Hill, Hamilton’ın Diskalifiye Edilmemesini Anlamıyor

yazar:

kategori:

Damon Hill, Hamilton’ın neden İtalya GP’sinden ihraç edilmediğine anlam veremiyor.

Yarışın hemen ardından gelen açıklamalarda, Mercedes araçlarındaki lastiklerin yarıştan önce belirtilen basınç değerlerinin altında yer alması nedeniyle incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

Pirelli, İtalya GP için yarışın başındaki basınç değerlerinin 19.5 PSI olmasını söyledi. Yapılan kontrollerde Hamilton’un sol arka lastiğinin 0.3, Rosberg’in lastiğinin ise 1.1 PSI düşük olduğu görüldü.

Bu olay nedeniyle hakemler tarafından inceleme başlatıldı ve taraflar dinlendi. Yapılan görüşmelerin ardından herhangi bir ceza verilmediği duyuruldu.

Konuyu değerlendiren eski F1 dünya şampiyonu Damon Hill “Eğer tanınılan lastik basıncının dışında yola devam ettilerse, güvenliği hiçe saydıklarını için ceza almaları gerekmez mi? Neden onların diskalifiye edimediğini anlamıyorum”

“Eğer ben bir yarışçı olsaydım güvensiz bir araç ile yarışmaktan çok rahatsız olurdum ve bunun neden yapıldığını bilmek isterdim” dedi.


Yorumlar

“Hill, Hamilton’ın Diskalifiye Edilmemesini Anlamıyor” için 6 yanıt

  1. aşağıda bazı örnekler verilmiş rb’nin yakıt sensörü veya araç genişliği gibi. ama bunlar alakasız. bu “ihlal” aracın genişliği veya yakıt sensörü gibi sabit parçalarla yapılmadı. lastiğin yapısı onlardan çok daha farklı ve dinamik. ısısı düştüğü için basıncı da düşen bir lastikten söz ediyoruz. bunun üstüne duruma pirelli görevlisinin onay vermesi var. yani mercedes kendi çapında aykırı birşey yapmamış. toto wolff’de bunun üzerine lastiklerin ne zaman ölçüleceğinin belirlenmesini istedi zaten. önce böyle bir basınç kuralı koyup bir takımı önce diğerini sonra ölçersen böyle küçük farklılıklar çıkar.

    avantaj sağladı sağlamadı kısmına gelirsek bunu tartışmak bile saçma. rosberg 0.3 değil -1.1 eksik basınçla yarıştı, ve o “avantaj sağlayan illegal” lastiklerle bottas’ı geçemedi. ve lastik aşınmasını azaltır gibi şeyler söylemelerine rağmen rosberg ilk pit yapan pilottu ve williamslara karşı avantajını sadece pitlerden sonra “legal” lastikleri takınca arttırdı ve vettelle farkı bu lastiklerle kapattı. yani avantaj kazanmadığı belliydi.

    böyle saçma bir şeyden dolayı koca bir zaferi silmek büyük haksızlık olurdu. ceza da verilmesi mantıksızdı çünkü hata olmamasına rağmen 25sn verseler de sembolik olacaktı. bu sefer de mercedes’i fia koruyor 25sn ceza verdi de ne oldu, yine kazandılar denecekti.

    1. Rosberg’in yarışını ve lastik performansını tamamen yanlış değerlendirmişsin.
      Rosberg ilk pitine lastikleri bitti diye değil, Williamslardan kurtulmak için, stratejik hamleyle girdi. Uzun bir stint yapsa zaten geçecekti ancak bu seferde 2.lik için bütün umutlarını çöpe atacaktı.
      2. uzun medium stinti de şüphe çekiyor bence. En uzun medium stintini yapan pilot Rosberg’ti buna rağmen;
      yanlış hatırlamıyorsam 7 tur daha eski lastiklerle Vettel’den 0,4 saniye almaya başlamıştı tur başına. Ve bu durum yarışın son 8 turunda böyle oldu. Yani açık bir şekilde Rosberg’in lastikleri eskidikçe performans kaybetmedi.

      Ayrıca ilk yumuşak stintinde Hamilton pite son giren pilot oldu, Vettel lastiklerin bittiğinden dert yanarken Hamilton ardarda performans kaybetmeden hızlı turlar atmaya devam ediyordu.

      Geçmiş yarışlara bakarak elde ettiğimiz done, Ferrari’nin bariz bir şekilde lastikleri daha iyi koruduğuydu.
      Yukarıdaki iki örnek Mercedes’in düşük basınçla nasıl bir avantaj yakaladığını gözler önüne seriyor.

      Lastiklerin yapısı dinamik, burada sana katılıyorum ancak Ferrari’nin lastikleri limitin üzerinde bir basınçla yarışa girerken, doğru stratejinin tek pitstop olduğu bu yarışta düşük basınçla dezavantajını bertaraf edip bunu avantaja çeviren Mercedes çakallık yapmamış mıdır?
      Battaniyelerin ısısı da safsata bence, ölçüm Mercedes’te de Ferrari’de de Torro Rosso’da da aynı şekilde yapılmıyor mu?
      İhraç ceza vs, bunları konuşmak abesle iştigal ancak bunun adı haksız rekabet.

  2. Çünkü FIA Mercedes’e ceza veremez, sıkar biraz.

  3. komiksiniz adamı baktınız pistte geçemiyorsunuz şimdi de masabaşı oyunlarıyla mı geçeceksiniz. onu da geçtim damion hill sen tarih oldun be koçum sana yorum yaptırmaları bile saçmalık.

    1. Olay geçme ya da geçmeme değil. Bir kural ihlali varsa bunun her zaman cezası olmuştur. Gerekirse 10 saniye ceza ver vs. ama verilmesi gerekir. Geçen sene yakıt akış ihlali olmadan farklı sensör kullandı diye Ric’i nasıl diskalifiye ettiler? Avantaj sağladı sağlamadı orası bilinmiyor ama kural ihlali vardı. 19.5 psi’dan düşük olamaz deniliyorsa ve bir araç 19.4’le çıkarsa bunun cezası olmalı. Nasıl ki, aracın genişliği,uzunluğu, burnunun yüksekliği gibi sınırlar var ve bu sınırları 1cm bile geçemiyorsan veya geçersen aracın kurallara uymadığı için diskalifiye oluyorsa, bu durumda lastik kuralının da bu şekilde uygulanması gerekir. Olay Mercedes olması değil, hangi takım bunu yaparsa yapsın ceza alması gerekir. Taraflı olarak bakmasanız şu spordan belki daha çok zevk alırsınız.

  4. Bu karardan bile tahmin esilenden cok daha guclu lobileri olduklari belli oluyorki gecen yil laztik testinden aldiklari odul urumu acikliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir