Felipe Massa

yazar:

kategori:
kimi.png
kimiyuz.jpg
ffkimi.jpg kimikask.jpg
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 25/04/1981 Medeni Hali Evli
Doğum Yeri Sao Paulo Boy 1.66
Ülke Brazilya Kilo 59
       
stat.jpg
Yarış Zaferi 11 İlk Yarış 2002 Melbourne
Podyum 33 En İyi Finiş Pozisyonu 1
Pole Pozisyon 15 2009 Derecesi 11
En Hızlı Tur 12 2010 Derecesi 6
Katıldığı Yarış 133 Şampiyonluk 0
Topladığı Puan 464 Takım Ferrari
Yarıştığı Takımlar 2002-04-05 Sauber    
gecmis.jpg
Peter Sauber yetenekli gençleri iyi seçmesiyle bilinir. 2000 sezonunun sonunda Finnli Kimi Raikkonen’i test pilotu olarak seçmiştir. Bu aşamadan sonra 2001’de genç yetenek olarak Kimi Raikkonen kendisini göstermiştir. Zaten geri kalan senelerdeki başarısı ortadadır. Kimi Mclaren’e gecerek onu yıldız yapan Peter Sauber’i geride bırakmıştır. Bu yüzden Peter Sauber yeni bir pilot aramaya başlamıştır.

25 Nisan 1982’de Brezilya Sau Paulo’da doğan Felipe 19 yaşındayken Albert Park’ta pistlere çıktı. Felipe karting serisinde bir sürü sezon yarıştı.Kariyerine 1990’da Sao Paolo micro kit kartta 4. olarak başladı.Diğer sene 6. ,1993’te ise 3.oldu. 1998’de Formula Chevrolet’te yarışıp 5. olana kadar bu seride devam etti. 1999da ise Formula Chevrolet’te 1. oldu.

2000’de Formula Renault İtalya serisinde şampiyon oldu. Diğer sene Formula Renault Avrupa serisinde şampiyon oldu. 2001’de bir başka parlak sezon olmuştu.Sezonun bitimine 1 yarış kala EURO 3000’de de şampiyon oldu.

Herkes Formula 1’e Peter Sauber’le başlayan Massa hakkında güzel şeyler söyledi. Sezonun başlamasıyla kendisini çoğu zaman kum havuzunda buldu. 2002de sadece 4 puan alarak 13. sırada bitirdi. Bu Formula 1’de kalmasına yetmedi. 2003’te Ferrari’de test pilotu oldu. 2004’te tekrar Sauber’e geri döndü.

Ferrari’den geri dönüşüyle kendisinin sürekli Formula 1’de kalmak istediğini göstermek istedi. Pilotlar sıralamasında 12. sırada sezonu kapattı. Massa’nın en iyi yarışı Spa’da 4. olduğu yarış değil kendi ülkesinde yarıştığı Interlagos’ta 1 tur lider götürmesiydi.

Massa 2005’te de Sauber de yarıştı. Ona eski dünya şampiyonu Villeneuve eşlik etti.Sauber için tamamen zor bir seneydi ama Massa toplamda 11 puan aldı ve Montreal’de 4. oldu.

2006 sezonunda Ferrari’ye transfer olan Felipe Massa, Michael Schumacher ile zirveyi kovaladı. Sezonun ilerlemesi ve Ferrari’nin de gelişim göstermesi ile Massa’nın da performansı arttı ve Massa 3 defa pole pozisyonunu kazanırken 2 defada galibiyet kazanmış oldu. Massa son yarış olan Brezilya’da kendi evinde yarışı 1. sırada tamamlayarak uzun aradan sonra Ayrton Senna’dan sonra evinde kazanan ilk isim oldu. Massa sezon içerisinde 80 puan toplayarak sezonu Fernando Alonso ve Michael Schumacher’in arkasında 3. sırada tamamladı.

2007 yılında kendisinden beklentiler daha yüksekti. Michael Schumacher’in de desteğini arkasına alan Felipe Massa gösterdiği güçlü performans sayesinde 3 kez zafer elde etti. İtalya GP’ye kadar şampiyonluk şansını sürdüren Massa yaşadığı problem nedeniyle hem yarış dışı kaldı hem de şampiyonluk mücadelesinden uzak kaldı ve sezonu ancak Raikkonen ve Mclaren pilotlarının arkasında 4. sırada tamamladı.

2008 ilk yarışları Massa için pek iyi geçmedi. Yaptıgı önemli hatalar çok sert eleştirilmesine sebep oldu. Ancak hatalarından ders alan Massa sonraki yarışlarda güçlü performans ortaya koydu. Monaco’da pole pozisyonunu kazanmasına kendisi bile şaşırdı ve yağmurlu geçen yarışta çıkardıgı performansda taktir topladı. Fransada kariyerinde ilk kez şampiyonaya liderlik etti. Ancak çok yağışlı geçen İngilterede bir çok kez spin atarak liderliği kaptırdı. Macaristanda yine çok iyi bir performans sergileyen Massa bitime üç tur kala lider giderken motoru iflas etti. Hamilton’la olan farkı İtalyada bir puana kadar indirdi. Sonraki yarış Singapur’da ciddi bir farkla pole pozisyonunu kazanıp yarışta da Hamiltonla olan farkı hızla açıyordu. Ancak güvenlik aracıyla beraber farklar kapandı ve herkes bir anda pite girdi. Ferrari’nin kullandığı ışıklı dur kalk sistemi benzin hortumu takılıyken Massa’ya hatalı şekilde yeşil ışık yaktı. Hortumu yerinden sökerek ilerleyen Massa pit yolunun sonunda uzun süre ekibin gelip hortumu almasını bekledi ancak hortum da birçok uğraşıdan sonra çıkartılabildi. Massa’nın yarışı bitmişti ve belkide bu şampiyonlukta ki en büyük darbe oldu. Sonraki yarış Fuji’de start skandalı oldu. Startın ilk metrelerinde geçilen Hamilton çok geç fren yaparak Ferrari pilotlarını pist dışına sürükledi. Kendi de yer kaybeden Hamilton bir sonraki viraj tekrar pist dışına çıktı ve Massa’nın gerisine düştü. Şikana gelirken Massa’ya atak yapan Hamilton şikan çıkışında Massa ile aralarında temas oldu ve Hamilton spin attı. Hakemler Massa’yı suçlu buldu ve pitten geçme cezası aldı. Gerilere düşmesine rağmen iyi yükselen Massa değerli puanlar kazandı. Çin’de vasatın altında kalan Ferrari ve Massa Lewis ile mücadele edemedi ve puan farkı biraz daha açıldı. Brezilya’da şansı oldukça azalan Massa kendi evinde kazanıp Hamilton’un 6. olmasını bekleyecekti. Yağmur hem yarışın başında hemde son turlarda önemli bir rol oynadı. Massa baştan sona iyi bir performansla yarışı lider götürdü. Bitime bir kaç tur kala Hamilton istediği sonucu almak üzereydi. Ancak yavaş yavaş atıştıran yağmur sonucu Toyota hariç tüm takımlar lastikleri değiştirdiler. Toyota pilotu Glock bu sayede Hamilton’un önüne geçmiş oldu. Hamilton 5. sırada yani sınırdaydı ancak arkadan da güçlü bir Vettel baskısı vardı. Lastikleri ısıtma sorunu yaşayan Hamilton Vettel’e geçilerek 6. sıraya geriledi. Massa istediğini almak üzereydi ve finişi şampiyon olarak geçmişti ancak kuru lastikleriyle Glock son virajda momentumunu kaybetti ve arkadan gelen Hamilton’a geçildi ve bu sefer Hamilton finiş çizgisini şampiyon olarak geçti. Şampiyonlugu kaybetse de Massa bu sene kariyerinin en iyi yılını geçirdi ve takım arkadaşı Kimi Raikkonen’i alt ederek takımdaki yerini güçlendirdi.

Massa 2010 da yeniden şampiyonluk mücadelesine hazırlanıyordu ancak ilk yarışla beraber yetersiz bir araca sahip olduğu belli oldu. Yeterince hızlı olamayan F60 mekanik sorunlarda yaşıyordu. İlk yarışta motor arızasıyla yarış dışı kaldı. Malezya GP’si sıralama turlarında takım strateji hatası yaparak Massanın ilk bölümde elenmesine sebep oldu. Yağmurlu yarışta Massa 9.luğa kadar yükseldi ancak yarış yarıda kesilince puan alamadı. Çin de puan alacak durumdayken elektrik sorunu nedeniyle yine yarış dışı kaldı. Bahreyn de ise ilk virajda iki aracın arasında sıkıştı ön kanadının zarar görmesiyle bu yarıştan da puansız ayrıldı. İspanyaya takımın yaptığı güncellemeler Massa’nın performansınada yansıdı. Sıralama 4. olup yarışın büyük bölümünü 3. olarak götürdü. Son pitde araca yeterince yakıt yüklenmeyince son turlarda ekstra tasarruf yapmak zorunda kaldı. Oldukça yavaşlayan Massa 2 pozisyon kaybetti ve yarışı 6. sırada tamamladı. Böylece sezonun ilk puanlarınıda almış oldu. Monaco da 5. başladığı yarışı takım arkadaşının ardından 4. tamamladı. Son 3 yıldır kazandığı Türkiye GP’sini ise ancak 6. bitirebildi. Britanya da 11. sıradan kalkıp iyi bir performansla 4. bitirdi. İlk podyumu ise 8. sırada başladığı Almanya GP’sin de yaptı ve burada 3. oldu. Ferrari Macaristana büyük bir güncelleme ile geldi. Ancak Massa bu güncellemeden yararlanamadı çünkü talihsiz bir kaza geçirerek sezonu kapattı.

Massa’nın Kazası

Macaristan sıralama turlarında Barrichello’nun aracından fırlayan süspansiyon yayı Massa’nın kaskına isabet ederek önemli bir sakatlığa yol açtı. Yay vizörü açıp Massa’nın kafasına temas etmiş ve kafatasını yaralamıştı. Gözününde yaralandığı kaza sonucu Massa bilincini kaybetmiş halde bariyerlere çarptı. Hemen hastaneye sevk edilen Massa’nın durumu ilk önce hayati olarak bildirildi. Hastanede göz çevresinden ameliyat edildikten sonra uykuda tutulan Massa 2 günün ardından uyandırıldı. Bir hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu edilip Brezilyaya gönderildi. Sezonu kapatan pilotun kariyerine devam edip edemeyeceği de belli değildi. Ancak hızla iyileşmeye başladı.

Massa sakatlığı nedeniyle yarıda bıraktığı 2009 sezonunda 22. puan toplamıştı.

Sakatlığının ardından güçlü bir iyileşme dönemi geçiren Massa 2010’a her zamankinden daha fazla hazır olduğunu söylüyordu. Massa, Fernando Alonso’nun da takıma gelmesiyle artan takım içi rekabet ile mücade etti ancak performans açısında takım arkadaşı Alonso’ya yetişemedi. Takım içinde birinci ikinci pilot söylentileriyle de boğuşn Massa sezonu altıncı sırada tamamladı.


Yorumlar

  1. seni pek sevmesemde son dönemdeki iyi performansın ve artık kimiyle birbirinizi yenmek yerıne duble yapmayı dusundugunuz ıcın sana kanım ısındı Forza Scuderia Ferrari..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir