabı veriyorsan, yorumlarımın hiç birini anlamamışsın demektir.

    'Yapmayın arkadaşlar, Schumacher'den bahsediyoruz. Alonso'dan veya diğer zirvedekilerden. Şampiyonlardan. "Ortalama"lardan değil.'

  30. Arkadaşım yazdığın "Tur başına 2 saniye hızlı bir araçla, kesinlikle her pistin, neredeyse her bölümünde geçiş yapılabilir" cümlesi önemli, farkedeceğin üzere Coulthard her seansta Bernoldi den 3 saniye hızlı ancak sonraki yorumunda "TUR BAŞINA 2 SANİYE SADECE 2005 İMOLA İÇİN GEÇERLİ" diye yazınca bunun bir önemi kalmıyor, aynı şekilde istanbul park'ında. ayrıca yazdığın "
    Minardi, Monako da yazdığın pilotlar arasında 2 sn mi fark vardı? Sen bi onuda doğru öğrende öyle yaz." cümlesinden de çıkarttığım düşünce bu pilotların arasında fark olmadığı ya da daha az olduğu şeklinde ki yanlış düşünüyor olabilirim tabii ki. vega nitro, oraya "neredeyse denk" yazmamın sebebi sıralama sonucunda aralarındaki farkın çok az olmasıydı, evet ferrari o haftasonu biraz daha iyiydi( 2 saniye değil ) ayrıca videoda görebileceğin gibi pistin genelinde fark aynı kalırken( düzlüklerde biraz azalıyor) 8. virajda korkunç bir şekilde açılıyor. onboard kameradan net görünüyor bu durum.

  31. vega nitro birşey soracağım. bu kadar detaylı bilgiyi bir anda sunuyorsun. bunu nasıl yapıyorsun? arşivde belli başlıklar altında topladında bir konu oldumu hemen oradanmı sunuyorsun? sakın aklımda deme inanmam. 🙂

    sana samimi birşey söyleyeyimmi? çok isterdim benim gibi tutkulu bir kimi taraftarı olmanı…karakter olarakta kimiyi çok andırıyorsun. umarsız doğru bildiğinden şaşmayan sadece sevdiğine(alonsoya) fokuslanmış sıradışı f1 le alakalı en iyilerden birisi vs. vs….

  32. iyi vega nitro…
    o zaman sana ikram mahiyetinde bir geçiş daha sunayım.

    http://www.youtube.com/watch?v=yGXl8_eoe28&feature=related

    :)))

  33. Yok bobby ne demek, burada en doğru şeyleri "anti-alonso"cular ve "kimiciler" yazar, biz sadece "arka fon" oluruz.

    Monaco'ya bir lafım yok ne yazık ki. Çünkü David Coulthard'ın ne kadar "zorladığını" hatırlamayacak kadar uzun zaman geçti yarıştan.

  34. minardi lütfen böyle yanlış bilgiler verme…burada sadece doğruları vega nitro yazar ve onun istediği kişiler.

  35. Devam etmek zorundayım çünkü San Marino 2005 hakkında büyük bir yanlış düşünce de var.

    Schumacher mutlaka sonuna kadar zorlamak isteyecektir. Podyum veya 1.lik hedefleyecektir kesinlikle. Zaten boşuna pilotlar onu en iyi 2. pilot seçmediler. San Marino’da da Alonso’yu geçmek isteyecek; sonuna kadar zorlayacaktı. Evet öyle de yaptı.

    Yarışta da bu hedef ile yola çıktığını görmekteyiz. Ama bir sorun var. Schumacher yarışa “2:47.244” yaparak 14. sırada başlamış.

    Bitime 16 tur kaldığında da Jenson Button’un ensesindeymiş. Button’un 2. gittiğini söylememe gerek yok heralde. Sonuç: Schumacher büyük bir hızla Button’ı sanırım “Variente Alta” denen virajda geçiyor. (Kimi 9. turda yarış dışı kalmış).

    Bu ne demek, Schumacher yarış esnasında çeşitli şekilde geçişler yapmış. Not: Pit-Stop taktiği de etkili.

    Ayrıca yarış sonrası açıklamalarda Schumacher’in “jenson buttoni gecisi sirasinda button'in, tur bindirilmekte olan aracin piste tasidigi toprak sebebiyle kaydigini ve eger boyle olmasaydi onu gecmesinin pek de mumkun olmayacagini soylemesi”ni de unutmamak gerek.

    Yani geçiş için her zaman fırsat var. Pistin yapısı uygun olmayabilir ama kişisel hatalar, zemindeki kir, ayarlar hepsi bir bütün olarak alınmalı. Sonuç: Alonso ve Schumacher mükemmel bir şekilde kapışmış ve Alonso geçilmeye izin vermemiştir.

    Schumacher-Button

    http://www.youtube.com/watch?v=f2cQnLBK-oA&feature=PlayList&p=8FE6AE33600043F1&playnext=1&playnext_from=PL&index=32

    Schumacher-Alonso

    http://www.youtube.com/watch?v=oK2uV9ApLts

  36. "Ah minardi ah." Evet beklediğim kanıtlar sunan, düşüncelerin yanlışlığını ortaya çıkarmaya çalışan biri. Buraya kadar hava hoş.

    Ama boşuna dereceleri saydırmışsın özellikle İstanbul Park için. Neden mi?

    el_fano _Alonso'nun düşüncesini iyi analiz etmemişsin. Arkadaşım sanırım sana Alonso'nun çeşitli pilotlara mesela efsane Schumacher'e yaptığı defansları örnek göstererek; yeri geldiği zaman savaştığını göstermekte.

    Senin son sözün ise bu.
    “birbirine neredeyse denk 2 aracın mücadelesi var. Alonso savunma yapıyor ve önde kalıyor”

    Arkadaşın bahsettiğim düşüncesini söyledikten sonra

    “imola'ya destek için bu örneğin verilmesi yanlış.”

    Yorumuna arkadaşın düşüncesini okuduğunda güleceğine inanıyorum.

    Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, senin de örneği üzere antreman ve sıralamarda Schumacher önde. Yanlış hatırlamıyorsam Massa da yarışı kazanmıştı. Bu Ferrari’lerin pistte hızlı olduğunu göstermekte. Eğer böyle düşünürsek de;

    “schumacher in her 8.viraja gelindiğinde zaman kaybettiği ve farkın açıldığını söyleyebilirim.
    bu da pistin karakteristiğiyle ilgili birşey. birbirine yakın iki pilot arasındaki mücadelede bu durum büyük bir etken yaratır”

    Yorumunun bu tarafında dediğin büyük etkenin fazla büyük olmadığı ortaya çıkar. Bildiğin üzere 2 arabanın aynı özelliklere sahip olması imkansız. Böylece aynı şartlar altında, aynı sorunları yaşamaları da. Schumacher’in 8. virajda sorun yaşadığı turda, atıyorum Alonso da 3. virajda sorun yaşamış olabilir.

    Özetle minardi arkadaşım;

    Bir yoruma cevap verirken, cevap verdiğin arkadaş neden bunları söylemiş, hangi amaçla örnekleri vermiş iyice analiz etmen gerek. Yoksa bir karşı cevap alırsın her zaman.

  37. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    TUR BAŞINA 2 SANİYE SADECE 2005 İMOLA İÇİN GEÇERLİ

    herşeyi böyle ters anlıyorsan işimiz var seninle MİNARDİ kardeş.

  38. bu da 2006 türkiye gp si:
    http://www.motorsport.com/news/article.asp?ID=230386&FS=F1

    1.antremanda alonso'nun derecesi yok.

    2.antreman:
    Schumacher: 1.28.819 6.sıra
    Alonso: 1.29.741 12.sıra

    3.antreman:
    Schumacher: 1.27.203 1.sıra
    Alonso : 1.27.924 2.sıra

    sıralama:
    schumacher: 1.27.284 2.sıra
    Alonso: 1.27.321 3.sıra

    şimdi görüldüğü üzre "tur başına 2 saniye fark" diye birşey yok. birbirine neredeyse denk 2 aracın
    mücadelesi var. Alonso savunma yapıyor ve önde kalıyor. Ayrıca yarışı iyi hatırlayan biri olarak, schumacher in her 8.viraja gelindiğinde zaman kaybettiği ve farkın açıldığını söyleyebilirim.
    bu da pistin karakteristiğiyle ilgili birşey. birbirine yakın iki pilot arasındaki mücadelede bu durum büyük bir etken yaratır. imola'ya destek için bu örneğin verilmesi yanlış.

    http://www.youtube.com/watch?v=TZa1Lvg-1qw&feature=related

    6. dakikadaki onboard görüntüden ne demek istediğimi daha net anlayabilirsiniz..

  39. Öncelikle:

    http://www.newsonf1.com/2001/races/monaco/f1res.htm

    burada 2001 monaco gp antreman, sıralama ve yarış sonucu var.

    şimdi siz yorulmayın diye bernoldi'nin ve coulthard'ın derecelerini yazayım:

    1.antreman

    coulthard: 1.22.404 2.sıra
    bernoldi: 1.25.952 17.sıra

    2.antreman

    coulthard: 1.21.091 6.sıra
    bernoldi: 1.24.105 18.sıra

    4.antreman( 3.cüyü atlıyorum, bernoldi derece yapmamış)

    coulthard: 1.19.031 4.sıra
    bernoldi: 1.22.034 18.sıra

    sıralama

    coulthard: 1.17.430 1.sıra( yazıyla bir)
    bernoldi: 1.21.336 20.sıra( yazıyla yirmi)

    şimdi de o muhteşem tespit:

    "Tur başına 2 saniye hızlı bir araçla, kesinlikle her pistin (her pist), neredeyse her bölümünde geçiş yapılabilir"

    yarışın neredeyse yarısında coulthard bernoldi'nin arkasında kaldı
    sonuç:

    http://img158.imageshack.us/img158/8991/tripgj9.swf

  40. "Tolga Kardaş" ile tartışmamızın temasının da "Mercedes vs BMW" olduğunu söylemem gerekecek.

  41. Ben takımımı aşağılamıyorum, bazı arkadaşlarım hala kendi düşüncelerini savunarak öyle dese de. McLaren'ci olmam 2007 olayına objektif bakmamı engellemiyor ne yazık ki.

    McLaren'i, Mercedes'i ve haklı olan diğer takımları da savunduğumu eğer yorumları okursan göreceksin. Hatta yazın burada olsaydın "Tolga Kardaş" isimli arkadaşım ile 4-5 gün süren gayet kaliteli ve zevk verici bir tartışmaya girdiğimi anlayabilirdin.

    Doğruları savunmanın, veya kendi doğrularını "kanıtlarla" savunmanın vicdan ile alakası olduğunu sanmıyorum. Alakası varsa, evet vicdansızım.

    Kalpteki takım taraftarlığı yorumlarla, afarozla ve Alonso'yu favori pilot olarak desteklemekle silinecek bir olay değil. Bu gerçekleri de bazılarınızın kafasına iyice yerleştirmesi gerekecek.

  42. arkadaşlar elinizi vicdanınıza koyun. hele tuttuğu takım mclaren olan vega nitro sen…takımını nasıl böyle aşağılayan bir alonsocu olabilyorsun düşünce bazında şaşıyorum. birazda bu konuda fanatiklik yapsana…lütfen 2007 nin başındaki yarışlara iyi bakın öyle konuşalım.

  43. Montoya'nın felsefesi ölümüne yarışmaktı zaten. Amerikan serisi çıkışlı olduğu için. Bana ters bir olay ve profesyonelliğe aykırı. Mesela yarışı yanlış hatırlıyor olabilirim ama 2001 yılı olması lazım, Avrupa GP'sinde Montoya Ralf'a çarpıp yarış dışı bırakmıştı. "Fazla savaşçı".

    Gerçekten Hamilton, Kimi, Montoya; Schumacher'den Prost'tan iyi pilottur derlerse şaşmamalı.

    Senna'yı da tutan, tutmayan kullanıyor arkadaşım. Demedik mi Senna'yı büyük yapan, yarışlara bakış açısı ve hayalini gerçekleştirmesi diye. Layne Staley şarkısında dediği gibi "yağmur yağarken öldüü, Senna da demecinde işaret ettiği gibi "yarışırken".

  44. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Vega nitro arkadaşım, Bu Kimici ve Hamici arkadaşlar, Montoya gibi ölümüne dalan, ya kazanan yada duvarda kendini bulan,sonrada sezonun ortasında şampiyonluktan olup aval aval gezinen kamikaze pilotları en iyi pilot kategorisine koyuyorlar. Bu anlaşıldı.

    Onlara göre senin örnekteki Prost, Montoya dan daha kötü bir pilottur. Boşuna üstüste şampiyonluklar almıştır.

  45. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bobby Fischer arkadaşım, kusura bakma da, Hamilton örneği de bana biraz saçma geldi. Yani, yine senin kendi görüşünle çelişiyor.

    Demişsin ki "Eşit davranılmadıysa nasıl Alonso ikinci yarıda farkı kapadı" O zaman ilk yarıda Alonso ya eşit davranılmadı sana göre, çünkü Eşit davranılınca Alonso Farkı kapattı. Yada İkinci yarıda Alonso kayırıldı Fia ile işbirliği yapıp takımın suçunun anlaşılmasını sağladığı için(yine senin düşüncene göre)

    Alonso o sene tek başına takımdan bile daha güçlü olduğunu gösterdi. Japonya da kazadan sonra bile garajına gitmemişti. Pit duvarının hakem kulübesine yakın bi yerde yarışın sonuna kadar beklemişti. Bu olay da, takımla arasının ne halde olduğunu gösterir.

  46. Gerçi Alonso'nun Schumacher'i arkasında tuttuğu bir İstanbul Park da vardı. Acaba o da müsait değil mi bilemem.

  47. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bobby Fischer arkadaşım, tur başına 2 sn sadece İmoladaydı. Onu ben zaten çok iyi hatırlıyorum.

    Minardi, Monako da yazdığın pilotlar arasında 2 sn mi fark vardı? Sen bi onuda doğru öğrende öyle yaz.

  48. 2006 Macaristan'da da Schumacher'e direnmişti Alonso. Hungaroring geçişe izin vermiyor diye görmezden gelmeyelim bence.

    Sonuçta bir pilot geçiş imkanı bulduğu an, eğer zorunda ise önündeki pilotu geçmeye çalışır ve önündeki pilotun hatasını "kollar".

    Geçiş imkanının kısıtlı bulunduğu pistte öndeki pilota hata yaptırmak oldukça kritik. Eğer sen öndeki pilotsan ve; arkanda senden daha hızlı turlar atan bir rakibin varsa, sana çok yakınsa ama sen hata yapmayıp onu arkanda tutmayı beceriyorsan sen de yine de yetenek vardır görüşündeyim.

    2001 Monaco'da da Arrows pilotu hata yapmamış ve David'i arkasında tutmuştu. Eddie Irvine'da 3. olup Jaguar'a podyum kazandırmıştı diye hatırlıyorum. Bu da bir anı.

  49. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Minardi arkadaşım, Sen tur başına 2 saniye hızlı bir otomobille İmolada geçiş yapılamayacağını söylüyorsan ben sana başka hiçbir şey demem. Tur başına 2 saniye ne demektir, Bi öğren gel.

    Tur başına 2 saniye hızlı bir araçla, kesinlikle her pistin, neredeyse her bölümünde geçiş yapılabilir. itirazlarınızı biraz mantıklı yaparsanız daha fazla ciddiye alınırsınız.

  50. el fano alonso, verdiğin İmola örneğinin anlamı yok, çünkü İmola geçişe izin vermeyen bir pist. O yüzden geçilmemek doğaldır orada ve üstün bir yetenek gerektirmez. Ha Schumacher Alonso'dan 2 saniye hızlı iken Monza'da geçemediyse işte o yetenek olur. 2001 ya da 2002 Monaco da Bernoldi Coulthard'ı 40 tur arkasında tuttu. Bernoldi çok mu yetenekli idi hayır pist geçişe izin vermiyordu. Başka bir örneğin varsa onu tartışabiliriz.

  51. öncelikle F1'i ispanya'da sevdiren pilot Alonso, İspanya F1'e deliler gibi bağlı bir ülkeydi de, Alonso'nun başarı basamaklarını beşer beşer çıkmasına yardım mı etti? Hayır. Alonso sayesinde İspanya'da Formula 1 sevildi ve yayıldı, adı bile var bunun Alonsomania diye… Eğer bundan dolayı Alonso torpilli oluyorsa, adam kendi torpilini kendi yaratmış oluyor, bunu da yeteneği ve başarılarıyla yarattı, adam torpili bile kendisi yaratıyorken, siz torpilli deseniz nolur, zevk vermiyor deseniz nolur, bizim zevk anlayışımız acı çekmek değil, acı çekmek isteseydim kimi raikkonen'i tutardım açıkcası, tamam adam süper yetenekli hızlı cool vs. vs. ama tanıdığım kimi taraftarlarının yarısından fazlası senelerdir üzüntüden sıkıntıdan ne yapacağını bilmiyor 🙂 daha 1 2 hafta önce şiirler maniler dualar yazanları okuyordum haber altlarında…

    Hani zevk almak zevk almak diyorsunuz ya, Kimi'nin şampiyon olduğu 2007 yılı bence onun kariyerinin en sönük yıllarından biriydi, inanılmaz heyecan ver-me-yiciydi… ama şampiyon oldu, hakederek oldu, çünkü en çok puanı bileğinin hakkıyla topladı…

    ayrıca kirve12, hamilton tabi ki hakederek koltuğu kaptı, gp2'de ki yarışları da inanılmazdı, buna zaten bir şey demiyoruz, fakat her f1'e gelen yetekli pilotun altında her sene üst sıralara oynayan araç olmuyor, şu ana kadar 3 sezon yarıştıysa, bu 3 ün 2,5 sezonunda üst sıraları zorlayacak araç vardı altında, yapabileceğinin en iyisini yaptı ve istatistiklerde önde, buna bir şey demiyoruz, hemen savunmaya geçiyorsunuz ama siz 🙂

  52. oversteer merhaba…
    flood ne demek açıklarmısınız? ben biraz cahilimde samimi soruyorum.

  53. 2008 de aslında kiminin hakkıydı hamiltondan dolayı kanada belçika ve japonyada 28 puan kaybetti. şanssız kimi…alonsonun şanssız diyebileceğimiz şampiyonluğuna mal olan yarışları yoktur. dürüst olmak gerekirse alonso davasına kimiden daha çok inanmakta ve inanılmaz inatçı. deli gibi çalışıyor her yolu mübah görüyor başarı için bankasından tut adam öldürmüş menecere kadar her yolu deniyor. sonuç ortada istatistiki manada kimiden başarılı. ama yinede kimi daha iyibir pilot. kimi aynı zamanda kendine pek bakmıyor sürekli alkol sürekli alkol bu kadar içeni yüce not verici sevmez.

  54. 2007 yılında hem kimi hem alonso hemde hamilton neredeyse hatasız yarıştılar. hele neydi mclaren aracı öyle bir kere yolda kalmadı ve inanılmaz hızlıydı her yönüyle mükemmeldi. hamilton kadar alonsoda hata yaptı. kimi araç arızasından yarış dışı kaldı 3 sefer. birtek monacoda sıralam turlarında bir hata yaptı süspansiyonu kırdı yarışa 16. başladı inanılmaz yarıştı 8. oldu bir puan aldı ve o bir puan onu şampiyon yaptı.

  55. profesyonel boksta floyd mayweather diye bir boksör var. kendisi sürekli savunmada olduğu bir maç var oscar de la hoyayla…o maçta oscar sürekli atak dövüştü ama maçı hakemler floyda verdiler. hiçbir heyecan katmayan floyda…bakınız burada senna neden şuminin önünde safkan hız ve heyecan veren yarışlar. stil itibariyle aynen kimi veya hamilton bunlar heyecan veren pilotlar. alonso sonuç odaklı birazda torpilli bir pilot. ispanyol olması çok biüyük bir avantaj. her konuda her zaman her alanda destek görmüştür. baksanıza santander bastırdı luca nasıl tükürdüğünü yaladı. saygı duymak lazım. bugün kimiyede böyşe sahip çıkan olsaydı ve kimi öyle bir milletin çocuğu olsaydı bakın görün neler olurdu.

  56. hayır herşeyi geçtim, Renault sadece ilk 3 yarışta yani avrupa yarışları başlayana kadar en hızlı araçtı, bundan sonra ise en hızlı değil, en iyi araç oldu, en hızlı araç hep Kimi'deydi, Schumacher'in hızlı olduğu yarış ise sadece imola'da…onda da yarışın sonlarına doğru hava soğuyunca, bridgestonelar birden 2-3 saniye hızlandı, jordan pilotları toyotaları kovalar olmuştu… bunları kabul etmeniz için her seferinde söylememiz mi gerekiyor??

    bir de şey diyeceğim, neden art arda 3-4 tane mesaj atıp "flood" diye tabir edilen şeyi yapıyorsunuz durmadan, bir şey söylecekseniz tek mesajda söyleyin gitsin, cevap gelmiyor, hala yazıyorsunuz, yazıyorsunuz, yazıyorsunuz, sonra yine yazdığınızı cevaplıyorsunuz…

  57. 2007 yılını izlemediğin belli olmakta. Bir pilot için, şampiyonluğunu ilk kovaladığı sene çok önemlidir. Vettel'in hatalarını gördük 2009'da. Lewis Hamilton da kendi ve takımın hataları sonucu şampiyonluğu kaybetmiştir. Brezilya 2007, Çin 2007 gibi mesela.

    Temellendirmene oldukça güldüm.

  58. sonuç olarak hamilton yarıstığı her 3 sezon sonunda puan sıralamasında alonsonun önunde yer almıştır.3-0 yapar durumu.hamilton hak ettiği için mclaren koltuğuna oturmuştur.onun kariyerine mclarende başladı diye başarısını gölgelemek ayıptır.alonsoda çok çalıştı formulaya gırdıkten 6 sene sonra mclaren koltuğuna oturdu.kimide 1 sene sauberde yarıstıktan sonra mclaren koltuğuna oturdu o da hak etmişti..

  59. bu arada kiminin alonsoyu geçtiği elimde biraz daha video var fakat söylemeyeyimde alonsocu arkadaşlarım üzülmesinler. en iyi pilot bizim dandik kimiyi bir kere bile geçememiş. ne acı….

  60. bu arada kiminin alonsoyu geçtiği elimde biraz daha video var fakat söylemeyeyimde alonsocu arkadaşlarım üzülmesinler. en iyi pilot bizim dandik kimiyi bir kere bile geçememiş. ne acı….

  61. Anlatamadık mı? Alonso geçiş yapmış olsa ne olur, olmasa ne olur?

    Geçişlere puan veriyorlar mı? Hayır. E o zaman neden kasıyorsunuz kendinizi? Geçişler sadece zevk veriyor, zevk veren pilot da en iyi pilottur demek farklı bir anlayış olsa gerek.

  62. ayrıca burada alonsoseverler sıkça 2007 de mclarenin hamiltonu desteklediğinden bahsediyor. ben bunada katılmıyorum. eğer böyle birşey olsa Allah aşkına neden 2. yarıda alonso daha başarılı oldu ve arayı kapattı. sene başı özellikle avustralyadaki yarışta hamilton startta alonsoyu geçti ve ne olduysa yarış içinde alonso onu geçti. hatta hamilton demecinde bende ne olduğunu anlamadım dedi. alonso reno yıllarının tamamında 1.pilot statüsüyle yarışmıştır. yoksa elde ettiklerinin belli bir kısmını elde edemezdi puan ve başarı olarak. takım patronu briatore menecer briatore olursa olacağı budur.

  63. bobby bende hatırlamıyorum öyle bir geçiş,varsa arkadaşlarımızın elinde paylaşırlarsa sevinirim.

  64. el fano…2005 te alonso şampiyon oldu. o sene için şumiden 2 sn. yavaş demek biraz yanlış değilmi? hem kimiden hem şumiden yavaş ve şampiyon ha. ben katılmıyorum.

  65. bu arada ben çok aradım ama alonsonun kimiyi geçtiği bir video bulamadım. vega nitro arkadaşımın zulasında vardır belki böyle bir video:))) olsada seyretsek. m1chael üstad seni sevindireceğim merak etme.

  66. işte arkadaşlar gerçek alonso taraftarlarının cevap verme şekli bu olmalı. kırıcı ifadeler kullanmadan ne kadar güzel oluyor. hepinize çok teşekkür ederim. 🙂

  67. Hatta şöyle de denebilir, Fernando Alonso yarışı önde başlar ve bir terslik olmazsa önde bitirir. Bu yüzden de şampiyonluklarını 133 ve 134 puanla elde etmiştir ki, Schumacher'in rekorundan (144, 148) sonra 3. ve 4. değer bunlar.

    Alain Prostun şu açıklamasını hatırlatmaktan mutluluk duyuyorum her zaman.

    "yarış kazanmak istiyorsan, ne hızda gitmen gerektiğini bilmeli ve o kadar hızlı gitmelisin; ne eksik ne de fazla"

    Alonso'nun da benzer bir demeci vardı. Özetle yarışların "kısa değil uzun olduğunu söylüyordu". İyi araç, iyi kullanma, iyi strateji ve o şartlarda en iyisini yapma.

  68. aa a nee biri Kimi mi dedi? hala kimi taraftarları burada Alonso'yu mu yeriyor, bence yeni rakibinizle karşılaştırın kendisini, Loeb 🙂 Kimi Alonso'dan iyi bir pilottur belki de, ama ancak WRC'de, malum bizimkinin tecrübesi yok 😀

    ayrıca an itibariyle Hamilton Alonso'dan istatistiki bakımdan kat kat başarılıdır, bunun sebebi ise, kariyerinin başından beri Mclaren gibi büyük ve güçlü bir takımla yarışması, kendisi kimi veya Alonso gibi daha düşük profilli bir takımda başlamadı F1'e, tabi Renault'un ise Alonso ile geliştiğini göz önünde tutunca benim hayranlığım artıyor… iyi bir takımda başarılı olmak ayrı bir şey, bir takımı bir yerlere taşıyıp başarılı olmak apayrı… Kimi, Lewis, Alonso bunlar çok hızlı pilotlar, şu diğerinden daha hızlıdır diyemem, diyebilenler ise ancak işte başkalarına sataşarak youtube'dan video paylaşıyor, keşke esneyen kanatlarının "biraz" fazla esnediği kısmı da videoya katsaydı, hani pist dışına doğru uçtuğunuz kısmı…

  69. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Ayrıca sende bize Kiminin Şumiden tur başına tam 2 sn yavaşken 10 tur boyunca direnip herhangi birini değil, Şumiyi 10 tur arkasında tutup kazandığı bir yarış gösterde izleyip Kimiye de hayran kalalım.

    biz öyle bir örnek gösterebiliriz: 2005 İmola

  70. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Alonso en hızlı pilotlar içinde en az hata yapan ve mükemmele en çok yaklaşan pilot.

    Bu yüzden, iki yıl önce Kİminin bi hayli gerisindeyken şimdi aktiflerden açık arayla lider seçildi pilotlar tarafından

  71. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bobby Fischer, Alonso için o fırsat ne zaman oldu ki. Sen tutmuş bize kiminin Alonsodan 1 sn hızlı olduğu bir örnek vermişsin. Alonso Kimiden bırak bir sn, yarım saniye hızlı olduğu hangi yarışta Kimi Alonsonun önünde veya yakınlarında olabilmiş ki Alonso onu geçsin. Sen bana Alonsonun Hızlı ve sorunsuz olupta birilerinin arkasında kaldığı bir örnek versende bizde öğrensek.

  72. http://www.youtube.com/watch?v=MDDR96nEr68

    al sana bir geçiş daha:)))

    şöyle alonsonun kimiyi çatır çatır geçtiği bir video olsada seyretsek:))

  73. ben yattıktan sonra bayağı bir tartışma olmuş. benim yüzümden uyumanız gereken bir vakitte yazışıp durmuşsunuz. tartışmanın galibi olmaz. insanlar yanlış fikir sahibi olabilir yanlış bilebilir. yanlış düşünmekte isteyebilir. herkesin zevkine saygı duymak lazım. ama sizin kafanızdakileri söylemedi diye sığ düşünceli yüzsüz sus gibi hakaret içeren ifadeler kullanmamak lazım. cevap yazmazsın olur biter. alonsonun türkiye avukatı sizmisiniz arkadaş kiminin ben olmadığım gibi. acı olan ne biliyormusunuz burada tartışma biraz uzadımı maalesef bazı arkadaşlar kırıcı laflarla karşı tarafı sindirmeye çalışıyor. karşı tarafta aksine daha da olayın üzerine gidiyor. hoşuna gitmedimi susmasını bileceksin veya kırıcı olmadan yazmaya devam edeceksin.

  74. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    o şahıs tabi ki isterse cevap verecektir..ama o şahıs işine gelen istatistikleri bir güzel bulup istemediklerini göz ardı ediyorsa,ben bu şahsın saflığına inanamam ve birşeyler anlatmaya çalışamam,çünkü art niyet olduğunu düşünürüm bunda! ayrıca yaradılanı yaradandan ötürü seven bu şahıs bunu yazmakla kalmayacak dediğini yapacak, üstünlük kurmak için kullanılan bu cümle bence asıl niyetle birlikte kirleniyor. daha öncede bir şahıs vardı burada(adını vermek istemiyorum)o da Allah,ilahi adalet,ilahi yargı,yaradan yaradılan derdi ama; adaletinin yargıçlığını kendisi yapardı,sevgisini ise yaradılanın sevdiği kısmına sunardı… ordaki tezat ve kirlilik neyse benim için,buradaki odur.. iyi geceler

  75. bende fazla uzatmayayım yarın o arkadaş gelınce kendını savunur sende cevap vermek ıstersen yazısırsınız.İyi geceler,fakat bir yorumunda şunu yazmış o şahız;

    bilgi sahibi olup ta kırıcı küçük düşürücü ifadeler kullanan kibirli biri olacağıma bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan cahil ama yaradılanı yaradandan ötürü seven biri olmayı tercih ederim.

  76. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bak işte bu sayfadakilerden bahsediyorsun hala ama ben resmin genelinden bahsediyorum.. uzatmadan hemen yazdığın yerden ufak bir bölüm alıntı yaparak noktalamak istiyorum.. benim haddimin taştığı nokta "bilmemek değil öğrenmemek ayıptır"daki ayıbın durmadan tekrarlanması!

  77. o arkadası hıç tanımıyorum sadece şu sayfadakı yorumlara bakarek aslında çokda sınırlendırecek senı kızdıracak bır şey yazdığını düşünmüyorum.yada kendı doğrusunu savunmuş olabılır,körü körünede olabılır fakat hakaret göremedım.bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp dıyede bır deyım var Türkçemizde.eğer kendı bildiğini doğru olduğunu dusunuyorsan onun bıldiği yanlışsa bu deyimi akıla getırıp öğretemediğine yada öğrenemeyeceğine kanat getirip hadi eywallah deyip yazmayı bitirebilirsin.senın kendi doğrularının aslında yanlış olduğuna kanaat getirdiğin bir zaman olmuşmudur,çok sık olmasada bu konuda özeleştiri yapabilirsin bu da bir tecrübe.benım düşüncelerim bunlar ılla doğrudur dıyemem.her dusundugumun yada savunduğumun doğru olduğunu söylemek geri zekalılık olur diye demiştim birisine,bana neden hakaret ediyorsun demişti.

  78. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    "espoir(Al10so) Tarih: 13.12.2009 22:55:21

    yok yok,duvara laf anlatırım,dağları yürütürüm ama bu kadar anlayamamazlığa dayanamam,hala ne diyor:), hadi bana eyvallah! "
    bu artık benim taştığımın ve yetti noktasına geldiğimin noktası olan cümle,ki burada da hakaret ettiğimi düşünmüyorum.arkadaşın kırıcı olan şeyi(daha doğrusu kırıcı bile denemez yaptıklarına ama) anlamama üzerine ısrarı! Yani birşeyi bilmiyen bir insan bilmediği konu üzerine ne kadar konuşabilirin birebir örneğini yaşadık burada..amacı insanları kırmak değil sinirlendirmek ve böyle bi insanada saygı limitim budur benim..vegaya hak veriyorum bir yerde! karşındakine göre davranmak zorunda kalıyor insan,sen alttan aldıkça o üstteyim sanıyor,e o zamanda işler çekilmez bir hal alıyor,nitekim bunuda tekrar tecrübe etmiş olduk!

  79. bu konuda hem fikiriz her ıkısınınde bırbırlerını gectıgı yarıslar olmuştur,hamılton alonso arasındada olacaktır.fakat bu bahsettıgım arkadas ıcın konusuyorum sana senı kıracak bır yorumunu görmedım varsada sen söyle o da onun kusuru olur.eşeğe su içirmek sana laf anlatmaktan kolaydır yaklaşımı içerisinde olmamak gerek.sen böyle yapmışsın demıyorum yanlış anlama arkadaşım.

  80. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    e işte demeye çalıştığımızda o..kimi ve Alonso üst seviye pilotlar,birbirlerini muhakkak geçtiler ve eğer kimi geri dönerse yine olacaktır bu geçişler,ama daha nasıl geçtiğini bilip bilmeden, aha bak nasıl geçmiş kimi Alonso'yu,nasılda iyiymiş Alonso'dan derse biri; e yok artık! demekte hakkımız diye düşünüyorum..

  81. Üslubumu da değiştirmiyorum ne yazık ki. Sizin anlayışsızlığınızın, benim McLarenciliğimin, benim Alonsoculuğumun, benim Hakkinenciliğimin değişmeyeceği gibi. Sonuçta hakaret etmiyorum, herhangi bir ceza almadım ve suç işlemedim. Sadece "karşımdakine göre davranmaktayım".

  82. Burada kimin anlayışlı, kimin anlayışsız olduğu belli olmakta kirve12. O da siz ve muadilleriniz olmaktasınız.

    Pilot karşılaştırmada, mesela Kimi Alonso konusunda; ben Ron Dennis'in, Luca di Montezemolo'nun, Stefano Dominicalli'nin demeçlerini, açıklamalarını "anlamıyor" veya "inanmıyorsunuz".

    Araç geliştirmede kosununda, Ron Dennis'in sözlerini örnek gösterdiğimde bile pilot araç geliştirmez gibi bir cümleniz vardı. Umarım o düşünceniz silinmiştir, çünkü Hamilton'un 2009 Aralık F1 Racing'e yaptığı açıklamayı vermiştim en son. Eminim ki onu da anlamamışsınızdır.

    Bir de tiiye aldığını sanıyor aklı sıra "buyuk bilge yenılmez yorumcu" diyerek.

    İlk önce kendi sözlerinizi tutun ve kendinizi düzeltin.

    Gerçekten şaka gibi yorumcular var, bilip bilmeden bir McLaren taraftarına "seni McLaren taraftarlığından aforoz ediyorum" diyebilecek kadar deneysel de takılıyorlar.

  83. yok unutmuş değilim buyuk bilge yenılmez yorumcu vega_nitro..onu dememın sebepi senı haklı bulmam yada haksız bulmam değil,kırıcı ve anlayışsız uslubun.değişmemiş halen aynen devam et arkadaşım..

  84. evet haklısın bir tercıhdı kımınınkı ve sorun yaşadı bu değişmez.takuma satonun alonsoyu geçmeside değişmez ama kimse bana normal şartlarda satonun alonsoyu geçebileceğinide iddia edemez.lastik yada fren sorunu yaşamıştı alonso mclarendeken yanılmıyorsam kanadaydı..

  85. Senin benim yorumuma cevap vermen yanlış kirve12 ne yazık ki. Çünkü hatırladığıma göre "seni takmıyorum", "görmezden geleceğim" gibi laflar söylemiştin. Kendi kararını unutmuş olamazsın.

  86. vega_nitro mutlu bir şekilde uyuyabılırsın şimdi,benim yanlışımı buldun ve yuzume çarptın ya helal olsun sana,bilgesin.

  87. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ne ben ne de vega nitronun fütursuzca kimiye saldırdığımız yok yorumların başından beri dengeli yorumlar yapmaktayız fakat bazı arkadaşlara belli şeyleri defalarca anlatmamıza rağmen ısrarla anlamamaktalar…anlamayıp ve bilmeyip fikirlerini doğru diye savunmaktalar,savunduklarına da kör gözlerle inanmaktalar,ben daha önceden belli bir noktaya gelip artık çare olmadığını anlayıp hadi bana eyvallah deyip çıkmıştım tartışmadan ancak siz yine yüklenince yazma gereği duydum. Kiminin lastiklerini yıpratmasının sebebi (ki cnntürk linkinde yarışın ufak bi özetini paylaşmıştım,okumuşsunuzdur diye umuyorum) tek pitstop stratejisi ve yer kazanma çabasıyla doğal olarak agresif sürmesi… bu bir tercihtir,tercihlerin sonuçlarıda olacaktır.. yani lastikleri yıpranmasaydı diyemeyiz,o zaman iki pitstop yapsaydı doğru düzgün tezi zırt diye ortaya çıkar..yani kimi tercihini yapmıştır,bu tercih sonucu yer kazanmıştır,süre kaybetmiştir yarışın ilerleyen bölümünde..buraya tek tek Alonso'nun kimiyi geçtiği videoları veya x'in y'yi geçtiği videolarıkoymanın bir anlamı yok,bu hiç birşeyi kanıtlamaz,ki isterseniz ve vaktiniz varsa Alonso ilgilide bol bol video bulabilirsiniz youtube'da.bobby fischer adlı kişi 2 geçiş koyunca birilerinin birbirinden üstün olacağını sanarak bu videoları paylaşmış ancak iki videoda Alonso'nun pitten yeni çıkmış olduğu söylenmiştir,söylenmesine rağmen birine cevap vermemişiz gibi davranmıştır..3.videoda Kimi'nin çok güzel atağı ve başarılı geçişi mevcuttur buna kimse birşey diyecek değil.ha benim merak ettiğim o videonun başı onlar nasıl yanyana gelmiş.bu kişisel merakım ayrı bir mesele..sonucunda iyi bir performans gösterip istanbul park'ı da kazanmayı bilmiştir.
    dediğim gibi eğer yorumlara göz atmaktansa okusaydınız ve nereden nereye geldiğimizi görseydiniz şu an daha net fikirleriniz olurdu ancak malesef; hem biraz üşenmişsiniz gibi duruyor,hem de gerçekten fazla yorum var.. ayrıca geçme videolarınıda koysam,hatta ve hatta kiminin Alonso benden daha iyi(:D) dediği bir video da koysam insanların fikri her zaman değişmiyor..zaten amacımda(amacımız demiyorum çünkü vega nitronun adına konşmak bana düşmez gerekirse kendi konuşur) insanların fikirlerini değiştirmek değil gerçekleri ortaya koyup,tartışıp bilgilenmek,öğrenmek,ilerici tartışmaların parçası olmak…umarım anlatabilmişimdir..

  88. kirve12, eğer yorumları takip ediyorsan arkadaşımızın iyi pilot-kötü pilot ayırımını geçiş yapmakla temellendirdiğini göreceksin. İşin ilginci arkadaş gördüğü her geçişi koymuş nedense.

    Onun temellendirmesine göre Belçika 2000'de Formula 1 tarihinin en uçuk geçiş hamlelerinden birini yapan Hakkinen'in Schumacher'den iyi bir pilot olması lazım (favorim hakkinen, kalbimde en iyi ama gerçekte değil). Ki bir Minardi pilotu da Hakkinen'i geçmişti bir yarışta o zaman o geçişi yapan pilot da en iyi olması lazım değil mi bu anlayışa göre. Veya Fernando Alonso'yu en çok geçen pilotlardan biri imiş Nick Heidfeld, onun da Alonso'dan iyi olması lazım bu temellendirmeye göre.

    Ama ne yazık ki bu arkadaşa biz durumu anlatamadık.

    Ayrıca

    " yaşasaydılarla olmuyor ıste hayat bize bunu öğretti.şu anda ne varsa o.. "

    "monza 2005 i kimi kazanabılırdı lastık sorununu yaşayıp tekrar pite girmek zorunda olmasa. "

    Tekrar iyi geceler…

  89. Birisi benden bir şey rica ederse saygı duyarım elimden geleni yapmaya çalışırım.haberi ilk çıktığı gun okumuştum yani bu listenın pilotlar tarafından belirlendiğini biliyordum.yorumlarıda elimden geldiğince okuyorum,hiç okumadan bir şey yazmış değilim.arkadaş size kiminin alonsoyu geçtiği 2 videoyu göstermiş tartışma ordan başlamış ama arkadaşın uslubunda kırıcı bir şey göremedim varsa siz yazın lütfen.senınde bir yorumunda dediğin gibi 2005 mclaren mp4-20 o sene pist üzerinde her aracı geçebilecek bir araçtı dolayısıyla alonsonun kimiye geçilmiş olması mukadderat.monza ile ilgili bilgimi yazmıştım zaten aşağıda.silverstoneda keza oyle alonso pitten çıkıyor 2-3 tur sonra kimiye geçiliyor.sizde alonsonun kimiyi geçtiği yarışları gösterebılırsınız mevcutsa youtubeda.
    monza 2005 i kimi kazanabılırdı lastık sorununu yaşayıp tekrar pite girmek zorunda olmasa.

  90. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    kirve biliyorum inanılmaz fazla yorum var ama senden rica ediyorum,yazılanları okumadan son birkaç yoruma bakarak yorum yapma,önce bi yazılanları oku sonradan bence vega'ya hak vereceksin!

  91. Doğru bir tanedir. Herkes kendi düşüncesini savunabilir, ama bazı insanlar körü körüne savunmakta düşüncelerini. Hem de yanlış olduğunu bir çok yönden kanıtladığımızda bile. Böylece daha da uzuyor tartışma.

    Neyse ya neden yazıyorum. Pilotların düşüncesi buymuş. Pilotlar ve taraftarlar bazı açılardan farklı düşünüyormuş. Bu da son yorumum olsun buraya.

    İyi geceler.

  92. tamam biz yanlış biliyoruz sen çok doğru bılıyorsun ve kusursuzsun diyeyım yoksa sabaha kadar yazarız burda.aşağıda yazan adamı tanımıyorum ama bak sana ne yazmış.insanlarla tartışabılırsın,fikirlerin bır noktada ayrılır,doğru bir tanedir ama herkes kendı doğrusunu savunuyor.kırıcı olma.insanların kalbini kırma.bu sana ben daha önce belirtmiştim.ben şimdi sana kırıcı olma insanların kalbını kırma diye yazınca sen şöyle algılıyor olacaksın.sen kımsınkı bana nasıhat verıyorsun.
    ama öyle değil ben sana nasıhat vermıyorum sadece rica ediyorum.bunu anlayabilecek akıl sende var.şaka gibi insanlar değiliz…ıyı geceler ,allaha emanet ol

  93. Senna ise o ankette Schumacher 10 şampiyonluk alsaydı bile 1. sırada olacak bir pilottu (değişmez de 20 yıl sonra) çünkü, kendisi bir ilah. Yarışmaya bakış açısı, sözleri, ve söylediği gibi yarışarak ölmesi ile. Ayrıca çoğu pilotun açıklamasında "idölüm Senna, Senna'yı örnek alıyorum" tarzı cümleleri okuduğumuzu sen de biliyorsun kirve 12.

    Ayrıca kirve12, tartışmaya uzak kaldığın belli olmakta. O anket pilotların, diğer pilotlar hakkındaki düşüncesini yansıtmakta. Burada şampiyonluk sayısı da etmenlerden biri ama tek olmadığını da söylemiştim. Ama ne yazık ki seninle yaptığım tüm tartışmalarda söylediklerimi "eskik" okuyorsun her zaman. Rakipleriniz sizin eksiklerinizi de bilir, fazlanızı da. Taraftarlardan daha iyi analiz ederler bunu. Aynı şeyi patronlar da yapıyor, ama patron anketi görmedik henüz.

    Evet, ben tartışmadan ayrılmaktayım. Siz Hamilton'un ve Kimi'nin Alonso'dan iyi olduğunu sandığınız, kendi dünyanıza geri dönebilirsiniz. Hadi Hamilton'un şansı var ama Kimi'nin "0".

  94. eywallah saol sanada hayırlı geceler arkadaşım..:)

  95. kirve 12 sana iyi geceler:)

  96. yaşasaydılarla olmuyor ıste hayat bize bunu öğretti.şu anda ne varsa o..

  97. Sen de sus artık "bobby fischer"

    "vega_nitro Tarih: 13.12.2009 01:33:37 " nolu yorumdan sonra konuşmaz büyük bir yüzsüzlük ama bu yüzsüzlüğe hala devam etmektesin.

    bak ben sana karşı kırıcı ve kaba olmayan kelimeler kullanarak cevaplar yazıyorum. psikolojin burada yorum yapmayı kaldırmıyorsa yazmazsın olur biter. öyle emir kipi kullanıp bana cevap yazma bir daha. ben yorumu ortaya yapıyorum. sürekli sazan gibi sen atlıyorsun. cevap verme kardeşim. sana yakışmıyor bu yüzsüzlük veya sus ifadeleri. bir daha böyle şeyler yazmanı bana hitaben istemiyorum lütfen…

  98. alonsonun 1 şampıyonluk fazlası var dıyınce ben yukarıdakı listenın şampıyon olmayla alakalı olmadıgını,arka sıralar değişebılır ama ilk 4 sıranın aynı olacağını (en azından önumuzdekı 10 yıl) dusunuyorum.tabı şaka gıbı yorumcular olunca bızım gibi böyle yanlış ölum ılanlarıda olabılıyor.:)

  99. ayrton senna işte ya neyse anladınız olayı.

  100. klavyenin yanlış bir tuşuna bastı yine:)

  101. ölmüş haberımız yok

  102. alain prost 94 de öldümü?

  103. kirve12, Alain Prost yaşasaydı 1994 dünya şampiyonu olacaktı muhtemelen. 1995 ve 1996 yılında da bunu tekrarlayabilirdi. Çünkü Williams zirvedeydi o yıllarda. Ve lost boy'un değindiği ölüm olayı var.

  104. Sen de sus artık "bobby fischer"

    "vega_nitro Tarih: 13.12.2009 01:33:37 " nolu yorumdan sonra konuşmaz büyük bir yüzsüzlük ama bu yüzsüzlüğe hala devam etmektesin.

  105. aa o ne ? üsteki habere bakarmısın bobby fischer .. 3 şampiyonluğu olan adam 7 şampiyonluğu olan adamın önunde .nasıl oluyor bu? bir mail atayımmı autosporta nasıl oluyoda böle oluyor ?

  106. bobby fischer hiç açma o konuyu yoksa sabaha kadar uzar bu konu 🙂 saygı duyuyorum sana ..kırıcı değilsin en azından…

  107. Eğer Hamilton Alonso'dan iyi diyorsan bir "komedinin" içinde yer almaktasın. Veya hayal dünyası.

    Hamilton bunları kısa sürede yaptı. Bunda bir yanlış yok.

    Ama Alonso'dan hala tecrübe olarak eksiği var. Bunları Avustralya'da, Çinde gördük. Eksik olan bir şey de şampiyonluk sayısı.

    Ayrıca Hamilton'un en genç çift şampiyonluğa sahip pilot olması lazım ki bu da imkansız.

    Sadece ben de değil, pilotlar da böyle düşünüyor. "Alonso, Hamilton'dan iyidir". Derdini beni görmezden gelip, Autosport'a anlat.

  108. senin şaka gibi bir halin yok avatarına göre aksine ürkütücüsün:) kirve 12. bu mclaren de 2007 de hamiltonu tuttu takım diyorlar ne diyorsun bu konuda…alonsocular diyor bu arada…

  109. şaka gibi yorumcular derken benı kastetmedıgını umuyorum.sende hamiltonun an itibarı ile alonsodan başarılı olduğunu kabullenıyorsan söyleyecek bir şey yok bu konuda.

  110. ince ince kırıcı ve küçük düşürücü konuşuyorsun…

    bilgi sahibi olup ta kırıcı küçük düşürücü ifadeler kullanan kibirli biri olacağıma bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan cahil ama yaradılanı yaradandan ötürü seven biri olmayı tercih ederim.

    bu arada kimide alonsoyu örnek alıp araç geliştirmeyi öğrenmek için wrc ye geçmiş. sök tak çıkar derken seneye f1 de(2011) de anasını ağlatacak ortalığın:)

    http://www.youtube.com/watch?v=xwQw6_X9hPk&feature=channel

    neyse çok yücelttiğin uğrunda mclaren sevgisini bile kenara attığın alonso massaya hamiltonda olduğu gibi geçilince bu klibi bol bol seyredersin hoplayıp zıplarsın(kulaklıkla dinle hareketleri iyice öğren stres atmana yardımcı olur:)))

  111. kirve12 sen de tartışmaya katılmazsan olmazdı zaten. Ama neler diyeceğimi ezberlemişsindir. Konuyu da değiştirirsin eğer seni ufacık tanıyorsam. "bobby fischer Tarih: 13.12.2009 23:30:05 " yorumuna da sen (+) koymuşsundur kesin. Ama sözlerini de unutuyorsun, hani beni görmezden gelecektin. 😀

    Hamilton hakkındaki düşüncelerimi söylemiştim sana. İstatistik olarak Alonso'dan üstün olduğunu da önce dile getiren "bendim". Doğruları saklamak saçma olur.

    Ama Hamilton'un öğreneceği fazlaca şey var daha. Geçen her yarış görüyoruz bunu. Evet öğreniyor, gelişiyor.

    Teknik bilgi konusunu açmama gerek yok.

    Alonso ile bir kaç sene daha beraber rekabet edecek Hamilton. Bu da kesin. Hamilton'un da Alonso'nun da istatistiklerini geliştirme, puanlarını ve şampiyonluklarını arttırma ve listelerde daha üst sıralara çıkma şansları bulunmakta.

    Şaka gibi yorumcular var bu sitede ya.

  112. O senin bir yorumdur ve gerçekleri yansıtmamaktır. Haberlere bakmanı tavsiye ederim.

    İlk önce, Bernie Ecclestone'un "Pilotların puanlarının silinmemesi en iyisi olacaktır, çünkü pilotlar takımın verdiği araçları kullanır" tarzı bir açıklaması olduğunu söyleyeceğim.

    McLaren'a bilgi çeşitli yollardan sızmıştır. Ne kadar sızdığı bilinmemekle beraber

    "fia kendisine bonus olarak puanlarının silinmeme sözü verdi"

    sözü saçmalamaktan ibarettir.

    Alonso-Hamilton-McLaren ilişkisini de anlatmaktan bıktım.

    Neyse arkadaşım bu tartışma uzar gider. Sizin gibi "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan", "anlayışsız" arkadaşlarla konuşmak bir zaman kaybıdır. Kendi dünyanızda Kimi'nin bir numara olduğunu görmeniz ümidi ile (çünkü bu dünya'da Kimi Alonso'dan iyi olamaz hiç olmadı). "İyi rüyalar size WRC'de"

  113. ve mclaren hem şampiyonluğu kaybetti hem 100 milyon dolar ceza ödedi. 2008 singapurdada kendisine her konuda sahip çıkmış briatoreyi harcamıştır bana göre. aldığı galibiyete ve 10 puana dokunulmasın diye. ama sana birşey söyleyeyimmi? senin mclaren sevgin ölmüş haberin olsun. alonso sevgin vücudunu kanser gibi sarmış.

  114. 2005 monzada raikkönen tek pit stopunu yaptıktan sonra yanlış hatırlamıyorsam lastiği aşındığı için 3-4 tur sonra tekrar pite girmek durumunda kaldı ,1 kerede spin attı.o kayıp olmasa yanı lastıklerınde sorun yaşamış olmasa o araç hızı ile podyumun tepesıne çıkma ihtımalı vardı yıne soyluyorum yanlış hatırlıyor olabilirim.pitte kaybedilen zaman yaklaşık 25 sanıye dıye hesaplarsak lastik aşınması sebepi ile spin atması ve pist üzerinde zaman kaybınıda hesaplarsak birinci olması muhtemeldi.yarışın son 6-7 turluk bölümünde ise bu sefer montoya lastikleri ile ilgili sorun yaşadı ve alonso aradı farkı kapadı finişe gelindiğinde Zor şartlar altında Montoya yınede önde bitirdi yarışı

    Başarı eğer iki pilotun aldığı pole,birincilik,şampiyonluk ve puanlarla değerlendiriliyorsa.

    Alonso : pole – 18 , birincilik – 21 , puan – 577 / 140 (yarış) = 4,12 – 2 şampiyonluk

    8 sezon

    Hamilton: pole – 17 , birincilik – 11 , puan – 256 / 52 (yarış) = 4,93 – 1 şampiyonluk

    3 sezon

  115. yapılan duruşmalarda alonso mclarenden intikam almak için(kendisine sene başında 1.pilot statüsünde söz verilmişti ama ilk yarışları alonsoya karşı hamilton domine edince takım her iki pilotada eşit davranmaya başladı yıllarca eşit statüde yarışmaya alışmamış alonso bozum olup daha yeni bir çaylağa geçilince çok zoruna gitti)olanı biteni eksiksiz anlattı. ve fia kendisine bonus olarak puanlarının silinmeme sözü verdi.

  116. Bu arada neden Alonso'yu tuttuğumu, Kimi'yi tutmadığımı anlattım. Yapmış olduğum tartışmaları arşivlerden okursan, anlayabilirsin.

    Kimi Raikkonen bana asla Mika Hakkinen'in verdiği zevki ve mutluluğu vermedi geldiğinde (hatta bir ara Schumacher'i mi desteklesem acaba dedim). Ama televizyonda 'Genç pilot Alonso 2003 Macaristan GPsini kazandı' diye duyunca büyük sevinç yaşamıştım. O olaydan önce de kendisine sempatim vardı. Duygusal nedenlerden ötürü Alonso'cuyum ve devam ediyorum. Aynen duygusal nedenlerden ötürü McLaren'ci olmam gibi.

    2007 yılında ise casusluk skandallarında Alonso'nun bir suçu yoktur. Suç birbirleri ile bilgi alışverişi yapan 2 maceracı mühendistir.

  117. "bobby fischer"

    Sizin gibi Kimiciler ne yazık ki olaylara çok "sığ" bakmaktalar.

    Fernando Alonso, Renault'un bir "genç pilot projesidir".

    2000 yılında (sanırım F3000deniyordu o zaman) Formula 1'in bir alt serisinde yarışırken, aynı zamanda Minardi ile testlere çıkıyordu. Ayrıca kayırlarda takımın 2000 yılı test pilotu olarak geçer.

    2001 yılında takım arkadaşlarından üstün performans göstermesi, Flavio Briatore'nin, Fernando'yu Benetton'a alma isteği doğmasına yol açtı. 2002 yılında test pilotu olarak Renault'ta devam eden Fernando Alonso; 2003 yılında Jenson Button'ın "takımdan yollanması" ile yarış koltuğuna oturdu. İlk sezonunda 3 podyum ve 1 yarış zaferina sahip oldu. İşin ilginci Ferrari'nin Alonso'yu 2003, 2004 yıllarından beri takıma katma çabası vardır, haberlerden bakabilirsin çeşitli kaynaklarda. Ama sizin fanatiklerin sığ düşüncesi bu haberleri okumayı engelliyor sanırım.

    Renault test pilotu ve Minardi test pilot olmasının kendisine teknik bilgi bakımından artı kazandırmıştır. Bu da ayrı bir konudur.

    Sana iyi günler arkadaşım. Kendi dünya'da Kimi'nin en iyi pilot olduğunu söyleyebilirsin. Ama bir gün gelir; gerçekleri suratına çok güzel çarparlar (ama anlayacağını sanmamaktayım).

  118. vega nitro idolümsün biliyormusun?
    senin gibi a plus kalite bir adamın şaibeli bir pilotu tutmasına bir anlam veremiyorum. üstelik mclarencisin. kimi 5 yıl hizmet vermiş o takıma. kimiyi bu kadar sevmemek mclarenin şampiyonluğuna mal olan(yaptığı gammazla 2007 de)bir pilotu fanatikçe sevmek. enteresan?

  119. http://www.youtube.com/watch?v=2oF1Fp8tkRw&NR=1

    1. videoyu anladık
    2. videonun açıklaması yok galiba tarafınızdan…
    buda 3. video tek biletle 2 film birden kiminin promosyonu:))

  120. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    yok yok,duvara laf anlatırım,dağları yürütürüm ama bu kadar anlayamamazlığa dayanamam,hala ne diyor:), hadi bana eyvallah!

  121. aynı yıl 2001 in sonu…renoda olmak için yedek pilotluğu tercih eden alonso…2.pilotluk olduğundan ferrariyi tercih etmeyen kimi…bir fark var galiba…istatistiki manada daha başarılı olan alonsodan daha çok hayran kitlesine sahip kimi neden çok seviliyor sebeplerden biri bu olabilirmi acaba?

  122. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    http://www.cnnturk.com/2005/spor/formula1/09/04/yaris.detaylari.italya.grand.prix/122742.0/index.html
    alın burda yarışın akışıda var,çok uzun deği okuyun,anlarsınız neden Alonso'nun geçildiğini,ne demek istediğimi?

  123. Çünkü Alonso bir sene Renault test pilotluğu yaptı, Minardi'de yarıştıktan sonra.

    Ya boşver "espoir(Al10so)" arkadaşım. Bu Kimi'ciler anlamıyorlar olaylardan.

    Sonuç arkadaşım, sonuç. Senin Kimi emekli bir dünya şampiyonu. Alonso ise 2 şampiyonluğa sahip, son 10 yılda zirvede olan tüm takımlarda pilotluk yapmış ve şampiyonluk almaya devam edecek bir Formula 1 pilotu.

  124. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ayrıca 2005'in en hızlı aracının italya gp'sindeki yerini herhalde anlatmaya gerek yok..çünkü en azından f1 bilginiz bunun ne anlama geldiğini biliyordur..Alonso'nun daha az yarışmış olmasının sebebide 2002 yılında renault'ta yedek-test pilot statüsünde olmasıdır. bu yılın ona katkısı mühendislik bilgisi olarak geri dönmüş ve hatta daha da öze girersek araç geliştirmek isteyen ferrari'nin seçiminin temellerinden birini oluşturmuştur diyebiliriz

  125. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    2005 italya gp de Alonso yarışı 1.montoyanın arkasında 2.479 saniye ile 2.olarak, rai ise 22.775 ile 4.olark bitirmiştir. yarışa motor değiştirdiği için 11.sıradan başlayan tek stop stratejisi uygulamış(videoda yarışın 21.turu katediliyor,artık gerisinde akıl yürütün biraz lütfen,herşeyi söyleyince anlamıyorsunuz,biraz düşünürseniz belki inanabilirsiniz)bunun sonucunda rakiplerinin pite girmesiyle 2.sıraya kadar yükselmiş ardından lastik aşınması sebebiyle sorunlar yaşayan kimi yarışı 4.bitirmiş.
    1. pit stop turları 27-33
    2. pit stop turları 17-22, 33-41
    hadi sana bu bilgileride veriyimde fikir yürütmen daha kolay olsun:D

  126. vega nitro birşey soracağım? ikiside 2001 de yarışmaya başlamışlar. neden kimi 157 yarış alonso 140 yarış ben çözemedim? siz biliyormusunuz?

  127. bobby fischer arkadaşım boşver video göstermeyi. İzlenmeye değmez zaten. Sonuçlar ve tarih belli.

    Şampiyonluk sayısının kimde fazla olduğunu biliyorsun zaten.

    Yarış başına puan toplama'da böyle bir istatistik var.
    Fernando Alonso 4.15
    Kimi Raikkonen 3.71

    Bu ne demek? Kimi'nin geçişleri "boşa gidiyor"…

  128. http://www.youtube.com/watch?v=MqccZ7OJzns&feature=related

    buda güzel bir video…
    al birde burdan yak sadrazamım ikram…

  129. Ağ özelliklerinden DNS 'e 8.8.8.8 veya 4.2.2.2
    dns'lerini girin youtube'a girebilirsiniz.

  130. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    yine de sağol dostum, bir bilen vardır herhalde biraz daha bekleyelim.

  131. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    youtube olduğu için açılmıyordur..youtube girmenin farklı yolları var internetten ama ben bilmiyorum malesef,bi arkadaş ayarlamıştı banada,o yüzden yardımcı olamayacağım kusura bakma 🙁

  132. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    aşağıdaki linklerin hiçbiri açılmıyor. hepsinde sayfa görüntülenemiyor yazısı çıkıyor. yardımcı olur musunuz lütfen?

  133. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ayrıca videoda diyor ki;birebir çeviri olmasada: "Kimi'nin aracı hafif ve Alonso'nun deposu dolu,bu yüzden savaşmıyor,akıllıca davranıyor"(çünkü mücadele etse yarış çizgisini değiştirecek ve önündeki ile farkın açılmasına neden olacak)

  134. Bu arada Alonso'nun Kimi'ye "yol verdiğini", zaten pitlerden sonra yerini alacağını video'daki yorumları dinlesen anlayacaktın (veya İngilizce bilsen).

    "Alonso let him (Kimi) go through"

    "He's got a very light car Alonso is full of fuel."

  135. Tek bir geçiş önemli değildir "bobby fischer" İngiltere 2005'te zaten Alonso 2, Kimi de 3. olmuş arada ise 12 saniyelik fark bulunmakta.

    2005 yılı şampiyonu ise bildiğin üzere Fernando Alonso.

    Kendini boşuna yoruyorsun. Sana verilecek cevaplar belli.

    "vega_nitro Tarih: 12.12.2009 23:29:33 " da Ron Dennis'in açıklamasını bir kez daha oku.

  136. İlk video şahaneymiş. Formula 1 araçlarından oluşan bir koro gibi. Ayrıca Kerb'lerin üstünden geçerkenki seslere hayran oluyorum.

    Benden de gelsin video,
    Minardi ile nasıl Benetton kovalanır (yarış sonucuna bakarsanız da geçtiğini göreceksiniz)…

    http://www.youtube.com/watch?v=wQPT9oX-GOk

  137. Çok güzel hazırlanmış. İşte iki mükemmel pilotun güzel bir seyri. Bir birinin kopyası gibi sanki çok az fark var.
    Ben zaten Alonso'nun viraj girişlerine, Kimi'nin de kontralarına hastayım. Hatta herhangi bir simülasyonda düzgün bir kontra verdiğimde heyt be aynı kimi gibisin diye bağırıyorum. 🙂

  138. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    http://www.youtube.com/watch?v=ikyxyMdGjFA&feature=related
    alonso&kimi Q3 barcelona aynı anda görüntüleniyor..bi göz atın çok hoşunuza gideceğini düşünüyorum..

  139. Aynen dediğin gibi vega, hatta yine yakın tarihli bir ankete göre (değerli) Mclaren taraftar oranında %1 Ferrari'den
    önde görünüyordu.

    Ben açıkçası bazen ciddi zorluk çekiyorum araştırma sonuçlarını değerlendirmede.
    Dünyada çok farklı istatistikler çıkabiliyor bazen. Ferrari'nin çok taraftarı olduğunu
    düşünmeme sebep taraftarı olmam değil misal. Düşününce Michael döneminden öncede öyle
    düşünüyordum. Tribünlerde ciddi bir kırmızılık görürdünüz her zaman.
    Spor organizasyonlarında bu anket olayları ciddi karışık. Misal diyorum sadece bir marka
    değerlendirmesine göre Ferrari en değerli bir kaç marka arasında çıkıyor başka bir değerlendirmede
    ilk 10'da bile yok. Tabi bilinirlik, anket, istatistik, finansal değerlendirme çok farklı şeyler vs.
    vs. vs.
    Mecburen ciddi olan her bilgiyi değerlendirmeye almak durumundayım…

  140. "Vega'yla bi tarih tartışması vardı galiba ama neydi unuttum bile neyse"

    Tarihi pistler tartışmasından bahsediyorsun sanırım.

  141. Biraz daha yazmaya devam edeyim.

    Bana göre bu anketi diğer F1 Racing, ING, Autosport gibi anketler ile kıyaslamam lazım. Kaynak kitlesi çok farklı
    ve bence bu anket çok önemli. F1 camiası içindekilerin düşüncelerinin ortalamasını görüyoruz burada. Bu pek sık
    yapılmıyor o yüzden değerli ve kendi iç kriterleriyle değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.
    Nakajima gibi pilotların doğru anladığımı sandığım vega'nın o ilk anlatmaya çalıştığı düşüncesi bence de doğru.
    F1 Clubu içindeki pilotların tercihleri ve gurur, milliyet ilişkisi var bence burda tekraren.

    Bence bütün pilotların olması bu anket için normal, F1 zaten diğer tür anketleriylede iç konuşmaları ve kıyaslarıyla
    da geçmişi ile çok ilintili bir ortam.

    Diğer bir konu. Bence en fanatik taraftar grubu Kimi tarafında değil.
    En azından dünya için bunun böyle olmadığını
    söyleyebilirim. Bizdeki durum farklı olabilir fakat benim gördüğüm üzere en fanatik taraftar topluluğu Tifosiler.
    Hatta öyle davranışları, hareketleri var ki ben kendimi tifosi adledemiyorum. Tifosiyim diyenlerin de tamamı değil
    tabi. Benim gördüklerim bu yönde en azından F1 için. (Eski dönemde Williams'ın ciddi bir taraftar kitlesi vardı ve
    fanatiklikleri ciddi boyuttaydı bazen. 🙂 Benimde çevremde başka taraflara kayan veya halen Williams diye bağıranlar
    var. Misal ********* 'de de böyleleri var görüyorum hoşuma gidiyor.) Buradaki minardi'nin sevgisi biraz beni cezbediyor
    bazen. 🙂 Unutmadan Tifosilerin ciddi bir oranı o hani kamyon denilen zamanlardan geliyor yani Michael öncesinden.
    Benimde misal Ferrari markasına aşkım Ferrari Scuderia'dan daha fazla her zaman. :))

    Arada bobby fischer'ın bu gece Roland'ı hatırlayıp yazması çok hoşuma gitti. 🙂

    Ben hep güzel tartışmalar ve paylaşımları severim. Vega'yla bi tarih tartışması vardı galiba ama neydi unuttum bile neyse
    ben şöyle olmasını istedim hep verilerle konuşmak (daha doğrusu ben açık vermem genelde bakılmasını isterim :P)
    Kimi taraftarından da öyle beklemiştim hep. Ama hızlı ama çok seviliyor şeklinde değilde geniş kıstaslarla konuşmak
    ama bu zamana kadar ben beceremedim galiba malesef. Bi dönem kızıp sırf oturup Kimi istatistiklerini çıkardım
    cevabı yapıştırıp susturmaya niyetlendim ama vazgeçtim sonra, yapsaydım oda yanlış olacaktı belki.
    Ben Vega gibi Alonso taraftarı veya fanatiği de değilim ayrıca. Onun gibi bakmıyorumdur herhal belki ama çok uzun zamandır
    herkeze eşit bakmaya çalışıyorum. Yada çalışmaya çalışıyorum 😛
    Hadi şimdilik yine yeter hayırlı geceler. 7 sayfaya hangi haberi ulaştırıcaz bakalım merak ediyorum. En fazla 6 gördüm galiba.

  142. “M1CHAEL .” roman gibi yorumunda belirttiğin anketleri inceleyip yazıyorum.

    2006 yılında “FIA ve AMD” ortaklığı ile bir anket düzenlenmiş (ben de katılmıştım ankete).

    Favori pilot dağılımında Schumacher %28, Kimi Raikkonen %17, Jenson Button (!) %8 oranlara sahip. Alonso ise 4. sırada geliyor.

    Takımlarda Ferrari %30, McLaren-Mercedes %21, Williams %8, Renault %8…

    2008 yılı Ekim ayında F1 Racing ile ING’nin yaptığı (yine katıldığım) anketin ise resmi bir sonuç sayfası bulunmamakla beraber, uzun arayışlar sonucunda bulduğum sitede (not: 2008’de yarışan pilotlardan oluşmakta sanırım);

    Hamilton’un en fazla taraftara sahip pilot olduğu, Kimi ve Alonso’nun bu pilotu takip ettiği yazmakta.

    İsteyen arkadaşlara link de verebilirim.

  143. Ben şuan sizi anladım tabi ama o çin-taraftar konusu çok karıştı bi yerden sonra ucunu bırakmak durumunda kaldım. 🙂
    Bende bu yazdıklarınız gibi düşünüyorum geçmişe bakmadan.
    Hatta örnekle ben Prost'u daha az tutan olmasıyla bile Senna'dan üstün görmüşümdür her zaman. Bunuda bazen ifade etmeye çalışmışımdır.
    Sizin dediğinizde aynen bendeki Prost-Senna gibidir. 🙂

  144. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    micheal işte tamda dediğim nokta bu benim.. verdiğim örnekte anlatmak istediğim de bu.. bakın sayı olarak(nicelik) çin daha üstün,ancak kullanırlık ve işlevsellik açısından(buna da dil olarak,nitelik diyebilirz) ingilizce daha üstün… peki şimdi ingilizce mi dünyada dha önemli bir dil,çince mi?
    benimde burada değinmek istediğim nokta taraftarın çok olması o pilotu o kadar kaliteli yapmayacağıydı..bir nevi karşıt görüşler gibi görünenler dediklerimin sağlaması oldu.. yani Alonso'nun daha az taraftarı olması(ki bunun neye dayanarak söylendiğini bilmiyorum ama BANA GÖREde öyledir) onun pilot olarak kimi den daha ktü olduğunun göstergesi değildir… umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.

  145. Hadi bende tekrar karışayım. 🙂

    Şu taraftar sayıları konusuna ciddi takıldım bi dönem. Hep gerçeği öğrenmek istedim, uğraştım.
    Burada da gördükçe aklıma gelip durur hep. Ama malesef ki vaktim yeterli gelmiyor.
    Bu ve benzeri hazırladığım bir sürü araştırma, bilgilendirme var ama ya derleyip toparlayamadım yada
    tamamlayamadım sizden gelenlere ekleyemedim bir türlü. Taraftar sayıları ile ilgili çok daha
    kapsamlı bir çalışma da hazırlayacaktım vakit bulamadım. Bulduğum verileri darmadağın eklesek ben bile
    bişey anlamam herhal. 🙂
    Fakat şunu diyebilirim arkadaşlar. Benim gördüğüm üzere hep bir kesimden söylendiği gibi Kimi Raikkonen
    en fazla taraftara sahip olan pilot değil. Hatta araştırınca göreceksiniz ki Michael 'ın oranları
    ciddi derecede düşüktür. Kimi ile alakalı bu söylev en net FIA'nın yaptığı araştırmaya göre başlamıştı
    ki o zaman Kimi daha Mclaren'daydı. ING dahil ondan sonraki küçük araştırmaların, anketlerin hiç birisi
    FIA araştırmasının kapsamına erişemedi, katılımını yakalayamadı. Hatta sonraki yıllarda yapılan
    başka bir araştırmada Mclaren taraftarı sayısı Ferrari'den fazla ve Kimi taraftarı sayısı daha düşük
    görünüyordu. Kimi Ferrarideydi. (Bunların kaynaklarını şimdilik vermiyeceğim siz araştırın bulabilirsiniz :))
    Dünyada F1 için 2 büyük taraftar kitlesi var ve bunlar Ferrari ve Mclaren. Kimi Mclaren'dayken çok seviliyordu
    evet fakat ayrıldıktan sonra bunun derecesi ne oldu tam tespitini ben göremedim. Düşüncem Mclaren taraftarının
    ekseriyetinin onunla ayrılmadığı yönünde yani Ferrari'ye geçiş yapmadılar. Ferrari taraftarının büyük çoğunluğuda
    bildiğim için diyorum Kimi safına tam geçemedi. Yani Mclaren daki taraftarları + Ferrari taraftarı olarak
    bakılamıyor malesef bu olaya. Kimi'ye hasta olmayan ciddi bir Tifosi kitlesi ve Ferrari sever kitle var.
    Buna göre sonuç muallak ve ayrıca şunu diyebilirim. Hamilton'un taraftar kitlesi sizin tahminlerinizin çok
    üstünde 😀
    Diğer bir taraftan şunu der bazı Kimi fanatikleri (ben TR de söylenenlerin çoğunu avrupada görmedim gerçi,
    burada savunulanlarıda tüm F1 taraftar kitlesi oranı sebebiyle dünya ile kıyaslamam) Kimi'nin sponsor
    ürünleri çok satıyor bundan dolayı kitlesi büyük hatta Schumacher'den bile çok satıyor. 🙂
    Fakat şuna bakmıyorlar Kimi'deki satış oranlarının öğrenilebildiği gibi bir durum diğer pilotlarda yok
    malesef. Hatta Michael için şunu diyebilirim. Michael'ın üzerine düşülen ve satış odaklı bir fanclup'ü yok
    ayrıca sadece Almanya'da kendi adına sponsor ürünleri harici bir çok marka anlaşmalar ile ismi üzerine
    üretim yapıyor. Diğer avrupa ülkelerinde de bu var. Almanya'yı biraz bilmek gerekiyordu burada.
    Bildiklerim üzerine bence genel olarak tüm avrupada Kimi'nin Michael'dan daha fazla isim bazlı ürün
    satması mümkün değil.
    Diğer bir yönüle Kimi harici diğer taraftar kitlesi olan hiç bir pilotun profesyonelce yönetilen bir fan
    grubu ve ürün yönetimi yok. Sitelerine bile girseniz bunu görebilirsiniz o yüzden kitle oranlarını buradan
    görebilmek bence çok zor. (Geçtim Mclaren'li Hamilton'u bu kadar senelik Michael'ın clubu bile Kimi'nin ki
    gibi yönetilmiyor:). )

  146. Sizin ne demek istediğiniz anladım fakat ben işin diğer bir yönü veya gerçekten bahsettim.
    Sizin dediğiniz bunun gibi
    http://www.aneki.com/countries.php?t=Most_Commonly_Spoken_Languages&table=table_languages&places=*&unit=*&order=desc&dependency=independent&number=5&cntdn=y&r=-58-59-60-61-62-63-64&c=&measures=Language–Number%20of%20speakers&units=*–*&decimals=*–*&file=languages

    araştırmalara göre doğru fakat bu araştırma nüfus, anadil, kişi oranına göre yapılanlar.
    Bunlar tam gerçeği yansıtmıyor. Benim anlatmak istediğim oydu. Şöyle ki;

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=4&soru_id=2102
    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0ngilizce
    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ince

    İngilizce sayfasındaki bilgilere göre veya sizin de yapabileceğiniz gibi kıtalar üzerindeki ülkelere göre
    dil kullanım oranlarını alırsanız ingilizcenin kullanım, konuşulma bakımından önde olduğunu göreceksiniz.

    Hatta şunu da yazabilirim ;
    Dünyada İspanyolcayı ana dili olarak konuşan 460 milyon, toplam olarak bilen 610 milyon insanın olduğu tahmin edilmektedir.

    Bundan da gerçek olarak şunu anlamak gerekiyor bir dilin konuşulma oranına bakılmak isteniyorsa anadil ve nüfus oranı yeterli
    değil. Dilin ana dili veya değil tüm dünya çapında konuşulmasına göre İngilizce en önde. 🙂

    Neyse uzatmaya değer bir şey değil…

  147. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    benim yaptığım tembelliği yapmadığınız için ve direkt yönlendirdiğiniz için teşekkürler vega:) türkçenin listede olmaması ise şaşırtıcı!

  148. http://listverse.com/2008/06/26/top-10-most-spoken-languages-in-the-world/ 2008 yılı, sanırım “native speaker” yani 1. dil olarak kullananlar.

    Tüm konuşanlar listelenirse de (tarihine bakamadım)

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_total_number_of_speakers

  149. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    yalnışınız var michael.. örneğin fransanın güneyinde ve kuzeyinde yaşayanlar birbirlerini çok iyi anlamazlar,hele bazı bölgelerde hiç anlamazlar(malesef şu an bunun derdini çeken biri olarak,birebir tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum:D)her dilde farklı ağızlar,halk arasında şive denir ama aslen ağızdır, bulunmaktadır…kimisi anlaşılabilir kimisi anlaşılamaz.. ancak dünyada en çok konuşulan dil çincedir,ardından ingilizce gelir..bildiğim kadarıyla türkçenin sırası 4 veya 5 olmalıydı… ama buradaki türkçe ve çince sayısı ırktan dolayı bu kadar yüksektir.. farklı türk kökenli devletlerde türk kökenli bir dil olmasına rağmen türkiye türkçesi ile çok ayrı diller kullanılır.. muhakkak benzeer kelimeler vardır ama tamamen anlayabilmek imkansızdır,azerileri bile! sömürü ticari çıkarın yanında dilide empoze etmeyi başarmıştır..neyse siyasete dalmadan bitireyim sözümü, dünyada en çok konuşulan dil çincedir bu da bilimsel verilere dayanır..

  150. Kızmayın ama şunu yazayım.
    Dünyada en çok konuşulan dil çince değil. Hatta şöyle diyeyim kuzey çin'deki biri
    güney çin'deki biriyle anlaşamaz. Hatta şunu da diyeyim. Türkmenlerinde dahil olduğu
    Türkçe dil grubunda türki cumhuriyetlerdeki ve kafkasyadaki insanların %65 i birbirini anlar.
    Sizde oralara gitseniz anlaşabilirsiniz hatta. 2,5 milyarlık nufüsa göre bakılıyorsa bence
    pek doğru değil lehçelerle beraber de Türkçe en çok konuşulan diller arasına giriyor o zaman.
    Çin'de de 7 bölge var.
    Diğer taraftan dünyada en çok konuşulan dil ingilizce. Avustralya'da konuşuluyor hatta yerliler
    bile konuşuyor. Afrika da ingilizce ve fransızca çokça bilinir hatta. Bu dillerin bilinirlik oranını
    bilmiyorum biliyormusunuz ama tüm afrika çapında ciddi boyutta. Hiç birşeyi olmayan sefalet
    içinde yaşayan insanlarımız orada yerli dilleriyle beraber çok iyi derecede ingilizce ve fransızca biliyorlar
    sebepleri malum. Avrupa, Amerika, Canada daki durum zaten malum. Asya'da da ingilizce çok yüksek bir oranda
    konuşulur, bilinir.
    Sadece bilgi ve fikrimi yazdım.

  151. “bobby fischer “ “Tarih: 12.12.2009 23:43:16”

    “daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil?”
    ————————————————————————————————————–
    Bu fikri savunuyorsun ama ardından “sayıca çokluğun önemini” inkar ediyorsun. “nedenine gelince eğer dediğiniz gibi olsaydı her spor dalında en çok sevilen sporcular çinli sporcular olurdu” diyerek Sana Çinlilerin neden pistteki bir Çinli pilotu sonuna kadar destekleyeceğini de anlattım.

    Evet dediğim gibi kafan karışık aşırı fanatik Kimici arkadaşım. Kanıtlarını bul, öyle gel. Veya devam et, belli çerçeve içersinde elimden geldiğince, zamanım olduğu an cevap vermeye hazırım. Bir kaç senedir aşırı fanatik Kimici arkadaşlarım ve bazı Alonso karşıtı arkadaşlarımla ilişkim bu çerçevede yürüyor.

    Benim hatam ise word’de yazarken, ctrl+c’ye basmamam “bobby fischer Tarih: 13.12.2009 00:17:44” yorumundan alıntı yaparken

    “önemli olan bir çinlinin veya ispanyolun veya finlinin kendi ülkesinde halk kahramanı olması değildir”

    İlk önce “halk kahramanı” olmak, sayıca fazla taraftar anlamına gelmekte (özellikle Çin için). Ayrıca İngiliz taraftarların Jenson Button’I ilk yarışından beri desteklemesi, Lewis Hamilton’un yine İngilizlerin desteğini alması dolaylı yönden anketlere yansıyor ve yansıyacak.

    “konuyla ilgili sitelere veya dergilere veya diğer kaynaklara fikirlerini beyan eden topluluk kimse o topluluğun verileri gerçeği yansıtır.”

    Yanlış bir önerme. Herkes “aynı derecede” bilgili değildir ve fikir beyan eden herkesin fikri “doğru” değildir. Bir çürüme noktası bu. Beyan edilen fikrin gerçeği yansıtması konusuna gelirsem de; Türkiye’de epey “yaygın” ama yanlış bir inanış olan “boş viteste giderken araba benzin yakmaz.” önermesinin gerçeği yansıttığını söylemek gerekecek.

    “okuduğum o dönemde istatistikte büyük sayılar kanunu diye bir konu işlemiştik. belli sayının üzerinde insanın veya deneğin verdiği fikir geneli çok az yanılma payıyla yansıtır.”

    Büyük sayılar teorisi de Kimi’nin Alonso’dan iyi olduğunu anlatacak derecede yeterli değil. Çünkü o teorinin işlemesi için “bir olayın sonucunun şansla açıklanabilme ihtimali kalmayana dek o olayı tekrarlamak” gerek. Ayrıca “tesadüflere bağlı bir olayları” ele almakta. Zaten sonsuza yakın sayılardan bahsetmekteyiz ve devreye “limit” girmekte.

    F1 Racing okuyucusu, çeşitli uçlardan ve belli derecede fanatiklik derecelerine sahip kişiler mi “daha kesin” ve doğru bir karar verecek, yoksa “Formula 1 dünyası”nın içinden gelen ve pilotların “televizyonda” görünmeyen özelliklerini, yeteneklerini bilen kişiler mi daha kesin doğru bilgi verecek. Bunu düşünmek gerek. Cevabı belli zaten.

  152. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ayrıca vega nitro yorumlarında tek birşeye katılamayacağım torro rosso= minardi, torro rosso o sene bazı yarışlarda iyi performans göstermiştir.minardinin de dediği gibi finansal destek olsun abisi redbull olsun,bu şansa sahip değil di minardi..Alonso'mun da ilk eviydi..üzüldüm bak şimdi:(
    vettele gelirsek vettelin gelecek vaad ettiğine inanıyorum,ama sadece bugüne kadar ki performansı bence o yer için yeterli değil!ama ilerde muhakkak daha iyi yerlere gelecektir..

  153. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    çin muhabbetine gelince; hani daha önce ki yorumlarımda nitelik nicelik demiştim ya, isteğiniz üzerine çok basit bir örnek vericem bobby;
    dünyada en geçerli dil hangisidir;ingilizce.. peki en çok konuşulan dil; çince! peki bu çinceyi ingilizce karşısında daha mı değerli yapıyor?

  154. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    sevgili bobby fisher; bahsettiğiniz anketler genelde %95 güvenilirlik oranına sahip anketlerdir. ve anket yapılan kişiler seçilirken belli kriterler alınır..bunun en iyi örneklerini seçim öncesi yapılan anketlerden(profesyonel olarak)anlayabilirsiniz.çok yakın sonuçlar verir.. ancak bu tarz anketler eğilimler hesaplanarak yapılır.. örnek vermek gerekirse izmirin konak'ında ortalama maaşı 3000 tl üzerinde maaş alan, yükseköğrenim görmüş birisi ile konyada oturup asgari ücretle maaş alan birinin oy eğilimleri farklı olur.. anket yapılırken bu tarz farklı kesimden bireyler toplanılır ve bir araya getirilen anket sonucundan toplumun tahmini eğilimi çıkarılır. ancak bu tarz sporlarda mali durumunuz,dini veya siyasi geçmişiniz,kültürünüz destekleyeceğiniz pilotu etkilemez! zaten dergilerin veya sitelerin yaptığı anketlere ulaşan insanların niteliğini bilemeyiz..örneğin türkiyede heryerden internete ulaşım var mı veya dünyada f1 ile ilgilenen herkes bizim gibi deli deli saatlerce f1 sitesinde vakit harcıyor mu??? yani bu tarz yapılan anketler bize sağlıklı veriler vermez! ama örneğin bu yayınlanan ankette pilotlardan ve f1in içinde yer alan insanlardan bahsediyor.. yani işe zaten eğilimi üst noktada olan insanlar.. değişkenler olarakta duyguları ele alabiliriz en fazla ama o da eğilimi çok fazla deiştirmez diye düşünüyorum çünkü ilk 10'un yazılması istenmiş! yani diyeceğim o ki taraftar anketine güvenmekle belki gururlu ama yanlış bir eğilime giriyorsunuz!

  155. Vega nitro, saydıkları elbette ki biliyorum, ancak demek istediğimi yanlış anlamışsın sanırım. Vettel gelecek vaadeden bir pilot, evet yarış da kazandı ancak kesinlikle J. Villeneuve'un, Didier Pironi'nin, Gerhard Berger'in Damon Hill'in önünde olmayı haketmiyor. En azından "Şimdilik".

    İlerde ne olur bilemem, belki 10 şampiyonlukla bitirir,belki hiç şampiyon olamaz ancak "Gelmiş geçmiş en iyi pilotlar" listesinde, 2,5 sene yarışıp yukarda saydığım pilotları geçmesi haksızlık olur. Yine tekrar ediyorum aktif pilotlar konmamalıydı bu ankete. Ayrıca Toro Rosso'yu Minardi ile aynı görmüyorum, her ne kadar ilk sene takım Minardi'nin önceki seneden anlaştığı motoru kullansa da, gerek takımın adının binlerce imzaya rağmen değiştirilmesi, gerekse finansal açıdan Minardi'den çok farklı bir pozisyona gelmesi nedeniyle, Minardi ruhunu kaybettiğini düşünüyorum. Neyse bu başka bir konu sonra tartışılabilir.

  156. bir brifingde tartışmada karşı taraf sinirlendiyse mağlup olmaya mahkumdur diye bir şey hatırlıyorum. sinirlendiğiniz halde ben bu tartışmanın mağlubu kendimi ilan ediyorum. sizi üzdüysem beni affedin. çok uzun yazarak bence kendinizi yormayın. m1chael arkadaş çok kısa ve daha net olarak yazmış bence. m1chael ve sizin f1 konusunda teşbihte hata olmasın ayakkabınızı dahi boyayamam ben.
    tekrar tekrar özür dilerim.

  157. vega nitro bu arada paniklediniz neden? aynı paragrafları tekrar ediyorsunuz?
    kim bu musab bera çok seviyorsunuz herhalde…iki sefer paragrafta tekrar ederk kullanmışsınız:)))

  158. Eğer Çinli bir pilot gelse Formula 1’e “ilk ve tek olacak”, gelişmekte olan Çin Otomotiv Endüstrisi’nin “gazı” ile verilen devlet desteği ve halk desteği de Formula 1 izleyen Çin taraftarların bu pilotu “halk kahramanı” olarak görmelerine yol açacak. Hayal değil, örneği bulunmakta. Kubica, Polonya’nın ilk ve tek pilotu ve ülkesinde kahraman. Alonso da ülkesinde kahraman, Sicilyalı bir pilot varmış 90’lı yıllarında o da başarısız bir pilot olmasına rağmen kahramanmış.

    vega nitro arkadaşım…
    ben burada f1 kaynakları olan siteler veya en güzel somut örnek f1 racing dergisi anketlerini örnek göstererek yinede bir bilen olarak size soruyorum. önemli olan bir çinlinin veya ispanyolun veya finlinin kendi ülkesinde halk kahramanı olması değildir. konuyla ilgili sitelere veya dergilere veya diğer kaynaklara fikirlerini beyan eden topluluk kimse o topluluğun verileri gerçeği yansıtır. şunu diyebilirsiniz f1 racingde 1000 tane kişinin anket sonucu gerçeği yansıtmaz. ben haddim olmayarak sizin gibi bir makine mühendisi değilim sıradan bir ticaret lisesi mezunuyum. okuduğum o dönemde istatistikte büyük sayılar kanunu diye bir konu işlemiştik. belli sayının üzerinde insanın veya deneğin verdiği fikir geneli çok az yanılma payıyla yansıtır.
    çinde millet ekmek derdinde inanıyorumki o dertten kafalarını kaldırıpta kim f1 de ne yapmış bakmazlar eğer baksalardı çindeki yarış için nüfuslarına göre 10 milyon kişiyi alan bir tribünle bir pist yaparlardı.

  159. “bobby fischer” arkadaşım

    “daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil” diye bir cümle kurmana rağmen hemen arkasından da “daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil” şeklinde bir cümle kuruyorsun.

    Bu senin kafanın karışık olduğunu gösteriyor. İlk once sayıca çokluktan bashediyorsun, sonra da inkar ediyorsun. İlginç doğrusu.

    ben böyle bir paragraf yazmadım. sanırım siz çok yazarken kafanız karıştı.

  160. Bu arada "M1CHAEL ." arkadaşım, hoşgeldin ve parmaklarına sağlık. Benim demediğimi sen dedin.

    Bu Kimici arkadaşlar, siteye gir-çık yapıp Kimi karşıtı yorumlara okumadan bile yazan kişinin "nick"ine bakıp (-)leri ardı ardına bastıran, haksız yere olsa bile anketlerde Kimi Raikkonen "lehine" 1'den fazla oy kullanan taraftarlar.

  161. “bobby fischer” arkadaşım

    “daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil” diye bir cümle kurmana rağmen hemen arkasından da “daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil” şeklinde bir cümle kuruyorsun.

    Bu senin kafanın karışık olduğunu gösteriyor. İlk once sayıca çokluktan bashediyorsun, sonra da inkar ediyorsun. İlginç doğrusu.

    Eğer Çinli bir pilot gelse Formula 1’e “ilk ve tek olacak”, gelişmekte olan Çin Otomotiv Endüstrisi’nin “gazı” ile verilen devlet desteği ve halk desteği de Formula 1 izleyen Çin taraftarların bu pilotu “halk kahramanı” olarak görmelerine yol açacak. Hayal değil, örneği bulunmakta. Kubica, Polonya’nın ilk ve tek pilotu ve ülkesinde kahraman. Alonso da ülkesinde kahraman, Sicilyalı bir pilot varmış 90’lı yıllarında o da başarısız bir pilot olmasına rağmen kahramanmış.

    Bu yüzden bu pilota çoğu Çinli, halk kahramanı olduğu için “en iyi” diyebilir. Aynen biz Türklerin “dünya’nın 7 harikası değişiyor, Türkiye’den de bir yer olsun” tarzı kampanyalar gibi. Ankette bu pilotun 1. olması ise o pilotun en iyi olduğunu hiç mi hiç göstermez.

    Nedense bu “aşırı fanatik Kimici” arkadaşların “nickleri değişse de, fikirleri değişmiyor. Musab Bera geliyor, aynı şeyleri söylüyor. Yollanıyor; nick değiştirip, tekrar aynı şeyleri söylüyor dayanamayıp, maskesini düşürerek. Bakalım yine aynı olayla karşılaşacakmıyız?

    Siz hala Kimi’nin Alonso’dan iyi olduğunu iddaa edin Kimi’ciler. Açıklamaları görmemeniz, patronları, pilotları dinlememeniz sizi ilgilendirir. Ama her gelen aşırı fanatik Kimi’ci aynı şeyleri söyleyip, aynı cevapların gelişmiş versiyonlarını alıyorsa arada gerçekten bir “anlayış problem”i var.

    Utanmasalar Kimi Schumacher’den, Prost’tan iyi diyecekler, “Kimi çok seviliyor ya, taraftarların sayısı çok ya”,

    Nedense bu “aşırı fanatik Kimici” arkadaşların “nickleri değişse de, fikirleri değişmiyor. Musab Bera geliyor, aynı şeyleri söylüyor. Yollanıyor; nick değiştirip, tekrar aynı şeyleri söylüyor dayanamayıp, maskesini düşürerek. Bakalım yine aynı olayla karşılaşacakmıyız?

  162. Peki Kimi'nin en fazla taraftarı olması neye ve kime göre?
    Lütfen veriler ile ispatlarmısınız.
    Bu verileri video tıklarından alamayız herhalde değil mi.

  163. ben elimden geldiğince size karşı bir saygısızlık yapmama adına kelimeleri dikkatli seçmeye çalışıyorum. sorumu saçma bulmuşsunuz yinede cevaplamışsınız teşekkür ederim.
    çinli örneklemesine affınıza sığınarak katılamayacağım. nedenine gelince eğer dediğiniz gibi olsaydı her spor dalında en çok sevilen sporcular çinli sporcular olurdu. ayrıca önemli olan konu ile ilgilenen topluluğun fikridir. her çinli bir sporcuları çok başarılı diye ankete katılmıyor. buna en güzel örnek yao ming dir. mutlaka bilirsiniz. nba de all star takımları anketle taraftarın oylarıyla seçilir. bütün çinde bu mesele her anket zamanı duyurulmasına rağmen yao ming hiç bir zaman ilk sıradan seçilememiştir. kaldıki bu örneklemeden yola çıkarsak ispanyol nüfus sömürgeler dahil rus esaretinden kurtulmuş finlandiyaya göre çok fazladır. sonuç ben halen anlayabilmiş değilim kimi taraftarı neden daha fazla ve neden pilotunu çılgınca seviyor? alonso daha iyise şayet…

  164. Sorun cevaplamaya değmeyecek kadar saçma, afedersin ama durum bu. Taraftar sayısı ile iyi pilotluğun anlaşıldığını ilk defa duyuyorum. "Fanatik Kimi"cilerin komik bir önermesi daha: "taraftarı çok olan pilot, en iyi pilottur"

    Çürütelim bakalım bu önermeyi, tüm komik Kimi’ci önermeleri gibi.

    Çinli bir pilot gelse; tüm Çinliler o pilotu desteklese, o en iyi pilot olmayacak değil mi?

    90lı yılların en başarılı takımları Williams ve Benetton’dı. O zaman neden o dönemin taraftarları arasında bu 2 takım harici takımları destekleyen taraftarlar bulunmakta?

    Michael Schumacher 7 kere şampiyon olmuş bir pilot, ama neden onu tutmayanlar ve onun taraftarı olmayanlar bulunmakta?

    Bu arada o genç arkadaşlar Kimi taraftarı olmazlar. Çünkü Kimi’yi canlı seyretmemiş olacaklar ve adını sadece dergilerden duyacaklar. Sempati besleyeceklerdir, benim Prost’a ve Senna’ya beslediğim sempati gibi. Ama fanatiklik değil.

    Genç arkadaşlarımız Ferrari pilotu Alonso’yu, eğer dönerse Mercedes’li “geri dönen efsane” Schumacher’i, gelecek vaat eden Vettel’i, kaliteli bir kadro barındıran McLaren’I fanatic taraftarlık derecesinde destekleyecekler.

    Kimi Raikkonen “emekli”, “eski” bir dünya şampiyonudur. Önem olarak genç taraftarların 2. planındadır, bugünkü pilotlar dururken; Kimi’nin adını sadece “araştıran, meraklı olan” bilecek.

  165. el fano alonso…
    yorumunuz bozacının şahidi şıracı gibi olmuş:)
    tebrikler:)
    pilotunu samimane seveni gerçekten çok seviyorum.

  166. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Bir TEŞEKKÜR de site yönetimine. geçen yıl bu beş aylık arayı sabırsızlıkla geçirmiştim. asker gibi şafak saymamdan etraftaki herkes bıkmıştı. Bu sene henüz f1 i çok özlemiş değilim. Bunu hergün bu siteyi takip etmeme ve yarış videolarını izlememe borçluyum.

  167. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    vega_nitro arkadaşım, fikirlerini değil de gerçekleri yazmana bayılıyorum.

    Hepsi için TEŞEKKÜRLER.

  168. vega nitro…
    merak etme genç arkadaşlar kimi fanatiklerinden dolayı kimiyi bir şekilde duyarlar. teknolojide her türlü resmi videoyu bir tık kadar yakınlıkta bulabilecekleri için bir şekilde onun neden alonsodan daha çok sevilen bir pilot olduğunu seyrederek görerek anlayacaklardır…
    bu arada hakikaten fikirinizi alabilirmiyim? daha iyi olduğunu söylediğiniz alonso neden kimi raikkonen kadar fanı taraftarı ve seveni çok değil? cevaplarsanız sevinirim.

  169. "2000li yılların başlarındaki pilotlar" demek ile de Alonso, Button, Heidfeld, Webber gibilerini saymış olmaktayım.

  170. “bobby fischer”

    Kimi’nin videolarda en çok ismi geçen pilot olması, bir milyon kere tıklanan bir Brezilya zaferine sahip olması gerçekten fanatik bir izleyici kitlesine sahip olduğunu ve bu fanatic kitlenin Kimi ne yaparsa yapsın (dondurma yese bile) mutlu olduğunu göstermekte.

    Hatta Kimi’ciler o kadar fanatik ki, ne kadar kanıt göstersek gösterelim Alonso’nun Kimi’den daha iyi bir pilot olduğunu inkar etmekteler. Şampiyonluklara, istatistiklere, yapılan açıklamalara türlü bahaneler bulmaktalar. Pilotun araç geliştirmediğini de savunuyorlardı bir ara, Alonso’nun bu konudaki üstünlüğünü görmemek için bir bahaneydi aslında (artık savunmuyorlardır umarım).

    Alonso’nun geçişlerini görmeyenler, Kimi’den başka pilotların videolarını seyretmeyenlerdir. Biraz objektif bir şekilde Formula 1 izleseniz zaten 2007 Nürburgring’i hatırlayacaksınız. 2001 yılında kendisinden güçlü bir araba ile yarışan Benetton pilotu GianCarlo Fisichella’yı, Minardi ile kovalayıp sonra geçmesi gibi olayları da var. Ama sadece tuttuğu pilotu izleyenler bunu görmezden gelir. Bilmek istemez.

    2005 sezonunu Ron Dennis’ten dinleyelim, daha önce de yazmıştım. 30 Aralık 2005 Cuma
    “http://www.padokf1.com/haber/12455”

    “"Bizim pilotlarımız, sezon başındaki sorunlara psikolojik tepki göstediler ve baskılara karşı yeterince direnç göstermediler"

    “"Genel olarak baktığımızda tüm bunlar çok sinir bozucu olaylar. Geçmişte bir sezonda 10 GP kazanmak şampiyonluk için yeterli oluyordu. Ama bu kez bunun tam tersi oldu. Kimi ve Juan Pablo'nun erken gelen sorunlara karşı gereken gücü ortaya koyamamaları da sonucu etkileyen bir başka önemli faktördü"”

    2007 sezonunu ise tekrar tekrar söyledim: “McLaren pilot yönetiminde hata yapmıştır”. Hata olmasaydı zaten pilot yönetiminde, McLaren Alonso ile pilotlar şampiyonluğunu Hamilton sayesinde de markalar şampiyonluğunu kazanacaktı. Ayrıca McLaren’in pilotları eşit yarıştırdığını söyleyip aslında pek de “eşit davranmadığını” şu an yaşayan tüm McLaren 2. pilotlarından duyabilirsiniz. En son David Coulthard “2009 F1 Racing”de bahsetti, Heikki Kovalainen’in, Alain Prost’un “eşitsizlik” üzerine türlü demeçleri var. Önemsemek gerek bunları. Ama Martin Whitmarsh’ın daha ılımlı bir yönetim sergileyeceğini ve de pilotlarına “gerçekten” eşit davranacağını düşünüyorum.

    Martin Whitmarsh’ın Alonso hakkındaki düşüncelerini de hatırlatacağım.

    “şahsi kanaatim o ki kimi alonso gibi sağlam araçlarla yarışsaydı şu an aldığı puanın % 50 fazlasını almıştı. bir ara bakmıştım 40 ın üzerinde yarış tamamlayamamış”

    Şaka gibi bir laf, 2008 Ferrari aracı yeterince mükemmel değil miydi? Nedir bu tatminsizlik anlamadım. Kimi Raikkonen şampiyon olmasına rağmen 2007 yılında, 2009 Macaristan’a kadarki tüm yarışların puan dağılımını topladığımızda Massa’dan az puan almakta.

    Son olarak ise sayın fanatik Kimici arkadaşlarım;

    Kimi Raikkonen ismi artık Formula 1 pistlerinde yoktur. Size göz zevki veren o pilot, 2010-2011 gibi yıllarda Formula 1 izlemeye başlayacak olan genç arkadaşlarımız tarafından “2007 dünya şampiyonu”tanınacaktır. Ama ne yazık ki tanınma o sıfat ile sınırlı kalacak, Kimi’nin sözde mükemmel performansı, iyi geçişlerini bilmeyecekler.

    Alonso ise bu arada bir Ferrari pilotu olarak, kariyerinin devamında 3. şampiyonluğuna veya daha fazlasına ulaşmak için bir umut taşıyacak. İstatistiki üstünlüğünü daha da arttıracak, bazı rekorlara ortak olacak; Kimi WRC’de yarışırken.

    Minardi arkadaşıma,

    “Vettel daha ne yaptı ki 26.sırada yer buldu?”

    Vettel ne yaptı da 26. sırada tespiti oldukça yanlış. 2007 Amerika’da Robert Kubica’nın yerini puan alarak doldurmuş, ardından Torro Rosso ile gerçekten iyi işler çıkarmış 2007 ve 2008 yılında, 2009 yılında ise 3. senesinde iyi bir araba ile şampiyonluğa oynamış bir pilot (ne olursa olsun “Minardi” ile pole kazanmış ve birinci olmuş pilot). Evet hataları olmuştur. Ama her pilot ilk şampiyonluk mücadelesinde hata yapabilir. Hamilton da hata yaptı. “Genç pilot ekolünün” en önemli temsilcilerinden biri olduğu unutulmamalı. 2000’li yılların başlarındaki pilotlar pistten ayrılıp emekli olduğu zaman ise, Hamilton, Vettel, Rosberg, Sutil, Kubica, Buemi gibi pilotların birbirleri ile şampiyonluk mücadele edeceği yıllara hazırlık yapılmalıdır.

  171. Şahsen sıralamada aktif pilotların kaçıncı olduğu pek ilgimi çekmedi. Aktif pilotları sıralamadan çıkartıp öyle değerlendirmek lazım. Kimse bana neden Sebastian Vettel'in Jacques Villeneuve'den, Damon Hill'den Didier Pironi'den önde olduğunu açıklayamaz. Vettel daha ne yaptı ki 26.sırada yer buldu? Şaka gibi.

  172. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bu ters mantık içerisideki yanlış şudur:
    her zaman şu savunulur,Kimi eğer 2005te motor patlatmasaydı, şampiyon olacaktı! çünkü en hızlı oydu.2005te şampiyonluğu kimi haketti!!
    bu mantık yanlış!2005te Alonso şampiyonluğu haketti ve aldı.. haketmenin savunması olmayan bişeyin dilenmesi ve bunun olmaması.. bende diyorum ki bu adam o kadar hızlı aracı bu motor patlatan araçla almadı mı? bu paket çok hızlıydı ancak dayanıksızdı.. Alonso'nun aracıda çok hızlı değildi ama dayanıklıydı.. yani şu olsaydı bu olsaydı şu şöyle olurdu demek yersiz ve temeli olmayan bi düşünceyi destekleme sistemi… bu mantıkla giderseniz doğal olarak herşeyin yeniden yazılma imkanı olur… bizim yapabileceğimiz olan şeyler üzerine fikir yürütebilmektir…
    ayrıca o parantez içinde yazdığım cümle benim kendi cümlem,eleştirdiğim noktada bir açıdan bakılması! tek noktadan bakılınca herşey hoş güzelde gerçekler tek boyutlu değil malesef,3 boyutlu!

  173. çünkü rai bugün hızlı lakabını aldıysa bunun sebebi o yarış tamamlayamadığı araçtır.. diğerlerinden çok hızlı ancak dayanıksız,ters mantıktan bakarsanız eğer Alonsonun dayanıklı aracı kimininki kadar hızlı olsaydı o zaman şimdiden efsane derdik kendisine! olaylara tek açıdan bakmayın lütfen..

    Bu ters mantık içerisindeki yanlış nedir ?

  174. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    öncelikle futbol taraftarlığında yapılan anketlere pek güven olmaz! bilmiyorum anket yapımı hakkında ne kadar bilginiz var ancak,türkiye nüfusunun nerdeyse %90'nın birebir ilgilendiği bir sporda yaptığınız anketlerdeki grubunuz size hiç bir zaman sağlıklı bilgi vermeyecektir. muhakkak galatasaray taraftarındaki artış doğrudur,özellikle avrupa mecarasından sonra ama sayı olarak fenerbahçe taraftarından fazla olduğunu sanmıyorum,en azından kişisel tecrübe ve tespitlerime dayanarak bunları söylüyorum. anket hakkında daha ayrıntılı bilgi isterseniz bilgim dahilinde yardımcı olurum.. diğer f1 sitesindeki videoya gelecek olursak milyon tıklanmasının sebebi hamilton ve raikonen taraftarlarının yarışmasıdır.. hatta kendi pilotlarını birinci sıraya oturtmak için yardımcı programlar kullanmışlardır sırf bu gereksiz yarıştan dolayı da site adminleri uyarıda bulunma gereği duymuştur.tabiri caizse o milyon afedersiniz sidik yarışından dolayı oraya gelmiştir.
    Alonso'ya heyecan verici geçişi yok demek yarışları izlerken sadece kendi pilotunuzu izliyorsunuz demektir. benim Alonso taraftarlığım 2003'den beri hayretle izlediğim agresif sürüşü ve geçişlerine dayanmaktadır. yarışlara tekrardan göz atmanızı dilerim..
    her seferinde kimi raikonnen'in yarış dışı kalmalarına yapılan vurgu çok yanlış.. çünkü rai bugün hızlı lakabını aldıysa bunun sebebi o yarış tamamlayamadığı araçtır.. diğerlerinden çok hızlı ancak dayanıksız,ters mantıktan bakarsanız eğer Alonsonun dayanıklı aracı kimininki kadar hızlı olsaydı o zaman şimdiden efsane derdik kendisine! olaylara tek açıdan bakmayın lütfen..
    taraftar olarak bu konulara duygusal yaklaşıldığı doğrudur.ancak bu ankette dikkat ederseniz f1iiçinde yer almış insanları görürsünüz,pilotlaro görürsünüz..duygusallık yok mudur,vardır! peki şu anki pilot taraftarları kadar mıdır? tabi ki hayır! hatta şu anda şampiyon pilotlar içinde en antipati ile bakılan şampiyondur Alonso.. Schumi serisine son vermesi,Rai'nin hızını engelleyebilmesi,muhteşem çaylak hamiltonun umutlarını boşa çıkardığı için..! Alonso'nun 2007 macerasına değinmek istemiyorum daha önce birçok kez yazmıştım ama isterseniz takımın adil olmadığını tekrar anlatabilirim… Kimi'nin gidişi ise; mclaren ile perde arkasında ne olduğunu hala bilmiyoruz. ancak mercedes'in teklifini reddedip ralliye geçtiyse bence içindeki f1 duygusu çok zayıflamıştır…
    tekrar Alonsoya dönecek olursak, bence şu anda gridin en iyi pilotudur; hız,deneyim,istikrar… bu üçünün en iyi karışımı şu anda Alonso da mevcut bence.. bu yüzden de o listedeki yerini hak ediyor.. ayrıca sanmıyorum ki senna'nın yeri değişsin… bu tarz anketlerde.. fangionun ilk 5 olması da kaçınılmaz… Alonso'nun o gruptaki tek hedefi tarih,anılar,saygı çerçevesinden dolayı ancak Schumi olacaktır.. ve umarım onu bu tarz listelerde de geçmeyi başaracak!!!

  175. çok isterdim alonso montoya ile aynı takımda olsun.
    el fano…
    2007 de mclaren alonsoyu takıma 1.pilot olarak aldı ve sezon öyle başladı. ama ilk yarışlarda hamilton hakikaten sıradışı işler çıkarınca takım eşit davranmaya başladı. bence bu düşüceleriniz hamiltonun emeğine haksızlık. kimiyi takıma almayan sözünüzede katılmıyorum. zira son ana kadar yapılan bir pazarlık vardı. olmadı bitti gitti. üstelik kimi 2006 nın sonunda takımı bırakıp ferrariyi tercih etmesine rağmen mclaren kapıyı açıp kimiyle sıkı bir pazarlık yaptı fakat olmadı nasip demekten başka bir söz bulamıyorum. sonuca bakmak lazım.

  176. bu konular göreceli duygusal bakılacak konulardır. sabaha kadar tartışsak siz alonso ben kimi biriside ronald ratzenberger diyebilir. kargaya yavrusu şahin gibidir. değilmiki herkes enbüyük benim takımım diye tezahürat yapar…haklıdır kimseyi davasından düşüncesinde vazgeçiremeyiz. şahsi kanaatim o ki kimi alonso gibi sağlam araçlarla yarışsaydı şu an aldığı puanın % 50 fazlasını almıştı. bir ara bakmıştım 40 ın üzerinde yarış tamamlayamamış. burada bir haber okumuştum bir bahtsız kimi sutil diye…
    ittifakla araç dayanıklılığı konusunda bir anket yapılsa kiminin şansızlığı birinci sırada gelir.

  177. vega nitro…
    seviyeli cevaplarınız için teşekkür ederim. en fanatik taraftar grubu kimi raikkonen taraftarlarıdır. doğrudur. f1 e hizmet veren bir sitede en çok seyredilen video bölümü var. 14 tane videonun 10 tanesinde raikkonen ismi geçmektedir. 1 milyon kere tıklanmış brezilya zaferi videosu var. bu sadece fanatikliğin sonucudur dersek haksızlık etmiş oluruz. bir tane bile alonso videosu yok nedenine gelince bence heyecan uyandıran bir yarışçı değil. aldığı sonuçları küçümsemiyorum asla fakat kiminin spa da fisiyi geçişi gibi bir geçiş alonsoda olmuşmu? olsaydı eminim orada yer alırdı. ikinci olarak en çok hamilton videoları var. bence kimi hami gibi pilotlar yarışırken heyecan uyandıran zevk veren oyuncular. türkiyeden bir hagi geldi geçti. istatistiki manada ondan başarılı birçok topçu varken herkesin ittifakla onu en iyi topçu göstermesi oyuna kattığı güzelliktir bana göre…sennanın birinci gelmesininde sebebi bu değilmi? bakın şampiyon olmasın rağmen button halen şampiyonluğu haketmişmidir gibisinden haberler yapılmakta…

  178. espoir alonso…
    en çok taraftar fenerbahçede var demişsiniz. yanılıyorsunuz. kurumlara hizmet veren anket firmalarının özellikle son on yılda yaptığı bütün araştırmalarda galatasaray ciddi bir şekilde öne geçmiştir. katıldığım birkaç brifingde verilen bilgiler bunlar. internette de bulabilirsiniz. taraftar daha başarılıyı tercih etmiştir ve edecektir.

  179. şimdi bu liste gelecek yıl tekrar yapılacak ama büyük ihtimal bir 5 yıl daha ilk 5 belki 6 değişmeyecek aslında birde bu listeyi dönem pilotları olarak yapmaları daha iyi olurdu neyi neye göre kıyaslıyorlar ki 50 lerin f1 aracı nere 70…80….90…. 2000 lerin f1 aracı nere!?

  180. “kimi alonsodan önde olduğu içinmi bu açıklamayı getirdiniz?”

    Ne yazık ki yanlış bir tespitte bulunmuşsun “bobby fischer”. Eğer Alonso Kimi’den önde olsaydı veya Hakkinen Schumacher’in önünde olsaydı “Okuyucuların en iyileri belirlemekte “hissiyatı” daha fazla ön plana tuttuğunu söylemek yanlış olmaz, çünkü ‘taraftarlık ve fanatiklik’ kavramları söz konusu.” Şeklinde olan düşüncemi savunacaktım.

    “taraftarlık fanatiklik birbirine yakın şeyler. bence her insan saf fanatik olamaz saf olarakda taraftar olamaz”

    Formula 1’de en fanatik taraftar grubunun “Kimi Raikkonen”ci grup olduğunu biliyorsundur. En azından bu siteden böyle bir çıkarım yapabilirsin. Formula 1’in içinde çeşitli görevlerde bulunmuş insanların açıklamalarına, istatistiklere (yarış başına puan alma mesela), şampiyonluklara ve bunu genç yaşta yapma gibi durumlara rağmen Kimi’nin Alonso’dan iyi olduğunu söylemeye devam etmeleri de bunu gösteriyor.

    “her konuda ve spor dalında o dalın değerini taraftar topluluğu belirler. bugün bizim için en değerli olmasada futbol dünyanın en değerli spor dalı. neden? en çok seyirci ve taraftar futbolda var. dolayısıyla taraftarın sözü fikri herşeyin önündedir.”

    Taraftar önemlidir, ama belirleyiciliği o kadar büyük değildir. Futbol’dan anlamam ama taraftarın belirleyiciliği çok fazla olsa Yıldırım Demirören, Beşiktaş başkanlığı koltuğunda oturamazdı şimdi.

    Veya tüm Amerikan nüfusunun hepsi birleşip, “Scott Speed en iyi Formula 1 pilotudur” şeklinde ankete oy kullansa ve onu “birinci sıraya” taşısa, sen “dolayısıyla taraftarın sözü fikri herşeyin önündedir.” demeye devam edebilir misin?

    “ara sıra alonso fanatikliği yapıyorsunuz”

    İnkar etmiyorum zaten. Fanatik bir Alonso taraftarıyım, fanatik bir Hakkinenciyim eğer o günlere yetişseydim fanatik bir Prost taraftarı olacaktım. Ama bu fanatiklik benim gerçekleri söylememi engellemiyor. Zaten http://www.trf1.net/formula1_haberler/11281-schumacher-elimde-olsa-1997-jerezi-degistirirdim-haberi.html haberinde Schumacher için yazdığım yorumda “Ama bu yapılan hatalar sonucu değiştirmez. Büyük pilotlar her şeye rağmen büyük pilot olarak kalır. Schumacher de öyledir, saygıyı hak eden bir pilottur. Kendisinin taraftarı olmasam da bunu düşünmekteyim.” cümlesinden taraftarlığımı anlayabilirsin.

  181. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Sonuç olarak bugün O : ALONSO.

  182. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Eski listelerden söz etmek çok saçma olmuş bence. 80 lerin listelerine de bakarsanız ortada ne Senna var ne Şumi. 80 lerden 2000 lere kadar çok değişiklikler olduğu gibi, 2008 den 2010 a kadar da çok şey değişti.

    Aşağıda verilmiş 2008 listesinin tam tarihine bakarsak 27 şubat 2008, Yani 2008 sezonu öncesi. KİMİ nin bu listede güncel pilotlar arasında en önde olması çok normal. Çünkü, 2007 de son iki yarıştan 17 puanı kapatıp şamp olmuş. Bunun insanlar üzerinde etkisi çok büyük.

    Ama zaman değiştikçe herşey değişiyor. 2007 deki O Raikkonen de çok değişmedi mi? O sezon büyük üstünlük kurduğu Massa ya, sonraki 1.5 sezonda aynı büyüklükte geçilmedi mi? Aynı şey Hamilton içinde geçerli değil mi? Bir usta gibi başlayan ilk yarım sezonundan sonra bugün hala Acemilikler yapmıyor mu?

    Aynı zamanda bu iki yılda Alonso içinde değişiklikler oldu tabiki, ama hep ileriye doğru. Onun bütün kariyeri gelişimle geçti. Hiç performansının düştüğü oldu mu? Hiç Alonso bu sene konsantre olamıyor dendi mi? Raikkonen galibiyete saldırırken o belki savunma yapmayı tercih etti zamanında, ve bu onu bazılarına göre Kimi den zayıf pilot yaptı ama şimdi o, Kimi gönderilerek takıma alındı. Bu bence çok büyük bir pilot olduğunu ve savunma yaparken ne kadar doğru bir karar verdiğini gösterir.

    Biz Alonso taraftarları, akıllarda yer edinen 2005 2006 başarılarıyla değil, olgunlaşıp sıradan hızlı pilotlar arasından sıyrıldığı, her hızlı pilotun yapamayacağını yapmaya başladığı 2007 nin ikinci yarısından sonra yaptıklarıyla, onun en iyi F1 pilotu olduğundan emin olmaya başladık. o sezon olanlardan sonra Alonsonun, gördüğü üvey evlat muamelesinden sonra takıma küsüp, sezonda gezinti yapmasını bekliyorduk. Oysa, O kendi takımına karşı yarışarak, takımın öz evladını yılın son 9 yarışından 7sinde geçerek takımdan intikamını aldı. Şimdi ron Dennis onun arkasından, yine mümkün olsa yine onu takıma düşünmeden alırdık diyebiliyor (Hani şu KİMİYİ takıma almayan ).

    Sonuç olarak bugün O, KİMİ F1 de olsun-olmasın, aktif pilotlardan en iyisi. Zaman geçmeye, herşey de değişmeye devam edecek. Kimi ilerde o listede 40. 50. sıralara gerileyecek. Alonso geriler mi bilemeyiz ama ilerlemek için en büyük şansa ve diğer yeterliklerin hepsine sahip.

    Ben, Onu hala, sadece kazanan araçla yarışırım, yoksa F1 umrumda değil diyen KİMİ yle karşılaştıranlara çok gülüyorum.

  183. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bu spora nasıl bakan insanlar gördük,hem burada hem de özel hayatımızda… hep derim bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz diye.. ama malesef birçok insanda bulunan bu ortak özellik baş gösteriyor birçok alanda.. herkes bence ile başlayan cümlesini kanun sayıyor, bencesine karşı gelenede kanunsuz yaftasını yapıştırıyor! bir trabzonsporlu olarak şöyle bir örnek vermek istiyorum.. türkiyede en çok taraftar fenerbahçede var, türkiye 1.liginin bugüne kadar ki en iyi takımı hangisidir diye bi anket yapılsa sonucun ne olacağı bellidir.. ama galatasaray gibi avrupa başarılarına imza atıp dünya çapında adını duyurabilmiş midir? hayır! veya beşiktaş gibi diğerlerine rağmen daha az taraftara sahip olmasına rağmen,o coşkulu taraftarı bulabilmişmidir,hayır! amacım futbol kargaşaı yaratmak değil sadece örneklendirmek… lafın özü şuraya geliyor,önemli olan nicelik değil niteliktir… hem düşüncelerde,hemde diğer olgularda işin aslı böyle yürümektedir,yürümelidir!

  184. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bence çok yanlış bi bakış açısı olmuş, şimdi örnek vermek gerekirse: 100 kişilik bir grup siyaha beyaz diyosa o beyaz mıdır? veya iki resim arasındaki yedi farkı bulunuz tarzı testler var ya hani,birkaçı görünür olurbir kaç tane çok zor olur…işte birçok kişi beş farkı bulur ama diğer ikisini bulamaz,o zaman biz bu resimde 7 değil 5 fark vardır diye mi kabul edicez? malesef bu mantık hem bugün ki politik sistemimizin çıkmazını hemde olaylara bakış açımız sebebiyle uzlaşmalara değil ayrılıklara düşmemizin temel sebeplerindendir..

  185. vega nitro
    kimi alonsodan önde olduğu içinmi bu açıklamayı getirdiniz?(f1 racing) taraftarlık fanatiklik birbirine yakın şeyler. bence her insan saf fanatik olamaz saf olarakda taraftar olamaz. arada sırada her iki tarafada meyil gösterebiliriz. her konuda ve spor dalında o dalın değerini taraftar topluluğu belirler. bugün bizim için en değerli olmasada futbol dünyanın en değerli spor dalı. neden? en çok seyirci ve taraftar futbolda var. dolayısıyla taraftarın sözü fikri herşeyin önündedir. bakın sizin gibi burada gerçekten değer ve kalite açısından şahsımın gözünde ilk üçe giren yorumlar yapan bir insan bile ara sıra alonso fanatikliği yapıyorsunuz. sonuçta insanız. dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı sam walton(wallmart süper marketler zincirinin sahibi amerikada) ın müthiş bir sözü aklıma geliyor. tek bir patron tanırım müşteri…kızdırmaya gelmez hepimizi işten atar.

    hülas ben derimki taraftar yani müşteri fikri diğer bütün toplulukların fikirlerinin önündedir. buradan yola çıkarakta kimi alonsodan iyidir.

    saygı ve selam ile…

  186. Semo_Ferrari  avatarı

    Malesef iyi bir liste olduğunu düşünmüyorum. Neden derseniz;

    1. Kazuki Nakajima bu listede ne arıyor ve bu listeye girmeyi hakedecek ne yapmıştır? İlla listeye bir Japon sokmanız gerekiyorsa, onun hiç olmazsa podyum başarısı olan Takuma Sato veya kendisine nazaran daha başarılı olan babası Satoru Nakajima’nın olması daha mantıklı olmaz mı? 😀

    2. Mansell ve Hakkinen’in ilk 10’da olması gerek bence. Sonuçta Senna 1., Prost 4. iken Mansell’in 11. olması pek mantıklı gelmiyor bana. Aynı şey Hakkinen için de geçerli, sonuçta Schumi’ye az çektirmedi 😀 (Schumi’nin şampiyonluk sayısı açısından ezici bir üstünlüğü var o ayrı, ama Hakkinen’in 15. olması da saçma değil mi?)

    3. Alonso ve Hamilton’un listedeki yerlerine gelmeleri için önlerinde daha zaman olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Alonso ilk 10’daki isimlerin hepsine kıyasla çok daha genç bir isim. Kendisinin o listedeki yeri hakettiğini kanıtlaması için önünde seneler var, ki kanıtlayacağına inanıyorum. Hamilton’u da benzer şekilde daha 3. senesinin sonunda 17.liğe, Ascari ve Brabham gibi isimlerin arasına koymak ne kadar doğru bilmiyorum. Sonuç olarak F1 Racing’in listesinin biraz daha iyi olduğunu söyleyebilirim sanırım, sonuçta o kadar çok farklı görüş var ki, herkesin "Bence çok iyi ve gerçekçi bir liste olmuş" diyebileceği bir liste yapmak neredeyse olanaksız.

  187. 2008 Mayıs F1 Racing sayısını buldum arşivimden.

    “M1CHAEL .” verdiği sıralamayı barındırmakta. Dikkat edilmesi gereken nokta ise o sıralamayı “F1 Racing” “okuyucularının” belirlemesi.

    En iyi 100 pilot sıralamasının giriş bölümünde “Tabi burada bizim ne düşündüğümüz önemli değil. Oylama süreci tamamen size, yani bu dergiyi her ay satın alan ve F1 bilgisi hatırı sayılır nitelikte olanlara bağlıydı” cümleleri geçmekte.

    F1 Racing okuyucularının ve Formula 1 pilotlarının ilk 6sının aynı olduğunu farketmişsinizdir. İlk 6’dan sonrası ise oldukça farklı.

    İlk 6 sıradan sonraki farklılığın nedeninin bakış açısı farklılığı olduğu düşünmekteyim. Okuyucuların en iyileri belirlemekte “hissiyatı” daha fazla ön plana tuttuğunu söylemek yanlış olmaz, çünkü “taraftarlık ve fanatiklik” kavramları söz konusu.

  188. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    alonsonun önünde daha 6,7 yıl var. bu yıllarda kazanacağı şampıyonlukla inş ilk 5 rahat girer merak etmeyin… ve kimici arkdşlar anlamıorm kimiyi neye dayanarak alonsodan daha ii bir pilot yada ilk 10 da yer veriyosunuz?. olay şampıyonluksa alonsonun 2 tane var :)) 600 puan barajına alonso cok yaklaştı sanırım 25 yada 27 puana ihtiyacı. var. kimi alonsodan daha ii bir pilot deil bunu herkes bilio kimici arkdşlar haric. artık kimiyi wrc pilotlarıyla kıyaslayın o artık f1de YOK ! FERNANDO ALONSOOOOOOOOOOOOO

  189. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    kimici arkdşların bu anketi pek sevmemeleri ortada kimi 22vi sırada ama kimi f1 racingn yaptığı ankette ilk onda ve ona katılıyolar nedense. alonsonun yeri ilk 5 yada deil bu önemli deil benm için. önemli olan şuanda alonso en iyi pilot ve ferraride gerisini siz düşünün ferrari 2010 rekabetci bir arac verirse onu kimse durduramaz bunu sölmemdeki tek amac alonso 3 senbedir kazanan aracta deil nasıl bir performans gösterceğini bilmioruz 2007 yılıdnaki alonso deil üstüne daha cok şeyler kattı kessinlikle olumlu yönde gelişti kazanmaya ac bi pilot ve daha olgun. sadece şunu diyorum 2. shumi dönemine hazır olun.(bu benm fikrim) mclaren de olacaklarında farkında ve bunu için buttonu aldılar massa ve alonsoyu durdurmak için. FORZA FERNANDO. ve artık kimi f1de deil. kimiyi alonsoyla yada lewisle kıyasmalayın artık.

  190. f1 racing daha gerçekçi olmuş yanlız hakkinen in yeri 3-4 sıradır.

  191. arkadaşımızın bir tanesi gilles in üç tekerlekle finiş gördüğünü söylemiş.bence çok yanlış bir tespit. o zamanki kurallar buna müsaade ediyordu belki.ama şimdiki dönemde böyle durumlarda devam eden pilotlara ceza veriliyor.hatta tekerleğinin kopmasına gerek yok kanattan bir parça hafif eğrilsin hemen pite gönderiliyor.hatırlatıcı bir bilgi olması bakımından yazdım.

  192. F1 Racing'in 90'ların sonunda yaptığı ankette de Senna 1. olmuştu. Sürekli de ilk sırayı alacak çünkü pistlerde ölen son Formula 1 pilotu ve tüm rakiplerinin saygı duyduğu gerçek bir efsane.

  193. Vega ben seni gayet iyi anladım. Hatta benzer şeyleri farklı açılardan değerlendirdiğimizi görüyorum.
    Tarihi pistlerin etkisini uzunca tekrar yazarım sonra. Aslında bakarsanız Alonso'nun başarılı görülmesinde
    bunun etkisini de göreceksiniz. Neyse şimdilik geç oldu sonraya bırakmak durumundayım.
    Bu arada konunun çıkış noktası ilk 5 meselesiydi. Destekleyici olarak açılmıştı bu yönü, güzel devam etti.

    Birde kısaca modern zaman pilotlarının öncekilerden çok farklı durumları da var. Kısaca "çok daha kısa
    sürelerle yarışabiliyorlar" geliyor aklıma diyeyim ama buda ayrı uzun bir konu 😀 hiç açmayayım en iyisi.

    Bu arada F1 racing konusuna ben – vermedim 🙂 hatta 0 ladım şimdi.

    Birde geçen ankette yorumunu beyendiklerinize ilk sen aklıma gelmiştin seni yazmıştım. 😀
    hadi hayırlı sabahlar…

  194. "M1CHAEL ." aynı konudan yarın devam etmek üzere…

  195. F1 Racing Magazine

    #1 Ayrton Senna

    #2 Michael Schumacher

    #3 Juan Manuel Fangio

    #4 Alain Prost

    #5 Jim Clark

    #6 Jackie Stewart

    #7 Kimi Raikkonen

    #8 Mika Hakkinen

    #9 Gilles Villeneuve

    #10 Niki Lauda

    #11 Nigel Mansell

    #12 Fernando Alonso

    #13 Stirling Moss

    #14 Nelson Piquet

    #15 Lewis Hamilton

    #16 Alberto Ascari

    #17 Jack Brabham

    #18 Graham Hill

    #19 Damon Hill

    #20 James Hunt

    #21 Emerson Fittipaldi

    #22 Keke Rosberg

    #23 Ronnie Peterson

    #24 Mario Andretti

    #25 Jochen Rindt

    Ayrıca şu linkleride vermiş olayım…

    http://f1greatestdrivers.autosport.com/?driver=1

    http://www.telegraph.co.uk/sport/2293034/Formula-One-Top-100-drivers.html

  196. Dediğiniz olayı şimdi tam olarak hatırlayamadım ama pist üstü görevlilerinin insiyatifi yasak. Yarışa dönüş için bu tip müdahalelere ancak hakem, yönetim karar verip telsizler ile bildiriliyor.
    Görevlilerin yardımı, insiyatifi daha önce net kurallarla olmasa bile yasaklanmıştı. Kararı yönetim veriyor.
    Daha doğrusu şöyle diyelim müdahaleler net kurallara bağlanmadan görevliler ve güvenlik ile kurallara bağlandı yazılı olarak. Onun dışında bir kural görmedim ben.

  197. “Tarihi pist” konusunda hala ikna olmadım, doğrudan fikrimi söyleyeyim.

    Alonso 2 dünya şampiyonluğuna sahip 6 pilottan biri. Ardı ardına 2 şampiyonluğa sahip olan 8 pilottan biri. Ardı ardına şampiyon olan en genç pilot, yanlış bilmiyorsam şampiyon olurken en fazla puan toplayan 2. pilot (Schumacher 1.). Aynen benim sanal 3 şampiyonluk sahibi pilotum gibi “pek sık gerçekleşmeyen şeyler”i yapmış. (5 tane 3 şampiyonluğa sahip pilot var, 3tane de 3’ten fazla).

    Son yorumunda “üstad kategorisi veya çok yakını” kavramı “3 şampiyonluğun enderliği” üzerine kurulu olduğunu anlıyorum ilk bölümünden. Ben de Alonso’nun Formula 1’de ender başarılardan birine imza attığını anlattım şimdi. (ama dikkat edersen üstad demiyorum).

    Sonuç olarak kazanılan şampiyonluklar ve bu başarının enderliği, “tarihi pistlerde başarılı olmaktan” daha önemli diye düşünüyorum.

    Ayrıca günümüzde kaç tarihi pist kaldı ki ?(5 tane olması lazım) 1979’da Gilles Villesvilleuve zamanındaki pistlerin “hepsine” tarihi sıfatını ekleyebilceğimizi de düşünürsek “modern zamanın” Formula 1 pilotunun “tarihi pistte kazanma olasılığı” oldukça azalmakta zaten.

    Formula 1’i tanıyan eski ve yeni pilotların belli ortak kararları ve nirengi noktaları olduğunu düşünüyorum. Hissiyatın önemini de inkar etmiyorum bu arada ama “tek ve en önemli belirleyici” nokta değil.

    (bu arada neden 2008 Mayıs F1 Racing'de var yorumuma – koydunuz anlamadım :D)

  198. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    arkadaşlar yanlış anlaşılmasın şu an bu haberin altı güncel olduğu için buraya yazıyorum bunu: 2007 olaylı nurburgring de yarış başında bir çok pilot kaygan zemin sayesinde pist dışına çıkmıştı,bunlardan biride hamiltondı.ve aracı vinçle çakıl havuzdan çıkarılıp piste konuldu.. bu yasal mı? bildiğim kadarıyla görevlilerin inisiyatifi vardı elle yardım için.hatta bu yüzden 2005 senesinde Alonso ve schumi ye yapılan farklı iki uygulama taraftarları karşı karşıya getirmişti.. benim bildiğim görevlilerin inisiyatifi ama var mı böyle bir yönteme izin? bilgisi olan varsa cevap verebilir mi? ama fikri olan demiyorum,bilgisi olan diyorum!

  199. sennanın bu dava uğruna can vermesi herkesin gönlünde onu her dönem açık ara en iyi pilot yapıyor.

    puan yarış ortalamalarına göre saydığım sıralama doğru.

    fakat yarıştığı takım araç ile konuya bakılsa ki bu imkansız ancak belli tahminler yapılabilir. bu tahminlere göre bana göre en iyi pilot kimi raikkonen.

  200. tamamiyle duygusal bir yaklaşım. istatistiki manada bakılırsa
    1.şumi
    2.hamilton
    3.prost
    4.alonso
    5.raikkonen

  201. Birde Serhan her yarıştan önce pistin istatistiklerini ve şampiyonları sayar dikkat etmişsinizdir. Diğer sunucular da yapar bunu. Çok şampiyonluğu olanları, o pistin en iyisini ayrı bir överler. Bunun ne olduğunu, değerini kendisine sorabilirsiniz misal.
    Yine diyorum bir pistin en iyisi iseniz diğer veriler ile de en iyiler arasındaysanız ancak bu çok önemli olabilir.

  202. İlk önce Kimi SPA Kralı değil SPA krallığı halen Schumacher'de. 🙂 Kimi ancak SPA Prensi aynen
    Michael'ın bazı pistlerde Senna, Prost gibi isimleri geçemeyip prens olduğu gibi. 🙂
    İstanbul Park örneği doğru anlaşılmış tabiki sadece tarihi pistlerde en iyi olması kişiyi
    büyük şampiyon yapmıyor diğer boşlukların da doldurulması gerekiyor.
    Öyle bakmış olsaydık Massa'da
    Brezilya'da iyi derecede. Fakat dediğiniz şunu gösterir iyi-kötü pilot ayrımını…

    Peki dediğiniz örneğe göre bu derece bir domine ve 3 şampiyonluk varsa zaten bir veya birkaç pistte
    mutlaka iyi derece var demektir. Bu dereceleri tabi tarihi pistler için yetmeyebilir fakat şampiyon
    olamadığı dönemlerde de dereceleri önceki pilotlarda olduğu gibi olacaktır. (Zaten tarihi bir pistte
    üst üste veya yakın dönemlerde 3 birinciliğiniz varsa özel insanlar arasında yer alırsınız.)
    Tarih boyunca kaç 3 şampiyonluklu pilot var bakınız.
    Yani sizin verdiğiniz örnek zaten üstad kategorisi veya çok yakını. Birde bildiğiniz üzere
    bu tip anket ve liste seçimlerinde hissiyat çok etkilidir. Her zaman söylerim Senna'nın ölümü mevkisin
    de çok etkili olmuştur. Bundan bir 5 sene sonra şuanki pilotlar arasından 3-4 şampiyonluk çıkaran
    biri yine de F1 in içindeki insanlar tarafından Fangio gibi görülmeyecektir. Michael seri
    şampiyonluklarını henüz alırken de böyle idi. 7 şampiyonluk sayısı değiştirdi sadece bazı şeyleri.
    Bu hissiyatın etkisini lütfen anlayın.
    O yüzden dediğiniz örnek benim için tam ifade olmadı. Yanlış bir genelleme yapmıyorum fakat bir veya
    birkaç pistte en çok kazanan olmayıp diğer başarıları ile üstad olunabiliyor ki var. Yine aynı şekil de
    bir veya bir kaç pistte en çok kazanan olsanız bile şampiyonluk gibi istatistikler de en iyiler arasında
    bu işin içindekiler tarafından görülmüyorsanız üstad olarak değerlendirilmezsiniz.

    Daha önce dediğim gibi bu Alonso'yu eleştirmek için değil Alonsocuları eleştirmek içindir yoksa
    benim için şuan yarışanlar arasında en iyisidir. 🙂

    F1 tarihinde 2 ve 3 şampiyonluk sahibi olanların sayısı bellidir. 4 'ün sayısını zaten bilirsiniz.
    Şampiyonluk arttıkça bir nevi dünyada auto sensei olarak görülüyorsunuz.

  203. 2008 Mayıs F1 Racing'de imiş bahsettiğim "En iyi 100 F1 pilotu" sıralaması.

  204. Ben de 10 yıldır F1 takip eden ve Hakkinen taraftarı olan biri olarak "Belçika 2000" gibi performansların "güzel bir anı" olduğunu ama ne yazık ki şampiyona sonucunu bazen etkileyemediğini söylemek istiyorum. Formula 1'in "resmi tarihi" sonuçları yazıyor, "güzel anılar"ı değil.

    Ayrıca bizim gibi bu F1 dünyasına tutkuyla bağlı olan kişiler dışında, geçmişi araştıran-merak eden kişiler yoktur diye düşünmekteyim.

    Bu arada F1 Racing'i düzenli alan ve dergileri ulaşılabilir bir yerde saklayan bir arkadaşım Nisan (veya Mayıs) 2007 sayısında bulunan "Formula 1 pilotları sıralaması"nı buraya yazarsa mükemmel olacak.

  205. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    hamiltonun 17.sırada yer almasının sebebi mclaren gibi çok iyi bir araçla ve müthiş bir destekle başlamasıdır…bu onun için hem avantaj hem dezavantaj bu tarz listelerde… Alonso,Schumi,Rai,Massa,Vettel gibi son dönemlere damgalarını vurmuş pilotlar basamakları tırmanarak bir yerlere gelmiş olmasına rağmen o direkt üst katlarda başlama şansına sahip olmuş bir insan… bu yüzden bu sene gibi kendini kanıtladığı sezonlar sayesinde daha üste çıkacaktır diye düşünüyorum…

  206. 20 yıldır F1 takip eden biri olarak bende ankete katılanlar gibi biraz gerici olabilirim. 🙂

    Bu haberdeki tartışma ortamı hoşuma gittiğini de belirteyim.
    Ben de Senna, Prost döneminden gelerek bugüne kadar birkaç F1 dönemini gördüm. Fakat
    yaşadığım bu dönem büyük devir, dönemleri görmek için yeterli değil tabi. F1 tarihi gerçekten
    çok uzun ve bazı şeyleri görebilmek için bölünmüş devirlerin ne kadar görüldüğü önemli sanırım.
    Teknolojiler haricinde kendi gördüğüm ve araştırdığım dönemler de hep bir tekrarın olduğunu
    gördüm. Zaten hayatın bir çok noktasında olduğu gibi geleceği anlayabilmek için
    geçmişi incelemek F1 için de lazım değil mi.

    Misalen geçenlerde F1 ile alakalı belgesel klasörüne rastgele giriş yaptığımda aklımda
    hemen bir düşünce oluştu. F1 tarihi gözümün önünden geçti. O ilk yıllardaki Mercedes hakimiyeti,
    sonraki dönemlerde Ferrari, Ford vs vs… Kendi iç kıstasları tabi ki değişiyor fakat
    devir denilebilecek aralıklara baktığımda hep bir noktanın tekrarını hissediyorsunuz.
    Zaten elektronik harici makine, motor dünyası geçmiş ile iç içe her zaman. Geçmiş belki
    benim anlayabildiğimden bile daha etkili. Sonrasında Ferrari dönemini gördüm tekrarının
    olacağını sanmıyorum dedim acaba şimdi yine Mercedes dönemi mi başlıyor acaba diye geçirdim içimden.
    Çok kısa sürede oluşan bu şeyden sonra bakış açım biraz daha değişti sanki.

    Kısaca tarihe yapışan bir adam olamam zaten fakat teknolojininde içinde olan bir insan olarak
    makinelerin dünyasında geçmiş epey önemli benim için algılamada. Tabi birde eski motor ve
    supersportlara hastalık var devam eden.

  207. “"vega_nitro iyi pilot-kötü pilot arasındaki farkı değil belki ama
    üstad(Büyük Şampiyonlar)'lar ile iyi pilotlar arasındaki farkı belirleyebileceğini, gösterebileceğini düşünüyorum. Bunu birazda yeni pistler haricinde F1 tarihine yer etmiş, klasikleşmiş pistler olarak düşünmek gerekiyor. (Bence Ör;IstanbulPark-Massa)
    Zati halinde orada belirttiğim şu pistin kralı ifadesi kullanılan o büyük isimlerin diğer pistlerde de önemli başarıları, liste yapmış olmalarıdır."

    Senin düşüncene göre Kimi Raikkonen’in de “SPA Kralı” olduğu için “bir büyük şampiyon” veya senin deyiminle “üstad” olması gerekiyor. Pilotun tarihi pistlerle anılması onu “büyük şampiyon” yapmıyor. Veya başka bir örnek, “varsayalım” ki pilot katıldığı neredeyse tüm yarışları domine ediyor (podyumlar, arasıra yarış dışı kalmalar) (sonuç ardı ardına 3 şampiyonluk mesela) ama “tarihi pistlerle” adı özdeşleşmiyorsa o zaman o pilotun da bir “üstad” olmaması anlamına geliyor söylediklerin. Pilotun tarihi pistlerle anılması onu “büyük şampiyon” yapmıyor. Sonuç olarak yanlış bir genelleme yapıyorsun.

    Ayrıca Alonso’yu eleştirmek için ilginç bir yöntem, “adının tarihi pist”lerle anılmaması.

  208. İlk 4 sıra mantıklı ondan sonrakı sıralamalar herkese göre değişebilir.yanlış bilmiyorsam yarıştığı 3 sezonda hamilton aldığı puanlarla yarışan pilotlar arsında en önde.Montoyanın 51. olmasıda şaşırtıcı.en iyi olanları sıralamaları istenmiş.şampiyonlukla orantılı olmamalı.

  209. vega_nitro iyi pilot-kötü pilot arasındaki farkı değil belki ama
    üstad(Büyük Şampiyonlar)'lar ile iyi pilotlar arasındaki farkı belirleyebileceğini, gösterebileceğini düşünüyorum. Bunu birazda yeni pistler haricinde F1 tarihine yer etmiş, klasikleşmiş pistler olarak düşünmek gerekiyor. (Bence Ör;IstanbulPark-Massa)
    Zati halinde orada belirttiğim şu pistin kralı ifadesi kullanılan o büyük isimlerin diğer pistlerde de önemli başarıları, liste yapmış olmalarıdır.

    Maksadım yanlış anlaşılmasın bazı isimleri yermek değil sadece şuanki pilotların potansiyel
    bir aday olduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Şuan F1 içindekilerden bazıları için belki, fakat bazıları ciddi bir aday…

    Tekrar ifadeyle her dönemiyle Formula 1 ticari ve sportif yönüyle istatiksel kıstaslara dayanmaktadır. Ben de genel olarak böyle düşünüyorum…

  210. Forza Alonso… 🙂

  211. bu arada "yapabileceğinin aynısını yapmak " yerine "yapabileceğinin en iyisi yapmak " öbeğini getirsem hiç fena olmaz.

  212. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Alonso yu ilk beş içine koyan zihniyet önüne bakan, gelecekle ilgilenen bir zihniyet. Tarihin tozlu sayfalarında kaybolmaya yüz tutmuş,eskici,hurdacı; hani şu diğer ülkeler marsta hayat ararken, Osmanlı döneminin başarılarına sığınan,600 yıl öncesiyle övünen,romantik Türk zihniyeti değil.
    Hİçe saymıyorum eskileri, saygı duyuyorum ama Senna dan öncesini ne hatırlamak ne öğrenmek için zamanımı harcamaya niyetim yok.

  213. 'Fakat şuan için o ilk 4'lünün
    halen "kralı" olarak isimlendirildiği pistler bulunmakta, ben Alonso için böyle bir pist
    bilmiyorum'

    Herhangi bir pistte kral olmanın iyi pilot-kötü pilot arasındaki farkı belirliyeceğini düşünmüyorum. Önemli olan her pistte ve her şartta yapabileceğinin aynısını yapmak değil midir?

  214. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ya arkadaşlar tamam çok üzerine gitmeyin arkadaşların! ama şunu da unutmamak gerekir ki tarih kendi zamanıyla göz önüne alınınca anlamlandırılabilir… o zamanın teknolojisi,f1 in amacı,heyecanı şimdikiyle kıyaslanamaz.. ve şuna da hak vermek gerekir ki bundan yıllar sonra biz Alonso,Hamilton (hep bu iki isim üzerinde konuşuyorum çünkü pist üzerinde efsane olabilecek bu iki pliotu görüyorum,diğerleri de çok kaliteli pilotlar ama bence efsane sıfatını alacak kadar değil)hakkında çok daha farklı konuşacağız,dilden dile aktarıldıkça iyi şeyler kendini büyütüyor,yüceleştiriyor…o yüzden bence Alonso'nun şu anda ilk 10da bir çok ismi geride bırak yer alması bir onurdur!

  215. Zaten Alonsoyu İLK 5 e koyan zihniyeti anlamıyorum ben ne demektir ya bu pilotların hepsi rüştünü kanıtlamış pilotlar Gilles bile şampiyon olamamasına rağmen kazanmış olduğu 6 galibiyetle Herkes tarafından gönüllerde şampiyon olmuştur ki Diğer isimler zaten tartışmaya bile alınamayacak pilotlar bana sorarsan Gilles de Alonsoyu Geçmeliydi ama Şampiyon olması onun Gillesin önüne taşımış siz Alonso ilk 5 te olmuş diyeceğinize ilk 10 daki faal olmayan pilotların neler yaptığına bakın bir ne efsane yarışları varmış onlara bakın olaya tamamen fanatikçe bakıyorsunuz

  216. Nakajima 'nın listede olması bize ilginç geliyor evet. Ben şöyle düşünmüştüm. F1 dünyasında pilot ve çalışan olarak çok fazla Japon yok fakat az da olsa sayıca varlar. Japonlar dahası Asyalılar için F1 'de yarışabilmek çok önemli bir olay. Çok başarılı olamasalar bile Japonlar bundan gurur duyuyorlar. Seçilmesine hem bu duygu hemde yakın zamanda yarışıyor olduğundan hafıza tazeliği neden olmuş olabilir.

  217. "O listede şu an Alonso nun yeri ilk beş olmalıydı" dostumuzun kurduğu bu cümle idrakin
    için yeterli bir cevaptır umarım. Ne çekememezliği ben yorumumu "şu an" üzerine yaptım.
    Yada sen bana neden olması gerektiğini anlat ben sana neden olamayacağını anlatırım.
    Listedeki ilk 5-6 yı sanırım tartışmaya gerek yok. Yarışıyor ve yaşıyor olmak efsane
    olmak için yeterli değil sanırım. Geleceğin ne getireceğini kimse bilemez, Fernando
    Ferrari'ye geçişi ile potansiyel bir en iyi, kral adayıdır. Fakat şuan için o ilk 4'lünün
    halen "kralı" olarak isimlendirildiği pistler bulunmakta, ben Alonso için böyle bir pist
    bilmiyorum… Diğer bir yönüyle F1 dünyası ve medya yönü anket ve istatistik üzerine dönmektedir.
    Ayrıca ben, merak etme… ile başlayan cümlelere de ayar olurum 🙂

  218. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Alonso'nun mclarenle geçirdiği evlilik yürüseydi ve mclarenle devam etseydi eyvallah ama malesef işler dilediğimiz gibi yürümedi, olan olmuş üstüne ne kadar konuşsak nafile artık 😀

  219. cok ılgınc bı tablo olmus.najajima bıle lıstede podyumu olmayan adam yanı sız dusunun.dunya sampıyonları cok gerıdeler

  220. kimi 22 gozukuyo mclaren yıllarında patlattıgı motorlar olmasaydı tablo cok farklı olurdu.

  221. Alonso nun mc laren macerası kötü olmasaydı 2 olabilirdi bencei.

  222. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ilk beşe layık bir pilot mudur Alonso,kesinlikle evet! peki şu anda girebilir mi,bence çalışmalı hala ve bunu başaracağına eminim,güveniyorum.. umarım umutlarımızı gerçekleştirir… ama harbiden şu anda ilk beşte yer alması gerekir demek biraz fazla olmuş..

  223. Melisa Alonso avatarı
    Melisa Alonso

    Fernando'nun ilk 10'da yer alması harika!Eminim Ferrari'de göstereceği başarılarla daha da üstlere tırmanacaktır!

  224. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    M1CHAEL. merak etme şuanda alonso hala yarışıyor. ve ferraride. bundan sonrada şampıyon olacaktır inş. ilerde o ilk beşe girebilir anlamadığım şey bu sadece bir anket. ve sizin bile bunu cekememezliğinizi anlamıyorum. SADECE ANKET oki .

  225. Evet, bence de fanatikçe bir yaklaşım. O kadar üstadların olduğu noktada Alonso'nun ilk 5'e girebilmesi şuan mümkün değil. Bu her manada böyle isim, istatistik, hatıra, hissettirilen…
    Emerson, Fittipaldi, Ascari, Brabham'ın giremediği ilk 5 'e nasıl koysunlar insalar, yada kimi çıkaracaksınız Alonso için o muhteşem ilk 5'den.
    İlk 5 için hadi Ascari, Moss olmalıydı dense anlarız ama neye göre Alonso, Alonso'nun Gilles'in önünde olması bile büyük bir şerefdir bence.

  226. Pardon 81 İspanya GP ve ilk 5 pilot 1.2 sn içinde sıralanıyorlar

  227. Alonso kötü araçla kazanmayı da beceriyor diyorsunda ben sana gillesin 82 ispanya gp yarışını anlatsam ne olacak adam son 15 tur 3 tekerlek ile virajlardan yanlaya yanlaya çıkarak yarış kazandı ve Finish f1 deki en yakın finiş ilk 6 1.2 sn içinde sıralanaıyorlar

  228. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Çabuk kanıtlar o, sen merak etme

  229. Alonsonun yeri yavaş ilk 5 olsun Gilles Lauda ve Stewart gibi pilotlar bile ilk 5 e giremediyse Alonsonun bize baya kanıtlaması gereken şeyler var

  230. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    O listede şu an Alonso nun yeri ilk beş olmalıydı, ama medya her zaman, her alanda, gidenleri duayenleştiriyor. Neyse, artık Ferraride. Onu küçümseyenler, bu yıl massaya büyük üstünlüğünü izlerken sanırım insafa gelirler. O, ilk üçün herhangi bir yerinde olmaya emin adımlarla ilerliyor. Hemde doğru takımla. Ve şimdiye kadar sadece üç sezon kazanan araçla yarıştı, Üçüncü şampiyonluğu takımın hakettiği ceza yüzünden kaçırdı.
    Birileri kabul edemese de, O kazanamayan araçlarla da en iyi pilotlardan olunabileceğini gösterdi.
    Hamilton un yeri bence iyi. Kendini biraz daha geliştirirse ilk 10 u hakeder. Kubicanın bu kadar geride olmasına şaşırdım. Bence daha iyi bir pilot.
    Vettel de inişli çıkışlı sezonuna rağmen iyi bir yerde. O da en çok gelecek vaad edenlerden.
    Kimi nin yerini beğenmeyenlere gelince, buz adamlık, Kimseyle laf kavgası yapmama, cevabını sürüşüyle verme gibi değerli özellikler, iyi bir kişilik olmaya yeter, en iyi pilotlardan olmaya yetmez. F1 den sıkılıp, bırakan bir pilotun ilk 10 da olması çok abes olurdu.

  231. Güzel bir liste, sporun içindeki insanların düşünce tarzlarını ve tercihlerini görmemiz için her zaman lazım, keşke daha sıklıkla yapılsa.
    Sıralama olarak da bana gayet normal geldi. Pilotların tercihleri bazen taraftarlar gibi olmaz o yüzden garip gelebilir. Benim eski araştırmalarıma ve tahminlerime gayet yakın olduğunu gördüm.
    Alonso ve Hamilton'un yerleri yaptıkları ve istatistikleri ile oradalar, çok doğal belki bir kaç sıra
    değişebilir genele göre. Fanatikleri haricinde Kimi'nin yeride F1'in içindeki insanlara göre normal, pilotların değerlendirme kıstasları biraz farklıdır fanatiklerden. Jacques Villeneuve, Hill gibi insanlar da özel, şampiyonlar ama işte istatistikleri ve hissettirdikleri açısından onlarda çok geride kalmışlar.
    Sanırım sadece ilk 4 için sıralaması değişmekle beraber genel bir kabul olduğu en net anlaşılır nokta.

  232. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ben artık şuna inanıyorum, bazılarına Alonso diyince beyindeki şarteli indiriyorlar… adamla ilgili her olumlu şeyde saçmamalama katlarını milyonla çarpıyorlar… tabi ki %100 sonucu veren bir anket değil bu ama bu sporun içinde olanların görüşü sadece… tapacak değiliz bu ankete ama yerin dibinede sokmamak lazım.. aa pardon Alonso bu anket için santanderden destek almış,santander bu anketi dolduranların cebine 50€ sıkıştırmış,eğer Alonso ilk 10 girmezse piquet yi viraj çıkışı size çarptırırım demiş… ah be Alonso ne mafya adamsın sen,hatta bi kural da eklenmiş,artık diğer pilotlar gaza daha az basacakmış basmazsa mafya santander topuklarına saydıracakmış….
    neyse habere dönersek hamiltonun 3.senesinde aldığı yer çok iyi bence,bunda 2007 senesinin etkisi kaçınılmaz..muhakkak yerini yükseltecektir.. bence 2010 ile birlikte Alonso,hamilton,massa'nın yerlerinde değişikliklerin olacağını düşünüyorum,pozitif yönden… haydi hayırlı beklmeler

  233. Mika Hakkinen'in bir dezavantajı vardı o da 1991 yılında F1'e başlamasına rağmen 1997'nin son yarışına kadar yarış kazanamamıştı. Geç alınmış 2 şampiyonluğu var. Aynı şey Nigel Mansell için de geçerli 1980'de başlamış yarışmaya ve 1992'de şampiyon olabilmiş.

    not: Mika Hakkinen'i destekleyerek F1'e başladığımı biliyorsunuz.

  234. Yavuz Balcı avatarı

    sıralamada en dikkatimi çeken mansell ve gilles villeneuve ün yerleri.nasıl ilk 10 dışında kalıyorlar hayret.ayrıca mika nın yeride pek gerçekçi değil.bir diğer dikkatimi çeken konu ise robert kubicanın montoyayı geçmesi.

  235. Bence liste pek gerçekçi degil.

  236. KEMAL SENGUL avatarı

    ralf schumacher nerde oda f1 pilotu(eski)

  237. Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar.Bizim aslan da Schumacher.Zevkler tartışılmaz orası ayrı bi mesele.

  238. bu arada baba nakajima nin adi satoru nakajima, kazuki nakajima degil 🙂

  239. Bana kalırsa ne kimi ne de alonso eski pilotların yerini tutabilir Prost bile gerçek yarışçıların sonuncusu Gillesdi geriye kalan bizler işini iyi yapna profosyonelleriz demişse elbette bir bildiği vardır Sıralama iyi olmuş

  240. abi nakajima ile ervine ve webber bir tutulabilir mi ya.. kesin bir otorite yoktur ya bu secilirken, japon fanlar basmistir oyu 😀

    hayir madem bir japon kamikaze secilecek, neden sato degil de nakajima 😀

  241. Larien'e kesinlikle katılıyorum Henüz F1 Kariyerinin 3.senesinde 17.sırada yer alması beni çokkkk mutlu etti Forever Lewis Hamilton.

  242. tabi şimdi insanın desteklediği pilot diğer rakiplarinden geride kaldığı zaman taraftarlrıda isteristemez HEZER YANA uğruyor normaldir.bu anketi yapan bizzat pilotların kendileri.şimdi şunuda söyleyebilirsiniz alonso şike yaparak bütün pilotlara ,9. luğu almıştır.ne diyeyim belki adam çok akıllı.

  243. Larien Larien avatarı
    Larien Larien

    bu liste bize gösteriyor ki şuan mevcut pilotlar arasında senna ve schumi gibi ilerde ismi anılacak tek bir pilot var… o da kariyerinin henüz çok başında olan lewis hamilton…

  244. Gürcan Hezer avatarı
    Gürcan Hezer

    Ne kadar yazıklanmış Alonso fanları ki , listeyi görünce bi nebze mutluluk sözcükleri dökülmül kalelmlerinden.Liste ilk 8 e kadar yani o yeni kırmızı başlıklı Alonsoya kadar KAZANMAYA YARIŞAN ve kariyerlerinde , ŞİKE ile yarış galibiyeti bulunmayanların listesi , yani gerçek pilotlar , pazarlamacıların sahte ,yapay yaratmaları değil , dahası ilk 3 karekter anlamında da kendilerini fazlasıyla kanıtlamış , kariyerlerini zedeleyecek bir izlenim bırakmamış pilotlar , takımlarını suçlamak gibi , bilmem anlatabildim mi…

  245. yuh be montoyayı ve massayı nerelere atmışlar

  246. mümkünmü alonsonun hakkineni geçmesi resmen içine…

  247. alptuğ bektaş avatarı
    alptuğ bektaş

    Senna' dan başka birinci seçilecek başka bir pilotun olacağını zannetmiyorum. Şöyle birşey var ki diğer pilotlarında bu kadar başarılı olmalarının sebebi Senna gibi olmak istemeleri. Senna hem iyi bir sürücü hem de bir idol. Senna ve Schumacher ilk ikideyse benim için bir problem yok.

  248. alonso nun yeri süpermiş. bence hamiltonun da bu yaşına rağmen elde ettiği başarı ciddi bir başarı. ve bu iki pilotun kariyeri hala devam etmekte. yani alonso ferrari de ciddi bir başarı sağlarsa bu listede dahada tırmanacaktır. belkide tüm zamanların en iyi 5 pilotunun arasına girecektir. lewis da bu parlak kariyerine devam ederse ilk 10 da olması garanti bence. ama alonso nun böyle çok önemli pilotları geride bırakıp şimdiden 9. luğu alması çok güzel. gurur okşayıcı. zaten en iyisini desdeklediğimi biliyordum:))

  249. 1 senna 2 prost 3 hakkinen 4 schumacher 5 kimi 6 hamilton 7 alonso

  250. tabiki de gerçekçi bir sıralama değil resmen raiyi soğuk adam olduğu için gerilere atmışlar rainin yeri ilk 5 dedir

  251. fernando ulas avatarı
    fernando ulas

    alonsonun gercekten ilk 10da olması cok sevindirdi beni. 🙂

  252. … ve evet F1racing'in yaptığı listeye oldukça yakın bir liste bu

  253. Alonso'nun üst sıralarda olması hoşuma gitse de, bana da öyle çok ciddi bir listeymiş gibi gelmedi

  254. Bu liste en azından bir referans olarak kabul edilebilir. Alonso'nun "şu anda griddeki" en iyi pilot olması, ilk 10'da olması, Senna'nın pilot olması gibi güzel sonuçları barındırıyor.

    F1 Racing de benzer bir liste yayımlamıştı yaklaşık 2 sene önce. Benzer bir sıralama olduğunu hatırlıyorum.

  255. baba değil o bildiğimiz nakajima. ben listeyi çok gerçekçi bulmadım açıkçası

  256. ahmet güneş avatarı
    ahmet güneş

    Alonso'ya laf atanlar gördülermi acaba?

  257. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Lewis Hakkinen'e Yaklasmis =) Gercekci Bir Sıralama Olmus 😉

  258. Keşke tüm listeye ulaşabilsek.Jim Clark,Gilles Villenuve,Stewart,Lauda kaçıncı sıradalar bakardık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir