Cosworth, Red Bull ile Beraber Formula 1’e mi Dönüyor?

yazar:

kategori:

Bernie Ecclestone, Red Bull’un düşünülenden daha fazla seçeneğe sahip olduğunu söyledi.

Ferrari, eski dünya şampiyonu Red Bull’un ‘oldukça güçlü’ olacağını düşünmesi nedeniyle sadece Toro Rosso’yo motor sağlamak istiyor.

Mercedes tarafından zaten reddedilen Red Bull’un tek şansı olarak Renault’ya geri dönülmesi görülüyor.

Ancak bir seçenek de takımın F1’i bırakması ki bunun spor adına ‘felaket’ olabileceği düşünülüyor.

Sky Sports’a konuşan Ecclestone “Daha fazla fırsat var, insanların düşündüğünden daha fazla”

“Ferrari onları motor vermek istemedi. Ama bakalım, zamanla pek çok insan ‘aslında hayır demek istememiştik’ diyebilir. Göreceğiz”

“F1’de yerince motor üreticisi yok. Mercedes en iyisine sahip ve onlar vermek istemiyor. Sporun daha fazla üreticiye ihtiyacı var. Cosworth gibi. Onlar iyi bir seçenek olabilir ancak neler olacağını bilmiyoruz” dedi.

Başta Andy Cowell olmak üzere Mercedes’teki çoğu motor çalışanı Cosworth’ten Mercedes’e geldi ve eğer Cosworth spora geri dönerse pek çok başarılı isim yeniden Cosworth’e dönebilir.


Yorumlar

“Cosworth, Red Bull ile Beraber Formula 1’e mi Dönüyor?” için 20 yanıt

  1. sorun artık F1 de motor değil PU(power unit var)
    yani hibritte iyi değilseniz işiniz çok çok zor

    Şimdiye kadar ERS’nin atası kers’i tasarlamayan ve motor verdiği takımların kers’ini kullanan renault durumu ortada.
    Zira KERS döneminde de en zayıf KERS redbull’daydı

    Sezon öncesi çok çok iddialı demeçler veren Honda malum.
    Honda tahminmice içten yanmalı motoruna güvenerek bu demeçleri vermişti.

    yani iyi bir ICE(içten yanmalı motor) olsa bile ERS ve ICE-ERS entegrasyonunuz iyi değilse çuvallarsınız

    o yüzden coswort’un geleceğini gelse bile başarı saylayabileceğini düşünmüyorum

  2. Bu motor işlerini bu şekilde yürütmeye devam edeceklerse özel tedarik mecburiyeti sözleşmeleri getirmeleri gerekiyor. Geçmişte motor ve şasiler için motorsporlarında bu tip uygulamalara gidildiğini hatırlıyorum. Ortada en popüler motorsporu class’ı için sadece 2 rekabetçi üretici var diğer ikisi aynı bütçelerle hareket etmiyor aynı altyapı paralarını harcamıyor. 4 üretici gibi görülen ama gerçekte 2 üretici bir dal için çok az mevcut şartlarda yeni büyük çaplı otomotiv üreticileri de katılamayacağına göre bunlara motor satma mecburiyeti getirilmeli. F1’e aykırı gibi şeyleri artık geçelim yapılan, konuşulanlar zaten F1’e aykırı şeyler oldu hep olağan üstü durumlar olağan üstü kararlar gerektirir…

    Bu söylentiye gelince bu çıkanlar arasında en zayıfı neredeys Redbull- Toyota, Audi söylentileri çok daha mümkün, olabilir söylentilerdi. Cosworth mevcut şartlar ve hazırlık-zaman-altyapı gerekliliği üzerine rekabetçi, default ihtiyaçları karşılayabilir çoklu motor tedarikçiliği yapamaz. Cosworth o kadar büyük, parasını çöpe atabilecek bir şirket değil. Mevcut şartları planlanan bu sürecin sonuna kadar ancak otomotiv dev markaları karşılayabilir geliştirme hariç min. 250 milyon $’ın üzerinde default tesisleşmeden bahsediyoruz. (Ki Cosworth satış, tedarikçiliği ile büyümüyor artık bildiğim kadarıyla küçülüyor. Global olarak eski cosworth iş hacmi ile şimdi ki arasın da çok fark var.) Bunu ancak 2 küçük prototip motor üreticisinin birleşmesiyle üstlenebilirler yada atıyorum ford, chrysler (ki onların artık ilerisini kollayacakları ellerinde proje var) gibi bir isimle. Renualt gibi bir dev bile bütçesini, yatırımını oldukça düşük tutabiliyor.
    Redbull, parayla motor almanın çok üzerinde Cosworth gibi bir üreticiye böyle bir yatırım yapamaz daha doğrusu yapmaz. Bu para yoğunluğu ile ilgili değil gerçekte patron kafasıyla, gelecek stratejisi ile ilgili. Bunu yapacak olsalardı benim çok daha kuvvetli ve mümkün gördüğüm kendi motorlarını üretme işine bütçe ayırırlardı ortaklık dahi herhangi bir şekilde yapmadıklarına göre bu seçeneğe göre ayrılmayı tercih eder stratejidelerdir sanıyorum.
    Ayrıca Cosworth bu motorları üretme, tedarik etme işine girse ne kazanacak? hiçbir şey daimi söylüyoruz bu motorların ve ana ünitelerinin kullanılacağı başka bir platform kesinlikle yok. Yaptığınız şey sadece Formula 1 şasilerine özel oluyor. Bunu tanıtım bütçesiyle parasını gömebilecekler yapabilir ancak.
    İmkansız görmemizin asıl nedeni bu temel neden ile birlikte ara verilmiş olması ve dahi V8 döneminde edilen zarar. Geri dönüşler devam etmek gibi değildir hiçbir zaman (Honda örneğinde olduğu gibi). Cosworth’ün V8 dönemlerinde ve ayrılışlarında açıklamalarını iyi hatırlayın bu motorlar başka hiçbirşeye yaramıyor demişlerdi. Cosworth’ün ayrılışlarına kadar gelen süreç uzun vadeli V10 lara kadar büyük paralar kazandıkları dönem. Bir nevi V8 downsizing’inin inancını, parasını da bu şekilde çıkardılar. Onların özel olarak kollanması gerekiyordu ancak yapılmadı. Geliştirmenin de yasak olmasıyla V8’lerde ileri atılım yapamadılar başka da bir kullanım platformu olmadığından bütçelerle baş edemediler yada etmek istemediler bu da devam etmemeyi getirdi oysa V10 lar dahil döneme kadar F1 motorlarında kullandıklarını birçok platformda kullandılar. Cosworth multiplatform çok meşhur bir üreticiydi. Bilgi transferi metalurjiyi fazla harcamadan transfer edebiliyorsanız ancak garaj şirketler için değerlidir. V8’ler de sadece SSC’ye satış yaptılar bildiğim kadarıyla. O dönemde ürettikleri başka üniteler de F1 V8 lerine yakın değildi. Para asıl geliştirilen block’ların limited forged versionlarıyla perçinlenir.
    Neyse daha fazla uzatmayalım bu iş olur gibi görünmez..

  3. 2015 Ferrari motoru 2014 Cosworth motorundan daha iyi bir seçim olabilir. Ama Mclaren gibi geleceği düşünüyorlarsa Cosworth iyi üreticidir.

  4. Cosworth’ün gelmesini benim kadar isteyen yoktur. Aslında Mclaren’in bunu kullanmasını bekliyordum, bir şekilde olmadı sanırım. Red Bull ile de olmayacak gibi. Yıllardır geliştirilmeyen bir motor. Ancak önümüzdeki seneye hazır olabilir.

  5. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Biraz Nostalji iyi olur… 🙂

  6. gir çık gir çık, Cosworth’un hikayesi 😀

  7. Cosworth 3 ayda mı RedBull’a motor üretecek? İmkanı yok.

      1. Reno’nun güncel motorunu beğenmedik. Ferrari’nin 2015, Honda’nın 2016 motorunu reddettik ama Cosworth’un 2014 motoru olur 😀

        Bilgi için teşekkürler.

        1. Ne demek rica ederim bu saatten sonra amaç günü kurtarmak olsa gerek.

      2. O motor prototipi bugün için tarih öncesinde kaldı. 🙂

        1. Maalesef öyle ama çalışmaya hazır olduğunu söylüyorlardı 🙂 Çalıştırsınlar bizde ne dediğini görelim güzel olur.

          1. Çalışmaya gelince Honda motoru da çalışıyor hani sesinden çok güçlü galiba bu diyorlardı 😛
            mesele ateşleyip ateşlemediği değil yeğen nasıl yürüdüğü 😛
            o motor da yürür değil

            1. Kesinlikle öyle mesele enjektörlerden geçen her damla yakıtın hazzını damarlarında hissedebilmektir 🙂

              Genel olarak duruma baktığımız da bu adım sadece ve sadece gelecek için bir yatırım olur.

  8. Bu harika olur zaten Cosworth 2014 V6 Turbo çağına uygun motorun çalışmaya hazır olduğunu dile getirmişti.

    1. RENAULT ENGINE arkadaşım Renault motorun dayanıklılığını baya arttırmış. Amerikada 12 güncelleme hakkını kullanacakmı ?
      rusya da iki araç kaldı ama motordan değil

      1. Dostum öncelikle iyi geceler…

        Dayanıklılık baya bir arttı evet doğrudur sezon başında yaşadığımız piston sorunları artık yok,yazılımda-yakıtta-yağda gelişim kaydedildi.

        Amerika’da motor gelişim hakkı kullanılacak lakin 12 puanlık gelişim hakkının tamamı kullanılmaya bilir çünkü önümüzde ki günlerde olası bir değişiklikte kalan gelişim hakkı ile motor da değişiklik yapmak kolay olacaktır.

        Rusya’da Ricciardo’nun süspansiyonu kırıldı STR de ise fren sorunu vardı motor bileşenleri ile ilgili her hangi bir sorun yoktu.

      2. Amus’ta çıkan habere göre ilk etapta 12 değil 4 güncelleme kullanılacakmış.
        kalanlar da sezzon sonunda piste çıkmadan kullanılacakmış.
        İlgili yönetmeliğe göre gelişim hakkının kullanılmasından sonra piste çıkmasına gerek yokmuş.

        Renault tahminimce resmen redbull ayrılığı kesinleştikten sonra güncellemeleri getirecek

        zaten açıklamalara bakıldığında özellikle Redbull çemkirmelerinden sonra Renault’un takım almaya karar verdiği ve 2016’ya yoğunlaştığı gözüküyor ama ben hala Renault’un çekilme ihtimalinin olduğunu düşünüyorum

        http://www.trf1.net/formula1_haberler/107938-prost-renault-tak%C4%B1mlar%C4%B1-2016ya-kadar-ciddi-geli%C5%9Fim-beklemesin.html

        http://tr.eurosport.com/formula-1/renault-2016-motoru-uzerinde-cok-calisiyor_sto4872124/story.shtml

  9. YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi avatarı
    YeniSchumacherSebastianVettel.Tifosi

    Bernie Ecclestone Red Bull ile Cosswort’ün arasını yapacak gibi duruyor.Boş mesajlar vermez bu tür konularda Ecclestone.

  10. Zor gibi görünüyor ama umarım olur. Daha fazla üretici daha fazla rekabet demek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir