Kimi Dosyası: 12 Yarış, 9 Sorun!

Kimi Raikkonen 2015 F1 sezonun geride kalan 12 yarışının ardından 92 puanla sürücüler klasmanının beşinci basamağında yer alıyor. 2007 şampiyonu Fin pilot için bu tablo elbette ideal değil. Özellikle takım arkadaşıyla arasında 86 puanlık bir fark oluşmuşken… Eğer başına gelenler daha detaylı incelenirse bu tablo daha farklı yorumlanabilir ve emin olun bunlar ‘bahane’lerden öte.

Avusturalya; yerine oturtulamamış lastik, Malezya; lastik patlaması, İspanya; lastik battaniyesi kusuru, Kanada; tork haritalama, Avusturya; kaza, İngiltere; hatalı pit çağrısı, Macaristan; MGU-K hatası, Belçika; yağ basıncı, İtalya; stop önleyici. Bunlar bu sezonun 3/4’ünde Kimi’nin başına gelenler. 9 farklı yarış, 9 farklı sorun…  Ama beklentiler hala yüksek.

kimi-2015-malezya

Formula 1 kariyeri boyunca Kimi ne kadar yetenekli olduğunu defalarca kanıtladı. 2003 yılında Schumi’yle harika bir şampiyonluk mücadelesine girişti. 2005 Suzuka’nın son turunda Fisichella’ya yaptığı atak F1 tarihinin en iyilerinden ve o anın hafızalarınızdaki yeri eminim hala çok tazedir. 2007’nin son yarışı Interlagos’ta elde ettiği ilk şampiyonluğu ise ‘Iceman’ için gecikmiş bir ünvandan başka bir şey değildi.

https://www.youtube.com/watch?v=yr4qnHotwGw

Her Koşula Uyum Sağlamalı. Mı?

Ferrari’deki ikinci dönemi Raikkonen için pek parlak geçmiyor. 2014 ve 2015 yıllarında kokpitine geçtiği araçlar temelde stiline uygun olmamalarıyla kendisine epey zorluk çıkardı. Bu noktada kendimi, Kimi’nin yeteneklerinin ve tecrübesinin bu zorlukların altından kalkmaya yetip yetmeyeceği konusunda şüpheye düşmüşken buldum. Sonuçta F1’dekiler dünyanın en iyi pilotlarıydı ve her koşula uyum sağlayabilmelilerdi. Fakat bir süre sonra gerçekten ‘bu böyle mi?’, yani ‘her koşula uyum sağlamak zorundalar mı?’ ya da sağlayamıyorlarsa, ‘bu onları kötü bir pilot mu yapar?’ diye düşünmeye başladım ve bu soruların beni getirdiği yerden durum şöyle görünüyor:

Geçmişte farklı örneklere rastlamak mümkün olsa da F1’in modern çağında başarılı örneklerin hemen hemen hepsinde; şampiyon pilotlar, temelde kendi tarzlarına uygun şekilde üretilmiş araçlarla başarıya ulaştılar. Temelde diyorum, zira her pilot araç üstünde kendi stiline, piste göre ayarlamalar yapabiliyor. Ancak temel bileşenlere müdehale şansı bulunmuyor. Örneğin; bu yılın İspanya yarışında Kimi’nin, Ferrari’nin güncellenmiş paketini kullanmaması gibi. Bu tercih sonucunda Seb’den tur başına ortalama 1sn kadar yavaş kaldığını da hatırlatayım.

Sezonun başında Arrivabene’nin, Kimi’ye daha uygun bir araç üretilmesi konusunda takıma direktif verdiğini biliyoruz. Fin pilot geçtiğimiz sezona göre araç içinde kendini daha rahat hissediyor. Ama hala O’nun için yapılabilecek bir şeyler var. Ferrari’nin Schumacher’le domine ettiği yıllarda araç tamamen Michael’e göreydi. Sonuç; üst üste 6 markalar, 5 pilotlar şampiyonluğu. 2005 ve 2006 yıllarında Renault, Alonso etrafında kurulmuş bir takıma dönüşmüştü ve sonuç; 2 markalar ve pilotlar şampiyonluğu. Ferrari 2007’de Kimi Raikkonen’e dayanıklılık sorunu yaşamayacağı hızlı bir araç verdi (Schumi’nin ayrılışından sonra kimse Massa’nın ‘1. pilot’ olacağını düşünmemişti herhalde). Sonuç; markalar ve pilotlar şampiyonluğu. Pilot ayrımı yapmadığını her fırsatta dile getiren takımlardan biri olsa da McLaren’in 2008’de pilotlar şampiyonluğunu kazanabilmesinin yegane sebebi ‘Hamilton projesi’ydi. 2009 belki bu örneklerin biraz dışında kalabilir. Ama bir İngiliz birlikteliğinin de payı olması kâfi. Brawn GP’de Button takıma çifte şampiyonluğu getirdi. 2010-13 yıllarında ise RedBull Vettel’le şampiyonluklara ambargo koydu. Onlar da pilotları arasında ayrım yapmadıklarını hep ifade ettiler ama yapmayın! Hepimiz durumun farkındaydık. 2014’te Vettel, takıma yeni katılan Ricciardo’ya geçildi (yeni kurallar, pilota uygunluk?!!). 2014 ve büyük olasılıkla 2015’teki Mercedes-Hamilton şampiyonlukları ise tamamen farklı. Tüm rakiplerine ciddi güç farkı atan Mercedes’te, özetle; Lewis, Rosberg’den daha iyi.

‘Artık 10 Yaşında Değilim’

Her koşula uyum sağlamak zorundalar mı? Artık sorunun cevabına gelelim: Hayır. Her koşul, onlara uydurulmalı! Elbette bir takım koşullarda onlar da yeteneklerini sergilemeliler ama bunlar yukarıda bahsettiğimiz konunun dışında. Roger Federer Wimbeldon’da başarılı olduğu kadar Roland Garos’ta neden başarılı olamadı? Meraklıları bilir: Kendisini, ‘tek el back-hand’inin özellikle toprak kortta zayıf kalması nedeniyle eleştirenler vardı ve ‘çift el back-hand’ kullanması gerektiğini söylüyorlardı. Ekselanslarının bu eleştiriye verdiği cevap aslında yukarıda anlatılmak istenen onca şeye tercüman oluyor; ‘Artık 10 yaşında değilim ve stilimi değiştiremem’.

Kimi A+ Bir Pilot

F1 pilotlarını yeteneklerine göre şahsen şöyle sınıflandırıyorum; A+, A, B, C ve D. Örneğin; A+: Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton…  A: Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Robert Kubica, B: Jenson Button, Felipe Massa, Nick Heidfeld,… C: Roman Grosjean, Sergio Perez, Pastor Maldonado… D: çaylaklar. Kimi Raikkonen de kesinlikle A+ bir pilot ve ‘yeni F1’in bu durumu tek başına değiştirebileceğine inanmıyorum. ‘Iceman’in yetenekleriyle alakalı şüphe etmekle de en fazla O’na haksızlık etmiş oluruz.

Gelecek yarış Singapur’da ve sezonun geri kalanında başarılar Kimi!.. Bol şans!..


Yorumlar

“Kimi Dosyası: 12 Yarış, 9 Sorun!” için 118 yanıt

  1. Murat AYDIN avatarı

    Onu bunu bilmem. Raikkonen iyi bir araçla her zaman şampiyonluğa oynayacak kalitede ve yetenekte bir pilottur. F1’in acıması yok. Hızlı ve dayanıklı bir araç verirlerse kral oluyorsun. Aracın kötüyse ortalarda hatta Alonso gibi en arkalarda debelenip duruyorsun. Hamilton iki sene öncesine kadar ilk 10’a zor girerken şimdi nerdeyse her yarışı pole’de başlayıp alıp götürüyor. Üstelik rekabet halinde olduğu tek pilot aynı aracı kullanan vasat bir pilot. Şuan Hamilton F1’in yıldızı ama yarışlara kattığı bişey var mı? Bazı yarışlarda aracını göstermiyorlar bile. Şampiyonluk adamı star yapar ama onu iyi pilot yapmaya yetmez. Şampiyonlukla iyi pilot olunsaydı Vettel şuan gridin en iyisi denirdi.

    1. 2008’de iyi aracı vardı, ne yaptı?

      ilk 10’a zor giriyor dediğin hamilton f1’e girdiğinden beri her sezon en az 1 yarış kazandı. bu konuda tek. ve de iki farklı takımda şampiyonluk kazanan tek pilot.

      vettel geçen sene 2. en hızlı aracıyla hiçbir şey yapamadı. bu sene takım arkadaşı rosberg’den iyi mi? değil.

      hamilton yarışlara geçen sene birsürü şey kattı. raikkonen 2014’te mercedeste olsa 1 kez dahi rosberg’i pist üstünde geçemezdi.

  2. bu geriden kazanma istatistiği galibiyet veya şampiyonluk sayısına göre pilot kalitesi ölçmek kadar anlamsız. çok fazla değişen var. hiçbir zaman şu daha çok geriden kazandı daha iyidir demediğim gibi vettel ve raikkonenin kesinlikle yarışçılık ve geçiş konusunda alonso ve hamilton’dan kat ve kat geride oldukları belli. doğrusu her anlamda gerideler.

    vettel gridin en uzun süre en iyi araçla yarışmış olan pilotu. alonso ve raikkonen ise vettel ve hamilton’dan 5-6 sezon fazla yarışmış pilotlar. raikkonen sene sonu emekli, hamilton 6 sene daha burda, alonso 2-3 sene sonra emekli, vettel ve hamilton hala burda olacak. yani kariyerlerinin farklı dönemlerinde değerlendirmek de bir yanlış.

    sıralama performansının da etkisi var. sıralamada yavaşsan veya fazla sorun yaşadıysan, hızlı araçla yavaş sürücüler arkasında kalıyorsun ve daha kolay geçiş yapıyorsun.

    kimin yarışta daha iyi olduğu istatistikle değil yıllarca f1 izlemeyle gelen bir pilot kavramıyla oluşuyor. hamilton deyince ve vettel deyince benim aklımda oluşan pilot figürü farklı. çoğu kişinin de farklıdır. ben doğrusu f1’de drs’siz dönemlerde hamilton gelince geçiş görmeye başladım. o zamanlar hamilton’ı sevmediğim için hiç eğlenmezdim geçişlerden orası doğru.

    bütün pilotlara aynı aracı verip hamilton alonso vettel ve kimi’yi en arkaya atsak, yarış sonunda kimi 4lünün en sonunda bitirir, bu tahmin bile değil, kesin bir gerçek. hamilton ve alonso ise en önde olur, vettel de ortalarda.

    1. Bu istatistikleri hazirlarken şu şundan daha iyi demek gibi bir niyetim zaten yoktu.isim vermeye gerek yok bazi arkadaşlar bazı konularda cok sabit fikirli oluyorlar; ona istinaden hazirladim

      1. O arkadaşda o sabit arkadaşlardan oluyor değil mi 🙂

  3. Aşağıdaki tabloyu güncelleyerek yeni bir yorum olarak yeniden paylaşıyorum. Mevcut şampiyonlara (Alonso, Raikkonen, Button, Vettel, Hamilton) efsane isimler Hakkinen, Schumacher ve Senna’yı da ekledim. Konunun sahibi arkadaş @mami konusunu baltaladığımızı düşünüyorsa yorumumu kaldırıp ayrı bir konu olarak açayım 🙂

    1. Eline sağlık. Kaba bir mantıkla sırf ve sadece bu tabloya bakarsak Alonso, Schumacher ve Raikkonen A+ diğerleri ise A gibi gözüküyor. Hatta Hakkinen B bile olabilir. Ama tüm pilot kalitesini bu tabloyla açıklamak çok çok yanlış. Yine de pist üstünde kim ne yapabiliyor kim ne yapamıyor bunu görebiliyoruz bana kalırsa.

    2. Unstoppable avatarı

      Abdullah bey yazar rahatsız olmuyor olabilir ancak böyle bir çalışmayı ayrı bi konu olarak paylaşmanız bence çok yerinde olur 😀
      bir de yazıları tabloda daha netleştirmeniz mümkünse eğer ben anlasam yaparım ancak pek becerebileceğimi sanmıyorum tekrar emeğinize sağlık bu haliyle bile çok faydalı olmuş anlayabilene 😀

    3. Herhangi bir rahatsızlık duymuyorum. Kaliteli bir tartışma oluyor.
      Hassasiyet için ayrıca teşekkürler…

    4. Eyvallah güzel olmuş. Eski adamlarda biraz eksik varmış gibi geldi bana ama bu şekilde kabul. Sonuçlar total de ve özel de ilginç. Bu biraz da dönemler arasında yarışçılık yönünden ne kadar fark olduğunu da gösteriyor galiba.
      Bunu saklayıp üzerinde çalışmak geliştirmek lazım güzel bir bakış şuan için.
      Sonradan dikkatimi çekti fernando nun 08 singapurunu da saymışsın onu saymamak lazım f1 diktatörlerinin göz yumup geçtiğini canı gönüllüler olarak biz geçemeyiz 🙂

  4. Kimi_in_Rai avatarı

    Eline sağlık güzel olmuş!

  5. Yazı çok güzel olmuş elinize sağlık. Tavsiyem bazı cahilce yazılmış yorumlara cevap vermemeniz ve görmezden gelmenizdir. Emeğe saygı duymayı bilmeyenler çıkabiliyor…

  6. SCUDERİA FERRARİ avatarı
    SCUDERİA FERRARİ

    ricciardo yeni nesilin en iyi pilotu tartışmasız yeni schumacher sadece o olabilir
    bana f1i sevdiren montoya ve schumacherdir sonra raikkonen gelir gerisi beni alakadar etmez…

  7. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    2012-2013 sezonunda sağlam f1 aracıyla çok güzel yarışlar izletmişti f1de en önemli şey dayanıklılık.

  8. Bu arada ben yazıyı çeviri sanmıştım, meğer mami arkadaşımız yazmış. Yazı bütünüyle çok güzel, şahsen teşekkür ederim. A+ pilot tartışmaları arasında kaynamasın diye belirteyim dedim 🙂

  9. Unstoppable avatarı

    Şahsen benim A+ pilotlarım : Schumacher , Hakkinen , Senna , Alonso , Raikkonen , Hamilton , Vettel olurdu.

  10. bende kendimce bir sınıflandırma yapmak istedim.

    Alonso: potansiyel A+, hem yetenek hem yansıttığı sürüş kalitesiyle de A+. nadir A ya düşüyor ama genelde hep üst düzeyde sürüş.

    Hamilton: potansiyel A+, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı ara sıra A+/A/B/C hatta D bile olabiliyor, gününe göre değişiyor.

    Raikkonen: potansiyel A+, sürüş kalitesi olarak piste yansıttığı; 2001-2005 dahil A+, 2006-2007 de dahil A, 2008 B, 2009 C, 2012 A, 2013 A, 2014 D, 2015 C-D karışım.

    Vettel: potansiyel A (Ricciardo yu yenseydi A+ derdim gerçekten güçlü bir takım arkadaşı karşısında görmeden bu notu vermek bana göre yanlış), sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı yetenek A. Düzenli bir pilot nadir hata yapıyor ara sıra A+ da sürüşlerde gösteriyor.

    Button: potansiyel A, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı stabil şekilde hep A. 2011 Kanada gibi A+ performansları da arada gösterebiliyor.

    Massa: potansiyel olarak 2009 kazasına kadar A; ardından B (bir yerde okumuştum o kazadan sonra doktoru da yanlış hatırlamıyorsam kazayla %10 kadar bir refleks kaybı yaşadı demişti), sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı genelde B ara sıra A sınıf performansları da gösterebiliyor.

    Ricciardo: potansiyel A+, şimdiye kadar gösterdiği sürüş kalitesi ve pistte yansıttığı kalite A+ arasıra A ya düşüyor. gelecek vaad eden bir potansiyel.

    Bottas: potansiyel A, pistte yansıtttığı sürüş kalitesi arasıra A arasıra B. C ye pek düşmedi ama A+ da görmedim kendisinden.

    Kvyat: potansiyel A+, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı arasıra A arasıra B. Kendini daha fazla göstermesi gerek.

    Rosberg: potansiyel B, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı genelde B ara sıra A gösterebiliyor. A+ hiç görmedim diyebilirim.

    Verstappen: potansiyel (sevmesem de inkar etmek yanlış olur) A+, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı saçma kazaları dışında bana göre şu anlık A. ekstrem hareketleri de oldu A+ sürüşlerde(geçişler diyelim) yaptı ama saçma kazaları var. Stabil hale getirirse 17 yaşında biri için büyük yetenek olduğu inkar edilemez.

    Hulkenberg: potansiyel A, sürüş kalitesi olarak pistte yansıttığı stabil şekilde A. Nadir B ye düşüyor. Ve çok nadir A+ gösterebiliyor.

    1. Lotuslu yıllarına A demek çok yetersiz. kimlere kafa tuttu o güçsüz araçla

    2. Kvyat ve Riccardo puanlamalarin gerçekten gülünç,Ricardo iyi bir pilot ancak bu sene gerçek sınıfını görüyoruz ışte.Daha öncesinde de öyle aman aman bir performansı yoktu dikkat çekecek.Her ne olduysa geçen sene Vettelin araç uyumsuzluğu ve Redbullun bazı uygulamaları sayesinde mükemmel gözüktü ancak öyle olmadığı bu sene ortaya çıktı ve ilerleyen senelerde de göreceğiz.Bir sene üzerinden özellikle dayanıksız araç ve sürekli problem yaşayan bir Vettel sayesinde bazı değişime açık algılar değişti özellikle de sende, bazı değerlendirmeler yapmak için uzun yıllar beklemek lazım.

      1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
        SCUDERİA FERRARİ

        ricciardo nasıl kötü pilot diosun anlamıuorum 4 kez dünya şampiyonu olmuş vetteli yenmiş daha ne yapsın ?

      2. Geçen sene Vettel ve Ricciardo 3 er yarış dışı yaşamış ve yarıştan puan alamamış yani elitler bu konuda. Ricciardo 3 galibiyet almış o araçla vettel 0. Pol konusunda yanlış saymadıysam 11-8 Ric önde. Ve ric arkadan gelip 3 yada 4 yarış vettel i geçmiş. Eşit koşullarda aynı araçla bir yenilişti bu vettel için. bunda da kimi nin alonsoya yenilişleri gibi santander e bağlamanın gülünçlüğü içinde olmamak gerek. Tüm istatistikler ortada.

    3. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Verstappen hakkın da doğru gözlem yapan bir insanın Kvyat ve Ricardoya A+ ve Vettele A demesi bence kendi sınıflandırmasının dramı..

      1. Dikkat ettiysen potansiyel A+. Pistte şu ana kadar yansıtabildiği şu ana kadar A seviyesi bunu yukarı taşıyabilir yada daha kötü de olabilir.

        1. Maksimumu almadığı pek yarış olmadı. Bu yüzden tabiki A.

          1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
            [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

            Saçmaladıkça saçmalıyosun.. Bundan sonra senin gibi art niyetli yorum yapana asla yazmıcam.

  11. X pilot altındaki en iyi araç ile poller kazanıp yarışları domine edince kral oluyor, Y pilot aynısını yapınca ballı oluyor, şanslı oluyor.

    X pilot altında kazanan bir araç yokken kazandığında yeteneğini göstermiş oluyor, Y pilot aynısını yapınca ballı oluyor, hava şartları oluyor.

    X pilot kazandığı 40 galibiyetin 35’ine gridde ilk 2 sıradan başlamış (25 pole, 10 2.lik), Y pilot 41 galibiyetin 38’ine ilk 2 sıradan başlamış (27 pole, 11 2.lik)

    Aşağıda böyle bir istatistik çıkarmışken ufak bir tablo çıkarmaya çalıştım kendimce. Tablodaki verilerde satırlarda 2005’ten beri şampiyon olan pilotlar (aktif yarışan pilotlar) yer alıyor. Sütunlarda ise önemli olduğunu düşündüğüm istatistikler yer alıyor.

    Kimileri beni şucu bucu diye bir yerlere yamamak istiyor ancak her zaman söylüyorum kendimce haklı ya da haksız gördüğüm konularda yorumumu yapmaya çalışıyorum. Bir yerlere yakıştırmak zorunda hissetmeyin kendinizi.

    Zamanından beri belli pilotlar iyi yükseliyor derken, belli pilotlar için tam tersi söyleniyor. Bu yazıdaki A+ yorumlarına bakarak böyle bir şey yapmak istedim. Bu konuda Vettel’e ilk sıradan başlarsa kazanıyor diyen arkadaşlar doğuştan yetenekli, hızlı vs dediğimiz Hamilton ile sonuçlarını kıyaslasınlar özellikle. Hamilton ilk 10 dışından başlayıp ne yapmış görelim. Ben bile hazırlarken şaşırdım 🙂

    Tablodaki istatistikler yarış içerisindeki gerilere düşüp yükselmeyi içermemektedir. Start pozisyonlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kapsamda Vettel’in Brezilya’da son sıraya düşüp yükseldiği ancak listede olmadığı bir yarıi, Button’un da son sıraya kadar gerileyip kazandığı bir yarış vardı onlar listeye dahil değil. Bu şekilde tüm pilotların yarışı olabilir.

    *İstatistikler 4mula1.ro sitesinden derlenmiştir.
    *Bir çok istatistiği kendim saydığım için hata yapma hakkımı saklı tutarım. Varsa öyle bir durum kasıtlı değildir 🙂

    ** Bu içeriği hazırlamak için çok fazla zaman harcasam da yine de bir çok kişinin düşünce yapısının değişmeyeceğinden eminim 🙂 En azından hazırlarken eğlendiğimi söyleyebilirim.

    1. Tablo için elinize sağlık bazı şeyleri anlamak istemeyen insanlar için gayet aydınlatıcı olmuş bence. Ama ben Vettel kazanırken sayıp sövüp başarılarını küçük görüp aynı şeyleri Hamilton yapınca gelmiş geçmiş en iyi pilotlar arasına yazmaları nedeniyle herhalde bir farklılığı vardır diyordum ama bayağı şaşırttı beni.

    2. çok ilginç sonuçlar ortaya çıkmış gerçekten. hamilton a şaşırdım. elinize sağlık tek kelimeyle.

    3. Eline sağlık. Cidden neyin ne olduğunu ortaya koyan bir tablo olmuş.

    4. Birde oraya ilgisiz bir mukayese olarak mihenk taşı niteliğinde Michael Schumacher’i ekleseydin özellikle 7. sütundan sonra nasıl bir tarumar olma var görürdük 😀
      Yarışma zamanı ilgisinde de mukayese olarak Rubens eklenebilir. 🙂
      Onu da genç arkadaşlar yapsın artık demi ama.

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        🙂

      2. bunu da senin için yapacağım. sabah bir kat baktım ama sanki o kadar da senin dediğin gibi bir istatistik yok gibi geldi 😀

    5. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Abdullah Bey güzel tablo olmuş. İnsanların hep yanlış değerlendirdiğini düşündüğüm bir nokta. Tarihin en iyisi gösterilen Ayrton Senna’nın da bildiğim ilk 10 dışından pek galibiyeti yoktu. Hatta hiç olmayabilir. Emin değilim o konuda.

      Şüphesiz bazı pilotlar daha bir “yarış” pilotudur. Alonso, Schumacher, Prost, Button, Raikkonen örnek gösterilebilir. Yarışın gidişatına ve biraz da şansa bağlı olaraktan çok ekstra işler yapabilecek kapasiteleri vardır. Ancak çok ekstra hızlı bir tek tur temposuna sahip değillerdir. Elbette gridin en hızlı araçları altlarındayken de rahat şekilde pol alacak kapasiteye de çıkmışlardır.

      Vettel, Hamilton, Massa ve efsane Senna gibi pilotlar sıralama turlarında çok hızlılardır. Fakat yarışta yükselme konusunda (bu konuda Senna’yı bir kenara koyuyorum) çok parlak işler çıkardıkları pek görülmemiştir. Buna karşılık örneğin Alain Prost bildiğim kadarıyla gerilerden gelme konusunda tarihin en iyilerinden bir tanesiydi.

      Hamilton’ın bana göre Vettel’den bir farkı yok hatta bana sorarsanız Vettel en azından mental açıdan daha güçlü bir sürücü.

      Tablo içi teşekkürler aydınlatıcı oldu. Fakat bana sorarsanız Alonso’nun 2008 Singapur galibiyeti ispatlanmış bir hile olduğu için geçersiz kabul etmeliyiz.

    6. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Gözünü seveyim admin senin 🙂

    7. Etkileyici bir çalışma olmuş Abdullah Bey elinize sağlık, görünce şaşırdığım noktalar oldu…

    8. Öncelikle tablo ateş ediyor. Gerçekten Bilal’e anlatır gibi anlatmışsın olayı. Eline emeğine sağlık. Fakat mesela Raikkonen’in 7’den 1’e gittiği 2013 Avustralya yarışı arada kaynamış. Keşke bir de ilk 5 ile 10’uncu sıralar arası başlayıp galibiyete gitme gibi bir sütun daha koysaydın. Eminim o biraz daha tabloyu berraklaştıracaktır. Vaktin varsa denersen çok makbule geçer.

      1. Hata olmuş olabilir. Daha doğrusu gözden kaçmış olabilir o yüzden kusura bakmayın. Ancak o şekilde bir değerlendirme ölçüsü yok tabloda (İlk 3 ile 10 arası) o yüzden kaynama demesek daha doğru olur.

        İstediğiniz istatistiğe de şöyle çıkarım yapabiliriz. İlk 2 sıradan galibiyet ve 10+ galibiyetleri toplayıp genel galibiyet sayısından çıkarırsak 3 ile 10. sıralar arası galibiyet sayısı ortaya çıkar.

        Alonso: 32-20: 12
        Raikkonen: 20-13: 7

        Diğer pilotların zaten yok 🙂

    9. Teşekkürler güzel bir çalışma.İşte istatistik bilimi böyle bir şey, ona göre, suna göre, buna göre, değil tüm çıplaklığıyla herseyi ortaya koyan bir mecra dan bahsediyoruz.
      Buradaki yarış sayıları, pilotlar hakkında fikirsel bağlamda, bazı çıkarımları yapabilmemize olanak tanıyor.
      Pilotlar bazen dönem dönem sıkıntılı zamanlar geçirebiliyor potansiyellerinin altında performanslar gösterebiliyorlar.Şunu unutmamak gerekir gridde ön bölümde takım arkadasına yenilmeyen pilot yok.Bu noktada pilotları genel itibariyle değerlendirmek, sadece takım arkadası bazında değil, kisisel performansda, farklılaşan kosullarlada ,neler yaptıklarına bakmak ve böyle faydalı istatistiki bilgilerle sonuca varmak en doğrusu olacaktır.Formula 1 seviyesinde ki profesyonel pilotları sorgulama ve değerlendirme noktasında, bir çok enstrümandan faydalanarak ve tabiki bu denklemde bizimde hangi donanımla, bu değerlendirmelerin neresinde olduğumuz sorusunuda kendimize daha fazla sorarak keskinleşmelerimizden uzaklaşmamız rasyonel sonuçları doğuracaktır.

    10. Mesele 7 SENE dişinden tırnağından arttırıp emek verip, genel olarak 2.-3. en hızlı araca sahip olup her sene dünya şampiyonluğuna oynayıp 3 tanesini pit hatalarına,çakıllara saplanmalara,yarış kazalarına,vites kutusu problemlerine, yarış dışı kalmalara kurban gitmekte. Bu adam bir zahmet hak etsin en iyi aracı.Yok öyle 2.seneden en hızlı araca oturup hoop poller yarışlar kazanmak.Hele ki bunu 4 sene boyunca yapmak.Dahası bunu yaparken yarış altında rakiplere gülmek.
      Youtube’da geçiş aratırken Lewis’de sayfadan sayfaya atlayıp videoları açtığında tarayıcı çökerken diğerinde telsiz konuşmalarını dinliyorsun.
      Umarım bu video artık size objektif bir bakış açısı kazandırır da senelerden beri yaptığınız Anti-Lewis’ciliği bırakıp adama saygı duyarak ‘Hak etti ve altındaki aracın hakkını veriyor.’ dersiniz.

      https://www.youtube.com/watch?v=-cdT6Ox5bSc

      1. Unstoppable avatarı

        Ben kesinlikle hamiltonun bu galibiyetleri hakettiğini düşünüyorum çünkü f1 de dominasyon olasılık dahilindedir ve hamilton tam bir adanmışlıkla bunu hakettiğini tekrar kanıtlamıştır.
        Ancak şunu da unutmamak lazım her zorluk yaşayana da bu talih kuşu çıkmıyor.En büyük örnekleri Raikkonen ve Alonsodur unutmamak lazım diye düşünüyorum. Sonuçta en basitinden shcumacherın rai hakkındaki sözleri ve alonsonun kötü dönemde ferrariye düşmesi bir şeyler anlatır diye düşünüyorum.

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Hak ediyor diyorsun da Mercedes resmen FIA ile iş birliği yapıp + lastik testi yaptığı için Mercedes aracı hak ediyor mu acaba ? Şahsen ben bu kadar domine,şikeli bir araçla tuttuğum pilotun şampiyon olmasını,hak ediyor gibi bir düşünceyi asla kabul etmem.Domine bir araç bulamamak alonso ve raikonenin talihsizliği değil.Bence en iyisi bu..

          1. Lastik testi 2013 yılında yapıldı ve cezası da verildi zaten.Ferrarinin de öyle sütten çıkmış akkaşık gibi bir geçmişi yok zaten FIA ile (Fiararri falan dönüyordu forumdakiler bilir). O zaman tifosiler nasıl takımlarını ve pilotlarını destekledilerse şimdi de kimse bir şey diyemez. Ayrıca lastik basınç olayı da geçen günlerde açıklandı. Bu sene rosbergin 1. antrenman sonrasında aracı kapatıldı buna bir şey diyemem. Mercedes’in katılımda bulunduğu 5 sene boyunca tüm vukuatları yalnızca bunlar. Lewis’i de doğrudan ilgilendiren meseleler değil zaten.
            Daha yasal olmadığıyla ilgili 2 sene boyunca herhangi bir iddia bile atılmamış bir aracın yalnızca fanlar tarafından bu araç şikeli diye eleştirilmesi de ayrı bir ironi.

            1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
              [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

              ”Daha yasal olmadığıyla ilgili 2 sene boyunca herhangi bir iddia bile atılmamış bir aracın yalnızca fanlar tarafından bu araç şikeli diye eleştirilmesi de ayrı bir ironi.” Nasıl iddia atılmamış 1.Ağız F1 Patronu resmen söyledi FIA ile iş birliği yaptılar diye ? O sözlerden sonra kralı gelse mercedesin meselelerini kimse kapatamaz.
              ”Ferrarinin de öyle sütten çıkmış akkaşık gibi bir geçmişi yok zaten FIA ile (Fiararri falan dönüyordu forumdakiler bilir). O zaman tifosiler nasıl takımlarını ve pilotlarını destekledilerse şimdi de kimse bir şey diyemez” Bu nasıl bir düşünce yapısıdır ya.Geçmişte bir takım şeylerin olması şuan da olduğu halde kabullenmek mi gerekiyor ? Ben bir şey diyorum arkadaşım var mı ?

              1. 1.si o haberi atmanı istiyorum.2.si senin düşünce yapına göre de gelecekte domine edecek takımın taraftarları da bu olaya bakarak ee mercedes de böyleydi ferraride böyle hede hödö.Şimdi bir şey diyorsan o zaman niye demedin? Benim orada demek istediğim F1’deki her takımın FIA ile yakın ilişkileri zaman zaman olmuştur.Bu tür olaylara bakıp da şu takım şike yaptı şu takım hileli demenin anlamı yok. Ben ne yazmışım sen nereye çekmişsin.

              2. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

                Al http://www.trf1.net/formula1_haberler/98508-ecclestone-mercedes-fia-ile-yak%C4%B1nd%C4%B1.html Siteye adminlerin bu haberi asmaları gerekiyor ama üstü bir şekil de kapandı dünya kamuoyu tarafından orası da bir ilginç.. İlk yıl gelişimin durmasının altın da sportif başaranın olmadığı açık. FIARRARI olayların da çocuktuk F1 ile bağlantım pek yoktu o yüzden umrumda değil.Ben şimdiye bakıyorum.Gelecekte bir takımın F1’i hile ile domine etmesini istemiyorum.Benim bir yere çekdiğim felan yok konuyu alınan şampiyonluklar temiz gibi konuşuyorsun..

              3. Haberi ortaya koyan medya İtalyan Omnicorse. Haberin başlangıcı İtalyan Omnicorse’nin iddiasına göre..FIA çalışmalara ilk başta zaten Renault ile başlamıştı, haberleri de var resmi olarak turbo v4 motorlarla. Sonrasında Christian Horner’ın önerileriyle 2014 de v6 motorların olması kararlaştırıldı. Ayrıca eğer haberdeki içerik doğruysa bernie nin niye herhangi bir röportajı yok bu konuyla ilgili.Haber doğru olsaydı renault,ferrari,honda niye gıkını çıkartmadılar? Jean Todt ve diğerleri neden istifa etmediler?
                https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/578048996012265474?ref_src=twsrc%5Etfw
                Buyrun bu da söylentiler ilk çıktığında verilen cevap.

            2. Christian Horner nerden çıktı Adrian Newey olacak.Buyrun bu da bir forumdan bir arkadaşın haberdeki yorumu.

              Ancak önceden beri duyulup söylenen Jean Todt’un Renault’nun isteğiyle bu kuralları hazırlamaya karar verdiği ve temelde nelerin olacağının Renault’ya bizzat Jean Todt tarafından sızdırıldığıydı.

              Bu yeni motor kuralları aslında 4 silindirli olarak 2013’te devreye girecekti. Newey motorların V yapıda olması gerektiğini, şasiye en iyi böyle stressed member olabileceğini söyledi, Ferrari de biz sporcuyuk V isterik deyince 2011’de sanırım kurallar bir sene ileriye atılarak V6’ya çevrildi. Max 12k’dan da yalvar yakar 15k’ya çıkardılar.

              Bu V6’ya geçiş kararı alındığı zaman PURE dahil diğer üreticilerin elinde tek silindir prototipler test edilirken Renault’nun 4 silindirli motoru hazır olarak test masasındaydı ve bunu Renault kendisi söylemişti. Renault V6’lara kısa bir süre karşı çıktı ama engel olamadı.

              1. Paylaştığınız iyi olmuş bilmeyenler öğrensin neler olduğunu.

              2. Teşekkür ederim.

              3. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

                Kendi pilotunuzu temiz çıkartma çabasın da Mercedesi savunmaya çalışıyorsunuz.Oysaki Hamiltona suçlama yapmadım.Yani yaptığın boşa kürek.Mercedes bu sporda temiz değil.Eclestone haberi de doğru.

              4. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

                Her yorumumda biten arkadaş ben hepsini biliyorum sen rahat ol.HAM kardeş ben FIA Mercedese yardım etmiş diyorum.Sen bana V6 ilk renaultta çıktı diyorsun cart curt.Çıksın ne olcak sonra yardım edemez mi yani + Eclestone bu haberleri yalanlamadı ? Kimse istifa ettiremez bu spordan FOMun köpek gibi kullandıklarını ok ?

              5. 1.si ben Mercedes’i haklı oldukları için savunuyorum.Lewis’i tuttuğumdan dolayı değil.Zaten profil resmime bakarsan anlarsın.
                2.si her yorumunda bitmiyorum. Tartışma ortamını açan mesaj,benim mesajımı alıntılamanla başladı.
                Ben sana kanıtlar ortaya koymuşum sen demişsin cart curt.Ayrıca kimse istifa ettiremez doğru.
                Benim dediklerim bir şeyi değiştirmeyecek.
                Körü körüne inanmaya devam.

              6. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

                Sana demedim bitiyon diye neyse.Bana ne kanıtı sunuyorsun ? Bana eclestonun yalanlama haberini göster eyvallah diyicem.Cart curt dememe neden takıldın ? Ben sana FIA Mercedese yardım etti diyorum sen bana gerçekleri kanıtlarla sundum diyorsun.Ama bana FIA’nın Mercedese yardım etmediğini kanıtlıyamıyorsun ??? Sen anca motorların anlaşma,kabul etme,uzama gibi bildiğimiz şeyleri anlatıyorsun.Bu takım gizli lastik testi yapıyor ceza almış diyip ortadan sıyrılamassın.Mercedesin hile ile şampiyon oldu diyorum kanıtlar ortada faulleri yapan Mercedes.Gelip bana mercedesi haklı çkartıcak bir şey sunamassın.

              7. Hıhı ecclestone’dur kesin 🙂 O kanıtlar bana yeter sana yetmiyorsa bilemem.

              8. İlk yorum için de kusura bakma başka kimseyi görmeyince bana yazdın sandım.

        2. Hocam onlar da en hızlı araçları aldılar. Alonso 2005-2006 senelerinde en hızlı araçla yarıştı. Raikonnen 2005 (dayanıklılığı problemlerini gözardı edersek)-2007-2008 en hızlı araçlarla yarıştılar. Hamilton da 2014-2015 yani. Yani öyle çok ahım şahım bir fark da yok.

          1. Raikkonen 2003 olacak elim değmiş.

        3. Dostum bir de zaten 2014 yeni motor kurallarının geleceği 2012 de biliniyordu ve Mercedes’e pilot lazımdı. Yaz arasından sonra haberler çıkmıştı Hamilton Mercedes’e mi gidiyor diye.Yeni V6 motorlarla şampiyonluklar kazanabileceğini öngören Hamilton,sezgileriyle hareket eden Hamilton. Bu transfer kendisine çok pahalıya da mal olabilirdi.Sonuçta 3 sene boyunca Mercedes nal topladı. Hatta şu anda McLaren dominasyonu da izleyebilirdik. Ama adam 1 Mercedes’le birlikte yaptı seçimini(Lauda Brawn amca falan) ve doğru da çıktı.

      2. Ben mi senelerdir anti-hamiltonculuk yapiyorum? Karistirmis olmayasiniz. Zaman zaman yanlis gordugum seyleri elestiririm hangi pilot olursa olsun… ya da tam tersi hakki yeniyor seklinde dusunuyorrsam hakkini vermeye calisirim

        1. Hocam öyle demek istemedim. Kurduğum cümleler geneldi.Sizin mesajınızı alıntıladığım için öyle bir algı oluşmuş kusura bakmayın.

  12. Haber fotolarına Kimi’nin hep en yakışıklı fotolarını koyuyorsunuz ama güceniyorum bak…

  13. İçerikte yer alan sınıflandırmayla alakalı bir düzeltme yapmam gerekti. Yazım esnasında bir sınıfı (D) atladığımı, dolayısıyla A ve B’nin birbirine karıştığını fark ettim. Güncel hali yukarıdadır.

  14. Jenson Button B sınıfı mı? Bu kadar taraflı bir yazı görmemiştim.

  15. Sebastian vettel ve jenson button’u ayni kefeye koyan bir insanin yazisini paragraf paragraf okuduguma pisman oldum. Ferrari yillari gosteriyor ki vet A+ bir pilot.

    1. Yalnız yılları değil ayları olacak ? 🙂

    2. Jenson ın neyini beğenmezler anlamadım tek ezilerek yenildiği takım arkadaşı olmadı Hamiltonla takım arkadaşı oldu yendi-yenildi ama hiç uçuk şekilde geride kalmadı. Bulunduğu her takımda ekstra anlarda ekstra şeyler yaptı iyi puanlar kazandırdı. Ayrıca hak ettiği bir şampiyonluğu da aldı. Nedir bu Jenson Button ı hep rai-alo-ham-vettelden geride görme çabaları anlamış değilim.

  16. Yazı biraz iyimser olmuş. Kim raikkonenin 2015 senesinde gösterdiği performansa 10 üzerinden 4 verirdim.

    1. Bunun yanında, ben açık konuşan kristal netliğinde adamları severim. Bu kadar paranın döndüğü yerde sapasağlam kişiliğini koruyabilen, kendi evini kendisi temizleyen bir insan karşına çıkınca doğal olarak sempati duyuyorsun.

  17. Yok yav istediğin pilotu seçebilirsin 😉 o her kişinin kendi iradesine kalmış bana göre de Vettel ve Button da A+dır ondan dedim ama cümleyi bağlarken mesela deyince farklı anladın sanırım. Demek istediğim yazı biraz Kimi’yi savunmak için yazılmış gibime geldi yani yanlış anlama yaşadığı sorunlar çok talihsiz ve başarısızlığının bir nedeni de o ama savunmak için söylenen şeyler de var ama tabii bu benim görüşüm, bana taraflı gelmiş de olabilir 🙂

  18. Onur Gentas avatarı

    Mami arkadas bir yazi hazirlamis eline saglik. Su pilot neden A neden B diye sorgulamak da okuyucularin hakki. Fakat sunuda goz onunde bulundurmamiz lazim, Mami arkadasta bizler gibi bir taraftar. Nasil ki hepimizin pilotlari siniflandirmasi farklilik gosterebiliyorsa onunda goruslerine saygi duyulmasi lazim. Saygisizlik yapildi diye algilanmasin yorumum, her kes medenice goruslerini paylasmis. Olmasi gerekende bu.

  19. Katkıda bulunan herkese teşekkürler.

    Anlaşılan şu sınıflandırma meselesine bir açıklık getirmem gerekiyor. İşin Messi mi?, Ronaldo mu? kıvamına dönüşmemesini umarak, ‘xtrabitracing’in de yorumunda bahsettiği gibi, tamamen şahsi değerlendirmemin neye dayandırıldığını paylaşayım.

    Bir kere bu değerlendirmede şampiyonluk sayısı doğrudan etkili değil, elbette etkili ama öncelikli değil (hasan arkadaşıma cevaben, yalnız ben de yavaş yavaş A+ olabileceğini düşünmeye başladım, ama henüz erken). Çok uzatmadan şöyle bir örnek vereyim; yazıda videosu yer alan Kimi’nin Fisichella’ya yaptığı atağı, hem de o günün koşullarında, şu an gridde bulunan kaç pilot yapabilir? Vettel’den bu tür bir geçiş göreniniz oldu mu? Yalnız DRS, KERS veya lastik avantajı gibi durumlar olmadan… İşte bu yeteneği, cesareti, agresifliği gösterir. Bakın bu da tek başına ölçü değil. Montoya böyle bir ‘çılgın’lık yapardı mesela, ama o da A+ değil. Onunki saf delilikti çünkü. A+’ta bunlar fazlasıyla vardır, araç gelişimine katkı gibi daha fazlası da vardır elbette. İstikrarlı sürüş dediğimiz zaman aklınıza gelen isimlerden ilk üçte Jenson Button yer almıyor mu? veya bana göre son yıllarda bu işin uzmanı Vettel veya Nick. Bunlar da A ve B sınıfı için ideal özellikler. Olay bundan ibaret.

    Sınıflandırmaya katılmayanlara saygı duyuyorum fakat ‘Alper’in yorumuna biraz alındım. Fanatiklik mevzusuna hiç girmeden safımız belli olsun diyerek; FORZA FERRARI

    1. suzuka’daki geçişi kaç pilot yapabilir? gridde 24 pilottan 20’si yapabilir. geçişte fantastik bir olay yok, son turda olması mı çok büyüleyici? fisichella raikkonen 10 saniye gerideyken defans yapmaya başlamıştı zaten. son turda aşırı korkak ve pasifti. kısacası çok normal bir geçiş ve bir sezonda çok daha iyilerini onlarca kez görüyoruz.

      1. Raikkonen’in begendigin bir yönü ve geçişi var mı?

        1. Bu yorumu bir üstteki royalhunt yorumuna cevap niteliğinde yazdım, ancak yanlışlıkla haber altına yazmış olmalıyım.

      2. Kimi_Raikko_Forza avatarı
        Kimi_Raikko_Forza

        Defans yapmaya önceden başladı ama 10 sn abartı olmuş aynı 24 pilottan 20 si bu geçişi yapabilir lafın gibi.
        Birincisi gridin nerdeyse yarısı DRS li F1 dönemine denk geldi ve DRS siz geçiş yapmayı bilmiyorlar(F1 de) İkincisi bu geçişi efsane yapan 17. likten gelip 1. liği aldığı geçiş olmasıdır. Sen böyle taraflı yorum yapmaya devam et 🙂

        1. Yakıt ikmalinin olduğu senelerde gridde bu tür beklenmedik geri düşüşler “tek pitstop mu yapacak acaba?” heyecanı yaratırdı. Benim hatırladığım kimi raikkonenin 3 yarışı vardı çok gerilerden başlayıp podyuma çıktığı.

      3. İşte, bazı pilotlar son turda yaptığı geçişlerle, bazı pilotlar da son tur bile bitene kadar yapamadığı geçişler nedeniyle şampiyonluğu kaybetmesiyle hatırlanır. Adaletsiz dünya..

        1. Aynen 🙂

        2. Tarih, ”bağğzı” pilotları altlarındaki en iyi araçla, yenildikleri ortalama seviye takım arkadaşlarıyla beraber hatırlar, bazılarını da en iyi 3.araçla şampiyonanın son yarışına 15 puan farkla lider girmesiyle. Dünya gerçekten çok adaletsiz…

          1. Kusuruma bakmayın, ama “bağğzı”daki espriyi anlayamadım.

            1. Anlasan şaşardım zaten. 🙂

              1. Tamamdır. Bu cevap seviyeniz hakkındaki şüphelerimi giderdi.

              2. Günlerden bu yana attığın yorumlarla sen, seviyeni çoktan belli ettin. Benim seviyemi konuşmakta senin haddine değil.

      4. Gridde 20 pilot var!

  20. X pilot altındaki en iyi araç ile poller kazanıp yarışları domine edince kral oluyor, Y pilot aynısını yapınca ballı oluyor, şanslı oluyor.

    X pilot altında kazanan bir araç yokken kazandığında yeteneğini göstermiş oluyor, Y pilot aynısını yapınca ballı oluyor, hava şartları oluyor.

    X pilot kazandığı 40 galibiyetin 35’ine gridde ilk 2 sıradan başlamış (25 pole, 10 2.lik), Y pilot 41 galibiyetin 38’ine ilk 2 sıradan başlamış (27 pole, 11 2.lik)…

    Bu konuda ayrıntılı bir şey planlıyordum ancak misafir geldi. şimdilik burada kesiyorum. devamı gelecek 🙂

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Merakla bekliyorum..

    2. En büyük pilot X pilot. Kahrolsun Y! 😀 😀 😀

    3. Bu arada yorumumu yaparken yazıyı hazırlayan arkadaşa karşı bir şey olarak değil, genel değerlendirmelere bakarak yazdım. yanlış anlaşılma olmasın. herkesin görüşüne, düşüncesine saygımız var 😉

  21. öncelikle 2015 sezonundan bahsederken neden adamın neredeyse 10 yıl önceki fotosunu koyduğunu anlayamadım. sanırım “pistteki performanstan kurtaramıyoruz bari tipten kotaralım” diye kimi’nin iyi fotolarından biri aranmış. bu da algıyı çok değiştiriyor tabii. 2015’ten bahsediyoruz foto 10 yıllık.

    italya: ferrari’nin tek açıklamasının “kimi’nin elleri dolanmış” olduğu, marchionne’nin açıklamasının “kimi utanç verici bir hata yaptı” olduğu italya startındaki olaya neye göre “stop önleyici” gibi bir şey yazdın?

    avusturya: kendi hatasıyla piste çıkıp, piste tekrar girerken yaptığı kaza nasıl bir “sorun” olabilir? tamamen kendi hatası. hata yapıp kaza yapanlara böyle diyeceksek o zaman maldonado da çok sorun yaşıyor diyelim.

    kanada: şu kanadadaki meşhur “sorun” neden 2 senede motorların yeni çıktığı tüm testler dahil başka hiçbir pilotun başına gelmedi? hiçbir pistte olmadı da sezonun çıkışı en zor dönüşlerinden birinde mi oldu bu sorun? ve bu hatayı geçen sene de aynı virajda yaptı ve yine araca suç attı. başka kimsenin başına gelmezken iki sene ardı ardına aynı yerde aynı kişiye denk gelmesi imkansız. basbaya kendi hatası.

    malezya, ingiltere: pilotun yarış içinde karıştığı kazalar diğer pilotların bariz hatası değilse sorun diye yazılmaz. böyle en ufak şeyleri saysak burda liste yetmez. zaten kimi sıralamayı kötü geçirince hemen sıralama tekrar izlenip suçlanacak yer aranıyor. f1’de neredeyse hiçbir zaman mükemmel zamanlama olmadığı için de illaki suçlanacak bir yer bulunuyor. klasik oldu artık.

    burdan ele alınabilecek sorunlar sadece: avustralya, ispanya, macaristan, ve belçikadır. avustralya ve macaristan dışındakiler de zaten ufak problemler. bu kadar deşsek her pilotun en az bu kadar sıkıntısını buluruz.

    1. Senin Raikkonen haberlerinde trollük yaptığını CV’nde falan yazman lazım. Hiç aksatmadan yapıyorum diye eklemelisin hatta. Umarım bu çabandan etkilenler çıkar, ama fazla da abartılı olmasın zira insanları aptal yerine koymaya çalıştığın belli olur. Hani F1’i birtek izleyen ve yorumlayabilen sensin ya.
      Seni takmıyoruz kardeş, neden vaktini harcayıp zorluyorsun. Şuraya yorum yapan onca insan var, hatasıyla doğrusuyla yazının durumunu değerlendiriyorlar sen çıkmışsın hala aşırılık yapıyorsun.
      Sana bundan sonra ANTİ-KİMİ fanı diycem. Çünkü başka bir meziyetin görünmüyor.

      1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
        Kimi_Raikko_Forza

        Dostum sakin ol adamın her iki kelimesinden biri RAİ. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Sonra neden en popüler RAİ oluyor? Saolsunlar iyi varlar.

      2. Çocukları pistten alalım lafı bu eleman için söylenmiş sanki. Bence site yönetimi sadece kendisinin görebileceği bir şekilde yayınlasın bunun yorumlarını. Kendi halinde takılır kimseye zararı olmadan. Raikkonen market arabasıyla şampiyon olsa gelir kurallara uygun olmayan araçla şampiyon oldu diye konuşur.

    2. Adam fotoğraf demiş ahahahaha 🙂 ben buna önem verseydim konuyu hazırlayan yerinde olarak 2014-2015 ten bir fotoğraf koyardım . Adam beğendiğini koymuş sanane be adam

  22. Yazının doğru kısımları da var tabii ama çok fanatik bir şekilde yazılmış bir yazı olmuş bence. Mesela Hamilton neye göre A+ bir pilot da Jenson veya Sebastian değil? 2008’deki Glock’un hatasıyla gelen şampiyonlukla mı öyle oluyor yoksa gelmiş geçmiş en dominant araçlardan biriyle sırf takım arkadaşını geçti diye mi?

    1. köşe yazısı olduğundan tarafsızlık beklenmez. bunu başlıktan bile anlaman lazım.

      şu glock olayını 1500 kez yazdım, hala glock diyenler olması şaşırtıyor. her yeni üyeye ekstra açıklama yapmak gerekiyor sanırım. brezilyada yağmur yağdığında hamilton dahil çoğu pilot pite girdi, glock girmedi. girmeyince hamilton pitten glock’un arkasında çıktı. yağmurlu havada kuru lastiklerle sürünen glock sadece hamilton’a değil birçok kişiye geçildi. eğer zamanında pit yapsa zaten hamilton’ın arkasında çıkacaktı.

      1. Bunu neden söylediğinizi anlamadım Glock’un yağmur başladığında bir kumar oynayarak slick lastiklerde az da olsa yol tutuşu yakalamasını, son virajlara doğru virajın ıslak kısmına denk gelmesi sebebiyle zaten zor bulduğu yol tutuşunu aniden kaybettiğini de biliyorum ki zaten o havada son viraja kadar yaptıkları büyük başarı.

        Ama şunu da bir düşünün şampiyon olması beklenen pilot gećmesi gereken kuru hava lastikli rakibi son virajda yol tutuşunu kaybetmese onu geçemeden şampiyonluğu Massa’ya bırakacaktı, diğer şampiyonluğu zaten dediğim gibi inanılmaz dominant bir araçla gelmiş bir şampiyonluk.

        1. 2014’teki aracı son 10 yıldaki en dominant araçtı. ancak diğer şampiyonların aksine takım arkadaşıyla tamamen eşit şekilde yarıştı, çoğu şanssızlığın üstesinden geldi ve takımdan/araçtan/takım arkadaşından kaynaklanan sorunları pist üstünde kendi yeteneğiyle telafi etti. kaç tane şampiyon pist üstünde takım arkadaşını geçmek zorunda kaldı şimdiye kadar? hepsine yer verildi, ya da gizliden desteklendi.

          2008 hamilton’ın sadece 2. senesiydi, ve 1 sene önce aynı yarışta, son yarışta şampiyonluğu kaybetmişti. veya kaybettirilmişti diyelim. o kadar büyük baskı altında tam performans beklemek mümkün değil. tüm yıl uğraşıp yağmur altında TC’nin de olmadığı bir araçta yarışıyorsun, en ufak bir hatada şampiyonluk gidecek ve gelecek sene de kurallar değişeceği için daha ne zaman şampiyon olabilir bilmiyor. büyük baskı altında kendisine yeteni yaptı ve şampiyon oldu. o yüzden komplo teorileriyle adamın alnının akıyla aldığı şampiyonluğa çamur atmak yersiz.

    2. Hala Glock diyorsunuz ya helal olsun.Açın tekrar izleyinde yarışı glock nasıl kuru zemin lastikleriyle yağmurlu havada sürünmüş onu öğrenin.

      1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
        SCUDERİA FERRARİ

        kabul edin 2008 şaibeli bir yıldı mclaren tarihin en şikeci takımıdır.98 spa,2007 casusluk skandalı,2008 timo glock olayı hiç de masum değil yağmur lastiği hikaye resmen hamilton geçsin diye yavaşllıyor olan massaya olmuştu olay da ört bas edildi bir şekilde.

        1. Timo Glock olayın şaibe filan yok. Adam risk aldı girmedi pite. Yarış sonunda da geçildi kuru zemin lastikleriyle. Bunda şaibe maibe yok. 2008 Singapur GP’si sonuçları iptal edilmeli desen anlarım ama Glock olayı tam bir safsata.

  23. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Raikonenin yaşadığı sorunların hepsinin Ferrari ile alaklı olduğuna inanmıyorum.

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Ayrıca sınıflandırma yapmışsın”A: Sebastian Vettel, Jenson Button, Nico Rosberg, Felipe Massa, Nick Heidfeld, Robert Kubica”Vettelin bu pilotlarla aynı sınıfta olmasına kesinlikle katılmıyorum..

  24. Raikkonen’in en büyük sorunu istirarsızlık bana göre. Biraz da doymuş bir pilot artık kazanacağı bir şey kalmadığından daha rahat.

    1. Tarihin arka arkaya en çok puan alan pilotu Kimi, bu adamda istikrarsız ise bir şey demiyorum

  25. Eline sağlık kardeş güzel olmuş. onca probleme rağmen yarışlarda hiç pes etmeden tırmanmaya çalışan (en son italya da olduğu gibi ) bir rai var ve bence bu senin bahsettiğin A+ kategoriye dahil bir özellik

  26. Eline sağlık. Yaşanan sorunlar iki araçta karışık olarak yaşansa kabul edilebilir de, sadece birince çıkınca insan elbette bir düşünüyor. Sıralamalardaki hatalardan bahsetmemişsin, orada da kallavi mevzular var. Bu durumda pilot kıyaslamasını iki pilotun da sorun yaşamadan bitirdiği yarışlara göre yapmak gerekiyor. Ama vatandaş genelde puan durumuna bakarak konuşur, bu doğru değil.

    A+ sürücüleri A sınıfı pilotlardan küçük özellikleriyle ayrılan pilotlar olarak tanımlayacak olursak; bana göre Raikkonen A+ bir sürücü değil, A diyebiliriz. Eski taraftarı olduğum Mika Hakkinen’i de A+ olarak tanımlayamam. Schumacher, Alonso ve Hamilton oraya uygun. Ayrıca bana kalsa Massa ve Heidfeld’i de A yerine B’ye alırdım.

    Elbette bunlar şahsi görüşlerim ve yazar da kendisininkini belirtmiş. Zaten bu sınıflandırmayı yapabilmek için söyleyebileceğimiz kriterler belirsiz veya ölçüsüz olacağı için kesin bir sıralama yapamıyoruz.

    1. Bence Alonso’nun A+ görülmesinin temel sebebi pazarlama ve medyadaki imaj yönetimi.

      1. A grubundan ayrılması için startlardaki performansı yeterli bence.

        Elbette burada pist üzeri performansları dikkate alıyoruz. Yoksa bana kalsa Alonso’yu Z grubuna göndermek için yeterli sebebim var.

  27. 4 şampiyonluk kazanmış Vettel’i A kategorisine almak ne derece doğru bilemiyorum. Vettel şampiyon olurken Red Bull’un dominasyonu vardı ama bu sene Ferrari’de gösterdiği performans da Vettel’in bence en üst lige taşır.

    1. İlk 2 çizgi dışından hiçbir zaman galip gelememiş birisi Vettel. A olup olmadığı bile tartışılır kimileri tarafından.

      1. Bazı Alonso ve Raikkonen taraftarları tarafından tartışılır orası doğru

  28. eline sağlık güzel bir özetleme olmuş.
    Şu 2005 Mclaren yok mu ne can yakıyor. Arac üstü kamerasından arkadan canavar gibi yaklaşması yokmu harika,galiba hiç bir pilotun aynaların da görmek istemediği arac

  29. Eline sağlık dostum.

  30. Güzel tarafsız bir yazı yazanın eline sağlık..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir