"Puan Sisteminin Görüşülmesi Gerek"

yazar:

kategori:

Geçen sene Aralık ayında FIA’nın Motor Sporları Konseyi, 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 şeklinde ilk 10 pilota puan verilmesini öngören F1 Komisyonu teklifini onaylamıştı.

Ama Ferrari takım patronu Stefano Domenicali, bunun tekrar değiştirilebileceğini, 1. ve 2. arasındaki farkın arttırılabileceğini yineledi.

Domenicali: “Kuralların bazılarını gözden geçirmek için önümüzkide bir iki haftada bir toplantı olacak. Bu kurallar içinde puan sistemi de var”

“Gündemde sadece puanlama sisteminin tekrar gözden geçirilmesi yok. Bunun yanında lastiklerin kullanımı, pitstop adetleri ile ilgili olan önemli meselelerde yer alabilir. Bunlar, Ocak ayı sonu itibari ile belirlenecek.

“Formula 1 Komisyonu toplanacak. 1 Şubat’ta olacağın düşünüyorum. Ardından bu değişikliklerin neler olacağını anlamaları için taraftarlara, medyaya ve bütün ilgililere zaman vermemiz gerek. Bu konu henüz net değil. Tarih hakkında bir tahminim yok, çünkü bunu hâlâ görüşmemiz gerek”

Ferrari takım patronu, S1/S2/S3 sıralama formatında ciddi bir değişiklik beklemiyor ama yarış ikmâlinin kaldırılması ile oluşan yarış sistemine göre ufak oynamalar olabileceğini imâ etti.

Domenicali: “(Sıralama) sistem olarak aynı kalmalı. Araçlar sıralamaya boş dpo ile çıkacak. Görüşmeler, kullanılabilecek lastiklerle ve S3’de kullanılan lastiğin yarışa başlarken kullanılması gerektiği ile ilgili”

Domenicali, F1’le ilişkili herkesin, bu senenin ilk bölümü süresince şampiyona için uzun vadeli stratejilerini sonuçlandırması gerekdiğine inanıyor.

Domenicali: “2013 çok yakın. Daha sonrasında yeni zorluklarımız olacak. Teknik açıdan yeni ortamın ve sadece otomotivde değil aynı zamanda spor dünyasında da uygulanacak yeni teknolojinin ihtiyaçlarına göre araç konseptini gözden geçirmeliyiz”

“Ticari anlaşmaları da tekrar görüşmemiz gerek. Üstesinden gelmemiz gereken bir çok mesele var. Bu yüzden gelecek haftalarda FOTA’nın önceliklerine dayalı bir gündemi ortaya koyacağız”

Domenicali, yakın gelecekte test yasağı konusunun da görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Domenicali: “Sınırın çok altına indiğimizi düşünüyorum. Örneğin Michael’in (Schumacher) GP2 kullanmak zorunda kalması, bazı değişiklikler yapmamızın gerektiğini gösteriyor.”

“Bunu tekrar gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyoruz; tabi maliyetlerin düşürülme amacını düşünerek. Ama bunun yanında genç pilotlar ve yarış pistinde çalışması gerekenler için güvenlik de var. Bir taraftan maliyetleri düşüsürsek diğer taraftan başka bir alanda maliyetleri artırırız. FOTA takımlarının üstesindeng elmesi gereken aktivitelerden biri, test adetlerini nasıl arttıracağımızdır. Bunun yapılması gerektiğini düşünüyorum”

İtalyan patron ayrıca, yeni takımların bazılarının sıkıntı yaşamsı durumunda 3. araç fikrinin tekrar gündeme gelebileceğini öne sürdü.

Domenicali: “Bu takımların nasıl olacaklarını, programlarını takip edip edemeyeceklerini anlamamız gerekecek. Geçmişte çok defa meteor gördük ve bizim gözyüzünde kalan yıldızlara ihtiyacımız var”

“3. araç için ise bu ihtimali her zaman destekledik. Bunun, büyük takımlarda büyük isimleri görmek isteyen taraftarların ilgisini arttıracağını düşünüyorum”

“Bunun tekrar görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşler farklı ilerler, bazı takımlar kendilerini lanse ettikleri kadar sağlam olmazsa… Bu açıdan her zaman söyledik: 3. araç, Formula 1’in gelişmesine izinv erecek bir fırsat olabilir”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir