Analiz: Honda’nın Yeni Motoruna Rağmen McLaren Niye Geriledi?

McLaren’in motor partneri Honda, Belçika GP için hazırladığı büyük güncellemelere sahip motoruyla Ferrari’yi yakalamayı umuyordu ancak görünen o ki tam tersi McLaren yine geriledi.

Honda, sezonun ikinci yarısının başlayacağı Belçika’ya özellikle içten yanmalı motoru güncellenmiş yeni motoru getirdi. Honda bu motorla Ferrari’yi yakalamayı umuyordu ancak bugünkü antrenman seanslarında McLaren pilotları ancak Manor pilotlarını geçebildiler. Alonso ve Button 2.5 saniyeyi aşkın daha yavaş kaldılar.

McLaren son yarışlarda daha rekabetçi bir görüntü sergilemişti. Olaylı Macaristan’da Alonso 5. olurken yarışta Toro Rosso ile mücadele edebildi.

Spa’da ise durum tam tersine dönmüş görünüyor. Hungaroring kısa düzlüklere ve kıvrımlı virajlara sahip olması McLaren-Honda’nın lehine olurken Spa’nın acımasız, uzun düzlükleriyle hızlı virajları McLaren-Honda’nın tam olarak aleyhine çalışıyor.

Peki ya Honda’nın % 3 gelişim beklediği yeni motora rağmen bu kadar geride görünmesinin sebebi güç ünitesindeki verimlilik eksikliği. Honda’nın yeni içten yanmalı motoru eskisine göre daha iyi olsa da Enerji Dönüşüm Sistemi hala verimlilikten çok uzakta. ERS’yi verimli kullanamama kısa ve düzlüğü az pistlerde etkisini göstermese de uzun ve bol düzlüklü pistlerde kendisini gösteriyor.

Eric Boullier “Spa’nın bize uymayacağını biliyorduk. Büyük takımlarla güç açısından aynı seviyede değiliz. Ancak sadece güç sorunu yok. Sorun daha karmaşık ve enerji kullanımı da bu konuya dahil.”

“MGU-K’yı düzgün bir şekilde kullanabilirseniz bu kabaca ekstra 150 beygir güç demek. Kullanamıyorsanız 150 beygir daha güçsüz olmak anlamına geliyor. Bugün en güçlü içten yanmalı motora sahip değiliz, MGU-K’yı diğerleri kadar kullanamıyoruz. Her yarışta bu sorunu yaşıyoruz ancak burada her yerden daha fazla sorun yaşıyoruz.” dedi.

Sorun Honda’nın MGU-H’sinin egzozdan enerji dönüşümünde yeteri kadar enerji dönüştürememesinden kaynaklanıyor. MGU-H yeteri kadar verimli dönüşüm yapamayınca MGU-K’nın ekstra güç üretmesinde de sorun oluyor. Spa gibi turun % 65’inin tam gaz geçildiği bir pistte bu eksiklik büyük bir eksiklik olarak öne çıkıyor.

Boullier “Bizim MGU-H’miz diğerlerinin ki kadar bataryayı doldurup MGU-K’yı destekleyemiyor.”

“Tur başına 4 MJ kullanma sınırımız var. 4 MJ’yi yakıyoruz ancak onu yaktığımızda tur hala bitmemiş oluyor ve ardından ERS’nin devreye girmesi durmuş oluyor.”

“İçten yanmalı motor daha iyi ve şu ana kadar daha dayanıklı görüldü. En büyük sıkıntı elektrik gücünü tüm turda kullanamıyor olmamız.” dedi.

McLaren için kötü haber ise bu alanda kış dönemine kadar büyük bir güncelleme olmayacak olması çünkü Honda’nın ERS’te değişiklik yapması için çok fazla gelişim bileti kullanması gerekiyor. Bu yüzden McLaren tüm sezon bu şekilde devam etmek zorunda. En iyi sonuçların ise Singapur gibi pistlerde alınması bekleniyor.

O açıdan bu sene McLaren için  boşa geçmiş bir sene olacak. Gelecek sene için ise McLAren-Honda, Ferrari’nin geçen sene yaptığını yapmak istiyor.

Boullier “Ferrari 2014’ten 2015’e geçerken MGU-H’yi düzelterek büyük adım attı. Honda gelecek sene için çok sıkı çalışıyor ve çok iyi planları var.” dedi.

Takımın bu kadar zayıf kalmasında tüm suçu Honda’ya atmak yanlış olur çünkü MP4-30’un hızlı virajlarda yavaş kaldığı görülüyor.

Boullier “Honda’ya adil davranmamız lazım. Geçen seneden daha iyi bir şasiye sahibiz ancak henüz en iyi şasiye sahip değiliz.”

“Bu yüzden bizim de çözmemiz gereken sorunlar var. Aracımız oldukça kaygan bir araç.”

“Orta ve yavaş virajlarda belki en hızlı araca sahibiz ancak hızlı virajlarda güç eksiğimiz var ve istediğimiz kadar iyi değiliz.” dedi.

Ancak McLaren, Singapur GP’de Red Bull’un son dönemde kullanarak durumu tersine çevirmesinde yardımcı olan yeni ön kanat tarzı bir ön kanat planlıyor.

 

 

 


Yorumlar

“Analiz: Honda’nın Yeni Motoruna Rağmen McLaren Niye Geriledi?” için 17 yanıt

  1. Bu bol uzun düzlüklü pistler bize gelmiyor.

  2. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    ben demiştim demeyi sevmem ama zaten belliydi böyle olacağı

  3. Bu sene Honda bu işi beceremeyecek…

  4. https://www.youtube.com/watch?v=VPqm7RjgtVY
    MCLaren mühendisleri yine böyle yapmalaı ferrari garajında.

    Çok güldüm yaa.:)

    1. Sonra o dikizleyen çocuk Ferrariye geçmişti 😀

    2. Bildiğin dalgaya almışlar 😀

  5. sayın Abdullah bey/admin tahmin oyunundaki Pozisyon 1,Pozisyon 2… dediği q3 teki sıralamı ? yoksa yarıştaki galibiyet sıralamasımı ? bilgi verirsen sevinirim iyi çalışmalar.

      1. o zaman ben hep yanlış oynuyordum 🙂

  6. Yazıda güzel bilgi var, bir kısmını biliyorduk ama detay olması iyi. Hibrid sistemdeki verimsizlik motorun gücünden çalar, yakıt tüketimini artırır, aşınmayı artırır vs. Güç kaybını zaten saymıyorum.

    MGU-K’da kullanılabilecek enerji sınırlı ama MGU-H konusunda kurallarda hiçbir sınırlama yok. Fark yaratmak isteyen takımların buraya odaklanmaları gerekiyor. Honda’nın bunu yapamaması kendilerini çok geriye atar. Görünüşe göre durum normal.

    Bir de, Ferrari’nin Sauber ve Marussia’ya güncel yeni motoru verdiği söyleniyor. Bu da etkili olabilir.

  7. Aytunç Altındal (spä2000) avatarı
    Aytunç Altındal (spä2000)

    nasıl ki rüzgar tüneli ile pist üstü alınan veriler bazen birbirinden uyumsuz olabiliyorsa, Arai nin göz/beyin irtibatı ile gerçekler de anlık olarak uyumsuz.
    Ne ise, Ron hisse çoğunluğunu elde edene kadar bu duruma sert bir müdahale edilemeyecek gibi.

  8. Antrenman sonuçlarına gore karar vermeyin diyenlere bak sen. Adamlar haberini yapmislar be. O zaman Sauber uçuyor, Williams bir anda son siralara düştü, Redbull en hizli 2.takim oldu vs vs. Kestirip atalim o zaman?

    1. Antrenman sonuçlarına göre konuşmak zaten yanlış da, Marussia’nın istisnasız en sonda olması, Mercedes’lerin aynı şekilde her türlü yukarılarda olması gibi ortalama fikirler edinilebilir. Mclaren pilotlarından birisi 10. diğeri sonuncu olsa deriz ki birşeyler olmuş. Ama adamlar her zamanki yerlerinde.

      1. Alonso yumuşak lastikle tur atsa zaten 11.sıra gibi bir pozisyonda olacaktı.

        1. Hımm buna dikkat etmemiştim. Bakalım sıralamalardan sonra anlaşılacak.

  9. Mclarenhonda avatarı

    ”O açıdan bu sene McLaren için boşa geçmiş bir sene olacak. Gelecek sene için ise McLAren-Honda, Ferrari’nin geçen sene yaptığını yapmak istiyor.” Şu cümle herşeyin aynası.Yazarın burada vurgulamak istediği,”3 sene MclarenHonda2dan birşey beklemeyin.Ancak 3.sene Şampiyonluğa yarışırız”.Ama adama sorarlar,diğer takımların eli bu 3 sene de armut mu toplayacak ? Sen gelişeceksin o adamlar gerileyecek mi ? Ne mclaren ne Honda’ya acıyorum,tek üzüldüğüm Button ve Alonso gibi gerçek pilotların ömürlerinden geçmesi.Onların 3 seneleri yok artık.

  10. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

    McLaren böyle yönetilmeye devam ederse Tyrrell gibi silinir gider F1’den.
    Yönetim fiyasko.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir