Arai: McLaren’in Şasisi Kötü Durumda

yazar:

kategori:

Honda’dan Yasuhisa Arai, McLaren’in şasinin kötü durumda olduğu görüşünde.

Arai son açıklamalarında tek suçun Honda motorunda olmadığını söylerken McLaren şasisinin iyi durumda olmadığını söylemişti.

Bu açıklamalar Ron Dennis ve Honda arasında yeni bir gerilimi tetikledi ve Arai’nin gönderileceği iddiaları ortaya atıldı.

Ancak Arai Japonya’da takımla beraberdi ve McLaren’i suçlamaya devam etti.

Arai “İletişim çok iyi ve her geçen gün daha iyiye gidiyor”

“Açıkçası son zamanlarda bazı sorunlar yaşadık ve tam olarak nerede olduğumuzu bilmiyoruz”

“Honda üst takımlar ile arasındaki farkın farkında. Ne yaptığımızı biliyoruz. Tabi ki bütün suçun üstümüze atılmasından dolayı üzgün ve mutsuzuz”

“Honda her zaman dürüst oldu. Nerede olduğumuzu ve gelişmek için ihtiyacımız olan şeyleri açıkladık. Ama bir takım olarak yavaş veya hızlısınızdır”

“Çok zor olacağını biliyorduk ama aynı zamanda 2015 bize öğrenecek çok şey verdi”

“Fakat yine de herşey motora bağlı değil. Şasi açısından da oldukça kötü durumdayız”

“Sorunları bu yıl çözmek zor olacak. Yeni bir tasarım gerekecek. Ama zaten şimdiden gelecek sezon için bazı çalışmalar yapmaya başladık” dedi.


Yorumlar

“Arai: McLaren’in Şasisi Kötü Durumda” için 47 yanıt

  1. Alonso cesurdur açıksözlüdür dobradır lafını çekmez ama Japonyada honda motoruna gp2 benzetmesi yapmasının altında Dennisin talimatının olduğunu düşünmeye başladım.McLarene sallayan Arai’ye karşı kendi evinde missileme ve başrolde Alonso.. Buttonun böyle bir şey söylemesi ses getirmezdi.Bunu McLaren adına yapması gereken kişi Alonso olmalıydı.

  2. Öncelikle şunu söylemek istiyorum başlıgı okuyup yorum yapmamak gerek. Evet arai şasi iyi değil demektense motor kötüydü demesi doğru olur. Fakat buda markanın imajına büyük zarar verir formula 1 cok büyük bir platform her söylenen sözden her kazanılan puandan bile markaların etkilenmesi cok normal. Arai burada araç dar tasarlandıgı için motoru düzgün çalıştıramadıklarjna değinmiş olabilir. Vtec motorlar cok büyük motorlardı evet ama bir vtec turbo motor ile kıyaslanamaz devir turbo çağı ve vtecler eskide kaldı. Honda bu sene yaptıgı güncellemerde egsoz sistemi ve içten yanmalı motoru geliştirmeye odaklandı bunun sebebi hız kazanıp ön sıralara atlamak değil seneye bir yatırımdı. Ers mgu k mgu h gibi parçalarda güncelleme yapmak cok fazla kupon istiyor ve aslında bu parçaları geliştirmeyerek kanaatimce çok akıllı bir hamle yaptılar. Yanlış hatırlamıyorisem motordaki yerleştirmeyi değiştirmek için bile değişim kuponu harcamak gerekiyor bu yüzden renault tasarımını değiştirmemişti yanlış hatırlıyor olabilirim. Honda seneye tasarımını değiştirecek ve daha geniş alanda çalışma fırsatı olacak. Ayrıca egsoz ve içten yanmalı motoru geliştirdikleri için bu kısıma cok fazla yükleniceklerini düşünmüyorum buradan yeterli pefformansı alabildiklerini düşünüyorum. Honda sezon bitince yeni sezona tamamen bataryarda dev gelişimlere giderek tabiri caizse sıçrama yapacaktır tabi yetişir mi yetişemez mi yetişirse kaç bg yetişir fark ne olur bilemeyiz. Belki bu seneden bir farkı olmıyacak belki şampiyonluğa oynıyacak. Unutmayın bu işler ne kadar ar-ge ye iş gücünede baksa burası formula 1 her an her şey olabilir. Saygılar iyi forumlar.

    1. İçten yanmalı motorda Renault’tan iyiyiz sanırım Arai bunu kastediyordu iyiyiz derken. Bu içten yanmalı motoru sezon bitmeden en azından Ferrari seviyesine çekip seneye de kuponlarla ERS üzerinde değişiklikler yapılırsa araç kısmen toparlanır.

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Hala içten yanmalı motor da iyiyiz muhabbeti 🙁

        1. İyiyiz tabi. 160 bg’lik ERS’den verim alamıyoruz sadece. 40-50 bg anca çalışıyordur.

  3. Bu adamın içtiğinden bende istiyorum 😀

  4. İnsanlar sizin denizde boğuştuğunuz dalgalarla değil gemiyi limana getirip getiremediğinizle ilgilenir.

    Buradaki dünyanın adaletsizliği yüzünden herhangi bir F1 takımında mühendis olamamış mecburen burada yazmak zorunda kalan dahi arkadaşların sözünü dinleyip Honda’nın F1 projesinin başına geçirdiği mühendisini kovmasını sağlayabilsek keşke. Ama mümkün görünmüyor. Adamlar dünyanın en büyük motor üreticisi ama işte trf1.net’te yorum yazan arkadaşlar kadar bu işleri anlamıyorlar. İşte bazen talih insana gülüveriyor da koskoca bir otomotiv devi motorlarını üretme işini yanlış ellere devredebiliyor.

    Yakın zamana kadar bi honda otomobilim bi de motorsikletim vardı. Yani bildiğniz hondacıyım. Yani söylediklerim çok objektif olmayacak ama öyle sanıyorum ki Türkiye standartlarında iyi bi yerde yine de.
    Honda yanlış hatırlamıyorsam 3 yıldır WTCC de yarışıyor. İlk sene takımlar şampiyonluğunu aldı ama karşısında fabrika takımı olarak sadece Lada vardı. O sene düzlüklerde Şevrole’ler Honda’dan çok daha iyi idi. Şevrole WTCC’den fabrika olarak çekilmesine rağmen muhteşem bir turbo motor yapmıştı. Honda ise yıllardır atmosferik motor üreten bi firma. Ferrari 360 modenayı yapıp hava soğutmalı motoru litre başına 112 bg güç üretiyor diye övündüğü sıralarda Honda s2000 i üretip su soğutmalı 2 litre 240 bg aracı piyasaya çıkarmıştı. Eğer bugün küçük hacimli yüksek devirli motorlar kullanılacak deseler Red Bull hondaya karşı yamahayı ducatiyi f1’e çekmeye çalışıyor olurdu. Ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur umarım.
    Geçen sene Citröen WTCCye girdi fabrika olarak. İlk sene de en hızlı aracı yaptılar. Adamlar yıllardır WRC de en iyi aracı üretiyorlardı ve Loeb adındaki büyük yetenekle seriyi domine etmişlerdi. WRC de 2.0 litre turbo motorlar kullanılıyor. Bildiğim kadarıyla WTCC de 2.0 lt turbo motor. Öyle değilse bile yakın bir hacim ve bu hacimlerde turbo motor deneyimi citröen’i rakipsiz yaptı. Honda bu sene hala düzlüklerde citröenle yarışacak kapasiteye erişemedi.
    Bu teknolojileri yapan adamların hiç biri salak değil. Onlarda hiç değilse subaru ya da mitsubishi’den eski bi kaç mühendis getirip turbo motor tecrübelerinden elbette yararlanabilirler. Ama kendi mühendisleri başarsın istiyorlar belliki. Adamların bi ahlakı var. Bunlar yıllarca millete pis motorları teknoloji diye satmadılar. Avrupa dizel araçlarına takılması gereken adblue’yu kullanan bi japon daha görmedim.
    Honda’nın seneye ERS işini halledebileceğini düşünüyorum. Bugün F1’de görülen elektronik teknolojilerin telemetri sisteminin kökeninde honda var. Yıllarca bildiğiniz nerdeyse bütün markalar hondaya vtec teknolojisi nedeniyle patent ödedi. Buradaki iki üç F1 izleyicisnin ya da Alonso veya Button’un laf edebileceği adamlar değil bunlar. Ama ediyor mu ediyor. Önemli değil. Bazıları konuşur bazıları akıl verir bazıları da yapar. Wtcc’ye bakarsak honda turbo motor konusunda gelecek sene de biraz geride kalabilir. Düzlük hızı yine düşük olabilir. Ama yıllarca bir nebze daha zayıf olduğu söylenen Renault motoru ile redbulun kazandığı gibi ve Alonso’un daha güçlü olan mclaren ve ferrariye karşı şampiyon olduğu gibi mclaren de az daha zayıf bir araçla da şampiyon olabilir. Honda gelecek sene mersedesten güçlü motor yapamaz demek doğru değil. Pekala olabilir. Gelecek sene ferrari ya da reno da daha güçlü motor yaparak bu konuda zirveye oturabilir. kimse bu olamaz diyemez. Ama büyük beklentinin ve en gerçekçi yaklaşımın Ferrari merso’nun en üst seviyede olması Reno’nun onlara yakın olması hondanın da renoya yakın olması durumu. Böye beklemek. Bunun olacağını herkes normal şartlarda asgari böyle düşünür kanımca. Bi aksilik olmadıkça farklar azalacaktır. Bu durumda Denis Bolier veya herhangi bir mclaren çalışanının eminim bildiği ve üzerine çalıştığı şey gelecek sene en iyi otomobili yapmaları gerektiğidir. Redbull da ferrari motoruna geçerse mersedes motoru bile fayda etmeyeceğine göre gözleri hondaya değil mclarene dikmek lazım.

    1. HondaRacingF1 avatarı
      HondaRacingF1

      Arai yi sanirim yakindan taniyorsunuz..yaziniza yarin detaylı bir cevap vereceğim.

  5. Honda’cı arkadaşlar fanatiklik ayarlarınız fazla açık…
    F1’in en zengin takımlarından biri, koca bir sezon süresince ve 80’lerin efsanesi , dünya devi , dayanıklılık’ta Mercedesin motor ömrü ile dalga geçebilen HONDA , F1’in en fakir takımının sadece 1 puan önünde yer alıyor ise bu hondanın kesinlikle eski honda olmadığını gösterir.

    1. HondaRacingF1 avatarı
      HondaRacingF1

      Güzel insan kendi adima konuşayım fanatizmi hiçbir konuda tasvip etmem ve karşıyım dediklerimde bir aşırıcilik veya olan birşeyin veya olmayan bir seyin tersinide anlatmadim inancimi ve temennimi anlattim bundan doğal birşey olamaz herhalde..ve ayrica honda 2008 de yaşadığı krizin etkilerinden yeni kurtuldu çok hizli bir şekilde yeni motor teknolojisi ile araçlar üretti Honda dünyanın en büyük içten yanmali motor ureticisidir Hondayi otomobil veya motorsiklet ile düşünmeyin sadece her kulvarda birşeyler üreten ve en iyisini yapmaya çalışan bir firmadir.sana tavsiyem honda tarihine bugüne ve geleceğe bak

      1. Honda’yı sever ve saygı duyarım. uçak motorundan çim biçme motoruna kadar her alanda hatırı sayılır başarıları var. kriz her ülkede her sektörde var fakat honda bu krizi müşterilerine biraz fazla hissettirdi. honda’yı otomobil üreticisi olarak ele alalım dünya genelinde en çok satan iki otomobilinden biri Civic MK8’e kadar muhteşem arabalar üretti, yanlış hatırlamıyosam 2012’de türkiyede üretime girdi, türkiyede üretilen civic lerin ne kadar basit ve ucuz olduğunu İ-VTEC’in bir tuhaf çalıştığını, eco mod’da daha fazla yaktığı ben şahsen gördüm. o yüzden hondanın yeni motor teknolojileri falan hikaye, şuan sadece krizden çıkmaya çalışan eski honda olmayan bir honda olduğundan bahsettim

    2. Tamamda Honda’nın turbolaria ve karmaşık elektrik sistemleriyle arası iyi değil zaten. Atmosferik V8 veya V10 motorlar olsa şuan tepeye oynuyor olurduk. Aracın yapısı dar olduğundan bu sene motor aceleye geldi. İnşallah seneye daha düzgün bir iş çıkartacaz.

      1. Benimde temennim bu yönde fakat beklentim yok. En tecrubeli pilotlardan ikisini mucadele ederken heyecanla izlemek isterdim can cekisirken degil.eskiden % 40 pilotajdi simdi ise sanirim % 80-90 motor. Mercedes ve iki pilotunun arasindaki fark örneğin de oldugu gibi.

      2. HondaRacingF1 avatarı
        HondaRacingF1

        Güzel insan ne demek honda karmaşık elektrik sistemleriyle arasi iyi değil affedersin ama bu dediğin çok abesk kaçmış

  6. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Honda’nın motoru gerçekten güçsüz adamlar Japonya super formula yarışlarında motoru denediler ve orada da motor gerçekten Zayıf kaldı. Şasi de kötü durumda olabilir bunu bilmiyoruz ama sadece motor şasiden daha kötü. Ama Honda virajlarda inanılmaz iyi viraja girerken ve virajdan çıkarken çok rahattı yarışçılar ve araç viraj çıkışı inanılmaz hızlanıyordu ama düzlükte gerçekten zayıf tek sorun hız bunu çözerlerse dayanıklılık sorun değil onu bir şekilde hallederler. Ama düzlük gücü biraz güçlü olsa tamamdır bu iş. Bende inanıyorum mclaren Honda’nın güçlü olacağına ve umarım fernando Alonso mclaren ile 1 şampiyonluk kazanır ve gerçekten 3 şampiyonluk alarak bırakır. Böyle bir yarışçının 2 şampiyonluk alması gerçekten kabul edilebilir değil . Son olarak arai bence gönderilmeli ve Honda mclaren’den yardım almalı Japon’lar bu işi bu sene beceremediler umarım gelecek yıl mercedes’ten 3-4 kişi gelirde biraz gelişirler yoksa gelecek yıl da boş yıl olacak umarım olmaz.herkese iyi geceler :))

  7. İlk defa yüzsüz bir Japon tanıyorum.

  8. HondaRacingF1 avatarı
    HondaRacingF1

    Ne kadar bilgili,mühendis bir toplumuz.Ve ancak en idrak edemediğim konu bazilarinin bu Honda düşmanliği nedir? Boş yapmayı birakin artik allah aşkına..bu takimin tek bir takimdir başarısızlik mclarenhonda ya aittir bu efsane ikili kavga etmek için birleşmedi tekrar o günleri yaşamak için tekrar formula1 i domine etmek için birleştiler onlar bunun farkinda,yabancı basinda yaptıkları açıklamalar bazen farkli yerlere çekilebiliyor bu da gayet normal görmediğimiz kisimda bile ben bir savaş oldugunu düşünmüyorum aksine birbirine inanan ve adeta bu radikal şasenin ve radikal motorun büyük sorunlarini cozmek

    1. HondaRacingF1 avatarı
      HondaRacingF1

      Meydan okuyorlar…inanıyorum kazanicaklar ve bunu domine ederek yapicaklar tipki geçmişte ki gibi mclaren boşu boşuna Hondayla birleşmedi.Honda boşuna Formula1 e dönmedi bitirmesi gereken işler vardı ve kimsenin cesaret edemediği ferrari ve renault un rezil olduğu mercedes in domine ettiği turbo motor çağına cesaret ederek meydan okudu..sabir çok az sabir kazanan mclaren honda olucak

      1. Kesinlikle böyle düşünmeli taraftarlarımız tebrikler.

        1. HondaRacingF1 avatarı
          HondaRacingF1

          Teşekkürler üstad ☺ eskiden Honda adında ben yorumlar atiyordum uzun süredir haberlerin altinda sen yazıyorsun hoşuma gitti bu da tek başıma Honda düşmanlığı yapanlarla mücade etmek zor oluyordu ?

  9. Niye bu kadar tepkilisiniz anlamadım.
    Arai haklı.
    Evet Honda şuanda en kötü motor.
    Ama şöyle düşünelim. Renault halihazırda motor güncellemelerini yapmadı, en hızlı 3. motor durumunda ve Honda ile arasında fark var ama çok değil. Güncellemelerden sonra muhtemelen fark daha da açılacaktır.
    Zaten Suzuka’da da gördük, Mercedes ve Ferrari motorlu araçlar McLaren’leri tur bindirir gibi geçerken kafaya yarışan Red Bull ve Toro Rosso zar zor geçtiler.
    Ama işte şuanda zayıf olan Renault motoruyla Red Bull podyumlar için Toro Rosso düzenli olarak puanlar için yarışırken McLaren ne durumda…
    Tabi şuda var, Honda güncellemelerinin bazılarını kullandı ve pek hakkı kalmadı bu durumda. Şuan en çok Renault’un güncelleme hakkı var. Muhtemelen büyük güncelleme paketinden sonra Ferrari’ye yaklaşacaktır.
    Bu arada McLarenin geçen yılki Mercedes motoruyla olan performansını da gördük, yani tüm suçu Honda’ya atmak haksızlık diye düşünüyorum.

    1. Katılıyorum, bu arada jarno çok iyi pilottu. Sıralamalarda ayrı bir seviyeye çıkardı. Maziyi hatırladım

    2. Gecen yil kac motor kullanmislardi?Kac kez yolda kalmiskardi.Honda isi batirmistir.Motor iyi ise Red Bulla verin.Gorelim kim kimi geciyor.

      1. Keşke motor fabrikam olsada versem 🙂
        Sonra kimin kimi geçtiği umrumda değil 🙂

  10. Başlıgı okudum ve güldüm…

    Arai durmadan şasiye b*k atayi de kendi motoru ne halta yarayiiii???

    Evet hep söylenen gibi mclaren in arka tarafı sıkışık olup performansı etkiliyor olabilirde,bu kusur sizin yaptıgınız ıkı sılındırlı mobilet motoru kırmasının berbatlıgı yanında hiç sırıtmıyor…

    Birbirinize çamur atmaya çok erken başladınız,bu birliktelik fazla yürümez bu gidişle

  11. Bu Arai gerçek Japon olmayabilir…Araştırılsın…

  12. Honda motoru o kadar kötü ki Mclaren’ın şasisine laf etmeye sıra gelmiyor. Mclaren şaşisi bence de iyi değil ama esas performans kaybı motordan kaynaklanıyor. Şasi olarak muhtemelen Mercedes, Red Bull, Ferrari ilk 3’ü alır. Ama motorda Honda temiz bir şekilde son sırada orası açık. Mclaren’in şasisine çok dar falan filan diye laf edebilirsiniz belki ama şu şartlarda aerodinamik açıdan ne deseniz haksızsınız Arai Bey.

  13. Aslen Çinli bu bence, çakma Japon

  14. Şasi iyi değil derken sadece aerodinamik özelliklerini düşünüyorsunuz. Oysa ki Arai şasinin tümünü ele alıyor, yani özellikle arka bölümün sıkışık ve siepodların da dar olmasından mütevellit yaşanan ısınma vb problemlerin güç ünitesi ve bağlı ekipmanlarının dayanıksız görünmesine neden olduğunu ima ediyor. Az geniş olsa bu kadar ısınmaz, conta,alaşım,akış gibi sıkıntılar olmaz ve daha çok güç elde edebiliriz demeye çalışıyor. Evet McLaren’in aero özellikleri fena değil ama bunu elde ederken ortaya çıkan yan etkiler Honda için ölümcül.

  15. vw-tdi-power avatarı

    Hatadan dolayı yazdım bu yorumu cevapla birlikte silebilirsiniz yönetici arkadaşlar

  16. vw-tdi-power avatarı

    Bir araçta şasinin kötü olması demek, aracın aerodinamik zorluklara iyi tepki verememesi demektir. Bu durumda virajlara girdiğinde savrulması, hızlanmada zorlanması lazım. Bu konuda McLaren şasisi mükemmel değil. Ancak yalnızca şasinin kötü olması durumunda, bir araç düzlükte patır patır geçilmez. Tamam, hızlanmaya etki eder ama o da gereğinden fazla Cd(aerodinamik katsayısı) olması durumundadır. Ancak durum bu olsa, McLaren hiçbir şekilde puan alamamalı ve Manor’larla bile mücadele içinde olmalıydı. Yani bu koşulda, şasi suçu çok fazla etki göstermez aracın yavaşlığında.

    Motorun zayıflığı ve MGU-K ya da H hangisi bilmiyorum onun da zayıflığı aracı bu kadar yavaş yapar. Yani şu koşulda suçlu MOTORDUR. Arai denilen zatın bu yönetimden uzaklaştırılması gerekmektedir, yoksa McLaren istediği şampiyonluk hedeflerine ulaşmakta sıkıntı yaşayacaktır.

  17. Dediğim gibi bu adamı sarhoşların önüne koysan tövbe eder içkiyi bırakırlar.

    Sizdeki motoru uçağa taksalar uçak ters uçar.

    1. Haha 🙂 ama şaka bi yana honda cok pişkin hep sasi kotu ama birbirlerini suçlayarak olmaz bu iş

  18. Dediğim gibi bu adamı sarhoşların önüne koysan tövbe eder içkiyi bırakırlar.

    1. Dediğin gibi bu adamı sarhoşların önüne koysan tövbe eder içkiyi bırakırlar…
      Dediğin gibi bu adamı sarhoşların önüne koysan tövbe eder içkiyi bırakırlar…
      Dediğin gibi bu adamı sarhoşların önüne koysan tövbe eder içkiyi bırakırlar…

      ………

      1. Gulelim mi?

          1. 3 deyince gülüyoruz. 1,2,4

  19. aeroformula avatarı

    Düzlükte sürünen bir mclaren icin şasi kötü diyemezsin. Sasisi kotu olan araç Williams Arai efendi mclaren değil. Aslında onun demek istedigi bizim arac daha fazla düzlük hızına sahip olabilir fakat mclaren virajlara yavaş girmek zorunda kalıyor diyor ki bu doğru bir önerme degil. dediğim gibi williams virajlara diger mercedes motorlu araclara göre daha yavaş giriyor ama speed trap te genelde en tepedeler. yani sen turboyu yapamamissin, mgu-k dan enerji dönüşümü yapamiyorsun gelmis sasiye salliyorsun. motor yapmayı bile beceremeyen bi adamın sasiye laf atmasi da ayrı bi ironi. bu motoru 2010- 13 redbulluna taksan podyum bile alamaz bu çok açık. herkesin 180-190 arası aldığı viraji mclaren 240 la alsın falan istiyor heralde.

  20. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    Prodromou ; ne diyo la bu değişik

  21. Arai olayı hala anlamadı Şasi %30 kötüyse Motor %70 kötü böyle bir orantı kurmak lazım.

  22. Arai: “İletişim çok iyi ve her geçen gün daha iyiya gidiyor”

    Bunu dedikten sonra McLaren şasisine laf atması Arai’nin iyi iletişimden ne anladığını merak ettirdi.

  23. Bence adam şasi kötü derken McLaren in şasisinin 0 beden olmasını kastediyor. Bu nedenle motor istenilen verimi veremiyor.

    1. Aynen. Ve zaten adam japon olduğundan ingilizce olarak derdini iyi anlatamıyor. Ortaya böyle ortalık karıştıran haberler çıkıyor.

  24. Batuhan #JB17 avatarı
    Batuhan #JB17

    Ulan hala McLaren’e çamur mu atıyor bu Yakuza? Öndeyiz dediği Renault motoru düzlükte tur bindirir gibi geçiyor, bence bu Arai artık bir harakiriyi hak ediyor ne dersiniz?

  25. Yav ne diyo bu aptal herif? Sarhos gordum de bunun gibisini ilk defa goruyorum yemin edederim. Ayyaşlarin yanina gotursen bunu tovbe eder ickiyi birakirlar.

  26. Ya bu araç viraj giriş cikislarinda sorun yaşamıyor ki düzlükte yavaş kalıyor..Pek anlamam bu şasi falan anlayan arkadaşların da yorumlarını görmek isterim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir