Ecclestone, Turbo V6 Motorlara Alternatif Motor İçin Zorluyor

Bernie Ecclestone, Red Bull aracılığıyla gelecek sene alternatif motorları piste sokmak için zorluyor. Ecclestone’nun çalışmaları sonuç verirse gelecek seneden itibaren 2 farklı motor türü F1’de olabilir.

Son aylarda 2 farklı seçenek gündeme geldi: 2014 öncesi V8 motorlar ya da 3.5 litrelik çift turbo V6 motorlar ve basit bir KERS paketi.

Bu yönde karar verilmesi halinde kural değişikliğinin tüm takımlar tarafından onaylanması gerekecek ve buna takımlar karşı çıkabilir.

Ecclestone’un özellikle FIA Başkanı Jean Todt’un turbo V6 motorları başarısız gösterecek eylemlere karşı çıktığı bilinirken bunu nasıl başarabileceği merak ediliyor.

Ancak Red Bull ve Toro Rosso takımlarının 2016 için hala bir motora sahip olmaması, Ecclestone’un elini güçlendirebilir ve sıkıntılı bir durum olduğu için istediğini yapabilir.

Red Bull, 3.5 litrelik V6 motorun mümkün olduğunu biliyor. Bunun yanında Lotus ve Renault anlaşmasının da henüz mümkün olmaması, Red Bull takımlarının yanında 3. takımın da F1’den ayrılmasına neden olabilir.

Ecclestone Rusya GP hafta sonu boyunca yaptığı açıklamalarda Red Bull için çözüm bulduklarını, gridde 22 aracın olacağını doğrulamıştı.

Ecclestone alternatif motor düşüncesini spora sokmayı başarırsa bu sefer V6 hibrit motorlarla yeni motorlar arasındaki dengeyi tutturmak zor olabilir. Ancak Ecclestone’nun bu şekilde zorlaması, Ferrari ya da Mercedes’in Red Bull’a motor tedarik etme zorunda kalmasının yolunu açabilir.

Turbo V6 hibrit motorlara yüzlerce milyon dolar harcayan Ferrari ve Mercedes, daha düşük bütçeli ve düşük teknolojili motorlara dönüşü istemedikleri için Red Bull’a motor vermek durumunda kalabilirler.

Bunun dışında daha büyük bir politik oyun var. Mevcut şartlar altında Ferrari ve Mercedes güçlü motorlarıyla diğerlerinin ellerini kollarını bağlıyor ve motor anlaşmalarındaki maddeleri ve fiyatı istediği gibi belirleyebiliyor. Ecclestone, farklı motorları zorlayarak bağımsız takımların motorda kalmasını sağlayıp ve farklı motor seçeneği sunup anlaşmalarda daha güçlü olmasını sağlayabilir.

Alternatif motor fikri ilk olarak bu senenin başlarında çıkmıştı ve Ecclestone sürekli olarak bu tarz bir sistemin ilk kez olmayacağını söylüyor. Ecclesyone “Daha önce de turbo motorlarla birlikte normal atmosferik motorlar yarışmıştı. Bunu yapabiliriz. İlginç bir konsept.” dedi.

Christian Horner “Buna bakmalı ve artılarıyla eksilerini değerlendirmeliyiz.”

“Daha önce oldu. Belli motorlar farklı pistlerde güçlü olabilir. Bu tartışılması gereken iyi bir konu. Kesinlikle ilginç.” demişti.

 


Yorumlar

“Ecclestone, Turbo V6 Motorlara Alternatif Motor İçin Zorluyor” için 5 yanıt

  1. resim manidar

    peşin satan ve veresiye satan tablosu gibi..

    ey gidi günler pisttekilere istesek bir tur daha bindiririz dediğiniz günler nerde

    keser ve sap hikayesi işte..

    şimdilerde ağlama halleri ve güçlü mağdur lobisi..

  2. kural değişikliğinin tüm takımlar tarafından onaylanması gerekecek

    Kurallar buna göre değiştiği sürece F1 olumlu adımlar atamaz. Red Bull aerodinaminin kaldırılmasını istemiyordu, Mercedes de motorların. O an güçlü olan veto eder olay biter.

  3. Twin turbo ve basit bir kers sistemi kulağa çok hoş geliyor, basit bir teknoloji ve maliyet muhtemelen çok ucuz olur. Bmw z4 ün 2.0lt twin turbo motoruna kers bağlayıp redbull’a verelim ?

  4. Bunu turbo’lar getirilmeye çalışıldığı zamanlardan beri özellikle istiyorum. Forumda ihtimal spec. ler üzerine muhabbet açmıştık sanırım.
    Motorların teknolojilerinin düşürülmesi ve ucuzlaması gelecek için şart. Değil şimdi kiler eskiler bile çok pahalıydı ki onlar artık evrimini tamamlamış hazır üniteler.
    3 lt nin altında V6 turbo charge ile kesinlikle olmamalıydı en dangalakça seçimi yaptılar sırf binek dünyanın aldatmalarını desteklemek için.
    İstiyoruz ama bunları bu f1’e getirmek çok zor bu kriz döneminde de başaramazlarsa bir daha f1 tamamına yakınen batmadan mümkün olmaz. Erken görmek, kalkmak lazım bazı şeylerde.
    Üreticiler devasa paralar harcadılar onlar için handikap ama bizi ilgilendirmiyor biz neşemize bakarız açık avantajla racing yönüyle karşılığını aldılar olacak o kadar 🙂 şampiyonluk, 2. lik ucuz değil :p
    Bunu gerçekleştirmek de uzun zamana yayılan alışkanlık ve mevcut düzenleme altyapısının uygun olmamasıyla şuan için olağanüstü zor.
    Bir şekilde gelirse de ileri ki dönem için ortada bütçe mütçe geçmişte olduğu gibi bir motor spec. zor telafi edilen, büyük avantajlara geçerse üreticiler o üniteyi üretmeye girişirler bunun da önüne geçilemez.
    Ancak herşeye rağmen bu global ve gelecek kapitalizm kriz dönemin de en doğru uygulama WEC in uyguladığı elde olan ünite’lerle farklı spec.lerle yarışabilmedir bana göre. Bu şekilde audi, bmw gibileri de bizim için önemi olmasa da istedikleri şekilde çekerler.

  5. Air restructor falan konmazsa 3.5 cift turbo avantajli olur.Street legal olarak Ford Gtde motor 630 hp uretiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir