FIA Yeni Bir Kapalı Kokpit Tasarımına Odaklandı

Motorsport.com’un haberine göre FIA son dönemde artan ölümcül kazaların ve yaralanmalarının ardından önümüzdeki ay yeni kapalı kokpit testi yapacak.

Marussia pilotu Jules Bianchi’nin geçtiğimiz sene Japonya’da geçirdiği kazada ciddi yaralanmasının ardından kapalı kokpitler tekrar gündeme gelmişti. Bianchi’nin ölümüyle çalışmalar tekrar hızlandı ve geçtiğimiz hafta sonu Indycar sürücüsü ve eski Formula 1 pilotu Justin Wilson’un ölümüyle bu konu tekrar gündeme geldi.

Wilson, Pocono yarışında önde kaza yapan bir araçtan kopan parçanın kafasına çarpmasıyla komaya girdi ve ardından dün gece yaşamını yitirdi. Benzer bir kazayı 2009 Macaristan GP’de Felipe Massa yaşamıştı.

FIA yıllardır kapalı kokpitler üzerinden çalışıyor. İlk testlerde jet uçaklarında kullanılan kanopiler test edilmişti.

 

Kapalı kokpitlerin artıları ve eksilerine bakıldı ve sıkıntılarının çok daha fazla olduğu görüldü. Özellikle jet tarzı olanda 2 tasarım sorunu ortaya çıktı. Birincisi polikarbonat maddenin parçalanma ihtimali. İkincisi ise kokpiti kapatan bölüme denk gelen parçayı havaya uçurarak seyircilere ya da diğer görevlilere göndermesi ihtimali.

En büyük endişe ise bir tehlike ya da kaza anında pilotun yerinden çıkarılmasında ortaya çıkabilecek sıkıntılar oldu.

Tüm bunlar hesaba katıldığında pilotun kafa bölgesini korumak için yapılacak çalışmaların daha dezavantajlı olabileceği sonucu ortaya çıktı.

Örnek vermek gerekirse Avusturya GP’de Raikkonen ile Alonso’nun yaşadığı kazada kapalı kokpit olsaydı Raikkonen’in aracından çıkması çok fazla zaman alacaktı.

Bunun dışında takımlar da kapalı kokpit olayına karşı çıkıyor. Takımlar açık kokpitin bu sporun bir parçası olduğunu söylüyorlar.

Jet uçağı tarzı kapalı kokpitin dezavantajlarının çok olmasının ardından daha farklı tasarımlar için çalışmalar yapıldı. Yeni çalışmalarda pilotlar önden gelecek nesnelere karşı koruyacak ancak araçtan kolay çıkmasını sağlayacak tasarımlara odaklanıldı.

F1’in teknik patronları bu yeni tasarımı geçen hafta FIA ile görüştü ve gelecek ay test edilmesi konusunda anlaştılar.

Bunun yanında Mercedes tarafından gündeme getirilen tasarım da değerlendirilecek.

 


Yorumlar

“FIA Yeni Bir Kapalı Kokpit Tasarımına Odaklandı” için 27 yanıt

  1. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

    F1’i katletmiştiniz şimdi iyice bitirince izlenmesin.
    DTM bile daha çok heyecan veriyorsa insanlara F1’de bir sorun var demektir.
    Kapalı kokpit F1’i öldürür FİA bu tarihi hataya inşallah düşmez.

  2. ya şu jules un kazasında suç kimin kardeşim? aquaplaning yüzünden olmadı mı? o kazada suç %50 jules %30 pirelli %20 de pistin asfaltının drenajlarını yapan ve sonrasında kontrol eden kimse onundur onu ayrı tutun. Açık kapalı kokpitte massa nın kafasına gelen yay örnek verilir veya wilson nın onlarda şanstır yani yapıcak bişey yok.Kimse zorla pilot yapılmıyor oraya oturan herkes bunun riskini bilerek gelip oturuyor.F1 içinde kapalı kokpit elektrikli güç üniteleri, iğreç motorlardan sonra en anlamsız şey olur.

  3. Birkaç 50 yıl daha beklesinler belki, elektronik akıllı kalkan yaparlar. Cisim gelince beliren şeylerden. Görselliğe de etki etmez böylece, herkes mutlu olur.

  4. Muammer UYAR avatarı

    F1 diğer tüm serilere göre daha güvenli.Falanca bi seride kaza olunca(maalesef) niye ilk F1 de kapalı kokpit olsun denir anlamıyorum önce gidip o serilere uygulayın kapalı kokpiti inycar,nascar vs..

  5. basit şekilde üstü açık öne doğru kayabilecek ya da başka şekilde içerden dışarıdan kolay açılabilecek bişey gayet yapılabilir.

    1. Aynı şeyi geçenki kapalı kokpit konusunda belirtmiştim. Cabrio arabalardaki gibi darbe anında açılan takla barı koyabilirler. Agır bir sistem ama f1 teknolojinin zirvesi hafifletebilirler

  6. Kokpit kapalı olursa araçların Formula 1 havasının kaybolacağını, ne seyircinin ne de takımların buna hoş bakacağını sanmıyorum. Güvenliği sağlamak tabi ki önemli ancak bunu daha da yavaşlatılan araçlar ve geleneksel tasarımın dışına çıkarak yapmamak gerekir. Belki, daha güvenlikli, son teknoloji pistler ve ekipmanlarla çözmeyi denemeliler.

  7. Jules’i kaybetmeden once nerelerdeydiniz.

  8. İnsanların hayatını kurtaracaksa kapalı kokpit mutlaka gelmeli. Bizim eğlencemiz kimsenin canından önemli değil.

    Bianchi’nin kazasında kapalı kokpit hiçbir işe yaramazdı. Tonlarca ağırlıkta koca kurtarma aracını metrelerce havaya fırlatacak şiddette bir kazaya dayanmanın mümkünatı yok. Ancak kapalı kokpit Wilson’ı kurtarırdı. Massa’yı da.

  9. kapalı kokpit f1 i öldürür.

  10. Kapalı kokpit F1’i öldürmeden hayata geçirilemez bence. Bu kadar çok dezavantajları olduğu belli sistemlere hala bu kadar kafa yorulup pist içi güvenliğinin hala olduğu gibi bırakılması aptallıktır.

    Mesela Jules o kazayı yaptığında aracı o vinç içeri sokulmadan alınsaydı hiçbir şey olmadan sadece bariyerlere çarpmayla biten basit bir kaza olarak kalacaktı çünkü bu araçlar bariyerlere birbirlerine duvarlara çarpıp sağ kalmak için tasarlandı, kocs vince altından değil. Yani düşünün o kazadan koruyabilecek bir kokpit koyulabilecek mi? Koyuldu hadi diyelim bu çok çok daha büyük bir sorun oluşturacak. Pilotların Şimdiki araçlardan çıkması bile direksiyonuydu kemeriydi derken kötü bir şekilde yaralanmaya neden olacak kadar uzun. Kokpit geldiğinde bugün süren kafaya gelen parçaların yerini araç içinden tahliye sırasındaki tehlikeler alacak.

  11. Ne kadar iğrenç bir tasarım…

    Resimdeki gibi bir tasarım olsa;aractan parca kopup onun altından da girebilir..Hadi girmedi,sekti seyircilere yöneldi (düşünemiyorum seyirciye sekme ihtimalini)

    Birde,hadi kokpit oldu…pılot sıkıstı üstündeki yanmaz kumaş tulum enfazla 5 dk ve 800/1000 dereceye kadar dayanıklı..

    Bunun yerine daha güçlü kask ve boyun koruma sistemi düşünülmeli…

  12. Yanlış anlama ama kader diye geçilip kapatılacak bir konu olmaz bu. Evet F1 e aykırı olabilir ama bu kapalı kokpit önceden olmuş olsaydı bianchi için seneye ferraride yarışıcak haberleri okuyor olmaz mıydık? Hepimiz heyecanlanır bu konu üzerinde değil bianchi üzerinde yorum yapardık. Kader diyip bırakılsaydı 94ten sonra ilkkez bianchi olmezdi. Belki desteklediğimiz pilot alonso 2005 yılında şampiyon olamadan vefat edicekti.

  13. alev alan araçtan çıkamamak

    1. Araclara sondurme sistemleri eklenir.Zaten yanmaz kumastan giysi giyiyorlar.Normal olarak o giysi yanmadan araca mudahale edilmesi gerekiyor.

  14. Kapalı kokpit saçmalık olur. Kaderlerinde varsa yarışırken ölmek, o illaki gelir bulur.

    Bakın Schumacher’e, o kadar yıl F1’de yarıştır bir şey olmadan ayrıldı ama ne yazık ki hiç ummadığımız bir yerde hayatını harcadı.

    1. Alonso.El.Ladrón avatarı
      Alonso.El.Ladrón

      Ancak uzman bir formüla 1 erbabının yazabileceği bir yorum. Tebrik ediyorum. Her zaman emniyet kemeri takmalarını da eleştirmişimdir.. Kaderinde varsa ölür…

      1. Emniyet kemeri takmalarina karsimisin? Helmet da takmasinlar be bari. Yorum yapmak olsun diye yorum yaptın be arkadaş. “ALONSO.EL.LADRON”

        1. Haha. Arkadaşın mesajı senin kafaya girmemiş. Çok güldüm.

          1. Hepiniz UZMANSINIZ saygılar!

            1. Yok. Bir yazıyı okuyup anlamak için uzman olmak gerekmiyor.

              1. Arkadaş beni eleştiriyor ama herkesin anlayamayacağı dilden 😀 Normal karşılamak lazım 😀

    2. Bende o zaman sağıma soluma bakmadan yola atlayayım kaderim de varsa ölürüm.

      1. Alonso.El.Ladrón avatarı
        Alonso.El.Ladrón

        Aman kardeş sonun airfrance flight 4590 gibi olmasın sonra…

    3. Böyle bir şey olunca tekrar gerçekleşmesini önleyecek bir çözümler bulmak yerine; kaderde varsa olur, işin fıtratında var, vs. diyip geçmek sadece bizim toplumumuzda olan bir şey olsa gerek.

  15. Kanopilerin dezavantajları hiç bu kadar detaylı yazılmamıştı sanırım. Gerçekten kötü olabilirmiş. Mercedes’in önerisi de güzel. Gerçi FIA mümkün olan en çirkin tasarımla gelecektir ama olsun, adamı korusun da.

  16. Bu konu çok ciddi AR-GE isteyen bir konu. Bence şu anda zararları yararlarından daha fazla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir