Formula 1’in Ünlü Geri Dönüş Hikayeleri

yazar:

kategori:

Niki Lauda ve Alain Prost gibi şampiyonluğu bulunan pilotlardan tutun, Alan Jones ve Nigel Mansell gibi harika yarış pilotlarına kadar birçok isim emeklilik kararlarının ardından daha yapacak işleri olduğun düşünerek spora geri dönmüşlerdi. İşte Formula 1’inbüyük geri dönüş hikayeleri…

Jose Froilan Gonzalez

Gonzalez, 1954 dünya şampiyonasıikinci sırada tamamlamıştı ancak en önemli başarısı 1961 Britanya GP’sinde Ferrari ile aldığı, takımın ilk zaferiydi. 1954’e kadar tam zamanlı olarak yarıştı ve sonrasında  1957’ye kadar memleketindeki Arjantin GP’lerine katıldı. F1’den iki yıl  tamamen ayrı kaldıktan sonra ise 1960 yılında yine Arjantin’de Ferrari ile geri döndü ve yarışı onuncu sırada tamamlayabildi.

Mike Hailwood

‘Mike the bike’ kariyerine 1963 Britanya GP’si ile başladı. Kullandığı araç Red Parnell Racing’in Lotus 25 aracıydı. O sıralarda aynı zamanda MV Agusta ile üçüncü motorsiklet şampiyonluğunu kovalıyordu. Britanyalı pilot, 1966 yılına kadar her iki seride de yarışmayı sürdürdü. Ardından da tam zamanlı olarak motorsiklet yarışlarına geçiş yaptı ve dört şampiyonluk daha kazandı.

Mike 1971’de Surtees takımı ile yeniden F1’e döndü. Bu dönüşün ardından 1972 Güney Afrika GP’sinde en hızlı tur zamanını ve ardından iki podyum finişi elde etti. Hailwood 1974 yılında 34 yaşındayken spora tamamen veda etti.

Dan Gurney

Dan Gurney 1959’da Ferrari ile yarışması için teklif almıştı. Ancak o1960 yılında BRM’ye geçti ve 1962’de ilk galibiyetini kazandı. Brabham’daki üç yılda iki galibiyet daha kazanan Gurney takımın ilk zaferlerine de imza atmıştı.

Bu zaman içinde Gurney, Jim Clark gibi pilotların saygısını kazandı. Gurney’in son zaferi1967 Spa’da geldi. Gurney 1969’da USAC ve CanAm serilerinde yarışmak için spordan ayrıldı. Ardından 1970 yılında McLaren üç F1 yarışına katıldı.

Alan Jones

Alan Jones, Jack Brabham’dan sonra şampiyonluk kazanabilecek ikinci Avustralyalı pilottu. Jones, William ile 1979’da dört yarış kazandı ve bunu 1980’deki şampiyonluk başarısı takip etti. Jones bu başarıyı 1981’de tekrarlayamadı ve takım arkadaşı Carlos Reutemann ile sorunlar yaşadı. Şampiyonluk ise Nelson Piquet’nin olmuştu. Jones, Las Vegas’taki yarışın ardından emekliye ayrıldı.

Ardından 1983’te Long Beach’te Arrows takımı ile pistlere dönüş yaptı ancak 1985’te Carl Haas’ın Lola projesine geçmeden önce yine bir ara verdi. Sezonu dört puan kazanarak 12. sırada tamamladı.

Jacques Villeneuve

Kanadalı pilot 1996’da Williams takımında yarıştı.  Melbourne’deki ilk yarışını neredeyse kazanmak üzereydi ancak ilk yılında dört zafer elde edebildi ve sezonu ikinci sırada tamamladı. Bir sonraki yıl bunu yedi zafer ve dünya şampiyonluğu takip etti.

1999’da BAR F1 projesine katılan Villeneuve 2003 yılına kadar orada kaldı. 2003’te David Richards’ın takımı satın almasıyla Villeneuve gözden düştü. 2003 Japonya GP’si öncesi takımdan atıldı.

Villeneuve, Flavio Briatore 2004 sezonunu sonunda Renault’da onu Jarno Trulli’nin koltuğuna oturtana kadar boşta kaldı. 2004’ün ardından Sauber ve BMW Sauber ile iki sezon daha geçiren Villeneuve 1997 yılından sonra hiç yarış kazanamadı.

Niki Lauda

Avusturyalı pilot 1975’ten 1977’ye kadar üç şampiyonluk kazanabilirdi. Ama 1976’daki ölümcül kazası buna engel olmuştu belki de. Lauda, 1977 yılının sonunda Ferrari’den ayrıldı ve Brabham’a katıldı. Ardından tamamen açıksözlü bir davranışla Kanada GP’sinde aracını pite çekerek Bernie Ecclestone artık bu spora ilgisini kaybettiğini söyledi ve spordan ayrıldı.

Sonraki 2.5 yılda Lauda Air şirketini kurdu ancak Ron Dennis 1982’de onu McLaren’a getirdi. Lauda burada iki yarış kazandı ve 1984’te takım arkadaşı Alain Prost’u geride bırakarak şampiyon oldu. Lauda son yarışına 1985 Hollanda GP’sinde çıktı ve sezon sonunda spordan tamamen ayrıldı.

Nigel Mansell

Britanyalı pilot 1985’te Williams ile ilk zaferini kazanmıştı ve ardından Lotus ile dört yıl geçirdi. 1986’da dünya şampiyonluğuna çok yaklaşmışken Adelaide’da arka lastiği nedeniyle bu fırsatı kaçırdı. 1987’de Japonya GP’si sıralamalrında kaza yaparak şampiyonluğu  Nelson Piquet’ye kaybetti.

Mansell, 1989’da Ferrari’ye geçti Brezilya’da ilk yarışını kazandı. Tifosiler onu çok sevmişti ama 1990’da Alain Prost ile yarışırken takım içindeki politik olaylar nedeniyle Britanya GP’sinde spordan ayrılacağını açıkladı.

Mansell bu kararını uygulamadı ve yeniden Williams takımına katıldı.  1992 sezonunu domine ederek şampiyonluğa ulaştı. Ancak takım 1993’te Prost ile anlaştığını duyurunca Mansell bu kez F1’den ayrıldı. 1993’te IndyCar’da yarıştı. 1994 yılında Williams ve Renault, Ayrteon Senna’nın ölümünden sonra ondan geri dönemsini istediler. O yıl dört yarışan çıkan Mansell Avustralya’daki son yarışta zafere ulaşmıştı. Mansell, 1995 yılında McLaren ile anlaştı ancak anlaşma işe yaramadı ve Mansell iki yarış sonra takımdan ayrıldı.

Alain Prost

Prost belki de 1980’lerin en karakteristik pilotuydu. Fransız pilot o yıllarda şampiyonluk için yarışan tüm pilotların ensesinde nefesini hissettiriyordu. Prost, 1980’de Renault’ya geçti. O yul üç yarış kazandı ve bir sonraki sezon da iki zafer elde etti. Ardından 1985’te McLaren’a geçen Prost burada sonunda beklediği şampiyonluğa ulaştı. 1986’da ikinci şampiyonluğu yakalayan Prost 1989’da da takım arkadaşı Senna’ya karşı üçüncü şampiyonluğunu elde etmişti.

Bu mücadeledeki çekişme nedeniyle Prost 1990’da Ferrari’ye geçti. Japonya GP’sinde Senna ile çarpıştıktan sonra şampiyonluğu Brezilyalı pilota kaptırdı. 1991’de Ferrari gerektiği kadar başarılı olamadı ve Prost takımdan çıkarıldı.

1992’de Williams’a katılan Prost bir sonraki sezonu domine ederek şampiyonluğa ulaştı sezon sonunda spordan ayrıldı.

Geri dönüşler hakkında göze çarpan diğer bilgiler:

• Yukarıdaki listede adı geçen isimlerden sadece  Lauda, Prost ve Mansell geri döndükten sonra yarış kazanabildi.

• Beklenmeyen geri dönüşler son yıllarda da yaşandı. : Mika Hakkinen, Fernando Alonso ve Felipe Massa ilk yıllarının ardından test pilotluğu yapmıştı ve ardından tekrar yarış koltuğuna geçerek başarılar kazandılar.

• 40 yaşın üzerinde yarışan son pilot Nigel Mansell’di. (41yıl, 9 ay 6 gün).

• F1’de yarışan en yaşlı pilot 55 yaşındaki Louis Chiron. Chiron 1955 Monako GP’sine çıktığında 55 yıl 9 ay 19 günlüktü.

 

Kaynak: Autosport

Çeviri: TRF1.net

 


Yorumlar

  1. King  Raikkonen avatarı
    King Raikkonen

    darısı raikkonenin başına…

  2. Benzer bir araştırma bir kaç ay önceki bir F1 Racing'de vardı. Bilgilendirici bir çalışma olmuş. Autosport'a ve çeviri için TRF1'e tebrikler.

  3. prost 4 şampiyonluk mu kazandı bilmiyordum ama saygım 1 kat daha arttı

  4. Daha önce ki hikayelere bakarsak sadece Lauda uzun bir ayrılığın ardından şampiyonluğa ulaşmış.

    Schumacher de başarılı olabilir tabiki. Ama beklentileri yüksek tutmamak lazım. Şuana kadar gelen açıklamalar yorumlar direk şampiyonluk üzeirine. Sonradan çok büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir. Belki başarı geç gelir belli olmaz. Bu konuda kesin birşey söylemek zor. Tabiki öncelik olarak araçların rekabet güçlerine bakmak lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir