Jenson Button

yazar:

kategori:
kisisel.jpg
Doğum Tarihi 19/01/1980 Medeni Hali Bekar
Doğum Yeri Frome Boy 1.82 cm
Ülke İngiltere Kilo 72 kg
       
stat.jpg
Yarış Zaferi 7 İlk Yarış 2000 Melbourne
Podyum 31 En İyi Finiş Pozisyonu 1
Pole Pozisyon 7 2009 Derecesi 1
En Hızlı Tur 3 2010 Derecesi 5
Katıldığı Yarış 191 Şampiyonluk 1
Topladığı Puan 541 Takım Mclaren
Yarıştığı Takımlar 2009 Brawn GP
 2008-2003 Honda 2001-2002 Renault
gecmis.jpg
20 yaşındayken pistlerde yarışan en genç pilotlardan birisiydi. Ama yarışmak onun için yeni spor dalı değildi. O yarışmaya 8 yaşındayken başlamıştı. 1989 da İngiltere’de Kart Super Prix’te kazandı ve küçük yaşta kendisinin şampiyon olmada aday olduğunu gösterdi.

O andan itibaren çalışmaya ve başarılı olmaya devam etti. 4 sene boyunca İngiltere Cadet İngiltere Open ve İngiltere Minikler TKM Karting serisinde başarılı oldu. 1994’te İngiltere Minikler Karting serisinde 4. oldu. 1995’te İtalya Senior ICA Karting serisinde 1. olmakla kalmadı, ayrıca en genç Dünya Formula A kategorisinde 2. bitiren pilot oldu. 1998’de İngilte Formula Ford’da ve Avrupa Formula Ford’da yarışana kadar karting serisinde devam etti.Haywood RAcing takımında yarışan Jenson İngiltere Formula Ford’Da şampiyon oldu. Ve Avrupa serisinde de 2. oldu. Ayrıca aynı sezonda Formula Ford Festivalini de kazandı. 1999 da İngiltere Formula 3 serisinde 3. oldu ve senenin çaylağı olma şerefini kazandı.

Frank Williams 2000 sezonunda Alex Zinardi’nin yerine Ralf Schumacher’in takım arkadaşlığına Button’u getirdi. Bu genç yaşta üzerinde bir sürü sorumluluk ve stres vardı. Ama ilk senesi olmasına rağmen o kendisini kanıtladı ve 12 puan alarak sezonu 8. sırada bitirdi.

2001’de hala Williams ile anlaşması olmasına rağmen Benetton takımına geçti. Bu yıl genelde aracı geliştirmekle geçti. Genellikle sezon boyunca gridin arka sıralarında yer aldılar. 2002 bir önceki seneye göre daha iyiydi. 15 puan aldı ve hayatının ilk podyum zaferini gördü.

2003’te Fernando Alonso onun yerine geldi. Jenson, Bar takımına geçti. Tüm sene boyunca iyi şekilde sürdü. Sezonu Japonya GP’sinde  4. olarak kapattılar. Sezonu 9. sırada tamamladı.

2004’te çok iyi sezon geçirdiler. Jenson şampiyonayı Ferrari’nin takibinde 3. sırada tamamladı. Bar Honda da markalarda 2. sırada tamamladı. Bu sezon her şey yolunda gitmişti. Imola’da ilk pole pozisyonun aldı Jenson. 10 defa podyuma çıktı ama tek eksik olan yarış birinciliğiydi.

2004’teki başarının ardından 2005 kabus gibi başladı. İlk 3 yarışta puan alamadılar ve bunun üzerine de 3 yarıştan men edildiler. Tüm bu olanlara rağmen Jenson iki defa podyuma çıktı ve sezonu 9. sırada tamamladı.

2006 sezonunda Button uzun süredir beklediği birinciliği elde etmeyi başardı. Yağmurlu Macaristan yarışında yarışı 2. sırada götürürken Fernando Alonso’nun teknik sorunla karşılaşmasının ardından Button damalı bayrağı gören ilk isim olmayı başardı. Button ayrıca sezonun 2. yarısında gösterdiği istikrarlı yarışlar sonucunda en çok puan kazanan isimlerden birisi oldu 2. bölümde. Button 56 puan ile sezonu 6. sırada tamamladı.

2007 sezonunda Honda takımının kötü performansı sonucu umduğunu bulamayan Button yalnızca üç yarıştan puanla ayrıldı. Toplamda 6 puan toplayabilen İngiliz pilot sezonu 15. olarak tamamladı.

Honda’nın 2008 sezonunda da bekleneni verememesi üzerine İngiliz pilot sezon boyunca sadece İspanya GP’sinden 3 puan elde edebildi ve şampiyonayı 18. sırada tamamladı.

2009 sezonu öncesi Honda’nın finansal kriz nedeniyle Formula 1’den çekilip takımı satışa çıkartmasıyla koltuksuz kalan Button’ın 2009 yılında, Ross Brawn’ın takımı satın almasıyla Brawn GP’ye dönüşen takımda yarıştı. Sezon öncesi testlere ve sezona çok iyi bir başlangıç yapan takım, mühendislik zekası çift katmanlı difüzörün etkisiyle dominant bir sezon geçirdi.

Jenson Button ilk 7 yarışın 6’sını rahat kazandı. Böylece en baştan liderliği ele geçirmiş ve farkı açmış oldu. Ancak sonraki yarışlarda çok iyi performans gösteremedi. Lastik ısıtma sorunu yaşayan araç ile 5 yarış podyuma çıkamadı ve sadece 11 puan toplayabildi. Bu sırada takım arkadaşı ve Red Bull pilotları Jenson ile olan farkı biraz da olsa indirdi. İtalya’da takım arkadaşının ardından 2. olsa da sonraki yarışlarda performans zayıflığı devam etti. Ancak yine de istikrarlı şekilde puanlar topladı. Arkasında ki pilotlarla arasında ki fark yavaş yavaş kapansa da Jenson Button şampiyonluğunu sondan bir önceki yarış Brezilya GP’sin de ilan etti. Son yarışına rahat bir psikoloji ile çıkıp podyum zaferiyle kariyerinin en iyi sezonunu tamamladı.

Button’un kariyerine Brawn GP ile devam etmesi bekleniyordu. Uzun süren görüşmelerde ücret konusunda anlaşılamadığı dedikodusu çıktı. Takımın Mercedes GP olacağının açıklanmasından önce Button’un Mclaren ile anlaştığı açıklandı. Bu duruma biraz bozulan Ross Brawn Mercedes’in istediği ücreti verebileceğini ancak Button’un farklı bir mücadele istediği için takımdan ayrıldığını söyledi.

Jenson Button da sık sık bunu dile getirdi. Mclaren’de kariyerini daha iyi devam ettirebileceğini ve farklı bir mücadele istediğini söyledi. Ancak bir çok çevrelerce Button’un bu hamlesi intahar olarak yorumlandı. Çünkü Mclaren’in as pilotu Lewis Hamilton’a meydan okumuştu. Bir çok kişi Button’ın Hamilton kadar iyi olmadığını ve Mclaren’e kolay uyum sağlayamayacağını düşünüyor. Lewis Hamilton çaylak sezonun çifte dünya şampiyonu Alonso ile beraber yarışmış ilk yılında neredeyse şampiyon oluyordu.

2010

Sezon öncesi testlerde Mclaren’in şampiyonluk mücadelesi veren 4 takımdan birisi olduğu gözlendi. Jenson Button takım arkadaşıyla birlikte sezona en büyük şampiyonlyk adaylarından biri olarak başladı ancak sezon içinde istenen performansı yakalayaman Button mücadelenin dışında kaldı ve sezonu beşinci sırada tamamladı.


Yorumlar

  1. Ama Şimdi Hayallerinin Takımında Bea:)))

  2. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Evet Ya Formuladaki En Kötü Takimda Ne Yazık ki…Cıx cıx cıx Naptin Sen Bea Button

  3. süper pilot ama takımı kötü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir