Force India

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları Adrian Sutil Paul di Resta  
Test Pilotları      
Takım Patronu Vijay Mallya Teknik Sorumlu Andrew Green
Yarış Müh. Jody Egginton Yarış Müh. Bradley Joyce
Şasi VJM04 Motor Mercedes-Benz
Merkez Silverstone,İngiltere    
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış 35 Kazandığı Yarış 0
Pole Pozisyon 1 En Hızlı Tur 1
Toplam Puan 81 Pilotlar Şampiyonluğu 0
Markalar Şampiyonluğu 0 İlk Yarış 2008


   
       
Force India’nın kökleri 1991’de kurulan Jordan takımına kadar gider. Üreticiler çağına ayak uyduramayan Eddie Jordan takımını 2005 yılında Midland Grubu’na sattı.

Toyota motoruyla yarışan takım ilk kez Midland F1 olarak 2006’da yarışa çıktı. Ancak pilotları Tiago Monteiro ve Christijan Albers sezon boyunca hiç puan kaydedemedi. Bir sezonun ardından takım yine el değiştirdi ve bu sefer Spyker F1 oldu.

Ferrari motoru ile 2007 de ilk kez yarışan Spyker takımı, beklediği gibi sönük bir sezon geçirdi. Ancak kadrosunda gelecek vadeden Adrian Sutil gibi bir pilotu barındırması ve yağmurlu ve olaylı geçen Almanya Grand Prix’sinde Markus Winhelhock’un yarışa bir tur liderlik etmesi takımla ilgili 2007 yılından akılda kalan bilgiler olarak dikkat çekti. Sutil’in yine yağmurlu bir yarış olan Fuji’de sekizinci olarak 1 puan almasıyla takım sezonu bir puanla Mclaren-Mercedesin önünde onuncu sırada tamamlasa da en kötü araç olma ünvanından kurtulamadı. 2007 sezonu sonunda da el değiştiren takım artık Force India F1 adıyla anılıyor.

2008

Hint iş adamı Vijay Mallya takımı 88 milyon €’ya satın aldı. İsmi Force India (Hindistan’ın Gücü) olarak değiştirildi. Takımın logosu ise F şeklindeki bir Hindistan bayrağından oluşuyor.

Takıma Renault’dan ayrılan Fisichella ve çaylak pilot Sutil katıldı. Ferrari motoruyla beraber önce ki sene kullanılan aracın güncellenmiş bir versiyonu kullanıldı. Beklenildiği gibi takım ilk sene zayıf bir performans sergiledi. Olaylı geçen Monaco GP’sinde Sutil 4.lüğe kadar tırmanmıştı. Güvenlik aracı pistten ayrıldıktan sonra kendisini geçmek isteyen Raikkonen tünel çıkışında kontrolü kaybedip Sutil’e arkadan çarparak yarış dışı bıraktı. Diğer yarışlarda tekrar böyle bir şans bulamayan takım sezonu puansız kapattı.

2009

Force India McLaren ve Mercedes’le kapsamlı bir teknik işbirliği anlaşması imzaladı. Sürücü dizilimi ise korundu. Sutil ilk yarışta 9. olarak puana yaklaştı. Çinde puan alacak durumdayken ıslak pistte kontrolü kaybedip yarış dışı kaldı. Fisichella ise Monaco’da 9. oldu. Almanya GP’sinde Sutil tekrar puan fırsatı buldu ancak pit çıkışında Raikkonen mücadele ederken ön kanadına zarar verdi ve yine puan alamadı.

Aracın performansı iyice artmış ama hala puan kaydedememişlerdi. Belçika GP antrenmanlarında oldukça hızlı görünen takım Fisichella ile pole pozisyonunu kazandı. Bu F1 dünyasında oldukça ses getirdi. Fisichella ertesi gün yarışa iyi başlamış ancak güvenlik aracı çıktıktan sonra KERS kullanıcısı Raikkonen’e geçilmişti. Raikkonenden hızlı olmasına rağmen bir türlü onu geçemedi ve yarışı 2. olarak tamamladı. Böylece takım ilk puanlarını podyum yaparak almış oldu.

Ferrari, Massa’nın sakatlanmasının ardından Belçika’da göz dolduran İtalyan pilot Fisichella’ya teklif götürdü. Fisichella’da duygusal bir yaklaşımla bu teklifi kabul etti. Vijay Mallya “Her İtalya pilot Ferrari’de yarışmayı ister” diyerek Fisichella’yı sözleşmesi olmasına rağmen serbest bıraktı.

Monza’da Force İndia takımının güçlü performansı devam etti. Sutil sıralama turlarında 2. olurken Fisichella’nın yerine getirilen Liuzzi 7. oldu. Yarışın startında Sutil Raikkonen’e geçildi. Daha sonra tek pit stop yapan Brawn pilotları da Sutil’i geçti. Pole’den başlayan Hamilton’un yarış dışı kalmasıyla Sutil 4. oldu. Takım arkadaşı Luizzi yarış içinde 4.lüğe kadar yükselsede mekanik sorun yüzünden yarış dışı kaldı.

Breilya sıralama turlarında Sutil 3. olsa da ilk turda Trulli ile kaza yapıp yarış dışı kaldı. Belçika ve İtalyada çok güçlü performans sergileyen takım sonraki yarışlar da puan alamadı. Fisichella’nın 8 Sutil’in 5 puanı ile toplam 13 puan elde edildi. Böylece sezonu Toro Rosso’nun önünde 9. sırada bitiriş oldular.

2010

Sutil ve Liuzzi Force India için sürmeye devam etti. Yeni kurallara rağmen araçta köklü değişiklikler olmadı. Sezon öncesi testlerde ise araç güçlü bir performans sergiledi. 2009 sonundaki hızını devam ettirmesi ve sıralamalarda düzenli olarak son seansa kalması ile puan mücadelesinin içerisindeyken sezonun ortalarında tıpkı orta sıralardaki yakın performans gösteren rakipleri gibi güç kaybetti ve sezonu 68 puanla 7. olarak tamamladı.

2011

Takım bu sezon Adrian Sutil  ve  Paul di Resta ile pistlerde olacak.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir