McLaren vs Alonso

Yazıma şu cümleyle başlamak istiyorum, McLaren idari sorumlusu Jonathan Neale tarfından söylenen ;

“Ayrıca Jenson’un etrafında bir mühendislik takımı oluşturmak da istiyoruz; 2007’de Lewis için yaptığımızın aynısı.”

Bu cümle 2007 de ki olanları çok iyi açıklıyor.

           Şu şekilde anlatayım Alonso nun uyum sorunu yaşamayacak bir pilot olduğunu düşündü McLaren belki de haklı olabilirler böyle düşünmekle ama Michelin lastiklerinden Bridgestone lastiklerine geçişte sorun yaşayabileceğini düşünemediler. Olay bur da başlıyor zaten Lewis Bridgestone lastiklerini daha önceden biliyordu kullanılmasını ama Alonso bilmiyordu. McLaren araçlarının zor kullanılan araçlar olduğunu da sayarsak Alonso nun yavaş kalması (Lewis e oranla) kaçınılmazdı. Lewis daha dar bir çizgide daha süratli dönebiliyordu virajları.( bunu 2007 Bahrain veya ABD GP sinde gözlemleyebilirsiniz)

            Alonso nun bu kadar çok kızmasının nedeni dünya şamp. olan kendisinin bu şekilde sorun yaşamaması gerektiği ve sorun yaşarken McLaren ın bunu fark etmediği düşüncesi. Üstüne Lewis in mükemmel performansı eklenince Alonso nun yavaş yavaş devreleri atmaya başladı. Takım içinde dışlanma hissi ortaya çıktı. Aslında bunu sağlayan Alonso nun önyargısıydı. Bir çaylağın dünya şampiyonu olan kendisinden mevcut aracı daha iyi kullanıyor olmasını kabullenemedi. Geçmişte olduğu gibi kendisinden daha yavaş bir takım arkadaş bekliyordu. Senna/ Prost ikilisini gölgede bırakacak mücadele başlamıştı artık.

            Macaristan GP sinde herkesin bildiği gibi tuhaf denebilecek cinsten bir olay oldu sıralama turlarında ve takım içi sorunlar artık gün yüzüne çıkmaya başladı. Alonso pitten çıkışta beklemesi gerekenden çok bekleyip Lewis in yeni bir tur atmasını engellemişti. Macaristan GP si sıralama turların da ki bu olay planlanarak yapılmış gibi haberlerde çıkmıştı. Alonso nun  McLaren ve Lewis e cephe almasında onu destekleyen başka kişilerinde olduğu akıllara gelmeye başladı. Bernie Ecclestone aracılığıyla Macaristan GP sinde Alonso nun ve Flavio Briatore nin buluştuğu söylentiler arasındaydı.

            Ron Dennis ve Alonso nun yan yana bile gelmemeleri, Alonso ve Lewis in konuşmama sı derken Monza daki büyük zafer her şeyin düzelmiş gibi görünmesine neden oldu ama böyle bir şey yoktu her şey daha kötü bir duruma gelmişti. Bidiğiniz üzere 2007  Malaysia GP sinden bu yana süre gelen casusluk sıkandalı adı altında McLaren a tarihin en büyük cezası verildi. McLaren verilen ceza da Alonso nun baş rol oynaması takım içinde ihanet olarak görüldü ve Lewis Hamilton bir basın toplantısında bunu dile getirdi.

            McLaren a ceza verilmesinin nedeni olarak Alonso ve De la Rosa nın telefon ve E-mail görüşmeleri ve Ferrari bilgileirnin McLaren da olduğunun takım içinde bir çok kişinin haberi olduğu gösterilmişti. Bu nedenler bir takıma tarihin en büyük cezasının verilmesine yol açmayacağı gibi  2007 ve 2008 McLaren araçlarında Ferrari bilgilerinden yararlanılmadan yapıldığı ve geliştirildiği kanıtlanmıştı. Ama Bernie Ecclestone ve Alonso nun desteğini alan FİA cezanın verilmesini sağlamıştı.

            İşte McLaren vs Alonso böyle bitti. Belli ki  bu tartışmalar hala sürecek. Sezon sonu Alonso nun 2 puanla şampiyonluğu kaybetmesinden sonra acaba bu olanları düşünüp değer miydi sorusunu sormuş mudur bilinmez ama Renault da geçirdiği iki sene den sonra yeni takımı Ferrari de (5. lik mücadelesi vermekten 1. lik mücadelesi vereceği için) çok mutlu olduğu gözden kaçmıyor. Zaten kendisinin artık değiştiğini her fırsatta vurguluyor ki bu iyi haber Ferrari için.

            Bundan sonraki yazım inşallah Ferrari vs Alonso olmaz Lewis vs Alonso (pist üstü mücadele açısından) olur. 2010 mükemmel geçmesi bekleniyor. Sabırsızlıkla bekliyorum…

                                                                                                                         İlyas YATMAN

                                                                                                                                F1ilyoF1


Yorumlar

  1. emeklerinize sağlık. 10 yıldır f1'i aralıksız takip ederim ve benim kanaatim en güzel sezonumdu 2007 sezonu.pist dışı ve pist içi mücadeleleri adeta soğuk savaş dönemi gibiydi.ama yinede 2007 sezonu f1'e çok şey kazandırdı en önemlisi Lewis Hamilton gibi bir yeteneği.

  2. Kirve12, 4 ay önceki düşüncelerimin arkasında duruyorum. Evet “kayırılmış olmak” başarılı bir pilota yakışmanayan bir sıfat. Benim 4 ay önceki yorumlarımı cümlesi cümlesine bulabilecek kadar dikkatlice okuyabiliyorsan, benim kayırılmak yerine çoğu zaman “desteklenmek” gibi kelimeleri uygun gördüğümü bilmen gerekirdi.

    Ayrıca bugünkü yorumumda “büyük bir ironi” olsaydı bahsettiğin gibi, “Hamilton ise McLaren desteği ile Alonso’ya karşı başarılı bir sezon geçirdi bu inkar edilemez. 2007 yılındaki performansı ile Hamilton fazlasıyla yıldız oldu mu, buna da evet diyeceğim. Sonuçta McLaren kendisine uzun zaman yetecek başarılı bir pilota sahip oldu.” bu paragraf yazılmazdı.

    Hamilton’a bir yıldız, Alonso’ya karşı başarılı bir sezon geçirdiği inkar edilemez diyen bir kişi onu küçük görebilir mi sorusunun yanıtını sana bırakıyorum.

  3. Neyse, bu şimdi tekrar "kişisel tartışmaya" döner. Sonuçta benim ne dediğim ve verdiğim mesaj anlaşılmış.

  4. Adını ağzıma alma diyen arkadaş sürekli kayrılma lafını kullanıyordu, ben de ona uymak için tekrar kayrılma lafını kullanmış bulunmaktayım.

    Asıl ironi ve değinilmesi gereken nokta söylenen bir cümlenin veya öbeğin "önündeki cümleleri ve arkadaki cümleleri görmezden gelerek alıntı yapma ve cümleleri farklı anlama çekmedir". kirve12 değişmedin valla tüm tartışmalarda böylesin.

  5. hiç bridgestone lastik kullanmamış alonso'nun karşılaştığı dezavantajın, hiç f1 aracıyla yarışa çıkmamış bir çaylağın sahip olduğu dezavantajdan daha fazla olduğunu düşünmüyorum. hangisi daha zor bir başlangıç: tecrübeli ve şampiyon bir pilotun yeni lastiklerle f1 aracını kullanması mı? gp2'den şampiyon olup gelmiş çaylak bir pilotun f1 aracı ile ilk kez f1 yarışına çıkması mı? bence ikincisi.

    ayrıca, şu 20 beygir meselesine bende takıldım. bazı arkadaşların 2007'deki motor kurallarından haberi yoktu sanırım. bir motor 2 kez kullanılıyordu. son yarışa yeni motorla çıkan pilotlar, aynı motoru yalnızca 1 kez kullanacaklarından dolayı, takımlar o motorun dayanıklılığını azaltıp performansını yükeseltebiliyorlardı.

    alonso neden eski motor kullandı da hamilton yeni motor kullandı diye mclaren'in kayırdığını düşünenlere de ufak bir hatırlatma yapayım. sondan 3. yarış fuji yarışı. alonso kaza yaptı. doğal olarak sonraki çin yarışına yeni motorla girdi. son yarış brezilya'ya ise (kurallar gereği) çin'de kullandığı motorla gitmek zorundaydı. hamilton ise sondan 2. yarış çin'de yarışdışı kaldı. doğal olarak son yarış brezilya'ya yeni motorla katılma hakkına sahip oldu.

    yani, pilotların hangi motorla hangi yarışa çıkacaklarının kararını kesinlikle mclaren vermemiştir. buna neden olan şey, pilotların birini fuji'de, diğerinin çin'de yaptığı beceriksizliktir. ama şanslı olan, 1-2-1-2 diye giden motor kullanım sırasını sondan 3. yerine sondan 2. yarışta değiştiren hamilton'du, hepsi bu. tabi kazaların sırasını da mclaren belirledi diyenler olursa, onlara da saygı duyarım, ne diyeyim…

  6. @kirve 12; benim yorumuma mi yorum yaptin, ben mi yanlis anladim?

    "kayirmak" sozcugunu bir tek ben kullandim burada cunku. kayirmak veya baska bir sey, kavram karmasasi yaratmak istiyorsan buyur.

    iki yorum konusunda ise ne istersen dusunebilirsin. ben herkes gibi keskin koseli dusunup "taraf" olmak zorunda degilim. burada ne lewis'in ne de fernando'nun savunuculugunu (veya tersini) yapmam. sana gore ironiyse ironi.

  7. "Kayrılma pek hoş bir kelime değil ve argoya kaçmakta. Lewis kayrıldı demek, hem Lewis’e hem McLaren’a hakaret olur. Zaten kayırmak daha çok “o yer konusunda liyakatlı olmayan kişiler’in hak etmediği yere gelmesi” gibi bir anlama gelmekte bir nevi Yuji Ide gibi pilotlar için kullanabiliriz."

    "Evet Hamilton’un McLaren tarafından kayırıldığını düşünüyorum. Doğal olarak kayıracaklar."

    Bir insan iki yorum,ne ironi ama…

  8. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    tabiki bizler de tebrik edicez ama sen o kadar büyütmüşsün ki gözünde Alonso'yu şimdiden Mclaren ve Lewis'in önünde yarışlar kazandırıp şampiyon yapmışsın bende tam tersi bir durumda gerçekten ne söyleyeceğini merak ettim

  9. Ha evet İlyas arkadaşımız konuyu hızlı ve güzel toparlayan bir yazı yazmış. Alonso-McLaren ilişkisinde aynı tarafta değiliz ama bunu söylemek de isterim.

  10. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    raikkonen_the_best_of_f1 . tebrik edecem :)) lewisi. acaba sizler alonsoyu tebrik edecekmisiniz hiç sanmıyorum 🙂

  11. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    raikkonen_the_best_of_f1 . tebrik edecem :)) lewisi. acaba sizler alonsoyu tebrik edecekmisiniz hiç sanmıyorum 🙂

  12. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    emeğine sağlık İlyas arkadaşım güzel olmuş yazın

    Kimi Raikkonen de 2007'de bridgestone lastiklerini ilk defa kullandı ama şampiyon oldu

    Alonso Renault'ta birinci pilottu çünkü yanında ondan kötü pilotlar vardı ve onlara üstünlük sağladığı için birinci pilot oldu
    Mclaren'de de aynı şekilde Lewis Alonso'ya üstünlük sağladı ve birinci pilot oldu Alonso bunu kendine yediremedi "2 dünya şampiyonu" bir çaylağa yeniliyordu ve o çağlayın ondan daha iyi olduğunu kabullenemeyen Alonso takımdan sansasyonel bir şekilde ayrıldı

    ferrari forewer arkadaşım Lewis Ferrari'nin önünde yarışlar kazanıp Alonso'yu geçtiğinde neler söyliceksin bende onu merak ediyorum 😉

  13. Lastiklerin Alonso’nun performansını etkileyecek kadar önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. Sonuçta pilotun sürüş tarzı, aracın yere teması gibi sonuçların hepsi bu faktöre bağlı.

    Bakınız Alonso bu konu hakkında Albert Park’ta neler söylemiş 2007 yılında

    15 Mart 2007 Perşembe Alonso: "Çaylaklar Avantajlı" http://www.padokf1.com/haber/13519

    "Yeni lastiklerden dolayı otomobillerde büyük fark olduğuna inanıyorum ve bunun herkes için geçerli olduğunu sanıyorum. Bir kere eski lastiklere oranla tutunma ve performans kaybı yaşadık. Sürüş tarzı da daha kompleks ve farklı bir hale geldi. Bence takım arkadaşım Lewis Hamilton da dahil olmak üzere, Formula 1'e yeni gelen çaylakların lastikler konusunda bizden daha avantajlı olduklarını düşünüyorum. Birçoğu benzer hamurları GP2 Serisinde kullandıklarından, diğerleri de zaten herşeye yeni olduklarından herhangi bir uyum sorunu yaşamayacakları gibi, sürüş tarzlarını da değiştirmek gibi bir sorunları olmayacak" dedi.

    Kendisi de dahil olmak üzere, tüm eski Michelin pilotlarının eski alışkanlıklarından çok kısa sürede kurtulmak zorunda olduklarına değinen Alonso, sadece pilotların değil, eski Michelin takımlarının da yeni Bridgestone'lara uyum sağlama sorunları olduğunu ve Potenza lastiklerinden maksimum performansı elde edebilmek için yoğun çalışmaları gerektiğini kaydetti. Alonso, "Yeni lastiklerle sadece eski Bridgestone kullanıcıları, lastik, şasi ve aerodinamik bağlantısına alışkın oldukları için uyum sıkıntısı yaşamayacaklar"

    Ayrıca Alonso-Fisichella-Trulli-Renault ilişkilerinde kayırma konusuna sanırım ilk ben değinmiştim. Adını ağzıma alma diyen bir arkadaşımızın sorularına uzun uzun cevap verirken.

    Evet Alonso, takım arkadaşlarına karşı avantajlıydı. Destekleniyordu en başından beri. İlk önce bunun nedenine inmek gerektiğini düşünüyorum.

    Bildiğiniz üzere Renault şampiyonluk isteyen, eski başarılı günlerine ulaşmak isteyen bir takımdı. Bunun için de genç, gelecek vaat eden, başarılı olma ihtimaline sahip bir pilota ihtiyaçları olduğunu düşünerek Alonso’yu kadrolarına kattılar. 2003 yılında ise Alonso iyi bir araçla kendisinden bekleneni vererek yarış kazandı. Ardından 2 kere şampiyon olarak, Renault’un amacını da gerçekleştirdiğini söyleyebilirim. Tabi bu eski başarılı günlere dönme zamanında Alonso’nun arkasını kollayacak, yardım edecek ve takım için puan alacak pilotlara ihtiyaçları vardı ki Renault’un 2. pilotları bu görevi en iyi şekilde yerine getirdiler.

    Aslında ben bu tek pilotun üzerine düşmeye “kendi yıldızını kendin yarat” adını takıyorum. Renault’un Alonso desteği böyle özetlenebilir.

    Gelelim McLaren’a. Evet Hamilton’un McLaren tarafından kayırıldığını düşünüyorum. Doğal olarak kayıracaklar. Çünkü Hamilton McLaren tarafından yetiştirilen, yıldız bir pilot olması istenen bir projeydi. Bu açıdan Alonso-Hamilton arasında benzerlik var.

    Şimdi kendi yıldızını kendin yarat projesinin getirilerine bakalım.

    Alonso takımın desteğini arkasına alarak 2 kere şampiyon oldu ve Renault’u da eski başarılı günlerine ulaştırdı. Yani kendi yıldızını kendin yarat projesi başarılı oldu. Alonso yıldız mı? Evet.

    Hamilton ise McLaren desteği ile Alonso’ya karşı başarılı bir sezon geçirdi bu inkar edilemez. 2007 yılındaki performansı ile Hamilton fazlasıyla yıldız oldu mu, buna da evet diyeceğim. Sonuçta McLaren kendisine uzun zaman yetecek başarılı bir pilota sahip oldu.

    Kendimce böyle özetledim durumu.

  14. Yazmayıp okuyanlarada teşekkür ediyorum kusura bakmasınlar.

  15. İsim vermeden bir iki arkadaşın yorumları güzel olmuş teşekkür ederim.

    Bazı arkadaşlar yazımdan yararlanıp tartışma yaratmaya çalışıyorlar çok gereksiz. Eğer burda yazdıklarımın en küçük kısmına olmamış diyenler F1 izlemiyor başka birşey izlediği kesindir (en azından 2007 sezonunda)

    Yazıya eleştiri yapılacaksa daha gerçekçi olması lazım, yok 20 beygir yok sezonun ikinci yarısı bunlar çok saçma geliyor kulağa. Alonso yu savunanlar yada McLaren nı savunanlar biraz daha gerçekçi olsunlar.

    Yorumlarını yazan herkese teşekkür ediyorum…

  16. yazilanlari okudum. guzel. tabi ki herkes kendi bakis acisindan yazacak, yermek icin soylemiyorum bunu. gayet iyi ozetlenmis.

    simdi alonso'ya notr yaklastigim icin daha objektif bakabilirim sanirim.

    buraya yorum yapacak arkadaslar su sekilde 2 ana gruba ayrilacak:

    1) lewis takim tarafindan kollaniyordu.

    bunu diyenler de 2 gruba ayrilacak:

    a) "bastan beri" kollaniyordu. her sey onun uzerine oynaniyordu. zaten goz bebegiydi daha takima gelmeden. daha basari elde etmeden bu hep boyleydi.

    b) "kendini ispatladiktan sonra" kollanmaya baslandi.

    2) kimse kayrilmadi. lewis bileginin hakkiyla alonso'yu gecti ve/veya ona kafa tuttu. alonso da iyi yarissaydi da gecseydi onu. niye gecemedi? bir caylaga bile yenildi. bunu hazmedemedi arti skandalla birlesinde takimda ayrildi. orta-sut karisimi bir ayrilis oldu. kendisi de ayrilmak istedi.

    ———————–

    genelde buna benzer veya bu anlama gelebilecek yorumlar yapilacak.

    simdi gercekten isin icinde olmayan, padokta bulunmamis, hayatinda garaja girmemis ben ve benim gibi adamlar isin aslini belki de hic ogrenemeyecek. duyumlar, dedikodular, tarafli basinin haberleri vb.

    ben bu verdigim yorumlardan 1a ile 1b arasinda bir sey dusunuyorum ama b'ye daha yakin. bunu belirteyim de…

    bir caylaga yenilmesi denmesini de hic anlamiyorum. her caylak basarisizdir diye bir sey yok. veya acemice hatalar yapacak diye. nice caylak var, birkac sezonluk pilotlara tas cikariyor. uzaga bakmaya gerek yok kobayashi guzel bir ornek. adam tak diye oturtuldu koltuga. ha toyota da iyiydi allah var.

    neyse konudan saptik. senna – prost benzetmesi neye gore yapiliyor anlamadim. arkadaslar dediginiz benzetmenin alakasi yok. bakin sabah 1987 brezilya ve ustune 1988 san marino gp'sini izledim, ozellikle san marino gp'si ile soylediginiz kapismanin alakasi yok. yani mclaren'e her sampiyon/buyuk iki pilot geldiginde senna – prost'u one sureceksek ohoo isimiz var. hadi hamilton'in senna'ya biraz benzetilebilir yanlari var ama alonso'nun stili ile prost'unkinin alakasi yok. bunu belirteyim de…

    simdi sira alonso'yu gercekten elestirmemde… alonso'ya saygi duymak gerek. ama oyle aman aman bayildigim bir pilot da degildir acikcasi. kisilik yonunden. 2006 italya gp miydi yoksa baska bbir yaris sonrasi mi hatirlamiyorum, mclaren ile anlastigi aciklandiktan sonra olmasi lazim, takim arka cikmiyor bana falan diyordu. e pes yani. alonso'yu alonso yapan, renault takimindan bahsediyoruz. simdi cikar bir arkadas renault'yu da renault yapan alonso'dur der. ona da katilirim. karsilikli bu. fifty-fifty olmasa da.

    alonso'nun gercek yuzu bu sezon belli olacak. eger ki massa'ya bu yil yenilirse -ki olabilir, cifte sampiyon caylak sezonunda sampiyonluk kaciran bir pilota yenilmisse, tek puanla sampiyonluk kaciran ve daha tecrubeli bir pilota yenilebilir, normaldir- ve yine takim bana arka cikmiyor, derse… iste dur arkadas. ben orada bir durup dusunurum. alonso'da suc ararim bu sefer. hep mi seni bulur? bilemiyorum.

  17. hamilton bence başarısız.yatsın kalksın glocka teşekkür etsin.

  18. İlyas kardeşim, emeğine sağlık.

    Alonso'nun lastikle ilgili problemi büyütülecek bir şey olamaz. Buradaki herkes gibi ben de biliyorum ki O, gridin en komple pilotu. Komple pilot antrenman, sıralama ve yarışta katettiği km'ler sayesinde lastiği iki, bilemediniz üç yarışta çözmesi gerekir.

    Bir kaç gündür 20 beygirlik fark konusu dolaşıyor, cevap vermeyeyim dedim ama duramadım. 20 beygirlik fark, Alonso'nun o yarışta aynı motoru ikinci kez kullanmasından kaynaklıdır arkadaşlar. Altında başka bir şey aramayın, Mosley'in denetçileri bir şey bulamadığına göre siz hiç bulamazsınız.

    ferrari forewer kardeşim, "…208de şampıon oldu lewis tmm 2009da ne yaptı 2yarış kazandı alonsdoa 2008de sezonun 2. yarısı en fasla puan toplayan pilot" demişsin. Atladığın bir nokta var. O da 2009'un ikinci yarısında en çok puan toplayan pilotun Lewis olduğudur.

    Ayrıca aynı sözünün devamında "bu sene görelim lewisi" demişsin. Artık pilot göremiyoruz, araç görüyoruz. Malum, günümüzde %70 araç, %30 pilot…

  19. Alonso ile Hamilton'un eşit yarıştırılmadığını savunanlar, konu Piquet'e ya da Fisichella'ya gelince suspus oluyorlar. Takım onlara karşı Alonso'yu kayırmadı mı, kayırdı. Burada bazı Alonso-severlerin savunması ise şöyle oluyor:
    " E tabii ki kayıracak, çünkü Alonso onlardan daha iyi sürüyor aracı.
    Peki aynı şey 2007 de Hamilton için geçerli değil miydi? Geçerliydi. 2 kez dünya şampiyonu rakibine ezilmeyip sezon başlar başlamaz ona kafa tutan ve zaman ilerledikçe rakibini geçen Hamilton biraz daha fazla ilgi görmeyi hakediyordu.( sezon ortasında 9. yarış sonunda Hamilton 9 kez podyuma çıkmış ve Alonso'nun 12 puan önünde) Nasıl Renault takım için doğru şeyi yapmışsa, Mclaren de Hamilton'u Alonso'ya ezdirmeyerek doğruyu yapmıştır. İşin önemli kısmı şu ki Hamilton gösterdiği performans ile bunu haketmiştir. Tıpkı Nelson karşısında Alonso'nun olduğu gibi. Dolayısıyla çaylak pilotu geçemeyen "2 kere şampiyon" pilotun 1. pilotluk isteğinin geri çevrilmesi gayet doğal. 2007 de Hamilton Alonso'dan iyi olduğu için takımın onun üstüne eğilmesi normal bir durum.

    Bunu başka bir haberin altına yazdığım yorumdan kopyaladım küçük değişiklikler ile.

  20. mazeret bulmada üstünüze yok.2008 yılının ikinci yarısı nereden başlıyor önce ona karar verin.18 yarış var sezonda,yarı yarıya dersek ingiltere gpden sonraki yarışlara bakmak lazım.onada bakınca hamilton 50 puan toplamış,massa 49 puan toplamış,alonsoda 48 puan toplamış.eğer diyorsanızkı hayır macaristandan sonraki verılen 3 haftalık aradan sonraki yarışla (son 7 yarış)sezonun 2. yarısı başlamış,hamilton 36 puan,massa 43 puan,alonso 43 puan toplamış.hangisi işinize geliyorsa onu söyleyin.tabi bu son 9 yarış içerisinde alonsonun takımının şike yaptığı singapurda var,siz kabulenıyorsanız o yarışıda 15. başlayıp birinci bitirdiğinizi bize birşey söylemek düşmez.2009 sezonunda alonsonun 1 podyumu var o da üçüncülük,hamiltonun 3 senede boşu yok .

  21. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    kirve işine nasıl geliyosa öle konusuyosun 208de şampıon oldu lewis tmm 2009da ne yaptı 2yarış kazandı alonsdoa 2008de sezonun 2. yarısı en fasla puan toplayan pilot bu sene görelim lewisi :)))

  22. bekleyin 10 da yazcam size akşam hadi by

  23. Ulaş Hamilton Hala Çaylaksa O Zaman Alonso Bi Kez Daha Yansın Malum Kaç Senedir O Çaylak Onu Ezikliyo.

  24. yahu ne alonsoymuş,2 senedir hamilton nerdeyse 2'ye katladı alonsoyu halen konuşuluyor.ama tabi reno kötüydü yoksa alonso ne yapsın.. bu sene alonso önde bitirirse bak biz ne demiştik olucak ama geçen 2 seneyi konuşan yok ,ne güzel istanbul 🙂

  25. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    lewis hamılton hala caylaktır = 2009 monza :)) alonso bu sene mclarenin önünde yarışlar kazanıp ilginc zafer sevinclerini izlemek cok güzel olacak:)

  26. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    kirve 12 ewt kimi şampıyon oldu massanın yardımıyla sezonun ilk yatısı massanın gerisinde kalarak sornadan araca lastiklere alıstı ama ferraride bi ron dennis yoktu yada ne bilim özel bi ayrıcalık yoktu diğer pilota karsın ona rağmen alonso 2 puanla kaybetti. brazilyada lewisten 0,5s yavastı motor dez avantajından. ağırlık dağılımından. yeni parcaların alonsoya takılmaması. bir sürü neden var.

  27. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    çaylak hamılton bu sene gecsin bakayım alonsoyu da görelim :)). 2007de alonso bringston lastiklere alıskın deildi bunu alonso bile dile gitridi lewis lastiklere alıskın die ama bu doğru olunca bazı arkadaşlar yazının devamını okumuyor. vee gecen sene acıklana o olay 2007deki gibi lewise muhendislik takımı olusturmak ve gecen sene martın takım patronunuzun acıklamalarından sonra alonsodan bitek özür delemediği kalmıştır. martin gibi dürüst adamlar az mclarende

  28. çıkmışlar yine bir yerlerden çıkar gibi.hey allahım başka bildiğiniz varsa yazın yoksa susun be kardeşim.adam emek vermiş bir şeyler yazmış.sizin kişilere olan saygı anlayışınız bu kadar demekki.

  29. ovester ikinci paragrafına tamamen katılıyorum. aslında bende onun için bir şeyler yazacaktım ama üşendim galiba sağolasın aydınlattığın için.

  30. Tabi tabi lastikler suclu beygir 20 beygir olayi cok komik iki dünya sampiyonu ve caylak her ne pahasina olursa olsun en az 30 puan önde olmaliydi ama HIRS iste bazen insanin basina böyle dertler aciyor.

  31. Olmamış abi kusura bakmayın..

  32. renault'ya ihanet edercesine mclaren'le gizli gizli anlaşmasının cezasnı çekdi bence ona iyi bir ders olmuştur mclaren..

  33. konu ilginizi çekmiyor ise okumak zorunda değilsiniz, daha iyi bir kaleminiz, bilginiz, ilginiz, kısacası söyleyecekleriniz varsa, isterseniz 1950 li yıllardaki fangio'nun mücadelesini, istiyosanız damon hill-schumacher çarpışmasını falan yazın, ama yazın yani… yazmıyosanızda saygı gösterin, en azından bunu yapmak zorunluluğunu hissetmelisiniz.

  34. sıktı abi artık 3 senedir aynı konu, ne değerli pilotunuz varmış yahu. bi ilerleyin lütfen. ben de yarın senna-prost çekişmesini konu alan bi yazı yazayım nasıl olur? konuya yeni bir şey katsanız neyse ama o da yokki.

  35. güzel bir yazı olmuş

    lastikler konusunda ise haklısın, Alonso kariyeri boyunca michelin lastikleri kullandığından sürüş stilini bu temelin üzerine oturtmuş bir pilottu, minardi yıllarında bile michelin kullanıyordu! Bridgestone ve Michelin'in farklı karakteristiklere sahip olduğunu biliyoruz… ayrıca 2007 de kullanılan lastik hamurunun gp2 de kullanılan bridgestonelara olan benzerliği direk olarak Hamilton'ın hanesine yazılan bir artıydı. Mclaren'in gelişmiş simulatörü'de Hamilton'ı çaylaklıktan çıkarmış, süper hazırlıklı çaylak statüsüne sokmuştu, sonuna kadar kabul ettiğim yeteneği ve takımın desteği ile Hamilton, Alonso'ya karşı tarihin en hazır çaylağı olarak mücadeleye başladı, başarılıda oldu, ne mutlu mclaren ve taraftarlarına 🙂

    macaristandaki olayda lewis'in misillemesiyle oluşmuş bir durum(muhtemelen bu misilleme yönetim tarafndan da desteklendi). şöyle ki sıralama turlarında her yarışta en geç pit stopu yapacak pilot değişiyordu sıralama turları için, bu da en son turu atmak demek oluyor ki, ufakta olsa bir avantaj, macaristanda sıra Alonso'dayken, telsizden gelen uyarıya(ne kadar yapıldı allah bilir) rağmen Lewis, Alonso'nun sırasını ele geçirdi ve Alonso'da bu misillemeye karşılık, muhtemelen o an ki sinirinin etkisiyle, pit stopta 10 saniye daha fazla kalarak, aslında hakkı olanı, meşru olmayan yoldan Lewis'ten aldı, üzerine bir güzelde ceza aldı, mclaren bu konuda kimin tarafında davrandı tahmin edin 🙂 ardından ise kıyamet koptu zaten…

    ilk duyduğum an(2005 aralık olsa gerek) şok geçirdiğim ve "Allahım nolur bu kötü bir şakadan ibaret olsun" dediğim mclaren Alonso birlikteliği de tahmin ettiğim gibi rezaletlerle bitti, bir daha böyle bir rezaletin olmaması dileğiyle…

  36. emeğine,eline sağlık İlyas arkadaşım unutmadan yazayım..

  37. Kimi Raikkönen Ferrariye geçtiğinde yanlış hatırlamıyorsam o da brigestone lastiklerini kullanmamıştı önceden.ama şampiyon oldu…

  38. ALONSO -FERRARI  avatarı
    ALONSO -FERRARI

    ya arkadas ıyı yazı olmamısta ben genede emege saygıdan olmus dım ama lastık dıyosun hamılton hızlı dıyosun ustun dıyosun ama puanları aynı demısyosun ayrıyetten bırak lastıgı suclamayı bana 20 beygır hasabını ver yeter 20 beygırı fazla oldugu halde takım butun hatlarıyla hamıltona baskı kuyrduguna ragmen sadece sonuc puanlar esıt oldu bosa konusmussun gerceklerden uzak
    ,

  39. genel ititbariyle güzel bir yazı olmuş.genelde bilinen şeyler ama hafızamızın tazelenmesi bakımından faydalı bir yazı ellerine sağlık.

  40. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Alonso çaylakla kıyaslarken lastikleri suçlamak.
    bunu gördükten sonra gerisini okumadım,kusura bakma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir