Çift Katmanlı Difüzörler 2011'den İtibaren Yok !!!

yazar:

kategori:

Aerodinamik yere basma kuvvetinin azaltılması için yapılan hareket, Perşembe günü FIA ile F1’in beyin takımı Teknik Çalışma Grubu arasındaki toplantıda görüşüldü.

Kaynaklardan alınan bilgilere göre tartışmalı difüzör kuralları düzenlenerek gelecek senenin başından itibaren çift katmanlı halleri spordan uzaklaştırılacak.

Anlaşılan o ki takımlar, difüzör yüzeylerinin 2011’den itibaren iç bölümde süreklilik arzetmesini gerektirecek kural teklifinde bulundu. Bu şekilde çift katmanlı difüzörün çalışmasını sağlayan tartışmalı yarıklar önlenecek.

Yine de bu konu, Formula 1 Komisyonu ve FIA Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından onaylanmalı ki 2011 teknik kurallarına dahil edilsin. Ama inanılan o ki Teknik Çalışma Grubu bu yönde olumlu karar vermesi sonrasında diğer onaylar formaliteye kalıyor.

Çift katmanlı difüzörler, 2009 senzon başında tasarımları nedneiyle büyük tartışmalara neden olmuştu. BrawnGP, Toyota ve Williams, bu parça sayesinde öne çıkmıştı. Konu FIAya taşındı ama sonuçtaki karar, bu difüzörlerin yasal olduğu yönündeydi. Daha sonra da zaten diğer takımlar da bu sistemi kendilerine adapte etmeye çalıştı.

Bu difüzörlerin kaldırılma nedeni, bu sezon araçların beklenenden fazla, hatta 2008 senesi sonundakinden bile fazla yere basma kuvvetine ulaşmaları. Takımlar şimdi yere basma kuvvetinde çarpıcı düşüş arıyor.

Kaynaklara göre 2011 için aerodinamik değişiklikler, tur zamanlarını yaklaşık olarak 2 saniye arttıracak.

Bu difüzör sisteminin kaldırılması ile 2008’in sonunda bu yana yapılan bazı çalışmaların boşa gitmesi ile konu üzerinde yine kafa yormak gerekecek.

Aracına çift katmanlı difüzörü sezon ortasında uygulayan Red Bull Racing’in takım patronu Christian Horner, bu değişikliğin sadece ufak bir kural düzenlemesinden fazlası olduğuna inanıyor.

Horner: “Bana göre en önemli şey, yönetim kurulu ve organizatörlerin F1’in olmasını istedikleri gibi net amaçlar belirlemektir. F1 araçlarının neler yapabilmesini istiyorlar?”

“Geçişleri arttırmak ve araçların birbirini yakından takip edebilmeleri için bir kaç ufak şeyle uğraşılacağına, bütün pakedi göz önüne almalıyız.”

“Parçalara başlı başına gözüne almanın fazlaca tehlike olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bana göre genel amacın net bir şekilde belirlenip çeşitli teknik gruplarla üzerine çalışılması gerekir”

Teknik Çalışma Grubu, güvenlik nedenlerinden ötürü şasinin azami ağırlığında da ufak bir değişikliğikabul etti.


Yorumlar

  1. seyfi baydar avatarı

    su f1 e champcar ve nascar serılerındekı gıbı bır kural standardı gelmelı…

  2. şimdi küçük bütçeli takımlar ne yapsın lotus-virgin-usf1-sauber vs.bu yıl arabayı geliştirmek için masraf seneye sil baştan tekrar masraf bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

  3. bu uygulamalar fia yönetiminin rezilliğidir.
    her yıl giderleri azaltmak için ortalığı birbirine katarlar sonra bunun gibi saçma sapan kurallarla takımlara ciddi maliyetler bindirirler.
    2009'da kesinlikle villams toyota veya braw'nın şampiyonluklarını istemişlerdi ve bunu başardılar.
    bu şekilde bir karar almasalardı redbul kesinlikle açık ara şampiyondu!!!!

  4. '' fil kulağı, bizon kuyruğu… çok güzel şeyler bunlar.
    iki pilotun neden sen benim kuruğuma bastın deyip birbirine girmesini aynı zamanda a1 boks müsabakaları olması ayrı heyecan katar. ''

    Sinan ergin kopardın beni :D:D:D

  5. mert merter avatarı

    F1 araci 2009 öncesi ayarlarina dönecek ama bu yavas yavas olacak sacma Çift Katmanlı Difüzörler olayindan 2011 de kurtulacaz 2012 de de ön ve arka kanatlar eski konumuna boyutlarina gelicek birden bire hersey degisemez yine tantana kopar böyle daha iyi amaaaaa
    bu Çift Katmanlı Difüzörler olayi Brawn a yaradi bide sürücüsüne:))

  6. mert merter avatarı

    F1 araci 2009 öncesi ayarlarina dönecek ama bu yavas yavas olacak sacma Çift Katmanlı Difüzörler olayindan 2011 de kurtulacaz 2012 de de ön ve arka kanatlar eski konumuna boyutlarina gelicek birden bire hersey degisemez yine tantana kopar böyle daha iyi amaaaaa
    bu Çift Katmanlı Difüzörler olayi Brawn a yaradi bide sürücüsüne:))

  7. 2011 den sonra ön tarafa fil kulakları felan koyarlar heralde. bir ara honda yapmıştı.
    ahanda burada: http://images.gpupdate.net/newsnew/73173.jpg
    güzel bir renk getirir. hem araçlar hızlanır dimi.
    fil kulağı, bizon kuyruğu… çok güzel şeyler bunlar.
    iki pilotun neden sen benim kuruğuma bastın deyip birbirine girmesini aynı zamanda a1 boks müsabakaları olması ayrı heyecan katar.

  8. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    bayılıyorlar ya böyle oyuncak gibi oynamaya varyaaaa…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir