FIA, 2010'da Yarış Öncesi Araç Ağırlıklarını Açıklamayacak

yazar:

kategori:

Geçen sezon araç ağırlıkları FIA tarafından sıralamalar sonrasında açıklanıyor ve taraftarlar pit stop stratejileri hakkında bilgi sahibi olabiliyordu.

Bu sezon yarışlarda yakıt ikmalinin kaldırılmasına rağmen bu kuralın aynen devam etmesi konusunda bir istek gelmedi. FIA da 2010 sportif düzenlemelerinin son versiyonunda bu kuralı kaldırdı.

FIA, düzenlemelerin son şeklinde puan sistemine de yer verdi ve 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 şeklindeki sistemin onaylandığını belirtti. Aynı zamanda sıralamalarda son seansa kalan pilotların yarışa o seansta kullandıkları lastiklerle çıkacağını belirtti.

Yakıt ikmâlinin kaldırılması, bu sene lastik değişim hızlarına daha çok vurgu yapmaktadır ve FIA, takımların, (pit) zamanların gelişmesine yardım edecek harici pit donanımlarının kullanmasını yasakladı.

Kural 23.1 c) der ki; Bir aracın herhangi bir parçasını kaldırmaya yardım edecek motorlu aletlerin yarış esnasında pit yolunda olması yasaktır.

Takımların sezon ortasında pilot değişikliği yapması durumunda gerekli olan test günlerine de açıklık getirildi. Testler sadece F1’de son iki sezonda daha önce hiç yarışmamış pilotlar için yapılabilecek ve F1 yarışlarının yapılmadığı bir pistte olacak. Ancak yeni pilotun açıklanmasından 14 gün sonra ya da 14 önce gerçekleştirilebilecek.

Ayrıca eğer test gerçekleştirilir ve o pilot yarışa çıkmazsa bir sonraki yıl o takım hazırlık testleri kapsamında bir gün eksik test yapacak.

Pilotların sezon içinde en fazla sekiz motor kullanma sınırını aşması durumunda ise on sıra grid cezası alınması kuralı devam edecek. Tek yarışta kuralı aşan iki farklı motor kullanılması durumunda pilot bir sonraki yarış için de on sıra grid cezası alacak.

Açıklık getirilen bir diğer kural da pilotların formasyon turunda yavaş olmaları ve sıra kaybetmeleri durumunda yarışa pit alanında başlayacak olmaları kuralı.

Son olarak, 2010 sezonunu başlangıcından önce onaylanan parçaların güvenlik sorunu oluşmadığı sürece değiştirilemeyeceğini belirtti. Ancak bu kural sadece kokpit, birincil ve ikincil silindir yapıları, ön arka ve yan darbe yapıları ve ön ve arka lastikler gibi temel parçalar için geçerli olacak.


Yorumlar

  1. olcağı şu zaten hepsi dolu çıkıcak ama yarış öncesinde kim nasıl gider tahmin edemiyez vede daha heycanlı bi hal alıcak.

  2. arkadaşlar açıklansa nolcak açıklanmassa
    ayrıca sezona iyi başlayan takım iyi devam edecek kötü başlayan kötü deam edecek çok kısıtlamışlar gelişecek geliştirmeleri şampiyonluk mücadelesi olmayacak bu yüzden. Çok saçma kurallar var birsürü bakın kurallara …
    Misal vereyim yarış kazanan şov yapamıyor g.b.

  3. Yakıt yükleri açıklansaydı hangi takımın en iyi tasarrufu yaptığını anlamış olucaktık. En iyi tasarruf yapan takım diğerlerinden daha az benzinle başlayacaktı çünkü.

  4. Puan sisteminde gerekli açıklamayı serhan hoca F1 Racing de en iyi şekilde açıklamış fakat bundan bir önceki yenilenmiş sistem için söylemişti.Şimdi ise 1. ve 2. arasındaki fark 7 puana çıkmış oldu.En büyük değişim bu olmuş oldu.Sonuçta ne değişecek sadece galibiyete yakın savaşan pilotlar 1.lik için gaza gelecek ve risk alacaklar.Yakıt yükü ise açıklansın açıklanmasın sorun değil…

  5. Diğer pozisyonları da eski ve yeni olarak hesaplayın. O zaman anlarsınız katların ne demek olduğunu, önemini.

  6. Padokman kardeş helal olsun sana iyi bir yorum yapmışsın.Yarım depoyla çıkanların yarışı test haline getirmelerinden başka gayeleri olmaz sanırım.
    FIA yı bende destekliyorum… açıklamasınlar lütfen :).

  7. katlarını ne yapacaksın.10-8 2 puan 25-18 = 7 puan bu kadar net.

  8. 1. ve 3. arasında hiç bir değişme yok birinci olan pilotun puanı 2.5 katına çıktı, 1-3 arası 4tü, 10 olduğuna göre o da 2.5 katına çıkmış, maksimum puan ve farklar aynı oranda artarsa değişmemiş demektir. ayrıca 2-3 arası eskiden 2 puandı 2.5 katı 5 puan olması lazım fakat 3 puan yani belki eskisine göre kazanan daha fazla oranda puan alacak ama 2.liğin değeri nerdeyse yarı yarıya düşmüş bence ikincilik ve podyum daha değerli olmalıydı, yeni sistemi sadece hesaplama karışıklığı olarak görüyorum çok az fark var, yakıt yükleri de sevindirici haber

  9. Zaten herkes dolu çıkıyor açıklasan ne olur açıklanmasan ne olur…

  10. puan sistemi süper.geçen sene 1-3 arasında 4 puan vardı bu sene 10! 1-2 arasında 2 puan vardı bu sene 7! podyum için 1 puan farkediyordu bu sefer ^3! serhan acar vari %30-40 gibi alakasız şeylerler uğraşmayın.çünkü bu sistem kazanana ve podyuma hak ettiği değeri veriyor.

  11. '''Son olarak, 2010 sezonunu başlangıcından önce onaylanan parçaların güvenlik sorunu oluşmadığı sürece değiştirilemeyeceğini belirtti.'''

    ne yani adam atıyorum arka kanadını revize etti değiştiremeyecekmi. gelişim olmayacakmı yani??

  12. Zaten hepsi hemen hemen full.Bir kaç litre farkedecek.ATam bir mal bu Fia.

  13. sıralama turları formatı aynı kalıyor değil mi arkadaşlar? yine 3 seans olacak degilmi

  14. Sıralamalardan Sonra Heyecanla Bekliyorduk Yakıt Yüklerini Bir Yandan İyi Olmuş Bu Karar Bir Yandan Kötü En Azından Biz Taraflar Açısından.

  15. one-Schumi-and-F1-lover . avatarı
    one-Schumi-and-F1-lover .

    işte ben buna evet derim
    puan sıralaması dışında hepsine hayran kaldım
    hele hele şu yakıt olayı mükemmel karar
    heyecan diye ben buna derim işte.
    işte şimdi heyecanlı adrenalı yüksek yarışlar bizleri bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir