Williams ve Mercedes Rüzgar Tüneli Yasağına Karşı

yazar:

kategori:

Williams ve Mercedes takımları, harcamaların düşürülmesi amacıyla F1 Strateji Grubu’nda alınan rüzgar tüneli yasağının tehlikeli ve aynı zamanda harcamalara çok az etkisinin olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyorlar.

Dün çıkan haberlerde F1 Strateji Grubu’nun Formula 1’de rüzgar tüneli kullanımının yasaklanmasına karar verdiği belirtilmişti.

F1 Strateji Grubu’nda tüm taraflar bunun olması için oy vermedi. Karar açıklandıktan hemen sonra Williams ve Mercedes karşı görüş açıkladı.

Claire Williams “Herkesin Williams’ın rüzgar tüneli konusundaki düşüncelerinin farkında olduğunu düşünüyorum.”

“Formula 1 için devasa yatırımlar yaptık… Grove’da iki rüzgar tünelimiz var ve yarış arabalarımızı geliştirirken onlara ciddi önem veriyoruz. Fabrikada geliştirdiğimiz parçaları piste çıkarmadan önce onları rüzgar tünelinde doğruluyoruz.”

“Aynı zamanda orada güvenlik olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden kesinlikle Formula 1’de rüzgar tünelinin yasaklanması için asla oy kullanmayız. Bu konuda çok açığız.”

“Motor sporlarının zirvesinde aerodinami alanında en güzel araçlardan birisi olan rüzgar tünelini kullanmadan nasıl çalışabilirsiniz? Bunun bir mantığı yok.” dedi.

Toto Wolff “Claire’nin söylediklerine tamamen katılıyorum. Biz yol arabaları üreticisiyiz ve günümüzde aracı caddeye çıkarmadan önce rüzgar tünelinde doğrulamak gerektiği için Stuttgart’ta yeni bir rüzgar tüneli yaptırdık. Rüzgar tüneli ile CFD’de yapılanlar doğrulanıyor ve korelasyona bakılıyor. Güvenlik konusu da önemli ve Formula 1 fırsatçı sebepler için komik deneyimlerin yaşandığı bir oyun alanı olmamalı.” dedi.

Toro Rosso’dan Franz Tost “Ben rüzgar tüneli kullanımının yasaklanmasına karşıyım çünkü bunun arkasında bir sebep var. Bazı takımlar doğru dürüst yapıları olmadığı için ya da başka bir araçta avantajları olduğu için her şeyi yasaklatmaya çalışıyorlar. Dengeyi korumalıyız.”

“Rüzgar tüneli kullanımı süresini azaltırsak, bir adım ileri atmak için CFD’yi de azaltmalıyız. Doğru olan bu olur.  Ancak tamamen kullanımı yasaklamamalıyız. Bunun için başka bir yol bulunur ve o zaman daha pahalı olur.” dedi.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir