McLaren MP4-22

McLaren tarihinde üretilen 51. araç olan MP4 22, 2007 yılında Neil Oatley ve Mike Coughlan tarafından tasarlandı.

Yakıt ve yağ olarak Mobil’i kullanan İngiliz takım, Mercedes’in 810 beygirlik FO 108T model motoruna sahipti.

Fernando Alonso ve Lewis Hamilton’ın kullandığı araç sezon içerisinde toplamda 2 kez yarış dışı kaldı. Bunlardan birisi Fernando Alonso’nun Japonya GP’sinde yaptığı kaza, diğeri ise Lewis Hamilton’ın Çin GP’sinde pite girerken çakıl havuzuna saplanmasıydı.

MP4-22 17 yarışlık macerasında 8 pole pozisyonu, 8 galibiyet ve 24 podyum elde etti.


Yorumlar

“McLaren MP4-22” için 15 yanıt

  1. Tolga karanlık , Alonso nereden olayın baş aktörü oluyor ben anlamadım.
    Stepney ve coughlan bir kafede oturuyor ve gizli belgeri paylaşıyor.Coughlan ve eşi belgeleri çoğaltıyor.Bu skandal fotokopici dükkanının ihbarı ile ortaya çıkıyor.Hatta stepney ve coughlanın hondaya gidip fry ile görüştükleri ve rüya takım için çalıştıkları bile öne sürülüyor.Ferrari dedi ki bu belgelerin coughlanda olduğunu neale biliyordu.Kimseden çıt çıkmadı.Sezonun ilk yarışında Mclaren Ferrariyi şikayet etti.Hareketli taban yüzünden.Bunu daha ilk yarışta nasıl anlamış olabilirler ki?.Cevap : o malum belgelerle.Ron her ne kadar” bir çalışanın uygunsuz davranışı” dese de bazı şeyler ortada.

    Şimdi Alonsoyu bu olayın neresine oturtalım.Kafeye mi , fotokopiciye mi?.Bu olayın başşş aktörü nasıl oluyor.Stepney , coughlan , neale dururken Alonso nasıl başşşşaktör oldu.

  2. SCUDERİA FERRARİ avatarı
    SCUDERİA FERRARİ

    04-05-06 yıllarında dökülen araç nasıl birdenbire bu kadar güçlendi! sezon sonu sadece 2 yd araç arızası da değil üstelik bunlar. çalıntı araçla zaten şampiyon olmalarına izin vermediler kanımca. şampiyon bir mclaren pilotu olsaydı büyük bir fiyasko olurdu.

  3. Dün akşam 2007 kanada yarışını izledim ne araclardı ses,görüntü hey gidi günler.Tabi Kubica nın feci kazası

  4. Tolga Karanlık avatarı
    Tolga Karanlık

    Aracı hazırlayanların isimler yanlış yazılmış, araç Ferrari’den çalınan bilgilerle hazırlandı ve sezon sonunda bu udurm ortaya çıkınca takımın tüm puanları sıfırlandı ve 100 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi. Fakat olayın baş aktörü Fernando Alonso hiç ceza almadığı gibi üç yıl sonra iki çuval para karşılığı Ferrari’ye transfer oldu.

    1. …transferin ardından kendisini Kaf dağında gördüğü için Schuminin başardıklarını başaracağına inandı ve fanlarını da inandırdı ama 5 sene boyunca en büyük başarısı bir elleri arkadan bağlı takım arkadaşlarını yenmek ve bununla övünmek olunca kapı dışarı edildi…kendisi şu anda bir backmarker ve takım arkadaşını yenmekle meşgul… : )

    2. Tabi ya 2008 Mp4-23’de Ferrari izleri taşıyıp üstüne şampiyon oldu degil mi ? Ne kafa ama

      1. Tolga Karanlık avatarı
        Tolga Karanlık

        Kafa mı? Bu neyin kafası? Yazılanların hiç biri bireysel görüş değildir, McLaren’ın casusluğu mahkeme tarafından onanmış, FIA tarafından onaylanmıştır. Formula 1 resmi sitesinde 2007 yılı McLaren takım puanına bakarsanız sıfır görürsünüz. McLaren cezaya itiraz dahi etmedi. Siz beğenmiyor olabilirsiniz, çok beğendiğiniz kafanızı kuma gömmeyi tercih edebilirsiniz, fakat sizin algınızdaki seçiciliğiniz dışarıdaki dünyada bir şeyi değiştirmiyor.

        1. Mclaren takımı casusluk yapmamıştır, yani takım yöneticileri toplanıp “Hadi beyler iki tane İngiliz ajanı tutup Maranello’ya adam gönderelim de şu Ferrari’nin aracının bütün bilgilerini çalıp bi araç yapalım.” dememiştir. Olayın iç yüzü o kadar basit olmamıştır, öğrenmek istersen aşağıda paylaştığım linkte konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu sayede sorduğunuz soruların da cevaplarına ulaşabilirsiniz.

          1. o casuzluk onaylanmıştır mahkeme ve fıa tarafından
            mclarene yüz milyon dolar civarında para cezası kesilmiştir

            1. Vakit ayırıp aşağıda paylaştığım linki okursanız daha çok bilgi alabilirsiniz, biraz uzundur ama inanın çevirisini yapmak daha uzundu.

              Mahkemede Mclaren’ın casusluğu kanıtlanmadı, Mclaren’ın elinde Ferrari’ye ait bilgiler olduğu kanıtlandı. Yine mahkeme, yaptığı birçok incelemeye rağmen Mclaren aracında Ferrari aracıından hiçbir iz bulamadı.

              Neyse siz aşağıdaki yazıyı buyrun okuyun.

              1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
                Kimi_Raikko_Forza

                Bu makaleyi ve o dönemden sonraki pek çok haber, makaleyi okudum. Şunu unutmamak lazım bazı Ron ya da çok üst düzey McLaren çalışanlarının bu işte eli olmasa da(en azından biz böyle biliyoruz) sonuçta bu bilgiler McLaren e geldi ve ne kadar yararlanıldığı bilinmeksizin bu bilgiler kullanıldı. Yine aynı yıl ALO nun vatandaşı De La Rosa dan aldığı Ferrari nin yarışa kaç lt benzinle başladığı vs. gibi bilgiler de mevcut. Bunlar e mail yoluyla alınmış ve kanıtlanmış bilgiler. Tabi şunu da diyebilirsiniz e kardeşim burada para ve rüşvet işin içine giriyor ve koca McLaren iki adamın yaptığıyla sorumlu tutulamaz ama işler öyle yürümüyor ki gerek puan gerekse para cezası verildi. Bunu şöyle örnekleyebiliriz. 3 Temmuz sürecinde Fenerbahçe başkanın ve ya bir iki yöneticinin şike yapması ya da yeltenmesi koskoca bir kulübü bağlar mı oyuncuların teknik heyetin hakkını, alın terini gasp eder mi? Evet ediyor aynı McLaren olayında olduğu gibi.

  5. Kimi 2007 de McLarende kalsaydı daha büyük farkla şampiyon olurdu, 2003, 2005’in acısını çıkarırdı bu araçla..

  6. Dayanıklılık olarak Raikkonenin 2004-05-06 mclareninden sonra mclaren butona basmıştı farkla şampiyon olacak araçtı ama malum geçmiş 🙂

    1. malum olamadı. hami neden olamadı. 🙂
      McLaren birinci pilotunu seçemedi (bana göre seçtide yanlış ata oynadı) aradan kimi şampiyon oldu 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir