2017’de Zemin Etkisi F1’e Dönecek Gibi Görünüyor

yazar:

kategori:

Formula 1’in teknik patronlarının salı günü yaptığı toplantının ardından 2017 F1 sezonunda zemin etkisinin spora geri dönmesi bekleniyor.

Strateji Grubu’nun önderliğinde Formula 1, gelecek senelerde F1 araçlarını hızlandırmak ve aynı zamanda geçişi arttırmak için yeni kurallar belirlemeye çalışıyor.

Son yıllarda oldukça karmaşık ön kanatların araç takibini zorlaştırması nedeniyle bu konuda değişiklik yapılması planlanıyor.

Bu kapsamda Red Bull takımı ön kanat ve tabandan üretilen downforce oranında değişiklik yapılmasını önermişti. Red Bull ön kanadın aynı durmasını ancak aracın tabanından daha fazla downforce kazanılmasını tavsiye etti.

Ancak rakip takımlar bu şekilde takip eden aracın aerodinamik performansının yine çok fazla etkileneceğini belirttiler.

Son olarak takımların ön kanadın etkisini minimum seviyede tutan, zemin etkisi ile daha fazla downforce üretilen araçlar üzerine odaklandığı düşünülüyor.

Force India’dan Bob Fernley “Şu anda ön kanat aracın altına giden her şeyi belirliyor.”

“Onların ne kadar karmaşık tasarımlı olduğunu görebilirsiniz. Aracın tüm performansını onlar veriyor ancak arka tarafa geçtiğinizde her şeyi temizliyor.”

“2017 kurallarında görmek istediğimiz şey, gerekli performansı modern zemin etkisi ile oluşturmak.”

“Eski araçlar gibi görünmeyecek ancak aynı prensipte olacak.”

“Takip edeni olumsuz etkilemeyecek bu yüzden geçişe yardımcı olacak.”

“Öyle olunca ön kanat downforce üretici olmaktan ziyade normal bir kanat olacak.” dedi.

McLaren’den Eric Boullier “Daha güçlü zemin etkisi ile kaybedilen downforce gücünü tekrar kazanmak daha kolay olur.”

“Şu anda ön kanatlar çok karmaşık. Bir kanatçığı sadece 2 mm değiştirseniz arkadaki downforce kayboluyor.”

“Aracın felsefesini değiştirip, ön kanattan daha bağımsız hale getirirsek durum daha iyi olur.”

“Bu yüzden 2017 için aracın dışında bazı değişiklikler olacak. Daha geniş ve düşük arka kanatlar olacak ve bu sayede ön kanada odaklanılmadan aracın dengesine yardımcı olunacak.” dedi.

 


Yorumlar

“2017’de Zemin Etkisi F1’e Dönecek Gibi Görünüyor” için 5 yanıt

  1. Batuhan #JB17 avatarı

    Ben F1’i ilk izlemeye başladığımda Hakkinen’in son sezonu olması lazımdı. O zamanlar bu kadar karmaşık ve elektronik sistemler yoktu. Çift katmanlı difüzör, KERS, ERS, V6 Turbo motorlar derken Formula 1 bir anda yol otomotivi endüstrisini besleyen bir yapıya büründü. V12 motorlar geri gelse, araçlarda bu kadar karmaşık elektronik düzenekler olmasa ve dış görünümleri eskisi gibi daha agresif olsa çok mu şey isterim?

  2. Ön kanadı komple yasaklasalar? Araçlar göze garip gelir ama işler yoluna girer. Veya ön kanadın yapısı standartlaştırılsa…

  3. Redbull’un zararına bir gelişme olacak. Adrian Newey harikası ön kanatlarla bütün downforce’u müthiş şekilde diğer taraflara aktarıyorlardı. McLaren ve Ferrari’nin lehine olacak gibi duruyor. Mercedes ne yapar o muamma.

  4. 2008 araçlarını tekrar getirin drs de ekleyin motoruda v10 yapın yeter

    1. Yani yani çok bişey istemiyoruz 🙂 kers ers olmadan minimum karmaşıklık yok kers arızası yok ers arızası yok batarya yok turbo mgu k h olmadan direk 2008 araçları v10 +drs . Buna bir de eski michelin lastikler eklenirse tam olur 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir