Resmi: Hamilton’a Ceza Yok!

FIA hakemleri, Pirelli’nin belirttiği minimum lastik basıncı değerlerine uymayan Mercedes’e ceza vermedi. Böylece yarışı kazanan Lewis Hamilton çok az farkla galibiyetini korumayı başardı.

Yarışın hemen ardından gelen açıklamalarda, Mercedes araçlarındaki lastiklerin yarıştan önce belirtilen basınç değerlerinin altında yer alması nedeniyle incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

Pirelli, İtalya GP için yarışın başındaki basınç değerlerinin 19.5 PSI olmasını söyledi. Yapılan kontrollerde Hamilton’un sol arka lastiğinin 0.3, Rosberg’in lastiğinin ise 1.1 PSI düşük olduğu görüldü.

Bu olay nedeniyle hakemler tarafından inceleme başlatıldı ve taraflar dinlendi. Yapılan görüşmelerin ardından herhangi bir ceza verilmediği duyuruldu.

Böylece Hamilton, İtalya GP zaferini elinde tutmuş oldu.

İncelemenin ardından yapılan açıklamada basınç ölçümünün, lastik battaniyeleri çıkarıldıktan bir süre sonra yapıldığı ve lastik battaniyesi sıcaklığını o an olması gerekenden düşük seviyede olduğu için lastik basıncının farklı çıktığı belirtildi.


Yorumlar

“Resmi: Hamilton’a Ceza Yok!” için 88 yanıt

  1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    @CautionDRUNK

    Arkadaş senin elinde ne kanıt var bir söylesen de görsek 🙂 Bernie’nin “motorlar belirlenirken FIA ile çok yakınlardı” açıklaması yeterlidir zaten. Bu konuda palavra atacağını mı zannettin sen Bernie’nin.

    Zaten beklediğim gibi büyük çoğunluğa cevap gelmemiş, tek bir noktaya fokuslanıp konu değiştirmeye devam.

    Stepney meselesinde yazdıkların doğru. Doğru da, ben bunlara itiraz ettiğimi hatırlamıyorum. Orada olduğumu da iddia etmedim. Benim bahsettiğim şeyle yazdıkların zaten örtüşüyor. Yani aslında bana cevap verirken sürekli beni doğrulaman da hoş bir şey 🙂 Olay lastik basıncı, süspansiyon, yükseklik gibi şeylerdi, başka bilgiler de vardı fakat lastik meselesinin o sezon ne kadar önemli olduğundan, ve Michelin’den gelen takımların yaşadığı zorlukları McLaren’ın ele geçen bilgilerle nasıl çabucak atlattığından bahsettim zaten. Genel olarak bu çerçevedeki bilgilerden yararlandılar. Yoksa otomobilin tasarımı falan farklıydı Ferrari’ye göre. Zaten karakteristik olarak da mekanik yol tutuşu daha iyi olan, daha çabuk lastik ısıtabilen, serin havada daha iyi olan otomobildi McLaren. Hızlı ve uzun virajlarda, sıcak havalarda Ferrari kadar iyi değillerdi. Yani oturup da aynı ya da benzer bir otomobil yapmadılar. Lastikleri ve etrafında gelişen diğer meseleleri olması gerekenden çok daha çabuk çözdüler mesele bu yani.

    Diğer konular cevapsız kaldı 🙂 Olsun. Yine de uğraştın denedin.

    1. CautionDRUNK avatarı

      Daha nasil cvp verilecek anlamadim ki ? McLaren ceza olayını sen lastiğe bagladin, sana atilan mailler ile sadece lastik olmadığı gösterdim. Direktif yonetmelik bir seyler söyledin kural uydurmuşsun dedin kafana göre, sana Serhan Acar in tweetleri gösterdim. Lastik basınç olayına gelince bilgimin olmadığı tek bildigim şeyin yol araçlarında düşük basınclı lastiklerin Yakıt tüketimini arttirdigi ve lastiğin ömrünü kısalttığı dedim, Rosberg’in olayına nie cvp vermiyorsun dedin. Lastik uzmanı olan sensin sonuçta. Mercedes sadece motor degil aero anlamdada en iyi takım, müşteri araçlarıyla olan fark bunun sadece motor olayı olmadığını kanıtlar dedim sende benim dediğimi doğrulamissin dedin. Ya sen benim yazdıklarımı anlamıyorsun ya da ben senin. Senin bana söylediklerin ise Mrs B nin soyledigi cumleler. Kendisinin ne olduğu belli olan, bir ole bir böle birisi, o an durumları kurtarmak icin siyaset adami gibi tavır takinan birisi. Ha Birde Sochi 2014 olayı var ortaya attigin lastik uzmanı olarak,cvp verilecek konu degil diye cvplamadim.
      Öncelikle ortaya bir iddaa atan sensin ve bu iddaa yi kanıtlara dayandırman gerekir. Su söyle bu böyle diye herkes bir sey soyler. Sana kalkipta bu saatten sonra iddaa ne tez ne anti-tez ne bunları açıklayamam.
      Tamam şampiyon sensin, 1 numarasın.

  2. Toto Wolf:
    “Bilimsel olmayan ve kontrol dışı yollarla avantaj sağlamaya çalışabileceğimiz iddialarını reddedebilirim.”
    “Bir lastiğin, lastik battaniyesi çıkarıldıktan sonra ne kadar basıncının düşürüldüğünü nasıl anlarsınız ve niçin iki araçta SADECE BİR lastikte basınç düşüyor?”

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Sen de yeni türedin galiba. Açık ara 1. kimse onu tutanlar tayfasından. Güya mantıklı yorumlar yapmaya çabalıyorsun ama fanatik tutumunu da gizleyemiyorsun.

      Bir lastikte basınç düşmüş, avantaj sağlamış mı sağlamamamış mı bunlar önemsiz kardeşim. Ortada kural dışı bir durum var. Ortada GP2’de verilmiş ceza var. Burada kimse Lewis’in galibiyetini sorgulamıyor da, Rosberg’in 1.1 psi düşük çıkmasına ne diyeceksin? Hadi 0,3’e bir şey demedik, 1,1 kesinlikle performansa etki eder. Zaten Rosberg’in o kadar erken pite girmesine karşın stinti ciddi şekilde uzatarak, eski sürüm motorla bugün gayet iyi olduğunu gördüğümüz Ferrari’ye çok rahat yaklaşması da soru işaretiydi.

      Ferrari hiçbir zaman şimdinin Mercedes’i kadar kayırılmadı, konuyu değiştirmek için oraya buraya çekmeyi bırakın. Ferrari 2000’de Schumi ile ilk kez şampiyon olduğu zaman son şampiyonluğun üstünden tam 21 yıl geçmişti. Ferrari gizli lastik testi yapıp durum ortaya çıkınca “genç sürücü testlerinden men” gibi tarihin en komik cezasını almadı. Ferrari ve dönemin Ferrari çalışanları afedersiniz eşşek gibi çalışarak o dönemin başarısını ortaya koymuşlardır. Ellerinde elbette çok iyi imkanlar da vardı ve sınırsız test yapılabiliyordu. Fakat kurallara aykırı hiçbir şey söz konusu olmadı. Schumacher bizzat takımla gece gündüz oturmuş çalışmış, hatta zaman zaman çıkıp herkese pizza alıp getirmiştir kendi başına. Bilgisiz olup fikir sahibi olmayın. İnsanların emeklerini bu şekilde kahve ağzıyla unutturabileceğinizi sanmayın.

      Mercedes 2012 ve 2013’te bazı şeyler ortaya koymuştu fakat şu anki esas başarılarını FIA ile birlikte yazdıkları motor kurallarına borçludurlar. Yoksa Red Bull’un hatta McLaren’ın şasisi bile oldukça iyi. Bir sürü yorum yazıp sayfayı doldurmakla bu iş olmaz. Boş.

      1. CautionDRUNK avatarı

        Bence biraz arastirmasi gereken kisi sensin. Oncelikle lastik basinc olayi ile alakali hic bir kural yok veya ceza yok. Bunlar yaristan once verilen teknik direktifler dogrultusunda verilir. Teknik direktifin de bu boyle olacak bu soyle olacak diye kesin bir emri yok. Sadece yonlendirme amacli. Aracin diskalifiye edilmesi icin teknik yonetmelige uymamasi gerekir ki ornek olarak RBR nin yakit akis sensor olayi. YONETMELIK dikkatli oku die buyuk yazdim 100 kg ile sinirlamistir yakit akisini. Ama lastik olayinda boyle bir sinirlama yok. Bundan sonra olur mu olmaz mi umurumda da degil FIA dusunsun. Ikincisi lastik testi diyeceginize once kendi takiminiza bir baksaniz daha iyi olur. Bu sadece Ferrari icin degil tum takimlar icin. Yapilan gizli lastik testlerinin ustunde 2.5 sene zaman gecmis. O lastiklerin ustune 3 kere hamur degismis lastigin ic yapisi degismis siz hala var efendim gizli lastik testi yaptilarda soyle boyle. Birakin bu isleri sapkanizi onunuze alin once kendinize bakin. Bide su motor kurali olayi var ki tam sahane bir muhabbet. Mercedes motorlu 8 tane arac var gridde ve bunlarin 6 si musteri takimi. Mercedes musteri takimi die bunlara 1sn yavas motor mu veriyor ? Diger Mercedes motorlu araclari Monaco Macaristan da gorduk tel tel dokulurken Mercedes takimi nasil ilk ikiye oynuyor ? Tamamen sasi ve aero paket ile alakali. Gecen Belcika GP de gorduk iste ki Monza dada biraz daha az belirgin Mercedes`in balina kanatini. Hangi takimda gordun boyle bir arka kanadi son iki yarista. Eskiden herkes RBR yi kopyalardi artik herkes Mercedes`i kopyaliyor. Kimin sasi anlamindada iyi oldugunu bilen biliyor zaten kendini kandirmana gerek yok. Kendininde yazdigigibi bir suru yorum yazip da milleti bunlari okutup hem kendi zamanini hem bizim zamanimizi harcarttirma. Sen olurda cvp yazacak olursan ben direk sana simdiden soyleyeyim Ferrari taraftariyim ve olaylara objektif yaklasiyorum. Son 8 senedir su soyleydi bu boyleydi die kendimizi kandirdik ve sonucta tarih onlari yaziyor senin urettigin bahaneleri degil. Bul caresini digerleri sana camur atsin. Gerisi bos muhabbet.

        1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
          Berkhan Oğulcan Akçay

          Yine klasik olayları esnetip oraya buraya çeken bir cevap olmuş.

          Böyle bir kural yok diye bir şeyi güzel uydurmuşsun. Takımlara yarıştan önce buna kesinlikle uymaları konusunda direktif geliyor. Bu direktif yoldan geçen adamdan bir tavsiye olarak değil, sportif anlamda kural koyucu ve denetleyici kurum olan FIA’dan geliyor. FIA biliyorsun daha önce de tek yarışlık direktifler vermiş ve takımların hepsi de uymak zorunda kalmışlardır. Öyle olsaydı onlara da uyulmazdı. Niye uyuldu? Çünkü FIA direktifi direkt kural olarak uygulanır. Uymazsan ceza alırsın. Yani bu bir tavsiye falan değil. Tavsiyeyi Pirelli verir, der ki bu yarışta tek pit stop yapılırsa sıkıntı olur. Bu tavsiyedir. Sportif açıdan bir yasal bağlayıcılığı yoktur. FIA yarıştan önce bu değerler uyulması talimatını veriyorsa bu bir kuraldır. Uymayan takımın ceza alması gerekliliği doğar.

          Bu seferki direktif de geçen yarıştaki lastik patlamalarının ardından güvenlik amaçlı verildi. Çünkü takımlar performans için sınırları her daim zorluyorlar ve zaman zaman bunun sonucu kötü olabiliyor. Dolayısıyla bu FIA’nın direktifine uymamaktır ve ceza almaları gerekirdi. İddia ettiğin gibi “yönlendirme” amaçlı bir tavsiye falan yok, direk yarıştan önce verilen bir kural var. Öyle olmasaydı Mercedes takım yönetiminin etekleri tutuşmazdı. Senin iddian geçerli olsa hiçbir şekilde bu konuyu kafalarına takmazlardı.

          Lastik battaniyesi bahaneleriyle ve güzel ilişkilerle beraber kurtuldular. Rob Smedley lastik battaniyler çıktıktan sonra basınç düşer fakat bunun için lastiği öylece bırakıp uzun dakikalar boyunca beklenmesi gerekir dedi. Böyle bir şey olmadığına göre Mercedes güzel uydurmuş.

          1,1 psi soruma cevap gelmemiş. Normaldir çünkü cevap veremezsin. Lastik testini de çekiştirmişsin bir taraflara ama cevap vermemişsin tabi. Zamanında McLaren Ferrari’den bir şekilde eline geçen lastik basıncı verilerini kullandığı için 100M Dolar ceza aldı üstelik puanları da silindi. Lastik hamurları 3 kez değişime uğramış. Gören de bambaşka lastik sağlayıcı geldi zannedecek. Mercedes aracında bariz lastik bitirme sorunu vardı. Lastikler bugün de korunmak zorunda o zaman da korunmak zorundaydı. Pirelli aynı Pirelli. Eskisi gibi lastikler gelmiş olsa evet o test şu an için işe yaramaz olurdu ama hala ekmeğini yiyorlar. Aracın karakteristik problemini çok net şekilde yasadışı bir şekilde çözdüler ve sen bunu savunmaya kalkıyorsun. Yazık.

          Bir de müşteri araçlara geçmişsin haliyle daldan dala atlamadan cevap veremiyorsun belli ki. Williams’a bakabilirsin. Red Bull çok daha iyi takımken Williams’ın gerisinde. Tek sebebi de motor. İkincisi, ben cevap verdiğin yorumumda da yazdım: Mercedes 2012 ve 2013’te bazı sinyaller vermişti. Nedir bunlar? İyi bir şasi ve aero performansı ortaya koyabileceklerini göstermişlerdi. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak bu motorlar gelmeseydi bu kadar farkla kazanmak biraz sıkardı sevgili dostum. Red Bull griddeki en iyi takım ama motordan kazanamıyor. Bu ortada. Ferrari’nin de motoru V8 döneminde oldukça iyi bir motordu. Balina kanadın ise konuştuğumuz şeyle hiçbir ilgisi yok. Diğer takımlarda bu yoksa bu bir şeyi kanıtlamaz. Her otomobilin totalde bir karakteri vardır siz aynı kanadı yapsanız bile otomobilin diğer kısımlarına uymayabilir ve tam tersine yavaşlayabilirsiniz. Mercedes başarmışsa tebrik etmek düşer. Ama bu senin iddia ettiğin meselelerin hiçbirine kanıt olamaz. Mercedes balina kanat yaptı diye yaptığı lastik testi yasal olmaz, motor kurallarını beraber hazırladıkları gerçeğini de değiştirmez. Bu yarıştan cezasız kurtulmaları için de destekleyici bir durum değildir.

          Bu arada evet, Mercedes elbette diğerlerine aynı motoru vermiyor. Vermesi de zaten beklenemez. Bana cevap vermen için “yok öyle bişey, kural değil sadece tavsiye”, “yok lastik testi yaptılar da bilmem ne önce kendinize bakın” tarzı hiçbir bilgi sunmayan ve boş konuşmaktan öteye gitmeyen, sadece konudan sapmaya çalışan cümleler sana yetmez.

          1. CautionDRUNK avatarı

            1- Kural kitapciginin ya da YONETMELIKLERIN neresinde lastik basincina uyulmamasi durumunda yapilacak yaptirim ile alakali bir madde var bunu soyle. Hic bir sey yapamiyorsan sana Serhan Acarin iki tweetinin linkini atayim
            https://twitter.com/serhanacar/status/640522704622329856
            https://twitter.com/serhanacar/status/640522963264126978
            https://twitter.com/serhanacar/status/640523623699214336
            Ucuncu linki iyice oku.
            2 -Gizli lastik testi olayina gelince. Yapmadi dememisim ama bunu hala 2.5 sene sonra soylemenin mantigi yok demisim neyini anlamadin acaba. Ferrarinin iki sene once Pirelli lastik yapisinda kevlara gecince ne kadar zorlandigini hatirlamiyorsun galiba. Yani 3 kere lastik yapisi degisince neler olur tahmin etmek zor olmasa gerek. Hani birde McLaren in 100m dolarlik aldigi cezayi lastik basincina bagladin ya asil sen konulari kendine gelen noktasindan cekistiriyorsun. O olayida aciklayayim hafiften sana, aracin agirlik dagilimi, esnek kanatlar, fren sistemi, senin lastik basinci, aero denge ve pit stop stratejileri hakkinda ki teknoloji casuslugu konusunda aldi o cezayi. Tek lastik basinci degil yani
            3 – Musteri takimi olayina gelince olay sadece motorda bitmedigini anlatmaya calismisim orada neyi anlamak istemedin. Macaristan Monaco gibi motor gucunun min gerekli oldugu pistlerde goruyoruz iste musteri takimlarinin halini. Ayrica ortaya bir sey soyluyorsan senin kanit sunman lazim. Motor kurallarini beraber yazdiklari konusunda elinde nasil bir kanit var soyle herkes bilsin. Ordan Bernie nin aciklamalarini gosterme de kanit die.
            4- Rosberg`in lastik basinci konusuna gelince o konuda teknik bir bilgiye sahip degilim. Lastik basinci hakkinda tek bildigim konu yol araclarinda basinc dusuk olursa yakit tuketimi artar lastik daha cabuk asinir.Rosberg`in lastik basincinin 1.1 psi dusuk cikmasinin performansini arttirir mi bilmiyorum. Ama sen super teorinle zaten bunu cozmussun. Teoride bu Rosberg in her tur Vettele yaklasmasini. Acaip derecede teknik bir bilgi tesekkur ettik bizi aydinlattigin icin
            5- Ben ortaya Mercedes’i korumak ya da aklamak icin bir seyler yazmiyorum. Senin dediklerinin artik bir anlami olmadigini soyluyorum. Ferrari, RBR, McLaren Mercedesin musteri takimlari ile anca bas ediyorsa sapkalirini onune koyup derslerine iyi calismalari gerektigini soyluyorum. Kim derdi gecen senenin sonunda Ferrar nin motor konusunda bu kadar gelisebilecegini. Demekki isteyince bazi seyler oluyormus.
            Her sey net sekilde ortada. Ama sen hala isine geleni anlamak istersen orasi ayri hadi eyvallah

            1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
              Berkhan Oğulcan Akçay

              1. Arkadaş, o zaman bana aynı olayın GP2’de neden cezalandırıldığını bir açıklar mısın? Aslında cevap vermene gerek yok, işler büyüyünce ceza vermek sıkıyor da ondan. Orada Serhan Acar da yazmış da tabi teknik uygunsuzluk olduğuna karar veril(e)medi.

              2. Ferrari lastiklerde hiçbir zaman o zamanın Mercedes’i kadar zorlanmamıştır. 2,5 sene sonra yasa dışı ve gizli kapaklı yapılan ve diğer takımlara karşı çok büyük avantaj sağlanmasına sebep olan bir olayın konuşulmaması ile ilgili bir kuralınız varsa, siz konuşmayın. Ben 10 sene sonra da bunu unutmayacağım. Konuşacağım. Çünkü cezasını çekmediler. Böyle bir olayın cezası ihraçtır, büyük para cezasıdır ya da puan silmektir. Hiçbiri yapılmadı. Ben bunları konuşmaya devam edeceğim.

              McLaren meselesinde neler döndüğünü senden iyi biliyorum. Orada aslan payı lastiklerdeydi çünkü o sezon Michelin spordan çekilince Michelin etrafında araç geliştiren takımlar için Bridgestone lastiklerine geçme süreci sıkıntılıydı. McLaren Ferrari ile uzun yıllar ortaklık yapmış ve çok iyi performans ortaya koyan Bridgestone’un verilerini ele geçirince Ferrari’yle arada fark kalmamış hatta o sezonun en iyi otomobilini (bana göre) ortaya koymuşlardır. En büyük pay lastikleri anlamaktı o yüzden sadece onu örnekledim. Ayrıca sanıldığı gibi McLaren’ın eline o kadar fazla bilgi geçmemiştir. O aracın karakteristiği de şekli de her şeyi de farklıydı benzer hiçbir tarafı yoktu. Olay Bridgestone lastikleriyle ilgili basınç, süspansiyon ve yükseklik ayarlarıydı genel olarak.

              3. Evet bana katılmışsın da farkında değilsin. Evet müşteri takımlarının o tarz teknik pistlerde durumu ortada. Fakat sezon genelinde kendilerinden daha iyi yönetilen, daha iyi şasi ve aero ortaya koyan takımların önündeler. Tek sebebi FIA ile anlaşan Mercedes’in motoru. Mercedes takımına gelince ben tekrar ediyorum başarılılar. Şaside de aeroda da. Ama sadece başarılılar. Ekstra inanılmaz bir başarı yok ortada. Aslan payı motora gidiyor. Bunu kendine itiraf et arkadaş yani bu çok açık bir şey.

              4. Mercedes bu kadar iyi lastik kullanmayı nerde öğrendi peki? (Sochi 2014) Yaptıkları testten. Anlamadığın şey şu, aracın karakteristik bir problemiydi lastikleri fazla aşındırma. Bunun değişik hamurla falan alakası yok. Lastikleri genel anlamda bitiren bir otomobil, lastikleri bitiren bir otomobildir. Bunun orası burası şurası yoktur. Bunun üstesinden o test sayesinde geldiler. Pirelli hamur değiştirince hoop “tamam artık otomobilimiz artık tekrar lastikleri deli gibi yiyebilir” diyecek halleri yok. O testten çok şey öğrendiler ve işi bitirdiler. “O testin artık hiçbir etkisi” yok demek göre göre inkar etmektir. Tabiki de etkisi var. Kurallar değişmedikçe geçen sezonlar boyunca otomobiller hep geçmiş tecrübelerden çalışılarak evrilir. Bugünü Mercedes otomobilinde o testin izleri yok zannediyorsan sana bir şey diyemiyorum.

              5. Evet aklamak için yazıyorsun. Baş edemiyorlar demişsin. Elbette baş edemezler. Mercedes FIA ile birlikte herkesin elini kolunu bağlamış. Gelişimi engellemek için tüm kurallar zaten hazırdı. İnsaflı davranmasalar normalde bu sene dahi motorlara gelişme izni gelmezdi. Diğer takımlar bastırınca izin vermek zorunda kaldılar ama gördüğün gibi o da sınırlı bir izin. Zaten sezon içi doğru düzgün test de yok. FIA ile oturmuşlar motor böyle olacak demişler. Önceden de her detayı bildikleri için zaten kurallar hazırlanırken 5-0 önce başlamışlar. Sanki tüm gelişim sonsuz serbestmiş de diğer takımlar yetişmeyi beceremiyormuş gibi konuşman manasız. Ferrari bastırıp gelişim iznini çıkarttırdığı için biraz yetişebildi. Her şey serbest olsa Mercedes zaten F1’de tutunamaz. Başarısızlığa tahammülü olan ve her koşulda yarışacak bir takım değiller. Kendi markalarını tanıtma işi bu tamamen ve her türlü kural ve lobi ile kendilerini birkaç sene ambargo koyacak şekilde konumlandırdılar. Bunu görmemek için kör olmak lazım artık.

              1. CautionDRUNK avatarı

                2014 sochi lastik testi ne alaka diyecegim cvp olarak ne diyecegin tam bir muamma. McLaren in olayi hakkinda ki raporda ki su bolumde senin dediklerinle alakali 2 kelime var galiba bi bak istersen
                ~Alıntıların yayınlandığı e-postalarda de la Rosa, Stepney’den gelen bilgiler hakkında konuşuyor. 21 Mart’ta de la Rosa’nın Coughlan’a yazdığı e-postada, “Merhaba Mike, Kırmızı Arac’ın (F2007) ağırlık dağılımını biliyor musun? Bunu bilmek bizim için önemli, çünkü simülatörde deneyebiliriz. Şimdiden teşekkürler, Pedro. Not: Yarın simülatörde olacağım.” ifadeleri yer alıyor. Coughlan ise, bu e-posta’ya ihtiyaç duyulan bilgilerin detaylarının yer aldığı bir yazılı mesajla cevap veriyor. 25 Mart’ta de la Rosa, Alonso’ya Ferrari’nin Avustralya Grand Prix’de yarışacağı her iki aracın ağırlık dağılımına ilişkin iki nokta konusunda bir e-posta gönderiyor. Alonso ise cevaben, “Ağırlık dağılımları beni şaşırttı. Bunun yüzde 100 güvenilir olup olmadığını bilmiyorum. Fakat en azından dikkat çekiyor” diyor. De la Rosa ise yazdığı cevapta, “Ferrari’den gelen tüm bu bilgiler çok güvenilir. Nigel Stepney, takımın eski şef mekanikerinden gelmiş. Şu an ki görevini bilmiyorum. Ama bize Avustralya’da 18’nci turda Kimi’nin durduğunu söyleyen aynı kişi. Bizim baş tasarımcı Mike Coughlan’la da dostane ilişkileri var. O ona söylemiş” ifadelerini kullanıyor. Belgede daha sonra de la Rosa’nın esner kanatlar, aero denge, lastik basıncı, Ferrari’nin fren sistemi ve takımın pit stop stratejilerine ilişkin gelen e-postalar detaylı şekilde gösteriliyor.~

                Gerci buda dogru degildir buyuk ihtimalle sen bu olay olurken ordaydin gordun her seyi ayni FIA nin Mercedesle beraber motor teknik sartnemesini yazarken orada oldugun gibi.

                Kanit varsa konus oteki turlu anca kendini tatmin edersin anca boyle.

  3. Olaya bak gridin en hızlı aracı elinde değil sanki, açık ara lider değilsin, tek bir lastiği 0.3 PSI düşük basınçla ayarlayıp yarış kazanacaksın. Alemsiniz 😀

  4. hamilton’un tek temiz şampiyonluğu 2008dir.2007’de olsaydı o da temiz olmayacaktı. İyi bir pilot ama şansız da…

    1. 2014 şampiyonluğunda ne var ki? Yazık abi bırakın şu çamur atmayı.
      Zamanında Ferrariye Redbula yapıldı şimdi de siz tbrkler 😀

      1. illegal kış testlerini unutmayalım. (Mercedes 2013 sezonu)

        1. ReyizHamilton avatarı
          ReyizHamilton

          herşeyi hamilton ayarlamış gibi konuşuyosunuz.onu takıma lauda çağırdı o da gitti.adamın tek suçu iyi bir arabaya sahip olmak.msc yapınca vet yapınca alkış ham yapınca wohoho haram

        2. 1000km’lik testle araç ne kadar gelişebilir? mercedes cezasını aldı zaten. 1000kmlik test yaptı, sonra da testlerden men edildi. hatta o testler de yarış pilotlarıyla yapıldı diye hatırlıyorum.

          mclaren her haftasonu kaç tane 1000kmlik test yaptı sezon başından beri? var mı durumda bir gelişme? mercedes zaten v8de de v10larda da en iyi motoru yapan ekipti. turbo v6 gibi karmaşık bir motorda da önceden çalışmalara başlayınca en iyi olacaklarında şüphe yoktu. bazıları gereksizce fia yaptı vs diye uyduruyor ama mercedes’in durumu çalışan kazanır, çekemeyen de *ok atmaya çalışır durumu. illegal araç diyenler zaten bilgisiz. fia’nın incelediği bir motorla illegal bir şekilde ekstra güç çıkarılamaz.

          1. +1
            +Bu motorlar için yanıp tutuşanda Mercedes değil Renault du?

    2. ertugrulsaid avatarı

      Elinde Belge Var mı. Şampiyonluklarının Şaibeli Olduğuna Dair. İddianı İspatlamazsan Şerefsizsin…

  5. mercedes demek fia demek değil sayın kardeşim.önceki yıllarda kurallara uygun olmayan esnek ön kanatlarla şampiyon olan vettel’in o zaman bütün yarışlardan ihraç edilmesi gerekirdi.sizin zorunuza giden mercedes’in f1’i domine etmesi 4 yıl vettel domine etti.5 yıl schumacher domine etti.şimdi sıra mercedes’te hakederek şampiyon olacak lewis hamilton. seneye ne olur bilemem ama 2 yıl domine etti mercedes hemen kabarmaya başladınız. ki daha 7 yarış var.biten birşey de yok.2 yıl domine ettik derken daha 2.yılı da tamamlamadık ama şu an en iyi araç mercedes’te bu net görünen birşey. hamilton şampiyonluğu sonuna kadar hakediyor.

  6. Bunun tek sorumlusu FIA nın başındaki Jean Todt denen adamdır. Muhtemelen Ferrari ile bizim bilmediğimiz bir hesabı var ve şuan bunu ödetiyor. GP2 de örnek teşkil eden karar varken saçma sapan savunmaya imza atıp diskalifiye kararı vermemenin başka açıklaması olamaz. Yazıklar olsun boyle F1 e. Bundan sonra MotoGP. Zaten artık Lauda da sıkılmış F1 de sürekli rekabet olmadan kazanmaktan. Kendileri de bu nedenle çok beğenmişti MotoGP yi.

  7. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    “HyperioN 6 Eyl 2015 – 20:24 at 20:24
    Benim bişey çevirdiğim falan yok. Sen kendin çeviriyosun sürekli ama öyle bi çevirmeye başladın ki artık kendi içinde çelişme durumuna düştün. Daha 1 mesaj önce illegal bi duurm var, şöyle böyle diyorken şimdi kesin yargı yok diyorsun. Evet kesin yargı yok işte ben de onu diyorum iki saattir. Kesin yargı olmayışı sadece sizin istediğiniz şekilde Mercedes’in aleyhine bi kesin yargı olmayışı anlamına mı geliyor ? Mercedes’in haksız olma ihtimali kadarı haklı olma ihtimali de var ?? Adam gibi ölçüm yapmasınlar, olaya tam vakıf olmasınlar, yarışın başında haberleri olmasına rağmen yarışın sonuna kadar karar veremeyecek kadar basiretsiz davransınlar, ondan sonra da gidip Mercedes’e ceza versinler öyle mi ? Bu durumda FIA objektif, bu durumda FIA tarafsız olacaktı değil mi ? Mercedes’in haklı olma ihtimali yok çünkü böylesine belirsiz bi durum varken. Haklı olan ancak Anti Mercedesçiler olabilir, çünkü Ferrari yarış kazanmış olacaktı , Mercedes de haklı mı haksız mı belli değilken belki de haksız yere ceza yiycekti kimsenin hakkı yenmemiş olacaktı ama öyle değil mi ?
    Şahanesiniz şahane. Çok ironik bi nick seçimi yapmışsınız ya da kendinizi rezil etme amacındasınız.”

    Kararın kesin yargı içermediği yazıyorum yani kesin suçsuzlar denmiyor okuduğunu anlamadığın gibi söyleneni de dinlemiyorsun anlaşılan. Burada hatalı 3 ayak var ise ki var gibi görünüyor bu 0,3 ve 1,1 olan durumların cezayı gerektirmediği anlamını taşımaz umarım okuduğunu anlar ,söyleneni dinlersin zira başka elimden gelen yok. Velhasılkelam alenen kural ihlali var, sadece yok ısıtıcıdandır yok o sıra değerler normaldi diye düşünüyoruz gibi kıvırtma bir karara imza atmalarıdır.

    Selametle zira ne okuduğunu anlıyorsun ne söyleneni dinliyorsun geçiniz gibi kaba tabir kullanmasaydınız bende bu kadar uzatmazdım, kural ihlali mevcut, kararın nasıl yazıldı bile komedi, üstüne zaten böyle bir ceza da verilmiş gp2de hala savunma yapıyorsunuz.

    1. Nası hala utanmadan alenen kural ihlali var diyosunuz yahu ?
      Ortada doğru düzgün kural bile yok üstelik. Pirelli’nin önerdiği yarışa özel lastik değerleri bunlar. Yarıştan yarışa da değişkenlik gösterebiliyor üstelik. Kural kitabında bununla ilgili ne kural ve ne cezai işlem hakkında bilgi var. Hala gelmiş boş boş laf yapıyorsunuz yahu. Vallahi yazık.
      Hala ve hala kesin suçsuzlar denmiyor diyebiliyorsun bi de, yüzsüzlük değil de nedir bu ? Kesin olarak suçlular da demiyor ama ? Nerde diyor arkadaş Mercedes kesinlikle suçludur ama biz işte taraf tuttuğumuz için ceza vermiyoruz diye ?
      Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur lafını duymadınız herhalde.
      FIA o kadar çok önemsiyormuş ki bi lastik basıncı olayını, ne doğru düzgün ölçüm yapıyorlar stabil bi ortamda, ne araçlarda lastik basıncı ile ilgili sürekli track edebileceklier elektronik bi sistem var, ne de olayın kontrollü bi ortamda yapılıp yapılmadığını bile anlayabilecekleri kadar bilgi akışı var. Daha lastiklere ısıtıcı battaniye takılıp takılmadığını, çalıştırılıp çalıştırılmadığını bile bilemeyecekleri kadar boş beleş bi durumdalar. Nası gidip ceza versinler sizin aklınız alıyor mu bunu ?
      He madem başından beri ısrar ettiğiniz Mercedes suçludur ve illegal bi durum vardır söyleminden bu kadar emin olunabilecek kadar kanıt vardı ortada, Mercedes’e ihraç cezası gelmeliydi tabi ki de. Neymiş efendim niye inceleme yapmış FIA yarıştan sonra onu açıklıcakmışım. Bu lafınla zaten benim haklılığımı ispatlar nitelikte cümeler kuruyorsun apaçık. Ben ne diyorum zaten başından beri, ceza falan verilmeyecekti belliydi. FIA güvenlik sorunu teşkil eden teknik kural ihlali olduğunu biliyodu en başından madem, yarış sırasında siyah bayrağı dayaması gerekirdi zaten. O DSQ’yi veremiyosan zaten ceza falan veremezsin sen. Eline yüzüne bulaştırmışsın bütün suçu bitmiş olay. Boşu boşuna da inceleme açıyosun anlamsız biçimde. E zaten ceza falan da çıkmadı gördüğümüz üzere incelemeden. Bütün olaylar söylediğim şekilde gerçekleşiyor ve puzzle’ın parçaları da yerli yerine oturuyor. Siz ama alakasız alakasız olayları örnek olarak gösterip baştan zaten saçmalayacağınızın sinyalini vermişken, böylesine herşeyin ortada olduğu bi olayda da neyin olup bittiğini görememenize şaşırmak benim hatamdı. Kabul ediyorum.

  8. Mercedes aleyhine karar vermeyeceklerini önceki haberde yazmıştım. Artık Mercedes demek FIA demek.

  9. Ahmet Dönmez avatarı
    Ahmet Dönmez

    şimdi Hamilton u destekleyen arkadaşlar bunu şahsi almasın burda kimse Hamilton a laf etmiyor adam bindi arabasına aslanlar gibi sürdü ve kazandı burda en suçsuz olan Hamilton,olaydan anladığım iki hatalı var ortada Mercedes ve Fia, bu arkadaşların ikiside yarışın ortasında durumun farkına varıyor ama sadece ikisi biliyor bunu Mercedes durumdan kendini kurtarmak için yani olası bi 25 saniyesi alırsak diye pilotuna farkı açmasını söylüyor burdaki baş suçlu Fia da bunu sadece izliyor tabikide Mercedes hileyle kazandı demiyorum normal şartlardada çok yüksek ihtimal Hamilton yarışı alıcaktı ve yine muhtemelen Mercedes bu hatayı bilinçli yapmadı ama haksız bi şekilde kazanç elde ettiğide açık kurallar tüm takımlar için var şimdi gelecek yarış aynını diğer takımlar yapsa ve Mercedesle aynı bahaneyi öne sürse ne olur acaba? ayrıca ben bi Ferrari taraftarı olarak Hamiltonun ceza alıp Vettelin yarış kazanmasını hiç istemezdim eminim diğer takımdaşlarda aynını düşünüyordur kimsede kimseyi ağlıyor,beleşçiler gibi saçma tabirlerle suçlamaya hakkı yok insanlar ortada bi haksızlık olduğunu düşündükleri için yazmışlar Ferrari galip ilan edilsin diye değil…

  10. Batuhan #JB17 avatarı
    Batuhan #JB17

    Ferrari ve Williams’ın Singapur GP’sini boykot etmesini bekliyorum. Bir talimat varsa ona uyacaksın kardeşim bunun lamı cimi yok. Almanlar her spor gibi F1’e girip ortalığı karıştırmaya sporda tekel olmaya çalışıyorlar ama yemezler.

  11. hayret ettim fia hamilton’a ceza vermedi.tarih tekerrür etti sanırsam kafalarına taş düştü herhalde. neyse yarışı boşuna seyretmemiş oldum böylece. forza hamilton yürü be kim tutar seni

  12. Okudum o haberin içeriğinde 4 lastikte belirtilen düzeyin çok altında bir basınç yada tek lastikle ilgili bir basınç gibi bir haber var mı?

    Burada 4 lastikte az bir değer olsa amaç avantaj sağlamak için illegal bir yola girilmiş denilebilir.

    Ancak tek tekerde ve sınıra oldukça yakınsa Pirelli den kaynaklı bir sorunda olabilir.

    1. Batuhan #JB17 avatarı
      Batuhan #JB17

      Sağ arka ya da sol arka olması lazım birisinden birisinin basıncı düşük çıkmış.

  13. Batuhan #JB17 avatarı
    Batuhan #JB17

    FIA’nın yaptığı açıklamadan birşey anlamayan sadece ben miyim acaba?

  14. demekki o efsane sözler hikaye imiş ferrari her istediğini alır
    f1,e girdiği tarihten buğüne kadar belli hiçbir hükmü kalmamış tifosilerin
    hep italyanlar mafya diye bilirdik meğer almanlar mafya imiş f1,de
    ferrarinin hiç illagal olaylardan ceza aldığını gören varmı f1,de ben görmedim
    renault mclaren mercedes hertürlü cezayı aldılar casusluk illagal kuralsızlık vs
    yanlışım varsa düzelsin beni

  15. Şimdi Mercedes ve Hamilton taraftarı arkadaşlar şunu neden anlamıyorsunuz bilmiyorum. Mercedes bu hata olmasa yine yarısı alırdı ama ortada bir hata ve ihlal var. Gp2 örneği ve pirelli nin demecii var. Ceza gerektiren bir durum var neyi savunuyorsunuz onu anlamıyorum. Bizi sensör den dolayı diskalifiye ettiler ihlal var diye milletin tepkisi Mercedes in ceza almamasına yoksa herkes Hamilton un ve Mercedes in şampiyon olacağını biliyor…

  16. Teoride kural ihlal edilmiş ve Pirelli’de bu avantaj sağlar demiş. Bence ceza gerekirdi objektif olarak bakarsak. Ha ceza verilse Hamilton adına bir şey değişir mıydı? Tabii ki hayır. Adam de-facto olarak şampiyon zaten.

  17. Evans isyanda 😀

  18. Bide buradan kutlayalım. Tebrikler Lewis paşa sıradaki zafer efsaneye gelsin 41’e 1 kala 🙂

    1. 161 da 41 olacak umarım 😀

      1. inş kardeşim:))

  19. #DirenEvans 😀

    Madem lastik basıncı gerekli sıcaklıkta ölçülmedi, FIA bunun farkına bir yarış boyunca düşünüp anlayamadı mı?

  20. Ferrari taraftarları da neyden medet umuyor anlamadım

    0.3 psi tur başına 0.005 sn filan bi etkisi var mı acaba 😀

    Bi de tek lastikmiş Allah bilir zararı olmuştur bunun Hamiltona 🙂

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Ferrari taraftarları değil ki sadece isyan eden. Arkadaş bir şeyin kuralı varsa yapacaksın. İhlal varsa sen avantaj sağla yada sağlama ceza almalısın. Pit çıkış çizgisine afedersin kıç kadar yere bastın diye pitten geçiriyorlar adamı. Ferrari taraftarlarına sallama yani. Boğa arenasındaki boğalar gibi oldunuz artık. Size örtü sallanıyor rengi kırmızı. Artık nefretinizden her olayı Ferrariye bağlamayın. Williams bile motor aldığı takıma ihraç edilmeli diyor onlar neden medet umuyor ? Pit hız limitini 0.001sn geçsen pitten geçiriyorlar adamı değil mi?

    2. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      hem sen fark yaratır mı bilmiyorsun o zaman neden yorum yazıyorsun ? yada pirelli yöneticisinin fark avantaj sağlar yorumunu da mı okumadın arkadaş !

    3. [ÇⓐğR|]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [ÇⓐğR|]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Arkadaş biz avantajamı çıldırıyoruz burada ? Sorun mercedesin hile yapması bizim isyanımız buna FIAMERCEDES olduğunu kanıtladığı için çıldırıyoruz.

  21. Az daha indirseydik tur bindirecektik.Yada biz indirmeyip Ferrari indirseydi yarisi kazanacaklardi

    Kazanma sanslari olmayinca boyle seylerden medet ummak cok kotu.Dua edin Mercedes guncellenmis motoru herkese vemedi.
    Rosbergin motoru gumlemeseydi ikincilikte gidiyordu.

    1. şimdi ceza olmayınca FIA=Ferrari mi yoksa @RoyalHunt‘ın dediği gibi MAFIA mı?

      1. Lastik basinclarinin Ferrarinin kullandigi sekilde olmasini istemedikleri bilmiyoruz degil mi?Gecmiste Beidgestone kendi istedikleri lastigi urettirdiklerini biliyoruz degil mi?
        Fiarrari objektif bir gercektir.Gecmiste kurallar uzerinde veto yetkileri bile vardi.Su anda bir sey oluyorsa bu dinsizin hakkindan imansizin gelmesidir.

    2. çok komiksin ya, bir de kin kusmasan.. rosberg’in vetteli geçmesi imkansızdı.. motoru eline alması da bunu kanıtlıyor.

      1. Raikkonen startta cuvallamasaydi.Yarisin ilkturladlrinda biterdi o is.

  22. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Mercedes,Fiayı satın almış. Gerçekten kuralları belirlemede ve açıkça ihlale rağmen çok rahat sıyrılabiliyorlar. Bundan sonrası hayırlı olsun. Yazık gerçekten. Doya doya alın puanlarınızı.

  23. Arkadaş hiç boşuna laf yapmayın. FIA’nın ceza veremeyeceği belliydi.
    Madem o kadar büyük güvenlik açığıydı, madem o kadar tehlike vardı madem performans farkı vardı, bu olayı öğrendiklerinde direkt siyah bayrak çekip Hamilton’ı diskalifiye etselermiş ya o zaman ?
    Sen Hamilton’ı tehlikeli bi araçla bırak, bütün yarış turlamasına izin ver sonra yarış bitince, gel bakalım buraya, az kalsın ölücektin ulan haylaz herif. Al sana bonbe. DSQ hadi eyvallah mı diceklerdi.
    Bundan sonra bu lastik basıncıyla ilgili daha temkinli olurlar, yeni kurallar getirirler. Olacağı bu. Ceza bekleyenler birazcık objektif bakabilselerdi zaten ceza verilmeyeceğini görürlerdi. Hatta ceza gerekse bile FIA kendi kendine olayı eline yüzüne bulaştırdığı için, yaptıkları hatayı gizleme adına burdan ceza veremeyecekleri apaçık ortadaydı.

    1. Akıl ve Mantık avatarı
      Akıl ve Mantık

      Geçen hafta belirlenen ömründen %30 daha çabuk tükenip patlayan lastik içinde siyah bayrak beklemiş miydiniz acaba çok merak ediyorum. Red Bull’a geçen sene ilk yarışta farklı sensör kullandı diye verdiler, Vettel’e aracında yeterli miktarda örnek alacak benzin kalmadı diye ceva verdiler bunlar nasıl kural ihlali ise gp2’de nasıl diskalifiye edildi ise burada da diskalifiye edilmesi lazımdı. Alenen kural ihlali var siz ise demagoji yapıyorsunuz ve olayı çarpıtıyorsunuz, hatayı pirelli bahsetmeyerek yaptıysa onlara da ayrıca ceza verilmelidir.

      1. İlk söylediğiniz tamamen alakasız çarptırma zaten. Lastik patlamış da bilmemneymiş. O zaman bütün patlayan lastiklere ceza versinler. Sırf laf olsun torba dolsun diye söylemişsiniz belli. Geçiniz…
        Diğer söyledikleriniz için de zaten yönetmelikte kuralları açık açık belli olan şeyler, ve yarıştan önce bunlarla ilgili ölçüm veya belirleme falan yapılmıyor. Yarıştan önce benzin deposuna bakıp pite gelecek kadar benzin var mı yok mu diye ölçüm yapsınlar bi de isterseniz ? Tabi ki olay yaşandıktan sonra ortaya çıkabilecek bi durum varsa ve kurallarda açık açık ihlal durumunda şu ceza verilir yazıyorsa tabi ki verilecek o ceza. Ne bekliyodunuz ki başka ? Ama ihlal ile ilgili bi kural yokken, ve güvenlik sorunu teşkil edebilecek bi durum olarak değerlendiriliyorken. En önemlisi de FIA’ya durumla ilgili bildirim 15:04te yapılmışken, yani yarıştan önce bu olayla ilgili ölçüm yapılabiliyor diğer örnek verdiğiniz olaylardan farklı olarak. FIA adam olsaydı da siyah bayrağı çekseydi bitirseydi işi. Sen adamın güvensiz durumda bütün yarışı dolanmasına izin ver, sonra yarış bitince ihraç. Ne güzel hayal dünyanız varmış.
        Alakasız olaylar ve benzemeyen örnekler vererek demogoji yapan belli. Olaya objektif olarak bakıp suçun tamamen FIA’da olduğunu ve kendi suçlarını biraz olsun örtpas etmek adına olayı cezasız bırakmak zorunda kaldıklarını görmek gerek.

        1. çok güzel açıklamışsın. eline sağlık.

        2. Akıl ve Mantık avatarı
          Akıl ve Mantık

          Yarışın güvenliğinden bahsedip olayı çarpıtan sensin, bende aynı güvensizlik söylenen kadar gitmeyen lastik içinde beliriyor diyorum üstüne önceki gün Rosberg yaşamış o yüzden elde yeterli done var yani senin güvensizliği dair olan kanıtın yarışın sonucunu etkilemediğini,yasal olarak geçtiğini söyleyenlere dayandırıyorsan eğer zaten bu yasal ve legal ise siyah bayrak olmazdı. Yasal olmadığı belli oldu, lastik tedarikçisinin de açıklaması var buna rağmen sadece ceza verilmesi, bu bunun illegal olmadığının kanıtı değil, güvensizlik konusunda ise daha önce de dedim eğer pirelli zamanında söylemeyip, fia zamanında müdahil olmadıysa bunların 3 ayağı da kusurlu, Ferrari ve Williams haklarını aramalıdır.

          Demagojiye devam et sen, illegal olan duruma ceza çıkmadı sadece bu resmen komedi, gp2 örneği mevcut ayrıca.

          1. Ceza verilmemesinin sebebini okumamışsın belli ki. Hala illegal bi olay varmış ta kesin bilgiler varmış ve kesinlikle cezai işlem uygulanmasına sebep olacak kurallar yazılıymış gibi konuşmaya devam ediyosun. Aynen evet olaya at gözlüğüyle bakmaya devam et sen Williams ve Ferrari haklarını aramalıymış diyor bi de. Bi de demogoji yapan ben oluyoymuşum. Eyvallah ben demogoji yapmaya razıyım o zaman. Böyle demogojiye can kurban. Senin durumun üzüntü verici ama.

            1. Akıl ve Mantık avatarı
              Akıl ve Mantık

              Sen okumuşsun ve çok iyi anlamışsın “FIA: Mercedes lastik ısıtıcıların bağlantısını kesmişti ve lastikler gridde soğudu. Lastikler takıldığında basıncın doğru olduğu düşünülüyor” bak bakalım kesin yargı içeriyor mu buradaki ifade, düşünülüyor, Rosberg 1,1 oalrak açıklandı bu da mı değil, onu geçtim gp2’deki adamın durumu ortada durum alenen ihlal, burada Hamilton yarışı kazanamazdı veya bununla kazandı diyerek savunmuyoruz, somut verilerle olması gerekeni yazıyoruz. İşinize geldiği gibi davranmaya devam edin, yarış güvenliğinden girdin at gözlüğüyle diye çıktın çevir bakalım daha ne kadar çevireceksin.

              1. Akıl ve Mantık avatarı
                Akıl ve Mantık

                Ayrıca madem ceza konusunu gerektirecek bir durum yok olarak görüyorsun, ihlal yok ama siyah bayrak bekliyorsun ve bunu savunurken fia’nın zaten durumdan haberdar olacağını belirtiyorsun devam ettirdi diyorsun e o zaman niye incelemeye alıyorlar bunun da izahını ver bakalım.

                Daha uzatırım da gerek yok, saçma sapan mantıkla yazılar yazıyorsun zira. Bu ihlal olmasa bile bu, doğru düzgün ne olduğunun bile belli olmadığı kııvırtma bir karar vermişler kesinlik içermiyor zira sonuç düşünüyoruz, iyi düşünüyorsanız öyleyse varsınız madem.

              2. Benim bişey çevirdiğim falan yok. Sen kendin çeviriyosun sürekli ama öyle bi çevirmeye başladın ki artık kendi içinde çelişme durumuna düştün. Daha 1 mesaj önce illegal bi duurm var, şöyle böyle diyorken şimdi kesin yargı yok diyorsun. Evet kesin yargı yok işte ben de onu diyorum iki saattir. Kesin yargı olmayışı sadece sizin istediğiniz şekilde Mercedes’in aleyhine bi kesin yargı olmayışı anlamına mı geliyor ? Mercedes’in haksız olma ihtimali kadarı haklı olma ihtimali de var ?? Adam gibi ölçüm yapmasınlar, olaya tam vakıf olmasınlar, yarışın başında haberleri olmasına rağmen yarışın sonuna kadar karar veremeyecek kadar basiretsiz davransınlar, ondan sonra da gidip Mercedes’e ceza versinler öyle mi ? Bu durumda FIA objektif, bu durumda FIA tarafsız olacaktı değil mi ? Mercedes’in haklı olma ihtimali yok çünkü böylesine belirsiz bi durum varken. Haklı olan ancak Anti Mercedesçiler olabilir, çünkü Ferrari yarış kazanmış olacaktı , Mercedes de haklı mı haksız mı belli değilken belki de haksız yere ceza yiycekti kimsenin hakkı yenmemiş olacaktı ama öyle değil mi ?
                Şahanesiniz şahane. Çok ironik bi nick seçimi yapmışsınız ya da kendinizi rezil etme amacındasınız.

  24. Evans’ın suçu ne?

  25. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Charlie Whiting amcası birazcık kulağını çekip ”bir daha olmasın tamam mı çucuğum” demiştir belki de.

    Şaşırmadık dimi arkadaşlar.Şampiyon da belli oldu galiba artık hayırlı formaliteli seneler.

    1. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Battaniye bağlantısı kesilmiş ve soğukken ölçüm yapılmış. Acemi(!) adamlar ya bak sen şu beceriksizlere..

      Lobby works!

  26. Böyle bir kural var, cezası belli değil. İstediklerine göre verebilirlerdi.

    Ancak araçların lastik basınçlarının ölçüldüğü zaman battaniyelerin açık olmadığına kanaat getirilmiş. Çünkü ölçümler battaniyeler açık ve 110 derece sıcaklığa ayarlıyken yapılmalıymış.

    Muhtemelen FIA battaniyenin açık olup olmadığına bakmadı, Mercedes de bunu bahane göstererek ‘baksaydın kardeşim’ lafıyla cezadan kurtuldu. Bundan sonra iyice bakarlar artık.

  27. en iyisi İNDY CAR izlemek

  28. Onur Gentas avatarı

    Yanlış karar nokta.

  29. O zaman bu kural niye var? Çok açık ve net FIA Mercedes’ten korktu. Yazıklar olsun. Bunu yapan Manor olsaydı böyle mi yapardınız? Diğer takımların yerinde olsam Singapur’da yarışı boykot ederim.

  30. ceza verselerde herhangi bir sebebe dayandıramazlardı. Pirelli bu yarışa istinaden belli bir basınç değeri vermiş fakat bunun ihlalinin kitapta karşılığı yok.

  31. Onur Gentas avatarı

    Site yönetimi sanırım artık takımlara ve pilotlara yapılan hakaretlerle ilgili daha sert tavır almış durumda ve umarım bu şekilde devam ederler.

  32. yuh artık yuh, sadece yuh.

  33. Aytunç Altındal (spä2000) avatarı
    Aytunç Altındal (spä2000)

    Sol arka lastik 0,3 psi düşük.
    Grand Chelem yapan araç için muazzam bir avantaj. 😀

    Şayet Vettel ile farkı 24 sn. olsa idi ne olacaktı. Sevinilecekti.
    Şikayet edilen şey Vettel in galip geleceği şekilde ceza verilmemesi yoksa Hamilton cezalandırılmış.

  34. şimdi hamilton veya mercedes şampiyon olsa ne olur
    daha illagal gizli lastik testini daha unutmadı kimse
    artık hile hurda serbest atış başlamıştır fia istedi bunu yada f1 yönetimi

  35. Serhan acar ceza verecek bir dayanak (kural) yok demiş ama ozaman neden gp2 de ceza verildi diyede eklemiş. Madem kural yok bütün takımlar kendileri belirlesin lastik basınçlarini ve sonuçlarına katlansın. Pirellide boşuna tavsiye vermesin is hallolur.

  36. [ÇⓐğR|]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [ÇⓐğR|]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    YUH diyorumm.FIAMERCEDES….

  37. İllegal araçla çıkmanın cezası diskalifiyedir. RedBull sırf farklı bir yakıt akışı sensörü kullandı diye men edildi.

  38. Ohoooo abi kime neye anlatıcaksın ki F1 bitmiş okeye dönüyor artık. Yüzsüzlükten neden bile verememişler Pirelli’nin açık açık avantaj sağlar demesine rağmen.

  39. Pirelli avantaj sağlıyor diyorsa verecektiniz cezayı.Şimdi neye göre ceza vermediler

  40. sonraki yarış herkes kural ihlali yapsın ozaman

  41. Wuha sevindim bileğinin hakkı ile yapmıştın Grand Slam’i spekülasyonlar susmayacaktır ama sıkıntı yok Sarı oğlan 🙂

  42. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Fia neye göre değerlendirdi, söylenen rapora göre Pirelli açıklaması da mevcut, onu geçtim avantaj sağlasın veya sağlamasın illegal bir araç var ortada eften püften olaylara 100’lerce sıra ceza veriyorlardı burada alenen ihlal tespiti var ama ceza yok, gp2’de olan olayın haberi var ve diskalifiye edilmiş.

  43. Tifosileri dışarı alalım

  44. Yalnız ortalık fena karışır pirelli de avantaj sağlar demiş 😀

  45. hayırlı olsun.

  46. Beleşçiler sevinemedi yazık 🙂

    1. O değil de sen neden bukadar sevindin…

      1. alonso taraftarı ondan 😀

        1. Alonso luk bir olay yokki:) alonso taraftarı ve Ferrari düşmanı. Oysa objektif olarak bakarsak sonuç diskalifiye olmalıydı. Gp2 ve pirelli nin Demeçleri yeterli olmalıydı

          1. Ya şimdi bu resmen herkes istediği lastik basıncıyla çıkabilir gibi bir şey oluyor.Sonra FIA güvenlik diye bağırmasın boşuna

    2. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Siz de yapsaydınız belki 15-16 değil 13-14 olurdunuz heheheh 🙂

      1. Yok biz yapsak Hamilton’a tur bindirirdik ama tersten 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir